1. a vorosfenyo nem rohad el, de szep nem marad. fekete lesz es csunya.
2. nem kell vastaglazur. az reteget kepez, ami a fa mozgasa miatt mindenkeppen megserul, alamegy a viz, felazik, es olyan lesz mint a kepen.
le kell csiszolni a faig, es vekonylazurral lekezelni. az beivodik a faba, nem tud lejonni mert nem igzan kepez reteget. 5-6 evente azt is ujra kell kezelni. :-(
Világos de a vastaglazúr az utolsó réteg csak a vékony lazúr kevés. Ó igen vörösfenyő,csak hát tízen évvel ezelőtt nem úgy volt ám faanyag ahogy manapság.
cseik #40810 Azért ezeket kihagynám. A vörösréz az amit még el tudok képzelni. Én már az emeletes ágyon is szédülök semmi keresni valóm 6 méteren :)
ncc1701 #40809 A torokgerenda tetejét ívesre lehetne marni az segítene valamennyit. Vagy vörösréz lemez de ezt már említettem.
Meg lehetne még rozsdamentes acélból és akkor nem lenne vele sose gond :) De hát nem abból van hanem sima fenyőből. A komplett cseréhez sem kellene 1m3-nél több fa ami most 7m hosszig megáll 100.000.- alatt még vörös fenyőből is. De hiába lenne itt én akkor sem tudom felrakni. Lehet ezért keresek ácsot ?
Sziasztok! Szerintetek kivitelezhető egy olyan művelet, hogy a pincémet 50-60 centivel kimélyítsem? Azért kérdezem, mert jelenleg csak 150 centi magas és igen nehezen férek el benne a 190 centis magasságommal. Tudom, hogy ezt így látatlanba elég nehéz megmondani, de hátha van valakinek ilyen tapasztalata. A pince alja jelenleg le van betonozva. Arra gondoltam, hogy ezt feltörném és leásnék olyan 60 centit és lebetonoznám 10 centi vastagon.
akkor mar ne acellemez, hanem alu. vannak a cegek, akik azt a meterre hajlitott amerikai alu csatornat csinaljak. toluk lehet mindenfele szinu alulemezt venni. 60cm szeles, meterre adjak, van cuccuk felszabni is, ha elore lemersz mindent.
Ezért nem tesznek oda sok helyen fát. Én bebádogoznám a tetejét. Vagy, ha az nem, akkor 45 fokban elfordítva ácsolnám oda. Lehet, h hülyén néz ki, de akkor lefolyik róla minden.
Elméletileg igazad van de a gyakorlat sajna más. Van a homlokzaton kívül 3 szaruállásom,taréj szelemenhez függesztett torokgerendával. Ezt sajnos az időjárás folyamatosan rombolja. Még nem találtam meg azt az anyagot (bármilyen vastaglazúr) ami ezt sokáig bírja. A vízszintes felületen megáll a hó,az eső ezt egész egyszerűen nem bírja sokáig. A függőlegest meg szénné égeti a napsütés. De egyszerűbb ha beteszek egy képet.
Simán lehet ugyanazon az aljzaton a terasz meg a ház, nálam is úgy van. Csak a terasz alatt is van aljzat szigetelés, a fal mellett 10cm, és kifele 2m távolságban 5cm, utána semmi. Az lépésállóra öntöttem a betont, fal mellett a homlokzati szigetelésnek kihagytam azt a 20 centit, amit rászántam, így a grafitos egyben ül az aljzatszigetelésen, nulla hőhíddal. Mindent lehet, csak gondolkodni kell rajta. :)
Egyébként én csináltam egyszer egy ilyen "idióta formájú" házra kiviteli tervet. (építész irodában alkalmazottként) A terv egyik részére ráírtam, hogy azt majd tervezői művezetéssel a helyszínen oldjuk meg. Amikor odaértek az ácsok felmásztam hozzájuk és kértem egy-két gerendát, hogy megmutassam ott az él és vápaszaruk helyzetét, mert rajzon nem volt érthető a csatlakozás......
Én dolgoztam ácsokkal, még anno az egyik nyári gyakorlaton. Volt a mester, 150 kilós, nem fért ki a tetőléc között, de mindent precízen kirajzolt a földön és feladogatta, volt a másik ács, meg én segédként. Mi lépkedtünk a födémgerendákon (fa födém volt, de nem lett még leborítva, így lépkedhettünk a 80 cm-re elhelyezett 15/15-ös gerendákon) Egyszer majdnem dobtam is egy hátast a semmibe, amikor egy másik tetőt cserepeztünk.
Ezt az egy ács nem ácsos mondókát meg a Korom Pali (az egyik előadó tanár) mondta még BME épszerk előadáson. Az egyik előadáson meg körbeadogatott néhány természetes palát amikor a fedésekről beszélt. A szünetre visszakerült az előadói asztalra a pala, az egyik fekete palán a következő kréta felirattal:
no,inkább visszaszivom az irományom felét.nem akarok én konfliktust. csak nem értem miért kell tényekbe belekötni,meg olyan dolgokon fennakadni,ami olyan lényegtelen,h nagyon.
ha ők tudnak kettesben dolgozni,ám tegyék.szerintem sokkal fontosabb ácsoknál az összeszokottság,ügyesség,mint a darabszám.
nem kell hülyének nézni,tényleg csomó helyen kettesben dolgoztak. ez votl a finom változat.
sajátomnál 240nm nm tetőt csináltak ketten 1 éve. és nem 40nm,nem 30éve. csak olyan tetőt kell tervezni,amit nem idióta épitész összebarmolt,és a falak tervezésénél eszébe nem jutott a tető megépithetősége.
plusz egyre gyakrabb az,h nem gipszkartonnal burkolják alulról a mennyezetet,hanem normális monolit födémet öntenek.és ilyenkor fel lehet hordani egybe a faanyag felétno,nálam nem csak ilyen volt.
ha szakmai dogokba akartok belemenni,tessék,állok elébe, de felőlem hülyének is nézhettek,nem zörget :)
Mindez azért, mert ha két ács dolgozik, akkor az egyiknek föl-le kell ugrálnia, mert az anyagot is fel kell adogatnia valakinek, meg tartani is kell a szerkezetet.
Habár előbb utóbb megbosszulja magát. Az ácsmunka egy veszélyes, embert próbáló munka !
De tényleg, 30 éve nálam a Jani bá másodmagával csinált egy komoly épület toldalék építésénél másod magával ácsmunkát és tetőfedést. Csak a nagy háromszögek felemelésénél segítettünk neki !
Ha valakit esetleg érdekelne, keressen e-mailben: Békéscsabán, olyan 2-3 utánfutónyi masszív betontörmelék (12-15 cm vastag, kisebb nagyobb darabok) elvihető.
Én tettem bele. Amit pedig több helyen láttam elb_szva, hogy a terasz alapja nem volt egybeöntve a ház alapjával. Az egyik ilyen pár év alatt meg is süllyedt és kb. 5 centit elmászott a terasz a háztól. Én mindig azt mondom ezeken a dolgokon nem szabad semmit spórolni. Inkább vegyél olcsóbb csempét, bútort stb. Azt pár év múlva le tudod cserélni jobbra, de az ilyesmin nem tudsz már változtatni.
Erősen keresek egy megbízható ácsot aki Bp. III. kerületében vállalna tető javítást. A fene nagy építőipari recesszió ellenére eddig csak hitegetőket találtam. Elegem lett az ekkor jövök,akkor jövökből. A mailem publikus.
Én raktam az enyémbe és szerintem te is tegyél. Átfagy az a terasz minden "rendes" télen 20-30 cm. mélységig legalább. Most megspórolsz pár ezret és majd vered a fejed a falba ha már rajta lesz az arany árú burkolat és elkezd repedezni.