Lefolyhat, de ilyen helyekre van kulon furdoszobaba es konyhaba ajanlott diszperzit. Egyebkent meg normalis pultrol ne folyjon semmi sehova, legyen szigetelve a fal es a szekreny kozott.
ui.: egyebkent en is kicsempeznem hatul is, ha meg kell bontani a szekrenyt, akkor egyszerubb takaritani a hatuljat :-)
Hat abbol a logikabol indulok ki, hogy konyha = gozok a fozesnel es a mosogatobol a viz is lefolyhat a falra ha nincs rendesen leszigetelve a kornyeke.
Egy kis segítség kellene. Padlóburkolás előtt állok. Ki lett szedve az ajtó és természetesen a küszöb a konyha és az előszoba közül, és 1cm-es szinteltérés van! Eddig nem volt feltűnő ugyebár, mert a küszöb és az ajtó miatt nem lehetett észrevenni, de most elég bosszantó. Valaki azt mondja, hogy padloponnal ki kell önteni a konyhát és az előszobát, hogy meglegyen az egységes szint mindenhol a padlóburkolás miatt, más, pedig azt tanácsolja, hogy flex ragasztóval hozzam ki az eltérést. Nos, ez lenne a kérdés, hogy melyik lenne a jobb/tartósabb megoldás? Vagy, pedig mind a kettő elég jó, ha jól megvan csinálva? Előre is köszi a válaszokat!
Nekem mindig gyanús az a friss nick, aki nem is kérdez, csak lő. Aki meg rögtön a saját nagy okossága linkelésével kezdi, az főleg az. És akkor mit mondjunk az olyanról, aki egész életében összesen öt hozzászólást írt, azt is öt különböző topikban, és ötször ugyanazt az okosságot teszi be? Ha elolvasod a fószer bemutatkozását (értékesítő), akkor érted mire gondolok. Bár tévednék, de 12 év fórumozás után ritkán szoktam.
Te kihagytad a konyhaszekreny mogotti falat es csak az also szekreny es felso szekreny koze raksz burkololapot? Ez bevett szokas? Nem fog a fal ott nedvesedni?
Írja : tisztítani kell a felújítandó palatetetőt. Ok. De vagy két-három moddat a technológiáról is.
Aztán : a műpala, ami azbesztecemet. Eddig ok. Az eternit név viszont egy márkanév.
Valahogy így : műpala egy gyűjtőnév, amibe beletartozik minden azbesztcement lemez ill a már azbesztmentes aranyárú tetőfedő lemez is. És minden eternit azbesztcemet, de gyártott máscég is más márkanévvel.
Végül az élettartamról :
a tisztított felület ok..
Viszont a réégetett/olvasztott és ragasztott a 20 -30 év elég kevésnek tünik.
A többi, a cserepesmintájú acéllemez ( 8-15 ) és a cserépborítás a (10 -15) botrányosan kevés. Ilyen élettartammal nem érdemes megcsináltatni.
Az én rombuszpala fedésem 80 éves és 25 évet még biztos tart.
És sok pesti háztető hasonló korú és még marad is ott fenn ahol van.
hello, tudom félig-meddig offtopik a kérdésem, de a másik topikban úgy látszik láthatatlan elektronokkal írtam... :(
szóval: tudna nekem valaki mondani egy ...-tól ...-ig árat az alábbi munkák díjára: aljzatbetonozás (/m3) és homlokzati hőszigetelés (dübelezéssel, élvédő üvegszövettel, stb de állványozás nélkül) (/m2)?
A födém zsaluzásához használt anker szárak helyén kb. 60 db lyuk maradt a falban (30nf). Ezt szerintetek mivel lenne a legjobb kitölteni? Én purhabra gondoltam. Vagy nem kell ezzel vacakolni, majd a malter meg az EPS eltakarja és elég az is?
Igen lehet. Viszont próbáld oda, mert nem biztos hogy szép is lesz. Ha mindenképp ehhez ragaszkodik a leendő ex, akkor inkább az ugyanilyen mintájú más árnyalatot javasolnám.
Tanacsot szeretnek kerni: ujraburkoljuk a konyhat. A felesegem kinezett egy mintas greslapot (Fossili 33.5x33.5) es azt akarja hogy a konyhaban a padlora es a falra is ezt rakjuk.
Kerdesem, hogy lehet-e ilyen padlolapot a falra is felrakni, vagy nezzek hasonlo mintaju csempet?
esetemben áthidalók(minden áthidaló monolit nálam)összejött 1 raklapnyi.meg másik fél raklap abból bukott meg,h rossz volt a modell.de nem volt időm rá...
:)) Nem kértem részletesen, minden tételt. Viszont fel volt sorolva, hogy pl. lássák, hogy pl. a pinceszigetelés miből áll a mi esetünkben. Mert nem mindegy, hogy talajnedvesség vagy talajvíznyomás ellen kell szigetelni.
Az volt a kérésem, hogy ha nem is darabonként (küszöb, stb. :))) árazzák be, legalább munkanemenként tegyék meg. Az illető, aki élből elutasította, azt mondta, hogy majd ő kiszámítja, miből mennyi kell, az anyagokat nem vehetem meg (kivéve a csempét és ilyen "dekor" anyagokat, szigetelőanyagról és egyébről szó sem lehet), a betonpumpást és minden ilyesmit pl. ő hozza és amit számláz és számlát hoz, azt fogom én kifizetni. Így aztán tuti azt fogom kifizetni, ami beépült. Hát nem. Ha 5 órát áll ott a betonpumpás, mert azt kiszámlázza neki, azt én nem fogom kifizetni. (Vagy megfelezik az árát, velem meg kifizetteti.) Ha az én hülye félreszervezésem miatt fog ott állni a betonpumpás, akkor legalább magam okolhatom. Ő még nem adott árajánlatot, de nem adhat olyat, amit elfogadjak, mert pl. mivel idén csak a pincét akarjuk megcsináltatni, ezért nem is ad az egész házra, csak a pincére. A házra majd jövőre. Én meg nem akarom két céggel csináltatni, hogy aztán egymásra mutogassanak probléma esetén, azt meg megint nem akarom, hogy jövőre akármilyen drága ajánlatot kénytelen legyek elfogadni tőle a házra.
Az Archicad (ha arra gondoltál) csak akkor fog pontosan számolni, ha több plusz időt rászánsz a modellépítésre, mint amennyi idő alatt kézzel kiszámolod a mennyiségeket. Egy normál családi háznál én kb 1 óra alatt kiszámolom a mennyiségeket és utána ugrok neki a költségvetés készítő programnak.
ahhoz képest,h én anno idő hiányában,amikor a saját házat épitettem,A betűs programból indultam ki,és maradt másfél raklap tégla... óriási mákom volt,h beszerzési áron túladtam rajta...
A probléma abból indult, hogy a kivitelezők kézhez kaptak egy tételes költségvetést és az egyik nem volt hajlandó azt beárazni.
Egy komplett tételes költségvetést eléggé koncentrálós munka összehozni (nem egyet csináltam már) tény, hogy 100%-osat senki sem tud. Volt olyan költségvetés, amit egy felújításhoz csináltam (gépészet és elektromos rész nélkül) és a vállalkozó elkezdte ócsárolni, hogy milyen hiányos ez a költségvetés.... Aztán a végén kiderült, hogy a 145 tétel mellé beírt még 2 tételt, ami kb így nézett ki:
oké,de egy rendes tételkiirás,ami az utolsó kiló szöget is tartalmazza,iszonyat meló előre összehozni.pláne,nem ingyen(ha nem ő nyeri meg a pályázatot) ugyanakkor főbb munkanemek ára alapján szerintem össze lehet hasonlitani a pályázókat.
"csapnivalóan elnagyolt költségvetést adott. Igaz, anyagostul 2M-val olcsóbb, mint aki a költségvetés alapján adta és csak a munkadíjat."
Nyilván kell neki a munka.
De sajnos a jövőbe nem látunk és lehet, hogy a kezdeti ólcsóárát később behozza - hiszen az elnagyoltság lehetőséget ad rá.
De nem könnyű a vállakozók sorsa sem.
A nagyok (megrendelők ) még ravaszabbak.
Olvasom a Corvin projekt körüli svindlerségeket.
A fővállalkozó felfogad sok - sok alvállalkozót. Megcsináltatja a munkát kb. 85 % -ig. Ekkor különféle trükkökkel akadályozza a befejezési lehetőséget (nem ad tervet , kétértelmű adatszolgáltatás, minőségi kifogás stb, stb.) Lényeg - elzavarja az alvállalkozókat és másal fejezteti be. Az alvállakozó kap a munkájáért jó ha 20 % -ot.
Sokan tönkre mentek már ebbe. Vagy az a hires dunai északi híd ! Nem véletelen, hogy még mindig tüntetnek az alvállakozók a pénzükért.
Az eset egyébként a HVG kb. egy hónappal ezeleőtti valamelyik számában van leírva. Arra lakom - így néha gondolok szegény megvezetett/átvert alvállakozókra is !!
Néha aki ténylegesen dolgozik csak morzsákat kap !!
Pontosan ezért nem akarja kitölteni a tételes költségvetést. Majd leszerződik veled az elnagyolt költségvetés alapján és nem +2 milliót, hanem sokkal többet fog kérni a kimaradt tételekért......