Kösz a válaszokat, de azért még nyúzlak ezzel: egy német páncélost miért éri megvenni 60 ezerért, ha ennek töredékéért feljavíthatsz egy "normál" makettet? Mit tud, amit egy Tamiya nem? Ez a kérdés igazán. Hogy miért éri meg műgyantából elkészíteni egy ilyen elkoptatott témát; ha valami ismeretlen, kísérleti tank makettje lenne, amit jó, ha öt ember megvesz, megérteném.
(Tényleg, a nagyszériás műgyanta mesterdarabokkal mit csinálnak? százanként újat készítenek?)
A mesterdarab elkészítése komoly munka. Utána rárakódik a cégrezsi, a marketing, minden.
Kicsi széria esetén ez horribilis árat eredményez.
illetve megéri-e? (Nem nekem, hanem vkinek, akinek van is ennyi pénze.)
Ha megveszi, megérte neki.:-)
Nekem is van iszonyat drága makettem. Megérte? Biztos, mert megvettem.
miért jobb, mint a polisztirol az apró részletekkel?
Megint csak a széria.
A sztirolt fröccsöntik, a szerszám kibír több százezer öntést, viszont dermesztő ára van, több tízmillió forint egy szerszám, egy teljes komoly kit szerszáma elérheti az egymillió dollárt. Itt most gondolj egy 1/32-es Tamiya Phantomra például.
Ezért van az, hogy felhasználják a szerszámokat keresztbe kasul a gépcsaládokhoz, illetve adják-veszik egymás közt.
A műgyantaöntésnél a mesterdarab a kunszt, utána egy gumi öntőforma 1-2 dollárnyi anyagot tartalmaz és le tudsz vele önteni pár százat.
És hogyan öntik ki az elváló vezetékeket, beöblösödő lyukakat, ahonnan elvileg az öntőforma nem férne ki?
Ha elvileg nem fér ki, akkor gyakorlatilag sem. Olyankor van ott egy hártya, amit esetleg leszednek a csomagolás előtt, te meg pislogsz, hogy hogyan csinálták.:-)
Egyszerűen csodálatos, amiket csinálnak néha, és kezd komolyan érdekelni a dolog mikéntje.
Megpróbálhatom megfűzni az egyik srácot aki ebben utazik, csodákat művelnek. De nem nagy látvány, mert egy kis vákuum kell hozzá, a csodás mesterdarab(*) és az apró mesterfogások. Kinézetre szinte lehangoló látvány a technológia.
(*) Látványnak a mesterdarab is csak egy szedett-vedett cucc, mindeféle színekből összerakva, de az alakja tökéletes, csak az nem látszik a színkavalkádban. Ugyanis van ott réz, sztirol, gyanta, mindenféle anyag.
Láttam a Verlindennek valamelyik német műgyanta páncélosát alig 60e HUF-ért.
Kérdés: miért ilyen drága (kis széria, műgyanta, részletek?), illetve megéri-e? (Nem nekem, hanem vkinek, akinek van is ennyi pénze.) Elvégre a mindenféle német vasakból kismillió kit van, amelyekhez milliárd kiegészítő kapható, még mindig töredék áron. (Csak kíváncsiság, nem kötekedés.) A ritka kitek megértem, hogy drágák; egy igencsak szűk réteg számára fejlesztett makettből nem fognak sokat eladni, ergo máshogy kell behozni az árát.
A műgyanta amúgy is érdekel: miért jobb, mint a polisztirol az apró részletekkel? És hogyan öntik ki az elváló vezetékeket, beöblösödő lyukakat, ahonnan elvileg az öntőforma nem férne ki? Egyszerűen csodálatos, amiket csinálnak néha, és kezd komolyan érdekelni a dolog mikéntje.
Esetleg tudsz valami elérhetőséget is a céghez, vagy olyan helyet ahol forgalmazzák a termékeiket?
"Műgyanta kit, vákuumformázott ablakokkal, fotomaratással, kell gyakorlat az összeállításához."
Akkor most még csak a doboz kerülne be a vitrinbe, mert korlátaimhoz képest profin szeretném összerakni. :) Régebben raktam össze már pár modellt, de azok nem voltak túl bonyolultak.
Most írok elösször ide, bár már régóta keresek egy modellt, amit sehol se találok évek óta.
Gyors bemutatkozás: Ladás Dani voltnék, 22 éves, Lada fun és tulaj :)) ebből kifolyólag látásmódban eléggé korlátozott (csak vicc) és ízlésvilágban is erősen deformálódott (kocka alakú a világ). :))
Komolyra fordítva a szót egy elég ritka modellt keresek, én mindösszesen egyszer látam ilyet, persze lehet rossz helyen keresgélek. Ezért is szeretném a segítségeteket kérni.
Egyszer találkoztam vele, Bp-n de akkor fitalként (még jelen koromnál is fiatalabbként) elkövettem az a baklövést, hogy nem csaptam le rá. Szóval ha valakinek van bármi információja ezzel a modellel kapcsolatba az kérem ossza meg velem. Továbbá nyitott vagyok minden fajta Lada modellel kapcsolatos információra.
Remélem én is tudok majd nektek hasznos információkkal szolgálni, de nem ígérek semmit mert nem vagyok túl avatott a témábam.
nekem is tetszett , bár úgy tűnt a tavalyinál is kevesebb makett volt
nem értem , hogy pl. Mosonmagyaróváron miért van többször annyi makett mint a pesti kiállításokon
nagyon elhatároztam, hogy a börzén most tényleg nem veszek semmit, de végül nem tudtam ellenállni és vettem egy Part maratást a Bolyain vett Gladiátorhoz, meg egy Academy Mig-21 et. A 29-est meg elvitték az orrom elől
Én is kinn voltam és nagyon tetszett, a hangulat tök jó volt,( szerintem ).
A börze is klassz volt, én csak egy 1/76 Revell Puma-val ( ex-matchbox, bocs ha rosszul írtam ) lettem gazdagabb ( már rég óta vadászom rá, gyermekkori vágyálom ).
Élőben egészen más, mint a gépen nézegetni a képeket.
Nos, Holmes, ha aszondom, hogy keményen bevásároltam ott, rájössz magadtól? :)
(Lássuk csak: vettem Eduard célzókészülékeket, egy AM Avengerhez felhajtható szárnyat és egy állati pilótafülkét egy Mustanghoz... Pedig esküszöm, nem akartam vásárolgatni, de annyira nem voltak drágák, hogy az már fájt. Meg a csaj csinált nekem egy rakás fotót; ha érdekel titeket elküldöm a Fabulisnak, hogy rakják ki őket. Voltak nagyon szép cuccok; diorámából a "Ruszkik haza" egyszerűen elképesztő volt; de a tankok közül is voltak szépek, figurákról nem is beszélve.)