Keresés

Részletes keresés

botsinkai Creative Commons License 2010.08.22 0 0 40843
A hagyományos hornyolt szalagcserép már "bizonyított", az ára sem vészes. (Guglinak példa: Tondach hornyolt ívesvágású).
Persze ha más tetszik, akkor sem gond, 30 év garanciát a legtöbb gyártó ad a termékére. Szubjektív elemek döntik el a választást, én pl a régebben sokszor elmálló pár éves mázas cserepek okán nem vennék mázasat, de lehet, hogy mára javult a gyártástechnológia. :-)

Nem minden típushoz lehet a "kötésbe rakott" rendszere miatt szélcserepet gyártani (pl az említett szalagcseréphez). Ezeknél marad a hagyományos technika (deszka+ bádogozás). A hálóba rakott sajtolt cserepekhez sokminden van, nem csak szélcserép, hanem pl szellőző és tsai is.
Előzmény: topikolos (40840)
botsinkai Creative Commons License 2010.08.22 0 0 40842
Gyakorlatilag a 2m-est használják, 2 szélességben, (120 és 125 cm).

Minek neked 3m-es?
Előzmény: motorolaj (40841)
motorolaj Creative Commons License 2010.08.22 0 0 40841

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni,hogy 3 méteres gipszkarton táblát forgalmaznak-e.

Kerestem a neten, de nem nagy sikerrel, itt- ott megemlítik.

Szokták ezt használni?

Be lehet szerezni vagy mindenki csak a 2 méteressel dolgozik?

topikolos Creative Commons License 2010.08.22 0 0 40840
Milyen fajta tetőcserepet javasolnátok, ami hosszabb távon tartós, és persze az ára sincs az egekben?
Jó a konkrét temék is, de ha típust írtok, az is megfelel. Sosem vettem még, és nem akarok mellé nyúlni.
A tető szélére való cserepet lehet kapni minden típushoz, vagy nem gyárt mindenki?
topikolos Creative Commons License 2010.08.21 0 0 40839
Igen, kb. 9 méteren 3 db 12x12-es oszlop, rajtuk 12x12-es gerenda, 7,5x15-ös szarufák 1 méteres osztással, és kb. 2,5 méteres hosszal.
Előzmény: cseik (40832)
csülök2 Creative Commons License 2010.08.21 0 0 40838

Neked is kösz a választ, nagyon hasznosnak bizonyult.

Asszem akkor a 200 m kicsit túl sokba kerülne.

Szép napot

Előzmény: Szunyó (40835)
csülök2 Creative Commons License 2010.08.21 0 0 40837

Neked is köszi a választ, nagyon hasznosnak bizonyult.

Asszem akkor a 200 m kicsit sokba kerülne. :))))))))

Szép napot

Előzmény: Szunyó (40835)
csülök2 Creative Commons License 2010.08.21 0 0 40836

Kösz a jótanácsot.

Ez nekem nem ilyen egyszerű, lévén 2000 km választ el a leendő hobbitelektől....Persze emiatt más problémák is adódnak: Addig nem vehetek semmit, míg haza nem költözök...Mert 2 hetente szőlőt permetezni mégsem járhatok haza a Ryanair-rel....:)))))))))

Csak próbálok infókat gyűjteni, hogy ne érjen túl nagy meglepetés.

Szép napot

Előzmény: botsinkai (40834)
Szunyó Creative Commons License 2010.08.21 0 0 40835
Á, azt várhatod... Kétszer kérdeztem meg az ártamszolgáltatót írásban!! (e-on), hogy ha most 1 fázist hozatok be és majd az építkezés végén módosítok 3 fázisra, az milyen többletköltséget jelent majd, de az első levélre válaszoltak legalább, igaz, azt nyomták, amit én is el tudok olvasni a neten levő oldalukról. A másodikra, amiben felhívtam a figyelmüket, hogy konkrétan nem arról szólt a kérdésem, mint amire válaszoltak és akkor megkérdezném újra... na, arra nem is válaszoltak. :O
Így kértem 1x32 A-t most, véglegesre, mert az földkábelnél ingyenes 15 m-ig. (Nekünk pl. a szemközti villanyoszlop aljától mérték a távolságot, de olvastam egy másik topikban, hogy van, akinek az oszlop tetejétől mérik.)

Szóval ha ennyit kérsz és ilyen távolságra (légkábelnél azt hiszem 30m az inygenesség határa), akkor az ingyenes a szolgáltató felé. Ha nagyobb teljesítményt vagy távolabbról kell hozni, akkor az árszabás fenn szokott lenni a szolgáltató honlapján. (Az nincs fenn, hogy ha 1 fázisról 3-ra váltasz kb. ugyanakkora áram mellett, akkor az mennyibe kerül, és én sem tudtam meg.)

Meg kell még venni a dobozokat, bele a sok kütyüt, fi-relé, madzagok, stb. igény szerint. Nekünk 3 dobozunk van (egy fogadószekrény, egy fáziszekrény, amibe később a 3 fázisú óra is bele fog férni, meg egy kismegszakítós szekrény, amit később bevihetünk a házba, majd ha lesz ház. Fi-relé lesz benn, leendő kábeltv/internet kábel is áthúzva az út alatt) Anyagdíjjal, regisztrált szerelő munkadíjjal, teljeskörű e-onos ügyintézéssel együtt került 110e Ft-ba.

A szekrények helyükre kerültek múlt vasárnap (szerelő ásta le kerítésvonalba), szerdán az e-on által megbízott úttúró vállalat emberei áthozták a földúton a kábeleket, remélem jövő héten döntés születik az e-onnál arról, hogy a madzagokat összeköthetjük és kihozzák az órát. De állítólag ez a döntés szokott a legtovább tartani...
Előzmény: botsinkai (40834)
botsinkai Creative Commons License 2010.08.21 0 0 40834
Legbiztosabb, ha bemész az áramszolgáltatóhoz és konkrétan rákérdezel. Semmibe sem kerül és tuti infó.
Előzmény: csülök2 (40833)
csülök2 Creative Commons License 2010.08.21 0 0 40833

Jó napot Mindekinek!

Hobbitelek vásárlásán töröm a fejem, s el is kezdtem keresgélni.

Bármilyen jó tanácsot szívesen látnék.

Legnagyobb problémám az, hogy az általam preferált kategóriába tartozó telkek többségénél a köművek a "telekhatáron", "utcában", "szomszédos telken"találhatók.

Kérdésem lenne, hogy mennyibe kerül a vizet-villanyt behozni a présházba?

Tudom ez attól is függ, mennyire van messze a villany. Pl. most kaptam egy jó ajánlatot, a villny a tulaj állítása szerint 200 m-re van. Bárkinek tapasztalat?

Leginkább az áram bekötése érdekelne, mert úgy tudom az elég drága móka. (ha már csinálnám asszem inkább 3 fázist kellene bevezettetni.)

Előre is köszönöm

cseik Creative Commons License 2010.08.21 0 0 40832

gondolm a tető külső széle lábakon fog állni?

elvben igen.

Előzmény: topikolos (40830)
ncc1701 Creative Commons License 2010.08.21 0 0 40831
Rokon még a faterjával ásta gyűrűvel valami tizen pár méter mélyre. Nem semmi munka lehetett.
Előzmény: Émile (40827)
topikolos Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40830
Üdv!

Előtető (kb. 9x2,5 m-es, valószínűleg cserép lesz rajta) fal felőli részének tartására elegendő-e a következő megoldás:
A ház koszorúja belülről olyan 10 cm-el a födém fölé ér. A koszorú a tetejétől 6-8 cm-re átfúrva; 12-es menetes szárral mindkét oldalon nagy alátéttel és anyával 10x10-es fa rögzítve a fal teljes hosszában 50 centinként.
cseik Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40829

igazad van, van számos megoldás, csak egy laikus nem biztos hogy el tudja dönteni, hogy ezek közül melyik alkalmazható az ő esetében

az általad leírt kétféle kútásási technológia között is az a különbség, hogy kötött vagy szemcsés talajban ásnak.

hor34 pedig nem lesűlyeszetni szeretné házát, hanem növelni pince belmagasságát :) 

Előzmény: Émile (40828)
Émile Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40828

Nem bagatelizálom én el, csak tippeket adok az olvtársnak. Ja a koszórút még nem is kérdeztük.  Ha   a  pince fal és a földszint között van egy masszív koszorú, még egyszerűbb az eset  - biztonságosabb . Jó nem  a fél pincét  egyszerre kibányászni, az tényleg veszélyes, de  amúgy egy  fal szakaszos aláépítése nem az első eset. Amit túlajdon képpen nem is mondtam.

Van számtalan megoldás !

Előzmény: cseik (40826)
Émile Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40827

És akkor lássuk hogyan ástak régen kutat  !

Volt a téglás megoldás, amikor   kiástak egy szakasz kb.  harmad / félkörben  úgy 3-5 sor téglának megfelelően majd alúlról szépen kirakták téglával, aztána kör többi részét  csinálták azaz zárták a kört, így  és lementek akár  6 -9 méter mélyre is.

A betongyűrüs megoldásnál meg  körbeásták alúl a gyűrüt az ekkor lesüllyedt  és a tetejére tettek egyújabbat, és ezzel a technológiávak  ezzel is lemehettek  6 - 9 m mélyre , a föld nem omlott be.

Tartotta a tégla vagy a betongyűrű.

cseik Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40826

ez az a kérdéskör, amiben inkább túlovatoskodjuk, mint elbagatelizáljuk.

Előzmény: Émile (40825)
Émile Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40825
  Óvatosnak kell lenni, de az ördögöt a falra ne fessük  !!
Előzmény: cseik (40821)
Émile Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40824
    Látom problémázol a pincén, annak mélyítésén.

Mindenek előtt azt kell megnézni a pince fal   jelenlegi  padozat szinttől meddig megy lejebb. Ha  megy tovább nyert ügyed van.

Ha nem,  már problémásabb, de nem megoldhatatlan. Tegyük fel, ill ne tegyük,        írtad 4 x4 m -es az alap terület.

Ilyenkor  az un . lépcsős megoldás a  legjobb. Tehát az új  mélyebb rész márcsak   3,4 x 3,4  es azaz van egy perem a széleken. Mint mondtad beton a padozat  .  Először csinálsz egy belső vb. koszorút körbe, pl, 15 x 15 ösz szevénnyel, aztán felvered a  padozat betont nyilván a fal mellet sőt a koszú alatt se tudod és nem is szabad. Egy  50 -60 cm -es  leásás  nem túl kockázatos.  Mikor ezzel meg vagy   zsalúkövel kirakos , vasalod és kibetonozod. A pincében a fal mellett úgysem jársz,   erre a peremre  körbe boros és sörös hordókat raksz . Csak úgy ne járj mint az Ó utcában ahol  a pince bányászatnak egy teljes ház összomlása lett az eredménye. Ha óvatos vagy azért szakaszosan csinálod. Ez a művelet igaz  nem veszélytelen , de egyáltalán nem megoldhatalan.

Vagy megtervezteted,   engedélyezteted és kivitelezteted  !!

Más :  házak mellett, igaz kivülről nem egyszer leásnak ennél sokkal mélyebbre, ha nem túl hosszú  és nem túl mély a leásás némi támassztással semmi baj  !

További jó munkát  !

Előzmény: hor34 (40822)
Émile Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40823

Csak avízszintes összekötő felső részét kéne valami lemezzel bevonni.

A többit nem. A fa egyébként szívós és tartós szerkezet.

Ápolni kell, de az évenkénti túlzás. Ha 3 évnte valami gombaölővel lekened tart minimum 50 évig. A napsütés pedig csak a felületet támadja.

Mit gondolsz a pesti házak hány évesek ?  És van olyan  külső szerkezet (fából ) amihez 80 éve nem nyúltak  !!

Előzmény: papus_03 (40808)
hor34 Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40822
Statikussal mindenképpen konzultálok előtte, mert én se szeretnék problémákat. Tudom, hogy ha teljesen hivatalosan szeretném csináltatni akkor iszonyat költsége lenne az egésznek a tényleges munkadíjhoz képest. Mondjuk ennek a háznak egy jó része nem szerepel papírokon és azok a rajzok amik vannak azok se éppen a valóságot tükrözik. Például a pince hivatalosan 2 méter magas. Na már most ha így lenne még egy magasabb talpú cipőben is ellennék lent, de ha a valóságban 160 centinél több akkor én óriás vagyok.
Előzmény: cseik (40821)
cseik Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40821

hát ezt én nem tudom megmondani, hogy nálatok mennyi az annyi. van egy kamarai díjszabás meg egy, amit a helyi kereslet-kínálat határoz meg. illetve statikus sem vagyok. a nálunk "szokásos" árakat tudom megmondani, persze a látatlanság bizonytalanságát is bele véve:

egy helyszíni szemle 15 - 30 e ft, technológiai leírás, számítások nem kiviteli formában úgy 30 - 60e ft körül. reálisan a kettő együtt 35-60e ft.

mivel a pince mélyítés építési engedély köteles, ha ezt be akarod tartani, akkor tervezés (felmérés) szükséges alaprajz, metszet stb-vel 30-50e ft. körülményektől függően. szakértői vélemény kb. szintén ennyi. engedélyhez szükséges egyéb doksik és illeték úgy 35e ft. plusz a statikus. ez együtt kb. 120 - 160e ft körül. ezek nettó árak.

és mondom, hogy nálunk jelenleg várható árak ezek. kaphatsz ennél lényegesen többről és kevesebbről is ajánlatot.

az engedélyeztetés irreálisan magas összeg a munkához képest, tudom. de a statikusi felmérés/tervezés nélkül akár az életeddel is játszol, nem is beszélve ház épségéről.

Előzmény: hor34 (40820)
hor34 Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40820
Az adatlapodon látom, hogy foglalkozol tervezéssel és hasonlókkal. Nagyjából milyen összegre lehet számítani egy ilyen munkánál a pince körülbelül 4x4 méteres.
Előzmény: cseik (40818)
halaloszto Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40819
azert irtam az alut, mert az a vagasoknal sem fog korrodalni, es egyszeru vele dolgozni. es nekem egyszerubb volt beszerezni.

vajk
Előzmény: cseik (40817)
cseik Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40818
kivitelezhető, de egyedül ne állj neki. minimum staikusi vélemény és tervezés!
Előzmény: hor34 (40813)
cseik Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40817

én ezeket láttam. alu is jó. no meg a réz is.

csak arra kell vigyázni, hogy egynemű fém kerüljön az egész tetőre, ne csináljunk galvánelemet belőle :):)

Előzmény: halaloszto (40812)
halaloszto Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40816
1. a vorosfenyo nem rohad el, de szep nem marad. fekete lesz es csunya.

2. nem kell vastaglazur. az reteget kepez, ami a fa mozgasa miatt mindenkeppen megserul, alamegy a viz, felazik, es olyan lesz mint a kepen.

le kell csiszolni a faig, es vekonylazurral lekezelni. az beivodik a faba, nem tud lejonni mert nem igzan kepez reteget. 5-6 evente azt is ujra kell kezelni. :-(

vajk
Előzmény: papus_03 (40814)
Skofi Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40815
Tatabányán kb. 30 éves régi klasszikus cserép ingyen elvihető. 70/456-1612
papus_03 Creative Commons License 2010.08.20 0 0 40814
Világos de a vastaglazúr az utolsó réteg csak a vékony lazúr kevés. Ó igen vörösfenyő,csak hát tízen évvel ezelőtt nem úgy volt ám faanyag ahogy manapság.

cseik #40810
Azért ezeket kihagynám. A vörösréz az amit még el tudok képzelni.
Én már az emeletes ágyon is szédülök semmi keresni valóm 6 méteren :)

ncc1701 #40809
A torokgerenda tetejét ívesre lehetne marni az segítene valamennyit. Vagy vörösréz lemez de ezt már említettem.

Meg lehetne még rozsdamentes acélból és akkor nem lenne vele sose gond :)
De hát nem abból van hanem sima fenyőből. A komplett cseréhez sem kellene 1m3-nél több fa ami most 7m hosszig megáll 100.000.- alatt még vörös fenyőből is. De hiába lenne itt én akkor sem tudom felrakni. Lehet ezért keresek ácsot ?

Előzmény: pajaci (40811)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!