Gyors segítség kéne ! Eltudom én adni a Outlander felniket Chysler Voyagerre ? 6,5x17 5x114,3 ET38 215/55R17 . középső tehermentesítő 56mm . Ez így jó rá ? vagy a középső tehermentesítő nagyobb a Voyageren, ha igen akkor fel lehet fúrni biztonságosan és kb. mennyibe kerül ez ? Köszi !
Goodyear UG Performance H 26950/db Dunlop 3D H 25450/db Bridgestone LM25 H 26950/db Pirelli W210 Sottozero H 26900/db Vredestein Snowtrac2 H 23900/db Nokian WR H 22150/db Continental TS810 H 28900/db
Az Én autóhasználatom mellett ( évi 18e Km 40% ban erdei utak nem nehéz terepen de sáros agyagos felületek Sx4 4wd) milyen gumit tudtok javasolni? Téli gumi egész évben? Esetleg 4évszakos? 205/60R16 a méret. Típust is írjatok!
Ennek oka egyébként talán abban rejlik, (ha jól tudom) hogy valamiféle környezetvédelmi szabályok módosúltak, emiatt a gumik gyártásánál bizonyos öregedésgátló anyagokat ki kell hagyni, merthogy az igen környezetszennyező.
Szerintem meg abban, hogy növekedési kényszer van mindenhol, így a gumiabroncs-iparban is. A lényeg, hogy olyant kell gyártani, amit megfelelő médiatámogatással (pl. azt hangoztatva, hogy mennyire környezetkímélő a termék előállítása) sikeresen el lehet adni és minél előbb tönkremegy. Hogy mennyire terhelik ezzel a környezetet nem számít, mert csak az orrukig látnak. De visszatérve a gumiiparhoz: Kezdetben volt a gumiabroncs, egy garnitúra télre-nyárra. Jó volt, el lehetett jutni vele mindenhova - persze nem speedofil stílusban autózva. Ezután lett a téli-nyári különválasztva. Biztosan jobb, meg gyorsabban lehet menni, meg minden, de manapság már két garnitúra öregszik szinte mindenkinél. Aztán itt van az asszimmetrikus mintázat, mely ugyan nagyobb kanyarsebességet tesz lehetővé, de minek? Autópályán nincs nagy kanyar, közúton meg 90km/h-val - az útviszonyok függvényében - minden kanyar bevehető, amelyik meg nem, arra sebességkorlátozás van érvényben. Megint a környezet szívja meg, mert ha ferdén kopik a gumi, nem lehet cserélni oldalanként, így mindjárt kettő megy a kukába, ha nem négy, mert esetleg már nem kapható az adott minta. Mi a fejlődés útja? Nem szeretnék jóslásokba bocsátkozni, de a következő lépcső a külön első és hátsó tengelyekre kifejlesztett mintázat lesz. Persze ehhez néhány országban jogszabály módosításra lesz szükség, ami nem gond, mert a politikát úgy irányítja a gazdaság, ahogy akarja.
Nem szeretem a Barumot, de hogy őszinte legyek, az olyan gumist sem kedvelem, aki ránéz egy gumira és simán megmondja, hogy ez anyaghiba.... Erre vannak szakértők, de mondjuk még elképzelni sem tudom, hogy valaki vette volna a fáradságot arra, hogy komolyan utána nézzen egy ilyen abroncsnak. Maximum a gyárban, ha a tesztek során történt valami.De itt nálunk, nem hiszem... anno ha jött a gyár képviselője, általában rábólintott az ilyen garanciás gumikra, csere és kész.Belefér a keretbe az a 0,0001% cserebere...már ha eljut ennyi jelzés a gyártó felé...
Ez egy olyan kérdés, ami minket gumisokat is érdekelne. Nem tudom a kollégák hogy vannak vele, talán nem csak az én észrevételem, de sajna egyre több gyári elsőszerelésű gumi szárad el már 2-3 évesen is.Pl:Lexus gyári Bridgestone gumijait 1,5 évesen cserélni kellett, mert a futófelület hosszirányban igen csúnyán szétnyílt.Mindegyik gumin, minden sor árokban.De ha a Fordokat nézzük, a Continentalok szintén siralmasak 2 évesen.Vagy a régi suzuki wagon-r gyári Kleberei is tudnak igen szépen elporladni.Erősebb dörzsölésre szó szerint porladt a gumi oldala!
Ennek oka egyébként talán abban rejlik, (ha jól tudom) hogy valamiféle környezetvédelmi szabályok módosúltak, emiatt a gumik gyártásánál bizonyos öregedésgátló anyagokat ki kell hagyni, merthogy az igen környezetszennyező.
De cáfoljanak meg vagy egészítsék ki infóimat kollégáim.
Van a polcomon egy vadiúj 1986os gyártású Michelin MXL gumi, ha leporolom még talán jobb a tapintása, mint sok mai guminak.:)
Ami a Nokian gumit illeti, nem tudok róla, hogy a Pego ezt adná az autóihoz gyárilag.Szerintem inkább a kereskedő ügyeskedhetett a gyári Michelin leszedésével és ahelyett ezt tették rá.(lehet tévedek, csak tipp)
Mondjuk Barum nekem sen jön be, miután egyszer sima autópályán kaptam egy olyan durrdefektet vele, hogy alig bírtam megfogni. A gumiban kb 5000 km volt, aztán elvittem a gumisnak, és csak nézett, hogy ilyet még nem látott, és közölte, hogy ez anyaghiba...
Ha érdekel valakit, hétvégén szívesen tolok be róla képet. A futófelületet kb 5-7 centin szélességben egyszerűen kiszakadt a fém szál... Értem én, hogy szálszakadás, de ekkora méretben???
Függ a mérettől is, a kátyúbaesés sikertelenségétől, fékezve vagy átgurulva rajta, kocsi súlyától, a felni keménységétől (pl:Ford Mondeo lemezfelni takony puha) a gumi nyomásától és még ki tudja mitől.... Nem azt írtam, hogy mind szar, csak azt hogy igen nagy százalékuk döglik meg idő elött. Nálam senki nem kap barumot vagy matadort, max ha nem tudom lebeszélni róla. Egy GT Radial, Debica,Sava szerintem sokkal jobb választás az olcsóbb gumik közűl.
MInap néztem a céges pözsón a 205/55 R16-os Nokian gyári gumikat és azon csodálkoztam, hogy milyen repedezettek, kivétel nélkül. Nem bírtam ki, megkerestem a DOT-okat: 2005 első negyedévében gyártottak!!!!! Hogy lehet ez: 2 év után úgy néznek ki, mint más 10 évesen sem..................mondjuk lassan már a minta is köddé válik, ez az utolsó szezonuk...............
2db használt gumi kellene MTZ traktorra a következő a mérete:15,5*38. Új árajánlatok is érdekelnek. Illetve várom, hogy honnan tudnák használtban szerezni ismerősnek.
Sziasztok! Nincs valakinek 1db lemezfelni olcsón eladó? Sajna apám villamossal találkozott, és kicsit rendbe kell hozni a kicsikét. Golf III-ra kellene, 5 1/2Jx13 H2 ET 38 a mérete. A környéken nem volt egy gumisnál sem. Köszönöm.
Volna pár eladó felnim és gumim. A 2001-es Mondeo-mat egy 2004-esre cseréltem. Van 3db 16"-os 5 lyukas gyári Mondeo alufelni garniturám amiből csak 1 kell nekem, valamint 2 téligumi szettem 205/55r16.
Részletek:
Téligumi:
205/55r16 GOOD YEAR Ultra Grip 7-es (max 8000km saját magam használtam) 2006/46. heti gyártás makulátlan állapot 80.000.-huf / szett
205/55r16 Firestone Winterhawk (nagyon jó profilmélység kb 20.000km) 2004/39. heti gyártás 65.000.-huf / szett kép: www.stereoteam.eu/felni/gumi1.jpg
FORD MONDEO Alufelni (csak 2 szett eladó belőle, egyet megtartok magamnak de szabad a vásár) :
Ne is mond....volt, mikor még több gumi állt a garázsban, mert az összes családtag nálam tárolta télit-nyárit, tudnillik nekem van a legnagyobb garázsom, 48nm.... de már leszoktattam őket, meg a kertibútornak, stb. is kellett a hely....
Van még azért hely és ez kényelmesebb is, csak kimegyek és fél óra alatt átszerelem a kerekeket/autó...:)) Már rutinos vagyok...
Kérni persze bármennyit, igaz... de mondjuk 25-30e körül az reális lehet? tényleg hibátlanok, egyenletesen kopottak, nem sérültek, 2004.29. hetiek....
Konklúzió, feleségem kocsijára felmennek majd az Uniroyalok felnistől, az én Vectrámra meg majd kitalálok vmit, persze ez pénztárcafüggő is lesz majd....
Sógoromtól is "örököltem" 4 185/65/15-ös télit, azok hasonló állapotú Uniroyal MS55-ös gumik, azt az én autómra tennénk fel, de ha ezek jobbak, akkor inkább az uniroyalokat a feleségem astrájára...mert az én vectrámra úgy is 195/60R15 lenne az igazi méret...
Tele van a garázsom gumikkal....8 garnitúra téli + az anyám, apám 8 téligumija is nálam pihen, csak a kocsik nem férnek már lassan be....
Autópályás használat esetén javaslom vegyél neki 4 új gumit, ezt pedig próbáld eladni. Pl. hozd elé hozzám előre megbeszélt időpontban, lehet hogy megegyezünk és beszámítom az új nálam vett új gumi árárba.
Nem szükséges a vásárláskor felszereltetni, az lehet később is. El sem kell szállítanod, csak amikor a szerelés számodra aktuális, visszajönni az autóval.
A lényeg: ki kell fizetni a szerelést, amikor megveszed a gumit. Akkor is, ha egyáltalán nem kívánod nálunk szereltetni.
Ha így megfelel kérem ott küld el a rendelést. A végén megjegyzés rovatba lehet írni külön kívánságokat, stb...
gmondi!
Lehet zsörtölödni, de esetleg kérdezni is, ha valami nem világos.
Azt írtad: ismerősöd eladná a Kormoran gumit. Ehhez írtam ár tájékoztató gyanánt, hogy hamarosan kapható lesz több áruházban. Az ottani ár irányadó lehet számodra mennyit kérhet érte ismerősöd. Azt nem tudom hogyan következtetted, hogy ott kéne megvenned, mert azt írod: Áruházból nem veszek gumit.
Továbbá, egy szóval nem írtam hogy tőlem kell gumit venned, nem is ajánlottam semmit.