Bocsi, otthoni javításokhoz szeretném használni. Keret nagyjából a King Tony és a Proxxon ár körül. Tehát olyan 20-25 villáskulcs szettre, 20 körül villásra meg 30 körül nyomatékkulcsra (1/2)
Leírhattad volna, hogy mire mi a keret és mire használnád, mert pl a nyomatékkulcsoknál elég széles a skála, a tízezres Obis hulladéktól a négyszázezres Hazet ETAC-ig...
Ti milyen márkájú kéziszerszámokat használtok és ajánlotok? Jelenleg 1/4 3/8 1/2 Dugókulcs készleteim vannak Proxxonból, most villás és csillagkulcsokat illetve nyomatékkulcsokat szeretnék venni. Nektek mi a véleményetek a Proxxonról? King Tony-n gondolkodom még.
Cam, te mint sokat látott csóka, vagy legalábbis ismered az angol szakszlenget. Mija faxom lehet az a "Blind spot warning light" egy autón? Ötletem van, de nem akarlak félrevezetni.
Igen, főleg a mérete és a tömege miatt elég húzós árak vannak az idehozatalra.
Amikor utoljára USA-ból hasonló méretet rendeltem (40x40x70 centis dobozt, az 17 kiló volt) akkor a 150 USD-s árát a szállítás másik 150 dollárral emelte volna. Szerencsémre egy ismerősöm pont akkor járt arrafelé, a szállodába rendeltem a cuccot és ő másnap feladta a postán. Így a magyar ÁFA-t csak az eredeti árra kellett fizetnem, meg a magyar posta sarcát mert azt persze nem hagyják ki. Azt viszont elfogadták, hogy a szállítást nem én állom, hiszen az nem szerepelt semmilyen számlán. Sajnos ez vadiúj cucc volt, esélytelen lett volna használtként bepróbálkozni.
A 202C és a 202X között csak az a különbség milyen kofferben jön. Nekem megfelelő volt a sima műanyagkoffer nem kell a rakatolható egységcucc szóval 202C-t vetettem.
Cam az M12 CIW38-at javasolta eredetileg (3/8-as fej), neki az van, és a nagyobbik M18 a félcolos nála. Lehet, hogy a 3/8-os lesz számodra is megfelelő. Én azért választottam a CIW12-t mert nincsenek 3/8-os fejeim, mindenem félcolos vagy negyedes.
A dobozban a gép, egy töltő, két 2.0 amperórás akksi és a garjegy/használati volt. Az akkuknak külön garjegye van. Ha a 2.0 kevés lenne neked, lehet kapni hozzá ugyanabban a kompakt méretben 3.0 amperórásat is. Illetve van 4.0XC és 6.0XC is talpas kivitelben de azzal pont azt veszíti el a gép, hogy könnyű, és mindenhova odafér. Meg aztán először érdemes kibekkelni hog ymit tud a 2.0-val és csak ha elfárad idő előtt vagy túl gyakran kell cserélgetni akkor venni nagyobbat.
Még nem sokat dolgoztam vele, inkább csak próbálkozások voltak. Nevezzük tesztelésnek. Kitekertem vele néhány kerékcsavart ami fél éve volt meghúzva, meg visszaracsniztam őket és ellenőriztem nyomatékkulccsal.
Kipöcögtettem pár rozsdás csavart amelyek mondjuk 10 éve nem mozdultak. Szóval ez csak játszadozás. Majd ha sós kútba tettem, onnan is kivettem, kerék alá tettem, onnan is kivettem - és még mindig műx, akkor mondhatom el, hogy jó kis gép.
Egyelőre jó kis gépnek tűnik. .)
Amit te először belinkeltél az az M12 BIW38, tehát a régebbi verziójú kefés. Ugyanazokkal az aksikkal megy de gyengébb és rosszabbul tűri az erőltetést. Én továbbra is a CIW-et javaslom, és szerintem Cam is, még akkor is ha drágább.
Nekem is úgy tűnik, mintha a 3-as szívók el lennének görbülve, de valóban nem gondolnám, lehet a kép csalóka.
Ne szedd még szét, hanem öntsd fel az égéstereket benzinnel vízszintesbe állított HF-nél. Negyed, fél óra alatt nem szivároghat el jelentős mennyiség. Ezzel látni, hogy van-e valami durva tömítettségi hiba. Arra jó.
Ugyan ezt megcsinálhatod a hengerekbe öntött 1-1 deci bentzinnel is. Állítsd egy síkba a dugókat. Várj vele 1-2 órát.
Nekem a 4-es dugattyú is gyanús, mintha lenne benne valami vágás, de lehet szennyeződés is.
Egyértelműen a 4-es ette a vizet a hűtőfolyadék mosta tisztára.
Az is látszik, a dugattyúra égett kokszról, hogy az olajat is szerette. Nem tudom milyen mélyen akarsz belemenni, de az állapot indokolná, hogy kivedd a dugattyúkat is.
Bocs, megint nem fogalmaztam érthetően. Én is túl vagyok már 300 rendelésen csak az Ebay-ről, tudom hogy működik, de ennek ellenére jól összefoglaltad, nekem is ez a tapasztalatom.
Ami nekem a tengeren túlról jött, mint fennakadt a vámon, az Ebay-ről fele-fele. Valószinű méret alapján válogatnak elsősorban.
A vám+áfa költségeit legtöbbször csak a nem EU-s nyugati országokból rendelve számolja fel automatikusan, Kínából rendelt 500dolcsis cuccért 500 dolcsit fizetsz, ha Free Shipping.
Lehet a kínaival egyezkedni, hogy írjon rá 8 dollárt, de ha bukik a vámon, ez nem sokat segít, mert el kell küldeni nekik a tranzakció részleteit e-mailben.
Kiszámolják a fizetendőt és az ajtóban, a postásnak pengeted a többletet.
Kínaiak tudnak olyat, hogy valahogy úgy juttatják be az EU-ba a cuccaikat, hogy nemigen fizetnek rá vámot, így EU-s székhelyről is alig drágább a cucc, mint Kínában. Igaz jellemzően van postaköltség, de megéri azt a pár ezrest a gyors, biztos megérkezés. Itt a baj az, hogy ez alapvetően Amcsi cucc, ha ott is készül a kínaiak "nem férnek hozzá".
Amire gondoltam, hogy Neked milyenek a tapasztalataid a géppel, amit vettél?
Na meg, hogy melyiket is vetted pontosan.
Jó meglátás, hogy amit én néztem az nem brushless, az nagy különbség. (Mondjuk árban is.)
Ha rászánom magam, akkor rendelek egyet az EU-ból, de nemigen tudom megúszni 80 alatt, pedig csak 50 körül szántam rá. :)
Az anyagok, legyenek bármilyen jó minőségűek, nem pótolhatják az el nem végzett munkát. Rengedeg dolgott lehetne ebben az esetben a jövöbeli tartósabb, jobb, megbízhatóbb müködéssel kapcsolatosan megtenni.
A teljes vízkör tiszta rozsda. Sose lesz jó. Ez teljes szétszerelést és tisztítást igényel + alkatrészeket ahonnan nem lehet kitakarítani a rozsdát. Ebből a szempontból (is) ez az egész így nemhogy félmunka lesz, hanem ... . Igazi szívás, de te döntöd el mit csinálsz.
Kisa leírta, hogy nem szeretne irreálisan magas vámot fizetni.
Ezért javasoltam az egyetlen lehetséges és legolcsóbb módját a behozatalnak amivel a legnagyobb eséllyel kerülheti el a vámot.
Erre pontokba szedve elkezdted ajánlani a legdrágább 100% vamkoteles megoldásokat.
Majd szándékos felreertelmezesekbe kapaszkodva azt próbálod sugallni, hogy a global shipping program a kötelező legjobb megoldás, mert te is azt használod.
Na még egyszer és utoljára. A "tájékoztató jellegről". Ott van a végösszeg amit fizetsz. Azt vonják le a kártyádról ami a legalsó sorban szerepel, és amikor kihozzák, egy fillért sem fizetsz utólag. Oda van írva, hogy no other import charges. És ez így is van. A részletes feltételek itt olvashatóak: http://pages.ebay.com/shipping/globalshipping/buyer-tnc.html .
Nekem ez nem tájékoztató jellegűnek tűnik. És ez hosszútávú sokszoros tapasztalat. Tehát minden egyéb kötekedést ignorálni fogok részedről, mert értelmetlen.
Magad kezdemenyezted az automatikus vameljarast azzal, hogy előre kitöltött dokumentumokkal kuldetted a csomagot. Ha nincs papír és a tartalom reszukrol nem indokolja az érték egyeztetést, akkor átengedik. Ennyi.
Ez a tegnap esti kiszabadulás utáni kép, nem bontottam még meg, mit vélsz látni rajta?
Ma szeretném szétszedni, kicserélném a szimeringeket, letakarítom a ráégéseket, aztán meglátom, hogy mi van az ülékeknél, megfestem, és ha nem jó, akkor csiszolópasztával összecsiszolom.
Meglett közben a víz elfolyásának a második helye is, ami a vízpumpa pereme alatt látható.
A pumpa 2013 ban lett cserélve készlettel együtt, a vásárlás után szakszervizben.
Nem tudom, hogy miért kezdett el szivárogni, GM-márkát építettek be, és meg voltak húzva a csavarok is.
A szíj feszítette el, vagy a tömítés minősége nem megfelelő? Ennél az x14xe motornál csak jelre kell tenni a vízpumpát, nem kell elforgatni majd a vezérműszíj beszerelésekor, mint a régebbi motoroknál?
Lehet, hogy valamit félreérthetően írtam a motivációmmal kapcsolatban! Nem elsősorban az anyagi oldala motivál a dolognak, nyilván nem elhanyagolható ez sem, de ha csak ez lenne, akkor nem a cam aro által javasolt Elring készletet vettem volna meg 25e-ért. Ezek olyan dolgok, amiken nem fogok spórolni, sem a motorolajon, a szűrőn, a csapágyon, a szimeringen, a vezérmű készleten stb.-stb.
Tisztában vagyok azzal, hogy mekkora kárt tud okozni a motorban a minimalizmus, és mennyi munka és költség az olcsó hús.
Én ezt most inkább a kihívás miatt csinálom, és lehet, én is tartok tőle, hogy neked lesz igazad, de gyáva népnek nincs hazája! :) Simán lehet, hogy kidobott 40e lesz a vége, és harmadik fél általi újratervezés, ennek tudatában kezdtem bele. Az elején, mérlegeltem. De valamiért kell!
Tudsz rá méreteket és tömeget? USPS-nél meg kellene nézni a szállítási díjat mert ez nekem eleve kevésnek tűnik.Inkább tippelnék 15-180 környékére magánfeladóként.
Ha most megrendelnéd ez ennyi lenne magyarországra:
Item (1)--------------US $600.00
Shipping---------------US $118.03
Import charges-------US $167.58
Order total------------US $885.61
Ez rengeteg.
Viszont:
Az van odaírva hogy használt cucc így jó esély van arra hogy kicsit játssz a rendszerrel.
Ha van odakint valaki akihez meg tudod rendelni valószínűleg olcsóbb lesz a szállítás (most megnéztem Texasba pl 55 USD.)
Az még mindig sok, de elviselhetőbb. Kaliforniai a cucc a legszuperebb lenne egy ottani kontakt.
És mivel használt, az ottani csávó simán feladhatja neked mint magáneladó mondjuk 150 dollárért (vagy szállítási költség +50-100 dollár, stb). Abba ugyanis nem tud belekötni a NAV, hogy magáneladótól használt cuccot mennyiért vettél. :)
Azt meg kellene nézni, hogy használt cuccra van-e egyáltalán itthon ÁFA (szerintem van), ha van akkor is csak az után a 150 dollár után kell megfizetned.
Szóval meg kell nézni a szállítási díjat, súly és méret alapján, hogy mennyi, aztán összeadni egy ex/hasraütés vételi összeggel, rátenni az itteni áfát és arra figyelni, hogy 200 EUR összeg fölött 1-2 % vám is van.
Ez plusz a 600 dollár plusz a helyi szállítási díj kevesebb kell legyen mint 885 dollár, különben nem éri meg a macerát hanem meg kell rendelni egy az egyben.
Az ebayes kalkulált vám költség egy opció. Tájékoztató jelleggel csinálták, hogy ne lepődjön meg aki nem EU országból rendel.
A haveros postazgatas tobbe fog kerülni mint az áfa. Uk-bol 70fonttol indul a postai csomag arra a dobozra.
A rugalmasabb eladók kérésre atalitjak a postát ingyenesre és hozzáadják a termék árához. USA garanciával és számlával kár vesződni, soha nem fogod itthon érvényesíteni. Azért vannak a viszonteladók akik dupla áron vállalnak rá garanciát.
USA-n belül free shipping van. Ha van olyan ott élő haverod aki hajlandó fogadni és elpostázni neked magánszemélyként akkor ugyan lesz áfa, de csak a cuccra.
Eljárás menete:
- Megrendeled, kifizeted ebayon úgy hogy neki küldöd. Számlát te kapod.
- Haver megnézi mennyibe kerül az USPS, te elutalod neki a megfelelő összeget (nemzetközi utalás költsége kb 3000 ft lesz)
- Ő feladja neked, + egy e-mail, hogy "szia Adalbert, feladtam a cuccod a szállítást a régi barátságra való tekintettel én állom".
- Megjön a doboz vámoltatják, bekérik a vámértéket te meg elküldöd a számlát+levelet.
- Posta kihozza kifizeted a 27%-ot (40 USD nak megfelelő forint) plusz vámkezelés díját (2500 ft körül)
Szerintem ezzel nem jösz ki jobban mint az ebayes vásárlás (Az ebay sem teszi rá az áfát a szállítási költségre)
Tehát tudom, hogy ha kosárba rakod az árut az e-bayen akkor kb 2016 januárjától automatikusan ráteszi a vámot, áfát és te azt fogod fizetni nem többet. Magyarországon semmi intéznvalód. Az ebay meg majd leboltolja valami közvetítőn keresztül az állammal. Szóval ez nem megúszható. Jelen esetben így néz ki:
Ami durván 260-as dodóárfolyammal számolva mondjuk 57 ezer forint. Ennyiből van neked itt úgy, hogy odaadják neked az ajtóban, kész használhatod.
Ha nem ebayos eladótól, hanem simán webshopból veszed akkor vagy átjön a postán vám nélkül vagy nem. Magyar posta kb 50%-ban vámoltat, leginkább mérettől függően. Ekkora dobozt 98%-hogy vámeljárás alá helyez. Ha USPS-el adják fel amire jó esély van akkor biztos hogy a Magyar Postán át jön. Ha egyébbal, pl DHL,GLS, stb... futárszolgálatok akkor van rá egy minimális esély, hogy kikerüld a vámot.
Én nem keresgéltem külföldön mert ajándékba kértem a munkáltatómtól, így a magyar számla alapkövetelmény volt. Itthon azért a legolcsóbbat választottam ki, a magyar forgalmazót, ami a Megatool.
Szóval azért szép haszon van rajta ha itthonról veszed. A garancia ha beregisztrálod a Milwaukee oldalán 30 napon belül a vásárlástól számítva egységesen 3 év az egész világon. Mindegy, hogy hol vetted, ha be van regisztrálva akkor javítaniuk kell. Itthon a Megatool a szervíz, ha a regisztráláskor őket adod meg akkor kibukik a gyári számon hogy nem ők adták el. Ha az eredeti forgalmazót írod be akkor Lehet, hogy nyafogni fognak hogy nem cserélik/javítják, de nem szabad hinni nekik. Kötelességük. Ha nem akkor levél a központi ügyfélszolgálatnak aztán majd jól abuzálják őket análisan.
Harmadik út ha keresel olyan eladót aki EU-ból vagy UK-ból árul. Akkor nincs áfa, nincs vám, sem a postaköltségre sem semmire. Csak az EU-n kívüli árukra van ilyesmi.
Kínai szállítás: Az teljesen lutri. Ha valóban Kínából/Hongkongból/stb jön a cucc akkor van vám, ha EU raktárból küldi mondjuk Amszterdamból akkor nincs.
És akkor van az amit Cam említett, hogy az Usából nem ide kéred hanem valami megbízható német/angol címre. Akkor az áfa nem a mi 27%-unk lesz, és nem lesz alapja a szállítási költség sem, hanem kultúrországhoz méltóan kezelik le. Onnan pedig a bácsi magáncsomagként feladja neked. Hátránya a két szállítási díj.
Disclaimer: Fentiek a jelen esetre vonatkoznak és az egyéb opciók mint 20 EUR alatti rendelés webshopból, vagy 50 alatti magánszemélytől nem képezik a tárgyát. (Merthogy azoknak másképp történik a vámolása/áfája) :)
Tuti műszakira megy. Egy ilyen tgk-án addig nem csinálnak szinte semmit, szölgenek rajta csak, hogy menjen. Ezt ha szétbontja az ember meglátja a csodát. Ford Transit (is) = rozsdakupac.
Tibi, ezt kár volt. Ennyi pénzt nem fog rákölteniiiiiii! Jönnek a kérdések, hogy milyen szelepvezető? Mi miért kopik el? Hol lehet kapni? Hogy kell kicserélni? Mi az, hogy szelepköszörülés, meg szög, meg ál, meg ülék, meg illesztés, meg ..... te jó ég mennyi kérdés lesz itt. Ne etessétek a trollt. Addig amíg egy rohadt fotót nem látok arról a motortérről, szerszámokról, magáról az autóról, nincs mit ebben a témában többet hozzáfűznöm. Már megy a saccperkábé jó lesz az. Rákölt el valag pénzt, megcsinálja, ha nem cseszi el még járni is fog. Lesz majd olajszivárgás, egy kis check engine, meg én még egyszer ezt soha. Hagyjátok! Töltsön bele föttögésgátlót és kész
Megcsináltunk vagy ötven benzines Opel motort az elmúlt pár évben, ha tudtam volna, hogy ekkora tudomány a hengerfeje, hozzá sem kezdek. Valami isteni szerencse, hogy egy sem jött vissza. Vannak jó gépműhelyek, akik több évtizedes tapasztalattal jól végzik a dolgukat. Egészen egyszerűen rájuk kell bízni.
Akkor online képzés hengerfej javításhoz:
- Szia Laci, hoztam egy Opel hengerfejet.
- Mi van vele?
- Háromhengerezett, valószínűleg szelepvezetőket kell cserélni.
Cam, beköltözött a fejembe nekem is ez a Milwaukee M12-es. Egy jó szerszámmal talán még dolgozni is lenne kedvem, legalább egy hétig. :)
Amcsiknál tök olcsó, még postával is, de rájün az áfa,meg a vám, úgy már nem annyira. Eu-s áruházakban, ebay-en meg még drágább, mint USA-ból rendelni és kifizetni az adókat.
"ha mar itt tartunk: pakolt mar valaki rez lemezt hengerfejtomites
funkcioval ellatva?"
Valaha a tömítések tűzkarikája rézből volt. Pl. a 850es Fiat-é. Volt nekem hajdanán egy 127-es Fiat-om, aminek már acélkarikás volt a tömítése, pedig gyakorlatilag ugyanaz a motor. Csak magasabb kompresszióviszony, magasabb fordulat, magasabb teljesítmény. Nem lehetett hozzá tömítést venni, csak a 850-eshez valót. (méretre ugyanaz) Összeraktam azzal. Talán 2hetet élt, átszakadt a tömítés, vizet berántotta, de vissza már nem ment. Dugó, hajtókar megrogyott.
------
Köszörülés.
Javítottunk régen munkagép hajtóműveket az automata nyomatékváltóval együtt. Volt egy típus aminek a javításhoz le kellett volna húzni a meghatótengelyről a meghajtókarimát. 40mm körüli tengely. Nem sikerült. Zsugorkötéssel volt rátéve, tengely és furat köszörülve, nem tudom már mekkora túlfedéssel, de úgy nyomták össze, hogy a tengelyt folyékony nitrogénbe lehűtötték, a karimát meg felmelegítették.
Aztán a gyáriak azt mondták menjek el hozzájuk és megmutatják hogyan jön le. Megmutatták. Volt a karima agyrészén egy menetes furat, oda hidraulikát kötöttek és megnyomták olajjal, ~2000bar nyomással. Tulajdonképpen mintha robbant volna úgy jött le. (az egész benn volt egy védőketrecben)
A lényeg. Ahhoz hogy ez így szétjöjjön, az első összerakás előtt a karima furatától belül egy rajztűvel megkarcolták 4 irányba a felületet. A karcok szabad szemmel alig láthatóak voltak. A karcok vezették el az olajat, hogy feszítőerőt tudjon produkálni a felületek között. Ha elfelejtették megkarcolni és összenyomták, azt többé ők sem tudták szétszedni.
Gondolom aki akarja, érti, hogy mi a különbség a köszörült és a mart felület között.
Nem tudom mennyire legális, de 6 számjegyű osszegben online fogadnék, hogy masterflash részéről egy hibás hengerfej, egeskimaradas és 3. fél általi motorgeneral lesz a vége.
(Semmi rosszindulat, csak az eddigi tapasztalatokon alapuló stat. alapján)
Hát akár elképzelhető. Az hol lenne? Valamelyik sárvédő alatt?
A görbületeiből inkább az látszik, hogyy végigvonulna a szívócsonk felett a hengerfej hátsó oldalán aztán onnét van 3 derékszögő kanyarja amit sokféleképpen lehet fordítani, akár fékrásegítőig is elérne de ott már rajta van ami odavaló.
Ha szembeállók az autóval motor (hengerfej) mögött bal oldalon van egy vákuumszelep. Fekete kocka, szívócsonkból jön bele a vákuum és a kimenő oldalon kb 1 m gumicső van (10-12mm vastag) aminek nem találom a helyét.
Meg tudná mondani valaki hogy az hova megy?
Ilyen motor:
Kb az olajsapka mögött és lefele 10cm-el. Az a kocsi most nincs itt így nincs róla kép de szerintem tudjátok mire gondolok.
Ez azért nagyban gépfüggő, egy régi szakadék síkköszsörű még mindig felveszi a versenyt egy új marógéppel, ha síklapúság és derékszögűség a cél.
És ez nem a gép állapotától függ, hanem a szerszámok sajátossága.
Ha pontosan kell az alkatrészt megmunkálni, akkor síkköszörű, a mart darabokkal szinte mindig csak a mérgelődés van. Sokkal stabilabb és megbízhatóbb a síkköszörű.
Mondtam, hogy a mérnökösdi már a szellemi leépülés szakasza az életemnek, szerszámosként dolgoztam jó ideig, mindent síkköszörültünk, még marás előtt is, hogy legyen bázis!
Sajnos nem mindenhol fizetnek jól, ember nincsen, de megfizetni nem akarják a szakembereket, pont mint a ti szakmátokban.
Na én ezt akartam hallani:
hasznalt hengerfejet nem koll bonyolitani.
elvonalzora fuzott csiszpapir megmutassa ha felulet hiba van.
(hova dugod a hezagmerot ? )
Az élvonalzó, és a hengerfej közé dugják. Én biztos, hogy fényrést fogok nézni, abból jobban látom, mi a szitu.
vetemedest kihuzzak a hf csavarok.
Pont ezt gondolom én is, sőt, szerintem eleve a hengerfej a feszítés hatására relaxál, és hozzáidomul a hengerekhez. Ennek a tömítésnek, ha ez gondot okoz, akkor szar a minősége.
600x800-as szerszámlapokat köszörülnek vele nap mint nap 1000N/mm2 előnemesített acél, az utolsó fogásban 0,05-0,01 mm-es fogással mennek át rajta, majd egy utolsó fogás nélkül kiszikráztatják, nem mérhető a lapokban párhuzamosságban egy-két századnál több.
Nem visz ki semmit a kőből némi alumínium zárvány, sokszor vágólapokat is köszörülnek, azok 61HRC kemények, mégis totál párhuzamosak.
Egyébként nagy felületekre és nagy forgácsleválasztáshoz használják a szegmens köszörűket, itt a főorsó függőlegesen áll, alatta mozog hosszában az asztal, és nem egy korong van benne, hanem több tégla alakú kő van befogva, olyasmi felületet csinál, mint az ütőkés.
A hengerfejre belinkelt az palástal köszörül, kis fogásokkal, 0,005-0,05 fogásokkal dolgozik, és oldalazva lépésenként a kő szélességének 1/3-ával célszerű maximum megküldeni.
Egy hengerfej meg sem kottyan neki, akármilyen zárványos.
Az edzett 60-64HRC kemény K1 acélok tudják zabálni, meg a mragin acél, ott van, hogy 8-10 fogásonként vágni kell a követ, egy A4 méretű lapnál.
Keményfémre is van bakelit ágyazású gyémánt tárcsa.
Egyébként a köszörű kövek közt is van sok variáció, kemény ágyazó anyagú, ami kevésbé engedi peregni a szemeket, így mérettartó, viszont nincs önéleződés, és égeti az anyagot, ha elkopik, van lágy kötésű, amiből kiperegnek az életlenné vált szemcsék, így az új szemcsék tudnak forgácsolni.
Alu köszörülésnél a hűtőfolyadékba kell tenni sok emulzióképző anyagot, mert az alumínium élsisak képződésre hajlamos, viszont ha a felület kenőanyaggal be van vonva folyamatosan, akkor nem tud megtapadni, és eltömni a követ.
"(belepo pontok, lelepo pontok, terheles valtozasok iranya. mind mind befolyasolja a feluletet."
Ez pont a maróra igaz és a köszörűre a legkevésbé. (örvénykamrás hengerfej--- marni nem lehet, mert a kamra, mivel keményebb a hengerfej anyagánál, kilökdösi a marót. Köszörű simán "megeszi". )
Az van, hogy a koszorulesnek nagyon kicsi a fogasmelysege, azaz nagyon kis anyagmennyiseget valaszt le. (Bar fele annyi ido alatt kesz mint a maras :) ). Ezert az anyag inhomogenitasa nem uti szet a kovet.
"...attol meg 1000 esetbol 995-ben marni fogjak, mert az a koltseghatekony eljaras erre."
Pedig nem. Valamikor jó volt, de olyan motorokat vagy 20éve nem gyártanak*. Sőt az örvénykamrás dieseleket valamikor is köszörülni kellett, mert marni nem lehetett.
A magam részéről nem teszek fel mart hengerfejet, csak a szívás volna vele. Egyrészt akkora marófej igen ritkán van, amivel már elhanyagolható az ív amit beletesz. Ha meg nem dönti meg eléggé, akkor belehúz a visszatérő oldalon. Valami oka csak van, hogy az új hengerfejek is köszörültek. A fémlemez tömítés sosem fog a mart felülethez illeszkedni. Legalábbis hosszútávon nem. Ezt meg általában a tömítés silányságával magyarázzák. ://
* A nagy teljesítményű mai motoroknak magas az égési csúcsnyomása.
1998as A4 B5 benzines autóm ma beadta az unalmast klimaügyileg.
Szépen hűtött, megálltam egy boltnál, leállit autó.
Majd végeztem a boltban beszálltam, inditottam és semmi hűtés, minden működik a vezérlővel kivéve a hűtés. Vki(k) jártak hasonlóan? Tapasztalat? Mi lehet a gond? Tk.
Na annak a motornak tök mindegy egy éritő sík (kb. 2 tized). Nem tudom miért írja a manual, gondolom jobb nekik, ha újat veszel. Az égvilágon semmi baja nem lesz egy szakszarű síkolástól.
Ezt nevezik pazarlasnak. Nezd, felolem lezerrel is elparologtathatja valaki, siktarcsan esztergalhatja, attol meg 1000 esetbol 995-ben marni fogjak, mert az a koltseghatekony eljaras erre.
A sikkoszorun sem veletlenul magnesasztal az alapertelmezett keszulek.
Nem kell felkapni a vizet, gyártunk müanyag fröccs szerszámot, abban amco bronz hőelvezető betétek vannak, amiket minden gyártó kö
szörül, nem csak mi, és van gumi gyártó cég akinek szerszámot gyártunk, azok meg a fröccsöntött gumi terméket speciális hengerköszörűn méretre köszörülik. És mem a kalamutyi kft- ről van szó, hanem nagy sorozatgyártó cég.
Hát elnézést kérek, hogy megviseltem az idegeiteket az elmúlt héten, lassan befejezem. Köszönöm a türelmet!
Nem akarok autómérnök lenni, meg autó szerelő sem, csak érdekelnek a miértek is. Sokszor teljesen más területen is hasznát lehet venni ezeknek a dolgoknak.
Egyébként úgy tudtam én is, hogy átmarják ezeket az aljatrédszeket ütő késsel, mert a felületen kialakuló íves hegyek- völgyek segítik a tömítést a jobb réskitöltésben.
Óriási tévedésben vagy! Alumíniumot, sárgarezet, bronzot, sőt, még gumit is köszörülnek. Ugyan tényleg nem volt ilyenről szó az iskolában, de a való életben csinálják.
Alapvető problémáid vannak azzal, hogy egy hónap alatt motortervező mérnökké akarsz válni online kérdésekkel ahelyett hogy elfogadnád a gyár által megadottakat.
Lehet, hogy a szerelési útmutató esetleg azt mondja, hogy nem szabad köszörültetni, hanem ha a vetemedés eléri a kritikus értéket akkor a hengerfej cseréje kötelező. Mert pl a dugókiállások, hogy ha leszedetsz a hengerfejből akkor pl. a dugó beleüt a szelepekbe. Vagy a hengerfejbe. Vagy a túl magasra nőtt kompresszió miatt kopogásos égés lesz a motorban mert túl nagy lesz a sűrítés. Vagy pl csak 98-assal használhatod utána.
Nem tudom, nem ismerem azt a motort lehet, hogy más az oka, de pl ezek is lehetőségek. Olyan motor is van ahol az van megadva hogy ha síkoltatva van akkor egy másik fajta, vastagabb tömítést kell használni.
Akik tervezték a motort azok viszont pontosan tudják miért tiltották meg a köszörültetést, és ezért van benne a leírásban.
Az a baj, hogy te gondolsz valamit, természet ősanyánk meg másképp gondolja. És sajnos általában ő az erősebb gondolkodó. A kicsivel több mint 100 éves gyakorlat azt mutatja, hogy a blokk és a hengerfej nem egyformára vetemedik. Mivel sokkal egyszerűbb két síklapot csinálni és egymáshoz illeszteni mint az egyiket megmérni és a másikat ahhoz faragni, így az első megoldás terjedt el.
"A jó tömítettséghez elengedhetetlen az erintkező felületek síklapúsága. A mai korszerű motorok rétegelt fémlemez tömítései 0.03-0.05mm deformitást viselnek el ."
Mindenhol köszörülni akarják a gépműhelyek a nem megfelelő síklapúsággal rendelkező hengerfejet. Én viszont úgy gondolkozom, hogy a hengerfej az idők során össz alakul a henger lapjával, és ha nem is síklapúak, akkor is hasonlítanak a deformációk, a tömítés meg majd alakul, ahová kell.
Én valami 3 ezerért vettem utoljára szettet az autóra. Megfogja az esőben is.
Csak le kellett vágni róla a jeladó kábelét, a fülekkel is mókoltam valamit majd bazmegeltem, hogy pont ahol a munkahenger illeszkedne rá úgy raktak pöcköket, hogy sehogysejó.
Szerinted a szerelőnél ilyenkor mi lesz? Ha lelkiismeretesebb hozzádvágja, hogy vigyed a retekbe, ha nem akkor meg 2 perc alatt berakja és pont nem érdekli mi lesz - majd visszajössz újabb javításra ha csikorog-forrósodik a fék.
Sokba lesz neked ez így, ha te úgy akarsz alkatrészt venni, hogy fékbetétet is más cseréli neked...
Nem ezt szerettem volna kérdezni, az világos, hogy az élvonalzó alá a síklapúsági hibák keresése végett próbálgatják betenni a hézagoló lemezt, a kérdés inkább az, hogy mekkora az a hézag, amikor azt mondják, hogy ide már nem elég a hengerfej tömítés csere?
Sziasztok. Remélem tudtok segíteni az alábbi problémában.
Adott egy A Mercedes A140-es, 2002-es évjárat, indítás után minden előzmény nélkül elkezdett villogni az összes visszajelző a műszerfalon, illetve az index nem működött. Pár km után újraindítva a jelenség eltűnt, csak a check engine világít. Találkozott valaki hasonló jelenséggel?
Ha ket (nem ritkan kulonbozo) femet osszefeszitessz, parszazszor felmelegited, lehutod, majd az osszefeszitest megszunteted, akkor azok vetemed(het)nek. Nem feluleti serulest keresnek hanem a vetemedest.
Hát nem tudom...nekem egy fékbetét szett első tengelyre egy majd 20 éves Yaris-nál a szerelő által intézve 15 ezerért lehúzásnak tűnik. Tekintve, hogy ez kb 5-szörös ár, mint amennyiért kapni lehet több félét is.
Mennyire megbízható? Nem online, hanem személyesen vásároltam egyik nagykerben. Vettem lengéscsillapítót, lengőkart, kormányösszekötőt, vezérléskészletet, stb, stb. Lengéscsillapítónak 4 mm-el odébb volt a furata. Minden másban stimmel, de mégse építhető be. Lengőkar csomagjában nem az volt, mint kívül a cikkszám. Kormányösszekötőről meg hiányzott egy biztosító alátét. Nem gond, másnap visszamentem, és cseréltem helyes cuccokra mindent. Szerinted online vásárolt cuccoknál ezek a cserék mennyi időbe, és postaköltségbe kerültek volna? Lehet, hogy nem véletlen kerül kicsivel többe az alkatrész, ha a szerelő intézi?
Mivel engem nagyon lehúzott a korábbi szerelőm az alkatrészekkel, ezért kerestem egy olyan szerelőt, aki vállalja, hogy hozott alkatrészt beszerel. Viszont megállapodtunk, hogy mivel neki ebből így nem lesz haszna, kihagyom őt a keresés folyamatából. Online oldalakon meg lehet adni az autó típusát és mindent meg is találok, de ez mennyire biztosan működik. Pluszban pl a fékbetéteknél azt nézem, hogy van a listázottak között olyan, aminek nem egyezik a magasság, szélesség, vastagság. Nem nagy eltérések vannak. Szóval ez nem pontos szabvány, hanem tól-ig befér a helyére? Amúgy melyik online alkatrész oldal a legmegbízhatóbb, legjobb áron kínáló? köszi
igen , barkácsolni fogom , ez az autó a keresztemmé vált....
sok autót vettem eladásra, sok autót szereltem, volt mikor igazi bontószökevényt állítottam talpra (mai napig használják), de ennyi nyűgöm soha nem volt egyik autómmal sem, hogy hol volt a szemem mikor megvettem nem tudom... egyszerűen belefutottam
soha nem hallottam meg errol a markarol,. ' Eberspächer'. szenzor szinten..
(ettol meg lehet )
szvsz ez minek a hamisitvanya lenne ?
------------
arrafelé G Astrával kb. a segélyesek járnak, a kutyának nem kellenek ezek az alkatrészek már.""
igazad lehet.
mindenki uj egrt, fojtoszelepet, DI injektort, olajpumpat, dugattyut, nem sorolom ket oktaval dragabb alkatreszt keres az 5-6 eves tulhajtott/lehajott nemet csodajaba.
kia fasznak kell egy ritkan elromlo lambda szenzor, egy kifuto modellbe .. ?
ja, tenyleg.
csak kiwi vagyok.
a lanc hibara hoztal megoldast (rotl) vw szinten.
de a 2.0 cr tdi olajpumpara is van egy rossz pressgeped ?
Ennél az árnál rávágnám, hogy hamisítvány, de az Autoteilemann az egyik legnagyobb berlini kereskedő, már tíz éve is rendeltem tőlük. Szerintem készletsöprés van, arrafelé G Astrával kb. a segélyesek járnak, a kutyának nem kellenek ezek az alkatrészek már.
Le lehet venni a kábelcsatorna tetejét, talán onnan jobban hozzáférsz. Ezen azt hiszem úgy tudod levenni legegyszerűbben a csatit, hogy kiveszed a biztosítórugót.
Amit bilincsnek írsz az a csapágycsésze, ha jól értem. Azokat a csavarokat nem kell cserélni.
Hogy "nyúlós" vagy nem, onnan lehet tudni, hogy a nyúlósat mindig egy alapnyomaték után szögre kell lehúzni, míg a normál csavart csak nyomatékra.
Nem csak az anyagától és a hőkezelésétől függ, hanem a kialakításától is, ahogy gesszti írta.
Az injektorok felett lévő kábelcsatornát, hogyan lehet leszedni, úgy látom, hogy minden injektor csatlakozásnál van egy rugós biztosítás, de nem igazán lehet hozzáférni mindegyikhez?
Sziasztok lenne egy olyan kérdésen hogy van nekem egy peugeot 306 1.4 benzines 94 évjáratú kocsim nem müködik megfelelöen az elsö ablaktörlöm ahol elengedem a kart ott megál az ablaktörlés mi lehet vele a gond
Érdekes módon a 2005-ös Swiftem (1,3 benzin), a 2007-es Mazda 6-om (2,0 diesel) és a 2014-es Mitsubishi ASX -em (1,6 benzin) átlagfogyasztása is ugyan annyi volt nálam.
Mit nem értesz? Nem hiszem, hogy nálam egy literrel kevesebbet tudna ugyan azon körülmények között fogyasztani az 1,8-as diesel. Mert a Mazda sem tudott, meg előtte a Swift sem és mert a spritmonitoron is a sok száz felhasználónak nagyjából ugyan az az átlaga, legyen az 1,6 benzin vagy 1.8 diesel. Ebből arra következtetek, hogy azonos felhasználási körülmények között nem lenne akkora különbség.
A spritmonitoros többség olyan ember, mint én is, aki azért nézi a fogyasztást, nem hiszem, hogy azok ilyet vezetnek, akik nyomják mint süket a csengőt.
Miért kell válaszolni olyan karakternek aki azzal jön ide, hogy: Azért szeretném megjavítani az autómat saját magam (fingom nincs hozzá), mert nem bízok a szerelőkben? Oldja meg saját maga! Az elejétől a végéig! Tanulópénzzel együtt! Itt nem az folyik egyeseknél, hogy megkérdeznek egy két dolgot, hanem az első mozdulattól, az utólsó mozdulatig, minden finomságot beleértve, ingyenes szaktanácsadást kérnek. Akár szerelőként, akár laikusként nekem ez sok, annak a tudatában, hogy némi önerövel mindenhezhez hozzá lehet férni. Mégsem teszi"k", hiába kapja meg a lehető legjobb információt. Nem elég neki"k". Most már úgy vagyok ezzel én is, mint itt sokan, hogy "aki hülye haljon meg". Bocsánat, hogy mindezt leírtam.
Én is tudok az enyémmel 5l-es fogyasztást, de a gyakori rövid távok, munkába járás, gyereket oviba vinni, bevásárolni, stb. Szóval a vegyes fogyasztás nem hiszem, hogy lehetne 5,3. A többségnek 6,7l /100km az átlaga.
"a meghosszabbított mobilitásgaranciánál elmesélték"
És ha én ebben a mobilitásgaranciás felállásban butausert játszok és tolom neki pályán a piros kancsóig, akkor mire számíthatok? Úgy értem ha elsőre nem is sikerül, pár nekifutásból lenne ebből teljesen halott motor aminél nincs duma - ezt akkor benyelik?
A szerelési leírás megmondja számodra mely csavarokat kell mindenképpen cserélni. Legyen az akár maradandó alakváltozásra tervezett csavar, akár rugalmas alakváltozásra tervezett, akár csak valami egyéb okból, pl önzáró csavar.
Természetesen ezen kívül minden olyan csavart cserélni illik amelyen sérülés van, lenyalt menet, roncsolódott fej, stb. A cserélt csavarok esetében minden esetben ugyanolyan méretű, és szilárdságú csavart kell használni. A jó minőségű vásárolt kitek legtöbbször tartalmazzák a cserélendő csavarokat pl fék esetén, viszont önmagában arra számítani nem lehet, hogy úgyis benne lesz, mindig ellenőrizni kell a szerelési útmutatót. Ha nincs benne, külön kell megrendelni. (Általában van saját cikkszáma is)
Nem ezt akartam kérdezni, azt értem, hogy ezek valamilyen nemesített anyagból, fokozottabb igénybevételre gyártott csavarok, azt is értem, hogy a rugalmas alakváltozás keretein belül vannak megfeszítve. Azt nem tudom, hogy egy csavart az autóból kézbe véve melyik csavar ilyen, és mi határozza azt meg, hogy egy csavar a behajtáskor meg van e annyira feszítve?
A nyomaték, a szögben megadott utánhúzás, vagy mi?
Gyanítom egyébként, hogy ha megmérném keménységmérőn a vezérműfedél csavarját, az ugyanolyan lenne, mint azok a csavarok, amik a vezérműtengelyeken tartják a kerekeket, vagy a lengéscsillapító csavarjai, stb-stb.
De például a vezérműtengely bilincsei is cserére szorulnak minden megbontás után, vagy a lengéscsillapító csavarjai?
Kicsit eltúlozva egy példa, hogy mire is jó egy "nyúló csavar".
Fogsz egy M8x40-es csavart. Meghúzod 40 Nm-re. Fordítasz még innen rajta 1 teljes kört. Mi lesz az eredmény? Jó eséllyel szakad a menet.
fogsz egy M8x120-as csavart, aminek ugyanolyan hosszú a menete, mint a 40-esnek, csak a menet és a fej közt van egy szakasz, ami képes rugalmas alakváltozásra (nyúlásra) meghúzod 40 Nm-re, majd ezen is fordítasz 1 teljes kört. Mi lesz az eredmény? Ott fog rajta röhögni a 50 Nm-re állított nyomatékkulcs lekattanás nélkül... Ha pontos, és megbízható erőre van szükség, akkor érdemes a nyúlós csavarokat használni. Persze ehhez illő anyagból, geometriával, hőkezeléssel, stb.
"Ezzel szemben a másik oldalon euró milliárdokat nyomnak fejlesztésbe, szerszámokba és a bolygó legintelligensebb mérnökei, doktorai agyalnak 7/24 azon, hogy a csökkenő mennyiségű és főleg minőségű nyersanyagból minél gyorsabban piacképes terméket tudjanak előállítani"
Ebben a kérdésben én kevesebbet látok. A feltételek lehetőséget adnak, teljes biztosságot nem. Eszembe jut a közelmúltban történt amcsi hadihajó balesete (talán azt még a bolygó legintelligensebb mérnőkeinél is leg-legintelligensebbek tervezték). A világ legjobb technikája, a világ legjobb személyzete, stb. Valószínűleg egy légy szeme színét is meg tudják mondani 100km-ről, de mégis prímán belevezették egy egyszerű kereskedelmi hajóba...
A vezérmű tengelyt lefogó bilincsek csavarjait is ki szokták cserélni? Ilyet nem láttam üzletben, hogy lenne, már ahol én nézelődtem.
Nem találkoztam még ezzel a nyúló, nem nyúóló csavar meghatározással, értem, miről van szó, de mi határozza meg pontosan, hogy mi számít nyúló csavarnak? Nem a maradó alakváltozást kérdezem, hanem azt, hogy ez statikai számítások nélkül, hogyan kerül eldöntésre?
A kúton? Az 1,6-os szívócsonk befecskendezős SUV-om (1290 kg), átlaga 80.000 km-re 6,3 L / 100km. Mérve, nem a fedélzeti műszer szerint. Mindezt napi rendszeres rövidtávokon. Melyik közvetlen befecskendezős kis SUV fogyaszt ennél érdemben kevesebbet? A spritmonitor szerint még a dieselek sem nagyon.
Éppen kihoztam az több mint 3 év és kb. 80.000 km rövid távokon. És mindene gyári, még a fékbetétek is, gumik is.
Értem én, hogy ennek nem kellene nagy dolognak lennie, de a Mazdám ezt nem tudta és Cam aro tapasztalatai sem túl jók : "a melom 50%-at 50k mil /80e km ? / alatti elektromos, es mecha munkak javitasa adja. " (162443)
Ezeket a kék színű csöveket meg szabad venni? Normális minőségűek?
Nekem a kocsiban gyári csövek vannak... simán egy rétegű szövettel erősített..15 évesen elkezdte szépen szétfosni a csöveket...(persze autópályán 180-200-as tempónál..mókás volt a "fill coolant fluid" hibaüzi a computeren, és a gőzölő motortér...szerencse hogy pont benzinkúttól 500 méterre történt)
Szakszervizt hívtam hogy kellene pár cső...kérdezték hogy gyári kell vagy 4 rétegű "utángyártott"?
Kérdem hogy melyik mibe kerül? Forintra annyi volt mindkettő... hát akkor a 4 rétegű... egy baj van vele hogy "vastagabb" annyival hogy a gyári bilincs maximumra nyitva ment rá kicsit nehezen...
a másik hogy a gyári vákuumcsöveim 6-8 év alatt megkeményednek, kirepednek...szilikon cső meg 15-20 évet kibír...
Az összes lánc hibára volt visszahívás vagy méltányossági garancia.
Amik 100ezer km után esnek be különböző hibákkal azokra is lehet lett volna filléres megoldás ha tartják a kapcsolatot a szervizzel.
Mai napig keresnek olyan hibákkal mint w211 abs, BMW E/F ,Audi beàzàs, lámpa cserék. Hozzák a bontott csere alkatrészt és amikor megmondom, hogy azért volt belőle 200db polcon mert lecserélt hibás darabokat megvette a bontós és újra eladja az olyan idiotaknak akik előítéletek miatt messze elkerülik a hivatalos szervizeket, akkor is inkább felujitattná a selejtet minthogy bemenjen a szervizbe. Pedig ingyen van km megkötés nélkül. Nem kell sajnálni az embereket. Még így is túl jók az autók.
Az a probléma, hogy mindenki szid mindent amit nem ért, ismeretlen, vagy csak nem tetszik neki. Főleg a begyöpösödött 45+-os makacs "mesterek". 15 éve hallgatom a csigás, fosvágenes, jürgenes dumákat olyan emberektől, akik egy vezérlést sem tudnak rendesen kicserélni, vagy éppen a rutinszerviz tevékenységük után lesz gazdasági totálkáros az autó, mert még az alapvető javítási utasításokkal sincsenek tisztában.
Káromkodnak, törnek zúznak mikor nem jön szét valami. Hiányosan és a gyári állapottól eltérő módon szerelik össze a motorteret. Lógnak, dörzsölődnek a a kábelkötegek, minden úszik az olajban mert azt szokták meg.
Azt persze nem értik, hogy mit miért úgy terveztek és alakítottak ki ahogy, mert anyagismeret, gyártásismeret, analitikus, rendszer szintű gondolkodás készség 0. Aztán mikor a hiányzó burkolatok, feszülő/nem ilelszkedő alkatrészek miatt szétmálik,beázik vagy kontakthibás lesz valami, akkor jön a csigázás.
Ügyfél szinten ugyanez megy. Hozná a magvető a v10-es fítünt (így ejti), hogy leereszt a légrugó valamint egy A4-es lapot teleírt a többi apró hibával, olcsón kell, mert már egy vagyont ráköltött, majd megjegyzi, hogy "anno az ezerötössel ilyen soha nem történt, minek kellett mindent agyonbonyolítani." Aztán persze megsértődik, mikor szorgalmazom a mielőbbi visszatérést a zsigulihoz... Lehet kapni suzuki ignist is, ha valaki új, átlag igényeknek megfelelő autót akar. Mégis a 2-3L-es prémium dízeleket veszik bevásárolni, a grazi emelkedőn meg 180-al húznak el mellettem az ingázós micrák és cliok. Egészségükre. De ne az autóra vagy a gyártóra fogják a gyorsított avultatást.
Ezzel szemben a másik oldalon euró milliárdokat nyomnak fejlesztésbe, szerszámokba és a bolygó legintelligensebb mérnökei, doktorai agyalnak 7/24 azon, hogy a csökkenő mennyiségű és főleg minőségű nyersanyagból minél gyorsabban piacképes terméket tudjanak előállítani, különben csődbe mennek és tízezrével küldhetik el a dolgozóikat...
Novoth Tibi is szokta ide írni, hogy szalagmunkában újítja a fiatalnak mondható motorokat. Engem sem zavar a probléma annyira mélyen, 100 és 200 ezer km között már jönnek a nagyjavítások, de javarészt nem a hanyag felhasználó miatt.
A KGST szakik a gk javító mestzervizsgán vannak, ott kérdezgetik a leendő metereket, hogy az ezerkettes Zsiguli blokkba hogyan rakják be a gyújtáselosztót :-)
Nálam most volt egy "fogyasztó" akinek a meghosszabbított mobilitásgaranciánál elmesélték, hogy biztosan nem lehet gond a motorjával, mert végig megfelelően volt karbantartva. Az 1200km/1l liter olajfogyasztás miatt nem is hajlandóak megbontani a technikát.
a beszállító költségcsökkentési céllal egy olyan elkopott présszerszámot használt a lánc gyártásához, amit már rég ki kellett volna dobni, ezért nem stimmeltek a tűrések.""
nissan k12.
bmw n47.
vw group
1.3 jtd.
prince.
mercedes
stb.
ezek /tipusai/ mind erintettek a lanc problemakban.
Az enyém 90fokos +/- egy pici. Az is igaz, hogy nem az a szám szerepel rajta, mint a gyári szám. A jelenlegin 866254 szerepel, de erről semmit nem találtam.
Ha nincs nekik, akkor vegyél egy 50/50 vagy 55/55 könyököt, és egy egyenes szűkítőt 55/50re. Közéjük meg egy megfelelő átmérőjű csövet. Ezek együtt biztosan kiadják a kívánt hosszt, lehet hogy még vágnod is kell valamelyikből.
Mondjuk árban akkor már majdnem ott leszel mint a gyárival.
Szép estét Urak! Volvo V40 1.9 di 70kw 1999 Intercooler cső lyukas (turbóra csatlakozok az egik fele, egy műanyagnak látszó intercoolerre menő csőre a másik fele. Sehol nem találok, az Ivanicsot nem mertem még megkérdezni, félek, hogy az autó értékének jelentős részét elkérnék ezért a csőért. Ha jól legóztam, a gyári cikkszáma 30620908
50/55mm belső átmérőt mértem, külső íven a hossza 290mm, belső íven 220mm, 90fokos cső. Honnan tudnék ilyet szerezni. Jó lehet jó minőségű utángyártott is.
A szívócsöves befecskendezésű motor is csak annyival jobb, hogy ott a kúton részletekben kifizetheted, amit egy turbós-piezós DI benzinesnél a szervizben egy összegben kell. Kb eldöntheted, hogy melyik ujjadba szeretnél harapni.
Ezek leginkább hangzatos sztorik olyan emberektől, akik nem látják át a teljes folyamatot. Tesztelésen nem érdemes spórolni, több okból sem:
- egyszeri költség
- többnyire automatizált, beteszik a cuccot valamilyen HiL teszterbe ahol nyúzzák jópárezer tesztcikluson keresztül, azaz nem kell hozzá drága emberi erőforrás
- elég magas a kockázata az ezen való spórolásnak, mert meghibásodások esetére iszonyatos kötbéreket kell fizetnie a beszállítónak
Ahol igazán megy a fillérbaszás, az a gyártás, mert az folyamatos költség. Minden fillért, amit lefaragsz, soktízezres-százezres szorzóval takarítasz meg (amennyit legyártasz, ugyebár).
Jelenleg egy Mitsubishi ASX 1.6 benzines autóm van. kicsivel került többe (újan), mint előtte a 2 és fél éves Mazda 6 kombi diesel. Három évre az értékvesztés nagyjából hasonló, ha nem is ugyan az. Viszont a Mazda sok borsot tört az orrom alá, míg a Mitsu eddig semmit.
Persze értem én, minek vettem meg a Mazdát?! Én sem tudom...
en csak a delnyugatnemet szegmenst ismerem. itt 250ekm a cel 10% meghibasodas mellett.
en csak a fejlezstesi idö rövideset, budget csökkentest, igenyek emeleset es hasonlokat ismerem. "kis" budgetböl, rövid idö alatt a vegen küzdeni kell a minosegert.
ma egy magat vezetni tudo(Acc+lane assist), alig vmit fogyaszto, 8 legszako ESP-s, ABS-s stb auto realerteken kevesebbe kerul mint 20eve.
ha a vegtelensegig akarsz autot akkor veszel egy szivosorbefecsis, szivobenzines japant. vagy vmi nemetet, de az 250emk-nel penznyelo lesz
Hát nem! Persze ha egy Swiftet hasonlítok egy X 5-höz, akkor lehet.
A gond ott van, hogy a zemberek jó része az összes rendelkezésre álló lóvét elkölti az ótóra, (sőt esetleg azt is, ami nincs még), amit lehet, hogy újnál meg lehet tenni, de használtnál kockázatos. Meg hát ugye a "használt" szó is takarhat 2-3 éves, és huszonéves autót is.
Ha nem a KGST korszakban edződött mindentlátott veterán nagymester vagy, hanem csak egy a modern foteljából "humán vonalon gondolkodó" imposztor, felesleges vita lesz belőle.
Ugyanígy a fogyasztókat sem lehet egyik napról a másikra megtérteni. Kell egy pár év, ami itthon 25...:)
Nem tudom ki hogy működik, de ha autót veszek, akkor adott egy összeg. Azon vagy újat veszek, vagy használtat, de a rászánt összeget elköltöm. Ez esetben a választás vagy egy egyszerűbb új, vagy egy bonyolultabb, újan drága volt, használt között választok. A várható értékvesztés is hasonló.
A különbség számomra, hogy az új az egy egyszerű autó és garanciális és tervezhető költségei vannak. A használt pedig ugye nem annyira tervezhető és egy bonyolultabb technika.
Nekem a tervezhetőség és a teljes évben rendelkezésre állás fontosabb, mint hogy presztízsből valami olyan drága, de használt autóm legyen, amit újan meg sem tudok venni.
Egyszer tettem ilyet, de nem voltam boldog egy flancos középkategóriás autó tulajaként...
Pedig hallani ilyeneket, hogy a fejlesztés alatt levő, még nem agyon tesztelt dolgok kerülnek a gyártásba, a gyakori modellfrissítések és facelift-ek miatt. Az égéstérben is volt nemrég téma. (A Williemsnél dolgozó magyar foglalkozott ezzel a Formula1 előtt)
"újat ugyan úgy nem érdemes, mint használtat. Befektetésnek egyik sem jó"
Az hülye, aki azt hiszi, hogy az autó befektetés (én is hallottam már ilyet)
Az csak viszi a pénzt, kivéve talán a ritka OT-ket.
Igaz, a használtra nincs gari, de annyival olcsóbb (remélhetőleg), hogy az esetleges hiba javítást kifizessük. (persze ritka belefutás azért van a nagy szopásba, de újnál is hallani ilyet)
Sziasztok! Elnézést, ha nem jó helyen kérezek, de tud valaki megbízható + a típust ismerő szerelőt Kia Carnival 2.9 Ex (2007 szürke :-) típusú autómhoz Budapest környékén? (Apróbb gondok orvoslása, ill. kopó alk. cseréje lenne esedékes, de a márkaszervíznek / 'asszem-áttam-már-ilyet' szakiknak nevezett furcsaságokat kerülném. Ez az egész olyan mint a nőgyógyászok, csak utólag derül ki, h ki a kerülendő - na most ezt spórolnám, ha lehetne...) Köszönöm, üdv
A probléma az volt, hogy a beszállító költségcsökkentési céllal egy olyan elkopott présszerszámot használt a lánc gyártásához, amit már rég ki kellett volna dobni, ezért nem stimmeltek a tűrések. Ezt kijavították még a szíj bevezetése előtt.
Az összeesküvés-elméletek kiötlői valahogy mindig elfelejtik, hogy egy gyártó nincs egyedül a piacon, és ha a VW-ben átugrik/elszakad a lánc, az elégedetlen ügyfél következőre esetleg japánt vesz. (Bónuszként a láncos sztorit még évekig fogják emlegetni az emberek, akkor is, amikor már rég ki lett javítva.) Senkinek nem éri meg szart gyártani.
Szerintem is marhaság. A WV hatalmasat bukott a TSI láncproblémákon és sok vevőt vesztett. Nem hiszem hogy ezt így tervezték...Vagy a Prince motort, stb.
Ja, újat ugyan úgy nem érdemes, mint használtat. Befektetésnek egyik sem jó. De csak az új aminek minden része új. Futómü, fékek, motor, és még garancia is van rájuk...
Nekem 3 éves benzines szívó Mitsubishim van. 80.000km van benn, eddig semmi nem volt vele. Olajat természetesen nem fogyaszt (tudom, fogyaszt csak mellette hígul). Még a fékbetétek is gyáriak.
Ilyenkor ősz elején becsukni a garázsajtót? Minden szem napsütés kincs, ami még betéved, és melegíti a betont. :-)
Csigáshoz:
Vettem 2 lengőkart. Egyik újracsomagolt. Szerencsére letettem egymás mellé a kettőt. Az újracsomagolt valami tök más szilenttel van szerelve. Vissza a feladónak.
Vettem 2 első lengéscsillapítót. Furattávolság csak 4 mm-el tér el az eredetitől. Vissza a feladónak. Naná, hogy 3000-el drágább a megfelelő.
Vettem 2 axiálcsuklót. Egyik csomag bontott, újracsomagolt. Hiányzik belőle a biztosító gyűrű. Vissza a feladónak.
Tiszta öröm ez az autószerelés. A vezérlés, és a vízpumpa legalább patika lett.
És csak, hogy gondolkozzál. Hol ilyet, hol olyat. Kéket, pirosat, ...
"a könyvben kinyomós tömítőpaszta használatát írják a szelepfedélnél, a boltokban viszont van gumi tömítés. Ez a két megoldás egymás helyett van, vagy ez, vagy az?"
Is. Leírták, képet raktak róla, be is keretezték, hogy hova. Vedd a legnagyobb kiszerelést :)
Fa / Erdő ..... Megvan? Komolyan! Vegyél legót azt azt ragd össze. :(
Jól sejtettem, hogy kell még pár év, míg a Pappas is észbe kap.
Kollégám vett pár hónapja egy Chevi Voltot, jobban szereti, mint a gyerekkori villanyvasútját, teljesen beleőrült a kWh-ba, a megtett távba, az optimalizálásba, a töltőpontok einstandolásába :)
Nemmintha rá lenne szorulva, csak láthatóan szórakoztatja az új személet.
majd rákérdezek, hogy átlagosan mennyit fogyaszt, de abban biztos vagyok, hogy fél év alatt benzinből 10-20 liternél többet nem evett, gyakorlatilag csak akkuból megy.
Ez két külön kérdés volt, hogy szoktak e a csavarokra menetrögzítőt tenni, mert valahol olvastam, hogy generálozás után elszabadult a hosszbordás szíjkerék.
A másik kérdés meg az lett volna, hogy a könyvben kinyomós tömítőpaszta használatát írják a szelepfedélnél, a boltokban viszont van gumi tömítés. Ez a két megoldás egymás helyett van, vagy ez, vagy az?
És szoktak menetrögzítőt használni a három bordáskeréknél?
A régi astra g könyvben szó van valami kinyomós szürke opel tömítőanyagról ami a szelepfedélhez kell talán, ha jól emlékszem, még él ez a módszer, vagy a tömítéskészletben van gumitömítés hozzá?
a japonal elobb volt negy elektromos ablak, mint egy SL-ben ketto.
aztan a ket elektromos rendszer is ossze lehet hasonlitani. (merci, kontra japo at 80's ). eleg ha csak latod, tudnod mar nem is kell.
a tolatoradar ujkori buzulmany, semmi szukseg nem volt ra akkor amikor az emberek meg autot vezettek. /jelzem, szerintem nehezebb is , mint a tukorbol.. /
gazteleszkop motorhaztetore megint mieeeert ?
mirol beszelsz ?
Lehet jonni a japanokkal, csakhogy ott a hajtaslanc azert megbizhato, mert a hajtaslanc kore epitett auto primitiv es fapados.""
ulj bele egy pihepuha csigaba, azt rohadjal le vele havonta.
mi lesz a prioritas ?
befejeztem.
ha nem lennek uriember azt mondanam seggfejek vagytok.
Persze, nem féltem én a gazdasági szereplőket, az államot nem hagyja elveszni a bevételeit.
Mi ebben is élen járunk, már adóztatnák a zöld energiát, egyelőre még 0%, de a törvény kész van, csak a számot kell kicserélni, ha úgy alakulna a helyzet.
A nagyobb olajcégeknek, ha van egy kis eszük segítik az átállást úgy, hogy ők építik ki a benzinkutakhoz hasonlóan a töltőpontokat és az ehhez szükséges nem olcsó infrastruktúrát.
Jó a marketingje az elektromos autóknak, aki ült már ilyenben, nagyon "menőség" :)
Szerintem igény is van rá, be fog pár éven belül indulni, ha túl lesznek a kezdeti nehézségeken. Mi majd megvesszük 5-8 évesen, úgy is kell itt annyival több idő, míg kiépül a töltőhálózat. (Vagy csereakku rendszer.)
Az autó nem olcsó, de üzemeltetni már az, szóval az akkuval előre kifizeted azt a pár ezel liter benzint is, amit később nem fogyaszt el. Aztán fillérekből autózhatsz, ingyenes töltőpontok miatt. Ingyen van a parkolás, kevesebb az adó.
Persze ez nem lesz mindig így, de segít lendületbe hozni az E közlekedést.
Azt hiszem, a légpárnás sem arra megy, amerre a szél fújja. :-)
azért erre a villanyautózásra nem mernék mérget venni. Tény, hogy ott helyben nem füstöl, de aníg 2-3 x annyiba kerül, mint egy benyás, addig nem fog elterjedni. Mire meg ócsóbb lesz az akksi, addigra hiányozni fog a bevétel a kormányoknak, és adóztatják azt is.
A benzines üzem is majd harmadába kerül, mint a villanyos, ha levesszük róla az adókat.
Persze, ha a politika arra terel, akkor lehet belőle valami.
Mert az autok novekvo komplexitasa miatt az egyes reszegysegekre fordithato osszeg is egyre kisebb, az arba tobb mindent kell bezsufolni.
Lehet jonni a japanokkal, csakhogy ott a hajtaslanc azert megbizhato, mert a hajtaslanc kore epitett auto primitiv es fapados. (Meg ma is sok modelljukben meg olyan megoldasok vannak, hogy csak a sofor ablakemeloje automata, beszorulas elleni vedelem nincs, a tolatoradar egy filleres diagnosztizalhatatlan cucc amit parhuzamosan a tolatolampara kotnek, nincs gazteleszkop a motorhaztetonel, olcso kokemeny muanyagokkal tele a belter, es meg sorolhatnam.)
Valamit valamiert. Aki kompromisszummentes minoseget szeretne, annak ajanlom a Rolls Royce Phantomot.
Ez a mondat kissé zavaró: "Örüljetek hogy van mit csinálnotok, és kezdjétek átképezni magatok az elektromos autók megjavítására!" Ezzel a műszaki szakemberek minden vonalon találkozhatnak.
Nézz meg egy TV szerelőt, vagy egy háztartási gépszerelőt, de sorolhatnám. Az elektromos autószereléssel ugyan ez lesz. ----Diagnosztika----egységek cseréje. Mindez a márkaszerviz kézben tartásával. Monopólium kiépítése itt is.
Vettem persze, ez csak egy ilyen "akarsz beszélni róla?" ömlengés volt részemről:-), meg egy kicsit remélem, hogy ha valaki ügyfél jelleggel olvassa a topikot, most legalább látja, hogy egy hibafeltárás/megoldás nem is olyan egyszerű, mint otthon a villanykörténél, hogy felkapcsolom, és nem világít:-DD
Kapott ma új köteget az autó, amit bevittem az utastérbe is mérési pontnak, laptoppal+multiméterrel elindultunk autózni, mentünk vele 2x~40 perc elég húzós kört, a hiba nem jelentkezett, végig test 0,01 - táp 4,95 - jel a diaggal megegyező volt, a mérési pontot rajta hagytam egyelőre, az autót meg visszaadtuk, hadd menjenek vele(természetesen a mai melón is rengeteg pénzt kerestünk, ha érted az iróniát:).
Neked nem ebben a topickban kéne ténykedni. A reál dolgok makacs törvényszerűségeken alapulnak. Humán vonalon lehet magyarázkodni. Aki ezen a pályán mozog és nem veszi tudomásul azt a tényt, hogy mára a műszaki termékekben tudatosan tervezett az élettartam, az enyhén szólva
Suzuki valto diff csapagy. A szabvany, filleres csapagy 17 mm szeles. Ehelyett a tervezo betett egy 15 mm szeles, draga, gyengebbet. Eredmeny: 50-150e km elettartam. Nem illik az elmeletedbe :)
"cél a maximális megbízhatóság és hatékonyság kipréselése az adott szegmensre fordítható összegből"
Az a baj, hogy ez egyre többször nem sikerül. Egyre nagyobb teljesítményt kell hozni egyre rosszabb korlátok mellett. Ez nem nagyon működik. A 100 lóerő literteljesítményű motor euro 6-tal, meg 9 sebességes váltóval nem tud sokáig élni.
Nem így tervezik, de elfogadott szám legöbb gyártónál a 250Ekm. Az után nem érdekes mi lesz az autóval, az sem gond, ha 2 millás váltót kell benne cserélni.
Na meg a megbízhatóság, hatékonyság és az alacsony költség együttese, sokszor az utóbbi felé billen.
Sok drága bonyolult motor esik szét 100E alatt.
Az autó fogyasztási cikk lett, olcsó, cserébe szar. Ez a kapitalizmus terméke.
"Másik egy héttel ezelőtti hír aki a 8 sebességes automata váltókat kéri a jürgen autókba megadta az új tervezési igényeket: 200,000km és max. 5 év."
Ha ezt egy valódi gyártástervező mérnök látná, lefordulna a székről...fullba nyomjátok a kamu hülyeséget.
Soha senki nem kér futásteljesítmény és élettartam alapú gyártást a beszállítóktól. Fordítva gondolkodtok.
A cél a maximális megbízhatóság és hatékonyság kipréselése az adott szegmensre fordítható összegből.
Ez az összeg rengeteg mindentől függ és igen kicsi a mozgástér.
Nincs olyan, hogy tervezett avulás. Az avulás mindenképp végbemegy és mivel a tömegautók újrahasznosított anyagokból épülnek fel, nem lehet alapul venni a 25-40 éves primitív modellek pazarló, robosztus megoldásait.
Ha az autószerelői igényeknek megfelelően gyártanák az autókat, 25 millio lenne egy dacia logan, 120 egy bmw.
"Akkor milyen új autót érdemes venni, ha ezek is ilyen gagyik? ...ha egyáltalán érdemes."
Újat természetesen nem érdemes.
Régebben cam mondta itt, hogy Kia-Hyundait, állítólag azok jók.
Drukkolok, hogy igaza legyen. Nekem egy nyócéves Sportage van, de a szervízben már "megvígasztaltak", hogy kuplung fogásponton való enyhe lökdösése, az lendkerék lesz. Állítólag már 40 ezernél is előfordulhat. De, hogy meddig bírja, azt nem tudták, állítólag rajtam is múlik.
Valaki más meg innen vigasztalt, hogy készüljek a tank lyukadásra, drukkolok, hogy neki meg ne legyen igaza.:-)
Leragadtál az autógyártásnál, már ne is haragudj. Gratulálok... Nem keverek össze semmit. Én nem ilyen területen dolgozok. Itt kicsit mások még az elvárások. Itt még a minőség az elsődleges szempont. Számtalan "kész" mérnök jelentkezett hozzánk, amikor kollégát kerestünk. Kutyafülét nem ért a tudásuk, csak a fizetésigényük... Ezért inkább a nálunk gyakornokoskodók közül választjuk ki azt, aki érdemes, és akar is tanulni, dolgozni. "ki tudtok néhány alkatrészt cserélni" - elég szomorú, hogy néhány magát mérnöknek mondó ember nem képes önállóan erre... Nem kellene ennyire lenézned a kétkezi munkát.
A marketingest összekevered a mérnökkel. És még a tanulót (gyakornokot) is. Gratulálok.
Már nagyon régen ki van adva a mérnököknek mennyi időre tervezzenek alkatrészt és ők a fizetésükért el is végzik a tőlük elvárt munkát.
A gond az hogy az eddigi 400,000km lement 150-200,000 km-re a fődaraboknál.
2 mostani példa: magyar autós cég (az egyik legnagyobb) szinte csak véges-elemzésre keres mérnököt.
Másik egy héttel ezelőtti hír aki a 8 sebességes automata váltókat kéri a jürgen autókba megadta az új tervezési igényeket: 200,000km és max. 5 év. Te mit tennél a sebességváltó gyár helyében? Olcsón előállítanád a kért minőséget, vagy csinálnál drágábban jobbat, amit megreklamálnak és csak ugyanannyiért tudnád eladni?!
A klasszikus mérnöki szempont szerint nem lehet tervezni már semmit (ami egyszerűbb az a jobb megoldás), mert megváltoztak az igények. Mindenkinek 3 literes fogyasztás és több száz lóerő kell egyszerre. Ez csak rosszabb lesz, nem régen a saját kocsim is főtengely csapágyas lett 140,000km-nél. Meg sem érdemes próbálni megcsinálni, pedig 2014-es japán gyártású kocsi.
Attól hogy ki tudtok néhány alkatrészt cserélni még nem lesztek mindent tudó emberek. Örüljetek hogy van mit csinálnotok, és kezdjétek átképezni magatok az elektromos autók megjavítására!
Nem akarlak elkeseríteni, de nem az a nehéz, ha valamit örök életre kell tervezni, hanem az az igazi kihívásos tervezés, hogy 1-1,5 év között menjen tönkre.
Minden a minimumra van tervezve, egyszer bontod, törik, szakad, folyik elkopik. Szándékosan avultatásra van tervezve.
Tegnap kiszedtem a feszítőgörgőket, nem értem, hogy ezeket minek kell cserélni 60000km-enként, régen egy csapágyat beszereltek a gyárban, aztán a roncstelepen ért véget a karrierje.
Láttál már beállt görgőt vezérlésnél, hány km után adják meg ezek ténylegesen magukat?
Akkor milyen új autót érdemes venni, ha ezek is ilyen gagyik? ...ha egyáltalán érdemes.
...a bmw-s videóban a dugattyú biztosítógyűrűjének a berakószerszáma tetszett. Egyszerű, nincs túlbonyolítva, mint egy kapcsozógép. A guggoló gép is jó.
...addig nem adnék ki gépészmérnök diplomát, amíg 2-3 év komoly, kétkezi műhelygyakorlatot nem tud felmutatni az illető, azon a területen, amelyre a diplomája szól. A mai diplomák 95% csak papír értelmes tudás nélkül. (aztán csodálkoznak, hogy 200e nettót adnak nekik...) Tud 3D programmal rajzolni, és azt hiszi, övé a világ. Látom itt a cégnél is a fiatal mérnököket. 11 éve vagyok itt, és ezalatt volt évente 5-6-7 gyakornok. 2 (kettő) olyan ember volt ezek közül összesen, akiket felvettünk, és itt az évek alatt ki tudtunk tanítani. Hogy-hogynem, mindkettő aktívan dolgozik munka után otthon műhelyben...
Nem gondolnám, hogy a tengely elkoptatta, 147000 van az autóban, inkább a 18 év, de nem is jelentős azaz olajmennyiség, ami látszik, de ha már le van bontva, akkor nem ezen fogok spórolni, mert túl közel van a vezérmű szíjhoz.
Idézem magamat: Csak azért ide is még egy. Mi van akkor ha pl. azt mondom, folyik, szivárog az első főtengely szimmeringnél a motorolaj mert a gumis szimmering megette az edzett tengelyt? Kardba dőlsz a költség miatt vagy jó az úgy? Ha nem szólok róla?
Lehet kiszedni a főtengelyt, cserélni újra vagy fémszóratni, esetleg az SKF féle csodaszimmering klt.-vel javítani.
Célszerszámot nem terveztem erre beszerezni, inkább ez a roncsolásos megoldás merült fel bennem is, úgy láttam, hogy kijön erre, de mi van, ha nem, és bele fúrok.
Beütöd a gugliba, hogy szimering kiszedő, kiad rengeteg szerszámot, választhatol.
De háztájiban ha alányúlsz egy csavarhúzóval úgy, hogy ne sértsd meg a főtengely futófelületét, általában ki lehet fordítani, vagy ha nem, belefúrsz a szimering homlokfelületébe(inkább a külső átmérője felé legyen a furatközéppont, belső felé csak a gumiajak, meg a rugó van mögötte) egy ~2,5-3mm-es furatot, itt is vigyázol a futófelületre, a furatba belehajtasz egy facsavart, és harapófogóval kihúzod.
Még a főtengely szimeringet is úgy látom, hogy érdemes lenne kicserélnem, csak nem tudom, mivel lehet szakszerűen kiszedni!? Kicsit szivárog az olaj már körülötte, és ez sem egy nagy összeg.
Én ma verőfényben, délután 1 órakor, kábé 25-27 fokban mértem ráadott gyújtásnál 1,60V feszültséget, a páratartalmat nem tudom, ja dél felé állt az autó orra, és kicsit fújt a szél:-DDD
Vetethettél volna előbb ECU-t, de neked az olcsóbb megoldás kellett! :)
Utoljára szoktam vetetni bármit is, ami nincs rendesen lediagolva, de ezen az autón egyszerűen ez a legolcsóbb megoldás mindenkinek, egyszerűen NINCS idő arra, hogy egy hétig menjünk vele, hátha produkálja a hibát...
Ma qrva nagy szerencsénk volt, a map szenzor ára nem takar be 2 órai diagnosztikát se, nemtom mennyivel járna jobban az ügyfél, ha negyvenezerért megállapítanánk, hogy a tízezer forintos alkatrésze vagy jó, vagy nem:-))
Holnap az új köteggel kerülünk vele egyet, de akkor is 4 lehetőség marad:
-nem fog elromlani, ez vagy azt jelenti, hogy kötegbaja volt*, vagy azt, hogy éppen jó az ecu(félig örülünk)
-el fog romlani, mondjuk hiányzik a jeladó testje(ami szintén ecuból jön), azt zokszó nélkül ki fogom testelni ecun kívülre, ha alapból nincs mérhető feszkülönbség a jeladótest, meg aksi- között, örülünk
-el fog romlani, és a jelvezetéken megjelenik az emelt feszültség diag szerint, külső multi/mérési pont szerint meg jó lesz a jelfeszültség, örülünk, mert megvan a hiba, az ügyfél meg elássa magát, mert ecut kell jó eséllyel javíttatnia/cserélnie, franctudjamennyiért
-el fog romlani, és a jeladótáp lesz kevés(ez a legkevésbé valószínű), az megint fasza, mert szintén ecuból jön, vagy keresek neki egy másik kijövő 5V-ot próbára, félig örülünk
És már régen túl vagyunk azon, hogy érdemben pénzt kérjünk ezért az autóért, annyi szerencsénk van, hogy az ügyfél viszonylag türelmes...
*ma átmértem terhelve is, finoman áthajtottam a vezetékeken 2A áramot, mindegyiken egyforma a feszültségesés, átrángatva sem változik, tehát jó eséllyel jó a köteg, de biztos csak a halál
pár évtizeddel ezelőtt mindent magam csináltam (na meg fater is) a kocsijainkon. de hát olyan autóink is voltak. az ra40-et otthon, satupadon csapágyaztuk újra (nem, gépműhelyem akkor sem volt). szerelőhöz csak műszaki idejére mentek az autók, de az akkori zöldkártya miatt valamelyik százeszű szétszedte a karbit. nem írom le -valahol fent van- hogy mekkora szopás volt újra összeállítani, mert emberünknek nem ment visszafelé a dolog :D
és igazából pont azért maradtunk a szerelésekkel magunkra, mert már kezdtek a régi autók kifutni, nem szívesen nyúltak hozzájuk. alkatrészek rendelése is nehézkes volt, legalábbis ezt mondták. nagyon jól megvoltunk ezzel, időm volt rá, kedvem adott volt.
eltelt pár év, és nem lett időm szerelgetni. szégyen vagy sem, a golfot és escortot már szerelőhöz vittem. meguntam a sok hibájukat, corollára váltottam. ezt is szerelők csinálták, de elég unottan.
jött egy másik régi corolla, ami már megvételkor mintha hengerfejes lett volna. egyik szelep alá retek került. nem nagy ügy, szóltam egyik ismerős szerelőnek, megcsináltuk (meg persze teljes hf felújítás közben). ez az emberke valami gagyi tömítést tett bele, ami pár hónap múlva emberesen megadta magát. most éppen a vízből (a zoxigént...) fogyasztott bátran.
na ekkor lett tele a pohár! beálltam a diófa alá, és szétbontottam a jószágot. hogy itt kértem-e segítséget, azt nem tudom:) de számtalan telefont megeresztettem egyik barátom felé, aki rutinos corollás. szerintem már elátkozta a napot, mikor megismert, de lelkiismeretesen segített. meg a gugli is...
szóval én lelkes újrakezdő vagyok szerelés terén, és ha mindazt, amit másoktól tudtam meg, itt kérdezem, már kiutáltatok volna:)
masterflash-nek is biztos jobban fog menni a következő akció, most még bátortalan...
Urak, a 2,5 dti movano ma kapott egy ...996 végű map szenzort(boltos alvázszám szerint nem talált rá másikat), a jelleggörbéje ugyanaz (1,6-3V), az autó nem lett jó, de végre produkálta a hibát, hosszabb úton elindul a map jelfeszültség fölfele magától, akár 4V-ig is, ezt írja hibának(nem a nyomás száll el, alapjáraton is ennyi).
Mire kiértem hozzá a multiméterrel, megjavult, mivel a kötege hozzáférhetetlen, így holnap kap egy külső csatlakozást jeladótól ecuig, ha marad a hiba, akkor legalább mondhatom, hogy jó eséllyel ecu lesz, meg szórhatom a hamut a fejemre, hogy minek vetettem map szenzort.
Szia, maga a márkanév nekem nem mond semmit, de ez az én szegénységi bizonyítványom. A fekete szinű szerszám, általában gépi szerszámokhoz való, de kézi szerszámmal is párosítható. Szerintem, ha tudod hasznát venni, tarts meg. Ingyen volt. :)
Őszinte leszek, nem akarok a dologgal tovább foglalkozni. Egyértelmű itt már mindenkinek, hogy megannyi információ birtokában vagy, de képtelen vagy egyedül megcsinálni sem ezt, sem a jövőben dolgokat. A legóhoz, a nem tudom hány éves gyereknek adnak olyan útmutatót mint amilyen neked kellene ehhez a munkához. Ne haragudj de ez, itt, kurva sok amit kérsz. Vannak it szerelők, de nem arra amit te kérsz. Sőt, sehol. Kisarkítva ugyan, de te azt szeretnéd, hogy mi csavarról csavarra adjuk az információt a munkához. Ezt nem lehet kérned senkitől itt. Ugyanakkor igenis, tudományos, mindent tudni akarok módon állsz hozzá az egészhez. Add fel a munkád, menj el 5 évre melózni szervizbe tanulónak ha ez ennyire érdekel. A gyerekkorban van egy Miért? korszak és te most azt itt újra éled. Kisgyerekkorban a felnőttek a választ úgy oldják meg a kérdésre, hogy közönyösökké válnak. Ebbe tenyereltem bele. Szerintem nem csak én, de itt mindenki azzá vált. Vidd szerelőhöz. Kérlek, könyörgöm, légyszíííííí. Vagy gyújtsd fel és akkor végre vége ennek az egésznek. Maradj az esztergapadnál. Kérdezd meg minderről apukád véleményét és hallgas rá. Ok.?
És még egy kérdés, az injektorok fölött lévő kábelcsatornát a szelepfedél levétele után fogom tudni csak levenni, láttam, hogy rugós biztosító van az injektorok elektromos csatlakozóin, ezt csak akkor lehet benyomni, ha lent van a szelepfedél?
Ezt nem értem, a fekete nyíl milyen jelölésre mutat? Most szemben álljanak, amikor a főtengely szíjtárcsa a jelen áll, vagy van a burkolaton egy jel, vagy az x14xe nincs ilyen jel, és az 1-es jelölés szerint kell állnia?
Nem egyszerű cserélni a vízpumpát. Ezen meg határozott folyás nyom, és zöld "cseppkőkezdemény". 1-2 alkalommal rá is kellett már töltenem néhány decit, de nem láttam, hogy hol fogy. Nem biztos, hogy a vízpumpánál, de... csiga tudja.
Nekem akkor a főtengelyen lévő bordáskeréken már nem lesz jelölés, mint a piros nyílnál látszik, ha lejött a szíjkerék? A körrel jelölt hatlapfejű csavar mi célt szolgál? Az egyik leírásból azt gondoltam, hogy oda kell berakni a reteszelőcsapot, de nekem ott az egy zsákfurat van, belül csak olajtérbe nyíló furatok vannak, és egy rugó van a csavar alatt, mint a képen látszik.
A lenti célszerszámmal kell rögzítenem a lendkereket ezek szerint?
Olajfolyás miatt szét kellett szednem a 20e km-es vezérlést. SKF készletet tettem rá anno. Vízpumpán szépen ott van a fagyálló nyoma. Cserés. :-(
A feszítő és vezetőgörgőknek lehet valamennyi kotyogása? Kézzel mozgatva több, mint fél mm-t kottyannak.
Nem találtam meg konkrétan az olajfolyás helyét. A vezérléssel együtt raktam be a főtengely szimmeringet, de nem egyértelmű számomra, hogy ott jön ki az olaj. A blokk oldalán van egy fedél, amiben a főtengelyszimmering van. Ez olajos, és a kartertömítés környéke. Viszont a vezérműszíj, és a szíjkerekek szárazak, tiszták. Jellemző ezeknél az F8Q motoroknál, hogy a szimmeringfedél alól engedi az olajat? Se a vezérműtengely, se az adagoló felől nem jön olaj fentről. Egy nagyon kevés a hengerfejtömítés környékéről, de az kb. csak porfogó mennyiség.
A gyújtás melletti hengerben kb 20mm víz állt, a csövekben mindenhol emulzió van.
Elkezdtem lebontani a burkolatokat, és elolvastam a vezérlés beállításáról az így csináld könyvet, meg az általad linkelt leírást, viszont nálam valahogy csak részletekből áll össze a kép, a vezérmű tengelyeknél nem látok felül jelölést, lent a hosszbordás szíjkeréken megvan a jel a burkolaton, és a keréken is.
Így kell ezeknek állniuk, lent a második képen a jelen, fent egymással szemben?
Ok, akkor beviszem így ahogy van, aztán majd kiderül bontás után(hátsónál én le tudtam kezelni a kezdődő felületi rozsdát, mert ugye nem volt benne az üveg, de itt már nem).
Karosszériás szakkifejezésekkel nem vagyok tisztában, de ez még változhat:-), írhattad volna nagyobb betűkkel a végét, alig tudtam elolvasni:-D
nálunk úgy működött/dik hogy ha csak rozsda akkor csiszolás, alapozás és úgy a beragasztás ez több időt vesz igénybe mint normál esetben mert száradási idők vannak.
Első szélvédőt kéne cseréltetnem a kocsimon('96 Toledo), de van egy érzésem, hogy kehes a szélvédőkeret is, a felső gumikéder vagy mi alatt meg van hólyagosodva itt-ott, be is ázik finoman(mióta nálam van ilyen, 14 éve, most lett egy kicsit erősebb a cseppenés)
Meg tudják oldani valami karosszériatömítővel/drótkoronggal a srácok, vagy egyáltalán foglalkoznak vele, vagy úgy hagyják, vagy szólnak, hogy foltoztassam ki, vagy mi a munkamenet ilyenkor?(pilkington helyi képviselet, a hátsót ők cserélték pár hete)
Igen, úgy gondolják. Egyiket megkérdeztem. Azt mondta, mindig annyit tankol, hogy a következő kútig elég legyen, ne kelljen azt a nagy súlyt cipelnie az autónak, mert attól többet fogyaszt......
Az ugye magvan, hogy pollenszűrő csere miatt ki kell venni a kesztyűtartót? Ömlik ki belőle minden. Utána? Mit kotorásztál a cuccai között? Biztos eltünt valami.
Hol a piros dobozos Hilti a csomagtartóból? Ilyen is volt.
Tavasszal (nyár), lecserélt téli gumit ősszel máshol rakatták fel. Tulaj, szar a gumi, pedig 6 ezret futott. Mondták neki! Ja, 7mm kettő, kettő meg 7,5mm. Kell a pénz az autósporthoz. :(
Soha nem volt műhelyem,szerelőként sem dolgoztam,és valószínű rövid úton csődbemenő vállalkozásom lenne,ha ilyen "emberekből" kéne megélnem.De az ilyeneknek oly határozottsággal mutatnám meg a kifele vezető utat,többet be sem néznének,nemhogy bejöjjenek. Egyszer míg a műszakira várakoztam,beesett egy 4T wartburg zöldkártyára, "felszerelték" mire a szaki nyomott volna egy gázt,addigra lehörgött,kifogyott a benzin belőle. Nekem jobban égett a pofám,mint a tulajnak,pedig semmi közöm sem volt hozzá.
De azokat is kisegíteném akik (visszább olvastam) cetlivel,listával és egyéb jegyzetekkel érkeznek. No és vidéken biztosan módi,hogy mielőtt elviszi a szervizbe a kocsit még előtte körbejárja a szántót vele,hogy aztán a szerelőnek hadd hulljon a nyakába,arcába a gané,mert ugye lemosni az luxus,na őket is meghívnám egy közös imádságra.
Nem akartam rombolni a közösséget,de az ilyen sorok olvasása közben kinyílik a bicska az ember zsebében.
" .... El tudod ezt képzelni ebben az országban? Ilyen családi vállakozásból ott nagyon sok van, hagyják őket élni, büszke rájuk az ország a kormány. Itthon már rég kicsavarták volna a kezedből. ..... "
Ezt hívják félgyarmati félkapitalizmusnak. A gazdagabb nyugati államok (például az említett Franciaország, Németország, stb.) elszívják innen a képzett munkaerőt, az itthoni "erősebb kutyák" pedig elszívják a lehetőségeket. Nekünk, akik itthon maradunk és itthon dolgozunk marad a híg sz@r :(((
Jónapot, olajszűrőből csak MANN-t vagy gyárit veszek, de légszűrőnél mennyire számít a minőség? Itt is ajánlott MANN, vagy ugyanolyan jó pl. JC Premium? Autó Mazda 323F 2002 1.6 benzin, Mitsubishi Lancer 94 1.6 benzin.
Volt aki éveken keresztül annyi benzint nem hagyott az autójában, hogy a 3 km-re lévő vizsgabázisról hazajussak. Harmadjára ott hagytam az út szélén. Megértette.
10-en éve, volt olyan ügyfelem, aki hibajavító festékkel pöttyözött össze mindent a motortérben, monogrammozott alul, futóműnél, féknél, egyszóval külső egyéb helyen. A kiszerelt alkatrészt tüzetesen átvizsgálta, majd miután megtalálta a jelőlését, mehetett a fizetés. Másodjára a festékezést egy alapos "mosással" eltüntettem. Következő javításnál már 2K festék volt mindenhol. :(
Én úgy általánosítok, ahogy engem más is. Szerszámot mindenki olyat használ amilyet. Nem kell BETA, de egy olajleeresztő alátétet sem cserélő embertől mit várjak. Cinikusság volt a linkelésben. Sajnálom ha valaki nem értette :)
Helyezze be a lendkerék rögzítőszerszámát ( KM-911 )
Szerelje ki a főtengely szíjtárcsát
Szerelje vissza a főtengely-szíjtárcsa csavarját
Távolítsa el a lendkerék-rögzítőcsapot
Szerelje ki az alsó első vezérműszíj-fedelet
Támassza alá a motort
Kösse le a vezérműtengely-érzékelőt
Szerelje ki a motortartót
Hozza fedésbe a főtengely beállítási jeleit
Hozza fedésbe a vezérműtengely beállítási jeleit
Rögzítse a vezérműtengely-fogaskerekeket
Használjon speciális szerszámot: ( KM-852 )
Lazítsa meg a feszítőszerkezetet
Forgassa a feszítőtárcsát az óramutató járásával egyező irányba, amíg a mutató eléri az ábra szerinti helyzetet (Kép 12)
Szerelje ki a vezérműszíjat
Szerelje ki a vezérműszíj feszítőt
Beszerelés
Szerelje be a vezérműszíj-feszítőszerkezetet
Ellenőrizze a beállítási jeleket
Ellenőrizze, hogy a rögzítőszerszámok illeszkednek-e
Szerelje be a vezérműszíjat
Feszítse elő a vezérműszíjat
Forgassa a feszítőszerkezetet az óramutató járásával ellentétes irányba, amíg a mutató eléri az ábra szerinti helyzetet (Kép 15)
Húzza meg a feszítőt 20 Nm
Távolítsa el a vezérműtengely rögzítőszerszámát
Forgassa el a motort két fordulattal óramutató járásával megegyező irányba
Hozza fedésbe a beállítási jeleket
Helyezze be a vezérműtengely rögzítőszerszámát ( KM-852 )
Ellenőrizze a vezérműtengely beállítási jeleit
Távolítsa el a vezérműtengely rögzítőszerszámát
Lazítsa meg a feszítőtárcsa csavarját
Forgassa a feszítőtárcsát a óramutató járásával megegyező irányba, amíg a mutató az NEW (Kép 18) jelzéshez igazodik új szíj, a USED (Kép 19) jelzéshez használt szíj esetén
Húzza meg a feszítőt 20 Nm
Forgassa el a motort két fordulattal óramutató járásával megegyező irányba
Ellenőrizze a feszítőszerkezet helyzetét
A feszesség be van állítva, ha a jelzések fedésben vannak
Szerelje vissza a motortartót
Szerelje be a vezérműtengely-érzékelőt
Szerelje ki a motortartót
Szerelje be az alsó vezérműszíjfedelet
Helyezze be a lendkerék rögzítőszerszámát ( KM-911 )
Szerelje be a főtengely-szíjtárcsát
Használjon új csavar(oka)t 95 Nm + 45° + 15°
Távolítsa el a lendkerék-rögzítőcsapot
Szerelje be a segédhajtószíj feszítőszerkezetét 35 Nm
Nem vagy elég következetes :) Főleg ha a nyugdíjpénzt számolgatod.... Ha csak nem vagy már védett korban nem lesz értékelhető összegű nyugdíjad.
Egyik E.V.-nak, Kft tulajnak vagy akármilyen kétkezi melósnak sem. 2012-ben kivették az alkotmányból is. Öngondoskodás lesz.
Akik csak műhelyre és folyton avuló célszerszámokra áldozták a bevételük nagy részét egyéb "passzívan" jövedelmező befektetések helyett, azok szvsz meg fogják szívni. Már most is van erre számtalan példa.
Autószerviz csak addig profitál amíg keményen dolgoznak benne. 50 felett az meg már nem lehet annyira kellemes...
Ha a használtat rakod vissza, akkor a used bevágásig kell feszíteni, ha az újat, akkor meg a new-ig, de nagyon sok jelentősége nincsen(hajszálpontosra be se tudod majd állítani, de úgyis látod majd).
A vezérmű szíj feszítőgörgőjén van két jelölés, azok közé kell állítani a rugós feszítést, vagy az új szíjat nagyobb erőrőre, a használtat pedig a kisebberőre kell beállítani?
Találkoztatok már az alábbi hibával? Audi A4 1998.
Anyósülés felőli ablaknál, megnyomom a gombot, ablak elkezd lemenni majd kb. 2/3nál megáll kattog mint a rettenet. Tovább nem megy csak fel. Mi lehet vele?
Eztet ha megszorzom egy négyfős családdal, mondjuk az enyémmel, akkor kijön 13333 huf havonta, abból nem tudom teletankolni az autómat se.
Ha ezt holnaptól a kezembe adják, attól még nem fogom tudni kifizetni a szolgáltatószektor dolgozóit, ergo marad az sk szögelés(éppen kazánt szerelek egyébként.Igen, vasárnap délelőtt)
Ahhoz, hogy érdemben változzon valami, ahhoz az átlagfizut (nettó 160 környéke) fel kéne vinni 300-ra, hogy két ember+ két gyerek 600e pénzt tudjon elkölteni lakásra-autóra, kőművesre meg kazánszerelőre, és még az se lenne sok, csak megszűnnének a napi gondok, meg a másodállások(mingyá beírja diagnet, hogy dehát tele az M7-es, csak épp nem az átlagpógárral, vagy ha vele, akkor a 20 éves szarjával megy nyaralni a széchenyi kártyáról, 3 napra)
Havi 140e pluszpénz szorozva 4 millió munkavállalóval, az 560 milliárd havonta(!), 6720 milliárd huf évente...(a magyar gdp ~32 000 milliárd huf, ennek a 21%-a)
Könnyen belátható, hogy ekkora ugrást a büdösrohadtéletbe nem fog tudni összehozni senki sem, tehát a szolgáltatószektor azon része, amit az átlagpógár tartana el, az továbbra is szopóágon marad(ugyan már nem, mert régen elmentek a picsába, itthon már betanított munkást is újsághirdetésben keresnek, nem vicc).
Nyilván a számok nem teljesen valósak, amit írtam, de a nagyságrendek látszanak belőle - itthon nagyjából vége a dalnak...
Én nem javíttatok otthon. Bár volt rá példa, de sajnos nem a Novoth közelébe lakok :-) Sajnos a legtöbb esetben nem jobb a magyar szolgáltatás színvonala a nyugatinál és már nem is sokkal olcsóbb. konkrétan Mazda 6 vezérléscserére fillérre ugyan annyi volt a magyar ajánlat, mint az osztrák.
A szervizek viszont nyugaton sem mások, csak drágábbak.
Nagyon jó szolgáltatás az itt is szerencse kérdése, nem ár.
A jelenlegi autóm első kötelezö szervizét nem tudta márkaszerviz úgy megcsinálni, hogy ne maradjon utána rossz szájízem (meg mehettem másik szerelőhöz, hogy kérjek egy új olajcserét). A teljesen új motorom ciklikus karbantartása sem ment a márkaszerviznek, söt mi több, még tönkre is tettek rajt egy drága alkatrészt (persze ez nem bizonyított és el sem ismerték).
Szerintem bármi pénzt megér egy szerelő, akiről tudom, vagy elhiteti velem, hogy szán időt a járművemre. Nem pedig a jó az bele, minden autóba ezt az olajat rakom (Ez is megtörtént eset volt és még egy félig üres olajos flakont is hagyott a csomagtartóba, hogy láthassam, hogy nem belevaló olajat rakott bele)...
Persze. Nem vagyok besúgó, de azért mindennek megvan a határa. Ha jönnek a három betűsek és neagdja isten találnak valamit, hullik az összes férgese :( Megmondtam mindenkinek.
De az ugye megvan, hogy az o X6-osat reszben te finansziroztad, mert azt a tudast/szerszamot, amit te ingyen adtal neki, o keszpenzre valtotta? Az ilyen piocaknak fel sem kell venni a telefont, szipolyozzanak mast.
Köszömöm. Tényleg velem van a baj. Nem cinukusságból mondom. Nem Te vagy az első. Köszi mégegyszer. :) Akkor holnaptól fogva mindent fordítva csinálok. Igen helyett nem, jobbra helyett balra, előre helyett hátra s tovább ...
Elég lett volna csak úgy tenni. Ahogy a legtöbben csinálják.
Az emberek nem fényes olajteknőkkel álmodnak. A legtöbb azt se tudja miért megy tönkre az autója és nem is érdekli. Ezernyi módon élik le hiába teszel meg mindent. Olyan ez mint az utcaseprés, soha nem lesz vége. Autók, pénzek, életek jönnek-mennek. Ha különbözni akarsz vagy meg akarod reformálni elbuksz.
Onkológián sem fogja senki megkérdezni, hogy kérsz-e ilyen meg olyan kiegészítő vizsgálatot megelőzés képpen, hogy maximalizáld az élettartamod. Ha nekik mindegy, akkor neked is legyen az.
Nem, hozzánk jön a KPM, a NAV, a JAF az EÜ, a tűzoltóság, a ... baszogatni. Miért, mert adózol, mert benne vagy a rendszerben, mert .... A k anyátokat. Persze, hogy felmegy a pumpa bennem ha valaki otthon, meg mindenféle feltört, klón géppel szerel, állandóan szerszámot kér, idejön kérdezgetni. Meg már az ügyfél is mondogatja a magáét. Van 1-2 huszonéves szakmai kapcsolatom. 70/30 volt a hivatalos/fusi. Belefért. Ma 10/90 és jöttek újjak. Szerinted. Megyek és leszerelem a táblát :)
Mondom, jó volt minden. Megteremtettem. Egyedül, sok sok sok munkából, sok sok sok minőségből. Munka, család, élet. Ment rendesen. Nem nyújtózkodtam tovább mint kellett volna. Tehetek arról, hogy megadtam mindent? 3 alkalmazott, 5 éves autó, lakás át és felújjítás, iskola, sport, kutya néha egy kis pihi. Nem volt gond. Ide jutottam. 7 év alatt lassan 0 melo, lassan 0 család, lassan 0 barát, lassan 0 lakás. Mondom, valamit elbasztam, nagyon. Mindenki azt mondja miattam van. Ti is. Amig volt melo, nem volt baj. Szerettem, szeretem. Akkor?
Dolgozni és szenvedni azért más, itthon inkább az utóbbi jut.
Sok rossz példát is hallok, a haveroktól sokan kimentek, hazajöttek, vagy kint maradtak. Van egy barátom, mindig is francia, spanyol, portugál mániás volt, nagyon tetszett neki az a régió. Kiment Dél-Franciaországba szerencsét próbálni,mint hegesztő. Volt némi kapcsolata, 1-2 próbálkozás után megtalálta a helyét. Egy kis cégnél alu és acél állványokat konzolokat gyártanak. A tulaj minden nap frissen vasalt melósruhában jelenik meg, mindenkivel vált néhány mondatot a nap folyamán, de nem csak udvariasságból. Dolgoznak vagy 20-an egy hatalmas, istállóból átalakított öreg, de szép fa csűrben. Az öreg mindig fejleszt valamit, évente kapnak új gépeket, mindenféle szerszámokat, csoda pajzsokat.
Félévente kötelező orvosi kontroll, ami ráadásul házhoz jön.
Múltkor páran megkapták a legújabb legjobb hegesztő gépeket, amivel a barátom nem volt valami elégedett, szóvá is tette.Másnap átadták a gépet a kollégának, aki ugyan csak panaszkodott, hogy jobb volt a "régi" (alig 1 éves). Marmadnapra már az új gép tartalék lett a raktárban.
Pár hónapja részben kivették a gyártásból, behívták az irodába, lenne-e kedve a kezdőbbeket tanítani, pár gyakorlati fogást átadni nekik a fél műszakában. Mi az hogy! Végre nem csak hegeszteni kell. Jah, persze nem kívánja ingyen, egy jelentősebb előrelépés volt pénzben is.
A tulaj kitalálta, hogy a csűr mellett a fák árnyékában épít egy nagy színt. Fa asztalokkal székekkel, ott tudnak ebédelni, meg a pihenő időt tölteni a melósok. Hülyeségből egyszer megemlítették, hogy ide már csak egy szökőkút kéne. Hát lett is, egy 8 méteres. :)
Semmi mutyi nincs benne csak meló. Az öreg tulaj apja,még a háború után kezdett el fa állványzatokat gyártani, bejött neki. A fia, a mostani tulaj átvette a boltot, de fejlesztett is. Előbb már acélból, később aluból gyártott korszerűbb állványzatokat. Nem csak értékesíti, de ő, mint gyártó kölcsönbe is adja.
El tudod ezt képzelni ebben az országban? Ilyen családi vállakozásból ott nagyon sok van, hagyják őket élni, büszke rájuk az ország a kormány. Itthon már rég kicsavarták volna a kezedből.
de honnan tudod előre , hogy " rendes " lesz a munka???????
én géplakatosként egy asztalos haverral átléceztük a tetőt, nem ázott be. Évekkel később amit a " szakember" csinált attól minden hóolvadáskor beáztam.
De tudok üvegesre is, reluxásra, .
Ahányszor csak szagember jött szívás lett a vége, és fizetni azért kellett.
Amikor porlasztócsúcsot cseréltem és hibás volt a bosch, egyszerűen elhajtottak, pedig szakszervizbe vittem , hogy állítsák be, nem lehetett.
Na ezért csináltam magamnak a motor felújítás is.
Nincs senki homlokára írva, hogy ÉN BECSÜLETESEN DOLGOZOM.
Teljesen mindegy ki hova x-el, nem azon múlik/múlott. ~100 éve írták ezt az europa firmwaret és még legalább addig up to date marad. Ahol eddig is sz*r volt ott az is marad.
Mint ahogy nálatok sem fog semmi negatív változás történni a brexit után.
Egy haver (kolléga) kb akkor ment el egy északi országba dolgozni, amikor kezdted a vállalkozásodat. Harmada energiabefektetéssel előrébb tart, mint Te (ne vedd személyes sértésnek, csak illusztrálni kívántam az itthoni lehetőségeket).
Persze, hogy ledobják a göncöt. 3-5000 EUR-ért. Mert tudják, hogy azért érdemes, mert azért nem hiába telik az életük és abból az összegből embernek érezhetik magukat bárhol a világban.
De jó magyar módjára azért még itthon javíttatnak okosba... :D
Aki logikusan végiggondolja, nem is sok az az óradíj, amit elkérnek a javításért, mert ha mindent amire költeni kell, a vállalkozónak, akkor kiderül, hogy azon nem is lehet nagyot fogni.
Csak sajnos a bérből élőknek ehhez képest relatíve kevés a pénzük.
Valószínűleg, nem sokan állnának neki autót javítani, ha nem vinné el nagy részét a megtakarításoknak.
Lehet azt mondani, hogy ha nincs pénze, ne autózzon, viszont sokszor kényszer.
Hiéna taxis soha nem fog rendes helyre járni, megveszi a cuccokat, amihez hozzáfér, azt kicseréli maga, amihez meg nem azért hajlandó fizetni 3000-et vagy tovább áll. Őt ne húzza le senki! Mert érti hogy mennek a dolgok, okos, így ő az aki lehúz másokat, nem balek.
Míg lószar van, veréb is van.
Elnézést a becsületes, nem hiéna taxisoktól, amúgy is csak egy kiragadott példa volt.
Azért mert még nem rakta a szájukba senki a kész technologiát. Majd ha megy a dióhéjügynök a BG vagy akármelyik techtől és az offline szervizek/ügyfelek is feldolgozzák agyilag, akkor majd lesz konkurencia.
Egyelőre még nem terjedt el annyira a tfsi a vidéki sufni szervizekben, hogy ez égető lenne.
A szutykos G astra és társait meg inkább szétkapják, "mer az a biztos" na meg ugye a nagy munkáért szívesebben fizet az ügyfél.