Aki a cseresznyét szereti és szeretne cseresznyefát nevelni udvara előkertjében díszfaként, vagy gyümölcsösében a terméséért, az itt sokmindent megtudhat! ("A cseresznye édes meggy, a meggy savanyú cseresznye".)
A vega nem sárga, csak sárgás. Ilyen félig piros félig sárga. Nagy forróságban szinte egészen piros, de sosem bordó. Tele van kukaccal és az íze sem nagy szám.
Nálam a képre kattintva megnyílik egy új lap ahol nagyobban megjelenik. Ha tovább akarom nagyítani, akkor a lap alján jobb oldalt a 100% mellé kattintva jön egy ajánlat, hogy hány %-osra akarom nagyítani. Ott variálok.
Van egy ötletem. Ha a topiclakók leírják ide saját fajtáik érési idejét, akkor csinálok egy ehhez hasonló táblázatot belőle. Esetleg fajtánként növekedési erélyt vagy bármi ami nagyon jellemzi is be illeszthető a táblázatba, és ha kész, felteszem ide.
Kb így. Szomolyai fekete, érés május vége, növekedés közepes, nem roppanós.Sötétbordó, szinte fekete.
Megnéztem és kicsit nagyítva rajta olvasható. Ha valakit érdekel az érési sorrend, ezen is elboldogul.
De tudod, mit. Had legyen itt szinesen. Aztán lehet nézegetni, hogy kinek melyik fajta van meg. (Az enyémek közül négyet találtam, de még Ritát is szándékozom tavasszal oltani.)
Amit küldtél nem tudtam megnyitni, azt írta ki, hogy " Error Reading File" Én meg csak magyarul tudok, nem tudom ez 'mi a kutya file'? (Ami igaz, igaz, nem sok cseresznyefa van országunkban azok közül, ugy hogy ha nem kerül ide az az ábra az se nagy baj.)
Cseresznyénél nincs tapasztalatom, de a kertünktől nem messze az egyik tulajnak van két sor szőlője. Teleaggatta CD-kel és alufóliával. Ennek ellenére alig maradt szőlője, mind elvitték a seregélyek. (Lehet a tapasztalatlanabbja megijjedt mikor a szemébe villant valami, de szerintem az okosabbja már kilométerekről látta, hogy hova érdemes menni enni.)
Szerintem a fényvisszaverőben is lehet valami. A madár föntről repülve keresi a szemével a cseresznyét. Ebből arra következtetek, hogy igen jól láthatnak, a szemük nagyon fontos érzékszervük. Ezért szerintem elég érzékeny is. Gondoljon csak bele hogy ha egy tükörre a szemébe viszaverem a napfényt, mit lát a tükör mellett? Semmit, igyekszik másfelé nézni.
A legkedvesebb barátomat rábeszéltem, hogy ültessen már gyümölcsfákat is a birtokon. Duna-Tisza csatorna.
Vettem a legújabb fajtákat. A Ritából még nem evett, pedig már javában terem.
Azt mondja, hogy az első kelő seregélyek felhőkben támadnak. Próbálkozott a hálóval. Annyi madár döglött bele, hogy nem bírta kiszedni őket. Nem mindennap van ott.
Érdekes módon, ha lefut ez az első raj, akkor már a többi megmarad. Máshol találnak ennivalót.
http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldicseresznye Találtam egy ilyet, ennek is csak az elnevezésében van köze a cseresznyéhez. Lehet itthon kapni, finom. Azt nem tudom még hogy termeszteni lehet e nálunk?
A hálót elfogadom, az biztosan eredményes lehet, de a fényvisszaverő és a 'labda' (?) nem hinném, hogy beválna. Olyan permetszert pedig, amitől a madárnak elmegy a kedve a cseresznyétől, én rá nem permeteznék.
a rebondo: Nem értem, hogy 18.5€/kg... a termelő egyet kaphat érte.
gergerg: Az meg hogy a termelőnek mennyi jut.... az mindenütt így van.
én pedig levontam a következtetést hogy termelő létedre biztos te is tudod milyen egyért dolgozni, amikor 18.5-et ér amit előállítasz. Én is ilyen cipőben járok éppen, és szerettem volna elismerésemet, és együttérzésemet kifejezni a gyümölcstermelők irányában. Remélem így már érthetőbb amit írtam. :)