Ptk. 118. §: "Kereskedelmi forgalomban eladott dolgon a jóhiszemű vevő akkor is tulajdonjogot szerez, ha a kereskedő nem volt tulajdonos. Kereskedelmi forgalmon kívül is tulajdonjogot szerez az, aki a dolgot jóhiszeműen és ellenszolgáltatás fejében olyan személytől szerzi meg, akire azt a tulajdonos bízta. A tulajdonos azonban a dolgot az első szerzéstől számított egy éven belül az ellenszolgáltatás megtérítése fejében visszaválthatja.
Sajnos elveszik tőled a bringát és visszaszolgáltatják eredeti tulajdonosának, de ha van adásvételid, akkor legalább nem fognak téged perbe orgazdaságért. Téged az elkövetőnek kellene kártalanítania, már ha meg van ki volt az. Rajta polgári peres úton tudod behajtani a károdat, de az az igazság, hogy fél millió Ft alatti összegnél nem érdemes perelni, de lehet még annyiért sem. Akkor már jobb a jó régi hatásos önbíráskodást alkalmazni, vagy leszarni az egészet. Akárhogyis nézzük, ha lopott cuccot veszel, mégha nem is tudod, hogy az, nos akkor sajnos 99%, hogy buktad az árát és örülhetsz, ha téged nem gyanúsítanak meg semmivel.
Haverom vaterán vett egy 50eFt-os komoly ütvefúrő-vésőt, örült neki mint állat, aztán egyik este kopogtattak az ajtón...nyomozók voltak és jöttek elvinni a cuccot, mert lopott volt. Sosem látott belőle pénzt.
Öcskösöm vett anno egy Romet kismotort. Ott is ugyanez a sztori...este kopp-kopp, jöttek a Rometért a rendőrök, pénz huss.
Egyébként pl. lopott bicajokat sem árulnak gyanúsan olcsón, mert attól lesz ganús :-)
az a jogi resz lenyege, hogy nagyon fugg attol, hogy hol vetted. ki irja ala az adasvetelit.
ha kereskedotol veszed, boltban, akkor total johiszemu vasarlo vagy, ha kiderul hogy lopott, akkor is megtarthatod, es a kereskedo kell kartalanitsa az eredeti tulajt.
ha maganembertol veszed, akkor elofordulhat hogy vissza kell add.
kerékpár adásvétellel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
ha én egy magyarországi kerékpárboltban veszek egy használt kerékpárt, ami németországi bizományosi értékesítésből származik, és erről a boltban kapok adásvételi szerződést, akkor a kötelezhető vagyok-e a bringa visszaadására ha kiderül róla hogy lopott. például az eredeti tulaj mondjuk meglátja alattam valahol és számlával igazolni tudja, hogy ő az eredeti tulajdonos.
vagy a boltban kapott adásvételi engem megvéd ettől?
a boltos megnyugtatott kicsit, hogy előfordulhatnak azt ilyen forrásból érkező bringák között is lopottak, de nem jellemző, illetve azokat gyanúsan olcsón árulják.
ennek az ára meg rendben van. de azért érdekelne mit rá a ptk, ha mégis lopott.
Hirdetés ON: mivel még nem talált gazdára, így továbbra is, ha valakit érdekel, eladó egy Giant TCR Composite karbon országúti vázszett (165-170 cm-s embereknek ideális)!
Az autósokra is vonatkozik olyan minősítés, hogy jobbkezes kereszteződésbe nem körültekintően hajtott be? Ezt két évvel ezelőtt nagyon próbálta erőltetni a balról belém érkezett autós, meg hozzátette, hogy hát ez a IX. kerület, itt nem úgy van ám... a rendőrt valahogy nem sikerült meghatnia :-)
végül is balesetmegelőzésre kiváló, mert innentől minden kerékpáros 2x is megfontolja, mikor vág át az úttesten, mert ha "elszúrja", akkor még büntetést is kap, nem csak tolószéket. persze utóbbit is csak akkor, ha nem egy Kamaz fordul éppen.
Baxus, így van ez... nem elég csak egy könyv előszavát elolvasni ahhoz, hogy a tartalmát megös merjük... Dicső vezetőink immár szlogenszerűen emlegetik a rendszerszemléletű gondolkodást, de ténykedésük (tisztelet a kivételnek) nem ilyen gondolkodásra vall...
Ez a jobbhorgos rész tiszta agybaj. Gumiszabály. Mi az, hogy nem körültekintően? Nem áll meg, nem néz balra - hátra 270 fokban? Netán nem száll le és tolja át a biciklit?
Az autósokra is vonatkozik olyan minősítés, hogy jobbkezes kereszteződésbe nem körültekintően hajtott be?
de hová tűnt démonhillProf, mikor szükség lenne rá?
"Kuku , 2009-10-13 20:23
Épp ez az hogy hivatalosan még az MK sem tud semmit. Kiszivárgott hogy három pontot kihúztak, de még ez is változhat. Kötelező jobbratartás maradna, kötelező maradna a kerékpárút használat, és csak kerékpársávnál lehetne kerékpáros felállósáv, meg beemelnék hogy a kerékpárúton jobbhoroggal elütött bringás is hibás, ha nem körültekintően ment bele az elsőbbségébe. A tiltakozás azonban nem (csak) ezért van , hiszen hivatalosan még nem is tudják, hanem azért, hogy az egész egy ilyen kormányzati itt a piros hol a piros keretében zajlik két éve, és az érintettek állandóan a sajtóból, meg kiszivárgásból értesülnek, az érveiket a döntéseknél nem mondhatják el, hasraütésszerűen lehúzgálnak dolgokat ami x országban tökjól működik, stb..."
A szokott helyen ott van a lengyel túra a 7. napig, azaz a Debrecenből való elindulás előestéjéig. A túrán másodízben volt némi dolgom a rendőrökkel, mikor éjjel egykor biciklistül bemásztam a kerekestelepi kempingbe...
Amint azt a többiek mondták: szóval van ott valami tábla. De csak mint turisztikai érdekességet tudom figyelembe venni.
Amúgy engem annyira nem zavar az a közös használatú út, nem mondom, amíg volt középen egy lövészárok, kalandpályának is elment, de amúgy egész tűrhető. Nem ott kell résztávozni. :)
Sajnos régóta. Amióta rájöttek, hogy a gyalogosok szarnak a biciklisávra, és úgy gondolták, hogy egyszerűbb táblával védeni őket, mintsem azzal foglalkozni, hogy maradjanak már a számukra kijelölt 90 %-án a területnek...
Tényleg van ott tábla, legalább fél éve. De valahányszor arra járok, szívből elátkozom az ötletet, ami arra vezetett. Jól teszed, hogy kikerülöd azt az ebek harmincadján lévő gyalog- és kerékpárutat. A hazai útépítés állatorvosi lova lehetne: ha valamit szanaszét hagynak, beérik azzal, hogy kiteszik rá a "katasztrófa sújtotta övezet" táblát, és hagyják tovább rothadni.
Tényleg? Mióta? Mondjuk én ritkán megyek ott végig, így nem csoda, ha nem emlékszem. Az a kerékpárút a kis zebráival meg táblácskáival egyébként mindig a gyerekkorom KRESZ-parkjára emlékeztet az Orczy-kertben, ami akkor új volt és nagyszerű, ma meg olyan, mint a pithecusbolygó a Mézgában.
Jobb esetben pont ezért festik fel, hogy hol a 20 méter vége.
De lényeg a lényeg, nem sebességet korlátozni kell, hanem olyan tempóban tekerni, amit a helyzet megenged. Zsúfolt tengerparti sétányon értelemszerűen lassabban.
Csakúgy, mint a Batthyányn. Szerintem még életemben egyszer nem mentem ott úgy át, hogy végig betartottam volna a 10 km/h-s korlátozást. Legtöbbször fogalmam sem volt, mennyivel mentem, sejtem, hogy inkább gyorsabban. Viszont még nem ütöttem el senkit, még a fényképezés közben hátra lépegető turistákat sem. :) Lehet ezt ésszel is kezelni, nem csak jogszabályok mentén.
Csakhogy az álló autónál könnyebben meg lehet határozni a 20m-t mint a csattanás előtti sebességet autóval v. bringával. (Kivéve ha kinai piacon veszi az ember a mérőszalagot, mert a kinai méretek mindig kissebbek a normálnál).