Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nekem az tetszett a legjobban a bergeront jól ismerjük dombtetön jól terem ,de legnagyobb hátránya minden erőfeszítés ellenére hajlamos a termés ingadozásra.
A cikkíró (Horváth Csilla) nagyon jó profi újságíró. Ő csak lejegyzetelte azt amit ott hallott a megbeszélésen. Tehát inkább a résztvevők beszélhettek össze -vissza. (Ami gyakran előfordul)
De nagyon jó, hogy ezt szóvá tettétek, mert legalább ő is látja, hogy nem lehet mindent leközölni amit az emberek össze -vissza beszélnek. (Szerintem ő is átfutja ezt a fórumot).
Kicsit megkavarja az embert ez az ugymond fagytűrés rengeteg tényező közre játszik a fagy levonulása ,domborzati adottság,szél irány stb..na meg a szerencse csak egy pl tényleg a cresthaven jó fagytűrö ,de 5-6fával odébb 3fa lefagyott akkor mégse olyan jó .
Úgy tapasztalom, hogy minden gyümölcsfát megvisel különböző mértékben a stresszes időjárás. Az őszik között, nálam, a Champion mellett a Suncrest, a Cresthaven és a Remény vészelte át legjobban a hidegeket. Persze ezeken sem lesz rekord termés.
A Holland Alma Kft. ksérletei figyelemre méltóak a fagyos napokat megelőző felkészítésben és a követő, kondicionáló szerekkel való kezelésben. Más kérdés, hogy ezek a kondicionáló szerek elsősorban, nem házikerti használatra vannak kiszerelve, és nem minden gazdaboltban kaphatóak.
Nálam nem is a virágzáskori fagyok jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem a terméskötődést követően érkező hideghullámok. Rövid időn belül már másodszor fordult elő az, hogy április közepén fagytak el az apró gyümölcskezdemények. Sajnos nagy különbséget nem vettem észre ebben az időszakban a fagytűrőnek kikiáltott Bergeron és a kevésbé fagytűrő Mandulakajszi között. Ha a fagy a pici terméskezdeményeket éri, már - 1, - 2 fok szinte teljes fagykárt okoz mindkét fajtánál.
Szóval nem csak a virágzáskor fagyokkal kell számolnod. Tudom, hogy nem kajszi, de a Champion őszibarack nagyságrendekkel jobban viselte a fagyokat nálam.
Fagyzugosabb helyre... Nem javasolt gyümölcsfát ültetni. Sajnos már 1-2 m-es szintkülönbség is számít. Egyébként ritkán szenved fagykárt az alma, a szilva, és ide sorolhatjuk még a meggyet.
Tapasztalatod szerint, jóízű, fagytűrő fajta kajszi nálunk nem kapható? Marad a virágzás közbeni fagyokra kondicionáló szerekkel( aminosav, bór, cink, borotyánkősav) felkészítés lehetősége a jóízű kajsziknál? Van erre valakinek tapasztalata?
Ma tudtam megkóstolni a samurait 3 szemböl 1 maradt az biztos hogy nem rostos az egész barack tiszta lé volt betudható a rengeteg esőnek bár a harcot nem leveses szerintem több hasznosítású lehet kiváló lé alapanyag könnyű feldolgozni hozzá teszem nagyon kicsi a fa termő korára változhatnak a gyümölcs tulajdonságai.
Akkor mit javasoltok fagyzugosabb részre? A álltalam felsorolt tipusok mind később virágzónok hirdeti és jó ízűnek! Ismerősömnek pannónia van az nagyon jó ízű! Most ahová ültetném őket viszonylag sok szilva lesz! 10 fa van azon monden van szilva! Ezt a fagyosság végett írom! Mi az a típus ami leg később virágzik... ugyebár 2-3 hét is sokat számít néha 1 is!
Ha kajszi ízű barackot akarsz , akkor ne a késeikek között keress, Fardaot már kivágtam, a Farcloból is azért maradt egy,mert vannak benne más fajták is...számomra értéktelen.
Azért mert későn érik, nem jelenti azt, hogy annyival később is virágzik. Ha jön egy jó melegfronti virágzás környékén, az is be fog indulni. Ezeknek a késői fajtáknak az a baja szerintem, hogy annyival tovább kell figyelni a gyümölcsre, hogy szép maradjon. Tehát jó jó, de. Van Farclom azért merem ezt mondani.
Sziasztok! Kajszi fajtáról érdeklődnék! Farclo,Congat,Farlis,Sefora! Ezekről van tapasztalat? Azt ovastam hogy sokkal később érnek mit a szokványos kajszik? De annyival később is virágozhat? A farclo-ra mondta a kereskedő hogy azokon még levél sincs mikor pl a gönci virágzik! Áruk drága de megpróbálnék párat ha jókat írnátok vagy tapasztaltatok!! Válaszokat köszönöm!
Az első kép fajtát nem tudok mondani ,mert valahogy belekeveredett vásárláskor a többi közé nagyon későn érik a többi fajtához képest.A második samurai rendkívűl termékeny fajta az idei fagy nem ártott neki 1cm tőrzsátmérő mellett 20 de lehet hogy több kisbarack volt rajta 3 szemet hagytam meg az íze miatt ilyen szineződésnél még nincs beérve beton kemény.