Keresés

Részletes keresés

kvte Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11221

Nem tudom ki hogy van vele, de nekem nagyon tetszik hogy nyáron is így pörög a topik. Emlékszem az elején még mekkora pangás volt július-augusztusban.

kvte

nagypapi Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11220

Ennek csak örülnünk kell.

Ne hagyjuk, hogy ezek a fránya idegen szavak (bisztró, büfé, presszó) befészkelődjenek nyelvünkbe.

Főleg ha olyan szép szavakat űznének ki, mint a kocsma!

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (11219)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11219

A magyarok országában tett utazásaim során bizonyos sajátos nyelvhasználati módot figyeltem meg, amelyet most okulásul megosztok veletek, hátha más is jár még közületek ebben az érdekes orszgában. Aki ugyanis könyvből tanulja a nyelvet, könnyen félreértheti egyes fontos szavak jelentését, és úgy járhat, hogy ha enni vagy kávézni akar, hamarosan egy pia- és bagóbűzös lebujban találja magát. Aki eleve az ilyeneket keresi, az lapozhat. :-)
Tehát (baloldalt a magyar, jobb oldalon a magyar jelentés):
– bisztró: kocsma
– büfé: kocsma
– presszó: kocsma
– eszpresszó: valószínűleg kocsma
– vendéglő: nagy eséllyel kocsma (főleg, ha régi a tábla és még ÁFÉSZ felirat is van rajta)
– pizza: általában pizzéria, de olykor kocsma (a pizza felirat néha csak megtévesztésül van ott, hogy bemenjél)

Azt is megfigyeltem, hogy a magyarok nyelve gazdag és szókincsük változatos. Igen sokféle kifejezésük van, amelyek a szótár szerint is kocsmát jelentenek (ezeket nem gyűjtöttem össze), de valamiért az esetek nagy részében mégis szívesebben használják az efféle félrevezető szavakat.

Vagdalthús Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11218
Dehogy voltál off, szerintem ez is része a túrázásnak.
Előzmény: nagypapi (11216)
vajonmerre Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11217
Bocsi, én voltam pongyola, természetesen Pest volt az úticél (egyébként esztergomi születésű vagyok).

Előzmény: Vagdalthús (11210)
nagypapi Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11216

Ez egyrészt azért van, mert a szlovákok elég nagy területet lefednek a határon túlra is, másrészt azért mert a forgalomban levő kártyák nem engedik más hazai szolgáltató használatát (valószínű, hogy a segélyhívó számok kivételek, de ezek SIM nélkül is hívhatóak).

Nemcsak a Vodafone-nal, hanem a többi hazai szolgáltatónál is ez a helyzet.

A szlovák szolgáltatók podig az Északi-Középhegység nagy részén használhatók. Jó drágán persze, de ha tényleg baj van, semmi sem drága.

Arra tényleg oda kell figyelni, ne egy órát beszélj a barátoddal/barátnőddel, ha külföldi szolgáltatóra állt át a telefonod, mert kínos meglepetések érhetnek.

Bocs, ha kicsit off voltam.

Előzmény: Vagdalthús (11210)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11215
Nem tudom, mi volt ez a rendezvény, de mindenesetre ennek kapcsán volt pénz, hogy egy csomó helyre ilyen szép pecséteket csináljanak, amik a helyet ábrázolják. Boldván, egy egészen különleges templomban, ahol valószínűleg a Halotti beszéd keletkezett, és a szentélyben egy i. e. 3000 körüli neolit kultúra cölöpfalujának nyomait őrzik (ez se semmi, régészeti bemutatóhely a szentélyrészben!), TKM-pecsétet akart adni a lelkész, de azt én nem szeretem, mert csak különleges segédeszközzel azonosítható titkos kódot tartalmaz. Megkérdeztem, van-e más is, erre előásta nekem ezt az ötéves pecsétet, és nagyon boldog volt, hogy milyen szépen fog még. Naná, mert azóta nem használták, szemben a vizsolyival, ami alig fogott. (Automata.) De azt hiszem, most már ajánlani fogja más turistáknak is. :-)
Előzmény: padler (11212)
Vagdalthús Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11214
Bár hozzá kell tegyem, azért én is behúztam néhány abszurd esetet három pötty miatt, mint pl. Csehvár combközepes hóban (nem éppen rohamtempóban) vagy Paphegy derékig érő családban, dzsindzsában, láthatatlan kövekben, bukdácsolva, orra bukva, rövidnadrágban, agyonkarmolt és véres térddel :-))
Előzmény: Vagdalthús (11213)
Vagdalthús Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11213
Ugyan, dehogy kell szégyellni, hogy buszoztatok! A jelvényszerző túra szerintem nem egyenlő a teljesítménytúrával. Az első néhány börzsönyi várat mi is kocsival kerestük fel: Ipolydamásd, Márianosztra, Bernecebaráti, Mahir.
Előzmény: vajonmerre (11204)
padler Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11212
Igen, ez a felirat. Azt hittem, hogy ez valami helyi rendezvény volt...
Előzmény: Sánta Kutya (SK) (11211)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11211
Sárospatak – vár

Többféle pecsét is kapható, a loggiát ábrázolót választottam, kár, hogy felirata egy már nem aktuális eseményre utal.

Csak nem a Turisztikai játék 2000? Boldván és Vizsolyban kaptam ilyent, és nagyon szépek.
Előzmény: padler (11062)
Vagdalthús Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11210

A Börzsöny területének kb. 80%-án szlovák szolgáltató jön be (Orange vagy EuroTel), legalábbis Vodafone-előfizetőként ezt tapasztalom.

Jól értelmezem, hogy földim vagy? (Vác)

Előzmény: vajonmerre (11204)
padler Creative Commons License 2005.08.05 0 0 11209
:-DDD
Előzmény: nagypapi (11200)
Balúrázó Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11208
Kössz!!

Balu
Előzmény: Morcsi (11207)
Morcsi Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11207
www.turabazis.hu
Előzmény: Balúrázó (11206)
Balúrázó Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11206
Volt egy weblap amin túrakiírásokat, túrákat lehetett nézni, de nem tom a címét.

Leírnátok nekem?

Előre is kössz!!

Balu
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11205
Hát ti aztán feladtátok a leckét! Lassan nem merek elmenni túrázni, mert akkora lemaradásom keletkezik a fórumban! :-) Ahogy belelapozgattam, páran olyan helyeken jártak, amerre az elmúlt 11 napban én is.
vajonmerre Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11204

Halihó!

Tegnap "Várak a Börzsönyben " napot tartottam a fiaimmal.

1. Drégelyvár

Nagyorosziból indultunk a "Drégelyvár" megállóból 9 óra körül. A ZK+ ,K+, K PL kombináción haladtunk.  A zöld leágazásig elég nagy a dzsindzsa, gyengék a jelek, rengeteg a rovar és a csalán. A leágazásnál egy tábla jelzi a vár felé vezető K+ -t, ami már jobban festett. Itt mobilszolgáltatóm bemondja az unalmast és "átlök" az "Orange SK"-nak, egész a túra végéig. A Drégelyvári tábla botrányos, pöttyök lekaparva, valami x-elés jelzi a kódot, reméljük jól.  Szerencsésebb lenne itt is a "lyukasztásos " kódjelölés. A vár gyönyörű és a még  szép napos időben  bejárjuk a gyekekekkel. Az igazolófüzetet és az atlasz szerencsére jól leírja a vár történetét.

2. Jelenc-hegy

Ide a kéken megyünk, ami szintén elég elhanyagolt, de jól jelölt.  Elhanyagoltságnak azt nevezném, amikor már jókora csalán borítja az utat, és számosan kialakulnak a kidőlt fákat kerülő ösvények. Mivel ez "Téry Ödön emlékút" egyben , ezért kicsit szomorú. Nyilván ez nem egy gyakran járt útvonal, bár bal felől csodálatos panorámát adnak Magas-Börzsöny hegyei. Megmásszuk Sárkány-törést és átkelünk Kőkapun, ami az út kétoldalán lévő sziklaképződményekről kapta a nevét.  Itt szembe jön néhány fiatal is , nem csak mi túrázunk ebben a szép időben.

Dobogó-hegyen még minden oké, jó állapotban lévő útjelző mutatja Hont felé  K+-t, és 1 km-re becsüli a Jelenc-hegy felé a távot. Megyünk is egész a hegytetőig, ahol egyszerűen a kék eltűnik a dzsungelben, ráadásul bele is nyilaz! Párhuzamos szekérutakon próbálom elcsípni az É-D irányú zöldet. Harmadikra találok is egy ilyen utat ami jelzetlen, de szerencsére 100m után lesz rajta egy zöld jelzés is , amin dél felé egyszer csak meglesz a kék, ami nem kis megdöbbenésünkre egy "tiszta" szekérúton jön be a zöldbe. Majd kicsit odébb meglesz a kód is , régi és új sértetlenül. Reméljük a  fakitermelés , ami itt folyik megkíméli őket továbbra is.

A zöld tehát északi irányba visz Hont felé. Szerencsére most már csak lefelé. Itt újra megtaláljuk a kódokat ép állapotban (itt volt a másik sánc). 

3. Hont vára

Az eső csepegni kezd, próbálunk sietni lefelé. Elhagyjuk a szakadékot is majd kijutunk a 2-es útra, itt jönnek az esőkabátok, mivel már elég rendesen esik. A "kódos" utca elég fura kifli alakú, de végül meglesz az ominózus villanyoszlop, itt már  "lyukasztott" kóddal jó állapotban. Mivel már majdnem délután 4 óra, és Drégelypalánról 18 órakor indul a Váci vonat, ezért "szégyenszemre" busszal megyünk át Palánkra.

4. Drégelypalánk

Itt a faluközponttól elég messze esik a templom, tehát itt is kell jócskán sétálni, mire megtaláljuk a templomnál a villanyoszlopot, szintén "lyukasztott" kóddal szintén jó állapotban. Megnézzük a Szondi-szarkofágot, várunk egy órát és irány Vác.

Hazaérkezés  este 9-re. Mentünk jó 20 km körül, és a betervezett 4(5) kódot megleltük. A gyerekek bár jól elfáradtak, de jól bírák a stapát. Legközelebb irány a Magas-Börzsöny!

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11203
Már meg is jöttem, lenyeltem egyben az Orszásgos Kerékpáros Körtúra Miskolc-Nyíregyháza szakaszát, és hoztam egy csomó érdekes új jelzésképet. :-)

Ideiglenesen jó lesz, sksk kukac aol pont hu. Köszi!

Ami még hirtelen idekívánkozik a túrámból, hogy az AKT bodrogközi (BAZ megyei) szakaszán végig nagyon jó minőségű új jelzések vannak. Karcsán azt mondta a helyi erő, hogy tán nyár elején vagy kicsit hamarabb festették. De azt ő sem tudta, hova mutat a pecsétjel alatti nyíl. :-) Lehet, hogy még nem volt idő pecsétet kihelyezni, annyira új.
Előzmény: lükepék (11197)
Morcsi Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11202

Ezek szerint te voltál az, aki az "irományomat", ahogy nevezték, eljuttattad a Szövetséghez. Köszönöm a közbenjárásodat.

Bár a választ sajnos nem egészen értem, inkább újra átgondolom, mikor és hol lehettem tegnap este...

Mindenesetre pozitív, hogy a Szövetség honlapjára felkerült a figyelmeztetés, nehogy mások is pórul járjanak:

Július 4 – augusztus 28. között:

hétfő – csütörtök: 830-1630-ig,

pénteken: 9-13 óráig

Szakági ügyelet nincs!

Előzmény: ssimi (11201)
ssimi Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11201

Kedves Morcsi!

Észrevételed eljuttattam az MTSZ főtitkárához, akinek válaszát az alábbiakban olvashatod.

"Tisztelt Érdeklődő!

(sajnos leveléből nem derül ki számomra, hogy kit tisztelhetek önben)

Sajnálattal vettem tapasztalatát.

Engedje meg azonban, hogy néhány megjegyzést tegyek észrevételeivel kapcsolatban.

Azon az estén 3 fő tartózkodott a Magyar Természetbarát Szövetség központjában, akik - köztük én is -, valamint egy vendégem, 18,10 és 18,20 között hagytuk el a Szövetség helyiségeit. A harmadik személy a főbejárat közelében, nyitott iroda ajtóval – kifejezetten azért, ha valaki érkezne – dolgozott. A bejárati ajtó nyitva volt, míg a biztonsági rács nem volt becsukva. Így a Szövetség központjába a belépés teljességgel akadálymentes volt. Itt kívánom megjegyezni, hogy a Magyar Természetbarát Szövetség főbejáratán legalább 10 éve nincs függöny; kollégáimnak, a Szövetség összes tagjának, közreműködőjének nincs oka arra, hogy az érdeklődők elől bujkáljon.

Ön egy rendkívül eltökélt ember, hiszen a rossz idő és a munkahely állította nehézségek ellenére, felkereste Szövetségünket. Bízom benne, hogy eltökéltsége felülkerekedik pillanatnyi rossz benyomásain, és nem zárkózik el a jövőben attól, hogy a társadalmi szervezetek számára oly fontos elhivatottságát, valamelyik közösségben kamatoztassa.

Engedjen meg egy javaslatot; amennyiben igényt tart valamely kiadványunkra, szolgáltatásunkra, úgy azt egy telefonhívással, vagy faxon, esetleg e-mail-en rendelje meg, hogy később személyesen, vagy postai utánvétel megkaphassa, ezzel kizárható az ön által jegyzett kellemetlenség.

Kívánom, hogy legyen még legalább egy alkalmunk, hogy tapasztalataival ellentétben, megfeleljünk elvárásainknak, s az írásában is jelzett nehéz időszak véget érjen életében!

Üdvözlettel, a mielőbbi viszontlátás reményében:

Nagy Gábor

főtitkár

Magyar Természetbarát Szövetség

1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 31. II/3

Postacím: 1396 Budapest, Pf.: 483.

telefon: +36-1-332-7177

fax: +36-1-353-1930

mobil:+36-30-6789-165

e-mail: mtszhir (kukac) enternet pont hu, mtsz (kukac) t-email pont hu"

Üdv

ssimi

Előzmény: Morcsi (11170)
nagypapi Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11200
Na ja, ott biztosított a festékutánpótlás a bélyegzőhöz.
Előzmény: padler (11199)
padler Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11199
Van egy-kettő, én pl. Pusztavámon a festékgyár portáján kaptam saját bélyegzőt.
Előzmény: PrInCe (11196)
padler Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11198
További túramozgalmakról info: www.turabazis.hu
Előzmény: PRolcsi (11191)
lükepék Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11197
aztat olvastam SK festesrol szolo lapjan, h a festekszoro nem tul hosszu eletu. Szoval lehet h az elso fagy meg olvadas leszedi.

SK, ha visszajossz szabirol gondolom olvasol topikot.. Larch-nak sikerult egy lofejes jelzest fotoznia, igaz, nem pont szembol, de talan megteszi ideiglenesen a jelzeses lapodra
Előzmény: PRolcsi (11184)
PrInCe Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11196
ugy biza. csak sok helyen itt is nehéz bélyegzőt szerezni. a túrának saját bélyegzője tudtommal nincs, marad a céges.
Előzmény: PRolcsi (11194)
Güsziológus Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11195

KDP

Közép-Dunántúli Piros túra, Zirctől, Lábatlanig, 300 km.

Egy édes vicc jutott az eszembe:o)

A tanyán elengedik a kis zebrát, mire az udvariasan kérdezősködik.

1. Tyúk

Hát Te ki vagy?

Én vagyok a tyúk, és tojást tojok a gazdának.

2. Tehén

Hát Te ki vagy?

Én vagyok a tehén és tejet adok a gazdának.

3. Ló (hím).

Hát Te  ki vagy,

Vedd csak le a pizsamádat, és megtudod!

:o))))

Elnézést az offért, de ez kikívánkozott.

PRolcsi Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11194

Köszi a gyors választ!

És itt is pecsételőhelyek vannak, mint az OKT-n?

Előzmény: PrInCe (11192)
asciimo Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11193
Pontosan. Van sajat foruma, www.siofokos.tvn.hu cim alatt forumot is talal az elvetemult turazo, ahol a tapasztalatok gyulnek.
Előzmény: PrInCe (11192)
PrInCe Creative Commons License 2005.08.04 0 0 11192
túramozgalom. Közép Dunántúli Piros. Zirctől Lábatlanig. ha jól emlékszem a füzet szerint 296 km.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!