3 kattanásig tankolom. És igen, kijönnek olyan fogyasztások, hogy mondjuk 6,37. Tehát század pontossággú. LOgikus, a megtett távolság és a tankolt mennyiség alapján ritkán jön ki 1 tizedesjegy pontosságú érték, feltéve ha nem kerekítjük. Én egy programba írom az adatokat, az két tizedesjegy pontosságig számol. (üzemanyagkutak meg 3)
Hát igen, a Vitara tud annyit (is) fogyasztani (feltéve, hogy nem hajtunk 80-nál gyorsabban és mindig betartjuk a váltás segéd által ajánlott fokozatot) - "könnyű jobb láb".
Egyébként tényleg nem fogyaszt sokat (én legalábbis pozitívan csalódtam, mert jóval többre számítottam).
Én is a valós mért értékeket írtam le. Semmi kerekítés. Minden tankolást feljegyzek. Mivel mindig tele tankolok, a napi számlálót akkor nullázom, így mindig egyértelmű hogy mennyi az annyi. Nincs trükközés.
Szerintem semmi sem lehetetlen, de eros 'jobblab uralom' szukseges hozza, no meg jo allapotban levo kocsi 😆 tavaly nyaron rendszeresen volt otossel kezdodo fogyasztasom hosszu tavu utazgatasoknal. Most csak belvarosi par kilometereken viszont kozeliti a tizet(!) ..
Semmi érdekes, pusztán ő még a valós értéket írja. Ha az a lényeg, hogy keveset egyen, akkor így néz ki az emberi elme:
7,4 az kevesebb, mint a 7,5 de akkor ha hét-négy, azt hiszik 7,5 hát akkor 7,3
az már majdem hét és negyed, de azt nehéz kimondani, kicsit 7 felett
kicsit 7 felett? Az kb 7 liter
hmm, mennyivel szebb a 6,99 mint a 7....
na így alakul a fogyasztás. Pl vitara topikban is jönnek az 5,5literes fogyikkal. Hát egyszer sikerült egy 30km szakaszon elérni, de irreális vegyes üzemben
Nem sok. 12 évesen 91e km + az apró. Abból a korból már kinőttem, hogy maxigázon közlekedjek, de azért a sebességhatárok közelében utazgatok. Tehát 90-es/110-es/130-as táblánál nem "cammogok" 80/100/120-as (vagy még kevesebb) tempóval. Mondjuk relative sok az 6-15 km-es út, munkába és boltba járás végett.
Nekem is ilyen van. Érdekes, hogy nem tudod 7 liter alá vinni. Most akkor kíváncsi lennék a többiekre, nekik mennyi az átlagfogyasztás. Bő 1 liter különbség soknak tűnhet. Mennyi futott km van benne?
Nekem 7,2 - 7,5 körül van az átlagfogyasztás vegyes használattal, pedig nem tiprom (annyira). A sokak által emlegetett 6 l körüli fogyasztást sose sikerült elérni nekem, akármennyire finoman/ésszel vezettem. :(
Nekem 6,4 az átlag. 6 éve minden tankolást regisztrálok, ennyi a teljes átlagfogyasztás. Nem az átlagfogyasztások átlaga, mert azzal teljesen más eredmény jönne ki. A 6 év alatt elhasznált üzemanyag és a 6 év alatt megtett távolság alapján számolva. Tulajdonképpen az átlag nagyon lassan 1-1 századdal megy lejjebb. Országúti, városi (megyeszékhely) vidéki település. Autópálya már nincs benne mióta fizetős az elkerülő. Elkerülöm az elkerülőt. (rohadjanak meg amiért fizetőssé tették)
Tehát csavarozva van, nem pattintós? Akkor após kocsijára nem fog rámenni a hűtőrács (még hiányzik), mert azon a lökhárítón ilyen kis fülek vannak. Szerintetek rá lehet valahogy hekkelni, vagy küldjük el a szerelőt a p****ba, hogy nem jót vett rá? :-)
Bár az enyém 2004-es, de gondolom ezen (sem) változtattak. A hűtőrács a lökhárítóval együtt jön le, és utána lehet belülről lecsavarozni magát a rácsot.
A lökös levételéhez a két kerékjárati ívben kell leszedni egy-két bolhát, az alsó sarkon egy-egy csavar, elől lent középtájon két bolha, a motortérben ha jól emlékszem 6 bolha. A rendszámtábla alatt még két csavar. Ha ezeket eltávolítottad, akkor határozott mozdulattal meghúzod előre, és lejön. Azért kell határozottan húzni, mert takarásban van még 2 patentszerűség, de ez engedni fog.
végül is az alábbi szeretetcsomagot kapta az autó:
- olajcsere, olajszűrő, légszűrő
- vezérműszíj, görgő és ékszíj csere
- váltóolaj csere, váltóbowden olajozás.
ez így 45 ezer forintba került, többre számítottam (márkaszervizben és maszek szakinál is járt a kocsi).
az első napok továbbra is többnyire pozitívak. ma pár nap Wagon R-ezés után beültem egy barátom 206-os Peugeot-jába, furcsa volt olyan mélyen ülni, pedig hát én is azokat szoktam meg eredetileg :) a szerelők jobbára dicsérték a kocsit, alulról kifejezetten jó állapotban van, a kipufogó kifúj kicsit, de nem vészes a helyzet.
az olajozás és a váltóolaj lecserélése után lényegesen jobb lett a váltó, messze nem tökéletes, de érezhetően sokkal jobb.
a fogyasztás nyilván a kútnál derül ki, 250 kilométer után pont felesen áll a mutató, ebben város és országút is volt, plusz M0-ás, remélem, azért így 8 alatt lesz, és csak városban megyünk 8 fölé.
nagyon szokatlan parkolni vele. a Toyota iQ-val volt hasonló érzés, a hátsó keréknél gyakorlatilag véget ér a kocsi. olyan helyekre fér be nagyon simán, amire mellettük elhaladva már-már legyintettem, hogy "úgysem", ezt még meg kell szokni, nagyon rövid.
Tudom, mesélte a Gy. Azt is mondta, hogy a gyári a tuti. Vettem gyárit, szorult. Vettem utángyártottat,szuper, nem szorul, de a kapcsolófej kicsit leugrott a gömbről. Összekombináltam az utángyártott bovdent és a gyári kapcsolófejet és sajnos maradt egy félig használható bocden készletem, szóval pénzkidobás.
Vagy az egyik kezedben tartod a 37000 Ft-ot, a másikban az olajat :)
Sajnos nekem már nem volt sok választásom, mert addig halasztgattam az olajozást, hogy már nem maradt mit. Azaz kikezdte a nagy szárazság! Maradt a drágaság.
De nem ez az egyetlen kiszáradó alkatrész, ami bosszantóan hat: Nekem pl.: a jobb első ajtóban rejlő zárszerkezet (ez egy komplett blokk) ami a kiszáradás miatt remekül szedi össze a párát télen is, amikor hajlamos ez megfagyni, és ezzel nyithatatlanná tenni az ajtót. Megoldás ennél is a kenés volt, de sajnos minimum 2 évente meg kell ismételni, mert a blokkba nem hatol be eléggé a kenőanyag. Így ősszel ismét kenegetünk.
Ha a kezedben tartanál egy pár kiszerelt 10 éve kenetlen bovdent és mellette egy pár vadi új gyárit és egy pár vadi új utángyártott bovdent, látnád, éreznéd a különbséget.
Persze hogy nem hülyegyerekek tervezgetnek. Éppen ezért a tervezett elavulást is bele tervezik.
Egy másfél órás munkával nem jobb megoldani, hogy könnyebben járjon a váltó? Ha neked mindegy, akkor ne olajozd, ennyi. Sok embernek jól jött már ez a módszer.