az eporapid kétkomponensű tömítőről mi a véleményetek? én most próbáltam, egyetlen hátrányának a színét találom, mivel átlátszó lesz, mint az üveg, így nehezen látható mit kell lecsiszolni még, de egyébként nagyon szépen fed és olyan kemény lesz mint maga a makett műanyaga.
összekeverve elején olyan mint valami zselé, aztán egyre sűrűbb, glett szerű, majd egyre keményebb mielőtt megköt. mondjuk a teljes kötése egy nap...
meg az ára se kevés :( 100g (2x50g-os tubus a két komponens) 1020 Ft... :o
A kétkomponensű autójavító kit nagy előnye, hogy igen vastagon felhordható, mert nem oldószer elpárolgással, hanem térhálósodással köt. Így tehát akár a makett alakjának megváltoztatására is használható. Az oldószeres tömítőknél viszont a végleges megmunkálás előtt ajánlatos többnapos vagy -hetes várakozási idő, ha vastagabb rétegben vittük fel, mert száradás közben zsugorodhat, és így kellemetlen meglepetéseket okozhat. (kisebb mértékben ez a kétkomponensesekre is igaz, márha több mm vastagságban használjuk). Üdv: Kalóz
A tömítőpasztákból, gyakorlatlan lévén, mint írod, a gyáriakat ajánlanám. Tamiya, Molak, Humbrol stb. Igaz kicsit drágábbak, de biztosan jók. A Tamiyanak van kétkomponensű változata is (a többi általában egykomponensű, azonnal használható, nem kell keverni, és általában nitrohígítóval oldható). A Neoflexet sokan szeretik, nekem (főleg repülőkkel foglalkozom) nem jött be, nehezen szárad és túl rugalmas (csiszolása nem az igazi örömmakettezés), szóval gyakorlat kell hozzá. Az autójavító kittnek két baja van: az egyik, hogy elég nagy kiszerelésben adják, és nem túl sokáig tartható el, valamint a keverési aránytól függően változik sok tulajdonsága (kenhetőség, keménység). Szóval EMIATT kis méretekben nem ideális, persze ha valaki foglalkozásszerűen használja (pl. karosszéria fényező), akkor könnyű hozzájutni és a gyakorlata is megvan. A fent leírtakból következően tehát nem biztos, hogy olcsóbb, mint a gyári tömítők.
Én kipróbáltam a nitro késtapaszt (ezt is autófényezésnél használják), egy kiló kb egy ezres, ha beszárad, szintén hígítható, mint a nevében is szerepel nitrohígítóval, és vastagabb rétegben is kenhető, akkor kicsit lassabban szárad. Egyébként legközelebb van a gyári tömítőkhöz. Általában két színben: szürke és fehér kapható.De ehhez is kell bizonyos gyakorlat.
Mindenesetre bármelyik anyagot is választod, ne az 52-esen kezd!
A többi kérdésedre az előző hozzászólásokban választ kaptál.
Mégegy! ha pesti vagy ajánlom a Sas-t, ha budai a Replica-t). Fordítva is igaz, mindkét bolt nagyon jó!).
Mellesleg a Makettinfo-n elég sok technikai részlet megtalálható.
Tömítőpaszta: Én a Neoflex autójavító tapaszra esküszöm, bármely háztartási boltban és festékboltban kapható. Egy tubus kb 2-300 Ft (vödörrel is lehet kapni), és beszáradásig elég :). Lakkbenzinnel kiválóan hígítható, de erre ritkán van szükség, mert nagyon kellemes az állaga. Hátránya, hogy egyszerre csak vékony réteget lehet belőle felvinni. Kiszáradva picit puhább mint a polisztirol, és elég jól összecsiszolható. Szemben mondjuk a pillanatragasztóval, ami viszont keményebb, emmiatt nehezebb szerintem csiszolni.
Tömítő paszta: az illesztések eltüntetéséhez használják. Vannak makettgyártók által kiadottak, én kétkomponensű autógittet használok erre a célra, a kisebb rések eltüntetéséhez pedig pillanatragaszót. A gyorsabb kötés érdekében a pillanatragasztóba műanyagport szórók. A tömítőt 400-1000 finomságú csiszolópapírral simítom el.
Maszkolók: kétféle típusa van, folyadék, és szalag. A festeni nem kívánt részek (ablaküvegek, éles kontúros festés határvonala) eltakarására használjuk.
Én folyékonyból a Humbrol Maskolt, szalagból pedig a Tamiya Masking Tape-t használom.
Hol?
SAS Militaria, Bp. V. Sas u. 4. Replica Modellszaküzlet, Bp. Móricz Zsigmond körtér.
Lehet, hoyg hülyén hangzank majd a kérdések, de inkb itt kérdezem meg mint egy szakboltban. Régebben márraktam össze jópár makettet (autók, repülők), de akkori tapasztalatlanságom (és korom) miatt nem foglalkoztam az apró részletekkel.
Mostkaptam egy B-52D (1:72) makettet és ezt szépen akarom megcsinálni, tehát ami kell azt inkább megveszem. Olvastam pár cikket a makettinfo-n és volt pár dolog amit sejtem mire kell de nem nem tudom hogyan kell használni, holés milyet érdemes venni.
Tömítő paszta (anyag) gondolom a illesztések eltüntetéséhez kell. Ebből mi érdemes venni? Mennyi kell belőle? A használata megától értetődő?
Maszkoló fólia (?) ez a festéshez kell? Hogyan kell használni? Miért kell? Hol és milyet érdemes venni?
A '90-es években nagy modellező voltam, de aztán munkám miatt már abbahagytam. Magángyűjteményemben elég sok modell összegyűlt és költözködés miatt most meg kell válnom tőluk. Van több tucat repülő, nagy része II. v.h.-s, van egy tucat autómodellem, '40-es-'60-as évek beli autók, van még néhány vitorlás hajóm és egy tucat H0 vasúthoz való épületem. Ha nem is profi módon, de azért szépen össze vannak állítva. Szeretném őket olcsón odaadni olyanoknak, akik hasznukat tudnák venni.
Szerintetek el tudom ezeket adni, lennének olyan emberkék akik megvennék ezeket? És ha igen, akkor mondjatok, (illetve írjatok) nekem olyan oldalakat ahol ezeket meg tudnám hírdetni, ahol ilyeneket adnak-vesznek.
Bp. V.Sas u 4. SAS Militaria
Rögtön mellette van egy kávézó, viszont a kirakatában inkább régiségek vannak.
Ha a József Attila utcáról mész be, akkor bal kézre lesz pár méterrel a mélygarázs lejárata előtt.
A Móriczon is megvan a Replica, ott ahol a 6-os villamos fordul.
Még nem fórumoztam soha sehol, ezért elnézést ha valami olyat írok, amelyet nem kellene írni.
A segítségeteket kérem:
A sógoromnak szeretnék vásárolni makettet, de a pontos címet nem tudom annak a két üzletnek, ahol jártam már vele vásárolni. Tudni kell róla, hogy profi a makettezésben és nehezen beszerezhető modelljei nincsenek még meg. És ebben a két üzletben ismerik.
Az egyik a Sas utcában van (volt), de a múltkor elmentem oda és sehol nem találtam. Igaz este 6 óra előtt értem oda pár, de minden sötét volt. Kérdeztem ott embereket, akik ott laknak, de senki sem tudott semmit.
A másik bolt a Móricz Zsigmond körtéren van valahol, a körtér Duna felőli oldalánál.
Én nem értek a makettezéshez, így bármilyen segítséget szívesen fogadok.
Bár a műgyanta makettek valóban drágábbak a föccsöntötteknél, sokszor a kereskedelem is hibás az árak "nagyságában". Csak körül kell nézni néhány külhoni és néhány hazai e-boltban. Az árak között néha nagyságrendi különbségek vannak, és nem mindig a magyar a vesztes.
Őszi áron sürgősen eladó (biciklivásárlás miatt) egy Robbe Dolphin vitorláshajó modell adóvevővel(Focus 4) 4 csatornás repülő,autómodellezésre is alkalmas,hozzá való aksikkal,a hajóba való akksival,beszervózva,álvánnyal.Ár alku nélkül 60.000.-Ft.Tel:30/9382586
Eladóak: Dragon Panzer I B, európai frontos (vadiúj kiadás!) + fotomaratott alkatrészek + 1 figura (parancsnok); Dragon Sdkfz. 251/1 C (vadiúj kiadás!) + fotomaratott alkatrészek + 5 figura (1 sofőr, 4 akció közbeni) + lágyműanyag felszerelési tárgyak (egyenruhák, bakancsok, stb.) + egymásba pattintható szemenkénti lánctalp + extra matricakészlet; Dragon Sdkfz. 251/6 C parancsnoki (vadiúj kiadás!) + fotomaratott alkatrészek + 3 figura (1 sofőr, 2 rádiós) + egymásba pattintható szemenkénti lánctalp + extra matricakészlet; Dragon Nashorn + réz lövegcső + Eduard maratás + ajándék műgyanta teljes rádiókészlet; Dragon Panzer III G (észak-afrikai frontos) + Aber fotomaratás; Verlinden 4 fős Schwimmwagen személyzet; Italeri Opel Blitz Einheitskoffer.
Könyvek, füzetek: A II. világháború tankjai (Tanks of WWII); Waffen-SS-egyenruhák színesben (Waffen-SS Uniformen in Farbe); Warmachines 16. - Német katonák a második világháborúban (German Infantry in WWII); Náci jelképek.
Több cucc iránti érdeklődés esetén árengedmények, vagy ajándék kiadványok (fenti négy kiadvány közül). Kérésre árlistát küldök.
egy német páncélost miért éri megvenni 60 ezerért, ha ennek töredékéért feljavíthatsz egy "normál" makettet?
Passz. A konkrét esetet kéne ismerni. Esetleg pont azt a változatot nem adták ki, másik nagyszériás makettből meg nem lehetne megcsinálni valamilyen méretprobléma miatt. netán a nagyszériás makett nem alak vagy mérethű.
Esetleg a tartozékok, lemezosztás, torony, stb. nem jó rajta, a végén szinte semmi nem marad a sztirolból.
Tényleg, a nagyszériás műgyanta mesterdarabokkal mit csinálnak? százanként újat készítenek?
A mesterdarab örök. 100-anként új gumi öntőformát vesznek róla.
Kösz a válaszokat, de azért még nyúzlak ezzel: egy német páncélost miért éri megvenni 60 ezerért, ha ennek töredékéért feljavíthatsz egy "normál" makettet? Mit tud, amit egy Tamiya nem? Ez a kérdés igazán. Hogy miért éri meg műgyantából elkészíteni egy ilyen elkoptatott témát; ha valami ismeretlen, kísérleti tank makettje lenne, amit jó, ha öt ember megvesz, megérteném.
(Tényleg, a nagyszériás műgyanta mesterdarabokkal mit csinálnak? százanként újat készítenek?)
A mesterdarab elkészítése komoly munka. Utána rárakódik a cégrezsi, a marketing, minden.
Kicsi széria esetén ez horribilis árat eredményez.
illetve megéri-e? (Nem nekem, hanem vkinek, akinek van is ennyi pénze.)
Ha megveszi, megérte neki.:-)
Nekem is van iszonyat drága makettem. Megérte? Biztos, mert megvettem.
miért jobb, mint a polisztirol az apró részletekkel?
Megint csak a széria.
A sztirolt fröccsöntik, a szerszám kibír több százezer öntést, viszont dermesztő ára van, több tízmillió forint egy szerszám, egy teljes komoly kit szerszáma elérheti az egymillió dollárt. Itt most gondolj egy 1/32-es Tamiya Phantomra például.
Ezért van az, hogy felhasználják a szerszámokat keresztbe kasul a gépcsaládokhoz, illetve adják-veszik egymás közt.
A műgyantaöntésnél a mesterdarab a kunszt, utána egy gumi öntőforma 1-2 dollárnyi anyagot tartalmaz és le tudsz vele önteni pár százat.
És hogyan öntik ki az elváló vezetékeket, beöblösödő lyukakat, ahonnan elvileg az öntőforma nem férne ki?
Ha elvileg nem fér ki, akkor gyakorlatilag sem. Olyankor van ott egy hártya, amit esetleg leszednek a csomagolás előtt, te meg pislogsz, hogy hogyan csinálták.:-)
Egyszerűen csodálatos, amiket csinálnak néha, és kezd komolyan érdekelni a dolog mikéntje.
Megpróbálhatom megfűzni az egyik srácot aki ebben utazik, csodákat művelnek. De nem nagy látvány, mert egy kis vákuum kell hozzá, a csodás mesterdarab(*) és az apró mesterfogások. Kinézetre szinte lehangoló látvány a technológia.
(*) Látványnak a mesterdarab is csak egy szedett-vedett cucc, mindeféle színekből összerakva, de az alakja tökéletes, csak az nem látszik a színkavalkádban. Ugyanis van ott réz, sztirol, gyanta, mindenféle anyag.
Láttam a Verlindennek valamelyik német műgyanta páncélosát alig 60e HUF-ért.
Kérdés: miért ilyen drága (kis széria, műgyanta, részletek?), illetve megéri-e? (Nem nekem, hanem vkinek, akinek van is ennyi pénze.) Elvégre a mindenféle német vasakból kismillió kit van, amelyekhez milliárd kiegészítő kapható, még mindig töredék áron. (Csak kíváncsiság, nem kötekedés.) A ritka kitek megértem, hogy drágák; egy igencsak szűk réteg számára fejlesztett makettből nem fognak sokat eladni, ergo máshogy kell behozni az árát.
A műgyanta amúgy is érdekel: miért jobb, mint a polisztirol az apró részletekkel? És hogyan öntik ki az elváló vezetékeket, beöblösödő lyukakat, ahonnan elvileg az öntőforma nem férne ki? Egyszerűen csodálatos, amiket csinálnak néha, és kezd komolyan érdekelni a dolog mikéntje.