Keresés

Részletes keresés

SoToS Creative Commons License 2006.07.31 0 0 32
Én is tervezem, hogy télen a bemenő levegőre rákötök egy sörkollektorhoz hasonló levegő melegítőt, ami terveim szerint, napos időben, jelentősen bemelegíti a házba beérkező levegőt.
Amint megvan a talajhőcserélőm, és kész a pince, már indulnak is a kísérletek.

Már sikerült szereznem egy 330 m3-es ventit, egy 10 méteres aluflex csövön fújja a levegőt rendesen.
Szerintem ilyenekkel oldom meg a levegő befújás/elszívást.
Már alig várom hogy elkészüljön a pince és tesztelhessem.....

Még azon gondolkodtam, hogy a beérkező levegő nem egy rácson keresztül érkezne be a szobákba, hanem a falak mentén, az ajzatbetonozás elött elkerítek egy kb 5cm széles, 6cm mély vájatot, ide érkezik be a levegő, esetleg ebbe a vájatba teszek még padlófűtés csövet is, és ez felett lenne a parketta szegélyléce úgy, hogy a fal és a szegélyléc között kb 3 mm hagynék. Így, reményeim szerint, a teljes fal mentén jönne be a levegő, szépen lassan és cswendben.

Szerintetek jó ötlet?
Axióma Creative Commons License 2006.07.25 0 0 31
Gyere at a Napenergia-s topicba, ott talalhatsz egy mukodo peldanyrol leirast sorosdobozokbol. Nem az az egyetlen lehetoseg, de olyat mar legalabb lattam eloben:)
Előzmény: gas2 (30)
gas2 Creative Commons License 2006.07.25 0 0 30

sziasztok,

Én légkollektorban gondolkodom, nekem radiátoros fűtésem van ezt szeretném kiegészíteni légkollektorral, akár úgy hogy csak a naposabb oldalon lévő helységek falára szerelek légkollektort, akár központi módon. Csinált már valaki hasonlót? Úgy tudom nyáron ezek alkalmasak lennének melegvíz előállítására is

üdv

SoToS Creative Commons License 2006.07.11 0 0 29
Szia!
Eltüntél... :(

a 22-es re pár infó?
Előzmény: liliana01 (20)
SoToS Creative Commons License 2006.07.11 0 0 28
Sehol senki :(

Annyit megtudtam hogy szellőztetéshez kb a szoba légmenyiségének a 2-3 szorosa kell, de azt nem hogy légfűtésnél mennyi? (konyhába kb 6-8 szoros ha főzünk)
Azt sem tudom még hogy ha egy helyiségbe kb 150m3 levegőt kell bevinni, akkor mekkora csöveken kell, mekkora ventivel befújni, ha kb 20 méterre kell elvinni a csövet? Ezt hogy lehet valami általános módon kiszámolni?
pl 100-as cső, 20 méter hosszú, levegőszükséglet 150m3 akkor a venti 150*x mennyiségű levegőt nyomjon be. Mennyi az x???
És ha elszívás van akkor 20 méteren, ugyancsak 100-as csőben mekkora venti kell ha szintén 150m3 levegőt szeretnék kiszivatni? Van különbség számolásnál az elszívás és befújás közöztt?
SoToS Creative Commons License 2006.07.04 0 0 27
Én pécsi vagyok, ha tud esetleg valaki Baranyában olyan céget, vagy kivitelezőt, aki ezt meg tudná tervezni, esetleg tudna benne segíteni, létszi küldje el nekem az elérhetőségét. Köszönöm
SoToS Creative Commons License 2006.07.04 0 0 26
Ha valakinek van valami jó ötlete ennek a rendszernek a kivitelezéséhez, esetleg anyagbeszerzés ügyileg (ventik, csövek,...), mit érdemes beépíteni, vagy a működésével kapcsolatban bármi elképzelése, ötlete, kérem ossza meg velem. Szeretek barkácsolni, magam megcsinálni dolgokat, de ebben még nincs tapasztalatom, így érdekelnének a lehetőségek, a buktatók, mire kell figyelnem és minden érdekel ami ezzel kapcsolatos. A cél hogy egy jól működő légfűtéses, szellőztető rendszert építsek.
SoToS Creative Commons License 2006.07.04 0 0 25

Az adatokat összegyüjtöm, amint megvannak megírom.

Addig is köszönöm mindenkinek a segítséget....

Előzmény: peterch (19)
SoToS Creative Commons License 2006.07.04 0 0 24

A meleg levegő bejuttatása szobánként:

melegbe

Ez lenne az elképzelésem.

A légkezelő helyiségből egy fűtőkaloriferen keresztűl menne egy elosztóba, ahonnan minden helyiségbe külön ventillátor fújná be a levegő.

Gondolom egy megfelelő méretű fűtőkalorifernek nem gond ha akár 4-5 venti szívja át rajta a levegő (kissebb teljesítményüek), max a hőmérsékletét kell emelni, esetleg folyamatosan kell keringetni benne a melegvizet... (gondolom én), vagy többet kell berakni.

A bypass ág sem feltétlenül szükséges.

A visszatérő levegő meg a légkezelőbe jut ismét.

Vélemény?

SoToS Creative Commons License 2006.07.04 0 0 23

Működés szempontjából mi a jobb: felül vagy alul befújt meleg levegő?

Kell a szobánkénti elszívás, vagy elég csak wc-be, konyhába?

Előzmény: peterch (21)
SoToS Creative Commons License 2006.07.04 0 0 22

És nálad egy központi rendszer van, mármint egy gyári légfűtés (1 doboz)?

Mivel fűtöd a levegőt? (direkt vagy víz)

Ha van hőtárolód az mekkora?

Hány fokos vízzel fűtöd a levegőt?

Érezhető a levegő áramlása? Van valami hangja?

Szombánként 1 befújás és egy elszívás van?

Csak légfűtés van, vagy más is?

Jól működik így hogy fent jön be a meleg levegő?

(az elv az tényleg jó, de még én sem hallottam erről)

peterch Creative Commons License 2006.07.04 0 0 21
Udv. liliana01 Biztosan nalad ugy van ahogyan irod es jol mukodik. De a jelenleg beepitesre szant technologiak nagy reszenel alul jon a friss levego,felul pedig tavozik az elhasznalt levego. Pl. www.atrea.hu csaladi hazak szelloztetese cim alatt. Tisztelettel Peter.
liliana01 Creative Commons License 2006.07.03 0 0 20

Bocs ha a kibic közbeszól. Nem vagyok szakember, csak légfűtés élvező  már 25 éve.  Nálam a légfűtésnél a mennyezet alatt van a meleglevegő be, és a padlónál a hideg levegő ki.

Azon megfontolásból, hogy a meleg felszáll. Ha alul jön be a meleg , felszáll, és fent megreked, lent  meg derékig fázol.

Ha felül jön be, csak lefelé tud terjedni, így minden szinten meleg lesz, és alul a hideg kimenőn nyomja ki a hideget vissza a rendszerbe.

Előzmény: SoToS (16)
peterch Creative Commons License 2006.07.03 0 0 19
UDV. SoToS. Alapbol tudnunk kene a haz nagysagat, kiszamitott legnagyobb hoveszteseget per orara megadva, legkobmetert. Elgondolasod az O.K. De sok mindent figyelembe kell venni. Futesnel a levegot max.50C fokig melegitheted, levego elore aramlasi sebessege max. 1 m/sec. Csaladi hazaknal ha jol tudom, durvan 8-10 kW meleg amit kenyelmesen belehet juttatni. A befujo nyilasokat a padlo fole szerelik, az elszivokat meg a mennyezetbe,vagy ahhoz kozel. Termeszetesen a helysegeket kulonbozo hofokra is futheted,a befujt levego mennyisegevel lehet elerni, amennyiben nem akarod agyon tuzdelni vezerlo rendszerrel. De ezt csukott ajtoknal lehet csak jol uzemeltetni/termeszetesen a levego aramlasanak megkell hagyni az utat az ajtoknal/ . Ami az1000 liter vizet illeti ,ha 80/50 C fokra fogod tervezni, akkor az ujra felfuteshez kb 37kWo meleg fog kelleni+ a vesztesegek,tehat kozel 45kWo. Amennyiben a haz hovesztesege mondjuk 7kWo,akkor a legnagyobb hidegben 6 orankent utanna kell futeni .0C foknal ez lehet 12 orankent. Az ATMOS faelgazosito kazanok vannak 14kW-tol felfele,de az aruk is 8-900 ezernel kezdodnek. Az itt emlitett kazan kb 3-4 oran belul felmelegiti a vizet. Tisztelettel Peter
Előzmény: SoToS (17)
atompyka Creative Commons License 2006.07.03 0 0 18

Ezer köszönet Atompyka a fórumnyitásért!

Szívesen máskor is, legalább alakult eddigre valami. Bár már elnézést akartam kérni a többiektől a hülyítésért...

:-)

Bocs hogy eltüntem, de nászúton voltam.

Gratula!

Előzmény: SoToS (10)
SoToS Creative Commons License 2006.07.03 0 0 17

A ház egy acélvázas künnyűszerkezetes ház lesz, kb 1 hónap múlva kezdünk. A pincébe képzeltem a leégkezelő helyiséget. A csövezés viszonylag egyszerűen megoldható. (ha nem kellenek 200-as csövek)

A pincéből fújnám be a levegőt az alsó szintekre, a tetőtérben, a tető dölése miatt kihagyot kb 1 métres részen lennének az elszívók.

Esetleg később napenergiát is hasznosítanám, vagy úgy hogy egy kissebb hőtárolót vizét melegítem nappal és az kötném a fűtőradiátorokra, vagy meleg levegőt vezetném be a légkezelőbe.

Tartalékként meg a gázbojler melegvizét is fel lehetne talán használni átmeneti időszakokban kissebb helyiségek ideiglenes fűtésére.

(ha nem hűti le túlságosan)

Vagy még gondolkodok, beszélek hozáértökkel és persze várom az egyébb véleményeket ötleteket.

Jó lenne tudni mennyi vizet, mennyire hűt le egy ilyen rendszer, mert lehet hogy egy 200-300literes gázbojlerrel is simán menne a fűtés.

(de a cél a fagázkazánnal való fűtés, ezek csak tartalék megoldások lennének)

Esetleg fagáz kazánja van valakinek, vagy ismerősi körben?

Érdekelne hogy 1000 liter vizet mennyi idő felmelegíteni, és az mennyi idő alatt hül le?

SoToS Creative Commons License 2006.07.03 0 0 16

Ez lenne a terv.

Bárkinek, bármivel kapcsolatban van ötlete, elképzelése, tapasztalata, mit lehetne máshogy, melyik részt hogyan oldjam meg, mit csináljak máshogy, azt szívesen fogadom, (télre már működnie kéne a rendszernek)

Föleg a csövek átmérője, a fűtési radiátorok és a ventik méretezése érdekelne.

Majd még összeszámolom hány méterre kell elvinni a levegőt az egyes helyiségekig.

(gondolom az elég lényeges, mert van ahol vagy 20 méter lesz)

A befújásnál gondoltam arra, hogy a szegélylécek helyett rakok valami téglalap alku zártszelvény, sok apró lukkal felfele, hogy jól elosztódjon a levegő, és remélem így halk is lenne. Csak nem tudom hogy a beérkező légvezeték (szerintem kb 100-as cső) után ez a jelentős szűkítés mit fog eredményezni?

Az elszívást hasonlóan csak a plafonon az élekben...

Más ötlet? Ez így működne?

SoToS Creative Commons License 2006.07.03 0 0 15

És a bekötés terve:

legf
SoToS Creative Commons License 2006.07.03 0 0 14
SoToS Creative Commons License 2006.07.03 0 0 13
A kép: [image1]
SoToS Creative Commons License 2006.07.03 0 0 12
A légkezelő helyiség terve:
SoToS Creative Commons License 2006.07.03 0 0 11
A vezérlést úgy képzeltem el, hogy lenne egy időkapcsoló, ami a szellőztetés vezérlné megfelelő időközönként. Aztán lenne a szobákban elhelyezett programozható termosztát, ami a keringető szivattyút és a ventiket indítaná ha fűteni kell. Esetleg a konyhába egy külön elszívó ág ami a frisslevegő utánpótlást is biztosítaná. A wc-be meg a szokásos elszívo. (ha összejön anyagilag és időügyileg, lehet hogy számítógéppel oldom meg a vezérlést, mert számítógéppekkel foglalkozok)
SoToS Creative Commons License 2006.07.03 0 0 10
Sziasztok! Ezer köszönet Atompyka a fórumnyitásért! (Bocs hogy eltüntem, de nászúton voltam. Most már leszek :) Péter ráérzett! Pontosan ezt szeretném. A kazánnal felfűtöm a vizet, kazán leáll, aztán a meleg vízet keringetném egy autóradiátor szerűségen (persze méretezetten), amin a keresztülfújt levegő vinné be a meleget/hideget a helyiségekbe. Nem vennék kész rendszert/légfűtő gépet mert az nekem most nagyon drága, helyette egy kisseb helyiséget alakítanák ki a pincébe, ahova jönne be a talajhőcserélős friss levegő, onnan menne a szobákba a meleg, ill nyáron a hideg levegő. Elképzelésem szerint minden helyiségbe lenne egy bemenő és egy elszívó ág, ezzel a módszerrel minden szoba egyedi hőmérsékletű lehetne, és időben is tudom szabályozni, hogy pl a nappalit délután fűtöm este nem, a hálókat meg este fűtöm nappal nem. Még nem számoltam össze mi kell és az mennyibe lenne, de a gyári készülékeknél szerintem jelentősen ólcsobban kijövök, főleg ha én szerelem össze. A kérdés: - 1 helységbe mekkora csöveken, mekkora befújás/elszívás kell, hogy a legnagyobb hidegben is, zaj nélkül fel lehessen fűteni a szobát? - Kell-e minden helyiségbe elszívás? (neten úgy láttam hogy a szobákba csak befújás van, a wc ill. a konyhában történik az elszivás, így kering az egész házba a levegő?) - Hova érdemes rakni a bemenő és az elszívókat, hogy a fűtés és a hütés is jól működjön, de ne legyen se túl nagy légáramlás, se túl hangos
március 15. Kristóf Creative Commons License 2006.06.05 0 0 9
március 15. Kristóf Creative Commons License 2006.06.05 0 0 8
de akkor ez már nem igazán légfűtés? ha meg nem megy a kazán az a víz hamar kihül :)
Előzmény: peterch (7)
peterch Creative Commons License 2006.06.05 0 0 7
Szerintem a kazannal felfuti az 1000 l vizet. A kazan nemmukodik tovabb. A tartalybol a vizet keringetoszivattyuval athajtja akar egy autohuton es ventilatorral a csoveken keresztul eljuttatja a helysegekbe. Egyes helyisegek homerseklet kulonbseget levego mennyiseg beszabajzasaval lehet elerni , persze csukott ajtoknal. Csak a kiszamitott keresztmetszetu uzemi nyilasokat kell letrehozni. Szerintem . Bocs ha tevedtem Peter.
Előzmény: március 15. Kristóf (6)
március 15. Kristóf Creative Commons License 2006.06.05 0 0 6

ez a légfűtés nem az amit az amerikai házakban lehet látni?

egy bazi kazán a pincében, nagy csövek a tetejéből kiállnak, több irányban, és a falakba mennek, ott a falak üregesek, és a padló felett 20-30 centire légbeömlők vannak, ott jön a meleg. ebben hol a víz?

nyman Creative Commons License 2006.06.05 0 0 5
A teljesitmenyt az epulet jellemzoi es a hovesztesege hatarozzak meg. Mire gondol a fagaz kazannal?

Hogy akar futeni? Meleg levegot fujja be a helysegbe? Milyen frisslevego arannyal?

Azert a legcsatornak nagyobb helyet fognak elfoglalni, mint a futesi csovek, ha meg ehhez hozzajon egy mezei legkezelo, akkor szerintem az uzemeltetesi koltsegek relative magasak lesznek.

Aztan ha eltero homersekleteket szeretne a kulonbozo helysegekbe legfutessel az dragabb. Peldaul motoros legmennyisegszabalyozokat kell betenni, ami kis meretben is szazezres nagysagrend, szemben egy radiator, thermoszelep komboval, ami merettol fuggoen 20-40-e Ft.

Szerintem csaladi haz szinten nem eri meg. Egy kisebb kompakt legkezelo ara is sokszazezres nagysagrend, amibol mar elegge csucs kazant tud venni.

Ha van penze, akkor kombinalja a padlofutest a radiatorral, ar/komfort szempont szerintem ez a legjobb, ha nem akar radiatort latni, akkor vegyen fan-coilt es szepen burkolja el. De ebbol is a jobbak, amik mongyuk 30-35 dBA-s ventillatorral megfelelo teljesitmenyt adnak le ugy 200-300 e darabja. Ha ugye aludni is akar es nem monoton zugast hallgatni, akkor meg kell venni.
Előzmény: atompyka (2)
nyman Creative Commons License 2006.06.05 0 0 4
Link: http://www.mimi.hu/otthon/legfutes.html
papa50 Creative Commons License 2006.06.05 0 0 3
Írd be a Gugliba, hogy LÉGFŰTÉS! Oszt gyün a tanács dögivel!!! -:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!