A hagyományos hornyolt szalagcserép már "bizonyított", az ára sem vészes. (Guglinak példa: Tondach hornyolt ívesvágású). Persze ha más tetszik, akkor sem gond, 30 év garanciát a legtöbb gyártó ad a termékére. Szubjektív elemek döntik el a választást, én pl a régebben sokszor elmálló pár éves mázas cserepek okán nem vennék mázasat, de lehet, hogy mára javult a gyártástechnológia. :-)
Nem minden típushoz lehet a "kötésbe rakott" rendszere miatt szélcserepet gyártani (pl az említett szalagcseréphez). Ezeknél marad a hagyományos technika (deszka+ bádogozás). A hálóba rakott sajtolt cserepekhez sokminden van, nem csak szélcserép, hanem pl szellőző és tsai is.
Milyen fajta tetőcserepet javasolnátok, ami hosszabb távon tartós, és persze az ára sincs az egekben? Jó a konkrét temék is, de ha típust írtok, az is megfelel. Sosem vettem még, és nem akarok mellé nyúlni. A tető szélére való cserepet lehet kapni minden típushoz, vagy nem gyárt mindenki?
Ez nekem nem ilyen egyszerű, lévén 2000 km választ el a leendő hobbitelektől....Persze emiatt más problémák is adódnak: Addig nem vehetek semmit, míg haza nem költözök...Mert 2 hetente szőlőt permetezni mégsem járhatok haza a Ryanair-rel....:)))))))))
Csak próbálok infókat gyűjteni, hogy ne érjen túl nagy meglepetés.
Á, azt várhatod... Kétszer kérdeztem meg az ártamszolgáltatót írásban!! (e-on), hogy ha most 1 fázist hozatok be és majd az építkezés végén módosítok 3 fázisra, az milyen többletköltséget jelent majd, de az első levélre válaszoltak legalább, igaz, azt nyomták, amit én is el tudok olvasni a neten levő oldalukról. A másodikra, amiben felhívtam a figyelmüket, hogy konkrétan nem arról szólt a kérdésem, mint amire válaszoltak és akkor megkérdezném újra... na, arra nem is válaszoltak. :O Így kértem 1x32 A-t most, véglegesre, mert az földkábelnél ingyenes 15 m-ig. (Nekünk pl. a szemközti villanyoszlop aljától mérték a távolságot, de olvastam egy másik topikban, hogy van, akinek az oszlop tetejétől mérik.)
Szóval ha ennyit kérsz és ilyen távolságra (légkábelnél azt hiszem 30m az inygenesség határa), akkor az ingyenes a szolgáltató felé. Ha nagyobb teljesítményt vagy távolabbról kell hozni, akkor az árszabás fenn szokott lenni a szolgáltató honlapján. (Az nincs fenn, hogy ha 1 fázisról 3-ra váltasz kb. ugyanakkora áram mellett, akkor az mennyibe kerül, és én sem tudtam meg.)
Meg kell még venni a dobozokat, bele a sok kütyüt, fi-relé, madzagok, stb. igény szerint. Nekünk 3 dobozunk van (egy fogadószekrény, egy fáziszekrény, amibe később a 3 fázisú óra is bele fog férni, meg egy kismegszakítós szekrény, amit később bevihetünk a házba, majd ha lesz ház. Fi-relé lesz benn, leendő kábeltv/internet kábel is áthúzva az út alatt) Anyagdíjjal, regisztrált szerelő munkadíjjal, teljeskörű e-onos ügyintézéssel együtt került 110e Ft-ba.
A szekrények helyükre kerültek múlt vasárnap (szerelő ásta le kerítésvonalba), szerdán az e-on által megbízott úttúró vállalat emberei áthozták a földúton a kábeleket, remélem jövő héten döntés születik az e-onnál arról, hogy a madzagokat összeköthetjük és kihozzák az órát. De állítólag ez a döntés szokott a legtovább tartani...
Hobbitelek vásárlásán töröm a fejem, s el is kezdtem keresgélni.
Bármilyen jó tanácsot szívesen látnék.
Legnagyobb problémám az, hogy az általam preferált kategóriába tartozó telkek többségénél a köművek a "telekhatáron", "utcában", "szomszédos telken"találhatók.
Kérdésem lenne, hogy mennyibe kerül a vizet-villanyt behozni a présházba?
Tudom ez attól is függ, mennyire van messze a villany. Pl. most kaptam egy jó ajánlatot, a villny a tulaj állítása szerint 200 m-re van. Bárkinek tapasztalat?
Leginkább az áram bekötése érdekelne, mert úgy tudom az elég drága móka. (ha már csinálnám asszem inkább 3 fázist kellene bevezettetni.)
Előtető (kb. 9x2,5 m-es, valószínűleg cserép lesz rajta) fal felőli részének tartására elegendő-e a következő megoldás: A ház koszorúja belülről olyan 10 cm-el a födém fölé ér. A koszorú a tetejétől 6-8 cm-re átfúrva; 12-es menetes szárral mindkét oldalon nagy alátéttel és anyával 10x10-es fa rögzítve a fal teljes hosszában 50 centinként.
Nem bagatelizálom én el, csak tippeket adok az olvtársnak. Ja a koszórút még nem is kérdeztük. Ha a pince fal és a földszint között van egy masszív koszorú, még egyszerűbb az eset - biztonságosabb . Jó nem a fél pincét egyszerre kibányászni, az tényleg veszélyes, de amúgy egy fal szakaszos aláépítése nem az első eset. Amit túlajdon képpen nem is mondtam.
Volt a téglás megoldás, amikor kiástak egy szakasz kb. harmad / félkörben úgy 3-5 sor téglának megfelelően majd alúlról szépen kirakták téglával, aztána kör többi részét csinálták azaz zárták a kört, így és lementek akár 6 -9 méter mélyre is.
A betongyűrüs megoldásnál meg körbeásták alúl a gyűrüt az ekkor lesüllyedt és a tetejére tettek egyújabbat, és ezzel a technológiávak ezzel is lemehettek 6 - 9 m mélyre , a föld nem omlott be.
Mindenek előtt azt kell megnézni a pince fal jelenlegi padozat szinttől meddig megy lejebb. Ha megy tovább nyert ügyed van.
Ha nem, már problémásabb, de nem megoldhatatlan. Tegyük fel, ill ne tegyük, írtad 4 x4 m -es az alap terület.
Ilyenkor az un . lépcsős megoldás a legjobb. Tehát az új mélyebb rész márcsak 3,4 x 3,4 es azaz van egy perem a széleken. Mint mondtad beton a padozat . Először csinálsz egy belső vb. koszorút körbe, pl, 15 x 15 ösz szevénnyel, aztán felvered a padozat betont nyilván a fal mellet sőt a koszú alatt se tudod és nem is szabad. Egy 50 -60 cm -es leásás nem túl kockázatos. Mikor ezzel meg vagy zsalúkövel kirakos , vasalod és kibetonozod. A pincében a fal mellett úgysem jársz, erre a peremre körbe boros és sörös hordókat raksz . Csak úgy ne járj mint az Ó utcában ahol a pince bányászatnak egy teljes ház összomlása lett az eredménye. Ha óvatos vagy azért szakaszosan csinálod. Ez a művelet igaz nem veszélytelen , de egyáltalán nem megoldhatalan.
Vagy megtervezteted, engedélyezteted és kivitelezteted !!
Más : házak mellett, igaz kivülről nem egyszer leásnak ennél sokkal mélyebbre, ha nem túl hosszú és nem túl mély a leásás némi támassztással semmi baj !
Statikussal mindenképpen konzultálok előtte, mert én se szeretnék problémákat. Tudom, hogy ha teljesen hivatalosan szeretném csináltatni akkor iszonyat költsége lenne az egésznek a tényleges munkadíjhoz képest. Mondjuk ennek a háznak egy jó része nem szerepel papírokon és azok a rajzok amik vannak azok se éppen a valóságot tükrözik. Például a pince hivatalosan 2 méter magas. Na már most ha így lenne még egy magasabb talpú cipőben is ellennék lent, de ha a valóságban 160 centinél több akkor én óriás vagyok.
hát ezt én nem tudom megmondani, hogy nálatok mennyi az annyi. van egy kamarai díjszabás meg egy, amit a helyi kereslet-kínálat határoz meg. illetve statikus sem vagyok. a nálunk "szokásos" árakat tudom megmondani, persze a látatlanság bizonytalanságát is bele véve:
egy helyszíni szemle 15 - 30 e ft, technológiai leírás, számítások nem kiviteli formában úgy 30 - 60e ft körül. reálisan a kettő együtt 35-60e ft.
mivel a pince mélyítés építési engedély köteles, ha ezt be akarod tartani, akkor tervezés (felmérés) szükséges alaprajz, metszet stb-vel 30-50e ft. körülményektől függően. szakértői vélemény kb. szintén ennyi. engedélyhez szükséges egyéb doksik és illeték úgy 35e ft. plusz a statikus. ez együtt kb. 120 - 160e ft körül. ezek nettó árak.
és mondom, hogy nálunk jelenleg várható árak ezek. kaphatsz ennél lényegesen többről és kevesebbről is ajánlatot.
az engedélyeztetés irreálisan magas összeg a munkához képest, tudom. de a statikusi felmérés/tervezés nélkül akár az életeddel is játszol, nem is beszélve ház épségéről.
Az adatlapodon látom, hogy foglalkozol tervezéssel és hasonlókkal. Nagyjából milyen összegre lehet számítani egy ilyen munkánál a pince körülbelül 4x4 méteres.
1. a vorosfenyo nem rohad el, de szep nem marad. fekete lesz es csunya.
2. nem kell vastaglazur. az reteget kepez, ami a fa mozgasa miatt mindenkeppen megserul, alamegy a viz, felazik, es olyan lesz mint a kepen.
le kell csiszolni a faig, es vekonylazurral lekezelni. az beivodik a faba, nem tud lejonni mert nem igzan kepez reteget. 5-6 evente azt is ujra kell kezelni. :-(
Világos de a vastaglazúr az utolsó réteg csak a vékony lazúr kevés. Ó igen vörösfenyő,csak hát tízen évvel ezelőtt nem úgy volt ám faanyag ahogy manapság.
cseik #40810 Azért ezeket kihagynám. A vörösréz az amit még el tudok képzelni. Én már az emeletes ágyon is szédülök semmi keresni valóm 6 méteren :)
ncc1701 #40809 A torokgerenda tetejét ívesre lehetne marni az segítene valamennyit. Vagy vörösréz lemez de ezt már említettem.
Meg lehetne még rozsdamentes acélból és akkor nem lenne vele sose gond :) De hát nem abból van hanem sima fenyőből. A komplett cseréhez sem kellene 1m3-nél több fa ami most 7m hosszig megáll 100.000.- alatt még vörös fenyőből is. De hiába lenne itt én akkor sem tudom felrakni. Lehet ezért keresek ácsot ?