Keresés

Részletes keresés

hormoSapi Creative Commons License 2001.09.01 0 0 352
zeta1994 Creative Commons License 2001.08.31 0 0 351
A hétvégén a Dunakanyarban kirándulunk. Ebből a topicból tudtam meg, hogy az "Egri csillagok" vára Pilisborosjenőn található. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy tavaly Egerben és környékén több helyi lakostól is érdeklődtünk, hogy hol található, de senki nem tudott választ adni!)

A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e felkeresni, illetve, ha igen, hogyan lehet megközelíteni??? Ha tudtok, kérlek segítsetek!

zeta1994 Creative Commons License 2001.08.31 0 0 350
>hogy a történelméről is kiderüljön ez-az, és >kevésbé legyen vásári mindaz, amit beletesznek

Egyetértünk, azt én is rendkívül hiányolom, hogy - tisztelet a kivételnek - kevés azon várak száma, ahol a helyszínen lehet a történelmével megismerkedni.

>Majd elmegyünk Sümegre, és megmutatom, mi >helyett mit csinálnék, ha én lennék a gazdája

OK! Mikor indulunk? :-)))

Előzmény: Goldman Emma (344)
GroundZero Creative Commons License 2001.08.31 0 0 349
sti,

ez a makettes ötlet régi nagy vágyam!!! Dobj már egy emilt - a mi szerverünk nagyon bizonytalanul engedi ki a leveleket, befelé megbízhatóbb -, mert engem nagyon érdekelne a dolog!!!

Kicsit tartozik csak ide, hogy sosem értettem: a nagy járműmodell-gyártó cégek - Tamiya, Revell, Italeri, Hasegawa, stb - miért nem gyártanak épületmodelleket??? Nagyon imádnám őket. Anno megcxsináltam a Parlament-papírmodellt, tudjátok, aztva boltban kaphatót. De műanyaggal, pláne eredeti matériával nagyon király lenne!!! Írj!

Gr0

Előzmény: sti (327)
timartom Creative Commons License 2001.08.31 0 0 348
Csak azért is beteszem a két eltűnt képet :)

Ez egyébként a lovagterem. Az asztalon lévő terítő egy darabból készült és 12 m hosszú. Az asztal körül és a falnál 150 darab kézzel faragott szék van, amelynek a támláján egy-egy falunak és városnak a címere van.

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

timartom Creative Commons License 2001.08.31 0 0 347
RKata: Szárhegyet mi is meglátogattuk, gyönyőrű maga vár is és a fekvése. Álljon is itt néhány kép róla:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]


Illesf: köszi a Vajdahunyad váráról készült képet. Nem gondoltam, hogy ennyire bent van a városban.

hormoSapi Creative Commons License 2001.08.31 0 0 346
Csak a panoramaval van baj, a v r remek.
illesf Creative Commons License 2001.08.30 0 0 345
timarton: ha már egyszer nem jutottál el Vajdahunyadra, akkor legyen itt egy kép róla. (Készült: 2001. április 10-én, foto: Gayer Márk Balázs)
Goldman Emma Creative Commons License 2001.08.30 0 0 344
Nézd, én ezt nem így gondolom. Szerintem lehet úgy hasznosítani egy várat, hogy a történelméről is kiderüljön ez-az, és kevésbé legyen vásári mindaz, amit beletesznek. De így, "elméletben" úgysem tudjuk meggyőzni egymást. Majd elmegyünk Sümegre, és megmutatom, mi helyett mit csinálnék, ha én lennék a gazdája. :)
Előzmény: zeta1994 (342)
RKata Creative Commons License 2001.08.30 0 0 343
Jaj, timartom, szívet melengetők ezek a képek!!! Két hete érkeztünk vissza Erdélyből, csodás volt! Természetesen a Mikó várat is felkerestük, nagyon szép kiállítások voltak (régi képeslapok Csíkszeredáról, régi mesterségeket és eszközeiket bemutató kiállítás, bibliatörténeti kiállítás stb.), a várkertben pedig régi székelykapuk, és Erdély különböző tájegységeire jellemző, XIX. századi parasztházak.
Szerencsére sikerült jónéhány várat, kastélyt felkeresnünk a 10 nap alatt: Gyergyószárhegyen a Lázár-kastélyt (inkább udvarház, most kezdik helyrehozni), Kerelőszentpálon a Haller-kastélyt (gyönyörűen felújították, most egy apácarend található benne), Marosvásárhelyen a várat, Székelyudvarhelyen csak egy várromot találtunk..., meg a Rákóczi-várat Marosvásárhelytől nem messze, de annyira elborzasztott az állapota, hogy ijedtemben még a település nevét is elfelejtettem. :o) Valaki biztos segít majd. :o) A vár egyik részében mezőgazdasági iskola működik, az udvaron teljesen lepukkant gépek és teherautók, másik részében meg néhány cigány család - el lehet képzelni... Aztán néhány napot Kőszeg környékén töltöttünk (útközben Veszprém, Nagyvázsony, Sárvár és persze Kőszeg), ahonnan - ajánlásotok alapján :o) - Léka várához és Németújvárra kirándultunk - mindkettő nagyon jó állapotban van és nagyon érdekes kiállítások vannak bennük (bár a belépő kicsit húzós volt: 55, ill. 75 ATS).
Előzmény: timartom (338)
zeta1994 Creative Commons License 2001.08.30 0 0 342
Igen, az elmúlt években a korona körüli mizéria sikeresen lerombolta a magyar királyi korona korábbi imázsát.
Az általad, a várat elfedőnek nevezett körülmények viszont csak azt bizonyítják, hogy foglalkoznak, törődnek a várral, ami viszont mindenkinek csak jó. Én gyerekkorom óta többször is megfordultam pl. a sümegi várban. Korábban, állami kezelésben folyamatosan romlott az állaga, a pénz hiánya határozott meg mindent. Amióta a kezelése magántulajdonba került, egész más lett. Ahhoz viszont, hogy a magánbefektető pénze megtérüljön, szükség van a turistacsalogatásra, amelynek az eszközei az ajándéktárgyak, a panoktikumok, a lovagi tornák. Sajnos a színvonal nem mindenhol egységesen magas, de legalább elindult valami. ÉLNEK egyes váraink, ami SZVSZ jobb mint az elhagyatott, düledező építmények. Előbbieket "unokáink is látni fogják".
Egyébként az egri várban most is működik a panoptikum, sőt a Diósgyőriben Közép-Európa legnagyobb ilyen jellegű látványossága található.
Előzmény: Goldman Emma (341)
Goldman Emma Creative Commons License 2001.08.30 0 0 341
A korabeli hangulattal semmi bajom, de nekem a korona+jogar+o.alma "hű" másolata üvegdobozban már túl sok a jóból. Egyébként Visegrádon még istenes a dolog, inkább Sümeg és Nagyvázsony szomorított el, hiszen mindkét helyen olyan sok a hangulatfestés, hogy gyakorlatilag elfedi a várat. Egyébként azt hiszem, némi képzelőerővel többet és mást is ki lehetne találni, mint a stilizált tömlöc, benne a változatos módon kínlódó és halódó viaszbábokkal. Ilyen még Egerben is van! (Pontosabban volt pár éve, amikor arra jártam.)
Előzmény: zeta1994 (339)
Youwine Creative Commons License 2001.08.30 0 0 340
Politically correct megoldás: jegyszedő nénike lovagi páncélban alabárddal...
Előzmény: zeta1994 (339)
zeta1994 Creative Commons License 2001.08.30 0 0 339
Kedves Emma!

Miért baj az, ha nem csak a várat látod, hanem egy kis korabeli hangulatot is igyekeznek kelteni különböző eszközökkel? Természetesen nem az igénytelen, bóvli dolgokra gondolok, de a korabeli ruhákba öltözött emberek, akkori tárgyak kiállítása, a különböző panoktikumok léte miért gond? Személy szerint én jobban örülök annak is, ha egy alabárdos fogad pld. a vár bejáratánál, nem egy öreg jegyszedő nénike... (1000 bocs az öreg nénikéktől!:-))))

Előzmény: Goldman Emma (299)
timartom Creative Commons License 2001.08.30 0 0 338
Folytatom az Erdélyi sorozatomat (ne izguljatok már nincs sok hátra). Most a csíkszeredai Mikó várról mutatok be néhány képet:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

lakos Creative Commons License 2001.08.29 0 0 337
Ez jó hír.
Régebben is át lehetett menni közvetlenül a várnál, de csak csoportosan és jó el?re be kellett jelentkezni valami turisztikai irodában Salgótarjánban.
Meg ha nem figyelt oda a határ?r éppen akkor át lehetett lopakodni a parkolo melletti kerités végénél :)
Előzmény: Youwine (336)
Youwine Creative Commons License 2001.08.29 0 0 336
Pont most találtam itt az Indexen:

Magyarországról is látogatható a somoskői vár

augusztus 29. 11:51
[MTI]

Egy évtizedek óta fennálló helyzet ért véget szerda reggel a Nógrád megyei Somoskőn: immár a magyar oldalról is megközelíthető a falu szélében álló vár. Az 1920 óta Szlovákiához tartozó műemléket annak ellenére nem lehetett megközelíteni a magyar faluból, hogy az szinte egy karnyújtásnyira van a falu főutcájától. A Balassagyarmati Határőr Igazgatóság vezetője, Ferencsik Pál dandártábornok elmondta: a magyar-szlovák határ túlfelén lévő somoskői vár romjainak akadálytalan látogatására a két ország kormánya kötött egyezményt civil szervezetek és a lakosság kezdeményezésére. Az utóbbi tíz évben Magyarországról csak a somoskőújfalusi határátkelőn át, harminc kilométeres kerülővel lehetett feljutni a hajdani vár romjai által övezett dombra. Szerda reggel egy határőr megnyitotta a drótkerítés kapuját, s ezzel a jelképes mozdulattal sok évtizedes gond oldódott meg.

timartom Creative Commons License 2001.08.28 0 0 335
A következő vár amit be szeretnék mutatni az a Marosvécsi vár, vagy inkább várkastély. Történet: egy római castrum alapjaira épült. 1228-ban már említést tesznek róla. Sokáig királyi vár, de a Bánffy és Losonczy birtoklás után a Kemény család birtokába került. A mai formáját a múlt században nyerte el. Ma nem látogatható. Bocsi a röviditett történelemért de már elég késő van. Szóval a képek:

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

rofrofi Creative Commons License 2001.08.28 0 0 334
Végig futottam az egész topicon és örvendtem, hogy ilyen sokan szeretik a várakat.
kis családunk is rendszeresen kirándulgat.
Az idén több év után visszatértünk egykori lakóhelyünkre Salgótarjánba és a Salgó-várat is kezdik felújítani,már egész pofás. Ha valaki arra jár nézze meg, de ne hagyja ki Somoskő várát sem. Igaz, ez a magyar oldalról csak kívűlről látható, de ha van kéznél útlevél a szlovák oldalon be is mehet a belsejébe. Biciklivel csak kb 10 km-es kerülő.
A szigetvári várról sem érdemes elfelejtkezni, hangulatos.
Az idén volt szerencsénk eljutni Szlovákiában, Bajmócra , mi tagadás gyönyörű, bár ott nem igazán fogadják el , hogy az magyar "hagyaték"
A magyar várak felújítását szerintem régebben is elkezdhették volna, hasonlóan a "csehszlovákok"-hoz. Ott rengeteg gyönyörű és "rentábilis " várat
"csináltak" mindkét részen.Csak néhányat említve közülk:Zólyom(Zvolen Várát,) Litomosl-t, Vranov na Diji-t...
Detonátor Creative Commons License 2001.08.28 0 0 333
Meg Sárospatakon a palota rész. Állítólag 2003-ra lesz látogatható.
Előzmény: hormoSapi (308)
zeta1994 Creative Commons License 2001.08.28 0 0 332
Sziasztok!

Először is, bár már sokan elmondták, nagyon jó ez a topik. Csak azt sajnálom, hogy a nyaralásom után találtam rá, bár így utólag is rengeteg tippet kaptam, amelynek sok hasznát veszem majd szeptember végén, amikor visszatérek Észak-Magyarországra.

Másodszor kicsit a soproni Taródi-várat népszerűsíteném. Sopronban Bolond-várnak is nevezik, az építője "elvakultsága" okán. Viszont, ha felkeresítek, eszetekbe ne jusson ezen a néven nevezni, mert a várúr azonnal megtiltja a látogatást. :-)) Nem mellékesen nekünk, akik szeretjük a várakat, egy várépítőt eszünkbe sem jut bolondnak nevezni, ugye?

Egy rövid idézetet is találtam az egyik internetes oldalon: "...a különleges emberi teljesítmény. Fokozottan igaz ez Taródi István 75 éves soproni nyugdíjasra, aki azon kevesek közé tartozik, aki egy bámulatos, romantikus erodítmény tulajdonosa, lakója. Ami az egészben a legfantasztikusabb, még tervezoje és építoje is. A látogatók a soproni Lovérek oldalában, a Nándor magaslaton, dús, burjánzó növényzet között rejtozve találják a Taródi Várat. Elso látásra egy igazi középkori várnak nézhetné a gyanútlan látogató, de ezen nincs mit csodálkozni, hisz az építo többé-kevésbé a középkori építési módszert alkalmazta. A technológia neve: kétkezi munka. Ebbol a szempontból nézve a vár még monumentálisabbnak tunik. Mérete, a beruházás nagysága lenyugözo, 200 vagon építoanyag, ko, tégla. 2500 négyszögöl alapterület, közel 40 évi munka, minimális külso segítség. Taródi István 1951-ben vásárolta a telket, az építkezést egy fa várral kezdte, amelyet késobb lebontott. A teljesítmény iránti elkötelezettség elso megnyilatkozásai közé tartoznak azok a kerékpártúrák, amelyek során fiaival bejárták az országot, hogy megismerkedjenek hazánk híres váraival. Ezen ismeretek birtokában rakta le a jelenlegi vár alapjait a '60-as évek elején. Az építkezés azóta is folytatódik. Bár a négy évtized hatalmas idonek tunik, a vár láttán, és tudván, hogy ez a vékony, szikár ember 50 évi munkaviszony mellett, munkaido után kövenként, szinte egyedül rakta össze ezt az igen bonyolult és masszív építményt - már nem is olyan sok az a 40 év. Az elso kérdés, amely a szemléloben megfogalmazódik, mi a célja a várral, miért választott ilyen költséges, idoigényes, fáradságos hobbit? Jellemzo, hogy a közmegítélés még beszámíthatóságát is megkérdojelezi, a vár csúfneve is erre utal. Pedig Taródi István olyan, mint bármelyikünk, akit arra neveltek, hogy a munka hasznos és szükséges tevékenység, aki úgy véli, hogy a testet öltött alkotásvágy az ember elválaszthatatlan része. A Taródi Vár fundamentumában tehát semmi különleges kötoanyagot nem kell keresni, csak a szabadido hasznos eltöltésének igényét és az önmegvalósítás vágyát."

Holnapra képet is mellékelek a várról. Érdemes felkeresni, ha Sopronban jártok.

timartom Creative Commons License 2001.08.28 0 0 331
Még nem láttam, de most már nyitott szemmel fogok arra járni.
Előzmény: lakos (330)
lakos Creative Commons License 2001.08.28 0 0 330
A makettekr?l jut eszembe egy érdekesség, nem tudom látta e már valaki. Sárospatakon, ahogy a vasútállomástól elindulunk az iskolakert melletti utcán a gimnázium felé, a jobb oldalon az elsö vagy második ház kertjében felépitették a pataki vár kis makettjét, rendesen kövekböl, árokkal, felvonóhíddal minden aprósággal. A kerítés mellett van, jól lehet látni. Nem teljesen pontos másolat, de azért jópofa.
Előzmény: sti (327)
Holdwine The Real Creative Commons License 2001.08.28 0 0 329
Elképzelhető, Ha szemben állsz a vár bejáratával az utcán, bal kéz felől van. Asszem azon az oldalon nincsen is más :-)
Előzmény: Youwine (328)
Youwine Creative Commons License 2001.08.28 0 0 328
Kis lakópark? Egy díszes, tornyos, cicomás panzió van a közelben, arra gondolsz?
Előzmény: Holdwine The Real (324)
sti Creative Commons License 2001.08.28 0 0 327
Sziasztok vármániások!

Én is az lennék, de hirtelen felindulásból nyitottam egy külön topicot, mert a "vár" szóra keresve nem vettem észre a találati listáben ezt a topicot.

Szóval én is szeretem a várakat, várromokat. Én rendszeresen bringázási célzattal a Kerekiben található Fejérkő várat látogatom, meg a Csővármellett található Csővárat. Ezekre az a jellemző, hogy feltáratlanok, és különösen a Kereki vár nagyon sokat sejtet, mert szerintem belül kb. egy emelet magasságban van borítva törmelékkel és rajta a növényzet. Szerintem kicsit leásva még több ép romot, falmaradványt lehetne találni, meg az oldalában a külső falakat is fel lehetne tárni.

Voltam már Szigligeten, Hegyesden, Nagyvázsonyban, Hollókőn meg még néhány helyen, de tervezem hegyi bringával bejárni az összes jelentősebb magyarországi várat.

Másik elképzelésem, hogy szeretnék megépíteni néhány várat makettben úgy, ahogy az annó kinézhetett. Mindezt igazi kövekből, malterral stb, azaz szinte ugyanazokból az anyagokból, mint annó épültek, csak kb. 1-2 méter nagyságban.

lakos Creative Commons License 2001.08.28 0 0 326
Megnéztem egy boltban a Halmos Ferenc szerkesztette Hajdanvolt Magyarország cím? képeskönyvet. Hát nem rossz, de az ára az egy kicsit irreális. Könyvért nem szoktam sajnálni a pénzt, de szerintem ez a könyv egyszer?en nem ér 6700 Ft-ot.
Justis_4_US Creative Commons License 2001.08.28 0 0 325
Szigligeti várhoz mit szóltok?

Pár éve nagy renoválásba kezdtek, és szerintem az eredmény önmagáért beszél: korabeli tetőt kapott a lovasistálló, a kétosztatú várkatonaszobák alakot öltöttek, az alaprajz szerinti beosztások is követhetőek már. Na és a páratlan kilátás a Balatonnal szédületessé emeli az élményt. Minden elismerésem azoknak ,akiknek közük van a témához!

Holdwine The Real Creative Commons License 2001.08.28 0 0 324
Felül középen van a képen ...

Én két éve voltam ott utoljára, mindig pakolgatnak köveket, és szemtelenül magas volt a belépő ára (200 Ft :-)
És akkor épült mellette éppen egy kis lakópark, ami elég jól indult, Youwine, már biztos készen van, hogy nézett ki, amikor ott voltál?

Előzmény: GroundZero (320)
Holdwine The Real Creative Commons License 2001.08.28 0 0 323
Felső Lővérek, Csalogány köz :-)

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Előzmény: Youwine (322)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!