Keresés

Részletes keresés

neofrix baszmacs Creative Commons License 2003.08.30 0 0 23

Nem nagyon értem, hogyan nincs gombája annak, aki kutyát akar képezni. 10 dkg Tuber aestivum 2500.- a szarvasgomba.hu-n. Ez mondjuk 8 db. kis gomba. Hét megy a mélyhűtőbe, egy a képzési főosztályra, míg meg nem romlik. Egy darab egy hétig legalább bírja, tehát az összes anyag minimum két hónap kiképzésre elegendő. Tudom, 2500 Ft az három Big Mac menü ára, na de hát az eljövendő milliók csak megérnek ennyi befektetést, nem?
Előzmény: ironpanters (22)
ironpanters Creative Commons License 2003.08.29 0 0 22
Mi az az U vitamin? Gyógyszertárban kapok, vagy föl kell iratnom? És miért lesz ”bonyolultabb” a munkám?
Előzmény: gombavadász (18)
gombavadász Creative Commons License 2003.08.27 0 0 21
Ja, és bocsika, de én is kíváncsi vagyok:
Mesélj a kiscsajról! Ki ő, mit tud már?
Mi az olvasott módszer?
Mi volt a két vélemény?
Na, most Te jösz!
Előzmény: majola (17)
gombavadász Creative Commons License 2003.08.27 0 0 20
Hát a látszat ellenem szól, az igaz...De csak betoppant egy vendégem:)))
Kérdéseidre:
- Ha nagyon tömören próbálnék válaszolni az elsőre, akkor azt mondhatnám, hogy tanítsd a kutyát bármivel, majd jelzi a többi gombát is. Ez azonban nem lenne így pontos! (És ebben úgy tudom lényegesen eltér a véleményem másokétól!) Tapasztalatom szerint a kutya kifogástalanul meg tudja különböztetni a fajokat, és azt gyűjti, amelyikért jutalmat szokott kapni. A többit csak ”kínjában”, ha a megszokott nincsen. Ez főként akkor roppant kellemetlen, ha T. excavatummal, vagy T. rufummal tanították, hisz akkor amíg ezeket talál, addig nem foglalkozik értékes gombával.
- Meg lehet-e élni ebből? Szerintem inkább kiegészítő jövedelemforrás lehet. Már csak azért is, mert évszakhoz kötődő tevékenység.
Remélem, most már nincs harag!;)
Előzmény: majola (19)
majola Creative Commons License 2003.08.27 0 0 19
Gombavadász, te kerülsz engem!!
Halló!! Itten vagyok. Kérdéseket lásd lent. Pusszantlak.
Előzmény: gombavadász (18)
gombavadász Creative Commons License 2003.08.27 0 0 18
Mindenesetre könnyebb a dolgod, ha van gombád. Ha nincs, akkor szaganyagnak alkalmas pl az U vitamin is. De akkor bonyolultabb munkára számíthatsz.
Előzmény: ironpanters (15)
majola Creative Commons License 2003.08.27 0 0 17
Jól hangzik ez a kb 10 cm, már láttam magam méteres gödrök alján kaparni...
Nekem úgy néz ki működik ez a labdás dolog de olvastam 1 másik módszert, párhuzamosan azt is kipróbálom. Remélem nem keverem meg vele a kiscsajt. Ami még nagyon foglalkoztat: ha 1 bizonyos fajtával tanítom keresni, ugyanúgy jelzi majd a többit is? És meg lehet ebből élni? Eddig két tök ellentétes véleményt hallottam, egyiket sem közvetlenül érintettől.
Előzmény: gombavadász (14)
ironpanters Creative Commons License 2003.08.26 0 0 16
csabda=csapda :)))
Előzmény: ironpanters (15)
ironpanters Creative Commons License 2003.08.26 -1 0 15
”Mondok, egy még egyszerűbbet: labdába rejtenek illatanyagot.”
Nagyon egyszerű. Csak most épp nincs otthon illatanyagom:(
Szóval 22-es csabdája? Ha van otthon szarvasgombám, akkor azzal megtaníthatom a kutyámat hogy keressen nekem szarvasgombát?
Előzmény: gombavadász (13)
gombavadász Creative Commons License 2003.08.25 0 0 14
Többféle eszközt kipróbáltam már, de kedvencem egy egyedileg gyártott fokos szerű bot, aminek a feje leginkább egy kis csákányra emlékeztet. A hegyes vége alkalmas a kövek feszgetésére, a széles meg ásásra, kaparásra. A gombák többnyire olyan öt tíz centi föld alól kerülnek elő, (+avar, +olykor 30 cm hó), de bukkant elő nekem már több, mint 30 cm-es gödörből is. Az ilyen találatok megmaradnak az emlékezetemben: volt, hogy már tényleg azt hittem, hogy a bolondját járatja velem a kutya.:)))
Előzmény: majola (11)
gombavadász Creative Commons License 2003.08.25 0 0 13
Működik... De persze kutyája válogatja, melyik módszer a célra vezetőbb. Mondok, egy még egyszerűbbet: labdába rejtenek illatanyagot. Előbb dobálják, a kutya meg visszahozza, aztán megy az a nagy fű közül is, de már orral keresve, innét meg csak egy lépés, hogy az elásott labda is előkerüljön.... Komolyan mondom, hogy a gombakereső kutya képzésében az a legkisebb gond, hogy megtanítsd, mit kell keresnie. Sokkal nagyobb gond, hogy megtanulja, mit NEM szabad közben szaglásznia, keresnie, kergetnie.
Előzmény: neofrix baszmacs (10)
gombavadász Creative Commons License 2003.08.25 0 0 12
Jaj, dehogynem válaszolok! Csak leveledben kérdésnek fölsoroltad egy könyv tartalomjegyzékét:))) Sorjában könnyebb lesz. És remélem rövidesen idetalálnak mások is, akiknek már van tapasztalatuk. Szeretném, hogy nekem is legyen tanulsága a társalgásnak. Ugye megértesz?
Előzmény: majola (11)
majola Creative Commons License 2003.08.25 0 0 11
Szia Gombavadász!
Talán rájöttél: mazsola vagyok inkognitóban. Eddig tartott eljutnom erre a fórumra és a nickem is foglalt volt...
Nem akarsz válaszolni a kérdéseimre? Ha így van, semmi gond, csak tudjam. Akkor nem erőlködöm tudniillik.. Igazán folyamatos csevelyre itten én képtelen vagyok, mert kb heti 2 alkalommal jutok internethez. :-(
Szóval nem jó az idei termés. Nem is gondoltam hogy kukacos is tud lenni a szgomba! Annyit azért elárulsz, hogy kb (tól - ig) milyen mélyen található? Komoly ásócucc kell hozzá?
Ha azt írod, hogy találkozzunk egy másik fórumon, befordulok!
neofrix baszmacs Creative Commons License 2003.08.25 0 0 10
Nem értek a kutyákhoz, de olvastam egy módszert, ami a kutya módszeres átverésén alapul. Először elássák a kedvenc csemegéjét (a konkrét esetben ez sajt volt), és azt kell megkeresnie. Aztán a csemege mellé ásnak szarvasgombát is. Ha már ez is megy, akkor a sajt elmarad, viszont ha megtalálja a gombát, akkor megkapja a sajtot, közvetlenül a főnökétől.

Egyébként is szokás jutalmazni a kutyát a gombatalálás után, hiszen szerencsétlen nem jókedvéből keresi, mint a disznó.

Hogy hízott libát hogy lehet fogni uszkárral, azt nem tudom.

Előzmény: ironpanters (9)
ironpanters Creative Commons License 2003.08.24 0 0 9
Kezd érdekelni a dolog. Az én kutyám tényleg mindent megtenne azért, hogy dobáljam neki a labdáját. De nem értem, hogy hogy lesz ebből szarvasgombás libamáj! :((
Előzmény: gombavadász (8)
gombavadász Creative Commons License 2003.08.23 0 0 8
No az uszkár a hagyomány szerint éppenséggel igen! Már ha van türelmed egy kirándulás után órákig kefélgetni a bundáját. :)))
Amúgy kereső kutyának azok az egyedek válnak be, akik szívesen aportíroznak, szeretik visszahozni az eldobált labdát, botokat, stb... Emellett nagyon fontos még, hogy az állatokkal szemben legyen közönbös a tanítvány, ne rohanjon el ész nélkül, ha egy másik kutyát vagy egy cicát lát, hiszen akkor az első adandó alkalommal el fog veszni az erdőben egy őz után.
Előzmény: ironpanters (7)
ironpanters Creative Commons License 2003.08.23 0 0 7
Minden kutya alkalmas a szarvasgomba gyüjtésre? Van egy uszkárom! :)))
Előzmény: gombavadász (4)
gombavadász Creative Commons License 2003.08.21 0 0 6
Szerintem a www.szarvasgomba.hu címen inycsiklandozó ajánlatokat találsz. De meséld is majd el kérlek, hogy mire jutottál!
Előzmény: pint (5)
pint Creative Commons License 2003.08.21 0 0 5
gombavadász mester! segíts nekem kérlek. ha venni szeretnék szarvasgombát, akkor

1, hol?
2, milyet?

meg szeretném kóstolni.

gombavadász Creative Commons License 2003.08.21 0 0 4
Tudod nem is egy gombáról beszélünk, hanem vagy tíz föld alatt termő (szarvas-) gombát használnak a konyhán. Van közöttük marcipán ízű, eper illatú, fokhagymára emlékeztető, meg semmire sem emlékeztető is. Nem találkoztam még minddel, van ami nálunk nem is honos, van amit meg még nem sikerült megtalálnom. De amit ismerek közülük, az mind más. (Igaz, valami közös is van bennük, hiszen a kutya mindet tudja jelezni.)
Azt hiszem, hogy az inyencségek amúgy megosztják az embereket. Az egyszerű bécsi szeletet mindannyian megesszük, aztán azon mód el is felejtjük a dolgot. A kagyló nyersen van akinek földöntúli élvezet, másnak már a gondolata is elég ahhoz, hogy betartsa a napi fogyókúrás diétáját.
A szarvasgombás ételeket megkóstolva a legtöbben úgy fogalmaznak,hogy éreznek valamit, de nem is tudják, hogy íz-e az vagy illat, és azt se, hogy igazából tetszik-e nekik, vagy sem. De valahogy benne marad a zamat az agyban, amiről aztán lassanként kialakul, hogy valaki szenvedélyesen megszereti, közönbös marad iránta, vagy épp elutasítja. Ennyiben jó hasonlat a szürke tölcsérgomba is, bár amúgy nem hasonlít egyik szarvas gombához sem az illata.
Előzmény: Bonia (3)
Bonia Creative Commons License 2003.08.21 0 0 3
Értem, szóval fűszergomba.
Ismered a szürke tölcsérgombát? Nagy, kiadós, tömegesen terem (szép boszorkánykörökben). Azt sem tanácsos egyedül enni, hasonló okok miatt.
Te ettél már? Meg se közelíti a szarvasgombát?
(Múlt héten voltam Strasbourg-ban, de csak salátát ettem kacsafinomjával :-) Az se volt éppen olcsó...)
Előzmény: gombavadász (2)
gombavadász Creative Commons License 2003.08.20 0 0 2
A szarvasgombákat kutya segítségével lehet megtalálni. Persze igaz a disznókról szóló legenda is, csak az nem nálunk, és nem is manapság volt használatos. Ugyanis a disznó egyszerűen meg akarja enni a számára is kedves csemegét, úgyhogy bőtermő vidékeken hagyták az erdőben túrni, aztán ha talált valamit, akkor elrángatták onnan. No most, ha hagyott valami maradékot a jószág, és az pont szarvasgomba volt, akkor azt tudta kikapálgatni az ember. Kutyával ilyen gond nincs. Nem szereti a gombát enni...
Szarvasgombából ritkán csinálnak önálló ételt. Mint ahogy nem készítenek bors főzeléket sem, csak borsos tokányt, ugyanúgy nem a szarvasgomba pörkölt a csemege, hanem a strasburgi libamáj pástétom, amit ugye Te sem hallottál még szarvasgomba nélkül készíteni.:)))
Az árról most csak röviden: Ha belegondolsz mennyibe is kerül egy kg bors, rájössz, hogy ez a füszerek szokásos ára. Szóval, amilyen kevés kell fűszerként belőle, már nem olyan drága. Szedni meg nem egy szapora dolog, úgyhogy olcsóbban nem éri meg szedni.
Előzmény: Bonia (1)
Bonia Creative Commons License 2003.08.20 0 0 1
Ja, még egy kérdés. Mivel gyakran szoktunk a családdal gombászni, ismerem az erdei gombából készült pörkölt, leves, fasírt stb. zamatát (bár szedni jobban szeretem, mint enni) - szóval a kérdés az, hogy TÉNYLEG annyival finomabb a szarvasgomba a többinél??????? Vagy csak azért olan drága, mert nehéz hozzájutni????
Előzmény: gombavadász (-)
Bonia Creative Commons License 2003.08.20 0 0 0
Eddig 0 alkalommal találtam szarvasgombát. Az nem a föld alatt nő? Te hogyan keresed? Nem disznóval kell?
Előzmény: gombavadász (-)
gombavadász Creative Commons License 2003.08.20 0 0 topiknyitó
Idén korán kezdődött a szezon. A fehér szarvasgomba (Choiromices meandriformis) itt a Bükkben szinte nem is volt gyűjthető. Július közepén, mikor először kimentem, szinte már csak kukacosat találtam. A nyári szg. (T. aestivum) egyenlőre még ritkább és közülök is sok a kukacos. Gondolom a meleg teszi...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!