Keresés

Részletes keresés

Lud Creative Commons License 2014.08.08 0 0 83

a pozitív rezgésekért mindenképp más helyeket kell látogatni :)

most esett le, hogy az OMP is az OSM-re áll át. ez kicsit átvariálja azt a víziót amit a különböző térképi rendszerekről felvázoltam.

 

Előzmény: kivi000 (82)
kivi000 Creative Commons License 2014.08.08 0 0 82

Vannak ott gyöngyszemek s mennyivel másabb volt a hangulat mint most a tuhun...

Előzmény: Lud (81)
Lud Creative Commons License 2014.08.08 0 0 81

te jó ég, és ilyen is volt tényleg! :)

 

most olvasom 2003-ban mi volt a trend:

"Minden mániákust szivesen várunk aki a dallasznézés meg a fűnyírás helyett szabadidejében x programmal beszkennel egy térképet, y-al bekalibrálja és firkál rá, majd A B C programokkal szöszmötölve további órákat meghatódástól könnyes szemekkel figyeli azt a pár vonalat ami megjelent a GPS készüléke kijelzőjén."

 

szégyenteljesen távol kerültem az aktív térképkészítő tevékenységtől, meg úgy általában a GPS-es buzulástól. most döbbenek rá, hogy kelenel a munkám mellett is valami szellemi tevékenység.

 

Előzmény: kivi000 (80)
kivi000 Creative Commons License 2014.08.07 0 0 80

És a történelmi topicod... ;)

Előzmény: Lud (79)
Lud Creative Commons License 2014.08.07 0 0 79

amikor a tuhu indult gyakorlatilag fizetős térképek léteztek csak, számítógépes, GPS-es turistatérképből az se. barkácsolt és illegális dolgok keringtek kézről-kézre. legális forrás (mint pl. műholdfotó, stretview) sem létezett, kézi GPS-es felmérés volt az alap.

a fejlesztés a weboldaltól a megjelenítésekig, az útvonaltervezés, wap, fórum, térképszerkesztő stb. csaknem mind Kolesár A. munkájának gyümölcse. a szerkesztői munka pedig egy baráti hangulatú közösségé. ez ma már mind múlt idő. aki részt tudott volna venni a fejlesztésben az abbahagyta, vagy elmozdult az OMP irányában.

2014-ben kijelenthető, hogy az éveken keresztül hiánypótló és egyedülálló tuhu hegemóniája megszűnőben van. az OSM és a googlemaps egyre nkább nyit a turistautak ábrázolásának irányában, a TTR eleve erre a célra van/lesz kihegyezve.

az adatállomány feltöltése csak idő kérdése. a TTR esetében nehézséget jelent a vállalt precíziós technika, de az OSM-et, GM-t nem akadályozza semmi. ez utóbbi nyomvonalak műholdfotóról is szerkeszthetők. az hogy melyik kimenet lesz a népszerű azt véleményem szerint nem a térképi precizitás, hanem a turistákat megcélzó szolgáltatások rugalmasága határozza majd meg. úgymint útvonatervezés, szintábra, tömegközlekedés, szállás, étkezési lehetőség, látnivaló, komplett túratervek. nem utolsósorban ezek egyszerű hivatkozási lehetősége blogról, bármilyen weboldalról. a GPS-es vonal érzésem szerint másodrendű lesz a mobilos, számítógépes alkalmazások mellett - ha már most nem az. az is fontos lehet, hogy az ismert felületen legyen elérhető a régió térképe ez mindenképpen az OMP-nél és az OSM-nél előny. jelenleg hazai viszonylatban az OMP (tuhu) a jobb, Ausztria esetében pl. az OSM. a TTR itt nyilvánvalóan nem rúg fociba.

hosszú távon azt látom hogy mindegyik rendszernek széles felhasználói tábora lesz és az a lényeg, hogy ki-ki igényei szerint megtalálhassa a neki passzoló szolgáltatást.

Előzmény: Törölt nick (78)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.03 0 0 78

Szia!

 

Köszönöm a válaszokat!

 

Én is úgy érzem, hogy az MGKE / Tuhu várakozik - talán tényleg az Általad említett nyugalomra... De ez az OSM és a (TTR ???) mostani fejlődési és adattartalom-növekedési szakaszában lehet, hogy egy kicsit kényelmes álláspont.

 

A "nyugalom" vélhetően nem úgy fog bekövetkezni, hogy majd a Tuhu környezetében rendeződnek a dolgok és akkor a Turistautak-hu-nak is nyugalma lesz. Ha az OSM-nek tényleg olyan nagy az "elszívó" hatása, mint amiről nap, mint nap hallani, akkor valahogy az MGKE-nek is lépnie kellene, hogy kialakítson magának valamiféle stabil csapatot, szekesztői / programozói / térképészeti / térinformatikai-adatbáziskezelői tudással (gyakorlattal) rendelkező személyekből.

 

Fejleszteni is kellene a rendszer működésén, bővíteni és aktulizálni a kimeneteket (csak egy-két példa):

- Az SRTM domborzatmodellből készített szintvonalas domborzatábrázolás anomáliáinak megszüntetése (nem létező negatív formák, szintvonal-kereszteződések javítása stb.)

- A Garmin formátum (.IMG) és a MapSource kezelőszoftver tekintetében a leírás még mindig hivatkozik a 6.14 előtti verziók lassú térkép-kirajzolására és a 6.13-as ajánlgatja letöltésre. Ugyanakkor a MapSource-t lassan leváltó, újabb generációs BaseCamp programról szó sem esik, holott - én úgy vettem észre - ebben a kirajzolás már egyáltalán nem lassú, sőt, bizonyos funkciói fejlettebbek a MapSource-nél. Mindenképpen vizsgálni kellene a BaseCamp-al való együttműködést és a jövőben erre optimalizálni a Garmin kimenetet!

- A Magellan formátumok 2010-ben, a PDA-s változatok 2013-ban frissültek utoljára.

- Az adatbázis bővítése lehetséges extrákkal (pl. akkora mennyiségű jelzetlen talajút / földút / ösvény áll rendelkezésre, hogy pl. a régi turistautak / jelzések megjelnítése (törlőkrereszttel) lépéselőnybe hozhatná a Tuhut)

- A Tuhu-nak is szüksége lenne valamilyen - Magyarország teljes területét lefedő - műholdfevétel-rendszerre, melyet szabad, legalább annyira, hogy térképrajzolásra használható legyen. Tudom, hogy az OSM "nagyobb név (?)", akinek Microsoft / Bing és egyebek állnak a háta mögött, mégis meg kell valakinél próbálni! Amióta létezik Fotogrammetria / Távérzékelés, azóta a térképkészítés topográfiai alapjai - a topo alaptérképeken kívül - a légifényképek és a műholdfelvételek. Egy "szabadon felhasználható" műholdkép-rendszer segítségével az olyan vonalas és felületi elemek, melyek nem vagy csak nagyon nehezen mérhetők fel GPS-szel, nagyon szépen megrajzolhatók lennének (pl. vízrajz, növényzeti és épített fedetteség). Folyamatosan egyre újabbakra cserélendő képek esetén a tarvágások, a növényzeti fedettség egyéb változásai is nyomon követkethetők lennének. Valaki (talán Lud) nemrég említette a Google MapMakert, de úgy tudom, hogy az ingyenes változatnak korlátai vannak - viszont ott vannak alatta a legújabb Google képek.

stb.

 

Nem Neked szegeztem ezeket a kérdéseket, csak általánosságban jelzem, hogy menni kellene előre...

 

A mezei felhasználót nem érdeklik sem a szakmai viták, sem a fejlesztés elmaradása - őt csak az érdekli, hogy valahogyan hozzájusson a - viszonylag naprakész - természetjáró információkhoz (ha már az oldal a Turistautak nevet viseli). Nagyon sokan nem is használnak GPS-t, mégis ezt az oldalt keresik "információéhségük" kielégítésére.

 

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

Előzmény: padler (77)
padler Creative Commons License 2014.08.01 0 0 77

Sorrendben válaszolva:

 

1. Az elmúlt években számos fejlesztési ötlet merült fel, pl. félkész raszteres kimenet befejezése, új kimenetek készítése, mapedit továbbfejlesztése, új vonal és ponttípusok, illetve ezek leíró tulajdonságainak bővítése, egyéb értékkészletek bővítése, finomabb szintvonalmodellre áttérés, website struktúrájának megújítása stb.

 

Néhány kisebb fejlesztés térképszerkesztők által azért elkészült, elsősorban olyanok, amik közvetlenül nem függtek össze a programmal, pl. a letöltött vagy feltöltés előtt álló adatállományt ellenőrző programok, adatbázis hibakeresések, de ezeket is integrálni kellene.

 

2. Az MGKE biztosítja a szerver tárhelyet mind a geocaching.hu, mind a tuhu számára. A két rendszer bizonyos pontokon kapcsolódik egymáshoz, pl. azonos felhasználónév/jelszó, POI-k webes felületen történő felvitele stb.

 

3. Korrekt válaszhoz én sem ismerem elég közelről a történetet. Ami biztos, hogy a kezdetektől fogva hosszú évekig ugyanaz a személy fejlesztette és üzemeltette mindkét oldalt, később egyes üzemeltetési feladatok – valószínűleg már a fejlesztő időhiánya miatt - máshoz kerültek, a fejlesztések pedig gyakorlatilag leálltak. Egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy új ember(ek) kellenének. Innen két interpretációja van a történetnek: egyik oldalról, hogy a fejlesztő kérésre sem adott át semmit, ezért az új ember nem tudott a helyébe lépni, a fejlesztő szerint ugyanakkor az elnökség csak az átadást követelte, de szakmailag kompetens utódot nem tudott felmutatni, így félt attól, hogy az átadás után csak rosszabbodik a helyzet.

 

Végül az átadás tavaly októberben történt meg. A geocaching.hu-nak azóta van programozója, de mezei felhasználóként nem vettem észre jelentős változást. Úgy gondolom, hogy mivel elég régóta egyértelműen nyitva áll a lehetőség, ha valaki a tuhu-val programozóként akart volna foglalkozni, már lépett volna.

 

4. Úgy tűnik, hogy az MGKE jelenleg nem akar konkrétan semmit, csak legalább a tuhu környékén legyen nyugalom. Új elnökséget választottak május végén, az ötből négy tagnak egyáltalán nincs köze a tuhu-hoz. Az új elnök még az osm vita elején közölte, hogy ha a tuhu szerkesztők valamilyen konszenzusos álláspontra jutnak, azt az elnökség elfogadja, a vitába nem akar beleszólni.

 

Szerintem ha lenne/lett volna gyakorlati/adatbázis/programozási kérdésekkel foglalkozó személy a tuhu-nál, az egész osm téma nem merült volna fel komolyan.

 

5. Mint az előzőekből is látható, a tuhu hosszú távú fennmaradása nemcsak a szerkesztők számától függ, bár bizonyos létszám alatt nyilván az is kritikus keresztmetszeté válna. Több forgatókönyv lehetséges (áttérünk/minden marad változatlan/csak szabad licenc-re térünk át), ezért nem lehet könnyen válaszolni a kérdésre.

Előzmény: Törölt nick (66)
pozo Creative Commons License 2014.08.01 0 0 76

Lásd Rakk Gyula 73. hozzászólását, a Neked szóló részt.

Előzmény: Törölt nick (69)
pozo Creative Commons License 2014.08.01 0 0 75

Rendben, többet nem említelek a témában. Azért úgy látom, hogy más sincs a témával teljesen képben, ezért úgy gondolom, hogy az ötletelés még mindig jobb, mint várni a sült galambot...

Előzmény: efemm (70)
Lud Creative Commons License 2014.08.01 0 0 74

korábban én is amellett voltam, hogy a tuhu-ban összegyűlt térképi adatokat meg kell osztani.

most úgy vélem egyszerűbbnek, hogy mindegyik rendszer tegye a maga igényei szerint a maga dolgát és fusson egymás mellett párhuzamosan a több GIS rendszer. az életképtelen kikopik.

Előzmény: Törölt nick (73)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.01 0 0 73

Én csak feltettem néhány kérdést, de úgy látszik, születnek rá válaszok is :-)

 

Pozo!

 

"Úgy gondolom, hogy az adatbázist a megfelelő képességű és megbízható turistákra kellene bízni, a programozási hátteret Te és/vagy efemm (vagy valaki) biztosítanátok (persze, amennyiben elvállaljátok). Úgy gondolom, hogy ez utóbbi munkát szintén az MTSZ valamilyen módon honorálhatná."

 

Ez valóban egy nagyon egyszerű elképzelés, de a dolog tényleg sokkal összetettebb ennél. Másrészt az MTSZ-nek most ott a TTR (olyan, amilyen), ő semmit nem fog a Tuhu megmentéséért tenni.

 

Hobo-bobo!

 

"Olvassátok már el legalább a Tuhun található "Tuhu és Openstreetmap" fórumot..."

 

Szerintem egy olyan főrum, ahol minden második bejegyzésben szó szerint "sértegetik" egymást a szerkesztők / fórumtagok, nem biztos, hogy előre felé viszi az ügyet. Általában olyankor keletkeznek ilyen jellegű "viták", amikor változás / átmeneti állapot / bizonytalanság állapotába kerül egy addig működő rendszer. Véleményem szerint a kiuat kellene keresni inkább.

 

Lud!

 

"az "adat" fogalma elég összetett - nem mellesleg tartalmaz elég sok személyes összetevőt is. a legszélsőségesebb példa: ki (név cím telefon), mikor, hol és milyen sebességgel járt egy adott helyen.

nem egy kopipészt tötrénet már csak az etikai vonatkozásai miatt sem."

 

A jövőbeni utat keresve nem "kopipésztre és lenyúlásra" gondoltam, hanem valahogy tárgyalásos alapra helyezni a folyamatot, az eddigi rendszer át- / újragondolásával, esetleges fejllesztésekkel stb.

 

"aztán egy turistaút szakasz, amit felmért 15 ember, berajzolt-korrigált további 5, jog szerint egy egyesületé, ami egy harmadik fél infrastruktúráján üzemel. lehet hogy ez egyszerűbb és ma simán kézbecsaphat jog szerint egy ember akárkivel adásvétel ügyben, de amikor én pl. még rajzoltam, trackeltem és megadtam a személyes adataimat évekkel ezelőtt, még ez nem volt tisztázott, hogy ki rendelkezik mindezek felett."

 

A jogi kérdéseket mindenképpen tisztába kell tenni: ha az "adatok" jog szerint az MGKE-t illetik, akkor nincs miről beszélni, ha nem az MGKE-t illetik, akkor valahogy el kell dönteni, hogy ki a jogtulajdonos - nylván ez a legbonyolultabb!

 

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

Lud Creative Commons License 2014.08.01 0 0 72

az "adat" fogalma elég összetett - nem mellesleg tartalmaz elég sok személyes összetevőt is. a legszélsőségesebb példa: ki (név cím telefon), mikor, hol és milyen sebességgel járt egy adott helyen.

nem egy kopipészt tötrénet már csak az etikai vonatkozásai miatt sem.

aztán egy turistaút szakasz, amit felmért 15 ember, berajzolt-korrigált további 5, jog szerint egy egyesületé, ami egy harmadik fél infrastruktúráján üzemel. lehet hogy ez egyszerűbb és ma simán kézbecsaphat jog szerint egy ember akárkivel adásvétel ügyben, de amikor én pl. még rajzoltam, trackeltem és megadtam a személyes adataimat évekkel ezelőtt, még ez nem volt tisztázott, hogy ki rendelkezik mindezek felett.

Előzmény: Törölt nick (66)
Lud Creative Commons License 2014.08.01 0 0 71

először is örülök, hogy szakmai módon kerül elemzésre a téma - a lelkizésnek semmi értelme: a fehasználók (a piac) úgyis azt a kimenetet fogja használni ami a legjobb, a hitviták pár embertől eltekintve senkit nem érdekelnek.

 

néhány kiegészítést tennék:

1. amikor GIS adatbázisról beszélünk, már rég nem csak a térképi vonalak mennyiségéről van szó. pont az a lényeg, hogy ezek a térképi helyek kapcsolódjanak más adatokhoz, szűrni, szerkeszteni stb. lehessen ez alapján, útvonalat tervezni stb.

 

2. mivel ez egy igen pörgős ágazat, nagyon fontos az egyes rendszerekben levő potenciál, hogy mennyiben fejlődőképes. pl. a TTR felépül annyira amennyire sok pénzből, de ha az üzemeltetés és a további fejlesztés nem finanszírozható akkor hosszú távon értéktelen az egész.

 

3. részben az előzőhöz kapcsolódva: a térképi adatok folyamatosan avulnak, ha nem biztosított a folyamatos ellenőrzés megújulás, szintén könnyen elavul egy rendszer. ezért most lehet egy pillanatképet felvázolni, de 5-10 évenként gyakorlatilag újra kell ellenőrizni, akár rajzolni is egy-egy szakaszt. ezért hasznos lehetne az adatok "átjátszása" az egyes rendszerek között, de fontosabb, hogy ez fenntarthatóan újra és újra ellenőrzésre, újrarajzolásra kerüljön.

 

4. kihagytad a google mapmakert, ami szintén lehetőséget biztosít a turistautak, létesítmények ábrázolására a jelenleg leginkább használt térképi megjelenítésén a google maps-on. 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (51)
efemm Creative Commons License 2014.08.01 0 0 70

(Bocs Pozo, de ha nem vagy képben a témában teljesen, akkor inkább ne ötletelj, és engem hagyj ki a dologból! Köszi!)

Előzmény: pozo (67)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.01 0 0 69

Olvassátok már el legalább a Tuhun található "Tuhu és Openstreetmap" fórumot vagy legalább egy részét, tájékozódjatok picit és akkor nem kérdeztek ilyen hülyeségeket hogy átvállalja -e efemm, meg hogy az MTSz fizet majd a tuhus tárhelyért...

 

turistautak.hu

Előzmény: pozo (67)
Lud Creative Commons License 2014.08.01 0 0 68

köszönöm a kimerítő választ.

ezek alapján az ismert térképi alapanyagok pontossága nem befolyásolja egy papír, de még egy elektronikus turista térképanyag minőségét. előbbinél úgy érzem fontosabb, hogy a megjelenítés egy olyan absztrakciója legyen a valóságnak, amit a terepen minél könnyebb értelmezni, pl. fontosabb, hogy felismerhető legyen hogy egy szerpentines rész jön, mint, hogy centire paszoljon a kanyarok íve.

a GPS-es felhasználásnál a készülékek néhány méteres mérési-kijelzési pontossága megengedi, hogy a térképi vonalak pontossága egy nagyságranddel kisebb legyen.

Előzmény: Törölt nick (49)
pozo Creative Commons License 2014.08.01 0 0 67

Szia!

 

Nagyon jók a kérdéseid. Különösen az alábbi fontos:

 

- Mit jelent az üzemeltetés? (MGKE biztosítja a tárhelyet, az adatbázist, a programozási hátteret, a motort vagy ő csak a "jogokat gyakorolja"?)

 


Valószínűnek tartom, hogy a tárhelyért valakinek fizetni kell. Úgy gondolom, hogy adott esetben ezt átvállalhatná az MTSZ.

 

Úgy gondolom, hogy az adatbázist a megfelelő képességű és megbízható turistákra kellene bízni, a programozási hátteret Te és/vagy efemm (vagy valaki) biztosítanátok (persze, amennyiben elvállaljátok). Úgy gondolom, hogy ez utóbbi munkát szintén az MTSZ valamilyen módon honorálhatná.

 

Hála Istennek, talán megmozdult valami:)

Előzmény: Törölt nick (66)
Törölt nick Creative Commons License 2014.08.01 0 0 66

Szia!

 

"Röviden válaszolva: jelenleg nincs fejlesztő, az üzemeltetés is csak minimális szinten megoldott... A tuhu-n senki nem lépett az elmúlt években a helyébe."

 

Felteszek néhány "költőinek ható" kérdést - nem kizárólag Neked, bárki Válaszolhat rá:-)

- Pontosabban mi lenne a "fejlesztő" feladata?

- Mit jelent az üzemeltetés? (MGKE biztosítja a tárhelyet, az adatbázist, a programozási hátteret, a motort vagy ő csak a "jogokat gyakorolja"?)

- Senki sem lépett a helyére vagy senki sem léphetett a helyére?

- Tárgyalásos alapon az MGKE-vel semmiképpen sem folytatható a Tuhu? Néhányan biztosan helyre tudnánk rakni a gyakorlati / adatbázis / programozási részét a dolognak!

- Az, hogy a jelenlegi szerkesztők nagy része így-úgy "átmegy" az OSM-hez az egyből a Tuhu "sírját" jelenti?

 

Hirtelen ezek jutottak eszembe. Csak gondolkodom, mit lehetne tenni az ügyben.

 

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

Előzmény: padler (63)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.31 0 0 65

Egyébként lett volna alkalmas ember aki a helyére tudott volna lépni?

Vagy ennek inkább az volt az akadálya hogy K.A. nem adott át minden jogot annak akinek kellett volna?

 

Mert nem mindegy.

Nekem az egész tuhus történetről ez a mese jut eszembe:

 

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy ember. Név szerint: Mindenki, Valaki, Bárki és Senki. Egy szép napon szóltak Mindenkinek, hogy akadt egy fontos munka, amit sürgősen meg kell csinálni. Mindenki biztos volt benne, hogy Valaki megcsinálja. Bárki megcsinálhatta volna, viszont Senki nem csinálta meg. Valaki nagyon megdühödött emiatt, mivel ez Mindenki dolga lett volna. Mindenki úgy gondolta, hogy Bárki megcsinálhatná, és Senki nem vette észre, hogy Mindenki kerüli a munkát. Végül Valaki lett az, akit Mindenki okolt, amiért Senki nem csinálta meg azt, amit Bárki megtehetett volna.”

Előzmény: padler (63)
pozo Creative Commons License 2014.07.31 0 0 64

Köszi, éreztem, hogy valahol itt van a kutya elásva.

Efemm, nem lenne kedved átvállalni az üzemeltetést, Nálad biztos jó kezekben lenne.

Előzmény: padler (63)
padler Creative Commons License 2014.07.31 0 0 63

Röviden válaszolva: jelenleg nincs fejlesztő, az üzemeltetés is csak minimális szinten megoldott.

Kicsit hosszabban: a korábbi fejlesztő - aki egyben informálisan a közösség vezetője is volt - évekkel ezelőtt időhiány stb. miatt lényegében abbahagyta a fejlesztést, majd tavaly elkezdett foglalkozni az osm-el és abban látja a jővőt, ezért két hónapja minden szerkesztőt ebbe az irányba agitál. A tuhu-n senki nem lépett az elmúlt években a helyébe.

Előzmény: pozo (61)
efemm Creative Commons License 2014.07.31 0 0 62

Olvasd végig a turistautak.hu Tuhu és OpenStreetMap fórumát, abból látni fogod, mit a helyzet, illetve mi a turistautak.hu-val a probléma.

Előzmény: pozo (61)
pozo Creative Commons License 2014.07.31 0 0 61

Szia,

 

Egyetértek az értékeléseddel.

Nekem olyan érzésem van, hogy valaki(k) a tuhut leakarják építeni.

Kár lenne érte, mivel a turisták között (ez ügyben nagyon sok turistát megkérdeztem) a tuhu a legnépszerűbb.

Sajnos a tuhu napjainkban szinte használhatatlan. Erről több, tőlem független számítógépen is meggyőződtem, illetve jó néhány turistát is megkérdeztem, akiknek egyöntetűen hasonló volt a véleményük.

Ki üzemelteti a tuhut? Kivel lehetne ez ügyben kapcsolatba lépni? Gondolom, hogy anyagilag lenne érdemes a tuhu üzemeltetőit érdekelté tenni (főleg a rendszergazdát).

Előzmény: Törölt nick (51)
annyi baj legyen Creative Commons License 2014.07.31 0 0 60

Nem állítottam az ellenkezőjét :)
Az MTSZ megtarthatná a felméréseit egy módosíthatatlan adatbázisban, mint hiteles felmérés (mert a pontos jelzőt azért nem szívesen használnám rá), de attól még közzé is tehetné, akár a tuhunak, akár az osmnek. Jelenlegi állapotban csak asztali gépen, böngészőben használható a felmérésük eredménye, de 2014-ben azért már többféleképpen is hasznosulhatna, mondjuk valami olyan módszerben, ami a terepen is használható.

Előzmény: efemm (59)
efemm Creative Commons License 2014.07.31 0 0 59

Szerintem nincs gond a TTR zártságával. Vannak olyan céljai a TTR-nek (kvázi közhiteles turistaút nyilvántartás, pontos távolság alapú elszámolás, turista létesítmények pontos nyilvántartása), ami egy teljesen nyílt adatbázisban nem megvalósítható. Szerintem így is használható a TTR turistaút rétege, az átlag felhasználónak nem gond, ha alatta az alaptérkép(en futó út) kissé eltér. A TTR-nek jelentene magasabb minőséget, ha bedolgozná (vagy bárki bedolgozhatná) a preciziós track-jeit az OSM (alaptérképébe) is.

Előzmény: annyi baj legyen (58)
annyi baj legyen Creative Commons License 2014.07.31 0 0 58

Gyakorlatilag a TTR még a tuhunál is zártabb rendszert készített magának, és ezt a zártabb térképet egy OSM alaptérképen jeleníti meg. A két rendszer közt nincsen semmilyen átjárás, mert az MTSZ, tudtommal nem szerkeszti be az osm adatbázisába a felmért útjait.,

Előzmény: efemm (56)
sz_laci Creative Commons License 2014.07.31 0 0 57

Igazad van, semmit sem fogok másképpen csinálni, ha tudom a választ. Néha letöltöm a térképet innen, vagy onnan. Puszta kíváncsiság volt.

Előzmény: efemm (55)
efemm Creative Commons License 2014.07.31 0 0 56

A TTR saját adatainak alapja a saját műszeres felmérése. Az alá vetített alaptérkép pedig az OSM anyaga. Nincs értelme arról beszélni, hogy a TTR műholdkép alapján fogja-e a saját felmért adatait javítani, erre nincs szüksége. Ha változásról értesül az MTSZ, akkor kiküldni a saját emberét a saját műszerével felmérni a változást.

Annak lenne értelme, hogy a TTR felmérése kerüljön be az OSM trackjei közé, és az alapján (is) legyen pontosítva az alaptérkép a jelzett turistautak alatt.

Előzmény: Törölt nick (54)
efemm Creative Commons License 2014.07.31 0 0 55

Ha a Gyula által leírtak kínaiul vannak számodra, akkor a kérdésed is teljesen felesleges (mert ez egy szaktopik) ...

Előzmény: sz_laci (53)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.31 0 0 54

Szia!

 

Abban az esetben Igazad van, ha a jövőben a TTR nem Google felvételek, hanem kizárólag az OSM "szabad felhasználású" műholdképei alapján engedi majd a módosításokat, javításokat. Egyelőre azonban - kétségtelen, hogy még csak a megjelenítés szinten - két opció választható: Térkép (OSM Opencyclemap) és Műhold (Google). A májusi indulás óta jelentős előrelépés nem észlelhető a TTR motorjának fejlesztése terén és ad adattartalom sem nőtt.

 

Bár, ahogy Említetted, az OSM Opencyclemap alaptérképe és a TTR által felmért utak sehol sem lesznek fedésben a "rávetítés miatt".

 

Nyilván azért az Opencyclemap-ot használják, mert ezen van domborzatmodellből generált szintvonalas domborzatábrázolás. A kanyarok lényegében simítva vannak, azonban a grafikai anomáliák (nem létező mélyedések, szintvonal-kereszteződések, indokolatlan, levegőben lógó szontvonal végek stb.) nincsenek javítva.

 

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

Előzmény: annyi baj legyen (52)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!