Keresés

Részletes keresés

rev251 Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1260
Persze. A spaonyolok hozták ugyan be a lovat, de az azután elvadult, s elszaporodott a kontinensen. S rá 2-300 évre ment be az utolsó területre is a "fehér ember".

Az indiánoknak tudtommal nem volt külön nevük a lóra. "Nagy kutya" névvel illették
Előzmény: Zicherman Istvan (1258)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1258
Lovak? A ,,fehér ember" előtti időkben?:)
Előzmény: nj (1257)
nj Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1257

Volt a hadviselésnek zsákmányszerző jellege is, értem ezalatt, hogy a síksági törzsek igyekeztek pl. lovakat lopni az ellenséges törzsektől és ennek következtében is alakultak ki csetepaték.

A lótolvajlásban nem csak a virtus volt a lényeg, hanem az is, hogy akinek sok lova volt, az többet tudott elajándékozni és a nagylelkűség az egyik legelismertebb erény volt a préritörzsek társadalmában. Nagyobb presztízse volt még a hadviselésben mutatott bátorságnak is! Így azután a harcosok többsége nem is nagyon tartott meg 1-2 lónál többet magának.

Előzmény: Galgadio (1256)
Galgadio Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1256

Szia Staubach!

 

Amerikai régészek és őstörténészek már elég jól hihető, kerek történetet találtak ki, ami az indiánok Kolombusz előtti történetét illeti. Ma már elég jó szakkönyvekhez lehet magyar nyelven is hozzáférni, otthonról majd megadom egy-kettőnek a címét.

 

Ami a törzsi háborúkat illeti, kétségtelen, hogy már a fehérek érkezése előtt is régen jelen voltak, de ezek korántsem voltak olyan véresek és pusztítóak, mint az óvilági háborúk. A törzsi háborúk csak aztután váltak igazán véressé, miután a fehérek tűzfegyvereket adtak az őslakók kezébe és egymás, ill. a gyarmatosító vetélytársak ellen uszították a törzseket.

Sok ősi indián kultúrában a harcnak, hadviselésnek inkább rituális vagy sportjellege volt, bár nyilván szempont volt az élelemforrásokban gazdagabb területek birtoklása is.

Az eredeti síksági indián hadviselésben pl. nem az ellenség elpusztítása vagy megalázása volt a fő cél, hanem az, hogy a harcos bátorságát, ügyességét és rátermettségét bizonyítsa.

Sokkal nagyobb dicsőség volt puszta kézzel vagy egy sastollas bottal megérinteni az ellenfelet, mint megölni azt.

A lakotáknál és a sájeneknél ez volt az ún. "ütésszámlálás" intézménye. Ti. hogy egy harcos a csatában hány ellenfelet tudott megérinteni.

 

Előzmény: staubach (1244)
Galgadio Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1255

Ezt nem láttam.

Valami hasonló van J. Ford: Rutlidge (?) őrmesterében is, ahol egy lovassági különítmény üldöz egy portyázó apacs bandát és egy szökéssel gyanusított afro-amerikai őrmestert.

A portyázó apacs banda nagy részét itt is lelövöldözik a hős lovaskatonák, az indiánok az egészben alárendelt gonoszok.

Előzmény: Törölt nick (1254)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1254
Aztán ott van a Dundee őrnagy Sam Peckinpahtól (1964),itt már nem egyértelműen gonosz vademberek az apacsok. Sierra Charriba sokáig az orránál fogva vezeti az üldözőit,igaz itt is kellően kegyetlennek vannak feltüntetve az apacsok,de a lovasság szintén,sőt lehet hogy ők még az apacsokon is túltesznek. Kérdés hogy ki is a veszélyesebb, a rezervátumból szökött,öldöklő apacsok,vagy a nyomukban járó szedett-vedett különítmény,akik eleinte egymással is harcban állnak. Aztán ott van Riago, Dundee csapatának apacs felderítője,akiben nem bíznak a katonák,pedig végig hűségesen szolgálja őket,Sierra Charribáék végeznek vele,és ott hagyják egy fára felfüggesztve. Végül tőrbe csalják a szökött indiánokat és lelövik őket mindegyszálig,Sierra Charribát a csapat legfiatalabb tagja,Ryan (a kürtös) lövi le. Amikor eltemetik az apacsokat,akkor mondja Ryan,hogy milyen kicsinek tűnik Charriba,erre mondja Dundee őrnagy (Heston): "Pedig nagy ember volt fiam!"
nj Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1253

A "Hallgatag ember" nagyon jó film, de nem "indiánfilm", mert az őslakók csak minimális szerepet játszanak benne. A főhős már inkább a fehérek kultúrához kötődik, igaz a gondolkodásmódja elég "indiános".

Előzmény: tibb (1249)
nj Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1252

Na, ez érdekes, mert az Üldözőkkel kapcsolatban nekem is az volt a problémám, hogy a vége kicsit hitelteleníti a az előzményeket, mert a lány valóban már komancsnak érzi magát, ennek ellenére "pillanatok alatt" visszavedlik fehérré.

Szánhatott volna arra néhány percet, hogy ábrázolja a vívódását, mert nem hiszem, hogy az ilyesmi egyik pillanatról a másikra megy. Így olyan megalapozatlan az egész.

Előzmény: tibb (1247)
Galgadio Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1251

A képek alapján nagyon úgy tűnik nekem, hogy láttam ezt a The New World c. filmet.

Nem adták már le valamelyik TV-csatornán?

 

Nagyon csinos kis bestia ez a Q'orianka Kilcher, aki Pocahontast alakítja:)

Előzmény: Naiche (1245)
Galgadio Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1250
Az Üldözőket én is láttam, nekem is ambivalensek voltak az érzéseim.
Előzmény: tibb (1247)
tibb Creative Commons License 2006.09.06 0 0 1249

Hát az nem kicsit apacsgyűlölő, rasszista film. Nekem nem tetszett.

 

De ha már apacsok, akkor ott van viszont Robert Aldrich két westernje, az 1954-es Apacs + az 1972-ben forgatott "Ulzana portyája". Az első film romantikus mesévé szelídül a végére. Burt Lancaster kellően daliás a szökevény Massai szerepében, csak nemigen hasonlít egy igazi apacsra. A könyv, amiből a film készült azzal végződik, hogy a főhőst lelövi egy katonai őrjárat, a filmben ezt happy end-re változtatták.

Az "Ulzana portyára" már reálisabb képet mutat az apacsok elleni hadakozásról. Lancaster itt egy tapasztalt felderítőt alakít, aki a rezervátumból kitörő, portyázó apacsok nyomába ered. Happy end nincs.

 

A "Hallgatag ember" (Hombre, 1967) egy indiánbarát, szokatlanul realista western, Paul Newman főszereplésével. Happy end itt sincs.

 

Aztán ott van még a westernbe öltöztetett thrillernek is tekinthető "Lopakodó Hold" (The Stalking Moon - 1968). Itt végre van happy end, mert Gregory Pecknek a végén sikerül ledurrantania a gonoszul lopakodó Salvajét.

Előzmény: Törölt nick (1248)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1248
A Nyílhegy is nagyon jó film még Charlton Hestonnal a főszerepben.
tibb Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1247

Köszönöm az érdeklődést, még élek, csak kissé megfáradtam...

 

A Top 10 indiánfilmhez hozzászólva: a legjobb indiánbarát indiánfilmeket (Farkasokkal Táncoló, Kis Nagy Ember és társai) már többen is említettétek, úgyhogy én most szeretnék egy politikailag még nem éppen korrekt, régi, de mégis szép filmről megemlékezni.

 

John Ford filmjei közül számomra az 1956-ban forgatott "Az üldözők" (The Searchers) a legemlékezetesebb. Gyönyörűen fényképezett western és John Wayne nagyot alakít benne.  Közel sem indiánbarát a film, de nem is valamiféle fekete-fehéren ábrázolt primitív rasszista történetről van szó. Pl. talán ebben a filmben történik meg először, hogy az amerikai lovasság először nem csupán hőslelkű felmentő seregként jelenik meg, hanem egy indián falu feldúlása után találkoznak először a főhősök a katonasággal. A Wayne által megformált karakter (Ethan Edwards) sem egy nemeslelkű cowboy, hanem egy bosszúvágytól és gyűlölettől elvakított volt déli katona, aki, miután testvérét és annak családját lemészárolják a komancsok, elrabolt unokahúga kiszabadítására indul, s keresi fanatikusan, éveken keresztül (közben mészárolja a bölényeket: "Eggyel kevesebb bölény, eggyel kevesebb indián!"), de mire megtalálja a lány már felnőtt, s nem akarja otthagyni az komancsokat, mert már őket tekinti a családjának. Ethan ekkor le akarja lőni, s csak fiatal kísérője + egy indián nyílvessző akadályozza meg ebben.

 

Sajnos Ford nem képes teljesen túllépni a régi sémákon, s a film végén a lovassági támadást az indián falu ellen megpróbálja a szokásos módon felmentő akcióként ábrázolni, ezért aztán ebben a néhány percben a történet mintha önmaga paródiájába fordulna. De ezt a bakit leszámítva a film élvezhető és izgalmas. A befejezésben az elrabolt lány a kor ízlésének megfelelve persze visszatalál a fehér társadalomba, de az öntörvényű főhős nem kap jutalmat (hacsak a halott indián főnök skalpjának lenyúzását nem tekintjük annak) s kizáratik a felsejlő idillből.

Előzmény: Galgadio (1242)
Naiche Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1246
Mail ment.
Előzmény: nj (1234)
Naiche Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1245

Az az igazság, hogy van kb. 10 - 15 film amit az ember úgy emlékezetből rangsorolni

tud, a többi így visszanézve olyan egyforma, vannak közöttük jók és kevésbé jók . A "gonosz" indiánok üldözik a " jó "fehéreket( Hatosfogat, Mckenna aranya...),  aMagányos hős és gonosz( Chato földje,

Lopakodó Hold, Massai a nagy apacs.) Amik még így eszembe jutnak : Fehér Toll,

Eltűntek, Buffalo Bill és az indiánok, Fekete köpeny, Törött nyílvesszők , nem beszélve az régi NSZK-s és NDK-s indiánfilmekről, amik között azért volt néhány jó(akkori szemmel), John Ford és John Wayne filmjeiről, azt hiszem képtelenség egy Top 25 vagy Top 50 -et felállítani.Nem beszélve azokról amiket láttam, tetszettek csak a címe nem ugrik be. A legrosszabb amit láttam az a Blueberry volt.

A New World-nek itt a trailerje .

http://www.thenewworldmovie.com/

Előzmény: Éberhard (1235)
staubach Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1244
Ez az indián " story" nagyon érdekes.De mint itt is,elég kevés szó esik a fehérek megjelenése előtti életükről,egymáshoz viszonyuló felfogásukról,esetleges háborúikról(engem ez érdekelne a legjobban ). Jószerivel annyi,hogy nem lovon,hanem gyalog vadásztak.:-) Persze tudom,hogy kevés az adat ebből az időből!
nj Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1243
Nem, a Pocahontas-sztori.
Előzmény: Galgadio (1241)
Galgadio Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1242

Sziasztok!

 

Tibbel mi van vajon? Már elég régen nem jelentkezett...

 

Őstörténeti-régészeti témák jöhetnek a topikba? Csak ha érdekel valakit?

Galgadio Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1241
Ez a New World meg miféle film? Dokumentum? Még nem hallottam róla.
Előzmény: Naiche (1228)
nj Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1240
Pl. az, amikor az elesett főnök idős édesanyját kikergették a hideg téli éjszakába és csak a mi lordunk humánuma mentette meg a fagyhaláltól. Ilyen szokás soha nem volt a préritörzseknél, éppen ellenkezőleg: az elesettek családjáról a többi férfirokonnak kellett gondoskodnia és befogadni őket a sátrába.
Előzmény: Törölt nick (1222)
nj Creative Commons License 2006.09.05 0 0 1239

Igen, abban igazad van, nagyon sok filmet készített és csak kevés rokonszenves indián figurát tett bele egészen a Cheyenne őszig.

Mondjuk, én nem vagyok oda a filmjeiért, de hát ízlések és pofonok...

Előzmény: Törölt nick (1238)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.04 0 0 1238
Igen,egy ember a sok közül. Én Ford alkotói periódusának első felére gondoltam,ahol az indiánok döntő többsége céltábla és gonosz vadember.
nj Creative Commons License 2006.09.04 0 0 1237
Azért ez nem teljesen így van, Cochise kimondottan rokonszenves figura volt a filmben.
Előzmény: Törölt nick (1236)
Törölt nick Creative Commons License 2006.09.04 0 0 1236
Tényleg jó western az Apacs erőd,de mint indiános film,nos az apacsok itt is csak gonosz indiánok,a szokásos sablon.John Ford 1948-as filmjétől messze van még a Cheyenne ősz szemléletváltása. Mindemellett nagy rajongója vagyok Ford munkásságának és John Wayne-nek is.
Éberhard Creative Commons License 2006.09.04 0 0 1235
Az apacserödöt nem rakod bele? Az is nagyon jo film volt-.,
Előzmény: Naiche (1228)
nj Creative Commons License 2006.09.04 0 0 1234
Mail ment a freemail-es címedre!
Előzmény: Naiche (1232)
nj Creative Commons License 2006.09.03 0 0 1233
Az az igazság, hogy nem is variáltam a magyar nyelvvel, angolul néztem. Nyelvgyakorlásnak sem rossz. :-)
Előzmény: Naiche (1232)
Naiche Creative Commons License 2006.09.03 0 0 1232

A többiben sem fogsz csalódni. Én kb.1/2 év alatt tudtam megnézni mind a 6-ot

(a feliratok lassan készültek, de kösz érte Qvik-nek.), de alig győztem kivárni a következő részt.

Előzmény: nj (1231)
nj Creative Commons License 2006.09.03 0 0 1231
Az Into the west-nek még csak az első részét láttam, de tényleg baromi jó!
Előzmény: Naiche (1228)
nj Creative Commons License 2006.09.03 0 0 1230
Ja, ami meg a zenéjét illeti, annak idején azt választottuk az esküvőmre is, mert nem akartunk elcsépelt dolgokat... a végén meg odajött a szervező pali, hogy adjam neki oda a CD-t, mert felveszik a listára, hogy ezentúl azt is lehessen választani, mert annyira jó! És tényleg! :-)
Előzmény: Galgadio (1226)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!