Nem fogalmaztam kellőképpen pontosan! Bocsi! Én az eredeti felnihez viszonyítottam az értékeket, amit írtam! Tehát az 5,5-ös acélfelnihez sokallom azt, amennyivel kifelé jön a felni széle! Ezért gondoltam a 6"-osra!
1 inch/coll = 2.54cm, vagyis a 6.5 ->7 szélességváltás kifelé 0,635cm-t fog jelenteni, fél cm. (Az ET meg mm-ben van megadva, tehát ha ET45 -> ET35 a váltás, akkor egy cm-t jön kifelé a kerék.)
mennyire használható a Pirelli Scorpion STR RB (M+S) téli közlekedésre?
A kocsi egy Honda CR-V II, gyári mérete: 205/65R16, 6'' széles felnin (a második ráncfelvarrottnak már 215/65R16, sokkal több a kínálat). Ebben a méretben nincs, csak C-s téligumi, ajánlott váltómérete 205/70R15. Itt is van elég választási lehetőség...
Persze, hogy segítség, köszönöm szépen mindenkinek! Nézegettem az ET kalkulátort, és nem sok különbség van a 6,5 és a 7" között, mármint ami a felni külső szélét illeti. Ez az ami nem tetszik nekem, kicsit sokallom /22-24mm/. Szerintetek a 6"-os felni nem volna rá jó választás?? Ott nem ekkorák az eltérések.
Azon az oldalon (startgumi.hu) regngereg info van, de sok hiba is. Tehát jogos, hogy érdeklődsz máshol is. Pl. olyan téli gumi van akcióban, ami nem létezik sosem gyártották.
Bizonyára nem, lesz konkrét tapasztalat erre a felnire, mert ritka és az autód sem régi, de hátha.
Nissan Terrano I -re milyen méretű gumi megy fel 15"-os felnire anélkül, hogy a kocsin bármi változtatást csinálnék?
Ráfér a 30x9,5 R15, 31x10,5 R15 esetleg a 265/70R15?
Aha, de azért nézd meg amit A6V6 írt, a neten hiába írja a katalógus, mert abba lehet hogy csak az ET, a körosztó, és más fontosabb adatok vannak felvíve.
A másik hogy a márkaszervíz mit szól a dologhoz ? Nagyobb felni nem okozhat-e a futóműgondot. Esetleg olyan felniméretet kellene keresni, mint a gyári alufelnis méret.
Talált süllyed!!!:-)) Elférni elfér a neten írják ezt a felnit a géphez, csak mint laikus nem értek hozzá, és nem szeretném, he egy idő múlva emiatt előjönne valami probléma! Ezért akarom körüljárni a dolgot, és kérem a szaktanácsokat!
Szerintem add meg pontosan a kocsi típusát, évjáratát, mert az alapján könnyebb valamit mondani. Meg a kinézett felniét is esetleg, mert hátha van típusjóváhagyás a kocsidra és akkor tutiba felmegy.
Egyébként azt te is láthatod, hogy a 2.5 centivel kinntebb eső felni beleér-e a sárvédőbe, mondjuk.
Gumiméret nem mérvadó, mert nincs közvetlen kapcsolat a gumi és felniméret viszonyában. Illetve 5.5" szélesre szerintem nem raknak 205 széles gumit. De a www.gumibolt.hu oldalon találsz táblázatot, hogy milyen gyári felni és gumiméretek vannak. Futóművön lehet hogy van változtatás, ugyan nem a gumi-felni méret hanem az autó egyéb paraméterei miatt, tehát ez sem mérvadó.
14mm-el lesz a 7-es felni balső pereme beljebb a gólyaláb felé mint a mostaninak. Nézd meg hogy van-e ennyi hely, akkor felmegy. Kívül biztosan elfér. Ha cédád van. :)