Keresés

Részletes keresés

karban79 Creative Commons License 2017.06.15 0 0 49634

Üdv!

Hozzáértők, saját tapasztalattal bírók válaszát várnám kérdésemre, miszerint is kb hány év alatt sárgul így be az agancs? (tudom, tárolás, hő, nedvesség, stb, de mégis...)Nem a legjobb képek, de a lényeg talán látszik.

ronya1 Creative Commons License 2017.06.15 0 0 49633

Valami kínai harcos filmben láttam

Utána csináltam egyet tesztnek és nagyon tuti lett bárhogy dobod el a könnyű bojt miatt amit maga után húz egyenesen szál egy idő után

Előzmény: GPF (49632)
GPF Creative Commons License 2017.06.15 0 0 49632

Erről tudsz adni valami bővebb infót? Mondjuk egy fotót a 15 centis madzaggal és bojttal? Vagy még jobb lenne egy videó, ahol ilyennel dobálóznak. Beleült a hangya a fülem mögé :)

Előzmény: ronya1 (49626)
Strezs Creative Commons License 2017.06.15 0 0 49631

Előzmény: antalijozsef (49630)
antalijozsef Creative Commons License 2017.06.14 0 0 49630

Akartam képeket feltenni a kedvenc dobókésemről, de nem tudom feltölteni.

Nektek működik a képfeltöltés?

antalijozsef Creative Commons License 2017.06.14 0 0 49629

Markolatpaneles ("nyeles") kést én nem dobálok, annak csak egy vége lehet, a kés maradandó károsodása. 

ronya1 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49628

jól néz ki

én csillagkucsból tervezek csinálni de eddig még nem tudtam kiegyenesíteni a végét

Előzmény: thandokan (49627)
thandokan Creative Commons License 2017.06.13 0 1 49627

Sziasztok! 

Nekem meg a faterom nagy késdobáló:)

Csináltam neki párat amit dobálhat, sőt még egy tomahawkot is 

Na az nagyon brutál:)

Előzmény: karban79 (49625)
ronya1 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49626

egy vastagabb szög nagyon jól kihegyezve 15 centis madzag és egy bojt a végére

tuti mindenbe beleáll

ilyesmi csak kisebb bojt és legyen egy kis madzag előtte

http://bolthely.hu/kepek/ferfiakjatekboltja/03498_2.jpg

Előzmény: karban79 (49625)
karban79 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49625

Dobálni jó :-)

Mostanában a munkahelyen rászoktattam pár kollegámat. Jó volt látni a fejlődésüket . Van olyan, aki életében nem dobott kést még földbe sem... most meg fülig érő szájjal dobálja a raklapra rajzolt nyulat :-)))

Dobókésekkel és egyedi tervezésű, mindig beleálló "izékkel" nyomjuk. (csak a főnök meg ne tudja)

Kérdezte, hogy lehet, hogy alig egy hét alatt belejött. Mondtam neki, szerintem van ebben a mozdulatban valami ősi, ami nem veszett ki, csak elkorcsosult.

Előzmény: ronya1 (49620)
ronya1 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49624

mi már tizenévesen feszítőztünk a suliban a parkettán ilyen 20centis pengés vadásztőrökkel

nem tudom mondtam-e már hogy sosem voltam normális :))

most már kezdek kikopni a dobálásból de még 10 éve akikor ilyen 6-7 éves volt a gyerek érdekelte a téma akkor még kb minden kést beleállítottam bármibe ;)

anyáméknak lett egy kisebb szívinfartusuk amikor megjelent a gyerek az övén 4-5 kiló késsel :)

hozzátenném hogy jó oktatást kapott, sosem futkosott késsel mindig a nyelénél fogva lefelé vitte a kést stbstb és ez meg is maradt neki még most is bár a rajongás mint sok más dolog rég elmúlt

Előzmény: kwryll (49622)
canonfan Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49623

Sziasztok!

Na, időközben megjött a nagy fejesgörbém Révészéktől, és eddig imádom, van hogy csak úgy előveszem nézegetni is :) Ezért ezúton szeretnék köszönetet mondani a Mesternek ezért a nagyon szép darabért! :)

Eddig párszor volt alkalmam használni evésre is, meg pl. hagymaaprításra is bevetettem már, és egy jól használható bicskának tűnik a gyári éle is kifogástalan. Elsőre maximum az volt furcsa hogy a rugója gyengébb mint a nagymaskarámé, bár ez lehet a kicsivel hosszabb penge miatt van. Gondolom viszont EDC szerepkörben így sem fog rácsukódni a kezemre, csak furcsa volt, erősebbre számítottam, de így legalább könnyebb nyitni-zárni.

Kíváncsiságból rendeltem alieexpressről egy Spyderco Hungarian Folder másolatot is, abból az eredeti ára miatt szóba sem jöhetett, de kíváncsi voltam milyen a kínai verziója, és főleg hogy az eredeti fejesgörbe mellett.

Lehet szentségtörés, de nekem a kínai copy is tetszik zépen záródik jól össze van rakva és főleg az árához képest szépen meg is van csinálva. Sőt penge és markolatvastagságra nagyobb is a révész nagy fejesgörbénél vaskosabb darab.

De a Révészt úgy is mondhatnám az eredeti fejesgörbét jobb kézbe venni, jobb érzés használni. :) (Bár most vaccilállok melyiket vessem be inkább EDC szinten, mert egyik sem sünbarát :D )

Külön érdekesség, hogy a tesók egy napon érkeztek meg. :)

Csináltam róluk pár képet, külön a révészről és a kínai tesó mellett is:

kwryll Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49622

Tény, hogy nem szoktam dobálni. Jellemzően homlokot, ablakot se török. Városban általában egy Leatherman fogó és egy kicsi, egykezes folder van nálam. Ha nincs rajtam öv, vagy nagyon könnyű a ruházatom, akkor csak egy kis Victorinox. Kint a szabadban egy 10 cm körüli fix, egy nagyobb folder és egy tartalék Mora a hátizsákban, mert szinte semmi súlya és helyet se sokat foglal. Ha diót, mogyorót támad kedvem törni, elég a pengeháttal odakoppintani. 3-4mm vastagság már szépen töri a diót, kipróbált módszer:). Ha mégsem lenne elég, kicsi az esélye, hogy sehol sincsen egy darab kő. Bent a lakásban meg elég sok opció akad, ha mást nem ott a fogó:). Jóízű étkezéshez természetesen mindkét helyen dukál valamilyen magyar bicska.

A dobálásra visszatérve, ott inkább az jelenti a veszélyt, ha a markolattal találod el a célt. Vagy ami még nagyobb baj, ha nem azt találod el. Gyerekkoromban én is törtem el filléres konyhakés nyelét dobálással.

Előzmény: ronya1 (49620)
Szilar6d Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49621

Köszönöm a válaszokat! Azt hiszem magamévá teszek egy mora robust!

ronya1 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49620

ha dobod sokat számít 

én már törtem el kést úgy hogy kicsit elbénáztam, ferdén állt a fába  és repült a nyele

ha végig van a vas és nincs kikönnyítve akkor kibír mindent

az hogy miért kell a kést dobálni úgysem fogjátok érteni :)))

plusz ha végig ér és még ki is lóg a vas jó dolog, diót mogyorót törni, vagy épp kocsiablakot, barna homlokot beverni stb ;)

Előzmény: kwryll (49615)
Underhand Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49619

Victorinox pengét mivel lehet legegyszerűbben kézzel tükrösre polírozni?

GPF Creative Commons License 2017.06.13 0 1 49618

Bizony! Van Morám is és Hultafors-om is. Nem egészen ugyanazok a modellek, de látszik rajtuk, hogy munkára készültek. Masszív, erős kések, szeretem őket. Sőt, van véső végű is, szerintem az sem végig markolattüskés, mégis lehet ütni is.

Előzmény: H_G (49616)
Jerega Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49617

"Ez a markolattüske/full tang dolog túl van spilázva."

Abszolút egyetértek.

Előzmény: kwryll (49615)
H_G Creative Commons License 2017.06.13 0 1 49616

De vigyázat, sok modellnek teljes értékű megfelelője kapható a Hultaforstól jóval olcsóbban.

kwryll Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49615

Ez a markolattüske/full tang dolog túl van spilázva. Még az is, hogy teljesen végig ér e a tüske. Pláne, hogy a full tangnak titulált darabok általában ki vannak lyuggatva mint az ementáli, hogy csökkentsék a súlyt és javítsák az egyensúlyt. Ha a kést, KÉSNEK használod, akkor a büdös életben nem fog eltörni a markolatánál csak azért mert nem full tang.

A Moráknál a tüske kb 2/3-ig ér a markolatban. Ez az általuk használt műanyagokkal és öntési technológiákkal több mint elegendő. Próbálj meg egyet levágni (máshogy nem nagyon megy) és meglátod miről is beszélek. Használat közben szétverni még inkább macerás, főleg ha sérülés nélkül akarod megúszni a kísérletet. Íme egy kis videó demonstrálandó milyen szívós is a legolcsóbb kis Mora: https://www.youtube.com/watch?v=D7aCTr61MMs

A famarkolatos szériánál előfordulhat, hogy lereped a markolat, ha például rácsapsz. Amire elég kicsi az esély, ha fogod a kést.

Ha általános célra venném, akkor a rozsdamentest választanám, a 12c27 nagyon kiegyensúlyozott acél és jól hőkezelik a Moránál. Ha csak farigcsálásra, akkor inkább a szénacélt javaslom, nekem az jobban bevált. Ilyenkor nekem jellemzően nem a kopás ami rontja az élt, hanem például a szűk fordulók miatti csavarások. Nekem a szénacél kevésbé hajlik ki kis élszög mellett.

Jerega Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49614

Ja,bocsánat.Már van olyan Mora,amiben végigér a markolattüske: http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/1-1-Kes-bicska/48-2-Mora/5/4485-Mora-Garberg-Multi-Mount

Persze ez a kés jóval drágább is.Egyébként,ha már így felhoztam ezt a témát;nem hinném,hogy a nem "full tang" olcsóbb Mora késekkel nem lehetne a legtöbb feladatot ellátni.Pl:http://www.bladeshop.hu/www-bladeshop-hu/eshop/1-1-Kes-bicska/48-2-Mora/5/626-Mora-Companion-MG-Stainless

Előzmény: Szilar6d (49611)
Jerega Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49613

Véletlenül elküldtem az üdvözlést!:-)

A Mora kések nagyon strapabíróak,jó fajta anyagból készül a pengéjük;általában 12C27-ből,nagyon jó éltartással.A markolatban azonban nem ér végig a tüske,ezt érdemes szemmel tartani.Nem tudom mennyire akarsz ütni-vágni vele;erről nincs tapasztalatom.Egy biztos: olcsó és masszív,ha tönkremegy,nem kerül sokba a pótlása.

Előzmény: Jerega (49612)
Jerega Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49612

Szevasz!

Előzmény: Szilar6d (49611)
Szilar6d Creative Commons License 2017.06.13 0 0 49611

A mora késről érdeklődnék, igazak a tesztek? Gondoltam jó ha van egy ilyen munka kés lehet ütni vágni, és még bírja is!? Mik a tapasztalatok?

Dragomirov Creative Commons License 2017.06.11 0 0 49610

De csak akkor fogjon hozzá, hogy ha ő is késes mester, mint az előttem szóló kettő. :-) Nekem is van tömör baknis székely bicskám ami zenkolt ugyan, de sajnos oldalirányban már lötyögős lett. Sajnálom, mert jó bicska egyébként. 

Előzmény: Révészbicska (49609)
Révészbicska Creative Commons License 2017.06.11 0 0 49609

Szerintem ez székelyudvarhelyi bicska, általában tömör paklival van szerelve. Nincs zenkelve ezért van a szegfej domborítva. Úgy tudod ezt eltüntetni, hogy kiveszed a penge csapját, a paklikat megsüllyeszted, majd ugyan olyan vastagságú szeggel újraszegeled, méretre csiszolod, majd beszegecseled, annyira, hogy ne mozduljon, de ne is szoruljon, utána síkba lehet csiszolni.

Előzmény: Pillanatragasz (49602)
kocsisferi Creative Commons License 2017.06.10 0 0 49608

Én nem csiszolnám le a szegecs fejét. Nem biztos, hogy süllyesztve van.

Előzmény: Pillanatragasz (49602)
Dragomirov Creative Commons License 2017.06.09 0 0 49607

Ja. Gondolom, nem volt egy ház ára - jól van ez úgy, ahogyan van. 

Előzmény: antalijozsef (49606)
antalijozsef Creative Commons License 2017.06.09 0 0 49606

Én biztos, nem próbálnám barkácsolni, hogy milyen bakni az a csiszolásnál hamar kiderülne! :-))

Ha valaki minőségi darabot akar mélyebben kell a zsebébe nyúlnia vagy jobban választani.

Előzmény: Dragomirov (49605)
Dragomirov Creative Commons License 2017.06.09 0 0 49605

A kalapálással prímán össze lehet szorítani úgy a nyakát, hogy ki se nyíljon. Szerinted ez húzott, vagy tömör bakni? Én nem tudom eldönteni. Egyébként hagynám a fenébe, mert ha én ilyet vennék, akkor ezzel a "bajával" együtt venném. Aztán ennyi.

Előzmény: antalijozsef (49604)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!