Igy igaz.Ami eddig jó volt, az miért nem jó ma is?
Ez szerint akkor az autókba is be lehetne rakni egy limitátort, ami lekapcsolja a motort, ha eléri a max megengedett sebességet.Legyünk már robotok egészen....
Ugye alezredes ur kozhirre tette, a gazkaros bicikli smkp. Azaz kerekparut helyett az uton kozlekedik.
Latotavolsag kodben 25m. Sebesseg 50-70km/h. 70 km/h engedelyezett utazosebessegu kamion dudalva eloz 90nel, ugy, hogy nem lat elore a kodben. Mi tortenik ha utoler egy 25km/hs alezredesurassmkpt? Eluti, es eszre sem veszi. Persze ilyenkor veletlen pont nem latja a rendor. De a kamera igen.
Az a baj, hogy ma Magyarországon mindenkinek külön sáv kéne. Akerékpárost se látják szívesen se a járdán, se az úton. A kerékpárúton 40 a megengedett sebesség. Akkor most mi van?
Az embereknek is adtak idot taborokban , hogy hozzaszokjanak levego, viz, elelem nelkul is az elethez es munkahoz, de megsem sikerult eletben maradniuk.
EZ VOLT RÉGEN r/1) Kerékpár: olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, illetőleg legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. A kerékpáron egy 10 éven aluli gyermek szállítására alkalmas pótülés, illetve kerékpár utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.
EZ VAN ÉRVÉNYBEN r/1) Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.
A lényeg, hogy 2010ig a 300w motor hajthatott is, DE 2010 után az emberi erő hajt és a motor csak segíthet. A rendőrség adott elég időt, hogy átálljanak az emberk. 9 év telt el
Ha valaki osszetakol egy segedmotoros kerekpart, beleut egy vazszamot es megsem akarjak smkp ra minositeni hivatkozhat a hivatalos szerveknel dr. Karsai Lajos alezredes urra, hiszen szerinte AZ a jarmu segedmotoros kerekpar. Aztan megy az egymasra mutogatas.
En mar akkor feladtam, mikor megirtak, hogy egy MZ fekkel es futomuvel, eros vazzal NEM lehet segedmotorkerekpar, de egy Babetta gyenge teleszkoppal es tenyernyi dobfekkel igen.
Kapaszkodunk a szekbe a jo fizetesert, de ne csinaljunk semmit, abbol nem lehet baj orszag.
Komolyan gondoltad, hogy 1975ben elektromos kerekparokrol hoztak rendeletet? Azota tobbszor modositottak.
Ha eladnanak szemelyautokat a hivatalok engedelyevel es egy napon kozzetennek, hogy utolag megse alkalmasak kozlekedesre csak szokoevekben es fakormannyal, akkor a sok autotulajdonost ki karpotolna? Ok az akkor ervenyes szabalyozasnak megfeleloen vasaroljak a jarmuvet. Ha kozben valtozik a szabalyozas, es emiatt oket kar vagy joghatrany, hatranyos megkulonboztetes eri akkor karteritesre jogosultak.
Mar csak egy idogep kell, hogy meg azelott kozhirre tegyek mielott a hatosagok tudtaval es beleegyezesevel szemelyenkent tobb szazezer forintert kerekparkent adtak el ezeket a jarmuveket.
Megoldódott a probléma.A vezérlőt át kellet programozni a kijelzővel, mert attól függően hogy milyen fajta PAS szenzort használsz 7 variáció van.A tegnap eleget néztem a kézikönyvet, de nem láttam ezt, mert egy kis hiba csúszott az utasításba, ugyanis ennek a címe a gázkarra vonatkozott, így átugrottam rajta.
A 4 voltos aksit azért kötöttem a pas szenzorra, hogy meg tudjam próbálni, hogy nem-e hibás.De lehet, hogy 4 V nem elég neki?A vezérlőből 4,5 V jön ki.Gondoltam megtáplálom igy a szenzort és forgatom előtte a mágneses tárcsát és figyelem, hogy a jel vezetékén változik-e a feszültség.
Köszi a válaszokat mindenkinek.Akkor lehet, hogy a pas szenzor hibás.A vezérlőn a pas vezeték lehet, hogy jó, mert ha gyorsan érintem össze a jel vezetéket a plusszal, akkor néha kezd forogni a motor, de aztán le is áll.
Mindenképpen váltakozó jelnek kell lennie. Nem is értem mit akarsz a 4V-al. Forog-->hajt, nem forog-->nem hajt. Hogyan tudnád másként ezt elmondani a vezérlőnek ha nem pulzáló jellel.
A PAS jelnek muszáj impulzusnak lennie!Összeérintve semmit nem csinál,azt hiszi a vezérlő hogy hiba van.Van olyan vezérlő ami a gázkart is tiltja,ha összekötöd a táppal a jel vezetékét!
Köszi a linket.Nekem is ilyenem van meg egy 8 mágneses.De valamiért nem működik egyik sem.
Maga a működést sem nagyon értem.Pl hogy milyen jelt ad a vezérlő fele?Mert pl ha a pedált nem tekerem, és pont abban a pozicióban áll meg a mágneses tárcsa, amikor egy mágnes pont szemben van az érzékelővel és akkor a jeladó vezetékre +5V-ot küld, akkor mit csinál ezzel a vezérlő?Mert ilyenkor nem indíthatja a motort.Tehát mégis valami másféle jeladás van mint a gázkarnál? Pulzáló jel,vagy mi?
Amikor próbálgattam csak egy aksiról azt figyeltem, hogy az a rész ahol jelérzékelő hall van kezdett melegedni..Tehát valami zárlat is lehet ott?
Nem tudom, hogy a vezérlőm a hibás vagy a pas szenzorom, de sehogy sem működik.Rá akarom rakni a bicajra a pas érzékelőt is, hogy ne lehessen belekötni....
Szóval bármit csinálok , akárhogy kötöm, és forgatom a pedált, a motort nem indítja.
Az lenne a kérdésem, hogy a vezérlőből kijövő 3 vezetékes pas szenzor vezeték is úgy működik, mint a gázkar vezeték?Vagyis gázkar esetében ha a pluszot összeérintem a jel vezetékkel, az annyi mint ha maximumra nyomnám a gázkart....Úgyanigy ha a vezérlő pas vezeték plusz szálját összeérintem a jel szállal, kellene indítsa a motort?Mert nekem nem indítja.Azt tudom, hogy a pedál tengelyre felszerelt pas jeladó hol 0 hol meg 5 voltot kell produkáljon és ez a pulzáló jel indítja a motort.De muszáj a jel pulzáló legyen, úgy nem működik hogy pl folyamatosan 5 voltot küld a vezérlő fele?
Próbáltam úgy is hogy a pas szenzort megtápláltam egy 4 voltos aksiról és próbáltam kézzel forgatni előtte a mágneses tárcsáját, de semmit nem változott a jeladó vezeték feszültsége...Hol lehet a hiba?
Na ma eloztem egy csiga kerekparost, es majdnem nekem jott hatulrol egy fiatal gyerek elektromos rollerrel rajta allva 30as tempoval, aztan hiss huss at a gyalogatkelohelyen gyalogosok kozt. Ezzel tenyleg kuuurvanagyot lehetne esni!
Senki nem piszkálja sem a mamikákat sem másokat akik normálisan használják falukszerte a drótszamaraikat. Ezt csak pár agyatlan fújja fel. Majd lesz jogszabálymódosítás.
A gond a zsúfolt járdákon száguldozókkal van, csak van olyan aki ilyet el sem tud képzelni.
Hasonló felvonulás már volt 2x, és októberben lesz egy harmadik is. Nem kifejezetten "elektromos célú elismertetésért és szabályozásért" megy a dolog, általános jellegű felvonulás a kisebb elektromos járművektől az emberi erővel hajtottakig.
"ha mostantól bírságolnak érte,akkor azt el kell fogadni amíg meg nem változtatják az illetékesek ezt a szabályt.Tehát felesleges hőbörögni,meg a különféle magyarázatokat kitalálni.Én is gázkarral használtam a biciklimet,de vagy változtatok,vagy fizetek!Pont!"
Ha mostantol birsagolnak erte, hogy egy ember sotet hajszinnel kozlekedik, mert hoztak egy dontest, akkor azt elfogadod, amig meg nem valtoztatjak az illetekeseka szabalyt. Felesleges hoborognod vagy magyarazatokat kitalalnod. Te is sotet hajjal kozlekedtel, de vagy befesteted a hajad, vagy fizetsz. Pont. :-)
Azt sem art tudni, hogy ezen infok alapjan a hatosagok es a kereskedok sok penzert adtak el kerekparnak minosulo jarmuveket, amiket tollvonassal megvaltoztatott jogszabaly alapjan most allitasuk szerint nem szabad kozuti forgalomban hasznalni. Mivel a tulajdonosok eppen kozuti kozlekedes celjara vasaroltak azokat emiatt onhibajukon kivul kar erte oket, amelynek megteritesere a hatosag koteles.
najó, egymásnak felesleges hőbörögni, de a belenyugvástól nem fog megváltozni egy ostoba szabály, ez csak az érintett állampolgárok nyomására változhat meg
és a nyomás egyik fele, hogy eleve nem is tartom be a szabályt, inkább bliccelek, és fizetek ha elkapnak (amire amúgy kicsi az esély)
Nem az a lényeg hogy külföldön mi van,vagy hogy mások mennyivel közlekedhetnek.
Csak az van,hogy vannak szabályok,amiket akkor is be kell tartani,ha nem tetszik!Erre írtam hogy felesleges,unalmas,és szánalmas is az a rengeteg siránkozás ami a rollerek miatt 1-2 havonta mindig előjön.Innen jött utána a gázkar kérdés,amit értek hogy felháborító,de ha mostantól bírságolnak érte,akkor azt el kell fogadni amíg meg nem változtatják az illetékesek ezt a szabályt.Tehát felesleges hőbörögni,meg a különféle magyarázatokat kitalálni.Én is gázkarral használtam a biciklimet,de vagy változtatok,vagy fizetek!Pont!
Tudtok olyan weboldalt, ahol van "küllőhossz kalkulátor"? Eddig hozott cuccból ment minden komplett kerékkel most van külön agy és felni.
Ami nyilván befolyásolja, hogy milyen fűzéssel lesz, hány keresztezéssel, meg milyen széles az agyon a küllőfogadó rész, na meg milyen átmérőjű is ez. meg a felninél is lehet magasabb alacsonyabb profil.
Van olyan oldal, ahol megadom eme mechanikai adatokat méreteket, és kidobja hogy mennyi a küllőhossz? Ki lehet számolni kézzel is persze, de ez így biztosabb lenne.
Az meg egy másik kategória, itt (e)kerékpárról volt szó.
Ha tisztán gázkarosan képes üzemelni a jelenlegi szabályozás szerint az ekerékpár nem lehet. Mondjuk nálunk is van két ilyen készülőben, ami ekerékpárként lesz használva, de igazából nem lehetne az ez alapján.
Rasegites nelkul 20-25 tel tekerek. Ahogy a gerinc birja. Van, hogy nem birja.
Ha eltekersz 40 kmre nem mindegy, hogy 15tel szetulod a farcsontot es prosztatat vagy 25-30cal utazol tekerve, es haladsz is. Sajnos sok rossz uton 20szal se lehet menni, szettorne a kereket.
Multkor elektromotlannal belementem egy elore nem latszo godorbe a jobb sav kozepen, azonnal tojas lett a felni.
"Te láttál már olyat, hogy gázkarral ment és közben az ember IS hajtotta-tekerte?"
Ha látnál engem, amikor állóhelyből indulok, rásegítek lábbal hogy minél gyorsabban felgyorsuljon. Különösen akkor igaz ez, amikor az aksim jól le van merülve.
nem, azt a törvényben szereplő kitételt hogy " emberi erővel hajtott, amit legfeljebb 300W teljesítményű motor segíti" értelmezi úgy, hogy az önálló hajtás ennek nem felel meg
de a törvény szövege nem ezt állítja, semmit sem állít az önálló hajtásról
- az szerintem is jogos, hogy az elektromos kerékpár kategóriának feltétele maradjon a 300W, de egyéb kitétel ne legyen! (pl sebesség, gázkar, pedál megléte stb)
- legyen egy köztes kategória, ami az smkp és az elektromos kerékpár közé kerül, mondjuk 1000W-ban van maximálva, és jóval kevesebb műszaki előírást tartalmaz mint az smkp (pl típusbizonyítvány)
kb ugyanaz legyen mint annó a dongó motoros kerékárok szabályozása volt, és olyan a teljesítmény és sebesség is
egy sportos bringás rásegítés nélkül olyan tempóban teker mint egy elektromos kerékpár emberi erő nélkül, és ezt nem is korlátozza szabály
tehát lakott területen is mehet a tekerős kerékpár 40-el, akkor minek a műszaki korlát az elektromos bringára?
de leginkább vérlázító a gázkar és a besorolás kapcsolata, ami tulajdonképpen nem is a jogszabály következménye, hanem a jogalkalmazó hatóság - a rendőrség - jogértelmezése
ez kifejezetten, még bírósági eljárásan is támadható
Ez már nem biciklizés, hanem gépi erejű közlekedés!!!! >> (segéd)motorozás...
A normál (és normális) biciklisek ettől jóval lassabban közlekedtek-közlekednek.
A szabályok maradtak a tempó nőtt. Ebből pedig gond van, nagy gond az utakon. Amibe emberek halnak bele, sérülnek meg testileg-lelkileg az e-bicikilvel (és rollerrel) való agyatlan száguldozás miatt.
"Az átlag biciklis úgy 15-20-al halad. A normális e-biciklis is."
te nem jártál még ausztriában (többek közt) ahol 80% az ebike-ok aránya. senki sem megy ilyen lassan, mindenki 25 körül tolja neki. fel kellett szedni a gatyót a nénikék között. :) ma reggel is 30-al előztem egy ebike-os kollégát (és csak épp elmentem mellette, nem elszáguldottam) a szigeten meg mindig "versenyzőkbe" akadok, akik a 30-as tempót montival tartják. mondjuk ma egy próbált a szélárnyékban maradni, de 50 felett leszakadt. :D
Mert az elektromos bicikli csak akkor élvezetes ha még 25 km per h -nál nem korlátoz le.Igy olyan mint egy erős ló, aminek a lábai lánccal össze vannak kötve, hogy ne tudjon szaladni, csak lépésben haladhasson.
Pl az, hogy legyen a sebesség korlát 32km/h mint az USA-ban és, hogy gázkart is lehessen használni ,ha ezt a sebességet nem haladom meg.
Nem is tudom, hogy mi a lényeg abban, hogy nem lehet gázkart használni?Egy 250-300 W-os motornál milyen veszélyt rejt a gázkar használata? Nevetséges....
vagy lehetne Electric Mass-t szervezni, a rendes közlekedés részeként, de konvojban, több ezer ilyen felhasználó megy végig egy útszakaszon - minden egyéb tekintetben szabályosan
össze kéne állni, több ezren, elektromos kerékpár/roller használók
minden rendőrörsre kivonulni, helyenként 20-30 bringás, járművel együtt, és feljelentjük magunkat, követeljük hogy a papírmunkát csinálják végig, legyen rendes feljelentés, bírósági ügy belőle, hogy egész nap mást se tudjanak csinálni csak ezt
másnap ugyanezt még egyszer
harmadnap megint
mikor unják meg, vagy bekasztliznak mindenkit? mi csak betartjuk a törvényt, mármint a feljelentés tekintetében, a jármű használata viszont ismétlődve sem bűncselekmény, legfeljebb szabálysértés
Láttam már egy párat itthon is.De inkább Hollandiában és Ausztriában volt alkalmam jobban megfigyelni őket. Azért rémes ahogy egyesek közülük viselkednek.De miért kérded?Te nem láttad, nem tudod, hogy viselkednek nyugaton a migráncsok?De van magyarországi rokonom is, akinek csak úgy egy éjszaka ,amikor özönlöttek be Röszkénél,ellopták a garázsából az autójat, ami azóta sem került meg.Most nem beszélek a késelésekről, merényletekről,stb.
Ez nem mai bringa ha minden igaz, tranz-x rendszerű ha jól látom, és anno talán még24V-os nimh akkukkal gyártottál eredetileg. Sok családja volt sokféle megoldással, és volt olyan ami tisztán pedeleces volt.
Itt kb össze vannak szedve a típusok, több menüpont alatt is végig kell nézni, vajon megtalálod-e a tiedet a hozzá tartozó doksival együtt.
Aki idegen ország határain erőszakkal tör be, ha meg bejut sz.r az ottani szabályokra,törvényekre szerinted az betartja az elektromos biciklire vonatkozó szabályokat?
Sziasztok, ma kaptam egy Sachs elo touring elektromos kerekpart. A töltöt meg nem kaptam meg hozza, az akku vagy teljesen üres vagy rossz. Valaki el tudna mondani, hogy müködik elektromos üzemben? Semmi gazkart vagy hasonlot nem talalok rajta. Amugy a hajtas a Sanyotol szarmazik. Nezegettem eladoakat kepen de azon se latni.
Ne igyon sört, ne essen elém a sötétben, ne b..a szét a maradék életemet, hogy azzal kelljen élnem, hogy megöltem egy sörös bringást.
A szabályokat be kell tartani, ha rosszak akkor el kell indulni a megváltoztatás felé, de akkor is amíg él a szabály addig be kell tartani. Minden szabályra lehet találni valakit akinek nem jó, nem tetszik. Atöbbségnek kell megfelelnie, a kisebbségnek minden esetben alá kell rendelődni. Vagy többségbe lendülni, hajrá.
Nem felénk, hanem Hollandiában volt közvetlen kapcsolatom felük.És úgy is össze lehet kapcsolni őket a kerékpározással, hogy ott a migránsoknak ingyen kerékpárt adnak a lakás mellé, lehet van köztük elektromos is. Na aztán ők hogy tartják be a szabályokat, nem tudom, hisz még az egyszerű hétköznapi egymás mellett élési szabályokat sem tartják be.És engem itthon a rendőr megbüntet azért mert gázkart is használok a kerékpáron a pedálozás mellett.
Semmilyet. Kovetelnek es kapnak, tobbet mint a honos allampolgarok. Egy reszuk rabol, lop, eroszakol. Nem mind. A rendes embereket ki valogatja kulon toluk?
Tehat az ertekesitok es a hatosagok is mulasztottak az ertekesitesukkor. Kerekparkent ertekesitettek, de sem kerekparkent, sem segedmotorkerekparkent nem hasznalhato. Ezt kozoltek a vasarloval?
A migráncsok milyen jogszabályokat tartanak be az EU-ban??És mégis szinte minden EU-s ország kormánya kinyalja a seg.üket.Ezek szerint akár le is lehet sz.rni a jogszabályokat.
Hozzál akkor ilyen szabályokat!Vagy követeljed!(De gyanús hogy csak itt megy az agyalás,ha a rendőr megállít,akkor ugyanolyan "szolgalelkű" állampolgárként mész csekket fizetni!Utána itt elmondod,hogy márpedig az nem úgy van,és rosszul tudják,és jogtalanul kellett fizetned!)Ha bevezetik őket, aszerint fogok tenni! Addig meg nyekergés,és ostoba magyarázatok helyett(amik a fórumon kívül úgysem állnák meg a helyüket),közlekedek szabályszerűen.
Valaki fegyvert fog a fejéhez, hogy márpedig sörözzél ha biciklivel vagy?Ne igyon,és akkor nincs gond!Vagy menjen gyalog a kocsmába,én is úgy mentem mindig!
Ha úgy állunk, hozzá mint Poc2 teszi, akkor szolgalelkű, mindenbe belenyugvó állampolgárok leszünk akik ,másokat is erre lustítanak.Igenis ,értelmes ,ésszerű szabályokat kell hozni ami az embert szolgálja ésszerűen és ha nincs igy akkor ki kell követelni az illetékes szervektől!
Nálunk szarbijában az a legnagyobb gond, hogy rengeteg a villanybringa de szinte egyiknek se nincs se vám papírja se számlája róla a gazdájának. Csak certifikációt osztanak hozzá aláírás és pecsét nélkül. Nekem is van egy 1500w-os robogóm, ha kell le is regisztrálnám segédmotorra de így hogy tudjam megoldani??? Űzleti pecsét és számla nélkül szerintem kiröhögnének a hatóságok ha megkérdezném!
Eléggé sántít ez a hozzáállás is abból a szempontból, hogy felbátorítja a sok lélekvesztő gazdáját, hogy a kerékpárnak nem minősülő vackával ezután smk-ként közlekedjen. Jogsi, sisak és mehet a száguldás?
Hát sajnos nem. Mert az smk-nak vannak egyéb kikötései és annak SEM felel meg pedálnélkül elektromosan hajtható bringa. Konkrétan a szabályok szerint ma ezek max ledarálásra alkalmasak.
Az is kulon furcsasag, hogy az elektromos kerekpar kerekpar, de ha alkoholt fogyaszt a rasegites hasznaloja akkor ugy marasztaljak el, mintha segedmotoros kerekpart vezetett volna alkoholos befolyasoltsag alatt. Tehat ha Gyengelabu Pista bacsi megiszik egy sört, es nem tud tekerni egeszsegi allapota miatt ott fog elszaradni az ut szelen, vagy szettapossak, mert ha felulne azonnal lecsapnak ra, es megmentik a tarsadalmat a "gonosz cselekmenyetol."
Aztan bizonyitsa be o, hogy nem hasznalta a rasegitest.
"illetőleg a közlekedési eszközön nincs is pedál, úgy már a KRESZ-nek nem a kerékpárra, hanem a segédmotoros kerékpárra vonatkozó rendelkezéseit kell figyelembe venni a közúti ellenőrzések során"
Ha egy kerekparrol muszaki hiba miatt leesik a pedal, az ellenorzes folyaman smkpnak minositik?:-)
A moped raadasul olyan smkp,amin van pedal.
Bukosisakban, 25km/h val fognak kerekparut helyett az ut letoredezett szelen bideregni mig a kamionok el nem utik oket?
A 40nel haladni tudo gepet valoban erdemesebb smkpkent hasznalni, de olyan nem sok van.
A baleset-megelőzés és a biztonságos közlekedés érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály felhívja a figyelmet, hogy kerékpárként csak olyan kétkerekű jármű használható, amelyet emberi erő hajt és ezt legfeljebb 300 Watt teljesítményű motor segíti. Amennyiben a motor önállóan képes hajtást biztosítani, nem pedig csak segítő funkciót lát el, illetőleg a közlekedési eszközön nincs is pedál, úgy már a KRESZ-nek nem a kerékpárra, hanem a segédmotoros kerékpárra vonatkozó rendelkezéseit kell figyelembe venni a közúti ellenőrzések során.
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/kozlekedesrendeszet/nem-minden-kerekpar-aminek-ket-kereke
Ha nincs a vezérlőn kívül a sebességkorlátozás csatlakozója,(vagy csak nem találom,egyszálas csatlakozót,potmétert kerestem)akkor a vezérlőn belül van valahol?
Különösen könnyen módosítható, létrehozható, eltörölhető egypártrendszerekben, diktatúrákban.
A jogszabályok azért vannak, hogy az emberek biztonságos, hatékony, boldog, tartós együttélését biztosítsák. Vannak átmeneti időszakok, amikor már használatban vannak technikai újdonságok, de még korábbi rendeletek érvényesek. A betarthatatlan, nem biztonságos, nem hatékony, bosszúságot okozó régi rendeletet kell az élethez módosítani. A rendelet próbája a gyakorlat.
Az, hogy mikor lesz javítás, észszerű lesz-e, megengedő vagy korlátozó lesz-e, az a konkrét törvényhozástól függ.
Azért jött most elő, mert most nőtt meg a számuk a jogszabáj mellett elmenő PROBLÉMÁS egyedeknek. Értsd rolleres száguldozók. A falusi piacokra villanyos lélekvesztőkkel kikacsázó mamikkal most sincs baj, nem bántja őket senki, de jogilag ugyanott vannak, mint a főváros forgalmas járdáin száguldozó bérrolleresek. Láss néha túl az örtorony korlátján is.
Szoval sertodottseget erzel alaptalanul, mert a belsoegesueket sem temetem 2019ben?
Nem levegovel uzemelnek.
A hatosag annyira maskent ertelmezi a jogszabalyokat, hogy tobb alkalommal megsertette azokat, valamint jogszabalyokat es bizonyitekokat hagyott szandekosan figyelmen kivul, ezen tevekenysegevel bunozoket mentett meg jogszabalyserto modon a felelossegre vonasuk elol.
Nekem nincs rollerem. Masoknak van. Neked faj, hogy hasznalni akarjak? Esetleg nem az embereket kellene megkerdezni, hogy ok mit szeretnenek? Eletszeru es hasznos, vagy papirtologato szekbekapaszkodo emberek altal gyartott eletszerutlen es haszontalan jogszabalyokat?
Senkit nem érdekelnek a sirámaid!A szabályokat be kell tartani,függetlenül attól,hogy neked tetszik-e.Ha a roki kocsi 10km/h-val közlekedhet,és valaki gyorsabban megy,hát vállalja.Ha nem lehet gázkart használni ezután,akkor használok pedelecet.Mióta olvasom ezt a fórumot(9-10 éve)te azóta csak siránkozol,és elmeséled hogy milyen semmirevaló az elektromos közlekedés,mert bezzeg a te benzines motorjaid szinte levegővel üzemelnek.És mindig van valami sajátos értelmezésed a vonatkozó jogszabályokra,amivel igazolod hogy márpedig te jobban tudod,és a hatóság álláspontja hibás.
Ez a roller meg tipikus eset itt a fórumon.Mindenki megmagyarázza, hogy márpedig az ott és úgy használható,ahol és ahogyan ő használni akarja.
Egyébként meg az hogy neked jobb ha inkább rank eroltetik a meregdraga pedeleceket a mar meglevo jo elektromos kerekparjaink helyett pont a kutyát sem érdekli.:-)
Kiallhatnak, ha van eredmenye. Ugy tunik nincs. Kb. egyik nap felpakolod a napelemet, masnap lefujja a szel. Felesleges.
Az elektromos kerekparrol nyilatkozo rendorsegi szovivok eletszerutlen elvarasaira celzok. Ha eddig jo volt miert most ebredtek fel a gazkar es a belsoegesu motor ellen?
Jármű: közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. A mozgáskorlátozottak közlekedésére szolgáló, emberi erővel tolt vagy hajtott kerekes szék és a gépi meghajtású kerekes szék - ha sík úton önerejéből 10 km/óra sebességnél gyorsabban haladni nem képes, továbbá a gyermekkocsi és a talicska - azonban nem minősül járműnek. Az ilyen eszközökkel közlekedő személyek gyalogosoknak minősülnek.
Ha a 10km/h-t meghaladja akkor smkp...lenne, de nem minositettek annak, vagy mkp, de nem minositettek annak.
Ha gyalogosnak minosul, elvileg fogyaszthat a gyalogos alkoholt, de igazabol megsem, mert gepi meghajtasu nemjarmuvet vezet....
A lab nelkuli mozgasserult tarsaink 3kereku elektromos kerekparja a 15km/h vegsebessegevel smkp? Kozlekedjen az uton a kerekparut helyett 15km/h-val? Mennyi idon belul tapossa szet valjaki figyelmetlensegbol?
Ha ugy ertelmezi , hogy Poc holnaptol lelegzetvetelenkent fizessen adot, akkor befizeted akkor is, ha ez a jogszabalyban NINCS konkretan leirva?
Ha le lenne irva, akkor mind a forgalmazok, mind a bevizsgalo szervek mulasztast kovettek el a kerekparok forgalomba helyezesevel. Ugye az uzletek engedellyel ausitottak es adtak el azokat.
Sajnálatos eset de így nem szabad közlekednie neki sem! Akár mennyire is fokozott figyelemmel közelíti meg a gyalogátkelőhelyet a taxis ezt bizony szinte lehetetlen kivédeni! A KRESZ könyvet a rollerosnak is illene átolvasnia vagy utána nézni, hogy miképp is lehet mielőtt ezt használja!
Sziasztok! Még új vagyok itt és a segítségeteket szeretném kérni. Van egy Romet Wigry 3-as kemping kerékpárom és arra gondoltam hogy középmotoros rendszert veszek rá. Erről lenne pár kérdésem:
Középmotorral lehetne rendes motoros módban is használni, tehát úgy hogy nem kell hajtani?, vagy csak rásegítéses módban?
Ezeknél ugye ha jól tudom ha nincs bekapcsolva a motor és csak lábbal hajtják a kerékpárt akkor visszatölt egy bizonyos mennyiségű áramot az akkumulátorba.?
Drágább mint az agymotor viszont nem kéne kerékbe fűzni sem és akármilyet rá lehetne tenni a kerékpárra, 750W-at is.
Rendben. Legyen így. Hasonlóképpen gondolkodtam, de jobb ezt megbeszélni, mert kevés gyakorlatom van.
Következő kérdés.
Ha pl. lecserélném az akkupakkomat Li ion akkupakkra, töltővel egyetemben, vajon az a motor vezérlőelektronikáját valamilyen szempontból érintheti-e? Azt gondolom hogy nem, hisz az elektronika már az akkupakk feszültségét kapja. És akkor a Li ion akkupakk pl. gyorstöltővel tölthető-e?
Van egy 48V-os akkupakkom. Hozzá van a gyári töltője, ami az adatlapja szerint max. 1.8A-rel tud tölteni. Ja zselés ólomakkumulátorom van. Szeretném viszont hogy gyorsabban töltsön, mert van amikor szükségem van rá, hogy egységnyi idő alatt gyorsabban töltsem fel az akkukat. Létezhet gyorstöltő ami mondjuk 4A-t is tudna? Elvileg igen.
Ennek nem sok köze van az akkugyartohoz ilyen szempontból. Az akkugyarto annyi es olyan akkut szallít le, amit a megrendelő kér és megrendel.
Tudomasul kell venni, nincs ingyenebed sehol, az olcso laptopokba mindent kisporolnak amit lehet, hogy olcso legyen az eloallitas es az vegfelhasznaloi ara. Merthogy az also szegmensben ez a perdöntő. Es az akku is igy minimalisabb (meg sokmidnen mas is, csak ezt hamar megerezzuk).
A durva, hogy 3 db ilyen Samsung INR18650 dolgozott sorosan a laptopban 20-40W teljesitmenyen, 1h alatti uzemidovel. Ez ezt gyarilag ilyenre terveztek.
A vezérlőm a telefonos appon keresztül kijelzi a belső hőmérsékletét. Ma délelőtt 34 fokról indult, ami kicsit soknak tűnik, ettől jóval hűvösebb volt a garázsban. 1 óra nyüstölés után 54 fokra melegedett, kívül a hűtőbordáknál csak kézmeleg volt. A manual szerint 80 foknál tilt...
Ezt a 0.5C-t az adott konkret cellara ertettem, nem azt jelenti, hogy nincs olyan cella ami tartossan magasabb arammal sutheto kisebb melegedes mellett.
Csak annyival egeszitenem ki a dolgot, hogy ez egy darab cella az iroasztalon.
Ha ebbol van egymas mellett x darab egy dobozban sokkal korlatozottabb holeadasi lehetoseggel, teljesen mashogy alakulnak a homersekleti viszonyok.
De hagy hozzakk egy peldat. Eleg kozkedvelt cella pl a samsung 35E cellaja. Viszonylag nagy a kapacitasa, 3500mAh-t irnak ra, de alacsony aramu cella, kevesbe terhelheto. A gyartoi adatlap 8A maximalis nominal es 12A maximalis csucsaram erteket ad meg.
Ha te eht osszehegeszted, bedobozolod, akkor tartos bosszutavu mukodest figyelembe veve nem szabad ugy tervezni hogy allandosult jelleggel 0.5C-nel nagyobb terhelese legyen. Afelett kb elforr a cella sok tarsaval osszezarva, es a ciklusszama elharmalodik - ha nem gyullad fel mert azt a kritikus szintet nem eri el.
Ugyhogy egy ilyen teszt nem minden szempontbol mervado. Erre is vannak "okolszabalyok" hogy egy cellat adott arammal kisutve adott dT valtozasara hogyan kovezkeztessunk arra, hogy egy dobozban sok masikmal osszezarva mire lesz alkalmas.
Ez egy 10A terhelhetőségű LG cella tesztje 10A-el tesztelve.
De mivel a forrasztás 2mp-e volt a téma így nem is nagyon való ide, hogy mennyinél megy tönkre egy cella 100%ról 0%ra merítésnél teljes testében átmelegedve.
Szóval SZVSZ 80Cfok soha nem éri a cella olyan részeit 2mp-es forrasztásnál aminek az árthatna. Messze nem teljes tömegében nem lesz 80Cfokos a cella.
Az Aliról beszerzett cellák az első tanuló pakkot alkotják, üzemképes most is. De 5 pakkom van, 4 e-bringám, és alig használom őket, nejem gyakran a villany nélküli bringát kéri, unokám, fiam ritkán jönnek.
Azert nincs nepfelkeles mert az ido kedv es energia veges. Mindenre. nincs mindenkinek reakciokepessege es ideje. Igy korhazban fekve meg elpotyog az ember, de ottthonrol nem szannek en se idot ennyi hoozzaszolasra, hanem elnem az eletem es tennem amit kell.
Én jó minőségű, stabil celláknál valóban nem ajánlom, lejjebb írtam is.
Alis cellánál pedig mindegy.
De ajánlani senkinek sem ajánlottam, a tapoasztalati és elérhető infók alapján döntse el mindenki, hogy mi fér bele neki.
Prioritásilag szerintem messze-messze van a mikrosütőből barkácsolt pörkölőgépek károkozása mögött a forrasztás. Az ellen mégsem szokott népfelkelés lenni.
Sőt SZVSZ egy olcsó BMS károkozási %-ossága mögött is messze kullog egy JÓ forrasztás kártékonysága.
Az alis cella idekeruleset vegkepp nem ertem hogy jon ide. Azt hegeszteni sem erdemes meg semmit sem.
Szamomra ez inkabb onindoklas mint jo magyarazat. Ha neked jo, oke, de masnak ne semmilyen szempontbol se (s tanacskent, se sehogy, mert karositod vele)
Én minden pakk tetejére középre ragasztok szilikon gumival egy akvárium hűmérőt, a kijelző ki van vezetve. Amikor a noname "for Samsung" Aliról vett cellák közül egy meghalt, akkor éppen 45 fok körül mutatott kívül. A BMS tiltott, elég nehéz volt a Bafangos bicajt 10 km-ről hazatekerni (a Tongsheng tekerése szinte akadálymentes akkor is, ha ki van kapcsolva). Vannak olyan BMS-ek (ugyanattól a gyártótól), ahol valami termisztor féle lóg egy vezetéken, azt is a pakk közepére felülre ragasztom. kb. 60-65 fokon tilt, a specifikáció is ezt közli.
A Bafang motoros MTB bringámnál nem az akku pakk hőmérséklet korlátol, hanem a vezérlő eléri a 60 fokot (felületen mérve, bent nyilván melegebb), pl. egy Diósjenő - Csóványos úton többször is, igaz 108 kg vagyok.
"Jobban megnézve a videót látszik, hogy a 4mp-es forrasztás végén 140fok körüli hőmérsékletet mutat a kamera. 80fokos cellahőmérsékltenél még igazából semmi nem szokott történni üzem közben sem."
Ha jobban megnézzük, magasabb a hőfok, mint 140, ráadásul ez a felszín. Közvetlen a forrasztási pontban belül alatt kb nem tudjuk, mert bele nem lát csak felszínt lát, ott ennél is várhatóan magasabb, ha rövid időre is.
"Ráadásul nagy, lapos pákahegyet használ ami felesleges és nem célszerű."
De bizony a nagy felülethez kell, mert nem tudja átmelegíteni a fogadó anyagot. Főleg ahol nagy a hőelvonó felület. Kis vékony heggyel meg lehet olvasztani valóban a forrasztóónt, rá is fog mászni a felületre, de nem diffundál bele olyan mélyen mint kellene, ez roppant elégtelen forrasztás. Volt szerencsém elvégezni ilyen irányú szaktanfolyamokat (IPC és társai) is, és láttam laborban milyen problémák vannak azzal amit te leírtál. Ez szemmel persze nem látszik, és ezért azt hiszed jó, holott nem. Tipikusan hidegforrasztás amit leírsz.
"80fokos cellahőmérsékltenél még igazából semmi nem szokott történni üzem közben sem."
Erre nem tudok mit mondani, mert nagyon rosszak az ismereteid. A BMS-ek már 55-60 fok körül tiltanak, afölé sosem engedünk akkut. Ráadásul amikor kívül ennyit érzékelsz az belül bizony 5-10 fokkal magasabb. De eprsze kicsit cellafüggő is meddig lehet/érdemes elengedni a hőfokot.
De nem kell nekem hinned, nézz meg egy bármilyen gyártói adatlapot. A 80 C az már halálos kategória sok szempontból a cellára. Minimum feleződik a ciklusszám, és gyorsul az öregedés, ha azonnal nem is észleled. A cégnél használunk 18650-es cellákat mérműszerekben átlagtól magasabb hőmérsékleti viszonyok között is (cca 70C környéke). Kb évente cserélni kell őket, míg hűvösebb környezetben nem. Azonos celláról és azonos műszerről, terhelésről beszélünk.
A nagyáramú celláknál is 60C a maximum általában. A gyártói adatlapok is ezt hozzák. Én ezt se szoktam engedni. Mert ha kívül 60. az belül mert 70-80 működés (töltés - kisütés) közben.
Én ilyenekből raktam össze 3 pakkot és nincs gond vele.Azt az áramot amit kell bírja ez is.Ha meg cellát kell cserélni egyszerű művelet az egész.Persze igyekeztem úgy megoldani, hogy a cellák ne tudjanak kimozdulni a helyükről még esés esetén sem.
Jobban megnézve a videót látszik, hogy a 4mp-es forrasztás végén 140fok körüli hőmérsékletet mutat a kamera. 80fokos cellahőmérsékltenél még igazából semmi nem szokott történni üzem közben sem. Nem tudom mennyi lehet az anyagkárosodás kritikus határa, szerintem jóval több.
Ráadásul nagy, lapos pákahegyet használ ami felesleges és nem célszerű.
Nekem sikerült már tökéletesre forrasztani, rossz cellákon gyakorolva.
Hegyes páka, de viszonylag vastag a hőtartás miatt. 300fok feletti.
Jó felület és jó folyasztószer.
Nagyon pici gombóc, aztán ehhez már mehet a rézdrót hozzá egy következő fázisban.
Félreértések elkerülése végett -ha eddig nem ez jött át- a forrasztást, mint utolsó lehetőséget írom.
Tehát először hegesztés, de csak jó minőséggel. Jó készülék és jó szalag amit értőn hegesztünk. Erről írtál lejjebb, az úgy etalon.
Második a hegesztett szalagok ragasztása.
Viszont simán el tudok képzelni olyan hegesztést aminek több a kára, mint egy precízen forrasztott kötésnek.
Azokat a packokat amit nem Vruzend kitel raktam össze azokat is gyári füllel rendelt cellákból csináltam. Szóval nem forrasztottam, mert NKONék tudnak hegeszteni fület jól.
Az a baj, hogy nem tudsz 2 másodperc alatt kielégítő forrasztást produkálni egy ilyen cella esetén, még ha azt is hiszed, hogy de.
A kielégítő forrasztás feltétele, hogy bediffundáljon a forraszanyag a fogadó anyag felületébe és ott kötés alakuljon ki. Ha ez nem történik meg, csak látszólagosan van megforrasztva az anyag, a valóságban meg nincs.
Ez különösen igaz pl egy cella negatív pólusánál, ahol bazi nagy fémfelület az egész, viszi el a hőt rendesen. Tisztességesen ráforrasztani ide bármit sok idő kell és rendes átmelegítés - át kell melegíteni a fogadó anyagot is hogy rendesen belehatoljon - azt meg a cella nem szereti. Két másodperc alatt ez nem fog megvalósulni - de műr két másodperc is már elég sok idő a cella szempontjából. Olyan belső kémiai károsodások érik, amik vissza fognak ütni előbb utóbb. Nem véletlen nem terjedt el a forrasztás, és elszoknak róla mindenhol.
Alapvetően hogy milyen keresztmetszetűt használsz, azt az szabja meg, hogy milyen áramok is fognak folyni. Illetve hogy milyen módon és rendszerben vannak összekötve a cellák. Ez a nikkel szalag sem más mint egy vezetődarab, aminek van adott fajlagos ellenállása, maximális áramsűrűsége, stb. Sajnos vezetőként sokkal rosszabb vezető mint pl a réz. Ráadásul a kínaiak már a nikkel szalaggal is játszanak, szeretnek nagy tisztaságú nikkel szalag helyett vasat lenikkelezve nikkel szalagként árulni. A vasnak még rosszabb valamivel a vezetőképessége.
A másik korlát a hegeszthetőség. nekem pl 0.1-0.15-0.2-0.25-0.3 szalagom van itthon, meg útban van még pár kiló. A 0.25-0.3-as nikkel szalagot már nem egyszerű móka jól hegeszteni akkucellára. A 0.2-es szalagnál is akár 800A-es csúcs kúszóáram kell néhány msec elejéig, hogy valóban minőségi hegesztést kapjunk. Azaz pl egyszerűbb két 0.15-ös szalagot egymásra hegeszteni, mint egy 0.3 mm-est tisztességesen ráhegeszteni - akkucella esetén. A vastag szalaghoz, hogy rövid idejű maradjon a hegesztés és relatív kis hő keletkezzem, elképesztően nagy áramokat kell használni több impulzuson keresztül, én nem is tudom pl rendesen meghegeszteni. Persze ráheged, ott van, de rossz a kötés minősége. Hosszabb hegesztési idővel lehet javítani rajta, úgy ráheged a cellára, de az akkucelláknál nem járható út, mert hazavágod a cellát vele. Csináltam ilyet is kíséreltképpen rossz celláknál, úgy már jó a hegesztés minősége 0.3-as szalaggal is, de teljesen átsül a cella. Így általában a celláknál a 0.15-ös terjedt el leginkább, az jól kezelhető, könnyen rá lehet hegeszteni a cella károsodása nélkül, mert rövid impulzussal ez megtehető.
Forrasztani én se forrasztanék cellát sose, csak ha nagyon műszáj az úr (azaz néha itt ott kényszerből megesett egy egy darab). Ha tisztességesen akarja valaki megforrasztani, hogy a forraszanyag bediffundáljon rendesen a fogadó anyagba, ahhoz több másodperc szükséges, mert eleve a másik anyagot is át kell melegíteni rendesen, anélkül nincs rendes kötés (van is pontos neve hogyan hívják ezt az elégtelen forrasztást, most nem jut eszembe). HA meg kellő hosszú ideig forrasztjuk, az meg már elég komolyan felmelegíti a cellát, jobban mint kellene. Ha meg rövid ideig forrasztunk, hogy ne melegedjen fel annyira, akkor nem tud rendesen bediffundálódni az anyag, sokkal rosszabb minőségű kötést kapunk, még ha nem is látszik elsőre. Kb mint a mikrohullámú sütőből készített ponthegesztőnél..
Értem hogy bontom az áramkört, de ezen az áramkörön szinte semmi áram nem folyik ilyenkor a motor fele.A motortól meg milyen áram folyik vissza?Hisz a vezérlő nem tudja a regen módot?Ha esetleg olyan lenne ami tudná, akkor folyna áram.
Tudod milyen folyamat zajlik le akkor, amikor bontasz egy ilyen aramkort, es a motor tekercsebol mint energiatarolo a lenz torveny ertelmeben elkezd ellentetes irannyal folyni az aram? Es hog, ez mekkora es milyen jellegu?
Jó ,tudom,hogy akkor lenne jó a kapcsolás, amikor 0 átmenet van, de nem fogom terhelés alatt kapcsolni.Ha a gázkart nem nyomom, akkor nem mehet akkora áram a motor fele és a motortól sem vissza,ami károsítaná a kapcsoló érintkezőit.
De cellára forraszt és hőkamerával nézi az egyik tesztjében. Ha jól emlékszem az a megállapítás, hogy 2mp alatt nem igazán megy fel a cella aljának hőmérséklete vészesen magasra. 3-4mp viszont már nagyon sok.
Vékony vezetéket kell használni és a cellákat egy közösítő gerincre kivezetni.
BMS feladatai:
Alsó feszültség védelem. Ezt tudja a TSDZ2 motor is, leszabályoz 3,1V környékén.
Túltöltés védelem. Ezt is tudja minden töltő, lekapcsol 42,xV környékén.
Cellakiegyenlítés. Ez jó minőségű celláknál egyáltalán nem kell, ha meg már mennek tönkre akkor már mindegy, azok olyan öregek, hogy kuka az egész. Olcsó BMS nagyon gyengén balanszol és/vagy szinte semmit nem ér.
Minden cellasornak a kivezetése és ott néha rámérve SZVSZ többet ér, mint egy 2eFt-os BMSre bízni a packot.
Mindezek normál használat melletti 1,5A-es töltővel töltés melletti tapasztalati véleményem. 1600km használat után 0,01V körül van a celloraim eltérése, mind kisütött, mind feltöltött állapot mellett.
Sok A-es gyorstöltőt használva, a cellák végleteit keresve (kicsi pack, vagy durva terhelés) lehet másnak más a tapasztalata.
Vagy bontott és/vagy bizonytalan eredetű cellákból építkezve megintcsak más lehet a tapasztalat. Viszont ez utóbbit nem ajánlom senkinek. Több a méreg vele, mint az öröm.
"Igazából nem is az a lényeg feltétlen hogy relé vagy kapcsoló, hanem hogy dc vagy ac és mire van tervezve. DC-nél nincs , hanem folyamatosan folyik az áram."
Ne haragudj, hogy okoskodok, de a BLDC motorvezérlőből is 3 fázisú váltakozó áram megy a kapcsoló és ezen keresztül a motor fele, tehát nem DC és ezek szerint itt is van másodpercenként x alkalommal árammegszakadás és lehetőség jó ívkioltásra.
Akkor miért nem jó ide ez az AC csillag-delta kapcsoló?Az enyém max 20 A-t bír folyamatosan, de lehet kapni nagyobbat is ha kell.
Ja, okos vezérlést az SSR-eknek gondoltam, pl. hogy csak akkor engedjen váltani Y/Δ között, amikor nincsen rajta jelentős áram. No meg gondolom kellene némi késleltetés is. Nyomaték szenzorral akár automatikusan oda-vissza is válthatna.
Nem értem miért kell okos vezérlés?,hisz ezzel az egyszerű kinai vezérlővek is jól megy.Ha pedig tenyleg annyira kényes ez a kapcsoló,akkor csakis akkor kapcsolnam,amikor nem nyomnam a gazkart.Nem hiszem hogy ilyenkor is annyi áram megy át ,ami összeégetné a kapcsolót.De amint irtam az előbb,itt is AC áram futkározik át a kapcsolón,akkor meg mi a gond?
Szerintem ezen csak ilyen egyszerű BMS van, ami csak annyit csinál, hogy ha egy blokk feszültsége egy bizonyos érték alá esik, akkor az egész pakkot lekapcsolja, illetve ugyanezt töltésnél, ha egy blokk feszültsége is egy bizonyos értéket túllép, akkor lekapcsolja az egész akksi töltését. Külön blokkonként nem tud terhelni vagy tölteni. A blokkokhoz menő kábelek csak mérőkábelek. Vagy arra gondolsz, a mérőkábelen keresztül okoz zárlatot? Mindjárt kiszedem a hibás blokkot, ha elkezd növekedni egy kicsit a feszültsége, akkor lehet akár ez is.
De hát végül is a vezérlőből 3 fázisu váltakozó áram jön ki és megy át a kapcsolón a motor fele,tehat ugyanúgy mint a 3 fazisú hálozati áram esetén,amire ezt a kapcsolót gyáttották.Akkor mégis mi a különbség e kettő között?
Igazából nem is az a lényeg feltétlen hogy relé vagy kapcsoló, hanem hogy dc vagy ac és mire van tervezve. DC-nél nincs másodpercenként x alkalommal árammegszakadás és lehetőség jó ívkioltásra, hanem folyamatosan folyik az áram. Attól hogy leveszed a gázkart még ugyanúgy fog folyni egy normál vezérlő esetén ha mozgásban vagy. Azaz nincs ívkioltás, csak amikor kb állóhelyzetben vagy. Ha mozgás alatt kapcsolsz, akkor előbb utóbb összeégnek az érintkezők, rosszabb esetben ki is gyullad, vagy éppen úgy ég össze, hogy rövidre zárja a dolgokat miközben megolvad, adott esetben akár fázisokat is, így sokminden történhet. Legrosszabb esetben akár az ujjad és kezed fog rásülni.
DCre dc-re tervezett szerelvényeket illik használni, ahol erre fel vannak készítve az eszközök - es meg ott is óvatosan kell sok szempontból eljárni, pl ha terhelés alatt kapcsolnak, akkor az betesz az élettartamnak. Más a felépítése, mini ívoltó megoldások, nagyobb távolságok, stb már kis méretben is. Persze drágábbak is a dc-re tervezett eszközök nem is kicsit nem is véletlenül. És akkor már célszerűbb galvanikusan leválasztani ha valami baj lenne, erre meg a relé elég jó megoldás. Védett nem ázik be stb megfelelő kivitel esetén és galvanikusan leválasztja a vezérlő jelet a kapcsolandó jelről.
De ha netán nem is ég össze az ac dc alatt, az élettartama töredéke lesz mindenképpen. Egyszerűen beégnek a felületek, érintkező pogácsák, lepattannak, leégnek az esetlegesen rá felvitt bevonatok. Kb lezajlik minden kapcsolásnál egy hegesztési folyamat. Ráadásul induktív terhelés esetén bontáskor ég be nem kapcsoláskor a "visszarúgások" miatt (Lenz törvénye értelmében egy motoron/induktív terhelésen, ami itt adott esetben energiatároló is egyben).
Persze vannak esetek amikor felhasználható ac is, de ekkor sem ajánlatos. Azaz alacsony feszültség és áram esetén sok esetben "elviseli" a hálózati 230-as feszre tervezett eszköz is ezeket. De én pl láttam 12VDC 3A-t kapcsolni villanykapcsolóval (AC230V 13A-ra tervezve) úgy, hogy a harmadik kapcsolás után összeégett az egész (ledes világítást csináltak és dc ment ki, de a régi kapcsolókat bent hagyták).
Azaz kb orosz rulett, és nagyon szar ügy ha egy nagyon rossz pillanatban történik, pl amikor átkapcsolod előzésnél....
Nem meglepő az eredmény, hisz nyilván az áram,felvételed is nagyobb lett mellette, kb erre lehetett számítani - és ennek lesz/van számos vonzata. A sima kis kapcsolo meg... Hmmm... Nem véletlen az a relé. ami kifejezetten dc is netán.
Nem nagyon értem, hogy miért használtak egyesek drága reléket, akár motorba is építve,időzítést használva, hisz egy szimpla mechanikus kapcsolóval is megoldható.
Eleinte.
De a kis DC ívek gyorsan megeszik majd a kapcsolót!
És egyszer csak jön a kigyulldás :-(
Szóval: azért használják, mert nem olyan hülyék a témához mint te.
Meg volt a teszt.Kivezettem a hat vezetéket, ráraktam a csillag-delta kapcsolót.A feltevés igaznak bizonyult:Csillag kapcsolásban erősebb az indulási nyomaték, deltában pedig gyorsabb a motor és a nyomaték is megjön, ha nagy a fordulatszám.Ilyenkor 40 km/h körül mozog a max sebesség.Tehát megéri egy ilyen kapcsolót rátenni.A vezérlő is bírja, hisz amúgy is le van korlátozva 18A-nél, ennél nagyobb áramot úgysem enged át, de nem is kell mindig ezt a maximumot használni.A motor sem melegedig olyan nagyon,most igaz, hogy melegebb lett, de azért mert alig pedáloztam,inkább gázkarról használtam.
Amikor kapcsoltam nem nyomtam a gázkart, és így nem történt semmi baj.Lehet ha akkor kapcsolnák , amikor a gázkart is nyomom, akkor sem lenne baj, mert amikor a kapcsoló állása a csillag és a delta között van, akkor teljesen szét vannak kapcsolva a tekercsek.
Nem nagyon értem, hogy miért használtak egyesek drága reléket, akár motorba is építve,időzítést használva, hisz egy szimpla mechanikus kapcsolóval is megoldható.
Forasztani még MicahToll is forrazstott és mért és hőkamerázott. Sok Alibayos pack is forrazstva van. Persze olyanok is, de -mint mondtam- nme ez a legnagyobb baj amit találni rajta.
BMS-t még a Bionix sem használ a kisebb packjainál, és én eddig sokkal több BMShibáról, vagy arra utaló jelről tudok, mint BMS nélkül bekövetkezett meghibásodásról.
Ne menj BMS nélkül, esetleg vehetsz egy másikat, de akkor a sok vezetéket kell majd forrasztgatni. Szerintem jó maradhatott a régi BMS.
Én megjavítottam egy ilyen pakkot. Szétbontottam addig a sorig, amelyik tönkrement, oda készítettem egy új párhuzamosan kapcsolt cella sort ponthegesztve, feszültségét feltöltöttem-kisütöttem ugyanolyanra, mint az összes többi (azok azonosak, ha jók), és beraktam, forrasztva, a nikkel szalagon mindig a 2 cella között forrasztva, nem a cellán.
Lehet egyszer feltölteni és kisütni a pakkot nyitott állapotban, hozzáférhetően és mérve a fesz. lépcsőket, ha mind azonos, akkor össze lehet csomagolni.
Nálam ragasztó pisztolyos meleg ragasztó tartja össze az egészet, kívül zsugorcső kerül rá.
A BMS kapocslécet hozzáférhetően hagytam a becsomagolásnál kis nyílás útján, ott be tudtam mérni a fesz. lépcsőkre (nem cellánként hanem a sorba kapcsolt cella csoportonként).
Tipikus példája a kinti akkuknak. Egyesek szerint 90%-uk kamu.
Szerintem még jól is jártál, hogy ennyit elment a pack. A 60km az kb. olyan 250Wh-t feltételez ha normálisan hajtod a bringát.
Nem akarlak elkeseríteni, de én lehet, hogy nem foglalkoznék ezzel a packkal, több bajod lesz vele, mint örömöd.
Ha mégis akkor ledobnám róla a BMS-t, lehet, hogy CSAK az szart be és küldte el azt a sort. És minden merítés és töltés után cellánként megmérném a feszültségeket. Ha baj lenne így hamar el lehet csípni a halni készülő blokkot.
A szalagokat meg csípd el és nyugodtan forraszd meg a cellákat. A legkevesebb baj abban a packban a forrasztásból eredő lesz.
Úgy forraszd, hogy jó meleg pákával hirtelen és kicsi felületen dolgozz. 2mp alatt nem nagyon teszel kárt még a negatív végén sem. A pozitívnál pedig van még a kis kupak ami gátolja a hőmozgást.
A másik packot pedig mielőbb teszteld, méregesd és egy jól megfogalmazott adatokkal megtámogatott levélben reklamáld meg. Hátha kapsz valami kis engedményt.
Ugyanezzel a Tornádó TRD700 -al? -Hát az érdekes. Az enyém az 1.100W-tal tud menni 30-40 km/h-val. Nem Tornádó, de 48 V-os, igaz csak 17Ah és kevesebb km-t bír futni.
Sziasztok! Összecsukható elektromos biciklit szeretnék. Egyelőre azt sem tudom, hogy milyen irányban érdemes keresgélni. Milyen márkákat, típusokat tudtok ajánlani? Mivel értelemszerűen ez számomra egy második bicikli lenne, amit alkalmanként használnék, így nem szeretnék rá 300-nál többet költeni.
Sándor Endre SzabóSaját gyártmányok: Agyváltó, 500-750W, gázkar igény szerint, 500 Wh, 560 Wh akku pakkok (van 900 Wh is, passzol rájuk az is), 19 kg akkuval együtt. Seb. korlát állítható. 16", alu váz, összecsukva 2 db befér egy tető boxba vagy autó csomagtartóba.Elrejtés vagy jelentés2
Félreértés lehet, Nem árulom, használom. Legutóbb fiammal Isztrián a tengerparton tekertünk a nudi telepen, stabilizált kamerát is használtunk (nem ott), meg 1 km hatótávolságú telecom-on beszélgettünk. Kint igen sok a villany bringa, főleg német és osztrák gazdikkal.
Szét kell bontani a pakkot és azt az 5 db-os sort lecserélni egy hasonló cellákból összerakott új sorra. A bekötés előtt azonos feszültségre kell hozni a többivel, mert a BMS túl nagy fesz.különbséget nem tud kezelni (remélem, van benne BMS).
Jártam így, az Aliról vett "for Samsung" cellákkal.
Az 5 db-ot össze kell ponthegeszteni nikkel szalagokkal. A nikkel szalagon a celláktól legtávolabb lehet lágyforrasztani, lényeg, hogy a cella ne kapjon hőt.
A műveleteknél a fém szerszámokkal (pl. kés) nagyon vigyázni kell a zárlat veszély miatt.
Két éve használom átalakított Giant Revive bicajomat, amibe AliExpress-ről vettem a középmotort (TSDZ2) és egy LiFePO4 15 Ah-s akksit.
Azért vettem LiFePO4-et, mivel minden nap használom munkába járásra, és a LiFePO4 ciklusszáma 2000 a LiION 800-as ciklusszámával szemben. Eddig minden tök jó volt, de most megdöglött az akksi.
7300 km-t raktam bele eddig, és mivel kb. 60 km-t ment el egy töltéssel, ez kb. 120 ciklust jelent.
Mivel ezt elég kevésnek találtam, és nem lassú kapacitáscsökkenésről hanem hirtelen megpusztulásról van szó, arra gondoltam, hogy lehet hogy nem az egész akksi, hanem csak egy vagy néhány cella romolhatott el.
Szétszedtem az akksit, és akkor ért a meglepetés...
Nem 3,2V-os LiFePO4 cellák voltak benne, hanem 3,7V-os LiION 18650 cellák.
Ráadásul 10*5*2600 mAh-sak, ami ugye összesen 13 Ah.
Szóval jól át lettem verve...
Első kérdésem, szerintetek érdemes az Ali-n reklamálni 2 év után emiatt, elérhetek vele bármit is?
Az akksi gyártó elég nagy cégnek tűnik (Shenzen Foxell) lehet hogy számít nekik a vásárlói vélemény.
Nemrég vettem egyébként tőlük egy másik akksit is, de azt még nem szedném szét, hogy mi van benne...
Na de visszatérve a hibakeresésre: 5 cella van párhuzamba kötve, és ebből 10 sor van. Kiméricskéltem a párhuzamba kötött cellák feszültségét, és meg is van a hibás sor, 9 sornál 3,84V-ot mértem, az egyik sornál pedig 0,34V-ot, úgyhogy egyértelműen ez a döglött.
Viszont ponthegesztve vannak a cellák, tudom én ezt házilag javítani? Hogy tudom leszedni, aztán visszatenni? Úgy hallottam, forrasztani nem szabad. Vagy van itt valaki aki elvállalná a javítást?
Elvileg ennek az öt cellának a valamelyikét (vagy lehet hogy mindegyiket?) kellene cserélni.
Mikor megvásároltam a robogóm, kaptam mellé egy "certificate" nevű papírt. Azt mondta az eladó annyi elég lessz a regisztráláshoz. Se üzleti pecsét, se számlát nem kaptam mellé.
Úgy általában gondoltam az elektromos kétkerekűekre. Miért kérdezed? A klasszikus kerékpár kinézetű villanyosokhoz vannak papírjai a tulajoknak a Magyarországon lakóknak?
Ezeket a nagyibringákat kb. mindenféle papír nélkül árulják év(tizedek) óta. L1e kategóriás bizonyítvány meg már ránézésre is röhejes lenne a sok szalagfékes nyeklőnyakló borzadály mellé.
Addig fognak ezek járni amíg nem törődik velük a hatóság, vagy ki nem találnak egy kategóriát, vagy el nem kezdenek árulni hozzájuk átalakító szetet, vagy változik a jogszabály.
Komplexen kell nézni az egészet, nem csak egy dolgot kiragadni a halmazból.
Nagyjából pont leírtad a fenti mondattal a lényeget.
Mivel az ismereteim eléggé korlátozottak a témában ezért köszönöm, hogy így szájbarágósan is leírtad. Most, hogy pár napja belegugliztam a témába az írásod hatására kerültek helyre dolgok a fejemben, persze ez még csak a felszín. :)
Kérdezni szeretném tőletek mert én vajdasági vagyok, hogy magyarországon a villanybringáknak kb. hány százalékának vannak rendben a papírjai ha egyszer netalán ezeket regisztrálni kell?
Ha jól szigeteltek a kerékpárod elektromos alkatrészei, gond nélkül közlekedhetsz vele télen, nyáron, esőben, hóban, fagyban. Én 11 éve hajtottam a bringám, minden féle időjárási körülmények között. Sokat állt kint a napon hóban, esőben a munkahelyem udvarán. Soha nem hagyott cserben, kivéve mikor kilyukadt a gumija. De ez minden kétkerekűvel megesik. Ha megvetted a tiédet, nézd át és szigeteld. Utána sokáig szolgálni fog. Az enyém se egy nagy szám, de hűséges volt hozzám mindig.
"Sik uton es emelkedon csak akkor engedik le a konnyu kereket, ha hajtani kell, egyebkent felemelve gordulesi vesztesege=0."
Igen, ez jó megoldás lenne, ha ki lehetne vitelezni, hogy ne kelljen leszállni a bicikliről, ahhoz, hogy ráereszd a kereket a bicikli kerékre, ha menet közben ezt meg tudnád tenni.
Nem annyira vészes sem a gumikopás, sem a súrlódási veszteség.Ha azt vesszük hogy ezt a kereket (350W-os névleges teljesítmény, de tud akár 750W-ot is csúcsban),használtan, de nagyon jó állapotban meg lehet kapni 18 dollárért egy hasonló teljesítményű agymotor meg 200 dollár környékén van, akkor lehet hogy megéri annak aki nem tud, nem akar sokat áldozni egy gyári motorra.
A vezérlő is 48 volton tud max 18A-t.Ennyire van lekorlátozva.
Kis kerek hajtja a talajt es kopik a gumija helyett:
Kis kerek hajtja a nagy kereket es az a talajt es kopik a kis kerek gumija plusz surlodasi veszteseg plusz nagy kerek gumija plusz surlodasi veszteseg.
Amugy jo megolda lehet. Sik uton es emelkedon csak akkor engedik le a konnyu kereket, ha hajtani kell, egyebkent felemelve gordulesi vesztesege=0.
Miért nőne a fordulat? Mitől lenne meg a plusz? Ha azonos terhelésnél nagyobb a fordulat, akkor a leadott teljesítmény is nagyobb, az meg csak úgy lehetséges ha a bevitt - villamos - teljesítmény is nagyobb.
csak csillagban nem tudsz nagyobb áramot áthajtani, csak nagyobb fesszel.
Egyelőre erről lenne szó:egy hoverboard kereket szereltem a biciklire.Elég jó nyomatéka van hegyre is jól viszi a bicajt, csak az a gond vele, hogy max 17km/h a sebessége.Ezért kellene átkössem deltába.De mivel a csillagban állítólag nagyobb az indítónyomatéka,ezért azt sem szeretném eldobni.Ezért kellene rá egy kapcsoló. A bicaj motorját még nem tervezem szétszedni erre a célra.
Hogy miért csinálom mindezt, mi az értelme?Hisz van 4 "rendes" elektromos biciklim:2 gyári KTM Bionx és 2 amire én raktam rá a motor kittet.
Hát csak azért mert érdekel, kiváncsi vagyok hogyan működik, mit lehet kihozni egy olyan motorból,amit olcsón meg lehet kapni.
"De ha van egy ilyen lehetőség ,miért nem élnénk vele"
Hidd el hogy a motorgyártók és tervezők sokkal inkább tisztában vannak a lehetőségekkel, mint mi itt a fórumon mindannyian....
De röviden? igazából nincs értelme... Ha nagyobb erő és nyomaték kell, akkor nagyobb motort és vezérlőt kell venni. Ami arra van tervezve, és nem egy alacsonyabb teljesítményszintre, amiből ilyen olyan módszerrel többet akarunk kihozni.
Persze hogy látszik a különbség, mert ugyanakkora vonali feszről megy, és emiatt a fázisáramok is jelentősen megnőnek deltában. Ha egy motornál csillagban adunk rá adott feszt, majd deltában ugyanazt (és a vezérlő nem korlátoz) akkor nagy csodálkoznivaló nincs, deltában az áramfelvétel gyök 3x nagyobb lesz (ha a vezérlő nem korlátoz le), így a felvett teljesítmény, leadott nyomaték is. Azonban jobban is melegszik. Eleve azért van csillagban mert úgy tervezik, hogy az adott max áramnál a motor adott hőtechnikával, bír, és tartós működés esetén se melegedjen túl.
Ha a nagyobb áramokat le akarod kezelni deltában ahhoz gyors és korrekt, drága vezérlő illik, ha tartósan akarjuk használni a konstrukciót, mert gyakorlatilag a csillagra tervezet motor deltában használva (ha a vezérlő is tudja a nagyobb áramot) túláramot kap, a névleges áramerősségnél nagyobb hajtja. Ez nem lesz hosszútávon előnyös, bár kérdés persze mi a cél.
Az hogy valaki fogja és:
- kivezeti a csillagpontot
- megcsinálja azt hogy át tud kapcsolni csillagról deltába hogy nagyobb legyen a nyomaték
- kicseréli a vezérlőt is mert ehhez persze nagyobb áramú vezérlő kell
az "kb ugyanaz" a hatás, mintha megemeli a rendszer feszültségét gyök háromszorosára. Ez utóbbi olcsóbb és egyszerűbb móka általában. És mellesleg biztonságosabb is, mert az áram nem vagy nehezebben szál el, mint a deltára kötött azonos feszültségnél nagyobb árammal nagyobb áramú vezérlővel.
Delta kapcsolásnál a teljesítmény és nyomaték nem jön ingyen, ezt is tudni kell, azonos rendszerfeszen maradva meg fognak nőni az áramok deltában, ha nagyobb nyomatékot teljesítményt akarunk, ez meg sokmindenre kihat. Pl akkuamortizációra, melegedésre, stb.
Konkrétan: ha van egy 48V-os motorod csillagra tervezve, és te átkötöd deltára mert jobb, és kicseréled hozzá a vezérlőt is ami bírja a nagyobb áramot, akkor a névleges áramerősséged ha mondjuk 10A volt, felmegy 17A környékére (azonos feszültségen). Ennek hatására ennyivel több hő jelenik meg, sőt több, mert közben telítésbe megy a vas, hiszen túlárammal hajtod és a vaskeresztmetszet nem erre van tervezve. Igaz hogy cserébe lesz nagyobb nyomaték és erő, de lesz mellette nagyobb akkuterhelés, melegedés, stb.
Komplexen kell nézni az egészet, nem csak egy dolgot kiragadni a halmazból.
Elég sok ember tisztában van a csillag delta közötti mélyebb különbségekkel, az nem igaz, hogy "senki" nem foglalkozott vele. Sőt aki foglalkozott mélyebben, pont az nem fog ilyet tenni, hanem vesz egy nagyobb teljesítményre és nyomatékra tervezett motor-vezérlő párost. Hacsak neme xtra anyg tuning kell és tudja kezelni megfelelően a problémákat.
Leegyszerűsítve: azonos motornál deltában sokkal nagyobb áramok fognak szaladgálni, sokkal nagyobb nyomatékod, erőd és emiatt elérhető fordulatszámod lesz, de cserébe lesz melegedésed, kell nagyobb vezérlő, nagyobb akkupack, stb, hogy ne amortizálj le mindent nagyon hamar.
Volt itt aki megcsinálta 6-7éve, ő a motorba helyezte el a relét és a kormányon volt egy rejtett kapcsolója hozzá. Volt gyárilag is olyan elektromos robogókinézetű elektromos kerékpár, aminek az agymotorjából 6 vezeték jött ki, plusz a hallok, jobb és bal oldalt jött ki a vezeték a tengelyen:)
A gyártók arra törekednek, hogy minél olcsóbban kihozzák a motort, hogy hosszú ideig működjön biztonságosan stb.A deltában való átkapcsolás esetében több elővigyázatosságra van szűkség,A motor gyorsabb és erősebb is lesz ez esetben, viszont jobban is fog melegedni.Ezért nem mindenkinek való ez, (pl Mari néninek)a gyártók is gondoltak erre.De ha van egy ilyen lehetőség ,miért nem élnénk vele.Nem kell mindig a maximumon járatni a motort,de jó ha van benne még egy plusz, ha szűkség van erre.Szerintem mindent meg lehet oldani, a 6 vezetéket is ki lehet vezetni, azt már leteszteltem, hogy a csillag vagy delta kapcsolat nem befolyásolja a már felhelyezett hallok működését.Bevallom, hogy egy kicsit meglepett, hogy ezen a fórumon még eddig senki nem jelezte, hogy foglakozott ezzel a dologgal.
Itt is látható a különbség a két kapcsolás között:
A motorban hozzáférsz a csillagponthoz? Egyértelmű, hogy melyik a tekercsek kezdő és végpontja?
Ha deltába kötöd akkor a hall szenzorok pozíciója úgy is jó lesz? A vezérlő képes lesz úgy is megfelelően vezérelni?
Nem értek hozzá csak kérdezem, mert nyilván utánaolvastál. No meg gondolom a motorból akkor mind a 6 vezetéket ki kell hoznod a korábbi 3-mal szemben. (plusz még a szenzorokét) Kiférnek egyáltalán?
Hát én nem kezdenék ekkora alakításba, ilyen irányú szaktudás nélkül. Ha akkora haszna lenne a dolognak, akkor nyilván a gyártók is megcsinálták volna már, hiszen ők is jobbra és gazdaságosabbra törekednek fejlesztéseik során. Kíváncsian várom, hogy megérte-e a sok munkát belefektetni, no meg esetleg egy-két vezérlőt megvenni a kísérletbe pusztultak helyett.
Nem fogod tudni így ebben a formában összehasonlítani és korrekten megmérni. Összetettebb ez annál, hogy egy otthoni garázsban ezt korrekten lemérje bárki. Korrekt összehasonlítást csak korrekt méréssel és vezérléssel lehet megcsinálni mérőpadon, minden más csak a megérzések és a rossz mérések kategóriája. Ritkán van az embernek olyan műszerezettsége otthon (pl soksugaras szkóp és adatrögzítő), hogy ezt pontosan lemérje. Megvan a mérési metödja, hogyan kell ezt csinálni.
lehet bizonyos egyszerűsített módon ilyet csinálni, de az csak nagyon erősen közelítő lesz, és ahhoz se elég egy multiméter.
Nem tudom.De olvastam több helyen éd videokon is láttam,hogy deltában nincs meg az az inditonyomaték mint csillagban.De meg fogom próbálni és akkor többet tudok mondani erről.
Ez ennél sokkal bonyolultabb, és sokkal több mindentől - is - függ. Mondjuk borsózik a hátam ahogy ezt az oldalt olvasom.
Nagyon hosszú lenne belemenni.....
De már 100x le lett írva leegyszerűsített formában mitől függ a nyomaték és fordulat.A tekercselésnek más szempontból van jelentősége. Csillagnál azonos vonali feszültségnél kisebb áramot tudsz átzargatni, deltánál nagyobbat, a nyomaték meg az árammal arányos.
Ez így ebben a formában hogy "csillag kapcsolásban nagyobb a nyomaték kis fordulaton" már csak azért sem igaz mert másik néhány további tényezőktől is függ.
Az F=B*I*l alapképletből lehet kiindulni. Azonos fesznél nézve, az I ugyan kisebb lesz de az l nagyobb6hosszabb csillag esetén, így van olyan eset amikor igaz tud lenni (pl nagyobb vonali fesz használatánál, amit csillagban adsz, de deltában már ez kevesebb.
Bár egy aszinkron motor más, de ilyen szempontból a lényeg ott látható az adattáblán, ilyen szempontból ugyanaz. Pl:
A háromszög kivitelű tekercselésnél alacsony a forgatónyomaték alacsony fordulatszámon, de magasabb lehet a legnagyobb fordulatszám. Csillag kivitelnél magas a forgatónyomaték alacsony fordulatszámon is, de nem olyan magas a legnagyobb fordulatszám. [1]"
Nem zavarna a nagyobb áramfogyasztás,ha nagyobb sebességet tudnák kihozni belőle.
Ha jól értelmeztem eddigi olvasgatásaim során, a csillag kapcsolásban nagyobb a nyomaték, viszont a fordulatszám kisebb.Ha meg eléri a max fordulatszámot ,akkor a nyomatéka már kevesebb lesz.Delta kapcsolásban meg kisebb fordulatszámnál a nyomaték is kicsi, nagyobb fordulatszámnál pedig megnő a nyomaték is.Ezért lenne jó a csillag kapcsolást is meghagyni és egy kapcsolóval váltani a két kapcsolás között.
Én még eddig csak pár hoverboard motort bontottam szét, ezek mind csillag kapcsolásban vannak.Úgy tudom, hogy csillag kapcsolásban nagyobb a nyomaték kis fordulaton .Ebből arra következtetek, hogy a legtöbb ebike , eroller motor csillagkapcsolásban van.Tervezem, hogy tennék egy csillag-delta kapcsolót a motorra , hogy kihozzam belőle a max teljesítményt.Hegyre csillagban használnám, sima úton meg, ahol kell a nagyobb sebesség deltában.Van egy ilyen szimpla, mechanikus kapcsolóm:https://www.aliexpress.com/item/32751607287.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1ee64c4dcsKazd
Gondolom, hogy amikor kapcsolnák át csillagról deltára, vagy vissza nem nyomnám a gázkart, így nem lehet baj...A neten olvasgattam, hogy időzítő relék is szükségesek,hogy ne legyen zárlat a tekercsekben átkapcsoláskor, de biztosan abban az esetben, ha áram alatt kapcsolják át a motort, mint pl hálózati áramról működő motorok.
Sziasztok.Azt szeretném megkérdezni az ebben jártasoktól,hogy a legtöbb elektromos bicikli, roller, hoverboard..stb motor tekercselése csillag vagy delta kapcsolásban van?Vagy nagyjából egyenlő e két típus száma?
Akkor ez a téma részemről lezárva, és már nem idegeskedek rajta. Kösz, hogy megnyugtattatok!
Nagyobb gondom lessz a robogómmal, ha egyszer regisztrálni kell mert még számlát se kaptam hozzá. Egyenlőre itt Szarbijában lehet hajtani ezeket regisztráció nélkül, de ha majd kell hozzá akkor bajba leszünk mi robogósok a papírok miatt.
hétfőn elromlott a roller, hall-szenzor hibára utaló zörgő hangot adott gázadásra, aztán le is tiltott a vezérlő
tegnap, meg ma estem neki, körbe méregettem, és először az jött ki hogy a hall-ok működnek, a motor tekercsek ellenállása minden kombinációban egyforma, tehát mi a baj...?
második mérésre előjött hogy az egyik hall nem működik, szétszedtem, kicseréltem másikra, lemértem a hall-ok működését: minden jó
visszateszem a kereket a helyére, próba: megint zajosan jár, nem indul el, csak ha berúgom és le is tilt
elkezdtem a fázisvezeték csatlakozókat méregetni, a kék vezetéknél az összedugott csatlakozó két végén nem mértem vezetést - nyilván nem értem hozzá a fémrészekhez, de azért csak kivettem a müanyag házból a réz csatlakozót és visszadugtam
innen remekül, csendesen működik, el is mentem vele bevásárolni
ezek szerint rendszeresen pucolni kell a csatlakozókat... és feleslegesen dolgoztam a 2x szétszedésével és összerakásával vagy 6 órát...?
Igen, új a bringa. Kézzel tolva nem lehet észrevenni, de ha fel emelem a motor elejét és megforgatom kézzel az első kereket, az 1 Max 2 másodperc alatt leáll és közben végig halk surlódó hangot ad. Ha lecsavarozom a féket, vagy meglazítom akkor jóval tovább forog hangtalanul.
Aztan a jogalkotot szenne kell tomegperelni, mikor a 25km/h vegsebessegu "gazkaros segedmotoros kerekpart" szetcsapjak a hatulrol erkezok a rajta utazo bukosisakos emberrel egyutt.:-(
Láttam két magyar vevőt is a visszajelzések között. Jónak tűnik ez a kütyü, nem is drága, de mielőtt megrendelem, kíváncsi lennék a gyakorlati tapasztalatokra.
Most hol fog a fék? Ha húzogatód a fékkart fentebb fog? Mész vele egy kört az első fékezésnél lentebb fog?
Féknyerget kivéve nem igazán fogod visszafelé mozogni látni a dugatyút, az egész rendszer úgy van kitalálva hogy a pofa kopása esetén annyival töltődik túl mindig a főfék munkahenger utáni tér, hogy a fékkar mindig ugyan ott fogjon.
Én egy légtelenítéssel kezdeném. Féknyergen van egy légtelenítő csavar, húzol rá egy áttetsző csövet, behúzod a fékkart, meglazítod a légtelenítő csavart. Mikor érzed hogy megkönnyül a fékkar, beér a markolathoz, elzárod a légtelenítőt. Közben a csövön nézni kéne mennyi levegő távozott a fékolajjal együtt. Ha semmi akkor kár folytatni. Kis mennyiség ha távozik akkor az volt a hiba okozója. Tovább akarod légteleníteni vagy olajat cserélni akkor felül a főfékmunkahenger tetejét le kell venned és folyamatos fék folyadék pótlás mellett kell ismételned a folyamatot: behúz, lazít, meghúz, elenged. Elég házi módszer de kevés eszközt igényel.
Ma levettem újból a féket. Kiderült a fék jól van beállítva, de a henger nem húz vissza rendesen ha kiengedem a féket. Olyan, mintha a féknyomás bent tartaná a féket, ha nem fékezek akkor is. Ezt, hogy tudnám megjavítani? Vagy lehet, hogy ez idővel megjavul?
Sziasztok van egy ztech 0.2 elektromos kerèkpàrom megyek vele csipog és le àll többször is! Ki huzom a dugotoldalt újra be dugom ismét működik! Mi lehet a baj?
Igazad van, nem nagyítottam ki a képet, a telefonomon úgy tűnt a mechanikus tárcsafékről van szó. Azt kell állandóan állítgatni, mert mindig súrol valahol, a hidraulikussal valóban nem szokott gond lenni.
A képen nem egy úszónyerges hidraulikus fék van? Azok elvileg önbeállók, és az elve miatt kicsit mindig összeérnek. (A 2 imbusz eléggé a szélén van, az a teljes fékpofát tudja mozgatni?)
Ha a külső pofa ér hozzá, akkor a két 6-os csavarral lehet állítani a hézagon. Ha pedig a belső pofánál kell a hézagot állítani, akkor a fékkulcs közepén található M4-es vagy M5-ös hernyócsavart kell tekergetni egy imbuszkulccsal, és a végén le kell kontrázni az anyával.
5V-al még nem próbáltam a high regent, én a féklámpáról szoktam a +12V-ot rákapcsolni, azzal jól működik. Nem lenne rossz, ha a feszültség függvényében változna a regen mértéke, de gyanítom ezekben az olcsó vezérlőkben nincs ilyen funkció.
Idáig köszi mindenkinek a segítséget. Újabb kérdésem lenne. A tárcsa fékek picit szorulnak, mert hozzáérnek a tárcsához. Ez ugye majd bekopik, vagy van lehetőség állítani rajtuk?
Nem kell hall elemes fékkar, nem is igazán van ilyen.
Kétféle fékkar létezik alapból, amit úgy szoktak hívni, hogy "high brake", meg "low brake".
Az egyik 5V-ot ad a bemenetre (felhúzza) a másik +0V-ot ad a bemenetre (lehúzza). Itt ki van vezetve mindkettő, és mindkettő tud működni. Attól függően, hogy a fékkarod NO-s (Normaly Open) - vagy NC-s (Normally Closed). Attól függően melyik típusú a fékkarod annak megfelelően kell bekötni, mindkettőt be lehet kötni jól (meg rosszul is).
Már ha jó egylátalán azon a képen a felirat kiosztás, mert nagyon gyanús az a fekete fehér szürke csatlakozó mellette, az utóbbi 3-4 vezérlőn amit vettem, ez volt a fékkar bekötésének helye. De sose lehet tudni manapság mikor milyen színnel mit jelölnek.
Nekem is ilyen mocim van,az első töltés pont olyan volt mint a tiédnek azt hittem hogy szar a töltő! Ha használat után mindig feltöltőd akkor nem is fog langyosodni az akku! Én megvagyok vele elégedve megy mint a szél és akár 70 Km is megy egy töltéssel 50-55 Km/ ó
Igen, erre gondoltam. Ha ebben a melegben éppen csak érezted, az még belefér.
Használtan kapott akkunál rögtön azzal kezdeném, hogy egyenként kisütés, utána töltés, mérve az energiákat. Ha nagyjából egyformák, akkor esetleg rábíznám a pakk-töltőre.
neked mechanikus fékkarod van, a vezérlő meg hall jeladós fékkarkapcsolót vár. meg lehet próbálni úgy, hogy a feketét a feketére kötöd és a sárgát a szürkére. általában negatívra húzott kapcsolókkal szoktak működni.
Nem tudom mihez viszonyítani. Kézzel épp érezhető volt. A lemezen ami körülvette az aksikat nem is volt érzékelhető. Attól féltem, úgy járok mint némelyik régi aksikkal. Azoknál is egy darabig szépen kikapcsolt a töltő, de miután kicsit elöregedtek, már nem akart kikapcsolni csak forrósodtak az aksik addig még nem áramtalanítottam a töltőt.
Ne értsetek félre, nem okoskodni akarok, csak a tapasztalatokat írtam le. De én is pont ezt a szabájt tartom helyesnek amit barcompb írt le. És ennél a drága robogónál már nem merem majd lemerülve hagyni az aksikat.
Köszönöm szépen a szakszerű tanácsadást! Lehet, hogy megköveztek érte, de 11éve van egy régi villany bringám amit minden használat után töltöttem. Akkor se bírtak ki az akkuk 3évtől többet. Az utolsó akkupakkot ami egy éve van meg, mindég csak akkor tettem töltőre ha lemerült 15százalékra. Az egy év alatt alig vettem észre kapacitás változást. De megjegyzem télen is rendszeresen használtam a bringát. Mindvégig elég volt hetente egyszer töltőre tenni napi használatnál is.
3 Amperrel töltve 20/3 az ugye eleve 6,67 óra töltés idő.
Csak 2,8 Amperrel töltve már 20/2,8=7,15 óra ...
... és hátugye nem tölt végig ennyivel !
Jó ha 2,5 Amperes átlagot hoz a mondott töltő, akkor pedig már 8 óra a töltési idő. Plusz a veszteségek...
Szóval majd úgy 10 óra töltés után kezdj aggódni.
Egyéblént pedig mindig töltsd fel mindig mielőbb! a használat után. Lehetőleg naponta...
-----
Ha a hosszú akku élettartam a cél, akkor:
Használat után az akkut minden esetben AZONNAL/MIELŐBB fel kell tölteni!!!! nagyon-nagyon max 1 napon belül. Akkor is ha CSAK KEVESET volt használva!!! Már a csak 20%-nyi használat is árt neki állás közben. Mert szulfátosodni kezd és jön a >> kapacitás csökkenés.
- tehát SOOOOHA!!!! nem hagyod töltelenül állni, azaz lemerült vagy részben lemerült állapotban, még rövid ideig sem
- soha!!!!! nem töltöd túl az akkut
- soha!!!!! nem meríted túl az akkut
- télen fagypont fölött tárolod és feltöltve
- nyáron nem a tűző napon tárolod és feltöltve
- többhetes, pláne több hónapos tárolás esetén
vagy állandó csepptöltésen legyen az akku >> 13,6-13,8 Volt feszültséggel csepptöltve
vagy pár hetente rátöltesz, hogy mindig 90%-os töltöttség felett legyen
- a tartójába rugalmasan legyen beépítve
(ne rázza szét menet közben a gép>> polifoam alátét pl.)
elnézést a felesleges 2 kommentért meg van mi a 1:1 pedal assist sensor utána olvastam má rcsak a féket nem tudom még be kötni meg a reverse re nem tudom mit kössek és a 3 speed az mi akar lenni ebe kérnék segítséget
meg a 3 speed az mi akar lenni ara mit kel kötni? bocsi a sok kérdésért de nem vagyok mérnök és életem be először építek elektromos motort meg nem tudok angolul
Hello kis segítséget szeretnék kérni a elektromos fékarokat akarnám bekötni amin van 2 db vezeték egy fekete és egy sárga ahová meg a vezérlőn a rajz szerint kötnöm kellene azon van 3 vezetékes csatlakozó egy fekete egy szürke és egy piros vezetékkel ezt így hogy tudom bekötni hogy jó legyen? . vezérlőről egy kép http://kepkezelo.com/images/80t8d8184i24mznyrqsb.jpg
Rendszerint így van ez. Mármint, hogy igazam van. :))
Nekem az a véleményem, hogy ezeket az akkukat ezek a pici töltők nem igazán tudják bántani. Az az 5db méretes akku 1,5-2A-t simán eldisszipál károsodás nélkül akármi is legyen. Persze használni nem használ, de igazából tönkrevágni nem tudja. Természetesen mindezt addig amíg az akkuk egyformák és nem csúszik meg az egyik nagyon.
Neked lett igazad! Most váltott át zöldre a piros LED! 😁😁😁 Remélem minden rendben lesz ez után is, a robogó legkényesebb pontja az aksik. De ha nem lett volna jó a töltő, az idő előtt tönkrevágta volna az aksikat is.
Tanácsot kérek tőletek! Megvettem ezt a robogót pár napja. Most töltöm először, de már 10 órája a töltőn van és még mindég töltést jelez a töltő. Normális ez? A könyvében 6-7 óra töltési időt ír. A robogó 5 aksis 20Ah-ás. Most az akku pakk feszültsége 73.3v.
Legutóbb ezt vettem, elvileg csak 100A-es, de lakatfogóval a betáp kábelen 120A-t is mértem induláskor. Tetszik benne, hogy van hozzá bluetooth adapter, és a telefonomon keresztül tudom "programozni".
Egy gyerek gokarthoz bőven elég lehet egy agymotor is, ha nem küllőzhető, akkor le kell vágni a felnit róla, a fétárcsa helyére meg felcsavarozol egy lánckereket. Egy 400 kg-os fagyiskocsit 18-20 km/h-val könnyedén visz egy ilyen agymotor, 45A-es vezérlővel.
Az 1500W-os vezérlőtől nagyobbat is tehetsz rá, jó vastagok a fázis egyvezetékei. Én egy 120A-es vezérlővel használom, azzal vizes úton még a kerekek is kipörögnek induláskor, pedig be van kapcsolva a lágyindítás. Most hogy az alkalmazottak is használják a kocsit, levettem 80%-ra a max. áramot, de még így is elég jól gyorsul. Ez a 2,2kW névleges teljesítményű motor rövid ideig 8 kW-ot is tud (75-80V körül van az akkufeszültség), bár gyanítom a hatásfoka olyankor elég siralmas lehet. De a 45-50A-t folyamatosan is bírja (kb. 4 kW teljesítmény), 1 óra alatt se melegszik fel annyira, hogy a kezem ne bírná. A hűtőbordáknál alig melegszik, a kihajtásnál szokott kicsit melegebb lenni a pajzs.
köszi a videót, ezek alapján minimális energiát érdemes beletenni a generátor átépítésbe, talán meg a csillag-delta bekötés módosítás lehet érdekes, vagy egy jó kis neodym mágneses forgórész építése, de annak ára már szinte az új motornál jár....
Köszi woodoo a bldc motor linket is, rendelek egy jó példányt én is. Az 1500w-os szabályzőt megrendeltem, majd megnézem, hogy nemi fettel lehet-e meg tuningolni a max áramot és nemi aktív hűtéssel növelni az élettartamot.
Tornado majdnem nekikuldott a falnak. Ettol nem fosom vegig a labam szarat, de a mamo 2 60millios Mindenkilassamilyenjolmegynekem auto kozt nekirepul, es a bodzaszuret szuneteben haz atomtudosok csapatja hirtelen felindulasbol meglincseli, aztan majd bvben megbanja. Vagy nem.
Nem a gázkar ellen szóltam, hanem hogy a pedelec egy veszélyes rendszernek volt jelezve. Pedig nem az.
Több olyan video kering a neten, ahol a gép megindul az utas alatt, és ő ijedtében még jobban meghúzza a gázkart, még nagyobb sebességgel csapódva az előtte lévő akadályba. Olyat viszont még nem láttam (de ettől még lehet), hogy valaki ilyedtében még erősebben tekeri a pedált.
A kicsit komolyabb pedelec rendszer rég védett ez ellen. Csak akkor van rásegítés, ha már van egy meghatározott sebesség. Van amelyik a féket is figyeli. Ha húzod a fékkart, ugrálhatsz is a pedálon, akkor sem lesz rásegítésed, nem ugrik el alólad a kerékpár.
Szia!kétszer is ellenőriztem a polaritást mielőtt a robogóakkut rákötöttem.Semmit nem kötöttem le.A vezérlődobozt is csak utána vettem ki.Kipróbáltam labortáppal és semmi.
Amúgy két 12voltos autóakkuval sorba kötve is működni kéne?
Nem lehet hogy foditott polaritassal tetted be vagy valami hasonlo tortent? Ujra kiprobaltad azota esetleg labortappal? A tapon akkun kivul mast nem kotottel le vagy at?
Egy olxan gondom lenne, hogy vettem egy elektromos kerékpárt, ami a specifikáció szerint 25 km/h sebességre képes. Gyakorlatban 18 km/h- nál limitálja a rásegítést. Hogyan lehetne rábeszélni, hogy elérje a névleges sebességet?
Véleményetek szeretném kérni, szabad megvenni az ilyen kínai vezérlőket vagy inkább kerüljem el?
A gyerkőc gokartját tuningolnám meg egy átalakított autó generátorral (megjegyzem később biztos csere lesz egy motornak tervezett motorra). Most is elektromos a járgány, de mára már kevés a rokikocsi motorja. Gondolom, hogy az átalakított generátor nem ideális, viszont kiváncsi vagyok, hogy mit lehet kihozni belőle.
Állítólag PC-ről programozzák, tehát a kijelzőről nem tudod programozni.
Az akku 3-dik (vékony) vezetéke Y-ban megy az LCD -s kezelő egység felé és a vezérlő felé is.
Gyanítom, hogy a vezérlővel kell elfogadtatni a kódot, amit az akksi elektronikája küld. Minden egyes csatlakozáskor lecsekkolja a kódot.
Én próbáltam átverni, hogy az eredeti gyenge akksi-t beolvastattam, aztán rátettem a másik akksi tápját is. Aztán a átcseréltem a kontroll vezetéket is. Ezután a gyengét leválasztottam.
Működött frankón, kikapcsoltam.
Visszakapcsoltam, működött a csere akksi! Megveregettem a vállamat, hogy milyen ügyes vagyok.
Aztán kihúztam az akksit, majd vissza, de már dobta is az A hibakódot.
Mondom semmi baj, kezdem elölről a gyári felállással, már tudom, nem szabad leválasztani az akkut. Csakhogy már az eredetit sem fogadta el többet.
Aztán vettem egy kínai dualos vezérlőt és azóta azzal megy a bringa.
Próbáltam a hollandoktól megvenni a programozó szoftvert hozzá, de nem adtak, csak a dealereknek adják oda.
A meglepetés az volt, hogy a korábban gyengének mutatkozó akku a kínai vezérlővel elmegy még bő 20 km-t. Ugyanis annyira rafinált a holland vezérlő, hogy amikor az akksit már gyengének méri, egyszerűen letiltja a rásegítési fokozatokat, csak a leggyengébb működik. Így kényszerít rá, hogy vegyél új akksit.
Elég sok US államban 750W, ezért ezt ajánlják a kínaiak.
Két azonos TSDZ2 van, közel azonos 16" kisbringákon. Nem veszek észre különbséget a használat során, illetve a seb.váltó (mindkettő agyváltó, Shimano Nexus 3 és Sturney Archer 5) az van hatással a használati módra. Az egyik max. 48V 18A, a másik 48V 15A. Mindkettő bringa a 25 km/h-t szereti, 30 km/h körül már liheg (meg én is). Na hát ezek szerintem jellemzően 250-300W-al mennek, függetlenül a ráírt névleges Watt értéktől.
Ezzel csak azt akartam kifejezni, hogy miért ítéled el azt, aki esetleg 300W-osnál nagyobb motort használ a bicaján és esetleg okoz egy balesetet véletlenül?Tehát ha a bicajjal Európában okozok balesetet akkor nem voltam elég erkölcsös, mert nagyobb motort használtam ,mint amit a KRESZ előír.De,ha az USA-ban okozok balesetet ugyanazzal a bicajjal, akkor erkölcs szempontjából fel vagyok mentve,mert a bicaj felépítése megfelelt az ottani KRESZ-nek?
Ezzel azt akarom mondani, hogy a KRESZ nem egy szent könyv, emberek írták és néha hülyeségeket is beleraktak...
Van gázkar és pedáljeladó is,ami ugye csak akkor segít,ha tekerem.
Gyárilag rajta van az a bizonyos kapcsoló,erre véletlenül jöttem rá.
Maximális sebessége szakadéknak feltöltve sincs 25km/h-nál több.
Szintén gyárilag van így beállítva.
Egy komolyabb bringás otthagy vele.
Na akkor ez minek minősül?
Ha akarom vemhes,ha nem akarom nem vemhes.
Más kérdés,hogy jelen pillanatban bringának sem felel meg(ha már annyira szabályosak akarunk lenni),mert nincs rajta pl. első prizma,csengő,küllőprizma,de egye kutya,teszek rá.:-))
Innentől pedig,ha a kis kapcsolóm átkapcsolom,e-bringa.
Viszont a másik őrület,hogy ha már így,akkor legyen rajtuk zajgenerátor,merthogy szegény gyalogos,aki a bringautat választotta az andalgáshoz,(és nem én a járdát a bringázáshoz)nem hallja hogy jön egy e-bicó.
Ahha!
Majd akkor teszek rá,ha az összes bringán is lesz.
Egy bringás gyakran csendesebb és gyorsabb,mint én a kis e-bicómmal.
Ennyi!!
Talán ezt is el kellene már dönteni imádott illetékeseinknek.
Eddig az volt a baj,zajosak a járművek,tiltsuk ki őket innen-onnan,építsünk zajvédő falat,stb,stb...
Itt mit jelent az erkölcs? Az USA-ban törvényesen lehet közlekedni pedelec-el 32 km/h és 500W-os motorral.(ha jól tudom).Akkor ők erkölcstelenebbek, mint az európaiak?
Hülyeséget tetszik beszélni... és szar példát felhozni!
Ugyanis nem a biciklinél sem a járművel elérhető max sebesség van előírva, hanem a rásegítéssel elérhető max sebesség. DE CSAK HA bicikliként akar közlekedni vele....
NINCS akadálya az erősebb/gyorsabb e-hajtásnak sem.
Csak akkor már segédmotorként/motorként kell eljárni.
Azért a számít, mert a KRESZ 300 Wattot enged és kész.
Ezért fölösleges indokokat kitalálni, magyarázni, okoskodni, stb.
---
1.
Ha nem tetszik a törvény akkor van két választásod.
- betartod ... és nem lesz gondod
- nem tartod be
....és elkezded magyarázni, hogy miért nem
Ez azonban nem ment fel balhé esetén a jog szempontjából és egyébként az erkölcs szempontjából sem.
2.
Ha nem tetszik a törvény >> akkor lehet mozgolódni a módosítása érdekében. Aztán, ha valós igény az alapja a javaslatnak, akkor előbb-utóbb változik is, ha nem akkor meg így jártál.
Igen mert az autósokat is átverték a kereskedők, bőven többet tudnak menni mint130Kmh :) Állítgatják is őket meg, és próbapadon nézik amelyik többet tud 135.nél már büntetik is :) Magyarországon max 130 a megengedett. Csak olyan autót vegyenek ami padlógázon visit 130-al :))))))))) Ja.. nem
Ne haragudj, hogy beleszólok.Ha a sebesség korlátot betartja az e-biciklis(25 km/h) és gázkarról 6 km/h,akkor mit számít hogy a motorja 750W-ot is tud?Hogy gyorsabban gyorsul?Na és ,úgysem megy gyorsabban, mint egy normál bicikli.És ezt a gyorsulást egy normál biciklivel is meg lehet valósítani, aki nem ma kezdi a biciklizést.
A kitétel és az eredeti írás az e-roller(és társai) JÁRMŰ-ként való használatról szól... értelemszerűen és világosan.
Az e-rollerről mint írod a bíróság kimondta, hogy: NEM JÁRMŰ !
Tehát ahogy írtam: nem használható JÁRMŰ-vel közlekedésre azaz közlekedési eszközként. Az e-rollerező ezért gyalogs >> a gyalogos közlekedés szybályai érvényesek az e-rollerrel haladóra.
Ahogy barcomp múltkor mondta, a gyalogost sem csalogatjuk át a tiloson, ugyanígy nem kellett volna annyira a szélén gurulni, és veszélyeztetésre "csalogatni" a buszsofőrt. De ez nem menti a sofőrt sem, hogy megtette, és láthatóan szándékosan, nem lendületből "így sikerült". (Akik eddig hozzászóltak, biztosan tudják, hogy arrafelé mi a szabály? És minden körülmény tiszta?)
Szabályozni mit kellene? Utcán nem verekszünk, gondolom régi szabály. Ha ez a tag "rendes" kerékpáron ment volna, ugyanez történik.
A roller (és társai) NEM jármű >> ezért nem használható közterületen KÖZLEKEDÉSRE!
Nem közterületen, hanem közúton, az nem pont ugyanaz.
Tudniillik bírósági ítélet van róla, hogy az e-rollerező az gyalogosnak minősül: vagyis a járdán a helye.
Szóval ha legközelebb egy járdán e-rollerezőt látsz a gyalogosok közt, akkor egy kurva szót sem szólhatsz, ő ott épp betartja a rá vonatkozó szabályokat.
A Tongsheng TSDZ2 motor névleges teljesítménye 300W körüli.Az más, hogy csúcsban elérheti a 750W-ot is.A Bionx motorra is 250W van ráírva, de tud 1000 W -ot is rövid ideig.
Igy igaz.Ugyanígy a Bionx-nál is beállíthatóak ugyanezek,ha van hozzá megfelelő hardver és szoftver.Többek közt beállítható a max áram fogyasztás és a max áram visszatöltés is.
A Tongsheng TSDZ2 motornál menüben beállítható a 25 km/h határ, valamint az, hogy a gázkar csak tolás segítő funkcióra működjön (kb. 6 km/h), a Watt meg nem látszik.
Persze itt is volt már párszor téma a tudatlanok okán... leutóbb úgy 2 hete talán.
Pedig ugye KRESZ vizsgával/jogsival a zsebben illene tudni ezeket.
Mert a szabályok egyszerűek és világosak...
1.
A roller (és más hasonló játékok pl. a hoverboard, uniwheel, stb.)
A roller (és társai) NEM jármű >> ezért nem használható közterületen KÖZLEKEDÉSRE! Kivétel: ha segédmotornak minősíthető és "levizsgáztatják" segédmotornak, akkor segédmotoként használható közterületi közlekedésre. Gyakorlatilag: ha van CM50 beütése és alvázszáma, akkor lehet vele közlekedni.
2. Kerekesszék. NEM jármű, de max 10 km/h sebességgel használható közlekedésre. GYALOGOSNAK minősül a vele közlekedő.
3. Pedelec kerékpár Ez kerékpárként használható, HA - max 300 Wattos a motorja
- max 25 km/h sebességig segít tekerni, de fölötte már nem
4.
Minden más kerékpárszerűség, amit villanymotor hajt az
VAGY segédmotor >> max 4000 Wattos villanymotor ÉS max 45 km/h végsebesség
Ezekbe kell a CM50 beütés és kell legyen alvázszámuk.
VAGY motorkerékpár >> 4000 Wattosnál erősebb villanymotor VAGY 45 km/h-nál nagyobb végsebesség
Ezeknek is kell legyen típusuk és alvázszámuk.
---------------
A csak gázkaros e-biciklizás tehát segédmotorozás.
Ez csak félig defekt védett, nekem ilyen van 3 db 16" összecsukható bringámon hátul (ebből 2 db Tongsheng motorral), mert csak ez volt kapható abban a méretben. A Schwalbe Marathon Plus az igazi, olyan merev, hogy igen nehéz felszerelni tojásmentesen, nem pattan a helyére még 7 bar nyomásnál sem.
Csak német beszerzéssel veszek ilyen gumikat, olcsóbb, mint itthon.
Esőben és sárban nem megyek. Egyszer Nagybörzsönyben néztek ki így az MTB bicajok, még tolni sem lehetett az agyagtól, az egy életre elég volt. A villany bringa nem erre való nálam.
Ha jól számolom az enyém 960 Wh-ás. Még nem sok tapasztalatom van vele, de múltkor Dorog-Kesztölc, Klastrom, Pilisszántó, majd vissza Piliscsév felé 40Km szinte csak terepen eléggé leszívta. Igaz volt benne egy agyagos dagonya, ahol tengelyig merültem és ott kézigázzal kellett sokat pörgetnem a motrot, hogy ki tudjak jönni belőle. Utána tolni sem tudtam annyi agyog volt a ketekeken, kézzel kapartam le. Terepen nem baj ha van tartalékunk, bármikor jöhet gebasz. Akkor borultam is egyet, mikor a murváról erre az agyagra ráfutottam. De nálam alap a krossz sisak és a páncél, így semmi bajom nem lett. A képek már otthoniak, közben sokat levert magáról.
Jól túlméretezett az aksi, én 48V 900Wh-val megyek, a fele sem fogy el, mire felérek a Csóványosra a Bafanggal. Viszont a kontroller tér hőmérőt figyelem, és néha meg kell állni hűteni, mert nem akarok újat rendelni. Igaz, 108 kg vagyok, észrevettem, hogy lepkefing súlyú unokám alatt az aksi fogyás egy harmad velem összehasonlítva, azonos motorokkal (TSDZ2) és azonos pilisi túrán.
Sziasztok! Régóta olvasom ezt a fórumot (is) és nagyon sok hasznos dolgot látok, melyekből profitálni tudok. Ezt köszönöm nektek. A lényeg, hogy összeállt a gépem, KTM Speed RC 4.0 Bafang 750 48V 20Ah. Ma Nagy-Gete 475m. Igaz, csak 14 Km volt, de az izzasztó. Plusz egy defekt.
A következő projektben új cellákat használnák, de mivel összegyűjtöttem egy csomó használt laptop aksit, nem dobtam el őket.És elég jól teljesítenek, egy pár évig szerintem még használhatóak.
Az én nagy aksim 48V 78 cella, Micah Tall javaslata alapján tömören összeragasztva és az becsomagolva, zsugorfóliázva. Mind az 5 aksi hasonló, illetve ebből 2 db műanyag cella tartó rácsba van szerelve, azok picit méretesebbek a rács miatt, de nem vészes.
Oda van írva collban. Készíthetsz 2 rajzlapból egy utánzatot (pl. tűzőgéppel), és kipróbálhatod, mi fér bele. Az egyik rövidebb élén tépőzár van, az a nyílása.
De ahogy elnézem, hogyan égnek az ilyen aksik, nem hiszem, hogy egy ilyen tároló képes lenne megakadályozni a tűz továbbterjedését, hisz amint a videókon látható ,a cellák csak amúgy lövöldöznek szerteszét . Egy ilyen" tűzálló " anyagot szerintem könnyedén átszakítanának a robbanó cellák.
Ha egy vas dobozban lenne az aksi, akkor lehet, hogy képes lenne a tűzet bent tartani.
Milyen megoldást lehetne kitalálni, hogy az aksit biztonságosan lehessen tárolni?
Nemrég érkeztem haza nyaralásból, vittem egy elektromos biciklit is magammal.Közben meg olvastam a neten, hogy itt -ott kigyullad egy-egy elektromos roller aksija, ami miatt ki kell üríteni az épületet, és ilyesmik.
Én is elgondolkodtam, hogy mi lenne, ha amig éppen sétálunk a városban, kigyulladna a szálloda szobájában hagyott aksi.Ezt nagyon nem szeretném. Az akksi(ka)t használt cellákból raktam össze BMS-el kiegészítve(telefon applikáción látszik minden cella csoport állapota).De mivelhogy használtak a cellák, ezért félek egy kicsit ilyen eset bekövetkezésétől.De úgy tudom, hogy vadonatúj cellákkal is előfordulhat egy ilyen tűzeset,ha nem is akkora a valószínűsége.
Szóval ti gondolkodtatok el erről?Hogyan oldjátok meg, ha egy szállodában hagyjátok az aksit, amig éppen városnézésen vagytok...(hagyhatnám az autóban is, de az is szinte ugyanaz).
Láttam, hogy lehet kapni tűzálló aksi tárolókat ,de egy ilyen nagyobb méretű aksihoz mint az enyém elég borsós az árúk,meg nem tudom, hogy egyáltalán mennyire hatékonyak egy ilyen esetben, hisz egy aksi nagy tűzet képes csinálni.
De amúgy otthon is jó lenne biztonságosan tárolni.
Gondolkodtam, hogy összehegesztenék egy pár vas dobozt erre a célra,amibe beleférnének egyenként az aksik.Vajon mennyire lenne jó ötlet?
és azt van hogy amit küldtek gázkart annak a csatlakozója nem egyezik a vezérlő egységével így a csatlakozó fejet nem is tettem rá és az lenne a kérdésem hogy a vezérlőn adott a piros fekete és fehér vezeték és a gázkaron meg a zöld a fekete és a piros vezeték és az érdekelne hogy ezt a 3 vezetéket hogyan kössem össze szint a színhez vagy hogyan? meg van a gázkaron egy electric lick time vezeték és egy baterry+ vezeték ezeket hova kellene kötnöm hogy minden működjön gondolom a battery+ a akku pozitív oldalához ha nem tévedek de a másikat ?
Ennél megbízhatóbbat ne akarj. Ezek a cellák tényleg azok, amiknek eladják őket. EU-s cég így hónapokat se kell várni. Egy hátránya van, amint írtam is a postaköltsége.
Üdv mindenkinek! Villanybringám szeretném cserélni, de kicsit félek belevágni. Tíz éven keresztül hajtottam a mostanit ami kerékpár kinézetű. Elvitt jégen, esőben, hóban bármikor bárhová. Most egy Lofty 1500w-os robogóra szeretném cserélni, de szerintetek erre is lehet számítani úgy mint a régire? Havon, jégen ez is elmegy?
Kb. 3-4 hete csináltam egy kiegyenlítő töltést a 24s14p akkupakkomon. Azóta gyakran naponta 2x is kellett tölteni a járgányt, igaz 50% alá sosem volt sütve, és ritkán töltöttem fullra. Ma megvártam amíg a bms elkezdte lekapcsolgatni a töltőt, utána pedig minden cellát feltöltöttem egyenként 3,65V-ra. Nem volt nagy különbség a cellák között, kb. 50 mAh töltés ment bele a legtöbbe, két cella volt, amikbe 200-220 mAh ment bele. Ez elenyészőnek tűnik a 14x5 Ah kapacitásnál, nem tudom érdemes-e emiatt elfűtögetni egy csomó áramot. Nekem szimpatikusabb 2 havonta kiegyengetni a cellákat, csak a krokodilcsipeszes megoldástól kellene valami kényelmesebbet kitalálni.
Adott egy nagyon régi makita akkus fúróm!Nem csavarbehajtó hanem fúró,mechanikus 2 fokozatú váltóval.Az akku tönkrement benne.7,2V 1200mAh NiCd volt benne.Most viszont normális áron ugyanilyen kapacitású NiMh-t találtam.Az eredeti töltő hamar kivégzi az NiMh akkut?
Illetve még egy,főleg f27-nek szólóan!Szükségem lenne megbízható minőségben 14500 3,7V cellára!2-3db kellene összesen,zseblámpába.Honnan érdemes venni,ahol nem gagyit árulnak?Azokat a boltokat rögtön kihagynám ahol ebben a méretben 3000 meg 5000mAh-nak írják őket.Meg esetleg 2-3db 18500 is jó lenne,szintén lámpába.A kínából rendelősek eleve gyengék,és egy év alatt mind megdöglött.
Jobb szelen, egy sorban kerekparozas: leszarjak es megfojtogatjak a rendort. Bizonyitekot is hamisitanak. Aztan talan meg jutalmazzak is oket.
Soha ne tekerj az autok ele, mert kilapitanak. Aztan vagy felelossegre vonjak, vagy rad kenik a baleset okozasat. Mivel te meghaltal vagy komaban vagy nem tudsz vedekezni. De ha tudsz, az se szamit. Sorozatban tortennek a visszaelesek.
"HA MÁR a zebrán van és még megadható neki az elsőbbség >> akkor meg kell adni neki."
Biztosan nincs elsőbbsége. Itt simán összekevered a megállási-balesetelkerülési kötelezettséggel, ami minden esetben fennáll, akárhol, és akármi kerül az utadba. Ha féktávon kívül, akkor meg kell állni, ha belül, akkor pedig próbálni menteni. Pontosan ezt írtad le a végén az 1-es pontban. Úgy szabad ilyenkor vezetni, mintha ott se lenne a zebra, de nem elsőbbség miatt kell megállni, hanem élet- és vagyonvédelmi okból.
(És ide kapcsolódna pár másik eset, pl. ezért nem mehet senki 130-cal a pályán, ha valaki megy előtte (szabályosan) 110-zel, stb., de az már hosszú lenne ide.)
A piros lámpa (szerintem te is tudod) "elvesz" minden jogot. Nem csak az elsőbbséget, az áthaladásit is. Szép is lenne, hogy ha "ellenszegülsz" neki, megint elsőbbséged lenne. Épp emiatt kérdeztem minap (csak ugye válasz nem jött még rá), hogy ha egy bringás bárhol keresztbe tekerhet az úton, akkor ezt ugye megteheti a zebrán piros lámpánál is, ami egyértelműen csak a gyalogosnak szól? Nem akarunk mi elsőbbséget, majd jól szétnézünk. A gyalogos viszont ezt nem teheti. "Kicsit" furcsa lenne így.
A főutak ha keresztezik egymást, az egyiket "leminősítik", és kap egy Stop-táblát is. Akkor is, ha lámpa van, mert hiba esetére kell a megoldás. Amikor viszont működik a lámpa, akkor vajon ha valaki begurul a pirosba (a főúton), újra elsőbbsége lesz? Hiszen ő főúton van, és lámpa nélkül neki lenne elsőbbsége. És elsőbbségi helyzetben (bizonyos határokig) valóban meg kell azt adni a szabálytalanoknak is.
A felesleges udvariaskodásban, túlzott előzékenységben egyetértek, sokszor félrevezető másoknak (is), ráadásul gyorsabb és veszélytelenebb is lehet, ha pl. elmegy az a 2-3 autó, és utána tud átmenni a gyalogos.
(És ide is eszembe jutott egy konkrét baleset, de már nem nyújtanám...)
Pár éve történt, hogy a Duna rakparton zebrához közelítve (autóval), jobbról a buszmegálló mögül előbukkan egy futó ember, aki egyenesen a zebra felé rohan. Nincs idő sokat mérlegelni, egyértelmű volt, hogy elém fog futni, így fékeztem a hózuzmarás lefagyott úton, rácsúsztam a zebra szélére, a mögöttem jövő pedig szépen belémjött hátulról.
A futó emberke odajött, eszkuzálta magát, hogy csak sportol és megállt volna, rendszeresen erre fut...stb.
Ha rendőr jön, vajon mennyire számít a megtévesztő gyalogos viselkedés? Semennyire.
Ez a "zebrára való lelépési szándék" ez is egy baromság. Ha megállsz, tutira ott beszélget tovább a másikkal és eszébe sincs még átmenni.
Olyan meg nincs a kreszben, hogy a gyalogos ne bámészkodjon a zebránál, ha nem akar átmenni.
Visszatérve a sztorihoz, a hátulról belém csúszó autós vitte el a balhét, mert ugye nem tartotta a megfelelő követési távolságot. Nekem meg napokig nem volt autóm a javítás miatt, ami szintén tökönrúgással ért fel.
itt érdekes kérdés, hogy mi lenne a döntés balesetnél.
Lásd az imént...
HA MÁR a zebrán van és még megadható neki az elsőbbség >> akkor meg kell adni neki. Mert, ha nem adod meg neki, akkor gondban leszel baj esetén és elmeszelnek.
HA MÁR nem adható meg neki, akkor jön a vészmanőver és/vagy az elcsapás. Elcsapás esetén ilyenkor a gyalogost fogják elmeszelni, ha életben marad.
-----
(Az egyiknél konkrétan előfordult, hogy az autós megállt, és várta, hogy a várakozó gyalogos elinduljon végre.)
Mert a sok hülye gyalogos ajnározó agyatlan jogvédő évekig tolta "a szándék is elsőbbség" című marhaságot. Az autó meg balga módon FÖLÖSLEGESEN megáll e miatt. (a halálom az utakon a fölöslegesen udvariaskodó, elsőbbségéről lemondó autós!!! aki csak zavart okoz ezzel, mert nem gondoldik, nem néz körül előtte, csak jópofizik)
NEM KELL a gyalogost CSALOGATNI pláne nem kell neki megállni és aztán VÁRNI RÁ.
Gyakran van, hogy lassítok és meg is állok neki, adok esélyt a félősebbeknek is, de ha nem indul el záros időn belül, akkor megyek tovább. Nem fogok hosszan várni rá, amíg összedi magát
----
Egyébként szerintem két eltérő helyzetet kell megkülönböztetni.
HA nincs a járműnek zöld lámpája >> lassítás (az elvárás 35 km/h környékére) a zebra előtt, ha VAN a zebra közelében gyalogos és aztán a szükség szerinti elsőbbség adás
HA van a járműnek zöld lámpája, akkor az két aleset lehet.
1.
Egyenesen halad a jármű, akkor mehet mint a meszes, mert >> elvileg nem lehet előtte gyalogos (ha mégis-mégis akkor elsőbbbséget ad neki, ha még tud vagy vészmanőverez vagy elüti).
2. Kanyarodásban van a jármű, akkor figyel és elsőbséget ad, ha kell, mert >> elvileg is lehet előtte gyalogos ott ahová kanyarodik és szükség szerint elsőbbséget ad neki.
Pl. azon a zebrán nincs elsőbbsége, amire szabálytalanul lépett le.
Akkor IS megvan az elsőbbsége neki onnantól, hogy a zebra területére lépett és meg is marad amíg le nem lép róla!!!
----
pl. ha piros gyalogos lámpánál kel át és közben zöld van az autósnak, akkor IS él az elsőbbsége és meg is kell adni neki, ha az lehetséges!!! az autósnak amúgy zöld út ellenére is. Mert MINDIG-MINDEN zebrán elsőbbsége van a gyalogosnak bármi van is az autós felől nézve!!!
Azaz az autós nem gondolkodik, nem okoskodik, hanem: HA lát egy gyalogost a zebrán, akkor elsőbbséget ad neki >> gondolkodás nélkül. Lassítással és ha kell megállással is hiába van/lenne az autósnak szabad útja...
----
Más kérdés, hogy: megtudja-e még adni neki?!
Mikor nem tudja? CSAK akkor nem, ha váratlanul-takarásból TÚL közel lépett be elé a gyalogos.
Ekkor
Jobb esetben megússza egy vész fékezéssel/kormányzással és egy jogos anyázással-dudálással a hülye gyalogos. Mert az ilyen a zebrára agyatlanul lépő gyalogos az bizony egyszerre baromagyú és szabálytalan >> veszélyt okoz >> büntethető érte.
Rosszabb esetben a sors keze azonnal bünteti a figyelmetlen-szabálytalan gyalogos hülyét. Akár az élete elvételével is ...
-----
Röviden: a szabálytalanul a zebrán lévő gyalogosnak is elsőbbsége van!!!
Ha MÉG megadható neki az elsőbbség akkor meg kell adni neki. Ha MÁR NEM akkor pedig az elvárható határig igyekezni kell elkerülni a balesetet.
DE!!! közben nem köteles az ember önmagát fölöslegesen veszélyeztetni!!!!! a hülye-barom gyalogos miatt.
pl. jómagam nem fogok a kamion előtt úgy vészfékezni, hogy maga alá tiporjon a kamion vagy csúszós úton ki tudja háve becsapodni és akár tömeghalált okozni.
Bizony elfogom csapni a hülye gyalogost inkább, minthogy én és/vagy az utasaim és/avagy mások a környéken kerüljenek miatta bajba. Ez törvény adta jogom... mert nem vagyok köteles egy hülye-batrom miatt önmagamat/másokat veszélyeztetni.
Mert aki hülye volt lehetőleg csak az halljon bele a hülyeségébe! ha választani-dönteni kell és nincs más megoldás.
Az előző válasz mellett egyébként van még más megoldás. Pl. azon a zebrán nincs elsőbbsége, amire szabálytalanul lépett le. Mondjuk nem nézett körül. Aztán persze (főleg, míg nem voltak kamerák) nagyrészt az autós kapta a büntit, sokszor igen súlyosat, hiszen börtön is járhat.
Egyébként zöld lámpán áthajtó autósról volt szó, aki keresztezhet zebrákat, amiken nincs elsőbbsége a gyalogosnak. Ezért kellett leírni a kivételt a jobbra kanyarodásról.
Ezeket persze lámpa védi, pirosat jelezve a gyalogosnak, de ezt ugye az autósnak nem kötelessége, és többnyire nincs is lehetősége ellenőrizni. Ezért haladhat egyenesen és kanyarodhat balra minden olyan gondosság nélkül, ami egyébként zebrákhoz elő van írva. Mert jogosan bízik a rendszerben. (Ismerünk azért helyeket, ahol előfordul némi hiba az időzítésben, ezeket többnyire javítják.)
Két olyan hely is eszembe jutott, amivel már találkoztam, ahol a jobbra kanyarodás közben az ottani gyalogosnak piros a lámpa. Elvileg az autósnak ezt nem kell tudnia (keresnie, stb.), itt érdekes kérdés, hogy mi lenne a döntés balesetnél. (Az egyiknél konkrétan előfordult, hogy az autós megállt, és várta, hogy a várakozó gyalogos elinduljon végre.)
A videót látva még felmerülhet, hogy vajon hány méterig számít kanyarodásnak, ill. az utáni zebrának? Ha nincs határ, akkor 100 m után is lehetne olyan zebra, ahol elsőbbsége van a gyalogosnak... Az mondjuk bónusz, hogy szabályosan a jobb külső sávba érkezhetett volna az autós, de ott meg talán épp a másikat üti el.
"Lámpás zebránál a keresztező forgalom pirosat kap."
Ja értem. Kicsit kevésbé kell figyelni, bár igazság szerint ha a keresztben érkező autós bármi okból mégis átmegy itt, akkor megint cifra helyzet lesz.
"...inkább elüti a már elindult bringást."
Gondolom úgy értetted, hogy szándékosan. Ez igaz, sőt én nem is szidom, hiszen szoktam lenni a sánc túloldalán is. Viszont pont ez a baj, hogy hiába nincs elsőbbsége, valamennyire lassítok, ő közben úgy értelmezi, hogy átmehet, és így végül csak kikényszerítette. Ráadásul itt vigyázni kell arra az effektusra, ami folyosón szokott lenni, amikor 2 ember megy szembe, és egyszerre próbálnak oldalra lépni. Autósként ha valaki defenzív, akkor egyszerűbb mindig megállni.
Mondjuk a soroksári eset pont ilyesmi volt (nem szándékos, csak jobbra kanyar, stb.), bár nyilván mindenki hibázott valamiben. Szerencsétlen bringás utolsó pillanatban még meg is állt. (Utána a szőke ciklon meg még egy kis gázt adott ijedtében, mondjuk akkor már mindegy volt...)
Jogos, valóban eltörölték (már elég rég) a 30-40-et, bár van egy kiegészítés: "Ahol a választható legnagyobb sebesség meghatározása változatlanul szükséges, ott ez tábla kihelyezésével megvalósítható." Aztán hogy a fokozott óvatosságba mondjuk országúton belefér-e, ha tartjuk (autóval) a 90-et, vagy ebből 70-60-50 lesz, az már más kérdés. Rémlik, mintha régebben "valaki" emlegetett volna 110-zel vánszorgókat. :)
Mondjuk valahogy nem a lényeget sikerült megragadni, de ettől még igaz. Bár abban szinte biztosak lehetünk, hogy nem a gyorsabb áthaladás lehetett a cél, mert akkor inkább a min. 5 km/h-t kellene emelni. :)
A kérdésekre azért remélem lesz valami hasonló válasz.