"A gumisok nagyreszt a sajat kuncsaftjaik elmenybeszamoloira hagyatkoznak, ami, valljuk be, nem sokkal objektivabb, mint az ADAC tesztjei."
Olvastál már gumitesztet 20-30ezer km után??? Én még nem...... És ez szerintem fontosabb a felhasználóknak, mit az az érték, amiket az ADAC tesztje leközöl. Ez miért is fontos? 1, A németeknél a precizitás az ottani körülményeket veszi alapul.Kátyú alig, ha van egyáltalán.A tesztek nem térnek ki a gumik oldalfalának erősségére, mi itt elmondjuk, melyik gumi gyenge e téren. 2,Ha nálunk annyi vizes nap lenne egy télen, mint náluk, talán érdekes is lehetne a teszt vizes része. A hó meg aztán pláne.Ha összesen 1 hét igazi havas idő lenne nálunk, hagyománnyá válna a gazdag gumisok éves találkozója és a Hó Ünnepe! :-) De ez sem jellemző.
Most fáradt vagyok, de lehetne még sorolni az érveket ide-oda....
Szóval szerintem a tesztek tök jó dolgok, megtellik vele egy újság néhány oldala. Pont annyira hitelesek, mint az időjósok igéretei.Itt se, ott se kéri számon őket senki, ha hűlyeséget írnak.
Az egyetlen értelmes teszt a terhességi teszt! Az legalább örömet okoz, vagy megkönnyebbülést!
Az ADAC tesztet kevesebbre tartom, mint bármelyik itt "szereplő" rutinos gumis valós, kézzelfogható tapasztalatát, véleményét.
Nem az a lenyeg, hogy ez a velemeny ennyit er, az meg annyit er, hanem hogy egyutt mennyit ernek.
Az ADAC teszt szuksegszeruen szubjektiv (korabban volt mar rola sok szo), de még mindig objektivabb, mint a legmindentudobb gumis tapasztalata. Eloszor is, a nemetek egyszerre tesztelik az osszes gumit, masreszt mereseket is vegeznek, amik ugyan szerintem sem lehetnek teljesen egzaktak, de a szokasos nemetes precizitassal legalabb megprobaljak szamszerusiteni a tapasztalatokat.
A vilag legjobb fej topikgumisanal is ehhez kepest limitalo tenyezo, hogy vajon hany gumirol van sajat tapasztalata, es az milyen korulmenyek kozott szuletett. Oszinten szolva nem tudom elkepzelni, hogy barki is egy szezon alatt ket-harom konkret gumitipusnal tobbrol szerezzen ertekelheto, elso kezbol szarmazo tapasztalatot.
A gumisok nagyreszt a sajat kuncsaftjaik elmenybeszamoloira hagyatkoznak, ami, valljuk be, nem sokkal objektivabb, mint az ADAC tesztjei. Mondjuk azt, mindket modszerben ott van az igazsag morzsaja :-)
Ami viszont a gumik tipushibait, futasteljesitmenyet, tartossagat illeti, egyertelmu, hogy erdemes a gumisokra hallgatni.
Illetve meg egy terulet van: az árak. Minden termek legfontosabb parametere az ara. Ha ok kinalnak/tudnak akciot valami gumira, es az akcios ar fuggvenyeben ajanljak a gumit, akkor az hasznosabb ajanlas, mint az eppen aktualis tesztgyoztes gumit megvenni, kerul-amibe-kerul.
... akkor is, ha az ADAC újságban valamelyik gumiscég állandóan nagy felületen sokat hirdet ?
Ez a tipikus magyar mentalitas...
En is egy lapkiadonal dolgoztam, az egyik legnagyobbnal. A szerkesztosegek es a sales osztaly effektive kulon epulettombben voltak. Ha a sales-tol valaki bele akart volna szolni barmelyik lap tartalmaba, az nagyon megnezhette volna magat.
Mindez Magyarorszagon.
De mondok mast.
Akarhogy tetszik vagy nem tetszik, az ADAC teszt "az" etalon. Etalonnak lenni ugy kell, hogy a brigad nem teved, vagy legalabbis nem teved nagyokat. Ha sorozatban szar gumikat hoznak ki gyoztesnek, akkor a kozonseg hite meginog, es inkabb mas forrasokbol tajekozodik.
A hitelesseg a leheto legnagyobb kincs, es jobb helyeken eppen ezert a befolyasolhatatlansag mar alapvetés.
Persze, más autóval máshogy viselkedhet egy gumi, de szerintem mérvadó lehet egy műszaki mérés a gördülési ellenállást tekintve, aminek ugye kihatása van a fogyasztásra. A kopást is jól lehet mérni ! Persze nem mindegy hogy satufék, esetleg fék-gáz módban kölekedik valaki, de ez az alapvető tulajdonsága akkor is mérhető.
Egy elérhető kanyarsebesség már sokkal több mindentől függ...
Ez az összeesküvés elmélet, hogy valaki lefizet valakit csak azért hogy jó legyen az eredmény, sok helyen vérzik. Gondolod, hogy nem lenne pl. aki többet ígér ?
Szerintem mindenkinek a kocsijához, és az igényeinek megfelelően kellene választani a kínálatból, és ehhez segítenek a tesztek is, meg a ti szakmai véleményetek is.
Ez egy teszt. De emellett a sok autós "szaklap" autót nemlátott, ámde cikket megírt újságíróiról se feledkezzünk meg. Amikor a téli gumiteszt cikkében a nyári gumikat látom fotómellékletként... Ezt inkább ne ragozzuk tovább.....
>Számomra az a meglepően fura a "hivatalosnak tűnő" tesztekkel kapcsolatban, hogy ugyanaz a gumi más-más méretben teljesen különböző eredményeket produkál...más az autó ok, de a gumi szerkezete, mintázata, összetétele elvileg változatlan, nem?
Nem !
Ráadásul különböző méretben ugyanaz a minta más eredményt produkálhat (pl a vizet máshogy vezeti ki). A tesztek kb +-1 méreteltéréssel vehetők figyelembe.
Amellett mint tudjuk, ezeket a teszteket valaki megrendeli.És nem mind érdektelenek a teszteredmények végkifejlete miatt....valaki fizet....
A megrendelo az ADAC, a nemet autosok erdekvedelmi szervezete, aminek a legfobb penzforrasa a tagsag ilyen-olyan befizetese (tagdij, adomanyok, szolgaltatasok igenybevetele).
Akkor a tapasztalataitok alapján milyen szempontok alapján rangsorolnátok a ma kapható téli és nyárigumikat?
Számomra az a meglepően fura a "hivatalosnak tűnő" tesztekkel kapcsolatban, hogy ugyanaz a gumi más-más méretben teljesen különböző eredményeket produkál...más az autó ok, de a gumi szerkezete, mintázata, összetétele elvileg változatlan, nem?
Tesztet lehet csinálni egy hardverrel, aminél a környezeti értékek állandóak.Pl:VGA teszt egy konfigurációba sok vga és azonos programokkal mérési eredményeket összevetni. Ez teszt!
De a gumikat pláne a télieket! sose fogják tesztelni számomra elfogadhatóan. Egyrészt mert a környezet sosem azonos.Ha az autó az, a vezető nem, ha mégis, lehet az egyik autó alatt több a jég. De ha ezeket kizárjuk, még mindig ott a legfontosabb tény! Nincs 2 azonos menettulajdonsággal bíró autó! Hajtás, nyomaték, súlyeloszlás, ezek mind befolyásoló tényezők.Ami egy fronthajtásra gyenge, a hátsókerekesen hibátlan lehet.Az összkerekes tesztek pedig mit sem érnek egy 2kerekes alatt.
Szal ennyit a tesztekről.
Amellett mint tudjuk, ezeket a teszteket valaki megrendeli.És nem mind érdektelenek a teszteredmények végkifejlete miatt. ...valaki fizet....
Mint a világ minden egyéb területén, itt is a pénz dominál.....
nem tudom hogy a Firestone Winterhawk neked elég jó gumi-e, de eladom a tavaly vásárolt ilyen gumijaimat. 5000 kmát sem mentem velük, hibátlan állapotúak. A gumik borsodban vannak. Autópályán és városban közlekedek vele. A fékútjával meg voltam elégedve, akvaplenning is jó, vizes úton semmi problémám. Egy scenic 1-es ráncfelvarrton használtam teljes megelégedéssel (nem úgy, mint az autót)! :-)))) irányár 40ezer pénz, email a nickem mögött él.
Most kopott el a Dunlop SP maxx gumim és vmi újat akarok venni. A Pirellit néztem ki, ezek közül is a Pirelli P6000 vagy az Energyt.
Az nem Energy, hanem Powergy, es a Sport Maxx utan komoly visszalepes lesz barmelyik P6000-es sorozatu Pirelli. Ha Pirelli, akkor a P 7, vagy, még inkabb a P Zero sorozat