Olvastam már mástól is, meg nekem is probléma, hogy a kézifék nagyon gyenge. Nemrég behúzott fékkel simán el bírtam tolni ugyanúgy mint fék nélkül. Most legalább annyira rendbe lett hozva, hogy éjszaka akkor is a helyén marad, ha nem hagyom sebességben :-)
Az ablaktörlőről sem szóltam még. 3 fokozat ugye. De nekem csak a harmadik működik, ami a leggyorsabb. Az első két fokozat nem csinál semmit, pedig, ha jól tudom azok timer fokozatok.
Néha az önindító beszarik, olyankor gyújtás helyett csak káromkodás van. Aztán pár perc múlva jó lesz.
Mindenki a hibákat sorolja, mégis mennyire odavagyunk ezért az autóért :-)
Azt a qvvvaaa
Néhányszor már nagyot néztem, mikor a topicot olvastam. Minden zastinak ugyanazok a bajai vannak:D
pl. Első fék szar, szorul.
A kormányom a bjuszkapcsoló rossz, mostmár csak a reflektor működik, a tompi nem.
A tápszivattyút most cseréltük, mert egy nagyobb emelkedőn többször is megállt.
A jobb oldali ajtót nemnagyon lehet kulccsal nyitni.
A kesztyűtartó nagyonnagy esőben beázik.
A rükvercet marha nehezen veszi be, de ez már egész fiatal kora óta igy van. Azt hittem eddig, hogy ez természetes.
A feszszabályzót ki kell cserélni szerintem, mert néha nincs töltés. De ami benne van, az már kb 8 éve jól birja, egy skoda elektronikus feszszabályzó.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, ezek mind tipushibák. Szóval ne keserdedjetek el:D
Joc
Hali Opelroy.A X. kerületben van egy bontó a hangár utcából nyillik.A cím:X. kerület Harmat u. 224.
Tel:260-3919
Az ajtókat én úgy orvosoltam hogy az ajtó gumikat cserélgettem amig jó nem lett:-))
Kicsit macerás de jó lett.
Hali
Nekem is szar volt a rükverc, aztán egyszer mikor nem akart menni, ráb***tam egy hatalmasat a váltóra, amitől szétesett. Elvittem szervízbe, és ott megcsinálták normálisan, azóta rendesen betalál :-)
Ezek a műanyag bigyók nekem is hiányoztak mindenhonnan, ezért vettem még egy forgalomból kivont példányt. Szerintem legjobb, ha te is ezt teszed, így egy időre megoldódik az alkatrészprobléma. Egy zastava jelet tudok adni, ha kell, de a két műanyag pöcök hiányzik a hátuljáról, így csak felragasztani tudod.
Az ajtókárpit nekem is lejött pár helyen. Mivel nem volt bolhám, megfúrtam két helyen és behajtottam egy-egy csavart, így most elég jól tart. De a törzsgyökeres zastisok lehet, hogy adnak jobb tippeket az ügyben :-)
Az ajtónak nem tudom milyennek kéne lennie. A mai kocsikhoz képest nekem is nehezen csukódik, de annyira nem vészes.
Én még azt vettem észre, hogy a két verda közül egyiknek sem nyílik ki a jobb oldali ajtaja a kulcscsal, mindig belülről kell lenyomnom a pöcköt :-(
Tanácsot szeretnék tőletek kérni GTL55-ös Zastival kapcsolatban. Most vettük a gépet a barátnőmnek, elég jó állapotban van, ahhoz képest hogy csak 100k-t kértek érte. Gyakorlatilag csak kisebb hibák vannak. Ilyen pl az, hogy elég nehezen lehet megtalálni a váltón a hátramenetet és nehezen is lehet kivenni belőle. A többi 4 fokozat vajkönnyen kapcsolódik.
A másik gond az, hogy mind a négy ajtót szinte be kell vágni, mert különben nem csukódik rendesen. A zárak már végállásig ki vannak állítva, és így sem. Hogyan lehet ezeket a hibákat orvosolni szerintetek? Illetve kellene még egy bontónak a címe, ahol beszerezhetőek lennének a hiányzó alkatrészek. Pl: szélvédő alatti műanyag rács, belső kilincsek díszgyűrüi, hátsó feliratok, kárpitpatentok, meg egy műanyag első lökhárító, mert el van repedve.
Köszi!
Cyrex: A beázás a szélvédő tömítetlensége miatt következik be, általában.
Én már jártam így. Körbe kentem a szélvédő gumicsíkját az üveg és a kasztni felől is FBS-vel és onnantól kezdve nem ázott be a dög.
A szellőzőről meg annyit, hogy a jobb oldali a fűtés miatt van, a baloldali meg dísz lehet. Mert az enyémen csak jobb oldalon van. :))
JA és ha letakarod nem fog jobban melegedni a motor (feltéve ha jó a hűtő rendszer!!). Tapasztalat.
Kicsinyítsd le és írd felül a szerveren. Néztem én is azt a lengyel oldalt, nagyon durva verdák vannak rajta. Az a gond vele, hogy csak a navigációt lehet angolra állítani, a cikkek csak lengyelül vannak fent :-(
Ez kell nekem:))) 98 lovas(8430 1/min), 180 Nm a nyomatéka (1-ben 76, másodikban 119, harmadikban 147, végsebességre nincs adat:D, ha jól látom... nem tudok lengyelül sajnos...) A gyorsulására kiváncsi lennék:)
Remélem, nem haraxotok a hülye képeimért
Joc
Ááá, a tied is csíkos:)
Nekem nagyon tetszik az a fekete zaszti, a fekete-fehér felni is nagyon jó 5let szerintem:) Bár ez legjobban akkor mutat jól, ha szép fekete a gumid is. Az egy nagyon jól eltalált kocsi szerintem. Még a legrégebbi fajtából ujitották fel, ami még kereklámpás volt.
üdv: Joc
Az is van.Benne van még a tankban.Lehet hogy nem jó helyen lakunk most ez ügyben.Békés megye.Gyomaendrőd.Egyébként együtt odaadom egy ezresért annak aki először jön.Hogy mégse ingyen.A motorról tettem fel képet a netre.Bár csúnya,koszos.---www.tar.hu/doca
ezzel a légterel? m?anyag izével van egy kis gond: a motorháztet?n azok a lyukak nem azért vannak, hogy ott hideg leveg?t kapjon a motor, hanem, hogy a meleg leveh? ott távozzon. Szóval ez a cucc nem túl praktikus: nyáron jobban melegszik a motor, télen jobban párásodik a szélvéd?. Szóval én nem javaslom, de, ha neked mégis kell, tudok adni egy pár lepusztult példányt két kisfröccsért :-)
Zastava 1.1 komplett motor váltó féltengelyekkel,önindító generátor -komplett egyben eladó.Szal mindenestől,még a légszúrő is rajta van.Nem csutka ramaty,-üzemképesből lett kibontva.Hozzá hűtő, motorral.olcsó pénzért.No és van Zastavára való alufelni garnitúra.Gumikkal,de azok már inkább csapatni valók.A négy felnit hétvégén homokoltam le,mert más terveim voltak velük,de most ez van.Alku nélkül egyben 20 ropi.
Adatai:melber 5Jx13 H2 4x100
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n] Azért bélyegkép mert gondoltam a modemesekre.Akit érdekel Egér jobb gomb>tulajdonságok stb.
Nincs valakinek ilyen műanyag trutyija a motorháztetőn lévő két szellőzőre? Nem ami közvetlen a szélvédő alatt van, hanem a motorháztetőn. Vagy lehet valahol kapni?
Hmmm, olyan óccsóér lehet rá kapni alufelnit? Meggondolandó:))
Cyrex: Fesd le a peremét fehérre, az azon belüli részt meg feketére:) Remélem, érted, mire gondolok...
üdv: Joc
Nemrég került a tulajdonomba egy Zastava, nagyon korrekt kis autó, valósággal beleszerelmesedtem! (Kár, hogy a Zastavásoknak nincs klubja...)
Lenne egy óriási problémám: kilyukadt a tankom, amit ki is csréltem, de az üzemanyagszintmérő-szonda nem akar működni. Próbáltam a régi tankéval, kitisztítottam az úszót, szétszedtem, kicseréltem a kábelt, rámértem a műszerre a műszerfalom és semmi...
Végigmazsoláztam már ezt a fórumot is, de ez sem segített. Hátha valakinek volna valami ötlete, mert már nagyon unom a PCR- (papír-ceruza-radír) technikát! Előre is kösz!
Városban 9,5 körül járok, igaz én nyomom, mint süket a cseng?t. Suzuki Swift nem ellenfél. :o))) Viszont országúton minden gond nélkül el lehet érni vele az 5-6 L közötti fogyasztást.
Télen remekül indul hidegen. Én azt szoktam csinálni, hogy padlóig kinyomom a gázt, kihúzom a szívatót, 3-4 pumpálás a gázra és pöccre indul -25°C-ban is.
Alufelnivel próbálkoztam. Tavasztól ?szig azzal járok. Valami Uno felni, amit a bontóban vettem 10e/4 dbb áron. A lemez felnin téli gumik vannak, ami viszont nem egy hülye dolog a téli id?szakban.
Egyébként eddig 3 alufelnis Zastit láttam az országban az enyémen kívül. :o)
Cyrax:
Városban elég leszorítani 9 liter alá, de elvileg lehet. Ha sokat nyomulsz városon kívűl, lemegy fogyi 7 liter alá. :))
Az óra ilyen.
Télen jól indul. Full szivató, kis gáz, tekerés és beugrik. De érdemes járatni hidegen, mert ha melegszik egy kicsit egy helyben, akkor meghálálja hosszútávon. Tapasztalat.
Én most nyáron észre vettem, h csipegi az olajat. Erre apám mondja, h melegítsem egyhelyben egy kicsit és azután menjek, mert eddig indítottam és megyek is. És láss csodát nem eszi az olajat!:))
A fekfomunkahenger vagy mi az nem jonne jol:(
De azert raszamoltam. Remelem egy 20-asbol meguszom...
A bosszu jogos a tonkrevagott Zastiert, csak legy benne biztos, hogy azzal szursz ki, aki meg is erdemli.
A mi kicsikenknek is letortek az antennajat, leloptak a feliratokat a fararol... Mit nem adtam volna, hogy latom ki az a szemet: az antennaval a s***eben tavozott volna es akkor finom vagyok!
Kitartas mindenkiek: jon a hetvege!
sajnálom, ami történt. Mi is jártunk hasonlóan egy pár éve, csak szerencsére egy szomszéd látta az illetőt, így pár nap mulva elkaptuk, és fizetett. Nem akarlak rosszra biztatni, de én a helyedben bosszut állnék rajta. pl. véletlenül ráboritanék az oldalára egy kis kromofágot...
Az elején mi tört össze?
Joc
A ladánok krómozott lökhárítója van, ergo a Zastaván nincs festéknyom. A Lada lökhárítója, meg úgy-ahohy ki van egyengetve, nyilván, ha volt is rajta festéknyom, azt már le is takarították róla. :-(
THomaS: Azért biztos-ami-biztos alapon számolj rá 7-8ezer forintot, hátha a fékmunkahengert is cserélni kell...
A pórul járt kolégát baromira sajnálom, átérzem a gondokat...
A tippet a javításra koszönöm. Felhívtam egy alkatrészboltot, ahol azt mondták, hogy zastihoz 5900 a féktárcsa (és hozzétette, hogy egy pár - valóban párban adják a féktárcsát? innen is látszik, hogy nem értek hozza), a fékbetét meg 1600 vagy hogy volt (4db).
Hál Istennek, tényleg nem lesz annyira drága mulatság:)
:(((((((((((((((((
Tegnap a parkolóban összetörték a Zastavámat... Valami barom beletolatott, de olyan durván, hogy nemcsak az eleje tört össze, hanem nekitolta a mögötte lév? autónak is, és a hátsó lökhárító is elferdült. :( Persze betétlap, vagy ilyesmi sehol.
Ma találtam a parkolóban egy lada kombit, aminek gy?rött a hátsó lökhárítója. (ami mellesleg pont olyan magas, mint a sérülés az autómon) Munkálkodik bennem a kisördög, hogy segítsek megkönnyebbülni a lada gumijainak, vagy ilyesmi, csakhát mi van, ha mégsem az volt? És mi van, ha az volt, és nem túl nagy fantáziával rájön, hogy ki állt bosszút rajta, és megbosszulja a bosszút?
Na mindegy, asszem ebbe bele kell tör?dnöm.
Ezekszerint a két olajszintellenőrzés nem ugyanott történt ugye? Szvsz olajfogyasztást csak úgy érdemes mérni, ha a két ellenőrzés ugyanazon a helyen történik, ugyanis ha szemre vízszintesnek tűnik is a két terep, 3 deci difi simán adódhat a szemmel nem látható "domborzati" különbségekből.
A leírtakból úgy tűnik, hogy oda-vissza az összolajfogyasztásod volt 3 deci.
THomaS:
Sajna a hátsó cserét nem lehet megoldani, mert ahhoz az egész hátsó futóművet át kell alakítani,mégpedig radikálisan.
Az első fékek cseréje szerintem 10-15 eHUF-ból megoldható.
A köv a problémám: azt hiszem, a fékem nem szuperál rendesen. (GTL55-ösöm van, 17 éves a kicsike).
Gyanítom, hogy féktárcsa és fékbetét csere lesz belőle. Tudnátok saccolni, hogy kb mennyibe lesz az alkatrész? Termeszetesen mindkét oldalról szó van, miért is ne :(
Ja: nem vagyok műszaki zseni, de: megoldható, hogy a hátsó dobfékek helyett is tárcsa legyen, vagy hülyeséget kérdeztem?
Válaszokat előre is köszi,
THomaS
Motorgondok?
Nem tudom mit gondoljak.
A hétvégén megjártam a vassal Halásztelket.Mielőtt elindultam és visszaindultam ellenőriztem az olajat. Visszaút előtt kellett vagy 3 decit beletölteni. De a visszaút után ellenőriztem és akkor meg nem kellett bele.:o)
Na, ilyenkor mivan? Mit csináljak??
Tanácstalanságban leledzek. Egyébként 1 éve lett felfúrva stb...
Az enyém élete els? 5-6 évét garázsban húzta le, szóval kábé ennyit letagadhat a kasztni a korából :-) (87 decemberi egyébként) Ennek ellenére ennek a kasztnija is rohad itt-ott, de azért még egyben van. Ráadásul a hátulja kétszer is meg lett törve, és egyszer sem lett rendesen kilakatolva... :(
Szerintem semmiképp ne add a bontós hiénák kezébe, mint írtam, röhejes áron veszik a zastavákat.
sajnos ezt csak úgy érdemes felújítani, hogy _mindenét_ átszerelni egy olyan zastiba, aminek jó a kasztnija. én úgy gondolom, ilyen nem létezik :-))))) (de javítsatok ki ha tévedek).
ennek spec az ajtajai még jók (ezt nem írtam), mind az öt. de maga a bódé az siralmas. gondold el, azért nem újíttattam fel a hátsó gátlókat, mert attól féltem hogy ha egyetlen Newton erőt is kifejtenek, leszakad a torony :-)))) (az öklöm átfér a csomagtér felől a doblemezen)
Elöl olyan a vas, hogy hajlik összevissza. rozsda nem látszik rajta, de nem találsz egy használható emelési potot, mert belemegy az emelö, mint a gyurmába. ezen kívül egyszer karambolos lehetett, el van torzulva az eleje. namost, mivel zastin nem lehet kerékdőlést állítani (legalábbis "hivatalosan", azaz módisítások nélkül), így az egyik kerék pozitív a másik negatív dőlésű... de ezt már idefloodoltam egy párszor :-)
az eladáson kívül érdekel egyébként esetleg olyan Zasti megvétele, aminek a kasztnija jó állapotú, de a motor gallyra ment és a futóműve is kuka... a kettőből tudnék egyet csinálni.
Anno az én Zastavám is kis híján bontóban kötött ki. Aztán, megkérdezve 3-4 bontót, inkább a felújíttatása mellett döntöttem. A bontók ugyanis 6-15ezer forintot kínáltak érte... (egy teljesen m?köd?képes, még-éppen-vizsgás autóért... Röhej.)
Sajnos én abszolút nem értek az autószereléshez, ráadásul panelházban lakom, szóval hely sincs rá. Ja, és pénzem sincs... :) Úgyhogy sajna nem fogom megvenni t?led. (pedig az a vacsi új motor nem hangzik rosszul... :))
Sziasztok
még mindig eladó a tesómnak általam épített Zastava.
ezek az utolsó napok hogy meg lehet venni, aztán a szüleim eltolják egy bontóba, amiből se nekik se a topictársaknak semmi haszna... tele van jó cuccokkal, jobb szeretném ha egy Zastava tulaj alkatrészforrása válna inkább belőle.
A motor+hengerfej generálozott (bejáratós!), az első telók felújítottak, a gömbcsuklók újak, stb. A váltóval/diffivel van valami (bővebbet magánban), de közlekedni azért lehet vele. A kasztni szemét. A papirok lejártak. Forgalomból több mint 1 éve ideiglensen kivontuk, az 1 év azt jelenti, hogy azóta ez "végleges"-sé vált automatikusan - de a rendszám megvan és rajta van.
Amit érdemes kitermelni belőle: üvegek, beltér (bézs szinű, szép), komplett motor (nagyon jó, új!), kerekek, fékek (komplett felújítva elöl), gátlók, gömbök, stb-stb.
Akit érdekelne bontásra, ne aggódjon a papírhiány miatt, én odaviszem bárkinek az ajtaja elé és ott teszem le. (bízom benne h a rendőrök megértőek ha épp eszükbe jut azon az 1 úton igazoltatni).
Végülis a frissen generálozott kifogástalan motor árában odaadnám. Szélsőséges esetben segítek a motor-átrakásban is. Árat már nem is mondok, akit esetleg érdekel, ajánljon valamit. Pszilaj? látom motorgondjaid vannak...
cím: zhoudek@freemail.hu és bocs a hirdetgetésért.
z.
Adalékoljam vagy győrűzzem meg?? Igen, pontosan ebben a sorrendben. :-)
Ha az adalék megfogja, nyertél (mondjuk erre max. 30% esélyt adnék). Ha nem, bele kell nézni mélyebben a gépbe...
Sajna a gépem elkezdte kapkodni az olajat.:((((
Még nem sierült bemérnem, hogy mennyit, de már féllitert evett meg. Kezd aggasztani.:(((
Mit tegyek vele?Adalékoljam vagy győrűzzem meg??
mindegyik hozzászólást nem tudtam átnézni, azért ha már írta vki, akkor elnézést.
nos a minap láttam egy am. filmet: drowning mona. egy kisvárosban játszódik, s miután a lakóknak nincs sok pénze, mindenki, kivétel nélkül sárga yugo-val jár. ez a legolcsóbb újautó az usa-ban, a filmben 3999 dollárt mondtak volt.
nem semmi reklám lehet ennek a márkának.
főszereplők: bette midler, danny devito, jamie lee curtis.
Sziasztok, a dolog a következő:
nagy meleg, megy a venti, a kocsi alapjáraton lefullad, ha picit a gázon hagyom a lábam, semmi gond, a karbin beállítottam a CO-t, az alapjáratot, de szinte naponta elmegy:-((
cseréltem megszakítót, gyertyát, gyújtáskábeleket, benzinszűrőt.
Mi lehet még a probléma?
Köszi szépen a felvilágosítást. :o) Tulajdonképpen összeraktam, csak azt nem tudom, hogy jó-e. A sebességeket egyel?re veszi, de g?zöm sincs, hogy a rugónak a gömb alatt v. felett kell-e lennie, ill. merre áll a szára. Az alsó porvéd? cafatokban van, kész csoda, hogy a "félgömböket" nem hagytam el.
Sajnálattal vettük tudomásul! :(((
De ami még rosszabb, hogy egy-két héten belül összesen kb 10 HUF-ot emelkedik a benzin. Mert drágult az EURO! :(((((
A két félgöm fölött van az a bizonyos "tányérka", tehát fölfelé nem kell mozognia. Alul szintén egy csésze van, arra sem mozog. Ha a két félgömb nagyon ki van kopva, akkor érdemes újakra cserélni. Én a TraWaLaban vettem, ár 1000 Ft.-ért. És alul van egy porvédőgumi, ami KEREK alakú. Én kapásból a másik formát vettem, mert az nagyobbnak tűnt. A félgömbökhöz, a fészekbe érdemes egy kis szilikonzsírt tenni. Mivel januárban csináltam, ha szükséges, bővebb felvilágosítással is tudok szolgálni. Jó utat!
Holnaptól 3 Ft.-al drágább a benzin. :((
Tegnap este szétesett a váltókarom. Miután szétbontottam, találtam benne két ilyen félgömb izét, ami valószín?leg a váltókar rúdján volt és az hivatott biztosítani a mindenféle mozgást. Na már most én ezt összeraktam úgy, ahogy tudtam, a váltó is m?ködik nagyon szépen, de azért jó lenne tudni, hogy kellene kinéznie. :o) Volt egy pöcök a váltókaron meg egy rugó és hasonlók.
Ja...
A hátramenethez le kell nyomni a váltókart vagy nem? Egész eddig le tudtam nyomni. Most nem tudom lenyomni, de veszi anélkül is...
Szerintem érdemes kicserélni a gombát.Csak a tömítésre kell odafigyelni, hogy jó legyen. A hűtőt nem is kell kiszedni, csak az aljából a gombát. De ha van belső kapcsolód és tudod mindig figyelni a hőfokot, akkor nincs nagy gond. Csak ha egyszer elfelejted! :-(
sziasztok
nemrég váltottam zastavára egy fityóról, elég jók a tapasztalataim, egy baj van - a ventillátor automatán a legnagyobb melegben se kapcsol be a szerelő szerint hűtőgombát kell cserélni amit nem érdemes, mert utána lehet, hogy az egész hűtőt ki kell cserélni, mert be lehet vízkövesedve, rohadva, stb.
szerintetek könnyen ki lehet cserélni, vagy ne foglalkozzak vele (van belső venti kapcsolóm)?
Van egy pár eladandó/odaadandó alkatrészem Zasztihoz Budapesten, újpesten.
Van egy komplett motorom, papírokkal, mindennel, jó tökéletes állapotban,
komplett karburátor, generátor, vízpumpa, AC pumpa, van
hátsó lökőm, 4 oldalsó ablak, relék, kapcsolók, seb.mérő óra, Zaszti
szerelési könyv, kalaptartó 2 handszóróval, komplett bajuszkapcsoló szerkezet,
1 bontatlan légszűrő és egy bntatlan fogas ékszíj, 2 vadi új első fényszóró,
2 napellenző, váltóbox, komplett kormányszerkezet, plussz apróságok.
Tel:0620 4267907 Kocsis Gábor
hogy a vízhőmérsékletmérő nem mozdul, most a legnagyobb melegben sem csak nagyon picit felfele
Van az autóban termosztát? Mert ha nincs, akkor a víz nem megy feljebb az elso vonásnál melegben sem.
Ha nincs, akkor ráérsz a tél elott rakatni bele (mert enélkül nincs futés), hátránya hogy nélküle többet fogyaszt az autó (fél-egy liter is lehet százon).
a km mutató megy 10-ről indul Ezzel nem tudsz mit csinálni. Az óra számlapján van egy kis pöcök és emiatt nem bír a mutató lejjebb menni. Szerintem nem lenne "egészséges" ezen változtatni.
Sziasztok most sikerült hozzájutnom egy gépsárkányhoz, egy polski után, igazából nincs nagy baj vele, érdekelne, szerintetek mit érdemes rögtön kicserélni rajta?
Feltűnt, hogy a vízhőmérsékletmérő nem mozdul, most a legnagyobb melegben sem csak nagyon picit felfele, a km mutató megy 10-ről indul, ezekket lehet javítani?
Nagyon örülnék, ha vki tudna nekem küldeni szerelési könyvet:-) (akár mail, akár fénymásolás)
Gratula a sikeres vizsgához!!
A futóművet lehet állítani!
-A stabilizátorrudon lévő anyákkal+alátétekkel lehet az utánfutást állítani.
-A kormányrúdfejeknél lehet az összetartást állítani (0ą1).
-A kerékdőlést tudtommal nem lehet, mert az fix.
Üdv Mindenkinek!
Zolee, a fűtéscsapot még anno nekem ígérted, ha megvan köszönettel veszem. Kár, hogy eladod a gépet. Az enyém a "tüzijáték" után tökéletesen rendbe lett hozva. Egyúttal le is műszakiztattam, kaszni rendbehozva, ajtó cserék, alvázvédelem, futómű, fékek, stb.... Kicsit sokba került, de nagyon jó lett.
A motorhoz nem nyúltunk, de nem is volt vele gond. 1500 km-re 0,5 liter olaj, országúton 100 -110 -nél, 6 literes fogyasztás. Igaz, kapott egy adag Metabondot. Két új gumi, a szálszakadt futózottak helyett. Apropó. Lehet a Zasztin futóművet állítatni? Nem szeretném, ha lekajálnák a gumikat.
Röviden ennyi.
Szerintetek mennyi márka lehet még az országban, ami működőképes is?
Veresegyházon láttam egy hirdetést, 30.000 Ft-ért kínáltak egyet alkatrésznek. :(
Jó utat mindenkinek!
Egyébként(lehet .hogy nem érdekel senkit sem a pár év,sem az,hogy ide írogatok)csak betettem ide mint NEM HIRDETÉST(mert azt megtettem az apronet,vezess,..etc helyeken),hanem felhívást.
Erről meg ennyit.
Nem kell ,hogy mindenkinek tetszen az amit csinálok.Engem meg egyelőre nem hat meg egy rossz
vélemény arról amit csinálok.
Mellesleg jó forumozást,meg talikat.
Ennyi amit kívánhatok nektek.
by Zsolt
Hali!
Ezt a gépet miért nem az aproneten hirdeted?
Másnak is csak az én hirdetésem b......a csőrét.
Nagy fórum van itt.Havi átlag öt beírás.
AKINEK IGÉRTEM A MŰSZERBLOKKOT!!!:
MÉG A HÉTEN MEGY.
még mindig meg szeretnénk válni ettöl az autótól, amely a nagygenerálozás óta áll.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
a kasztnija rossz, egyébként full felujitott futómü (gátlók is, elöl!) van alatta. A forgalomból ideiglenesen van kivonva, de azóta eltelt 1 év, tehát ez már végleges kivonás. visszahelyezni a kasztni szarsága miatt nem lehet. A generálozott és bejáratott motor árában elvihetö
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
az árban biztosan meg tudunk úgy egyezni, hogy olcsóbb legyen mint egy zastava motor generálozása. a hengerfej síkba van szedve, szelepek bemarva, hézagolva, szívócsonk illesztve(!), dugók gyűrűzve, hengerek hónolva, főtengely felköszörülve, új csapágysor, új szíjak, stb.
a váltó nem túl jó, de az autó a saját lábán megy. A beltér drapp szinü, a müszerfal szögletes fajta (2 kerek órával persze).
írjon akit érdekel zhoudek@freemail.hu
esetleg a motorcserében is segítek, ha valaki emiatt veszi meg.
z.
PS. a sokat igérgetett fütéscsapot is megtaláltam, ugyhogy akinek igértem, légyszi irjon a cimemre (fent).
Lehet benne valami.Állítólag nem sokat változtattak rajta, pedig ha nagyobb motort raktak bele, akkor a futóművel, a fékekkel is kellett volna kezdeni valamit. Ami képeket láttam róla a belseje az nagyon korrekt. Meg a klíma is rulez!! :-)
Köszönöm a tanácsot, de azt már láttam:)
Zastava Florida Sedan-nal kapcsolatban tudsz valami oldalt mondani?
Kiváncsi lennék a paraméreteire. Pár hónapja beszéltem egy vajdasági sráccal ő az mondta hogy nem érnek sokat ezek a modellek, hiába van benne peugeut motor. Fene tudja:)
Még új vagyok itt. Nekem egy 1988-as bordó Yugo Skala 55-ös van lépcsőshátú. Nincs vele nagyon gond. Csak hát nem 2000-es motor van benne, de ezzel tisztában is vagyok. Kiváncsi vagyok az új zastavára. Ti tudtok valami új dolgot róla. Megnéztem a oldalukat, csak szerbül van és azt annyira nem vágom. Zastava Florida Sedan-t láttam. Írjátok meg véleményeteket!
A zastavásoknak van klubjuk?
Hali!
Tudjátok,én vagyok aki itt hirdette nemrég aldó zastiját.
ha lefele olvasnátok,akkor írtam a nálam megbúvó alkatrészekről.
-Jobbos FIAT Ritmo féknyereg(bontós)
-motortartó bak vezérlőmű felöli szijjfeszítővel(enyhén repedt gumival.KI lehet azt cserélni benne?)
-komplett múszerblokk(víz,benzin,km óra fehérszámlapos)
-automata övek(2db szintén RITMOROL)
-2db YUGo dísztárcsa
-új ékszijj
ha valakinek kell akkor emilezzen!
Ha sikerül új órát szerezni, és a régi kidobásra kerülne, akkor esetleg igényt tartanék rá... Az enyében ugyanis a kilométerszámláló rendben van, viszont a sebességmér? megmurdelt. Hátha össze tudom hegeszteni a kett?t :-))
Igen azóta már én is kibogarásztam a műszerfalból az óra egységet. A km-óra részét külön ki lehete kapni, igy első ránézésre szépen kikoptak a mindenféle fogaskerekek, csigák meg mittudoménmég mik...
Mellesleg a hátulján MMG-AM márka, vagy micsoda megjelölés található.
A másik: olajzaba: valahol löki az olajat mint a barom, kb 400 km után alapjáraton ki-ki villan az olajnyomasjelző pilács. :(
Annyiban pontosítanám magamat, hogy ha csak a távolságméro kilóméterórád hibásodott meg, akkor nem szükséges a teljes muszerfalat cserélned, elég csak a km órát (ugyebár a sebesség és megtett utat számláló óra egyetlen szerkezet). Ez igaz akkor is, ha csak Fiat128-ast tudsz szerezni, mivel az is teljesen beillesztheto a Zastava muszerfalba az eredeti helyére.
Nezzd meg a Budatetenyben a Banyaleg utcanal a
volt serteshizlaldanal ott mindig van zasti me meg gozmozdony is :)))))))
Lentebb valahol irtam a cimet is meg a tel is
Hihi, az nálam is döglött volt. Sikerült ingyen hozzájutnom egy Fiat128 órájához (nem csak a távolságmérohöz, hanem a komplett kmóra, tank, víz, ... szetthez). Azt beraktam a Zastis helyére, aztán már ment is minden... Igaz csak 160-ig van számozva a km óra nem 180-ig, meg piros a mutató mem fehér, dehát ez nem olyan nagy baj. :-)
Szóval, javaslom nézz be egy bontóba és kérjél muködo Zastava vagy Fiat128 kijelzo szettet.
Ifjú Zastava tulaajdonossá váltam, teccődik a verda. :)
Csak egy problémám van vele a Kilóméterórája halott, mármint a távolságmérő része.
Ha lenne valakinek ötlete honnan lehet beszerezni hozzá másikat. (bontó, esetleg új)
Köszönettel
Sziasztok!
tényleg korrekt az a 100eHUF azért a zatyóért.
Az enyém is eladó de én ennyiért nem adom el.
Annál többet foglalkoztam vele.
by
ha valakit érdekel írjon.
Ha megmaradnak a pótalkatrészei érdekelne valakit?
Ócsóér'?
Jobbos Fiat féknyereg,
vez mű védő burkolat,
aut övek 1pár
ajtóteló 1 pár(a motorháztetőt még megtartja,be lehet oda építeni)
2 db Yugo dísztárcsa
ablakmosómotor,
ha minden igaz irányjelző relé.
van fénymásolt lefűzött autóker jav könyvem is.
by
Hi!
Az ár korrekt, ha nincs nagyobb hibája. Alkatrészt lehet hozzá kapni, és nem is a legdrágább. Nekem egy első futómű felújítás (lengőkarok, kormányrúdfejek) 10 eHUF-ba került. Egy komplett motor felújítás (fúrás, köszörűlés stb) 80 eHUF-ból megvolt. Úgyhogy érdemes vele foglalkozni!
Egy kis iranymutatast szeretnék kérni a Zaszti szakértő uraktól.
Egy 1988-as évjáratú Z van felkínálva részemre megvételre. 100 ezer HUF. Autószerelőhaver átnézte nagyobb galibát nem fedezett fel, uj gumik, uj akksi, gyujtókábelek. Rozsda minimális, váltó rendben (próbaút)
Kérdezem, ár rendben van-e, alkatrész van-e ilyen jószághoz még (tekintve hogy a Yugókat szétbombázták), fogyasztás szempontjából mire kell számítani?
Ha nem mesz a zasztival miutan teletankoltad csak megallsz, akkor lehet hogy a hotagulastol jon ki az anyag a tulfolyon. 3 kerek fent a padkan modon kellett parkolni regen ahol laktam, ilyenkor nalam is folt volt a kocsi alatt tankolas utan.
Sziasztok.Van egy olyan problémém hogy ha tele tankolok ugy hogy már látom a benyot akkor alul lesz egy méretes benzin folt.A gumicsövet fél éve cseréltük két új bilincsel.
Mi lehet a gond?
Én már két tankleszedésen is túl vagyok, de nem nagy ügy. Két emberes az biztos, mert az egyik alatta fekszik, a másik pedig a szerszámokat adogatja + segít tartani. Nagyon fura dolgokat lehet találni a tank körül. Ráadásul, van a két oldalán egy-egy perem, ami az alvázra fekszik fel, nna ott szokott először kilukadni lukacsosra.
Sok sikert!
UI.: A hengert meg a dugattyút én is kivettem mert felakadt, és pont egy benzinkút mellett kifogyott a benzin belőle! :-))
Hiába takarítod ki a tankot, úgyse lesz jó a benzinszintmérőd. Én már ezen túl vagyok. Csináld azt, hogy vedd ki a tankból a benzinszintmérőt, és szedd le róla azt a műanyag kütyüt mindenestől. A dugattyút is és a hengert is. Annak csak lengéscsillapító szerepe van, hogy a mutatód kanyarba ne lengjen ki. Ha kiszeded, akkor csak egy kicsit fog kilengeni, de egyáltalán nem vészes, és legalább biztos nem fog fennakadni. A kosztól a dugattyú és a henger felülete érdessé vált, ezért már a legkisebb kosztól is be fog ragadni, tehát semmi értelme kísérletezgetni. Nekem 5 éve nincs benne és teljesen tökéletesen működik, azóta nincs bajom vele.
Ha a tankot le akarod szedni, elég macerás, de mindenek előtt ha leszeded, vegyél hozzá feltöltőcsövet (a tankolónyílást és a tankot köti össze) és bilincseket, meg egy doboz nyugtatót.
Sziasztok!
Haldoklik ez a klub?
Mi van veletek?
Még eladó a zastim.Apronet,startapro,totalcaron fenn a hirdetésem.
Ha valakinek valamelyik ismerősét(esetleg az ükunoka lányának a fiát vagy netán lányát s annak férjét)HEHEHE) érdekelné (lentebb leírtam a paramétereit)akkor emilezzen.
Amúgy zastis témában szívesen segítek.
by
Ezt a Zatyót kaptam alkatrésznek,mivel össze volt törve a bal oldala.Szét is szedtük darabora és elraktároztam.Nekem úgyanilyen színű a verdám.Így sok karosszéria stimmel.
Hétvégén teszek fel frissebeket.
Sziaszok,
Mivel itt az ideje a vezérmüszij cserének ki akarom cserélni a vezérmütengelynél lévő szimeringet is mert ereszti az olajat.
Menyire bonyolult ez?
Ha leveszem a tengelyről a tárcsát akkor könnyen ki lehet piszkálni a szimeringet, vagy kell hozzá valami célszerszám?
Hali!
Megnézem a képeket.
Nekem is vannak képeim,de rettentő rossz minőségben ,mert nem digit géppel lettek készítve hanem videokamerával.
Én meg szeretném eladni.
Most nézem .Mi történt a gépeddel?
ha valakit érdekel,akkor látogasson el a
kep.tar.hu/ssaassaa
oldalra.Nem olyan nehéz megcsinálni,akinek van még a Zastavájáról kép,az engem éredekelne.
Sziasztok
Sziasztok!
Én nem akarom eladni a gépet.Pedig megfordult már a fejemben,de nem szabad eladni.Igaz most van a legjobb korban,18 éves.
"Jobban szív mint bármelyik barátnőm!"
Van egy pár kép,amit régebben tettem fel,de a hétvégén felkerülnek az új képek.
(ami most fenn van,azt ingyé szereztem alkatrésznek)
Ja én is szívtam a kormánykapcsolóval.
Kicserélte, 100/140-es izzokra és későn reléztem be,ez a moka 5e-be került.
A találkozórol meg el kéne gondolkoznunk.Egy probát megér.
Na sziasztok
BY Sasa
Sziasztok!
KORMÁNYKAPCSOLÓ:Vegyé' bóntóba,oszt relézd ki.
Ne szedd szét mert ripityára hullik,aztán tényleg jöhet az új.
Amúgy kispoláké jó rá némi átalakítással.
Olvass vissza.
BENZINTANK:Csöveket,bilincseket kösd le.Így le tudod venni a tankot.
Brigéciolos mosás,szárítás aztán vissza.
A benzincsövet kösd le elöl,hátul aztán levegővel fujasd ki.
Ha megtelik az úszó cseréld ki.Bontóba biztos kapsz komplett cuccost.
MÁS:
Képzeljétek AC pumpát kellet cseréltetnem,mert darabjaira hullot levételkor az eredeti.(eltört rugó etc...).
by
Volna egy nyügöm a benzinmutató mindig lennakad ha kiveszem az uszot meg a cuccát akkor a kis muanyag henger tele van ilzen apro fekete szmötyivel . Vajon honnan jöhet koszos a benzin ?
koszos a tank? mennyire bonyolult megpucolni ?
Korábban írtam a kormánykapcsolóm hibájáról, miszerint nincs tompított világítás. Tegnap kiszedtem az autóból a kapcsolót, de szétszedni nem tudtam. Szét lehet ezt szedni egyáltalán?
Hol lehet kedvező áron újat vásárolni? Egy autósboltban 10 e Ft-ért ajánlottak rendelésre.
Más kérdés: az olajleeresztő csavarhoz hanyas imbuszkulcs szükséges?
Nagyon lehalltunk mostanság. Én szeressem a Zastim bár most lesz picit gatyába rázva /egyik ajto csere, fujas, karpit, vizpumpa csere/amire én használom arra nem kell jobb /melo és telekrejárás/. Hát a baj csak annyi vele éhogy öreg szegény dehát mi is megöregszünk. De azért csipem hogy mindenki itt akarja elsózni a verdáját'' Nem gondoljátok,hogy azok olvassák ezt a topicot akinek már van ilyen autója???
Sziasztok!
Sajna ez van.
Én szeretem,és még meg van.
Nincs vele gondom,sosem hagyott ott.
Mást seretnék.Egy kicsit nagyobbat.
Ha valakit érdekel akkor jelezze.
Leírok mindent róla.
by
Sziasztok!
Fehér Zasztava GTL55 eladó, inkább alkatrésznek. A forgalmi tavaly augusztusban járt le. Keveset fogyasztott, jól ment, de már nem használjuk.
Helios@estmail.hu v. 06-1-220-15-23
Sziasztok!
Számadást készítettem.
Április vége felé ha valakit érdekelne a gépmadaram,
emilezzen.
Piros Zastava/Yugo GTL55 87/12/29 üz.helyezésű,rendezett
papírokkal,tözskönyvel.04/07/12-ig müszakival.
Ami van hozzá:-újrakárpitozott ajtók,-garanciális
peremek lettek kihegesztve.Stabilizátorszilentek lettek még cserélve
rajt.
Amit még ráraktam az 1pár jobb/bal színezett tükör a gyári 1balos
helyett,Fiat váltógomb/szoknyával,feketére fújt fém lökhárító első
műa.spoilerrel,fekete keréktárcsák,első ablakon fekete napvédő
fóliacsík,
Pót dolgok: Fiat jobb első féknyereg,1pár aut.3pont Fiat öv,hátsó ajtó
kéder(?)gumi,1pár viszonylag jó ajtóteló,bordás szíj,vez.mű szíj védő
burkolat.Nálam 1éve van.
NEM azt mondom,hogy most jött le a szalagról,de azért nem rossz.
Emilbe tudok róla egy valamirevaló képet küldeni.
by
Sziasztok!
Az a kérdésem lenne, hogy volt már valaha Zasztava vagy Yugo találkozó? mert én még nem tudok róla. Van egyáltalán magyar zaszti klub? vagy valami??? mert nekem nagyon hiányzik....
üdv: kogab
szendej@freemail.hu
A papájának van 1 boltja asszem csepelen. Szokta nézni a mail-jeit, én is majd írok neki mert az úton szólitottam le és ezért nem tudok sajna telefonszámot(hülye eszemmel csak ezt írtam le:((( )
Van egy eredeti Fiat 128 blokkom - a Zastava erről másolta a sajátját. Kompletten hengerfejjel, szívó/kipufogó csonkkal és rajta van a vízpumpa is.
Tartalék motor volt, rendszeresen átforgattam olajjal feltöltve stb. Ha valaki Veszprém közelében jár egy ötösért elviheti.
Igaz papír nincs hozzá, de hol kapsz te főtengelyt, hajtókarokat, dugókat, hengerfejet, vezérműtengelyt stb. egy ötösért?
Szerintem nagyjavítás előtt érdemes átgondolni...
Ha érdekel, dobj meg egy maillel: gdfboy@freemail.hu
Van egy 87-es zastavam. Hatul a doblemezek elegge rothadtak (amugy nincs feltuno rohadas rajta), motorja hibatlan (78e Km). Csaladome a Merkur telep ota. Sajnos parszor osszetor(tem)tuk. Ha valaki megvenne szivesen eladnam, mert lassan ket eve nem mentem vele. Nalam csak teljesen lepusztulna.
HALI.
Na ja.Jó a kispoláké,zsiguli....
Nekem a bemenő szegecselt saruban égett meg a vezeték.Megkapargattam,megforrasztottam,tele nyomtam belül wd-vel, relé bele és azóta jó.
Ennyi megoldás közül valamelyik csak jó lesz.
Jó munkát.
zsolt
A Kispolák kapcsolót egyszer megkérdeztem egy ilyen, cocialista autókra szakosodott boltaban. Azt mondták, hogy teljesen mindegy, hogy Kispók vagy Zatyi kapcsolót veszek, mert mindegyikből van többféle, úgyhogy a csatlakozókat kell megnézni, hogy mennyi és hánylábú van, az már irányadó lehet.
GABEK
u.i.:
Azóta is a gyári kapcsoló van benne. Széthúztam a csokit az oszlopnál kicsit megvakargattam és összeraktam.
Én már kicseréltem kipolákéra. Nagyon jó lett, de beszerelés előtt kb másfél órát kábeleztem a kapcsolót a zatyi mintára.Van egy-két vezeték ami nem onnan indul mint a Zatyié. De ezeket meg lehet oldani. Én úgy csináltam,hogy egymás mellé raktam a kettőt és szépen vezetékről veztékre menve átraktam a végeket a Zatyi csokikba.
Sok szerencsét!!
Ui: A kispolák kapcsoló olcsóbb!!:-)De van egy kis munka vele!:-(
Még valami.A kormányt ha leveszed akkor egy csavarrakl van rögzítve a kapcsoló.
Utánna azt is le tudod venni.
Elvileg tudsz újat venni.
Én kb 7000Huf-ért rendelhettem volna autósboltba.
Bontóba 4000 alatt szóba sem álltak velem.
Elvileg a kispoláké jó(itt olvastam).Szerintem meg át kell kötözni az egészet.
Úgy emlékszem zsiguli is hasonló.
SZVSZ vegyél bóntósat(csak a színazonos)aztán relét bele és nincs több gond.
Így maradt a VD40(WD40?),forrasztó páka,300HUF/relé.
Na meg egy napi idegeskedés mire lámpa nélkül hazakecmeregtem.A beszerelést megcsináltam
lazán pár óra alatt.
by
Haliho!
Látom téged is utolért a végzet.
Nálamm eleinte éjszaka vacakolt.
Aztán egy ködös reggel hosszú útra indulva azt vettem észre,hogy a 100wattos ködlámpa és a tompitott használatakor eccer csak valami füstöl a kormánykapcsolónál.Evett az ideg rendesen.
Én kikötöttem relére.
Nemtom hányas kuccssal levettem a kormányt, megforrasztottam az elégőfélben levő vezetéket a saruhoz.
Irány bót.2db 4lábu alap relé 30A terhelhetőséggel.
Kapcs rajz elő,kábelek kibelez,beforgat ráforraszt......
Most a kormánykapcsolón 0,1A megy át az eddigi tizenakármennyi helyett.
Remélem segítettem valamennyire.
Zsolt
Korábban már írtam, hogy Zastavánk első lámpája hol ég, hol nem (tompított fény). Az utóbbi napokban kezd teljesen elmenni abba az irányba, hogy most már egyáltalán nem ég. A kormánykapcsoló lehet a hibás, mivel ha előre nyomom a kart, akkor felvillan a lámpa.
Kérdésem, hogy hol lehet szerintetek olcsón, jó minőségben ilyen kapcsolót vásárolni?
Második kérdésem, hogy lehet ezt kicserélni? Le kell venni a kormánykereket, s úgy lehet lehúzni a kapcsolót, vagy van más módszer? Hogy lehet levenni a kormánykereket?
Csasztok!
Most megtörtént, aminek meg kellett történnie.
Kapott a gépem új olajszűrőt, meg Castrol GTX3 Protect olajat. A Molos olaj már nagyon kokszos volt!:-(
A hétvégén kikormoltam szegénykémet, a sok városi km után. A szülőlátogatás alkalmával meghajtottam, rendesen. Ahol lehetett nem mentem 100 alá. Szinte örömmel ment föl 120-ig. Azóta kicsit simult a hangja. Biztos kiégett belőle a sok korom!:-)
Mindenkinek jó utat!!
Sziasztok!
Az enyém sincs rossz állapotban.+másfél év műszaki.No meg errefelé elég jó ára van.
Karban van tartva a gép.
Na de nem elsózni akarom,hanem eladni.
mivel 4 év után eladásra került a gépsárkány, megmaradt egy Javítási útmutató (Műszaki Könyvkiadó, 310 oldal). Felkínálom a topic lakóinak szigorúan non-profit felhasználásra (én is úgy kaptam "ingyér" egy volt Zasti-tulajtól).
Maradt továbbá egy használt üléshuzat (némi javítgatás ugyan ráférne, de nem vészes szerintem), + 4 db Yugo dísztárcsa (ez 4 évig a garázsban hevert a polcon). Ezeket jelképes összegért felkínálnám.
HI!
Én az enyémet 100 eHUF-ért vettem. Igaz hogy a motorja meg a kuplungja gatya volt, de akkor is 1990-es évjárat! A kasztnija meg korrekt. vannak rozsdafoltjai, de melyiknek nincs? :-))
Viszont van ellen példa is!
Errefelé (Db)150 eHUF alatt nem igen látni Zatyit, főleg '87-90-eseket!
Úgyhogy csak bátran!!
Kicsit pangás van... Én spec. garázs rendezgetéssel foglalkozom és nincs időm az autóra. :o( Pedig nagyon nem ártana a só marta egyre inkább rozsdára emlékezetető foltokat lekezelni. Eddig miért nem volt ilyen? Tavaly is használtam a gépet. Tavalyelőtt is.
Jah... Amúgy meg valami csoda történt, mert már három napja benzingőzzel megy a gép. De az is lehet, hogy tiszta levegővel... Hónap vége van...
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne felétek.
Mit lehet elkérni ezért a zasztiért,beleszámolva ,hogy zalában van.
Az autó a sajátom,javítgattam minden elromló és elromolható dolgot sk.
(NO BARKÁCSOLÁS/GÁNYOLÁS!)
A paraméterek:
eredetvizsga,
törzskönyv.
gyártása:1987
forg.helyez.:1987-12-19
műszaki:2004-07-12
az óra 73000 körül jár.
tulajdonos:2. vagyok.
takaros kis gép.sárvédők javítva,új fékbetét és 1éves féktárcsák elöl,
friss alvázvédelem,ködlámpa,relés tompított/reflektor,belső kapcs hűtőventi,vonóhorog,4hangszóró beépítve vezetékelve+sk subláda,váltóban új olaj,70%gumik,futómü beállítva,új belső kárpit,elöl spoiler. +van hozzá egy jobbos első fiat komplett féknyereg,2db fiat automata öv(esetleg hátulra),komplett riasztó(garanciális),javítókönyv részeleges másolata ,stb...
Egy emilt dobjatok ha gondoljátok.
Még nem tudom ,hogy el kell -e adnom,de azért mégis.
kola1234@freemail.hu
köszi .
Sziasztok!
Üdvözlök minden zatyo tulajdonost.Én most kaptam vissza az orvostól és ki se bírok belölle szállni,csak nagyon nehezen elgedem el a kormányt.Nekem is vannak plusz alkatrészeim,ha valakit érdekel.
Kérdés,ha vannak képeim a Gépegységről,azt hogyan tudnám nektek megmutatni?
Igaz még a baloldali ablakot meg kell csinálni,mivel most adta meg magát a mehanizmus.Mindenkinek jó utat,de nem summer gumikkal.
Sziaszto by Sasa
Szevasztok!
A sebváltókart sikeresen abszolváltam. Ahogy az állapotát elnéztem, lehet hogy ez a büdös életben nem is volt a helyén. Ha valakit részletesebben érdekel a javítás menete, szívesen leírom, de most nincs rá hangulatom.
(:-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
16.-án 21.10 -kor, kiégett a motorterem jobboldali része. Elosztófedél, motorháztető sarka, kábelek, vezérműszíj, lámpatest, stb.
Nem tudom, hogy hogy történhetett.
Elindítottam a motort. Gázfröccsök, szívató. Pöccre indult, majd kb. 5 mp. múlva leállt. Újraindítom, ugyan az történik, mint az előbb. Indítok, köszörül. Na, biztos megszívta magát. Gáz finoman padlóig nyomva. Indítás - köszörülés. Kb. 5-6 mp. múlva egy pukkanás, majd láng csap ki a m.fedél alól. Pánik, Poroltó, Por. Azt sem tudom, hogy mit csináljak vele. Valahogy nincs vele szerencsém. Feleségem, gyerek: "Még jó, hogy nem a 2/a -n történt, 110-nél!" Igaz. .Brühühü
Ennyi. (:-(((((((((((((((((((((((((((((((((((
Hello!
Ha valakit érdekel, eladósorba került egy "Javítási kézikönyv" Zasztava 55 GTL-hez. Merkur, 76 old. Budapest, de utánvétel megoldható. 1000 Ft +postaköltség.
latila@freemail.hu
Csatlakozok az előttem szólóhoz!
Valszínű, hogy egy csavar van kilazulva a váltó környékén. Vagy pedig a bot legalján van a gömb megkopva. Ezt kb 1000HUFból kilehet cserélni!
Szerelőhöz meg ne vidd el, mert még elrontja!! :-)
SebtiBen: lehet, hogy csak a váltórudazatot a váltóhoz rögzítő csavarok lazultak le. ezt magad is megnézheted. aláfekszel, megkérsz valakit, hogy mozgassa. látni fogod, hogy mi mozog. na, az a váltórudazat. ahol bemegy a váltóba, az előtt nem sokkal 2 darab csavar köti össze. ha az rendben van, akkor nem tudom.. esetleg a váltóbot tövénél lazult ki a mechanika. ezt nem tudom megmondani, hogy alulról vagy felülről hozzáférhető, én elöször felülröl próbálkoznék, a váltóbot alján levö gumiharang irányából.
nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni.
de ha elviszed szerelöhöz, majd meghuzza neked ezt a 2 csavart 2 perc alatt, majd elkér 5000 forintot és azt mondja, hogy kicserélte a háromfázisú bukóáramú léghomálytizedelőt.
ha csak lehet, nem szabad szerelőhöz vinni a kocsit.
Sziasztok.Én még új vagyok itt.Ti hogy álltok a karter gázzal???
Mivel lehet visszáb folytani?
Pedig nagyon szép hangja van a motornak és megy is az autó.
Sziasztok.
Tisztelt Uraim! Sürgős segítséget kérnék! Tegnap este vettem észre, hogy a sebváltókar egész érdekesen viselkedik. Vertikálisan 10-12 cm-t lazán mozog. Oldalra meg olyan, mint egy joystick.
A frász kitört, hogy mikor marad kezemben a bot. Lehet vele így menni? - mondjuk egy szerelőig. (igaz egyet sem ismerek) Mennyiből lehet ezt megúszni? A hétvégét dokkban töltöm. :(
Zolee! Köszi! Már is startolok a tar.hu-ra.
Mindenkinek jobb hétvégét kívánok.
Ahogy állás előtt.Kicsit tovább fog tartani,de menni fog. A fékek meg bevannak fogva. Tapasztalat.
1,5 hónap után beindította az enyémet és kettesben bírtunk a vasúti felüljáróra felmenni. :-)
Én a Dózsa György úti metrómegállóhoz közeli (Dráva u.?) autósboltban vettem cirka 1500-ért egy m?anyag boxot. Tökéletesen illeszkedik, és elfogadhatóan néz ki.
Még mindig keresek igényes box megoldást rádió számára. :o)))
A karácsonyra kapott, 500 Ft-os, kínai zsebrádió megadta magát... Most már valami igényesebb zörej kellene...
SebtiBen: a fütéscsapot "természetesen" elfelejtettem megkeresni. ma megpróbálom észben tartani. de a CD-t azt behoztam. emailben kicsit tuul nagy lenne, inkább felnyomtam a tar.hu-ra.
zastava generál naplója:
http://www.tar.hu/hzolee/zastava/index.html
Nekem is ez volt a tünet eccer régen (1 hónapig jó, aztán megint beállt stb.) és ha a polírozás, karmantyúcsere, fékolajcsere nem segít akkor valóban csak az új nyereg a megoldás. Hát, kb. 6 éve olyan 5000,- HUF körül volt egy komplett fékmunkahenger, gondolom most 8-9 ezer körül lehet, de ez csak egy tipp.
Az egész fékfolyadékot lecseréltem, a dugatyút és a hüvelyét enyhén fölpolíroztam,de ez nem segített...azért köszi! Akkor valószínűleg az egészet kompletta ki kell cserélni :-( Egyébként mennyibe kerül egy oldal???
a féket én ugy csináltam meg, hogy semmit sem vettem hozzá. (csak tárcsákat és betéteket, meg csövet asszem).
szétszedtem a nyerget, rányomtam a 8 Bar-os levegőt :-), ekkor a dugattyúval szétlőttem valamit a műhely másik felében :)))) (viccelek). (a másik nyereg dugattyújával már célzott lövést adtam le egy rongycsomóra).
ezután fékfolyadékkal átitatott ronggyal törölgettem el azokat a részeket amiken van karmantyú (a higító megeszi esetleg). a csak-fém részeket higítós ecsettel finoman törölgettem. utána levegővel szárazra fujtam, fékfolyadékkal áttörölgettem, dugókat visszaraktam.
az úszónyereg szorulásának nem mindig a dugattyú szorulása, hanem a csúszópálya porosodása és oxidációja (nem azonos fémek érintkeznek!) az oka. A csúszópályánál vannak ilyen fém lapocskák, azokról drótkoronggal jött csak le a dzsuva! onnan is, ahol ez a lapocska felfekszik.
miután mindent megpucoltam, befujtam a surlódó részeket (a dugattyut persze NEM!) egy réz-alapú speciális fékalkatrész-ápoló, oxidáció-ellenes és kenő hatású szerrel.
szia,
hagytam magamnak üzenetet: felirtam a noteszembe (tudod, akinek nincs esze legyen notesze), hogy a zip-et (archiv cd-röl) és a fütéscsapot keritsem elö. :-)
z.
szia,
hát, nem is egy üres kasztni (semmi kedvem bekábelezni, bekárpitozni, stb)... hanem egy komplett autó kellene, aminek jók a papírjai, és a motor hiányzik belöle, vagy teljesen szar.
beleemelném a generálozott motromat meg 1-2 futómüalkatrészt, és a másikat pedig szétbontva kiárusitanám itt a topicon :-)
z.
Tavaly én is végigjártam a fék kálváriát. Marha sokat fogyasztott az autó, nem ment, nem gyorsult, lomha volt. Kiderült, hogy mindkét első fék befogott menetközben, az egyik annyira, hogy az autót megemelve meg lehetett lazítani a kerékcsavarokat.
Na akkor elfutott a harci méreg, hirtelen felindulásból kapott előre két új munkahengert, két új tárcsát és új betéteket... Ennek lassan egy éve. Nem akarom elkiabálni...
A fékberagadás előnyei, hogy pl. piros lámpánál, ha egy kicsit lejt az út, nem kell a féken állni vagy dombon könnyebb indulni. :o)
Nekem egy komplett fékrendszer-csere után húzott félre a kocsi, de annyira nem szorult a fék, hogy melegedjen a felni. Kb 100 km után bekopott, most teljesen jó.
Szvsz nem függ össze a kettő. Mit takar az a felújítás? Önmagában a karmantyú meg a porvédő cseréje még nem garantálja, hogy többé nem fog beállni. Lehet, hogy bemaródások vannak a dugattyún vagy a dugattyúházon, azon meg nem segít más, csak a féknyeregcsere.:-(
Fékfolyadék mikor volt cserélve? Ha már magas a víztartalma, elég nagy károkat tud okozni...
Lehet az a probléma zastin,hogy azért áll be a fék álllllandóan mert szarul van beállítva a futómű???Fékjavítás után egy ideig jó a fék utána pedig megint elszaródik (kb 1 hónap után)!?
Túl vagyok egy első futómű felújításon, meg egy váltócserén. Nem volt semmi.
Már csak azt nem tudom miért húz balra a gépes. A kerékösszetartás jó, az utánfutás jó. Gyanúm, hogy a baloldali fék egy kicsit szorosabb a jobb oldalinál és azért lehet.
Szerintetek?
Szevasztok!
Köszönhetően a XV.kerület gödreinek a fűtésmotorom varázszökkenésre megjavult.
Pszilaj, diagnózis jeles.:)
Zolee!
Ha a ZIPet elküldenéd mailbe megköszönném.
A fűtéscsappal meggyőztél.:))) Ha Pesten vagy és áttudom venni valamikor, akkor érdekelne. Köszi.
Hi rég láttunk erre kaszni kell?
nem tom Budatéténybe ismered e a Bányalég utcai bontot ? a volt diszno hizlaldánaál
De ha csak a kaszni kell a Sziv utcában van egy
srác aki csak zastivalo foglalkoyik ha kell tel meg cim kuldj mailt
üdv
Ha valaki tudna kérem segítsen! Most fogok örökölnie egy Zastavát, melynek a ksztnija elég hervadt állapotban van. A többi alkatrészt illetően semmi gond.
Ha valaki tud elérhető áron jó kasztnit szóljon.
Válaszokat e-mailben várom!
Köszi előre is!
Az 1,3-ashoz 5 gangos váltót szereltek, mivel erősebb a motor. Kb 65 LE. :-)
A lökete meg olyan "olaszos". Ezzel nem lehet mit kezdeni.De így pörgősebb, mint nyomatékosabb. :-(
Meg tudná azt valaki mondani, hogy a Zastavának miért ilyen baromi rövid a lökete? Még 1.3-ra is úgy fúrták fel. Mi volt ez sportblokk, de akkor meg miért ilyen gyík? 1100-es GSX-R, CBR 1100-nek nincs ilyen rövid lökete. Az 1.3-nak is ezek a váltóáttételei? Mert ehez a blokkhoz (1.1) nem nagyon való.
Köszi
...ja és még egy: a zasztimba milyen Ritmo motort lehetne rakni és mennyibe kerülne egy ilyen motor? (Egy jó állapotban lévő váltóval együtt 80000Ft tudomásom szerint) és mondjuk egy 1.5-sel mennyit kajolna? Azt tudom,hogy a váltó is csere! A futómű valjyylyon bírja a megterhelést?
elöször is, szerintem a tulzott tuningolást felejtsd el.. életveszélyesnek tartom.
mit kezdenél a futómüvével? nem lehet rajta kerékdőlést állítani (gyárilag fix) !
annak, amin kasztnit szeretnék cserélni, elment az egyik oldala, és után kellett volna állítani a dőlést, csak pár mm-el odébbrakni alul vagy felül.. egyetlen módszer van erre, az aluöntvény csonkállványban a gólyaláb egyik furatát kézi maróval oválisra tágítani - hát ez röhely (és nem biztonságos)...
nade nem akarom leszólni...
írtam lentebb, 2 autóból lehetne csinálni egyet. odaadom az enyémet a motor árában. esetleg kasztniállapot függvényében megveszem a tiédet... ha érdekel: zhoudek@freemail.hu
Lenne hozzátok egy nagy kérdésem:
A családunk vett még 88-ban egy vadi új zastavát (1100 GTL) és azóta üzemel egészen elfogadhatóan...pontosabban üzemelt kb. 2002 januárjáig, ekkor kezdtek előjönni rajta a meghalás jelei:
-elkezdett csöpögni belőle az olaj: 2 probléma volt: a nívó pálca mellet fröcskölt az olaj: ezt megoldottuk; és az oljaszűrő mellet folyt az olaj ezt is kicseréltük...mostmár csöpögés nélkül eszi az olajat :-) és nagyon gyenge a motor... jó mondjuk egy 1.1 literes motor nem erős alapból!...valószínűleg egy kis generál kéne rajta...
-a fékek folyamatosan behúznak (ezért is gyenge a kocsi): többször is kicseréltük majdnem az egész fékrendszert de 1 hónap után megint csak befogott a fék! valószínűleg munkahengercsere kéne!
-öreg rajta az aksi
-az ajtók alja és még pár szinte láthatatlan helyen rohad!
-...és még biztos vannak vele gondok,amiket nem látok
...én most multam 17 éves és most teszem le a jogsit, szeretnék egy jó kis autót és mivel a családunk nem használja megkaptam tanulás céljára.
Na most jön a kérdés: Nekem tetszik a kocsi,de nem tudom, hogy érdemes-e megtartani!?
Ha eladnám és hozzátenném a pénzemet (100e-nél többér nem adhatnám el; és még van 150 000 Ft pénzem rá) tudnék venni egy olyan autót - véleményem szerint - ami megintcsak rohad, ugyanúgy vannak vele gondok! Mi a véleményetek? Tartsam meg és kaszniztassam ki, cseréljem ki rajta a dolgokat és csináljak belőle egy jó autót, vagy adjam el és vegyek valami mást??? Nekem személy szerint nagyon feelinges a kocsi és szeretném megtartani...de érdemes???
A tervem egyébként az,hogy a motorját lecserélem egy 1.5 -ös Ritmo motorra!...Tuningolási fantáziát is látok benne!Szerintem nagyon karakterisztikus kocsi!
szia!
nekem megvan, ZIP-ben...
fűtéscsapom is van valahol, csak nem tudom hol..
idönként belerugok, tán a pincében? müanyag, olasz, 5000 forint volt (ladához 500 ugye)... megkeressem? kell? ajándékba odaadom ha megtalálom.
z
Bocs Zolee!
Nem olvastam a nicket, csak a szöveget. Most láttam meg hogy itt vagy. Így a hzolee rész neked adresszálva. (Jók azok a 200ezres írásaid.)Köszi.
Üdv mindenkinek!
Köszi a segítséget. A fűtésem megoldódott. Már nem műxik a motor sem. Se kis, se nagy fordulaton. Bizti OK., kapcsoló és fesz. OK. Ha jól sejtem, akkor valahol a műa. doboz oldalán mennek be, a vezetékek (?)a radiátor irányába, amik a fűtőmotort táplálják, ott sem láttam semmit. Kis műa. bigyók a toldásokról leszedve. Semmi. Na a motort nem buheráltam ki, lehet, hogy az kampó. Most így hóvége felé úgy sincs "kedvem" venni. Bízom az enyhe télben.
Zöldkártyán voltam. Ember vadul tekergetett mindent. Sajnos a hátától, meg a pótkeréktől nem láttam semmit. Kíváncsi leszek a fogyasztásra, eddig 7 lityivel jártam. Hogy miért nem tudtak napi számlálót tenni az km.órába?
A hűtőmosóval 2:1 a nem használom javára, de akkor mit lehet tenni? (Anno hzolee sem javasolta) Apropó. Nincs meg valakinek a hzolee által feltett dokumentáció képekkel. Ma már csak valami pornó van a linken.
Még a Skodámból maradt egy CPI 1280 -as gyújtás. (a CELLADAM-os Kovács Ádám készítette '92-ben.)Ha valaki nem ismerné, trafó helyére be 1:1 -ben. Azóta pöccre indul a legnagyobb hidegben is, és szinte azonnal lehet hajtani rángatás nélkül.
Köszi a türelmet, és jobb utakat mindenkinek.
az enyémnek a motorja teljesen 101%-osan tökéletes, saját használatra én magam (segítséggel) generáloztam, nincs benne átverés, finomítás annál inkább (polírozott, illesztett szívócsonk, ilyesmik). A futóműben teljesen új az összes összekötő és gömbfej, plusz fel van ujítva mind a két gátló (elöl). Felujított hűtő, beállított karbi, stb. Van aki talán még emlékszik, 200 ezret költöttem a motorra és futóműre. Az autó kb 1 éve áll, a forgalomból ki van vonva. Ideiglenesen lett kivonva, de 1 év után az végleggessé válik. Ez letelt. De a papírjai (tulajdonjoga, és azonosítói) rendben vannak. A kasztnija viszont kuka, a váltója körül rossz valami.
két megoldás van:
1. vennék jelképes összegért tűrhető kasztnival, használhatatlan motorral és rendezett papírokkal rendelkező zastit. (és csinálnék a két autóból egyet, a szüleimnek, akiknek ellopták a wartburg 1.3-asát)
2. eladnám jelképes összegért a fenti autót. motorja átírható, és remek. (tuningműhelyben készült, de nincs tuningolva, csak finomítva). a gyújtása is persze tök új. a futóműben minden jó. olyanra csináltam meg, hogy - ismerve a zastava általános konstrukcióját - a testvérem ne legyen életveszélyben az utakon. a beltér kulturált és nagyjából ép. Beige szinű.
nekem bármelyik megoldás jó lenne, de tenni kéne valamit, mert a szivem szakad meg az autóért, hogy egyhelyben áll.
Stev!
A dísztárcsák ugyanolyanok, mint nekem! :-)
Csak én a közepét feketére festettem, nekem így jobban tetszik! :o)
Én most első futómű gondokkal küszködök, de kb 10000 HUFból helyre rakom.Egyébbként tényleg könnyen szerelhetőek, egyszerűségük miatt.
Hali!
Mindenkinek jó utat!!
Automata övet nem, kézzel állítható övet beszerelhetsz, de a vizsga előtt tényleg szedd ki... Hátul a műanyagburkolat alatt ott van az öv számára a bekötési pont.
A hűtő tisztítására én az alábbi módszert alkalmaztam: trisót oldottam fel forró vízben és a hűtővizet erre cseréltem ki. A trisót "érzés szerint" tettem bele (kb. fél zacskónyit...). Mentem vele valamennyit, majd állni hagytam és leengedtem. Rengeteg mocskot kiszedett. Utána sima vízzel átöblítettem a rendszert.
Szewasztok!
Végre be tudtam lépni ide a többi zasti fan köreibe.persze ha nem zavarok.Belépőnek elég ,
ha 1 éve zasti tulaj vagyok?
Nagyon jó ez a fórum.Szinte minden említett problémát ami a zastival kapcsolatos ,sikerült
megtalálnom.Látom nektek is.(tolatól.kapcsoló,
kormánykapcsoló....)
nem vagyok autószerelő,de könnyedén lehet javítani a gépmadarat.beleszerettem.
Emberek közkérésre erre az oldalra feldobom a szerelesi utmutato scannelt részeit is '''Csak mondjátok meg mely részek érdekelnek benneteket és azokat bescannelem és felrakom:)
a Zastava szerelési útmutatóról van szó by Autoker /kb 300 oldal/ minden benne van a motor szétszedésétol a villamos részekig!!
Huh..... végre felkerültek a fotók a kicsikéről.
Valamikor mostanában kezd hozzá a fényező, úgyhogy akkor már be tudok számolni 1-2 dologról.
Idővel :))) felrakom az összes dokumentumot, használati, szerelési útmutatókat is.
Hali'
nekem is letört az állitó karrol de egy darab meghajlitott lemekampoval és egy szegeccsel
megoldottam söt a bowden leszoritó
műanyagot is kicseréltem fémre mert abból is folyton kicsuszkált!
Általában nem fűtéscsap-bowdenje szakad el, hanem az utastérben lévő karokról törik le. Azt viszont nagyon rossz cserélni. Hátulra nem lehet biztiövet rakni, mert műszakivizsgánál kifogják vetetni, mert "gyárilag nem lett beépítve".Volt olyan aki már megjárta.
A zastihoz létezik az AUTOKER által kiadott szerelési utmutato vagy 300 oldal kaphato a
BP.11ker Bartok B.uti Muszaki könyvesboltban.
Én személy szerint a hütőtisztitot nem ajánlom mert ha beleöntöd a hütőbe lehet hogy utánna csodálkozni fog hogy a hütőből orrán száján folyik ki a viz!
A fűtéscsapod lehet jo csak utánna a radiátorban van a bibi. Az új fűtésbowdew kb 1000 ft darabja de szerintem a bontott is tökéletes.bekötése se ördöngösség.
Ha valami nem megy szolj segitek/ünk azért vagyunk .:)
amugy én is elég sokat szivtam vele mire muködött:))
Üdv mindenkinek!
A fűtésem továbbra is 0. :( Az említett dolgokat átnéztem, (természetesen a bowden kampó) de nem lettem okosabb. Fűtéscsapot 4200 és 4600 Ft közötti áron már találtam, műanyagból, de tekintettel, hogy nics fedett műhelyem, ennek cseréjétől most eltekintenék. Viszont kaptam egy ötletet. Létezik valami hűtőtisztító folyadék, ami állítólag csoda dolgokat tud kihozni ennyi idő után a rendszerből, és akkor talán működni fog a fűtés is. Hallott valaki valamit róla? Ne tán valami tapasztalat? A hűtéssel nincs bajom, sőt egy darab kartonnal kell tuningolnom a minuszos napokon. Éppen ezért nem szeretném, ha valami folyás, etc.-ra történne.
Jó hírem is van. A "könyvet" sikerült megvennem, bár nem pont ilyenre gondoltam, (Merkur által kiadott Útmutató), azért lehet használni. Ha valakinek esetleg szüksége van belőle valamire, szívesen megosztom, szkennelés vagy copy formájában. (Zasztava 1100 GTL) Létezik ehhez valami, hasonló mint a Ladákhoz is volt, részletesebb leírás. Pl. nem tudom lehet-e hátra övet, netán automatát, szerelni? Köszi.
Dejó!!! Nagyon örülök, hogy van végre típustársam is ! :)))))))))
Az enyém még nincs készen, most van a fényezőnél a csontváza, de remélem májusra kész lesz....
A szakirodalmat illetően kétféle van:
1. Utasítás, karbantartás, műszaki adatok - ez egy 61 oldalas A5-ös ívben készült kis útmutató, amit az első tulajnak az autó átvételekor mellékeltek.
2.Zastava 750-750m javítási kézikönyv - Kiad: Közlekedési Dokumentációs Vállalat 1975, 550 old.
Ha kell valamelyik akkor szólj, és megbeszélhetünk 1 talit (Budapesti vagyok, gazdagréti ltp.)
Ugyan még nincsen fent semmi, de lehet, hogy még hétvégén megpróbálom feltenni a netre csak sokszor a lustaság győz :)))))
Addig is küldök pár képet róla.
Mail ment.
Te birtoklod a kalauzt szívem szerelmének ( és annak motorjának) megszelidítéséhez!:-)
Egy 750-essel pályázgatok, azaz tenném, de nincs kezelési útmutatóm. próbálkoztam a fiat850-honlapon, de rám se b@asztak(elnézést).:-(
Most leégett önindítóval (állandóan jár, amíg az akksit le nem kapja), bekapcsolhatatlan fűtéssel és függőcsapszegesen itt állok (ahelyett hogy gurulnék) megfürödve. Úgy mellékesen kéne össz sárvédő, nózilemez (orrnak már túlzás nevezni:-)), a fenti alkatrészek (fiat 500 függők nem jók bele? Tudok gyári olaszt, újat!) és egy Zastava Klub is. Először vagyok itt, nem akarok agyat osztani v. pofátlan lenni, de az már jó lenne 1 klubhoz, ami itt van. Ja, és május 1.-én kint leszek a Ligetben, a Szocializmus Gyöngyszemeinek Seregszemléjén!(részewmről:Zasti 750 + Dacia 1300 )Talán öszve kéne gyönni, nem?
Kicsit komolyabban:
évj.:1982
típus:750 SE (csak hazai piacra, Jugóból berántva az előző tulaj által 1993-ban)
ccm:767
motor: 100df.019
telj.:30 le (ez nem biztos, de így hallottam)
+ gyári fekete kormány, fekete műszerfal
További kérdéseim:
milyen benzint tankoljak?
mekkora a gyertyák hőértéke? (a mostaniak -10 alatt lehalnak; ha megy is, padlón 50km/h a max)
hol lehet lemezeket lőni?
milyen olaj kell bele?
Ma nehezen indult a kocsi, mintha merülne az akku. Gondoltam rámérek az akkura. 12,6 V. Elindítottam a motort, megint rámértem, és ekkor jött a meglepetés: az akku pólusain 17 V-ot mértem. Ez szerintem szörnyű sok! Holnap rámérek egy másik multiméterrel, hátha a műszer rossz, ugyanis he pl. bekapcsolom a fűtést, majd felkapcsolom a "villanyt" érezhetően halkul a fűtőmotor hangja.
Ha mégis jó a műszer, hol lehet beállítani hogy ne töltsön ennyire a generátor? Jól tudom, hogy 14 V környékére kell beállítani az akku feszültségét?
Segítségeteknek hála, megtaláltam a tolatólámpa kapcsolóját. Azonban rámértem, és nem zár, hiába van a kocsi hátramenetben. Viszont kicserélni nem merem, mivel mi van, ha ott még folyik az olaj? Vagy ez a szint már jóval az olaj szintje felett van?
Válaszokat köszi:
TT
1. Nincs nyitva. A belso konzolod/bowden nem biztos, hogy jó. Ilyenkor hiába állítgatod onnan a futést. Nyisd ki a motorháztetot, az anyósülés oldalán a teto jobb szellozonyílása alatt van egy "doboz". E doboz külso oldalán (jobboldalt) van alul a futéscsap. Próbáld meg kézzel kinyitni teljesen. Meg nem mondom, melyik vége a nyitott, ill. zárt, talán lenyomva? Próbáld ki mindkét verziót. Ha sikerül kinyitni, és jó, akkor - ha mész vele - 15-20 perc múlva nagyon meleg lesz.
2. '85 óta elég rendesen elrohadhatott ez a csap. Ha nincs szerencséd, cserélni kell. Olyan 5000Ft körül lehet kapni. Gumigyurut is vegyél hozzá, mert különben elfolyik a víz.
Köszi a tippet a könyvvel kapcsolatban. Már megvan a bolt telszáma, csak nem vették fel. Egyébként 55 GTL 1985/12 havi. Ha esetleg nincs meg nekik a könyv, köszönettel veszem a segítséged.
Apropó. A fűtésem nagyon gyengusz, kb. 20 C°-os levegőt fúj be. Amit lehet kinyitottam, de semmi változás. Ami a radiátorba megy alsó cső, az meleg és feszes, az elmenő(?) az elég puhány és annyira meleg, amennyire a motor melegíti. Mintha nem fordulna meg a víz. A radiátor állítólag volt cserélve. Mit lehet tenni, hogy ne fagyjunk ki belőle? Köszi.
Új vagyok még nálatok, a nickből következően az MZ fórumon szoktam osztani az észt:) Már 94 óta hajtok egy 85-ös GTL55-öst, és főleg ilyen téli időszakokban (ki gondolná).
Most olyan 73000 km van benne motorikusan elég jó állapotban van na meg 17 éve van nálunk. Pár éve előjött a zasztis betegség rotyog kanyarodás közben a féltengely, mindkét oldalon. Jó bő éve volt szerelve, de ugyanúgy visszatért a baj, sőt a kormányzás is eléggé nehézkes lett és ez előtte nem volt jellemző. Ráadásul a tavaly felrakott első gumcáj kb.4000 km alatt a jobb oldalon, a külső felén szinte teljesen eltünt a mintázat, ez gondolom futóműbeállítás hibájára utal. További probléma, hogy a motor hangját bizonyos fordulatszámokon vagy sebességnél elnyomja egy baromi brummogó, morgó hang. Ez gondolom a féltengely v. csapágyazása okozza. Ilyenkor úgy szól, mint egy jó öreg Ikarus busz 6.-ban 1000000 km után.Szóval ha valamelyőtök tudna ajánlani Székesfehérvár környékén egy frankó szerelőt aki tényleg ért is hozzá nem csak taknyol, azt nagyon megköszönném.
Sziasztok!
Köszi Jana a felvilágosítást. Megtudja valaki mondani, hogy létezik-e a Zasztihoz valamilyen kézikönyv, ami használható is? Netán hol lehet ilyet találni? Ha valakinek van, esetleg eladó, vagy egy másolás erejéig kölcsön tudná adni(Budapesten), nagyon megköszönném. Egyébként B.U.É.K. a fórum olvasóinak.
A kondenzatort nezzd meg az eloszto oldalan nálam mindig lemozgott ergo nem kapott negativot es akkor berangatott.
hanem ez a baja akkor az elozo alternativak.
Nekem a zasztim kétszer rángatott. Egyszer az AC pumpa ment gallyra, egyszer pedig az elosztó tengelye repedt el, és emiatt állandóan elállítódott a gyújtás. Az előbbi elég gyakori hibajelenség. Az utóbbi szerencsére kevésbé.
Szerintem érdemes kicserélned. Tipikusan olyan alkatrész, amit nem érdemes buherálni. És ezres körül van az új.
Már persze, ha ez okozza a gondot...
Elosztófedél, rotor, gyújtáskábelek, gyertyák rendben vannak? (Csak hogy úgy csináljak, mintha értenék is hozzá :-)).
Látom senki sem válaszol, úgyhogy próbálok írni néhány dolgot Én.
1. A tank 36 literes, a 98-as benzint szereti. Javaslom ne is tölts bele kisebb oktánszámút. 95-ös olómpótloval esetleg, de inkább _ne_!
2. Olajból 3.75 liter kell bele hivatalosan (ha beleborul négy, az se világ vége). Én Castrol XLR típust tettem bele annak idején, de ezt már nem gyártják. Amúgy 15-50-es olaj volt (a 15-40 kicsit "kevés" szerintem). Nem árt 7-8000 ezer kilométerenként cserélni.
3. Nagyon megbízható egy jószág. Ha idonként kicseréled, ami elkopott/elhasználódott, akkor nem fog cserben hagyni. Az Én volt Zastim soha nem hagyott ott az út szélén másfél év alatt, pedig egy évvel idosebb a Tiednél.
4. A régi cocialista kocsik közül ez a király! Majdnem minden régifajta Skodát, Ladát, stb. ott lehet hagyni vele, ha van elég idod gyorsulni.
5. A gyorsulás az sajnos gázos. Rosszabul gyorsul, mint egy lajhár. Szóval elozni csak nagy körültekintéssel!
6. Az emelkedot sem szereti. Ez annyira igaz, hogy az autó elobb megérzi az emelkedot, minthogy Te észreveszed. :-) No persze 1.1-es motor...
7. Fogyasztás: Én országúton meghajtva (120-130) 7.8l/100km fogyasztást mértem. Kimélve le lehet szorítani hét alá. Városban sajnos több, nekem sikerült 11 literes hogyit is mérnem.
Amúgy városi forgalomra kényelmes megoldás. Jól fordul, jól érzi magát 60-70-es tempónál.
Országúti utazósebessége 90-110 között leledzik. Mkndjuk Én gyorsabban szoktam menni (többet is fogyaszt).
A mi Zastink is rángat... 80-körül néha nekiáll rángat egy picit, és megy tovább... Állítottam a megszakítóhézagon, mivel szerintem pici volt, most 90 körül rángat... Mi okozhatja ezt? Nemrég lett cserélve a tank, először a benzinre gondoltam. Cseréljem ki a megszakítót?
Segítségeteket előre is köszöni:
Wasimisi
Üdv Mindenkinek!
Igazi lámer vagyok Zaszti fronton és nagyon örülök, hogy erre a topikra találtam. Az öregem kocsit váltott és baráti áron rámhagyományozta a 17 éves Zasztiját. Bevallom, egy kicsit ódzkodtam tőle, mert az egyetlen élményem az volt, amikor a szomszéd bácsi kocsijában letört a lábujj körmöm. Kicsit szűk volt a hely, de az is igaz, hogy szandálban voltam. Most vagy a csizma miatt, vagy mert hátrébb volt állítva az ülés, egész jól elfértem benne. Komolyan, minden út alkalmával egyre inkább megkedvelem. Próbálom végig olvasni az előző leveleket, kicsit lassan megy, de igyekszem. Amiben a segítségeteket szeretném kérni: semmit nem tudok a kocsiról. Se olaj mennyiség, se tank méret, semmi. Szóval a tudásom a Trabantok, a Lada Kombi, a Skoda 120 szintjére korlátozódik. Próbáltam valami szakkönyvet keresni a könyvtárban, de "Z" betűnél csak a Zaporozsecet találtam. Kérlek benneteket, ha tudtok segítsetek. Akár privát mailban is. Cserébe megígérem, hogy legközelebb rövidebb leszek. Különben Kellemes Ünnepeket, és a fa alá valami hasznos autóscuccot kívánok.
Én is a Molhoz járok.
Tegnap valami történt a géppel, mert harmadikban szinte örömmel pörgött föl nyolcvan fölé.El is csodálkoztam. Ja és nem is csilingelt. Lehet hogy benzin mert két napja tankoltam és azóta nem próbáltam pögetni.
De ha lesz egy kis plusz pénzem kipróbálom az EVO Supert. De fogok tenni bele adalékot.
Milyen benzint szoktál tankolni? Én többnyire a Mol-hoz járok, de az utóbbi időben gyenge a gép... Lehet, hogy a benzinnel van valami gond. Vagy a hideg? Kicsapódik valami? Párás a levegő?
Lehet, hogy kutat kellene váltani...
98-as van benne mindig. Azon gondolkoztam, hogy egy ideig olyan volt mint az álom. Harmadikban 110, majd negyedik. De mostanában már hetven-nyolcvan körül csilingel a gép. :((
Hi mindenki!Sajna haverom Zastijának a féltengelye megadta magát,tudtok ajánlani valami megbízható emberkét ahova lehetne vinni?(Újpest-Angyalföld környékén)Előre is kössz.
Mit tankolsz bele?
Elvileg a Zatyi csak és kizárólag 98-as benzinnel megy...
Tudom javasolni, a MolEvo99 cuccot. Igaz 280 Ft/l, de egyszer, amikor megtankoltam, akkor ment mint a golyó, 140 autópálya, kb. 110 országút és 5.5 L volt a fogyasztás.
Lehet a motor csilingelő hangja padlógáznál attól, hogy kicsi a benzin szint a karbiban?Vagy a benzin-levegő keverék túl szegény?
A gyújtás rendben van!Most állították be.
Egyébként akkor jelentkezik, amikor megyek hetven-nyolvankával és előzni akarok és padlózom a gázt.Ilyenkor elkezd a motor csörgő-csilingelő hangot adni és nem igazán akar gyorsulni.
HELP!
Lehet, hogy csak sima kontatkthiba...
A behúzótekercsre, ha jól emlékszem, rámegy egy piros színű kábel egy sima saruval...Lehet, hogy meg kéne csak tisztítani...
Arra figyelj, hogy ezek az autóvillamossági szerelők előszeretettel igyekeznek a teljes indítómotort felújítani, tehát szólj nekik az elején, hogy CSAK azt cseréljék ki, ami tényleg gázos, különben 10 ezer Ft feletti számlával fognak megörvendeztetni...
Szvsz ebből bontottat nem érdemes venni.
Ma nem tudtam elindulni... Elfordítom a kulcsot és semmi
Nekem is szokott ilyen lenni! Nálam ezt a problémát a szénkefék kopása okozza. A szénkefe nem ér hozzá a forgórészhez, de ha megkocogtatod akkor hozzáér és ezért indul. Ha nálam jelentkezik ez a probléma, egy néhány hétig még kocogtatva elindul, de aztán teljesen megadja magát. 2-3e Ft.-ért kicseréli bármelyik autóvillamossági szerelő, nem egy nagy durranás.
Ma nem tudtam elindulni... Elfordítom a kulcsot és semmi... Nofene, hisz ez nem Kispolák... Valami kattanásnak azért illett volna lennie legalább. Mindössze annyit vettem észre, hogyha indítani akarok, a műszerfal visszajelzők halványabban égnek. Telefonáltam egy ismerős szakinak, aki azt a tanácsot adta, hogy kocogtassam meg kalapáccsal a behúzótekercset. Nem hittem benne, de lássatok csodát, elsőre beugrott a motor. Viszont ciki mindig így indítani... Szerintetek mi lehet a baja? Behúzótekercs? Mivel lehet esetleg pótolni? (Lada, Fiat Ritmo?). Ha az önindítót kellene cserélni, mivel csereszabatos? A Fiat Ritmoé jó rá?
Segítségeteket köszi: WasiMisi
Mi van akkor, ha nincs a lendkerék kiegyensúlyozva?
Bizonyos fordulaton a kaszni elkezd búgni és nagyon hangos. Nem tudok rájönni, hogy mitől van
Hello, szerintem lehetséges, ha előtte valaki hozzányult a kuplunhoz,.
Én egy Trabantal jártam hasonlóan,az ismerősöm leszedte a kuplungszerkezetet és nem jelölte össze, összerakás után lett az a hibajelenség, hogy bizonyos fordulatszámnál rázta a kasznit.
Ezért görcsöltem én most a Zasztival, hogy mi legyen ha uj kuplungszerkezetet rakok fel.
Végül is felraktam, minden féle kiegyensulyozás nélkül, bizva a jószerencsében, ma magyek vele próbautra majd kiderül, hogy rezonál-e.
Gyuri
Mi van akkor, ha nincs a lendkerék kiegyensúlyozva?
Bizonyos fordulaton a kaszni elkezd búgni és nagyon hangos. Nem tudok rájönni, hogy mitől van. A motortartók rendben, kipufogó rendben, minden jó és mégis búg. Kívülről nem hallatszik semmi, csak ha beülök és becsukom az ajtót. Olyan mintha a motor beleérne a kaszniba valahol, de akkor szerintem mindíg búgna. Magasabb fordulaton jön elő mindíg és ugyanabban a tartományban minden fokozatban. Most ahogy olvastam a lendkerék kiegyensúlyozásáról lehetséges-e, hogy az búgatja be?
A Metabondról annyit tudok mondani, hogy az én Zastavámban 245000 km van. A motor més sosem volt megbontva, és a gyári adatokkal üzemel. Eddig 4x volt benne Metabond. Mitől megy még mindíg azt nem tudom, lehet, hogy a Metabondtól. Szerintem ártani biztos nem árt neki.
Nekem alapból "lötty" a kuplung... Lehet, hogy nálam ezt a feszítőrugó okozza? Én azt hittem, hogy ez ilyen. Tegnap átültem egy SKodába és nagyot lepődtem... Hol van a feszítőrugó? Hogy lehet megnézni, kicserélni?
A tolatólámpa-kapcsolót is megtaláltam ám! Igen jó dolog ez a fórum!!!
Ezer hálám, akkor egy kicsit megnyugodtam, hogy nincsen komplett váltó csere. :o) Bár akkor tuti, hogy az első generációs Ritmo 60-as 5 gangos váltója menne bele. Fiatos körökből megtudtam, hogy az tökéletesen kompatibilis, sőt a motor is ugyanaz.
Egyébként volt még tegnapelőtt egy lefulladásom is... Egyszercsak menetközben megállt a motor. Aztán nagy nehezen sikerül újraindítani. Délután megyek a szerelőhöz, nézze meg a kuplungot, pucolja ki teljesen a karburátort, állítsa be, nézze meg a gyújtást is, aztán utána mehet a szekér tovább... Addig meg bogarazom. :o)
GABEK
u.i.:
Tessék feliratkozni a Zasti listára azoknak, akik még nincsenek fent és akkor többet hallunk egymásról. :o)))
Szasz Gabek!Régen hallottunk felőled!
Ha szerencséd van akkor csak a feszítőrugód szakadt el, azért lett laza a kuplung.A morgás meg azért lehet mert a nyomcsapágy így hozzá érhet a szerkezethez, meg zabadon rezeghet a kiemelő villa.Nézd meg a rugót!!:-)
Ahoj!
Ma délután pattant valami a kocsi elejében. Először azt hittem, hogy szétszakdt a kormány összekötő. Volt egy ilyen reccsenés féle hang, mint amikor elpattanik valami, aztán még koppant a kocsi alján v. a kerékjáratban, aztán nagyon laza lett a kuplungom. Az érdekes az, hogy ennek ellenére kiemel, bár nem tökéletesen. Ugyanakkor érdekes morgó hangja lett a motornak. Most akkor mi van? Elszakadt a kuplunkg vagy nem? És mi ez a vibráló-morgó hang?
Kérdés, hogyha kicseréled a szerkezetet akkor az újon nem lesz jelölés, és mihez rakod össze?Mert ugyebár a jelölés a régin lesz. :o)
Szia,
Hát ez az , ez a dilemmám, ezért gondoltam, hogy ha igaz az, hogy eredetilek a kuplung és a lendkerék együtt van kiegyensulyozva akkor most milyen pozicióba tegyem fel az ujat.
Na persze ez jó hir ha nem kell leszerelnem, nem sok kedvem lenne hozzá, csak próbáltam a könyv szerint dolgozni
Köszi Gyuri
Köszi a választ, de akkor miért irja azt a könyv, hogy a szétszedés előtt mindig össze kell jelölni a kuplungszerkezetet, azért, hogy a kiegyensulyozottság ne változzon meg.
Látok furatokat a régi szerkezeten is amiket a kiegyensulyozás miatt furtak, persza van az ujon is egy, akkor most miért ir ilyeneket a könyv??
Kedves Gyuri!
Semmni szükség arra hogy levedd a lendkereket meg hogy bejelöld a kuplungszerkezet helyzetét.Mert fellehet rakni szépen.Vannak a lendkereken kis pöckök és azok megvezetik a szerkezetet.Csak a kuplungtárcsát kell majd központosítani összerakás közben.De erre a célra egy megfelelően megfaragott vagy esztergált seprűnyél is megfelelő.
Sok sikert!!
Sziasztok,
Szédszedtem a kuplungot mert csúszott,a hiba oka, hogy a kuplungszerkezetben eltörött a tányérrugó.
Gondban vagyok mivel uj kulplungszerkezetet kell vennem.
Na most ha csak tárcsát cserélek akkor ugye előtte össze kell jelölni a lendkereket meg a kuplungszerkezetet, hogy a kiegyensulyozottság megmaradjon.
Nem tudom,hogy a lendkereket is le kell-e szerelnem, és valahol kiegyensulyoztatnom az uj kuplungszerkezettel együtt, vagy csak egyszerüen szereljem fel az uj kuplungot és talán jó lesz?
Egyiket se! Többen szídják mindkettőt, mint ahányan dícsérik. Olyat már hallottam, hogy beállt tőle a motor, furcsa hangok jönnek a gépből stb., de hogy valaki a beígért fogyasztáscsökkenést és csöndesebb motorjárást említette volna, olyat még nem. Inkább költsd a pénzt jobb minőségű olajra, gyertyára, légszűrőre szvsz.
Siker és optimizmus!
Megállt az olajfolyás!Gyújtás rendben, jelhez állítva!Karbi majdnem rendben,mert kelleni fog egy pillangószelep-tengely perselyezés.:-(
de minden megoldódik.
Elterveztem, hogy adok a sárkánynak egy Prolongos vagy Metabondos kezelést.
Melyik a jobb szerintetek?
Eladó Opel Vectra , 1990. XI, 1.6 magyarországi vásárlású, 3 éve 2. tulajtól. 2xel ablak, táv-kpzár, immob, riasztó, nem nyugdíjas doktornénitől :), de garázsból. Árához képest igen jó állapotban, 600.000Ft-ért.
Nem akarok keresni rajta, cél, hogy vigye már el valaki. 1,5 év műszaki. 06 30 3843626 Kispest. Fehér, limuzin szabású. Némi rozsda, de nem kritikus helyen.
Szerintem jó vétel, nem azért olcsó, mert szar, hanem mert sürgős a dolog: kötbizt bonus miatt nem árulhatom évekig.
Sziasztok!
Végre siker koronázta szerelői tevékenységemet. Szétszedtem a fűtőmotort, majd összeraktam, és most jó. Szerintem fennakadhatott a szénkefe... Tükröt sikerült szerezni egy karambolos kocsiról, most már csak azt a fránya tolatólámpa kapcsolót kell megkeresnem, de sajna már sötét van :(((
Infókat, segítséget köszi: WasiMisi
Már hogyne lenne!A váltó elején kell lenni, az olajnívó csavar alatt.Ez egy olyan kinézetű gomba mint a ventillátorkapcsoló gomba, csak ez mechanikus.Lehet hogy levan törve róla a csatlakozósaru és ezért nem láttad.De van! :-))
A hétvégén szembesültem egy nagy problémával.Pár nap alatt a gépem kb 3,5 liter olajat kinyomott menetközben a földre meg mindenhova.A karbi tönkre ment.Úgyhogy vasárnapom úgy telt hogy olajcsere, mert a maradék 1,5 liter megsült.Meg karbicsere,gyújtás és keverék állítással egyetemben.Mikor ezekkel készen lettem, a kézifék nem engedte el a jobb hátsó kereket.Így kellett haza jönnöm, mert nem olyan ruhában voltam, hogy alá feküdjek.Max sebeség 80 km/h. :-((((((
Majd most fogom leütni a hátsó dobot és megnézem mi a gond.
Meg kell egy műszeres gyújtás állítás, mert fülre szerintem nem a legtökéletesebb.Ui padlógáznál úgy csörög a szerencsétlen mint egy csörgőkígyó. :-(((
Emlékeim szerint a tolatólámpa kapcsolója, valahol nagyon elől, a kerék előtt, a köténylemeztől nem messze van.
Belső tükörre nem tudok mit mondani, de a külső helyett tuti jó a kispolák tükör. Sokat nem lehet látni benne, de legalább szebb, mint azok az otromba, nagy durung tükrök.
A helyi autósboltos figyelmébe ajánlom az "utángyártott" szót. Vannak ilyen termékek is, ill. olasz holmi is létezik hozzá.
Sziasztok!
Bocs, az előbb kimaradt:
Szeretnék tolatólámpát is felszerelni. Hol a kapcsolója? Átnéztem a váltót, de nem találtam. Vagy a 1100 GTL-ben nincs ilyen?
Üdv: WasiMisi
Lassan működőképes lesz a kicsike, viszont megint szembetaláltam magam 2 problémával...
A belső tükör "lepotyog", a fűtés-ventillátora nem működik. Utóbbit kiszereltem teljesen, a motor nem jó :( Lehet ilyet kapni? Mi "kompatibilis" vele, illetve a tükörrel? Vegyek nyugodtan Ritmohoz valót? A helyi autósboltos ugyanis "harap" a Zastava szóra. Rögeszméje, hogy a gyárat lebombázták, emiatt semmilyen alkatrészt nem lehet hozzá beszerezni...
Tényleg ennyire veszélyes a helyzet?
Hát, ha megveszed azt a trutyit, az elég drága, de hallottam a subaruklub.hu fórumán egy módszert, mely szerint rágógumipapír hátulja is alkalmas erre a célra. Bár nem igazából hiszek a módszer sikerességében, azért egy próbát megér, nem? Nézz utána a subifórumon. Ha jól emlékszem "szerviz" főcím alatt található.
Szomorú vagyok!
Az ablakfűtő szálakból három nem végzi a munkáját! :-(((
Mit tegyek?Mennyi az a csodaszer amivel lehet javítani?Hogyan kell használni?
Help!!!Please!!
Budapesten a Hegyalja Kft nél tutko van én vettem náluk 1 hónapja de ha az nem szimpi akkor a Budaörsi Tesco mögött az Osz-car kft
tel:06-23-500-187 ,06-23-500-188
cim 2040 Budaörs Kinizsi út 22
üdv
Stev
ui mindent tartanak Zastihoz meg az összes keleti
gyártmányhoz
Tudna valaki olyan helyet ajánlani, ahol még kapni Zastava (avagy Fiat128) oldalsó indexet?
Én másfél éve vettem a Fiat Boldizsárban, de ott már nem tartanak. A Hegyalja Kft. szintén nem tart ilyent.
Szóval ha valaki tud Budapesti (XI ker és környéke inkább) címet, az ne kíméljen.
Azt ne mondjátok, hogy vegyek bontóból, mert szerintem ezt csak újonnan (vagy legalábbis új állapotban) érdemes venni, mivel elég szépen szét tud rohadni és csak 300-400 Ft darabja (újonnan is).
A hátsóüvegen gondolkoztam, de inkább mégsem, köszi.
Ugyanis belegondoltam, hogy milyen nagy meló azt kicserélni... Szóval, ha el is hoznám, az életbe nem raknán be a helyére. :-)
Használtam egy kisebb lyukra, de egy hónap után újra szelelt a dob és amikor hozzányúltam a tömített részhez szépen kipottyant belőle a tömítés..
Szóval vagy szar az az anyag vagy én voltam béna, amikor csináltam...:-)
Van valakinek tapasztalata a Bosal kipufogó tömítő pasztával kapcsolatban?Mert van egy-két luk az ipszilonon és beakarnám tömíteni.Nekem ezt ajánlották.
Merre van Pécel? :o) Sacc Bp. környéke? Nekem két hátsó ablakom is van itthon. Az egyik gyári, amiről le van szakdva mindkét saru, a másik pedig egy bontott, amiben 3 szál megvan szakadva és valószínűleg ennek a sarui is rövidesen elhagyják magukat. Fűtőszál javítót 8500 Ft-ér adnának, de arra még nem jöttem rá, hogy mit lehet kezdeni a levált saruval.
Szóval hátha tudunk boltolni. :o)
Megoldottam a dolgot!Mostmár megy a dolog!!
A bizti volt a hibás!Csak még azt kell megvárnom, hogy megint kicsapja és kiderüljön miért csapott ki egy 16 amperes biztit! :-(
Remélem, igazam lesz, és csak ennyi lesz a baja...
Sima hernyóbiztosíték van benne abban a tokban...
ha van kapcsolási rajzod Zasztihoz, abban meg is nézheted...
Nem kell érte pénz...én örülnék neki, ha valaki hasznát veszi...
Egyszer már felajánlottam a neten dolgokat, és tök ingyen, de senkinek se kellett...
Kidobtam pár dolgot...volt Yugo dísztárcsám 4 db, légszűrőház műanyag és egy fém, oldalsó ablak, stb...Lomtalanításkor kitettem, elég hamar elvitték. Költözni fogunk, kellett a hely...
Már csak ezek maradtak...Kidobni nem szeretném őket...
Köszi, megfogom nézni, hátha csak ennyi a baj!
Pécel egy kicsit messze van nekem.Pedig itt Debrecenben egy autóboltos azt mondta, hogyha van valamilyen bontott alkatrészem Zatyihoz és felesleges akkor keres rá vevőt.De így nem fog összejönni.Pedig gondolom jólett volna ha kapsz valamit érte! :-)
Szerintem a következő lesz nálad a gond:
a hátsóablak fűtésnek van egy biztije, ami külön van elhelyezve egy fehér műanyag hengeres tokban, valahol a műszerfal alatt, nem emlékszem pontosan... az lehet kiégve, azért nem fűt...
Nekem sajna mindenből kettő van mert két autóm van. Esetleg valaki megtudná mondani hogy a hátsó ablak fűtés reléjét hol találom egy 90-es évjáratú Zatyiban, mert a kapcsolóból kijön az áram, de a hátsó ablakig már nem jön el. Működne mert nincs leválva az érintkező sem és épnek látszanak a csíkok is.
Pedig jó lenne ha megtudnám csinálni így télvíz idején!
De lehet hogy rakok bele egy relét és akkor menni fog!
Nem túl nagy a tolongás...sebaj...
van egy csomagtérablak üvegem is, fűtőszálas.
Ingyen odaadom ezt is...kinek kell?
Egy helyen forrasztva volt az érintkezője, de működik.
Aki esetleg nem ismeri: van egy Zastava bontó a XVII. Rétsár utcában, Horváthék, szerintem nagyon jó hely.
Érdekel valakit Zastava karburátor? Ingyen odaadom, van vagy 2 db belőle.
Nem bonyolult.Felnyitott motorháztetőnél állj a kocsi jobb oldalára egy lapos csavarhúzóval(kb 10 cm hosszúval,nem baj ha rövidebb).A légszűrő alatt van egy olyan kicsi csavar, ami a kocsi hátulja felé néz a fejével és amin van egy rugó is. Na ha megvan azt kell csavargatni.Ha kifelé csavarod akkor csökken az alapjárat, ha befelé csavarod akkor növekszik.
Remélem érthetően írtam le.
Sok szerencsét!!!
Sziasztok!
A Zasti alapjárata rettentően magas (szerintem). Hogyan lehet rajta állítani? Nagyon bonyolult? Végigolvastam a fórumban az összes hozzászólást, de ilyet nem találtam. A lökhárítós javaslatokat köszi, Szhelyen egy autósboltban lehet hozatni, viszont darabja 15 kHUF :((( Marad a régi... :(
Hétvégén szétszedtem a verdát: levettem a kormányrúd borítását, kivettem a kapcsolót a műszerfalból, stb. Megmozgattam minden csatlakozást, mozgattam, ütögettem a kapcsolókat, és a végén megjavult a világítás. Nyilvánvaló, hogy valahol kontakt hiba volt, de azt nem tudom, hogy pontosan hol. A kormánykapcsoló "buherálására" semmi nem történt, (ez egyébként már egy cserélt kapcsoló).
Nagyobb teljesítményű izzót én nem tennék az autóba: fokozott áramfelvétel és több hő. Jobb megoldás az emelt fényű (+30% vagy +50%) izzók használata (Osram, Philips).
Köszi a választ!!!
Akkor inkább kiveszem belőle és kicserélem egy másikra, mert van otthon kettő tartalékban.
Még egy kérdés: Akkor most van töltésem vagy nincs?Egyszer csak nem fog indulni mert leszívatja az aksit vagy nem?
A generátor valószínűleg teljesen jó. Le is adja a kellő feszültséget, csak el van törve benne a diódahíd. Legalábbis attól szokott "parázslani" a visszajelző, ha dióda probléma van.
Ki kell venni a generátort, el kell vinni egy autóvillamossági szerelőhöz és kicseréli a diódahidat. A kérdés az, hogy Iskra v. Pirelli generátor van-e benne. A diódahíd csere nekem olyan 9e Ft körül volt.
Gabek neked teljesen igazad van. Én az új verdával jártam így.Távolsági ment, tompított nem.Elkezdtem buherálni a vezetékeket, próbalámpáztam itt is, ott is.És a hiba a kormány kapcsolóban volt, mert áram ment bele, de nem jött ki belőle.A régiből kivettem a kapcsolót és szimplán rádugdostam a csokikat és lőn világosság!!8-))
Más: az mitől lehet hogy ha menet közben felkapcsolom a fűtőmotort akkor a töltés jelző lámpicsek elkezd parázslani?Nem nagyon, mert csak este látszik. A generátoromat egy villamossági szerelő bevizsgálta és jónak nyílvánította.A szerelő nem mondott igazat???Vagy valami más bi-bi van?
Nagyjából úgy működik a dolog, hogy a műszerfal mellett felkapcsolod a világítást, viszont a kormánykapcsoló dönti el, hogy a tompított vagy a reflektor világít. Vagy az egyik, vagy a másik áramkör zárt.
Remélem, nem beszélek túl nagy hülyeséget, de én így képzelem el.
A világítás témához: most vagy Én nem értek valamit, vagy ...?
A srác azt mondta, hogy a tompitott világítása nem megy. Ennek a kapcsolója (legalábis az Én Zastimban) NEM a kormánymuvön van, hanem a muszerfalon a bal felso sarokban (a kilométeróra mellett), ez három állású: kikapcs / helyzetjelzo / tompitott+helyzetjelzo. A kormányon - az index mögött - csak a fényszóró kapcsolója van.
Csak hogy még érthetobb legyek (Önmagam számára): a tompitott jele a zöld lámpácska, a fényszóró jele meg a kék lámpácska a muszerfalon... :-)
Gabek: Az enyémben sima 55/45-ös van,asszem.De ezek Xenon izzók!De nem a Iceblue, hanem sima fehér.Úgy világít hogy csak na!!!Igaz H4-es foncsort vettem bele kb 2000 HUF/db áron.
Az izzók is majdnem ennyibe kerültek! :o)
Csak még be kell állítanom, mert kb három felezővonalnyit világít!!:(
De ha jól felemelem akkor Sopronig fog világítani!!!8-))))))))))))))
Ha van kedved és időd is hozzá, akkor keress kapd ki az üléseket, keress egy jó kárpitost és csináltasd meg vele.
2 éve csináltattam üléseket - igaz bogárhoz - és nagyon jó lett. Újratömték, átkárpitozták, átalakították egybe fejtámlásra, stb... 48 e Ft-ot fizettem érte úgy, hogy benne volt az anyag, a munka és két első ülés, mert abból vettem más fajtát (használtat) a meglévő gányolt helyett.
Más:
Azonnal akarok egy kirelézett világítású Zastit!!! :o)
Tartok tőle, hogy a 75/75-ös izzókat nem sokáig fogja bírni a kapcsoló. A 60/40-es gyertyafényt meg nem bírom elviselni. Előbb-utóbb ki fogom reléztetni, kicserélem a lámpatestet és 90/100-as halogén megy bele.
A bogárban is ilyet használtam. Volt úgy, hogy éjjel elfelejtettem felkapcsolni a reflektort az M7-en. Valahogy nem hiányzott... De amikor felkapcsoltam, akkor Martonvásártól Fehérvárig világított. :o)
Mit jelent nálad az a lestrapált?Ha ki van ülve akkor rendbe tudod hozni egy kis plusz szivaccsal.
Én is így csináltam.
Egyébbként van egy 15 éves ülésem, ami ki lett tömve. 8-)
Mind a két oldalra!!!
Ja ha kell Debrecenben lakom!Valahogy olcsón megszámítjuk!
Üdv. Mindenkinek!
Milyen ülésre tudnám kicserélni a Zastim lestrapált vezető-ülését? Ugyanis itt mifelénk a bontókban Zastavát nemigen találni, eddig bárhol kerestünk ezt-azt, mindig az volt a válasz, hogy ezzel az autóval nem foglalkoznak. :(((
Már én is "kötögettem" a kispolák kormánykapcsolóját.Hát megkell hagyni vagy másfél órát eldigicseltem vele.Sajna még a vezeték színek sem egyeztek.Pedig nekem is azt mondta a boltos. Úgyhogy elkezdtem szegmencsről szegmencsre menni.Honnan hova megy a vezeték.Volt olyan dupla amit szétkellett kötni, volt olyan amiket meg össze.
Ennyit a kompatibilitásról!:)
Gabek: Egy bizonyos évjárattól már lerelézték a világítást a Zatyóék.!!! :)Még kapcsolási rajzom is van róla!!:)
Gabeknak igaza van, én is úgy vettem hozzá kormánykapcsolót, hogy a régit leszereltem és az eladó orra elé tettem azzal, hogy "ilyet akarok!" Sajnos pont olyan nem volt, ugyanis a az egyik csati nem olyan volt, mint a régi kapcsolón (kispókra való volt csak), ezért kellett "kötögetnem".
Köszönöm Neked is a tippet Gabek!
Erősebb izzó a mi verdánkban soha nem volt, de azért a 15 év már önmagában sem kevés. Ahogy elnézem a programomat, csak hétvégén lesz időm a "műtétre". A fejleményekről beszámolok.
A Zatyek kormánykapcsolján direktben megy át a villany, nincsen kirelézve. Sokszor az a helyzet, hogy nagyobb teljesítményű izzók vannak a lámpában, így a kapcsolón áthaladó cucc áramerőssége (?) is nagyobb és elég a kapcsoló. Ha működik minden rendesen, akkor a későbbi problémák elkerülhetők a kapcsoló kirelézésével.
Nekem a reflektorom produkált hasonlókat. Éjszaka felkapcsolatm, aztán menetközben egyszercsak huss és vaksötét volt előttem. Visszakapcsolatm tompítottra és az jó volt. Időlegesen segített az, ha megkocogtattam a korányoszlop burkolatát, bár később a kocogtatás erőteljes püfölésre, majd rugdosásra változott. Szétbontottam az oszlopot, széthúztam a korámnykapcsoló csatlakozóját és megpucoltam benne az érintkezőket. Azóta úgy tűnik, működik. Ki tudja meddig...
A kormánykapcsoló cseréjével csak óvatosan, mert több féle változat is létezik. Az autósboltban azt mondták, azt nézzem meg, hogy hány csatlakozós és hány kábel van benne... Legbiztosabb megállni a bolt előtt, letekerni az oszlop burkolatát, kihívni az embert és odanyomni az orrát, hogy "na kérem, eztet akarok venni".
Köszönöm az ötleteteket! Valamelyik este "bekapcsolt" lámpával közlekedtem (tehát forgattam a kormányt), de nem villant fel egy pillanatra sem a tompított. Ma este megint megpróbálom, hátha lesz valami.
Szerintem is az lesz! Típushiba. Tekergesd a kormányt jobbra-balra bekapcsolt világításnál ill. mozgasd közben a kormánykapcsolót, és ha időnként felvillannak az égők, akkor ott a kontakthiba. Legalább is nekem így volt anno.
Csak cserélni lehet sajnos. Viszont ha szeretsz buherálni, érdemes megkérdezni, hogy mennyibe kerül a kormánykapcsoló kispókhoz. Ha lényegesen olcsóbb, érdemes azt megvenni, mert csak 1-2 drótot kell átkötni. A drótok színei is megegyeznek, szinte el sem lehet téveszteni.
Van a családunk birtokában egy 1987-es évjáratú Zastava. Mi vagyunk az első tulajdonosai, manapság már csak második autónak használjuk. Most adódott egy kis problémánk.
Mindkét első lámpa tompított világítása megszűnt. Minden egyéb fény működik (a reflektor is), az izzók és a biztosítékok látszólag épek. A kapcsoló tompított fény állásakor csak a parkolófény világít.
A hétvégén találkoztam egy szerelo baráttal (sajnos messze van), és neki is elmondtam a fékemmel való problémát.
Nos O egyértelmuen azt mondta, hogy fofékhengeres (és nem a fék levegos).
Valami olyasmit magyarázott, hogy mivel nem állandóan kell pumpálni a fékemet, hanem csak esetlegesen (meg induláskor), ezért fofékhenger.
Úgyhogy megyek hozzá cserélni pár hét múlva, addig meg óvatosan pumpálok.
Pszilaj! Köszi szépen a tippet! Sacc/kb. milyen költséggel járna ez? (Gondolom bontóban ilyen nincs (vagy ritka mint a színtelen holló), de remélhetőleg valamelyik autósboltban ha megrendelem meg tudják nekem hozatni...)
Wasimisi: Ha rám hallgatsz, akkor inkább a Yugo Skala műanyag lökhárítóját veszed meg mert az kompatibilis vele, meg még javít a kinézeten is , mert olyan mintha szpojleres lenne.Nekem ilyen van rajta!
A Yugo Koralé egy kicsit kicsi lenne rá ! :)
Sziasztok! Vettem egy Zastavát, de a lökhárítói elég trogyik. Szeretnék hozzá műanyag lökhárítót, és az lenne a kérdésem, létezik-e ilyen. (Esetleg mi kompatibilis vele? Yugo, vagy Fiat?)
Wasimisi
Jana: Lehet pumpálva is járni, minden különösebb gond nélkül.
Csak akkor van baj amikor valami vagy valaki eléd ugrik és beletaposol a fékbe és nem áll meg mert kéne neki a pumpálás!!!! :(((((((
Csak óvatosan!!!
Sziasztok!!!
A légtelenitéssel tényleg vigyázni kell mert nekem simán beletört kifurni szinte lehetetlenseg volt ugyhogy maradt a csere ami keményen 4800 Ft volt. Ja az első fékekről van szó.
Köszi a tanácsokat. Fékfolyadék szintje rendben van. Szerintem nem is a szervó az oka, mert régebben nem volt ilyen gond vele.
Szóval a légtelenítés tunik a legjobb tippnek.
Mondjuk a Pszilaj által írt megoldás elég félelmetes számomra, hátha elrontom. :-)
Meg amúgy is félek a csavaroktól, elképzelheto, hogy be vannak rohadva, és ha beletörik akkor az nagyon-nagy szívás.
E félelmeim miatt kérdeznem: Mi van, ha nem csinálok semmit vele? Tehát indulás után figyelek, ha kell pumpálom. Lehet e ebbol súlyos baj, pl. egyszer csak nem fog az autó fékezni?
Azt se felejtsük el, hogy a Zatyesz ugye szervó fékes és hideg motornál nem biztos, hogy a szervó még rendesen működik. Bár a pumpálós dolognak akkor sem szabadna lennie.
Nekem olyan szokott lenni hideg indulásnál, hogy keményebb a fék, mint általában. Az első fékezésnél elkezdem nyomni, aztán egy picit beljebb megy még és onnantól tuti. Gondolom, ilyekor indul be a szervó.
Szerintem első körben nézd meg azt, hogy elegendő fékfolyadék van-e a tartályban. Ha van, akkor légteleníteni kell a fékeket.Az első kerék féktuskójának belső felőli oldalán van egy picike csavar, amire nyolcas csillagkulcs megy rá és a csavaron van egy pici csövecske is. Ezt a csavart kell kicsavarni kb egy fél fordulatnyit amikor elkezdi kiengedni a fékolajat.De fellazítás előtt fel kell pumpálni a féket egy embernek és a kicsavarás-becsavarás alatt benyomva tartani. Mind a négy kereket hasonlóan kell légteleníteni, mindaddig amíg habos olaj jön a csavaron keresztül.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
De nagyon vigyázz a kis csavarra, mert hajlamos a be- vagy kiszakadásra!!!Ha ez megtörténik akkor féktuskó(elől) vagy fékmunkahenger(hátul) csere lesz aktuális!!!
Az utóbbi idoben érdekesen viselkedik a fékem. Amikor hidegen elindulok olyan érzésem van mintha nem fogna. Igazából fog, csak jóval könnyebben mozdul le a fékpedál (nem nyomja vissza úgy a talpam mint szokta) és lejebb is érzem, hogy fogja az autót. Rájöttem, hogy ha pumpálok egy kicsit (ahogy a gumimatracot szokás lábpumpával), akkor mintha feltöltödne és egy idő múlva már feljebb fog. Mire a motor bemelegszik, addigra kvázi rendben a fék is.
Szia Gabek!
Most tudok írni csak.
Az elején kezdem. A múlt héten megkaptam a Mabisz által kiutalt 108 eHUF-ot.Rá másnap látunk egy hírdetést az egyik helyi újságban, hogy 90-es Yugo, 2003.IV. hóig műszakival eladó 100 eHUF-ért.
Elmentünk megnézni, mert valami simlit sejtettem.Ui ilyet általában 200 eHUf-ért vesztegetik.Hát az állapota alapján tényleg annyit ér. A motorját megölték, bár hazafelé 100 fölött is jött. A kuplungnak véres a nyaka.(Virágárusok használták és utánfutóztak vele. Gondolom tudod milyen állapotba lehet.Ja meg egy évig nem használták.) Van rajta néhány rozsda folt. A küszöbökön van egy-egy lyuk. A hátsóülés nincs lerögzítve, úgyhogy mikor megmozgattam a kezemben maradt. Az első ajtaja nem osztott üveges. Belső állítós tükör van rajta, csak nem működik. Merő dzsuva belűlről. A műszerfal lámpái csak ritkán vagy sehogy nem világítanak. De új az önindító, öt jó gumi van rajta (Dunlop meg valami Comfort). A vezetőoldali ablakot ha lehúzod, nem tudod vissza emelni.
De az a lényeg nekem a másikban ott a jó motor.(felújítás után van a motoromban 3000 km. :) )Rajta a jó kuplung. Van el. ablakemelőm a régiben. :)
Van műszerfalam, ami jó. Egyszóval van hozzá egy másik komlett autóm, aminek csak a kasztnija rossz.
Szerintem így elég jó üzletet csináltam.
Csak hát lesz egy kis munkám vele. Holnap már neki is kezdünk a felújításnak, hogy átiratásra kész legyen a mechanikus rész, a kaszni meg ráér később is. Átiratásnál már a másik motorral lesz.
Ez +8000 HUF-ot jelent a normál átiratáshoz képest.
Véleményed?
Sikerült szert tennem egy 90-es évjáratú Yugóra ami tulajdonképpen Zatyi. Eléggé lelakták, úgyhogy lesz vele munka, de legalább fiatal!!
Ja és 100 eHUFba került! :)))
Ha csökkented a benzinszintet, akkor ccsökken a fogyasztás, de nem szabad túlzásba esni, mert az rendellenes működést okozhat.Nagy gázadásnál és nagy fordulatnál(hirtelen gyorsításnál) torpanni fog a motor, mert hirtelen "elfogy" a benzin az úszóházból!
Remélem sikerült valamennyit segítenem!!
Sok sikert!
Ja és nézd meg a főlevegő fúvókát,nincs-e nagyon tele kosszal!!
Sziasztok!
Kosz a segitseget, szuro segitsegevel es egy alapos mosas utan mar nem all meg.
Egy masik problema eleg nagy a fogyasztas orszaguton kb. 9 liter.
A karburatoron szeretnek allitani: az uszon de nem tudom hogy ha a benzinszintet csokkentem kb. 2 mm a karburatorban akkor az milyen valtozast fog hozni.
ha valakinek van ebben tapasztalata vagy hallott mar ilyesmirol akkor szivesen atvenem a tanacsot.
eladósorba került egy 91 októberi Yugo Skala 55.
Bordó, korának megfelelő állapotban, 2003. dec.-ig van műszakija. Ha érdekel valakit, emailben elérhető vagyok hétköznapokon.
Az autó a keleti végen van (román-ukrán-szlovák hármashatár vidéke), 250 k-ra gondoltam én.
Nekem már sokszor volt hasonló problémám.Szerintem akarburátorban a tűszelep jól felakadt és az AC-pumpa(benzinszivattyú) jól telenyomja benzinnel a motort és így lefullad.Beindítani nagyon nehéz így, meg a motortérben erős benzinszag jellemzi.A megoldás nálam úgy jött, hogy a benzinszivattyú elé és után is tettem egy benzinszűrőt(eldobhatósat).Nekem elmúlt az ilyenforma probléma.De nem árt egy benzintank mosás sem, mert elég piszkos lehet.
Nekem volt benne dzsuva, az biztos! :)
Hááát, bocsi nekem Trabcsim volt, de megközelitőleg hasonló gondja volt .
Üzemanyagszűrő eldukulásból kifolyolag, pontosabban épp csak pici kijött, így mikor benzincső lejött volt benne. Az úszóház feltöltődött, ezért beindult, de fél percet járt
a motor nem tudta átszívni a naftát- leállt.
Azér szólj, majd,h. mi volt ez nem 100%!
Csá!!!
Sajnos nem vagyok egy nagy szerelő, ezert a segitsegeteket kerem a kovetkezo szituaciohoz:
- A zasztim idonkent megall, es nem is lehet beinditani vagy ha sikerul is akkor csak egy kis tav megtetelere.( karburator ki lett tisztitva,gyujtaselsozto, megszakito OK)
Valakinek volt mar ilyen problemaja?
Szivesen vennek at jo tanacsokat.
Én ha veszek valamit a Zastavához, és nincs feltüntetve, akkor FIAT 128-at, vagy Yugo-t kell figyelni. (pl. autószönyeg, olajszűrő, üléshuzat, stb.) Ez a két típus általában szerepelni szokott a csomagolásokon.
Nemre'giben szert tettem egy re'gi Zastira, az a fajta 750-es, aminek 'visszafele' nyilik az ajtaja. Sajnos nem tudok ro'la semmit (kora, tipusa, stb.) Ha valaki tud nekem mondani olyan internet-cimeket, ahol fellelheto: hozza' nemi doksi, akkor legyen szives megirni nekem. Sajnos nem sokat tudok net-ko:zelben lenni, eze'rt jo' lenne ha valami jelze'st kapne'k a spidersoft@freemail.hu cimre.
Egye'bke'nt a kocsi 20 e'vet a'llt, szo'val amig teljesen a't nem ne'zzu:k nem lesz beinditva...
Viszont a por alatt a _gya'ri_fe'nye_ leledzik e's nem rothad sehol!
Ha az ablakfűtésnek a saruja törött le, azzal nem sokat lehet kezdeni. A bontott üvegek is hasonló állapotban vannak. :o(
Üléshuzatom van egy felesleges, mit mér meg Neked? :o)
Keveset használt, még nagypapi vette az autóra, ő meg nem használta agyon. Én viszont másikat tettem rá...
1. Autósboltban lehet kapni "folyékony ezüst", vagy "f?t?szál-javító filc" néven(baromi drágán) erre a célra kitalált dolgot.
2. Én speciel autóbontóban húztam le egy zastaváról egy tökéletes állapotban lév? huzatot - az autóbontó meg rólam húzott le érte egy ezrest.
Szuasztok!
Lenne ket kerdesem, ha tudtok segitsetek:
1.a hatso ablak futesszala letorott , mivel lehetne viszzatenni pl. ragasztani, ami vezeti az aramot
2. uleshuzatot szeretnek venni-valami olcsot- de kimondott zastava nem talaltam , mivel kompatibilis?
Nagy problémával fordulok hozzátok. Van a családban egy 1992-es Yugo Koral 55-ös, amit szombat éjjel megpróbáltak feltörni. Nem tudták elvinni, de a jobboldali ajtóban levő pillangóüveg bánta a dolgot, ugyanis annak kitörésével jutottak be az autóba. A Koral-nak csak a motorja és az erőátvitele azonos a Zastavával, a kaszni (és az üvegek) teljesen más... Pl maga a pillangóüveg sem nyitható, rögzített és ívelt üveg.
És itt jön a probléma igazán. Nem találok hozzá sehol megfelelő üveget, minden autóüveges elhajtott eddig. Néztem két autóbontót eddig, de a Yugo Korall ritkább a fehér hollónál is.
Ha valakinek van valami ötlete, kérem segítsen!
Köszönöm előre is.
ppite@freemail.hu
én nemrég GPS-el kimértem, hogy mennyit csal a kilométerórám. Hozzátartozik a dologhoz, hogy látványosan sokat mutat mindig.
A mérési eredmény: amikor 60-at mutatott, akkor kb 40-el mentem, 80-nál 55-el, 130-nál 100-al.
Azóta asszem tovább romlott a helyzet (autópályán ki tudom akasztani a mutatót... :(((
Viszont a fogyasztásom az óra szerint városban 8 lityi körüli, ami (sajnos) reális, tehát azzal nincs gubanc.
Szóval a gyári óra sem egy megbízható darab tizenpár év után. (persze biztos nem mindenkinél megy ennyire gallyra, de 5-10 km/ó külömbséget gondolom majdnem mindegyik összeszed.)
Én már jártam úgy, hogy annyit evett vízből 3 km-en, mint benzinből 100-on...
Nekem egy elöregedett hűtőcső volt a ludas.
Valószínűleg nem árt átnézni az összes csövet, bilincset, csatlakozást, tömítést, amit csak találsz. A fűtést nem babráltad? Lehet, hogy a radiátornál enged, a szellőző dobot belsejében és oda folyik le...
Alternatív verzió:
Víz volt a pótkerék közepében és kifolyt mikor megemelted. :o)
Problémám (lehet, hogy nagy) lenne. A hétvégén kikaptam a pótkereket kilométeróra szerelés miatt. Az új órával mentem egy próbakört (pótkerék nélkül). A próba után láttam meg egy ijeszto dolgot, amit a kerék addig kitakart.
Szóval baloldalról lenézve a motorra (átnézve a pótkerék helyén) a motorblokkon a vízpumpa belso része elott a kipufogó töve alatt vízet(?) láttam! Honnan jöhetett?
A lehetséges források:
1. A futéshez vezeto vagy onnan jövö(?) csövek (ahol a fémre van a gumicso billincselve) tövétol, de ezt kétlem.
2. A vízpumpa belso felén a lendkerékkel átellenben van egy alátétes csavar. Lehet, hogy az alábélelés sérült és ott könnyezik ki?
Úgy vettem észre, hogy ez a "kispriccelés" csak bizonyos homérséklet után jelentkezik, azaz hidegen nem ereszt, de ahányszor bemelegedett a motor és még azon "melegében" kikaptam a pótkereket, láttam a vízet a motorblokkon.
Amúgy a rendszer tavaly osszel lett feltöltve fagyállóval, ekkor a hibás gumicsövek ki lettek cserélve. Általában egy-két havonta kell utántöltenem némi hutovizet, tehát - egyelore - lassú a vízvesztés.
Szerintetek mennyire féljek a dologtól? Volt olyan ismerosom, aki azt mondta, hogy el se induljak az autóval, mert ha besz@rik a cucc, akkor az egész víz seperc alatt elmegy a rendszerbol...
A szerelés viszont elég macerás lehet, mert úgy van összerakva szegény Zasti, hogy az ominózus betét cseréjéhez ki kell kapni fölötte mindent (pl. kipufogó töve), s félek, hogy az ott levo csavarok közül néhány beleszakad... :-(
> Biztos hogy jól fog mérni?
Hmm, ezen már Én is gondolkoztam.
Ahogy elnéztem, a két mero szerkezete mechanikailag ugyanaz (gondolom a bennük levo spirál a különbözo mérési intervallum miatt más). Még a mutatók is mindig tízen állnak álló helyzetben (kis kinyúló pöcök a számlapból tartja).
Eddig jónak tunik. Autópályán kb. ugyanaz volt a vége, mint az eredeti méronek, meg a váltásokat is nagyjából hasonló sebességnél "érzem". Úgy saccolom, hogy max. 5km/h-val térhet el a két óra egymástól, ha eltérnek egyáltalán.
A kilométerszámláló is rendben, akkora távolságokat mért, amennyi a megtett út tudomásom szerint volt.
A hétvégén sikeresen megreparáltam a Zastim kilométerszámlálóját, így már Én is tudom mérni a fogyasztásomat.
Érdekesség a dologban, hogy mivel nem volt külön felesleges számálóm, egy Fiat-128-ból származó kilóméterórát (a sebességméro és a kilométerszámláló egyben, nem akartam szétszedni) raktam be a Zastis méro helyére.
Tök furcsa, mert teljesen másként néz ki, 160-ig mér és csak tízes pontosságú a skála rajzolása, viszont nagyobbak a számok rajta. Szóval most már Nekem is egyedi dizájnos muszerfalam van, bibibi. :-)
A dologban csak az a ciki, hogy a mutató piros színu (rózsaszínes beütéssel), a Zasti számlap megvilágítása meg nem elég eros, így sötétben nem látom pontosan mennyivel megyek. :-))
Sziasztok,
Köszi a válaszokat a rángatásra,
Kérdésre válaszolva, ha nagy gázzal indulok akkor nem rángat, és az utólsó két napban, jelentősen csökkent a rángatás.
Most igy visszagondolva, akkoriban mikor jelentkezett mint ha a motor is gyengébb lett volna, nem lehet valami gyertya vagy gyujtás, ami csak ilyenkor jelentkezik?
Más: légszürő cserénél vettem észre amikor belenéztem a torokba, hogy amikor jár a motor, a benzin csak ugy csepeg rá a pillangószelepre a venturi csőből, csupa benzines a pillangószelep felső része.
Azt hittem, hogy ez a porlasztó tényleg elporlasztja a benzint alapjáratban is, vagy esetleg az csak nagyobb fordulaton igaz?
Jól van ez igy?
Ha nem, mitől lehet, túl magas a benzinszint?
Ez egyértelmű kuplunghiba, de addig valóban nem érdemes vele foglalkozni, amíg nem kezd el csúszni a kuplung. Indulj egy picit nagyobb gázzal és úgy nem olyan vészes a rángatás.
Hali!
Nem tudom mi lehet a baja, de ha ez megnyugtat az enyém már legalább két éve ilyen. Egyesbe kis gázzal induláskor, és erőszakos csusztatott kuplungos hátramenetnél tapasztalom. Én már megszoktam, és abszolút nem zavar. Csrélték már komplett kuplungszerkezetet, és az is két hét múlva ilyen lett. Kérdezetm a szerelőt, hogy mi okozza, és azt mondta valami tengely lóg meg csapágyak ki vannak kopva, de ha belemegyünk sokba fog kerülni, és az utángyártott, vagy bontott alkatrészekből nem biztos, hogy jó lesz. Nem tudom, hogy a tied mennyire vészes, de ha nem nagyon, és amúgy a kupplung nem csúszik, vagy ropog a váltó, akkor hagyd rá! Ezek az autók sok darabból vannak, és egyikük sem mai gyerek már. Csodákat nem lehet tőlük várni! Egy kis zörgés, rángatás még belefér. Hozzátartozik a filinghez!
Csá mindenkinek!
Azt találtam ki, hogy -mivel 4fős a család és bizony együtt ingázunk- álló (vagy elő) fűtést szerelek a járgányba. Így egyből meleg motorral indulhatunk majd a zord téli reggeleken is.
A 230V-os hálózatról táplált valami kis szabályozott fűtés, pl merülőforraló és termosztátfej adná a meleget, amit az utastérfűtés ágába szerelnék be. Egy kis szivattyú segítségével megkeringetném a vizet, ami így átfűtené a motort. Persze nyitott fűtéscsap esetén.
Mit gondoltok az elmélet jó?
A vízpumpa nem akadályozná-e a víz mozgatását?
Sziasztok,
Hirtelen előjött egy hiba a zasztimon, amit én kuplungnak vélek, de szeretném elolvasni a hozzáértőjk véleményét is.
Az egyik indulás során vettem észre, hogy amikor cindulok és engedem ki a kuplungot, rángatva indul meg az autó.
Amikor már kiengedtem és egyesben húzatom, vagy sebességet váltok, nem jelentkezik a hiba, ezért gondolom, hogy nem a sebváltó vagy a kihajtás lehet a hibás.
Szerintetek ????
Nem kell vkinek egy baromi ronda, lelakott Zatyi egy év műszakival, zöldkártyával? Rusnya szegény, de mechanikailag teljesen jó. Munkakocsinak, alkatrésznek még jó. Ha kell, küldj mailt: Zweitakten@index.hu
Emberek!
Tud valaki valamit a jogszabályokban lefektetett szabályokról a kasztni és alváz kijavításokkal kapcsolatban?
Jó lenne mert némi javítgatásra van szükség a verdámon!
Előre is köszi!
Ui: Winettu: meg van még a vas?Ha igen akkor küldj róla néhány képet a mailemre!!Köszike!
Matiszk: Ma (20020906) feladtam a könyvet, úgyhogy hétfőn-kedden várhatod!De fénymásolás után kérem vissza! :)
Mert nekem is kelleni fog a kocsijavításhoz!
Matiszk: Én internetről rendeltem meg a könyvet 4000 HUF-ért+postaköltség.De megérte, mert rengeteg minden benne van.Ha van konkrét dolog amiről tudni akarsz, azt írd meg mailben.Megnézem neked és ha postacímet is adsz akkor a fénymásolatokat el is küldöm.
Az egészet nehéz lenne lemásolni,mert kb kétszáz oldal a4-es.
Üdv!
Műszerfal téma:
kihajtod a műszerfal alján található csavart, kibuktatod a műszerfalat, lekötöd a km spirált, kihúzod a két elektromos csatlakozót, a műszerfal kint is van. Nem nagy ügy.
Szétszedni sem nehéz, mindent csavar tart.
Fogyasztásról annyit, hogy én is mértem már 5.5 L-t úgy, hogy autópályán mentem. 120 körül szoktam gurulni, de ha kell, akkor 140-ig is megkergetem. (itt már jelentős a szélzaj...) Országúton olyan 100 környékén hajtom, de ma pl. jó kis falusi, hátsó utakon jöttem haza Győrből és nem igen volt 110 alatt az óra, max. faluban, meg a járatos busz mögött az első belátható egyenesig. Igaz, így most sacc 6 L körül zabált, de ez csak ilyen hasraütős, benzinórára nézős számolás. Szóval 6 fölé vinni már művészet. :o)
Műszerfalat szétszedni hálátlan meló. Próbáltam már én is kiszedni a műszefal közepét, hogy izzót cseréljek, de az istennek nem jött. A titok nyitja, hogy előbb le kell kötni a seb.mérő spirált a kerékagyról, utána már jön az óra.
Most már kezdek kissé morcos lenni! Azaz 5,3 olyan rohadt kevésnek tunik. Hogy vezetitek Ti azt az autót??? Soha több, mint 110, profi kuplungolás? Vagy csak magától eszik ilyen keveset?
Én csak tippelni birom a fogyasztásom, mert nem jó a megtett kilométert méro számlálóm, de biztos több mint 6 (esetleg 7)...
Asszem meg kell javítanom a számlálót, mert kiváncsi lettem a saját fogyasztásomra is. Mondjuk Én autópályan szeretem 130-140 km/h-val is meghajtani, gondolom ez nagyon nem tesz jót a fogyasztásnak (meg az autónak sem).
Amúgy, hogy kérdezzek is: Milyen szétszedni a muszerfalat (ha már szerelni akarok)?
Pagora: Gratulálok a fogyasztáshoz.Legalább már nem vagyok egyedül.Nekem is ennyi jött ki egy 720 km-es Db-Bp+egyébb út alatt.Nem nagyon akar(ták)tam elhinni.De így is be lehet állítani!!
Üdv mindenkinek!
Vigyázzatok a kis autóra, megéri!Ui meghálálja!!!!
:)
Sziasztok!
Ezer bocsi mondenkinek, meg nem jartam itt, es valoszinuleg a hirdetes sem egeszen ide valo, de gondoltam megprobalom. Szoval van egy 84-es Zasztim, gyerek mellett tartottuk, jo állapotban (bár én már lassan lefényezném, viszont nem rohad). Úgy alakult, hogy eladnánk. Örülnék, ha olyan venné meg, aki szereti ezt a kocsit, én nagyon szerettem, minket nem hagyott még cserben és igen jó fogyasztása volt. nyáron 6-7, de országúton megkimélve 5,6-ot is mentem már vele. Ha érdekel valakit, akkor keressen meg (lgacsi@freemail.hu). 1 év forgalmi, műszaki és magnó + 4 hangszóró van hozzá.
PS: Őszintén ezer bocsi mindenkitől, nem akarok itt hirdetni (megjelent a hirdetes mashol), de gondoltam, ha valakit erdekel, meg oromet is szerezhetek vele.
Most a napokban vasaroltam egy Zastavat, amivel eddig meg nem volt semmi problemam. A topic-on olvasgtam (infoszerzes kozben) hogy van neked egy zastava javitasi kezikonyved. HA tudod es megvan meg akkor lsz. kuld el az email cimemre: matiszk@mailbox.hu
A héten újabb öröm ért. Lemértem a fogyasztást. Ha hiszitek ha nem 5,3-ra jött ki. Hát ennyivel egy vadiúj nyugati gépmadárnál is már meg van elégedve a boldog tulaj. Ez a MI Zasztink. Ő 15 éves. Sziasztok!
STEV11: viszont a kmóra számlap megvilágításra találj ki valamit, mert az eredeti nem fog működni, mivel az eredeti számlap plexiből van és az élébe kap fényt, ezért látszanak rajta a számok, de ha szétkaptad már, akkor láthattad is.
Én körbe a perembe bereszeltem 8 db zöld téglalap LED-et, azok világították meg, jó volt. Ha jól megnézed a fotót, láthatóak is. A másik két műszernél is közel kellett vinni az izzót, hogy jól megvilágítsa.
STEV11:
én minden további nélkül be tudtam rakni a fehér hátlapot. A mutatót le kellett szedni, de nem volt egy nagy ügy, csak arra figyelj, hogy ne felejtsd el összejelölni a mutatót a mutatótengellyel szétszedés előtt.
Előre is köszi a segítséget, de kérdés hogy megérné-e nekem elmenni érte Sopronig?Mert ugyan van olcsó teherautó lehetőségem, de az is
25 HUF/km.És ez egy kicsit megdobná az anyag árát!:(
De azért köszi!!!!
Üdv!
Na és hova tegyem? :o)
A garázs megtelt. Bent van egy egész bogár, egy felújításra váró bogár, egy bontásra váró bogár, meg a Renault...
A Zasti a ház előtt áll az utcán. :o(
Üdvözlök minden kedves ZASZTI tulajdonost! Június elején jutottam hozzá egy 44900 km-t futott 1987-es példányhoz. Két szerelő is megnézte, szerintük nem vertek át. No, a lényeg, hogy Skoda Felíciából ültem át ebbe a típusba, és nem kellett sok időnek eltelnie, de nagyon megszerettük, az egész család. Szerintem semmihez nem hasonlítható az érzés, mintha az idő kerekét valaki visszaforgatta volna mikor beülünk. Tök nosztalgia az egész. Egyébként - lekopogom - eddig nagyon meg vagyok vele elégedve. Jól állja a sarat, melóhoz is használom. Ezt a FÓRUMOT ezentúl figyelni fogom. Addig is jó utat mindenkinek.
Vigyázzatok magatokra és az autótokra!
Stev11:Sajna eléggé.A kárszakértő azt mondta,hogy gazdasági totálkárban rendezik velem!:((((((
Egy szőke nő hátulról rátolt ez előttem álló autóra.A csomagtartóm 2-3 cm-vel rövidebb lett.A hátsó ülésnél 4-5 centivel szélesebb a kasztni mint volt.A bal hátsó ajtó beszorult.Mind a két műanyag lökhárítóm összetört.A tank feletti lemez egy kicsit harmónikás lett.A tank behorpadt.A hátsó sárvédő lemezek meglobbantak.Az elején az orrlemez a gyújtáselosztó fedelét összetörte.De más nem sérült meg a motortérben.Elől a lámpák is épek.Hát hirtelen ennyi jut eszembe.
Remélem azért csak kikupáljuk valahogy.
Bontóból szerzek egy ócska kasztnit aztán majd lesz valami.
Üdv mindenkinek!
Áda: A legjobb szerintem hozzá a Trabant 12V-os ablaktörlő motorja,ebből is az ÚJ tipusú.
Ennek a tengejére kell erősíteni az ablakemelő szerkezet fogaskerekét.Szerintem ha a fogaskereket meg a motort egy esztergályoshoz elviszed ő majd megfelelőre kialakítja a fogaskereket.Nagyon kemény anyagból van.Nekem kézi reszelővel kb 2 óra kínlódás volt kireszelni.
Utána a felerősítés megoldását már látni fogod.Kell hozzá két háromállású nyomógomb-kapcsoló, meg két emelőkaros pillanatkapcsoló, amit az alsó végéhez kell rögzíteni,az alsó végálláshoz.
UI. : Az ablakemelő szerkezetet szét kell előtte szedni, mert benne van a fogaskerék.
Én úgy csináltam hogy vettem bontóba két ablakemelő szerkezetet(egy balost meg egy jobbost), és ezeket először összeraktam"próbapadon" és utána raktam a helyére.Így meghibásodás esetén lesz két tartalék manuális szerkezet!
Sajna 20-án összetörték a kocsimat így nem sokáig tudtam élvezni az ámuló tekinteteket!
Pszilaj: Milyen mocival raktad össze az ablakemelőt, és hova rögzítetted és hogyan.....?
Írd le légysz ha nem túl nagy kérés.
Tudja valaki hol lehet szerezni Yugo díszcsíkot?
ZASTI-TALI ? Ha lesz megyek /Székesfehérváron lakom/. remélem nem túl messze lesz
Emberek!Kész van az ablakemelő!A baloldali egy kicsit rág de azért müxik.A jobb oldali pedig olyan mintha gyári lenne!Lassan full extrás lesz a vas!
A légkondit nem tudja valaki hogyan kell megoldani? Ez csak vicc!! :)))
Az utóbbi két nap fejleményei miatt úgy néz ki, nem biztos, hogy Orfűn leszek. Ugyanebben az időpontban egy osztrák kirándulás is lesz... Még elválik, egyéb folyamatban lévő ügyek miatt.
Affene, pont aug.16-18 között lesz bogártalálkozó Orfűn? 'Sajnos' a Ringen dolgozom akkor a Forma1-n, megint lemaradok a bogarakról...
Tavaly a Pécsi Hegyiverseny idején volt a bogártali, akkor amiatt maradtam le róla... :(
Kedves Zasztisok!
Mivel tavaly novembertben meváltam szeretett Zasztimtól, maradt egy biztonsági kerékcsavar készletem oldóbetéttel, amiktől egy jelképes ezer forintos árért megválnék. Emailben keressetek: cthk11@axelero.hu
Tudom, hogy ez nem egy hírdetési rovat, de talán elnézitek nekem ezt a kis off-ot.
Szóval fájó szívvel, de meg kell válnom Zastavámtól. A legfontosabb adatai: 1987-es évjárat (9 évig garázsozva), fehér szín, 2.tulajdonos, 106 ekm, 2003/12-ig vizsgával, törzskönyvvel, motorikusan kitűnő állapotban, alkatrészekkel.
Emiatt SZVSZ felesleges szervízbe rohanni. Szerintem, ha leveszed a légsz?r?t, látni fogod, hogy, ahogy huzigálod a bowdent, mozog a pillangószelep a karburátor fölött (és azt is, hogy a gázkart is lejjebb nyomja egyidej?leg, hogy emelje az alapjáratot.) Ezután egy csavarhúzóval felszerelkezve olyan hosszúsáhúra állítod a bowdent, hogy tökig visszanyomva a szivatót, a pillangószelep teljesen kinyisson (majdem párhuzamosan álljon a leveg?áramlás irányával), és ne érjen hozzá a gázhoz.
Köszi a választ. Ha jól értem, akkor nem szivatóval jártam, csak "emelt alapjárattal". Akkor most mit csináljak?
1. Emeltessem meg az alapjáratomat egy kicsit és nyomjam vissza tövig a szivatót?
2. Ezután hagyjam kint a szivatót úgy 3mm-re, mint az elmúlt évben volt?
3. Avagy mindegy, melyiket választom a fenti kettobol?
Szeva Jana!
A Zatyó szívatója kifelé("rá") húzásánál kb. az első félcentinél még nem sokat csinál, csak annyit hogy megemeli az alapjáratot.Ui megnyomja a gázkart a karbin, majd eztán kezdi lezárni a levegő útját, azaz dúsítja a keveréket.Egyébbként a bowdennek vissza kell mennie a helyére.
Csövi!
Egy kérdés: Ti meddig bírjátok visszanyomni a szivatót?
Én eddig - több mint egy évig - úgy jártam a Zastival, hogy a szivatót nem lehetett teljesen visszanyomni, hanem a fém szárból úgy 3-5 mm kimaradt. Ehhez volt állítva az - amúgy elég alacsony - alapjárat is.
Erre fel kb. egy hete sikerült benyomni tövig (a muanyag gomb tövéig). Most akkor eddig mindig szivatóval jártam? Azóta még gyengébbnek tunik az alapjárat... Egyszer kölcsönadtam, s az illeto panaszkodott, hogy sok gázzal kellett indulnia, mert különben lefullad. Mondjuk Én normális gázzal is el bírok indulni, viszont már régóta vezetem.
Felvettem a kapcsolatot az illető Zastavással,aki az elektromos ablakemelőt megcsinálta és ezt a leírást kaptam tőle. Remélem segít azoknak akik otthon akarják megcsinálni!
Idézet az e-mailből:
"Hali!
Valóban csináltam ilyet.
Van már vagy 4 éve a dolognak, de leírom, amire emléxem.
Szóval házi gány a dolog.
Fogtam egy 6V-os!!! Trabi ablaktörlő motort, valamint egy bontott ablakemelő szerkezetet. (ha elb*sznám, ne legyen gáz :))
Az ablakemelő tekerőjénél szétfúrtam a peremezést, így 2 darabban szétszedhető.
Van egy brutál anyagból készült fogaskerék, ami a bovdent hajtja.
Na ezt kell a motor tengelyére rögzíteni.
Én ezt átfúrtam 2 helyen, és M4-es csavarokkal egy közdarabra rögzítettem, amit a motor 6-os tengelyére szintén rögzítettem.
Ezután már csak a motor elejéről le kell vágni a 4 tőcsavart, és kell fúrni 4 lyukat az elejébe, ott, ahol a rögzítő peremezés volt az utastér felé eső borításán a tekerőnek.
A lyukakba fúrsz menetet, és 4db M5-ös csavarral össze lehet rakni.
Szopás, hogy az ajtóban kell összerakni, mert neccesen fér csak el a motor.
De faszán megy utánna. Lehet kapni pl. a Lomexban olyan kapcsolókat, ami billenő nyomógomb tulajdonképpen. 2 áramkörös, így lehet fel-le
nyomni...
Szóval én így csináltam. Nem egy szépség, de a burkolat takarja, és faszán működik.
Ja még annyi, hogy 2 mikrokapcsolót raktam a bovdenre felső és alsó végállásra. Ezek 1-1 diódával meggátolták, hogy túl lehessen húzni az ablakot (a motor el tudja törni a saját tengelyét, olyan brutális). Ezenfelül szintén diódán át rövidre is zárja azt az irányt a kapcsoló (lefékezi a mocit, mert a lendület is jó nagy tud lenni)
De már több mint 2 éve elpasszoltam szegény Zastit, és BMW-zek azóta.
Remélem segítettem.
Üdv
aTOM"
Van még esetleg jelentkező, akit érdekel a levelező lista?
Aki szeretne még feliratkozni, küldjön nekem egy mail-t a gabek@webmail.hu címre én meg küldöm a meghívót.
GABEK
u.i.:
Jah... A kisautó pedig gurul rendületlenül. :o)
Kopp-kopp-kopp
Tegnap este a gépem kapott egy új háromkaros kormánykapcsolót. Meg is kínlódtam vele, mert p-126-oshoz való.Egy kis kábel rendezés és már tökéletes is!Legalább mostmár nem fogja magát lekapcsolni.
Na merre lesz a találkozó?
Pszilaj: Elcsesztem a gépelést és azért érthetetlen.
A főtengelyt köszörülték. Ezért írtam /akartam írni/, hogy a köszörült főtengely kivételével minden új. Lehet, hogy hülyén fogalmaztam. Vigyázok ám vele én is. Ha apám nem járatta volna be jól '84-ben, biztos nem bírta volna ilyen jól.
Köszönöm tanácsod!
Orange bud: Nem kölcsöncucc, van egy ilyenem
csak szar a kijező nyomtatott szalagkábele. Ezért kellene. :)
Akkor kellene egyeztetni egy parkolót és egy időpontot.
Áda: Ha jól értelmeztem a mondandódat, akkor a főtengely nem került felköszörűlésre?Mert ha nem akkor nagyon kell vigyázni, könnyen kifeküdhet vagy elörhet.Ugyanis most megnövekedett kompresszió van a mociban, tehát nagyobb erő.Ami a kikopott főtengelyt és csapágyait nagyobb igénybevételnek teszi ki.Na már most, ha volt egy "kis" hézag, akkor abból nagyobbat csinál és szétveri magát!!És lehet újból szétszedni a mocit. Az ovalitásról nem is beszélve.
Az enyémben a főtengely frankón nézett ki.A szerelő azt mondta ő vissza rakná, de azért megmérettük egy műhelyben és négy százados volt az ovalitás.Ez sok!
Nagyon vigyázz a bejáratásnál!Minden motor élettartama ezen múlik.!
Csá!
eleg kifinomult izlesed van autoradioban :)
5 narancssargha gomb...
elhagytal valami kocsoncuccot? :)
szoval a talirol:
kell egy ido meg egy hely azt hiszem. a HEly celszeru egy parkoloban, mert akkor mar csak nem gyalog....
az idorol megfkerdeznem a velemenyeteket...
Tobias01: Szerintem ha törődsz vele akkor még van neki azért pár km-e. Nem régen vettem vissza a mienket amit 12 évvel ezelőtt adtunk el és akkor több mint 160000 km volt benne./földmérő vette meg/ Most lett "életében" először szétszedve a mocija. Már csak 2-ik túlméretre tudták fúrni, most teljesen új motorja van a koszörült főtengelyen kivéételével.
Szerintem találkozókat lehet tartani bejegyzett klub nélkül is, vagy nem? Legyen már valami! Az elektromos ablakemelőre vonatkozó megoldások engem is érdekelnek. Ha esetleg tud valaki egy eladó Peugeot 309 centralzár vezérlőt /nem az infrás részét/ akkor írjon. Keresek megvételre egy Techsound /Audioton/ ccr-660 tip. autórádiót /bal oldalán 5 narancssárga gomb kb. 12 éves tip. ha rossz az sem gond/.
Hi Zastisok!A haverom venne Zastavát (rábeszéltem),skoda favoriton agyalt,ha tudnátok segiteni jó lenne.Kb 250-et szánna rá,de ha találnánk egy szép yUGO-t 5gangosat,akkor beleugrana a 300.000ezerbe is.Előre is kössz a segitséget.Tel:30-362-84-23
Az olajfogyás jellemzoségérol: Nekem tavaly április vége óta van meg a Zastim. Akkor rögtön olajcserével indult a dolog és egyáltalán nem ette! Azóta volt még egy olajcsere. Kb. 3-4 hónapja enyhén fogy az olaj... Egy hónapja öntöttem hozzá ilyen mézszeru trutyit, ami állítólag bármilyen autó esetén jót tesz a motornak. Kiváncsi leszek...
Amúgy Én a Castrol XLR (vagy LXR?) olajra szavazok. Sajna már nemigen lehet kapni.
Sajnos nem tudom mennyi km volt benne, de bőven megvolt a 200e.Sajnos fúrni kellett, meg a főtengelyt köszörülni.Mert már egyszer volt gyűrűsorozva.Ráadásul még egy sorcsapágyat is kapott köszörűlés nélkül.Egyébbként egy fél éve van nálam.Ráköltöttem úgy >80ezret.De megérte.Sikerült úgy beállítani hogy hosszútávon 90-110 km/ó-nál 5,2 literre jött ki a fogyasztás.
Ha egyszer megadja magát akkor ne sajnáld tőle a megfelelő anyagokat.Én olajból is a Castrol GTX-3 olajat adtam meg adom neki.Majd nem sokára pedig kap egy kis Metabondot és akkor szerintem megint 100ezreket fog menni gond nélkül!!
Üdvözlet a fórumon!!
Ennek nagyon örülök hogy ennyire megelégedsz ezzel a kis autóval.De van benne valami amit hallottál.Én úgy jártam ez ennyémel, hogy egyik pillanatról a másikra kifeküdt.Ez a pillanat egy hétig tartott.Először az alapjáratot hogytam el valahol. Aztán jött a kartergáz.Ha ez fojtja a motort akkor közel a vég.De amíg nincs addig minden oké.Ezt kell figyelni.Az olajfogyasztás általában nem jellemző.Szerintem.
Hali!
Sziasztok!
Már régóta keresek egy helyet, ahol Zastavákról van szó. Végre megtaláltam!
Kérdésem lenne! Van egy 1987-es példányom kifogástalan állapotban. 6 éve vettem egy öreg papától 60.000km-rel, még szinte gyári szaga volt. Azóta kapott tőlem rendesen, bejártam vele egyész Európát. Semmi gondom nem volt vele. A kérdésem az lenne, hogy meddig bírja a motor. Most van benne 240.000km. A gyári adatokat túlszárnyalja. Pl: 0-100 16másodperc, végsebesség 155km/h, olajfogyasztás van, fogyasztás 7-8liter. A motor soha nem volt megbontva, úgy van, ahogy a gyárba összerkták. Azt hallottam, hogy a Zastava "egyik pillanatról a másikra" lefekszik. Sokan nem hiszik el, hogy ennyi km van benne. Szerintetek mennyi lehet még neki hátra? Amúgy semmi baja,mindene jó(váltó, futómű, fékek stb.) csak a kilóméter sok benne.
Valaki egyszer írta hogy meg tudta oldani a Zaszti ablakemelőjének az elektromosítását valami trabi ablaktörlő motorjával.Elküldhetne valami infót a megoldás részleteiről.Akár emailban is!(pszilaj@hotmail.com)Megköszönném!!!
Azért a yahoo, mert azt ismerem, azt használom évek óta. De az is csak azóta körülményes, amióta yahoogroups lett. Korábban (onelist, e-groups) nem volt vele baj...
De ha valakinek van más javaslata, akkor nem tart semeddig letörölni.
Szerintem ez igy tul macerás mármint a klub .
A levelező listat támogatom de miert pont a yahoon ami elég körülményes? Elöször is a közös talit kéne megtartani/megszervezni a személyes kontaktus és a megbeszélések miat''''''''1
Megint én...
Megalkottam a yahoogroups-on a Zastava levelezési listát... A bejutás sajnos kissé körülményes, de nem lehetetlen. Elvileg szükség van hozzá egy yahoo-s azonosító. Ezzel lehet belépni, feliratkozni vagy bármit csinálni. Utána meg lehet adni más e-mail címeket is, amivel szeretnétek "listázni".
Elérhetőség:
groups.yahoo.com
Recration & Sports -> Automotive -> General -> Zastava
A cím, amire regisztrálás után lehet írni:
zastava@yahoogroups.com
A tulajdonosi/moderátori jogokat egyelőre én gyakorlom. :o)))
GABEK
u.i.:
Ha bármi gubanc van, vagy nem megy valami, akkor sikítsatok a gabek@webmail.hu címre és megpróbálok segíteni.
Kérdésem a következő. Feltétlen szükség van a bejegyzett klub formátumra? Igaz, vannak előnyei is, pl. a klub igényelhet P-rendszámot és hasonlók. De egy ilyen dolog vezetőséggel, költségvetéssel és egy idő után hatalmi/pénzügyi harccal szokott párosulni és innentől kezdve már nem arról szól az egész, amiért indult.
Már jó pár éve "játszom" egy bogaras csapatban, ahol nincs főnök, nincs beosztott, nincs pénz. Haverok vannak, barátok, cimborák, stb... Az egész egy levelező listán alapszik. Itt aztán lehet eszmét cserélni, alkatrészt v. autót adni-venni, stb... Záhonytól Pécsig, Szegedtől Sopronig vannak tagok, de akad, aki Norvégiából, Hollandiából v. épp Szlovéniából írogat.
Ez szerintem túl sok macera. Inkább egy egyszerűbb megoldást kell találni.Valahol kellene tartani egy személyes fórumot, főzéssel egybekötve. Valami egyéb is lehet.
1. az alapito tagok száma minimálisan tíz.
2. tartotok egy közgyűlést ahol az összes alapító tag jelen van. megalakulás elhatározása, alapszabály elfogadása, tisztségviselők megválasztása. mindezekről adott formátumú jegyzőkönyv készül
3. minden tisztségviselő aláir egy lapot arról, hogy a posztját elfogadja
4. minden alapító tag aláírja a jelenléti ivet (név, lakcim, aláirás)
5. minden alapító tag aláírja a belépési szándékot kinyilvánító ívet (név, lakcím, aláírás)
6. a Yugo/Zastava hazai forgalmazójától vagy annak jogutódjától egy névhasználati engedély (vagy pedig a névben nem lehet benne a Zastava szó)
7. fenti iratok benyujtása a fővárosi bíróságra
8. értesítés kapása, hogy mit kell módosítani az alapszabályban (1-2 hónap de van amikor fél év várakozás után!)
9. ezek után alapszabály módosítása, majd a módosítást elfogadó közgyűlés, aholis mivel alapszabálymódosítás a kgy tárgya, a tagok min. 2/3-ának jelen kell lenni, és jegyzőkönyvvel, jelenléti ívvel elfogadni a módosítást, majd bíróságra ujból benyujtani.
10. ekkor 99,9% bejegyzik a társaságot (megintcsak 1-2 hónap, de lehet fél év is)
11. mi most itt tartunk. (www.ladaclub.hu)
12. bankszámla nyitása, adószám(!!) kérése APEH-nél, ilyen-olyan nyilvántartásokba való jelentkezás (elmulaszátsa = fővesztés!)
ügyvédi költség esetünkben kedvezményesen 30,000.- volt. alapszabály mintát találtok a www.ladaclub.hu-n a Lada Baráti Kör menüben, illetve a www.bgm.hu -n is fent van egy, mint a BGM SE alapszabálya. rendkívül segitökész a Volvo topikból Fargo asztaltárs, és az ö alapszabályuk a legrövidebb, amit láttam. Fontos: vagy sajátot kell irni, vagy maximálisan át kell alakitani mert az alapszabály az azt megíró jogász szellemi tulajdona.
szvsz ilyen kis társaságnak mint itt a topicon, felesleges hivatalosan megalakulni. beszéljetek egy ügyvéddel. bejegyzés nélkül pl PJT-t lehet alakitani (ha jol tudom). szabályzatot ott is le lehhet fektetni, tagdijat is lehet szedni...
Hölgyeim és uraim, hosszú szünet után megint itt vagyok! Talán emlékeztek még páran, hogy anno tavaj októberben mily szerencsétlenség érte én kis kék 88-as, már Y-os Zastavámat. Tekintve a totálkáros helyzetet, már akkor értékesíteni akartam, tulajdonképp nem egy, hanem másfél Zastavát, alkatrésznek, egyben. Nekem se eszközöm, se lehetőségem nincs szétszedni (kivéve a pótalkatrészeimet, amik már szét vannak szedve).
Tehát a biztosítóbol most (igen, ennyi idő után), sikerült kiszednem a maradék összeget, úgyhogy már nem kell hivatalos papír sem a roncsról, csak valaki vigye el, és használja a még működő autójához... kitűnő motor, zsír karburátorral, meg jó váltó, sőt a törött részen kívül a kaszli is szépen megvan, volt újrafényezve is...
Na szóval ha valakit érdekel, keressen meg, biztos meg tudunk állapodni. Amit még tudnikell, hogy kísérettel elmegy a saját lábán a cucc, de csak lassan, a pótalkatrészeket, meg bele lehet pakolni... :D
Na, akkor jelentem, ha hazamegyek (jul.20-an: azonnal szedem szet a kisautot, hogy mesztelenul varja a lakatos urat:)))) ) utananezek a dolgoknak (pl:klubalapitas) hogy milyen formaban alakulhat meg a grupp.
most jottem meg Horvatorszag--Bosznia-HErcegovinabol. BAromi sok Zastit lattam (meg Yugot). sok 750-es kis gep is volt. Nagyon allatok. (Persze mas szep dolog is volt)
A topictali nem lenne hulyeseg. Zastavas felvonulas, gulyasfozes a szabadban?
hulye otlet?
esetleg szervezhetunk muszaki tanacsadast, beallitgatasokat.
Segitség kellene nekem még a gépem kromlökháritos
és kiégett benne az egyik rendszámtábla világitó izzo vajon hogy lehet kicserélni mert csavart nem találtam rajta pedig a könyv azt irja feszegetni eltörni meg nem akarom...
Van egy 18 éves Zasztim (GTL), kora ellenére elég jól megyeget még. Nincsen benne sok KM (65000), de szerintem túl lomha. Felújítottam a gyújtást ( új gyertya, új gyújtókábel, új kondi, új megszakító, új elpsztófedél)de még nem vagyok elégedett vele. Valahol olvastam, hogy a karburátorba kell matatni valamit (asszem a benzin-levegő keverék lehet az) és akkor a fogyasztásom kicsit megnő (most kb.6,2 liter) de nem kell annyit visszakapcsolgatnom és jobban gyorsul. Meg tudnátok osztani velem a titkot, hogy hol és mit kell matatni?
Köszi! Egyébként álmomban sem hittem volna, hogy egy, a vonóhorogba ütött szám és egy számítógéppel nyomtatott forgalmi másolat alapján bejegyzik. És láss csodát. :o)
OFF:
Nem tudsz véletlenül megfizethető áron 850 SportCoupe-t? :o)
Hali!
Koszonom a valaszod! Es itthon van valaki aki bitrokaban van e bogarszeru tunemenynek?
Esetleg csinalhatnank egy klubot is......:)))
Vagy akar egy tali oszre.........csak 5let.
Hát eddig még nem tömörültünk klubba, de van itt egy jó kis társaság a topikban. :o) Akár klubnak is hívhatjuk.
Amiről tudok, van egy lengyel társaság, az irc-en, a Zastava szobában szoktak értekezni, többnyire lengyelül, de angolul és valamennyire németül is tudnak. Ott van 750-es tulajdonos is.
A helyzet az, hogy ma levizsgáztunk. Van két év műszaki és egy év zöldkártya. Sikeresen bejegyezték a vonóhorgot is. Kivételesen a zöldkártyás sem tekerte el a dolgokat... Tehát minden remek.
Áda: hogy hol lehet automata vagy 5-ös váltót kapni, foglamam nincs. Szerintem valami bontót nézz meg, de automatát biztos nem kapsz. Esetleg olaszban.
Vagy nézd meg autós hirdetőujságban, pl. Magyar Bazárban, ott mindig van több oldalnyi használt alkatrészhirdetés.
nézzél ritmót.
egyszerű ritmót, ne 130TC-t (2000DOHC)...
az egyszerű ritmónak _mindene_ zaszti, de ugy képzeld el hogy a futóműtől a motorig minden. nézegettem egy ritmós könyvet, és azt hittem zaszti könyv. kizárólag a kasztni tért el. még az a buta futóműve is ugyanaz. hátul is!
naszóval.
ritmóra volt 5-ös váltó és tutira volt automata is.
z.
PS. szar térd? megértem. a ladának legendásan kemény a kuplungja. namost a zasztavázás után mikor beültem a ladába, majdnem kirugtam a taposólemezt, ezekután téptem fel a motorházat hogy nincs olaj a kuplunghidraulikában. nos, semmi baja nem volt. a zaszti után a rettegett ladakuplung vajpuha szervósnak tűnt.
> mivel a tavasszal cseréltük ki a fűtéscsapot és akkor egy vadonatúj olasz darab került bele
Hmm, így valószínu nem az a hibás, mert ennyi ido alatt csak nem rohad szét. Milyen tömítést raktatok fel (ugye két lyuk van rajta, egyikre billinccsel megy a gumicso, a másikat tömítéssel kell felrakni)?
Nekem mondta azt is valami nagyokos, hogy vágjak ki valamibol az is jó lesz. Ebben erosen kételkedem, mert ugye ott nyomás alatt van a rendszer...
Ellenben belegondoltam, milyen volt a trutyi (fagyállós hutovíz), ami kifolyt, amikor levettük a csöveket. Kb olyan, amilyent leírtál...
Norbi_5: Én olvastam egy eladó 128-as Fiatot amiről azt írták, hogy AUTOMATA. /azt tudom, hogy licence 128-nak a Zasti/ Az a kérdés hol kapok ilyen automata /4-seb./ váltót. A gond: Fogyasztás, átalakítás de előnye nem fájna a szar térdem.
Olyat is hallottam, hogy az utolsó pédányok 5-ös váltóval jöttek ki. Azért az a váltó biztos úgy van méretezve, ha van ilyen. Mi a véleményed?
/A Zasti clubról még mindig nem tudok semit./
Köszi a tippeket, megnézem ezt a variációt is, bár az igazat megvallva erre nem is gondoltam, mivel a tavasszal cseréltük ki a fűtéscsapot és akkor egy vadonatúj olasz darab került bele. Ettől persze nem kizárt. Érdekes módon, most, hogy napok óta garázban áll és a bogarat hajtom, nincs alatta folt. Valószínű, csak nyomás alatt jelentkezik a dolog és víznek kell lennie, mivel relatív rövid idő alatt, relatív nagy folt keletkezik.
A vargaur-nak lehet, hogy igaza van, mert a Zasti futéscsapok elég szarok. Az enyém pl nem zár rendesen, így mindig fut.
Ha ez a baj, akkor javasolnék egy olcsó megoldást, amihez nem kell futéscsapot venni (télig legalábbis :-)).
Ha megnézed, akkor a csap jobboldalt, a levegobeszívó doboz oldala és a jobb kereket fedo lemez között van. Egy gumicso belemegy, egy meg fölötte jön vissza.
A két csövet szedd le, majd az egyikükkel kapcsold össze azt a két csovéget, amibol jöttek. Értelmesebben: a futéscsapba meno csonek, meg a futéstol eljövo csonek is van másik vége. Ezt a két másik véget kell összekötni. Ezzel "rövidre zárod" a kört, így nem fog folyni a futéscsap (mert nem is kap vizet), és futeni sem fog az autó.
Figyelmeztetések:
1. Mielott leszednéd a gumicsöveket tapogasd meg oket, ha nagyon ridegek, kemények, akkor inkább hagyd és vegyél egy újat, mert a hajlítgatás során eltörhetnek!
2. Mielott lehúzod a csöveket, tegyél a kocsi alá egy nagyobb lavórt, a csovégek alá, mert 2-3 liter hutovíz ki fog folyni. Ha rövidre zártad, akkor szurd le a kifolyt trunyit és öntsd vissza a hutobe.
Áda: asszem a Ritmo 5-ös váltó belemegy. De nem nyersz vele sokat, mert a más áttételezés miatt nem fog menni az autó, nem gyorsul. Barátom egy 128-as Fiatba tette bele ezt a váltót (a Zaszti ennek az autónak a licence alapján készült) és ilyen tapasztalatai voltak.
Hi! Én nem rég vettem vissza a 12 éve szüleim által eladott Zastinkat. Az autó 1984-es és '90-ben volt benne 160000 km. "Életében" először most a napokban esik át az első generálján, többek között azért, mert ezeken a forró nyári napokon annyira fölmelegszik, hogy dől belőle az olaj /fő t. szimering/. S**rrá, oválba van kopva a henger,
a fúrás is meglesz. Én több verziót hallottam arról, hogy az utolsó Zastik 5-ös váltóval jöttek ki, más szerint meg Ritmo váltót tesznek bele. Ha tudja valaki mi a megoldás, hogy 5-seb. legyen Írjon.
Ha lehet nem tennéd ujra közkincsé a szerelési naplót vagy mailbe el tudod küldeni??? mert nagyon sok hasznosithato dolgot vettem már belőle csak a link amit megadtál nem igazán muxik mert valami teenesex jon be ré:)))))))
előre is kösz
Egyébként köszönöm az info-t.
Az olajtrutyi viszont nem a kormányműnél van, hanem a hosszabbik összekötő mögötti burkolaton, körülbelül a szellőződoboz vonalában.
szia
az a gumiharmonika és mellette a fémdoboz a kormánymü, abbol jön ki kétoldalra a kormányösszekötő rúd. a kormánygépbe ladánál hajtómű- (váltó-) olajat kell tenni, gyanitom a zastinak is olaj van a kormánygépében.
MÁS: az autó amit felujitottam, még mindig eladó. becsülettel generálozott motor (épphogy bejáratva), felujitott futómű (a gátlók is!), stb. Forgalombol ideiglenesen kivonva. (azaz alkatrésznek is... ez sajnos a tulaj döntése.)
ez az emilem müködik: zhoudek@freemail.hu
Volt most 2-3 hetem, amikor semmi nem fogyott (beniznt kivéve) és semmi nem folyt/csöpögött az autóból.
Tegnap, két alkalommal is egy-egy tenyérnyi tócsát fedeztem fel az autó alatt. A jobb oldali lengőkar (vagy mi az, ami a kerékhez megy), szóval az alatt gyűlik a lé. Első tapintásra víz, mert rettentő híg, alaposabb megfigyelés után mintha olajos lenne. De ez lehet, hogy csak azért, mert a féltengely-szimmering miatt minden tiszta olaj alul. Szóval... Mindent megnéztem, de semmit nem találtam.
Viszont:
A szellőző dobot alatt van egy burkolólap/lemez/akármi. Annak az alsó fele mintha trutyis lenne és ott keletkezne valahol a dolog. Megy ott egy rúd keresztbe (talán a kormányműhöz van köze) amin van egy kockás/rácsos gumihenger. Hogy abban mi van, nem tudom. Saccra kormányteleszkóp, ha ebben van ilyen (A bogárban van, az tuti)
Szóval mi is lehet ez? Így elsőre azt mondanám, hogy folyik a kormányszervó, de úgy tudom, olyan nincs benne...