Múltkor kipufogóztam egy keveset, mert elrepedt. A 8 éve ott rohadó csavarok (M8/M10) amiket a só még egy kicsit meg is rágott egy kicsit, mind épségben jöttek ki a kicsivel. Igaz némelyiket meg kellett melegíteni, hogy meginduljon, de onnantól nem volt akadály. (És ezt úgy értem, hogy a menetek is épek maradtak)
Csak válaszolni felejtettem el: több mint egy éve. Az is lehet, hogy amióta nálunk van. A reggeli indításnál mindig, csak nem én használom az autót, ezért lassabban érte el az ingerküszöbömet:)
Nem emeli a fordulatot, hanem felpörög 2000 f/perc-re, majd rögtön beáll emelt alapjáratra (ami hidegen normális). Mintha gázzal indítanék. Kizárólag hidegindításkor.
Urak! Toyota hilux 2.5 2004 2KD nincs ereje. Itt kaptam egy kis biztatást hogy ne turbónál keresgéljek először hanem kipufnál. A turbó után van egy vákumos fojtószelep a kipufban ami béna és alaphelyzetben van. Mint ha nem volna vákum. Valaki tudja e, hogy ilyenkor van zárva vagy nyitva van.
Valaki el tudja nekem mondani, hogy a hidrotőke pontosan hogyan működik üzemi körülmények között, mert nem teljesen világos, hogy az olaj kinyomásakor merre kell az olajnak távoznia belőle, és ez nem teszi e tönkre a hidrotőkét?
Ha a motorban a hidrotőke egyszer feltöltött, akkor ha leállt a motor, akkor az olaj szép lassan kiszivárog a dugattyú mellett a résveszteség miatt, vagy az már nem normális működés? Gondolom, szereléskor a kinyomáskor nem a visszacsapó szelep felé megy ki az olaj, hanem a nyomás a külső hengerpalástot feszíti szét, és ott jön ki belőle az olaj a résen szép lassan, de ezt csak feltételezem!?
Kis segítséget kérnék.A képen látható(Ford Fokus C-Max ) első gátlóhoz a kasztni hasmagasság emeléséhez való pogácsát hol lehet beszerezni?ebay-en próbáltam,de ahogy én beírom nem dob ki semmit.A kocsi garázssoron lévő garázsba van 500 méterre a lakóparktól,és télen(utat nem takarítják)a sok kocsi után megfagyott bakhát van,ami a C-Max nagyon alacsony elejének nem tesz jót.gondolom,ez a 3 cm-is segít valamit.Véleményt is szeretnék kérni,esetleges hátrányokról.Köszi előre is.
Kis segítséget kérnék.A képen látható(Ford Fokus ) első gátlóhoz a kasztni hasmagasság emeléséhez való pogácsát hol lehet beszerezni?ebay-en próbáltam,de ahogy én beírom nem dob ki semmit.
Annyira nem, de a vállból ítélve méret alatt lehet. Hogy kapott az élettől pont arra gondoltam, hogy nem hétköznapi körülmények közt sikerült ez így kinyírni.
Egy versenypályán, főleg a HRingen két-három erősebb kör után úgy el tud fogyni egy utcai (sport) autó fékje is, hogy kuka. Nem lila, gondolom még autóztak vele.
Az mindig hájpolt ATE engem évek óta nem győz meg, ha 30%-al olcsóbb lenne akkor Ok. De a legmagasabb kategóriába sorolja be magát az árképzéssel, de semmivel nem jobb, minőségobb, mint a másik 5 versenyző.
Hiába gyári beszállító, közel sem azt kapod a nagykerből vásárolva, mint ami gyári beépítésben van.
Nem meglepő ez, csak ne mondjuk azt, hogy az ATE, vagy a Textar az gyári, a Ferodo meg utángyártott (ezért szarabb.Talán ő is gyári beszállító, de nem tudnám megmondani mibe.)
A fotóról annyit, hogy ez egy bőven méret alá kopott tárcsa, ami kapott az élettől.
Ez a furatolt másnak sem jött be, persze nem szép dolog, hogy így elrepedt, de legalább nem robbant fel.
-TRW, jurid szoba johet -zimmerman allitolag ATE (ATE tarcsak zimmerman-k ha minden igaz, mert az ATE nem gyart tarcsat. zimmerman meg betetet nem. legalabbis az UL ezt mondja...)
Hidegindításnál felpörög ~2000 f/p-re, majd beáll alapjáratra. Ha egy kicsit melegszik a motor, már nem csinálja. Hibakód nincs, viszont roppant bosszantó a jelenség. Tapasztalt valaki hasonlót?
Így van, sikerült leszednem eltörés nélkül. Lepörgettem vissza irányba, húzva. Aztán a lemezt kipattintottam a műanyagból és mögötte volt a rögzítő csavar. Kapott menetrögzítőt. Ez már nem fog lelazulni a bontóig. :)
Volt a 32-éves kocsimnak -- ami úgy néz ki , mintha ezen a héten gyártották volna -- egy kellemetlen baja , úgy 25--30 perc múlva kiverte mindig a 16A-es biztosítékját . Lett egy pasi , akit ajánlok : Timár Zoltán tegnapra megcsinálta ( 5000-ért ). Bp., XIII. ,Tüzér utca 43., T= 06 207 772 180 .
Pusztán az információk lehető legpontosabb átadására törekedtem:) Arra gondoltam, hogy mivel szinte semmi gyorsulást nem produkálok ezen az 500méteren, ezért talán lehet jelentősége.
A hátsó gumival azért nincs gond, mert nem azon van a hajtás. Azt csak húzza maga után az autó. És hiába nem ezerrel nyomod a gázt, akkor is az első gumi kapaszkodik meg a kövek éles szélében. Az meg hogy csak középen? A guminyomástól függ hogy hol. Amúgy nekem az egész futófelület ilyennek tűnik.
De minden egyes mintán, pontosan ugyanott, középen? ha 1-2-3 ilyen lenne, akkor ok, a kövek kicsinálták, de ez sokkal több, körbe az egész gumi, pontosan ugyanott.
A hátsó gumikkal nincs gond, ahogy a téli szettel sem. Feleségem autóján nincs ilyen gond, pedig Ő többet jár ezen az úton, ami nekem napi 2*500m, mindezt kb kettes alapjáraton maximum.
Nem azt írta, hogy döngölt beton, hanem azt, hogy darált betonból döngölt. Az kb. ugyanaz mint a zúzott kőből döngölt. Szóval igen. Valószínűleg az ette meg.
Jótanács !!!!! Ezt a 16 éves gumit gyorsan hajitsd ki az állapota IS erről tanuskodik.Kezd teljesen szétmálni szemmel láthatólag 01= 2001 es gumi ember! Darált betonból döngölt ut teljesen kinyirja a gumit,de ha ujabbakat vennél igy járnának azok is idő előtt.
Mindkét első gumin fura bevágódások vannak. A futómű nem kopog, nem húz, fékezéskor is középen marad a kormány, általában 2.1-2.2Bar a nyomás. Csak az első gumik ilyenek, félrekopva nincsenek. Mi a nyavaja lehet? (járok darált betonból döngölt úton, de em tudom, hogy mennyire indokolhatja ezt, hisz az összes mintában megjelenik, és mindig a minta közepén) A gumi Fulda EcoControl HP, DOT0115, gyári méret
Sziasztok, az alábbi márkák hasonló árban lennének futóműalkatrészekből, melyiket ajánlanátok? (stab pálca, stab gumi, lengőkar hátsó szilentről lenne szó) Febi SWAG
Először az okát szüntesd meg,ha tudod! Nem szoktak ezek csak ugy behalni. Milyen olajjal jártál egyáltalán stb... Sok turbojavitó műhely van e honban akik centirozva visszaadják felujitás után a sajátodat. Minek uj. Azért a használat módjára kiváncsi lettem volna részletesen.
Hali nem ladáé, hanem kétütemű trabant első vagy hátsó azok egyformák voltak a laprugósba, valószínű a rugó is az. Nagyon szerették az utánfutó-gyártók.
Ez egy kisipari futó, amit külön kérésemre gyártottak le laprugóval, egyébként torziós futóművel készíti a futókat ez a gyártó. Már a futó új korában is ez a két használt lengéscsillapító került bele, emiatt is gyanítom hogy valami bontóban vásárolt szgk. lengéscsillapító lehet.
"...az általad sokkal jobbnak titulált Cromából tudsz mutatni még működő példányt..."
Nem valószínű. Azok akkor sem működtek amikor még gyártásban voltak. Lehet, hogy az adagolója jó volt, de maga a motor egy hulladék. A porlasztók folyton eldugultak a ráégett koksztól, amire a Fiat azt javasolta, hogy dupla adag tisztító adalékot kell minden tankoláskor beleönteni. :// Aztán attól se lett jobb.
Üdv! Egy kis segítség kellene a képen bekarikázott alkatrésszel kapcsolatban. A 4 csavar oldása után nem akar kijönni, erőltetni nem akartam, nehogy eltörjön valami. A kérdés az, hogy a váltó levétele, megbontása nélkül ki lehet-e cserélni ezeket a "harangokat"?
Azért ultragáz hogy alapszinten (lásd Bosch VE sárga füzet) is elfogadhatatlan az 524td adagolója...
Konkrétan az előtöltés állítása egy fos. Feribá elolvashatta volna legalább a fent említett irodalmat, vagy megnézhette volna az olasz dizeleken a szintén Bosch adagolókat...
Ha vállalkozó vagy akkor módosítod a tevékenységi kört és bejelented az önkormányzatnál. Most éppen nem kell telephely engedélyezési eljárás de ha valaki ellenőriz (önkormányzat, munkavédelem, tűzoltóság, környezetvédelem stb) és hiányosságot talál megbüntet.
Urak! Toyota hilux 2.5 asszem 2004 körüli, szép lassan elfáradt. Szerintem egy 601-es trabi 100 méteren 50 métert rá ver. Hiba kód nincs, a turbónyomást mérjem legelőször?(mennyi kellene lenni?) nem változó geós. Mi szokott ezeknél így meghalni, ha egyáltalán van ilyen.
ha nem folyamatos varos vagy varos, de betartva amit a kocsi akar (pl. regeneralas), akkor nem halnak meg 100ekm-nel. lattam par USA-bol visszavasarolt (6-8ev, 150-250ekm) V6TDI-t (AGR,DPF,SCR, automata valto). USAban egyik oldalrol keves a varosi tötymorges es a padlogazas autopalya, de cserebe az amcsik leszarjak a karbantartast...
[mondhatod h a kibocsajtassal csaltak, ami igaz, de
1, a hatarertek az euro 6 fele!
2, az h cikluson kivul nem volt rendben, nem azt jelenti, h az agr komplett ki volt kapcsolva...]
az is igaz, h vannak a v6tdi-nel gagyibb motorok is a piacon.
en a problemat inkabb a rendszerkomplexitasban latom. ha egy mai autoban meghal a turbo(vagy csak nedves lesgzuro megfagy) es vegigtolja olajjal a kipufogot, akkor eloszor kb 1-1.5MFt-t kolthetsz a kat,dpf, scr kombora
"nincs ember aki javítani tudja, vagy annyiba kerül mint az autó maga"
Erre nem az a megoldás, hogy inkább visszamegyünk 30 évet az időben. A CR technika is épp eléggé elavult már. Akinek nem sikerült az elmúlt 17 év alatt elsajátítani a gazdaságos javítását, inkább húzza le a rolót. Mindenki jobban jár.
Az alapvető probléma ott gyökeredzik, hogy nem azért vesznek és tartanak mesterségesen életben adagolós autókat, mert szegények...
A falusi hármasgolfos suttyók időt és pénzt nem kímélve, élvezetből "építik" a 2,7 baros füstgenerátorokat.
Az igénytelen melósautósok szeme előtt pedig csak az lebeg, hogyan lehetne a legkisebb összegből üzemeltetni egy eleve halálra ítélt autót, hogy aztán a (virtuálisan) megsprórolt pénzt valami egyéb eszméletlen baromságra költhessék.
Mindezt persze a környezet és a másik ember kárára.
Szegényember nem vesz CR autót és pláne nem kezdi el kiherélni. Csak a férgek.
Felesleges kamu ideológiát gyártani egy letűnt technológia (szakma) mesterséges életbentartásához. Az autósok nagyobb része egyelőre még nem csaló és ha nem az olcsó rutinná vált csalás lehetőségét sugallják feléjük minden lehetséges csatornán, akkor nem is lesznek azok.
Egyelőre az autósok nagyobb része, ha világít a check lámpa és elmegy az erő, akkor beviszi szervizbe javíttatni.-->nincs szennyezés.
A maradéknak pedig a mindenamifiatalabbnálamazszar típusú "autószerelők" butítják vissza az egyébként javítható autóikat...
Egy párszor felöntöttem már olajjal, bírta is pár évig. Most az utóbbi időben már hiába öntöm, kinyomja mindig. Tudom, az okát kellene megszüntetni, de annyira öreg lengéscsillapítók ezek, hogy inkább vennék már újabbat, vagy újat.
"Hogy a Bosch milyen adagolót készít egy motorra azt gondolom előzőleg egyezteti a gyártóval... Gondolom készít több demót különböző árban, a gyártók hozzáállása alapján meg rendszeresen kiválasztják a legolcsóbbat..."
szerintem tul sok valasztasi lehetoseg nincs. Bosch nem tul targyalokepes (azaz az csak annyit ker kit modositasert, amit szinte senki nem akar kifizetni. mas kerdes h mukodik is a cuccuk. delphi olcson hajlando mindenre, csak nem teszteli es tökeletesiti...)
"az általad sokkal jobbnak titulált Cromából tudsz mutatni még működő példányt szemben a BMW-vel"
ha minden mas megszünik(elektromossag szétég, kaszni szetrohad, muanyagok törnek/mallanak) a motor korul akkor mar senki nem tart eletben egy olasz kompakot, ellentetben egy bajor premiumban meg felujitanak egy adagolot es hengerfejet, ha a többi resze meg vallalhato (de ezt szerintem te is tudod)
a bajorok közt értendő. mert azzal élmény volt menni. volt 1602 és 2002 is nekem aztán vettem 318ast 520ast akkor fogadtam meg hogy többet nem lesz bajorom.
Valaki meg tudná mondani milyen autóba való ez a lengéscsillapító? Jelenleg egy utánfutóban vannak, csak tönkrementek és szeretnék venni újat vagy újszerűt helyettük.
A fene tudja kinek volt beleszólása, ez eléggé sok döntéshozó kompromisszuma a végére. Hol jobb, hol rosszabb eredménnyel. Akár a komplett autók. Az olasz esetleg több erőforrást adoot a motorépítésre, talán a kocsi többi része sínylette meg.
(ugyanaz a Bosch dolgozott a Fiatnak is mint a bajornak!)
Hogy a Bosch milyen adagolót készít egy motorra azt gondolom előzőleg egyezteti a gyártóval... Gondolom készít több demót különböző árban, a gyártók hozzáállása alapján meg rendszeresen kiválasztják a legolcsóbbat...
és szerinted ebbe volt e beleszólása Dr Anisits-nek?
másik kérdés, amikor ezek a motorok elkészültek ki gyártott és milyen adagolót ami jobb volt?
az általad sokkal jobbnak titulált Cromából tudsz mutatni még működő példányt szemben a BMW-vel. ezt viszont annak ellenére kérdezem így hogy számomra az utolsó elfogadható bajor a 02es széria volt
Az NKH. honlapján szerintem megtalálod a tárgyi és személyi követelményeket. Fékpad nem kötelező csak ha pl. féket javítasz akkor dokumentálni kell a javítás eredményét, de ezt egy kolléga padján is mérheted és az eredményt dokumentálod.
Az hogy egy autó mennyire füstöl elsősorban a befecskendező rendszer állapotán múlik. Annak állapota pedig a tulajdonosok pénztárcáján. Drága (modern) rendszerekre meg senki nem költ mert nincs ember aki javítani tudja, vagy annyiba kerül mint az autó maga... Innentől ez nem autó, hanem egy pénznyelő kacat...
A szegényember meg mivel kezd ha vesz egy piezo cr részecskeszűrős kocsit? EGR OFF, DPF OFF és a piezo cr injektorral meg addig fog menni amig beindul az autó... Egy drága, nehezen szervízelhető rendszert még inkább a végletekig fognak majd használni, és párosul azzal ,hogy egy piezo CR injektor 200ekm-esen csereértett. Egy mai Euro 6-os dizel soha nem tudja azt a normát amit állítanak róla (VW dizeles főnöke állítja...), de 100ekm után , "kitakarított" kipufogóval, csiptuning után (alibabáról bárki vesz már cuccot amivel írni tudja) meg rosszabb emisszióban mint egy állólámpás Merci...
Anisits első munkája az 524TD (M21) volt amikor is a benzines motort átfűzték dízelre némi erősítés mellett, meg kapott egy dizel hengerfejet. OK egy kezdőtől nem rossz, meg akkoriban ez volt a trend a FIAT-ot kivéve, de azok nem kezdők dizelben... Az igazi Anisits mű az 525TDS volt (M51). 1991-től. Várjálmá! A FIAT ekkor már változógeometriás turbóval kétlépcsős porlasztócsúccsal hozta ki a FIAT Cromában a második generációs közvetlen befecskendezésű dízelét ami 1988-tól gyártott (egyes források szerint 1986-tól).
Hogy a Bosch milyen adagolót készít egy motorra azt gondolom előzőleg egyezteti a gyártóval... Gondolom készít több demót különböző árban, a gyártók hozzáállása alapján meg rendszeresen kiválasztják a legolcsóbbat...
Az meg ne foglalkozzon dizellel aki alapszinten nincs tisztában egy adagolóval. A BMW dizelein lévő adagolók meg műszaki karikatúrák a korabeli diagnosztikájukkal együtt.
Nem pont javítós téma de hátha mégis.Szertnék műhelyt indítani.Csak azzal nem vagyok tisztába,hogy a kialakításnak mik a feltételei.Pl:akna méret,kell-e ügyfélvárót csinálni ha háznál van a műhely....stb.Azt akarom elkerülni,hogy ne büntessenek meg mindjárt az első nyitási napon.A hétvégi kállításon próbáltam infót szerezni az A.O.E.standon de amikor a kötelező fékpadról beszéltek azt gondoltam nem vagyok jó helyen.Olyan elérhetőséget keresek ahol ezeket meg tudnám nézni.Ha esetleg most nyitott valaki érdekelnének a tapasztalatok.
Fékezésnél sosem tenném ki üresbe én ilyenkor motorféket használok, hogy legyen vákuum rendesen a féknek és kíméljem a betétet/tárcsát.
Most diesel-em van de erről a szokásról ott sem tudok lemondani pedig ott nem ettől függ a rásegítés.
A V40 automata, azon nincs is lehetőségem üresbe tenni és nem is akarom :-)
Ha nagyon nagy a különbség motorfékkel és nélküle akkor a vákuumdobot azért csak leellenőrizném! Megállítod a motort és még legalább 2 fékezésre elég vákuumnak kellene lennie benne mielőtt felkeményedik.
ez igy vakumhianynak hangzik, nem lehet, hogy egy masik vakumscönel vesziti el a vakumot? (nalam pl. a belso levego keringetes vezerlese vakumos es annak repedt meg a csöve... alapjaraton erezhetoen kevesebb rasegites volt
"akkor érzem hosszunak a pedálutat."
magyarul melyebbre kell nyomni a pedalt? (vagy erösebben es ezert hosszabb a fekut?)
- Mo-n regota pedzegetik, de soha nem tortent semmi. volt par aros paratlan rendszamos hulyeseg, aztan kek, zold, piros, fekete matrica. valojaban soha nem volt semmi
- itt 2012 ota csak euro3+DPF vagy euro4-> dizellel lehet bejönni a varosba (mas kerdes, h ritkan buntetnek. tehat legtöbbszor csak akkor ha pl. nem vettel parkolojegyet, akkor a parkolasi buntihez ezt is hozzacsapjak. vagy mint pl. nalam: bevezetik, h lakosoknak kell parkolasi kartya, ami autohoz kotott... nyilvan olyanra nem kapok, ami nem teljesiti az elvarast. Most papiron meg a 2012 allapot nem valtozott, de folyamatosan ez folyik a politikabol es a mediabol) Aztan lehet, hogy csak az umweltzonebol kene kikoltozni... ott ugy is olcsobb a lakas... es aztan napi 2x 1.5h-t allni a dugoban :-P
"tdi-nél a kartergázzal kevert egr korombunda, a tfsi-nél meg csak a kartergázból kirakódó betonkemény olajkoksz
a direkt befecsi miatt nem mossa le az üza a szívócsőről"
TSI-n nincs AGR szelep?
TDI uzemmelegen alapcsonynyomasu AGR-rel megy, ami szürt. (mas kerdes, hogy ezaltal a DPF telitodik 2x olyan gyorsan)
"Előttem töltötték szintre 10-15 ezre, nem is szivárog."
Talán itt lehet a kutya elhantolva. Ha nem tévedek, az egy 085-ös váltó, aminek az halála, ha csak szintre töltik. Bele kell tuszkolni még 1litert, hogy az 5. fokozat csapágya is kapjon rendesen kenést.
ha hozzáférsz ahhoz a részhez ahol a motor vége van akkor fúrj egy kicsi lukat ahol a műanyag dudor van és fújj be valami kenőanyagot. aztán ragaszd le ha zavar
Rendben, köszi! Hogy lehet kivenni a műanyag házból magát a ventilátort? Mert ahogy látom semmi felfogatás nincs. A komplett házat ki kell venni hozzá?
Áhh, semmi neppertükk. Csillapítás nem cél, a fülem túl jó, így belenézve tuti nem látszana semmi egyelőre.
Előttem töltötték szintre 10-15 ezre, nem is szivárog. Annyit megérhet, hogy egy fél litert rányomok pluszba (amibe lenne szétszedni-mérni-újítani abból 3 bontott kijön gondolom).
Aztán fitty-fitty, majd szól jobban ha akar valamit.:D Kösz urak!
Sziasztok ! Polo 6N1, 1999 évjárat, AER motorkód, 999 cm3, benzines. Alapjárat egyenetlen, dadog. Eddig kicserélve: üzemanyagszűrő, légszűrő, gyertyák. Csövek, gyújtásvezetékek átnézve, nincs látható probléma. Gyújtáselosztó kitisztítva, pillangó szelep kitisztítva, üzemanyagba tisztítóadalék kipróbálva. Semmi nem változott, a hibajelenség maradt. Van valakinek ötlete, hogy merre menjek tovább ? Előre is köszönet !
hmmm. mi a faszt csinaljak vele? nem jöhetek be vele a lakasomhoz... ha esetleg sikerul zoldagra (ha!!) vergödnie a kozlekedesi hatosagnak akkor par evig az euro5-t még megtürik. ha T4 akkor csak benzines. vagy semmilyen auto... ami szinten egy opcio. vagy T4 2,5 tdi es felmondok a munkahelyen es elkoltozotk valahova, ahol nincs ilyen fasszopatas
Szerencsére ez a hitvallás egyre kevesebb tuninger hülyegyerek fejében él már és remelem pár éven belül leveszik a rendszámot az utolsó koromokádó adagolós szemètkupacról is.
Váltóolajcsere, plusz literenként egy tubus Liqui Moly 1040. Nem csodaszer, de ha kezdeti stádiumban van még a kopás, egész jól el tudja kussoltatni a zenélő váltót/difit (automatába és sperrdifibe önteni tilos).
Mielőtt még folytatnátok az ordas nagy marhaságokat a csapágyakról ,addig töltsétek le az SKF főkatalógust és olvasgassátok... Minden la vagyon írva, kb óvodás szinten érthetően.
A csapágyméretezés egy dolog , meg a csapágy gyártó kiválasztása is . A mérnök hiába méretez megfelelően ha a marketing osztály egy kínai gyártótól szerzi be a csapágyat. Van ipari kivitelű Makita sarokköszörűm és kínai csapágyak vannak a Made in Japan feliratú gépben. Ha már egy szaros "ipari" flexen spórolnak akkor milyen moslékok vannak egy autóban, ahol a legkomolyabb gyártó is max barkács kategóriás...?
Én adagolókkal foglalkozom, de gusztustalan ótvar szarokat gyártanak adagoló helyett, nincs olyan dizel amire ne tudnék a gyárinál 10-20%-al jobb fogyasztást tudó adagolót csinálni. És nem autókra gondolok elsősorban hanem traktorokra erőgépekre... Arról meg ne is beszéljünk hogy a fillérbaszás milyen szarokat eredményezett az adagolók terén az autókon... Amikor pl arról beszélnek hogy Anisits meg BMW, akkor szoktam könnyesre röhögni magam. Fostalicska a világ legsóherebb technikájával. Az szégyen , egy műszaki karikatúra nem pedig dízel, amit Anisits csinált anno az 524-525 dizelek... Nem igaz hogy nem volt ott senki aki elmagyarázta volna ,hogy hogyan működik egy adagoló, és miért szar az egész... Érthetetlen.
Megjegyzem, ami váltókban van mélyhornyúnak kinéző csapágy, az többségében speciális darab. A szabványoshoz képest nagyobb és nem ritkán több golyó van bennük.
A vita alapjaként emlegetett VW váltóban sem mezei csapágy van. Általában nem is a csapágy megy tönkre, hanem a laza illesztése miatt megforog és kieszi a házat.
Mindig kivesztek pár szót a környezetéből, és úgy magyarázzátok meg, hogy miért nem jó.
Nem mondtam, olyat, hogy csak a mélyhornyú A golyóscsapágy.
Arról ment a vita, hogy ha van mélyhornyú radiális csapágy, akkor van/nincs nem mélyhornyú ugyanilyen felépítésű csapágy!?
Erre bele lett keverve az önbeállós, meg minden nem ide való minden más, amiről én nem beszéltem.
Nem mondtam, hogy biztosan nincs, csak én nem tudok arról, hogy lenne a mélyhornyú radiális golyóscsapágynak nem mély hornyú változata.
Mint megnevezés a mélyhornyú golyóscsapágy nem a csapágy paramétere alapján van megadva, hanem a típusát jelöli.
Ha azt mondja valaki, hogy golyós csapágy, akkor megkérdezik majd, -Milyen? -Mélyhornyú! Utána már nem jön kérdés, hogy önbeálló, vagy nem, mert meg lett határozva a típusa, csak a méret a kérdés. Nem lesz se hordó, se radiax, se hordó, se sikló.
Nem tudom, hogy kérdezzek rá, hogy van akkor a mélyhornyú csapágynak nem mély hornyú változata?
Ezt szeretném megtudni? Létezik, csak én nem tudok róla?
Ha már váltóztok ( :) ) érdekelne egy kis jóslás. Fiat albea (punto) 1.2 2005, elkezdett az ötödikem fütyülni, egyelőre csak bizonyos tempó/terheléstartományon de gondolom ez majd alakul.
Most van benne 230 ezer, így gondolom fogaskerék kopás. Még egy százast megélhet ez mire elköszön?
Az egész onnan kezdődött el, hogy 164290-re írtam, hogy a mélyhornyú golyóscsapágy nem külön mélyített hornyú csapágy a nagyobb axiális erőfelvétel igény kielégítésére, hanem a radiális golyóscsapágy neve a kialakításának megjelölésével. És pont!
És most eszmecserélünk, mert innen csak feltevéseim vannak, amik abból adódnak, hogy azt tapasztaltam, hogy minden gépben lényegesen kisebb csapágyakat látok, mint amiket élettartamra méretezve a hagyományos gépészeti képletekkel én számoltam valaha.
Az nyilvánvaló, hogy költség, súlycsökkentés, és gazdaságossági kérdések mentén készülnek az ipari hulladékok.
Ha élettartamra terveznének, akkor vagy egy mérettel nagyobb radiális csapágy, vagy mehet a kisebb, de a ferde hatásvonalúból. Ha csak csökkentünk, akkor lesz az eredmény az új swift váltó, minden autószerelő tudja, ha azt mondom, hogy beszart, telefonon keresztül megérezve, mi a hiba.
Amit írtál, arra nem tudok mit mondani, mert nem emlékszem, hogy számszerűen láttam volna adatot a radiális csapágy axiális terhelhetőségére.
Nem tudom, hogy mennyi az élettartama, akkor, ha csak radiálisan van terhelve, és pont ugyanennyi lenne, ha axiálisan is van terhelve?
Az általad említett dupla kivitel nem feltétlen azt jelenti, hogy a tengely mindkét végén kell két szembefordított csapágy, hanem a tengely két végén kell a fő terhelési irányokat figyelembe véve szembe fordítani a két csapágyat.
A hőtágulást pedig pont ugyanúgy oldja meg, mint a mélyhornyú csapágy esetén, üzemmeleg motorra méretezve.
Ezt csak kérdezem, a sebességváltóban mitől lehet kenési elégtelenség, vagy túl magas hő, üzemi körülmények közt?
Lényeg az, hogy ne mondja senki azt, hogy nem lehetne normálisan megcsinálni, hogy egy sebességváltóhoz ne kelljen hozzányúlni 150e után, vagy egy sarokcsiszoló tengelye ne kezdjen el lógni 30 óra használat után.
Arról is lehet érvelni, hogy egy bármit gyártó cégnek melyik filozófia éri meg, csinál olcsó szart, amit megvesznek, majd puffogva soha többet nem vásárolnak, vagy minőséget csinál, drágán, és a kutya sem veszi, az elején? Mindkettőbe tönkre mehet egy cég.
Abban onkeno csapágyak vannak. Ha már nyikorog akkor tönkrement. Lehet fújkálni de tartós már soha nem lesz. Mindig visszajön a nyekergés egy idő után ezert csere a legjobb.
tfsi-ben a szivosorcsappantyuk hullanak szet, ha nem tevedek (cserebe legalabb bosch rendszer es az injectorok R67-sek, tehat tudnak folyekony LPG-t kozvelenul az egesterbe fecskendezni)
Egy mezei mélyhornyú csapágy a radiális terhelésének 25-50%-ával terhelhető axiálisan úgy, hogy az élettartama nem csökken jelentősen. Ez pedig 1-2000N is lehet.
Sok esetben nem fér el nagyobb csapágy, ferde hatásvonalú meg végképp nem, hiszen abból kettő kell egymás mellé.
Ráadásul drága.
A tengely kétoldali fix csapágyazása meg a hőtágulás miatt normálisan kivitelezhetetlen.
Ráadásul a csapágyak leginkább a nem kielégítő kenés, hűtés miatt mennek tönkre, nem pedig a mechanikai túlterheléstől.
Sziasztok! Seat Toledo II 1.6 BCB . Alacsony fordulaton ciripelő/nyekergő hangot ad az utastér ventilátor. Hogyan tudnám kivenni a helyéről? kesztyűtartót levettem, de ettől nem jutottam tovább.. Lehet ezt javítani? Esetleg wd-40, vagy folyékony zsír spray? vagy cserés?
Tényleg én vagyok a hülye, mert vitatkozom azon, ha olyanról beszél valaki, ami nincs!? Azt kéne mondanom, hogy úgy van, van nem mélyhornyú, amikor nincs!? Annak az a típusa, a profilja, semmi köze, a horony mélységéhez!
De ha jobb úgy, akkor szakmunkás vagyok, hülye szakmunkás! Vagy technikus, hülye gépgyártás technikus! Ezen fogtok lovagolni?
Te sem tudsz mutatni nem mélyhornyú golyóscsapágyat, de beálltál a csordaszellemben szart dobálni!
Ez sokkal jobb, értsél egyet a hülyeséggel, csak jó oldalon legyél!
Mutasd a nem mélyhornyú golyóscsapágyat!!! Ja, nincs, de megint lehülyéztünk miatta, most meg terelünk!? Tök mindegy, hogy én mit írok, csak az számít, hogy ki nem ért egyet vele, neked oda kell állni, még akkor is ha nem úgy van, csak azt meg már fájna elismerni, jó helyette x-elgetni!
Te most ügyvédkedsz, vagy csak tök mindegy, mit írok, a másik oldalra állsz?
Nem vizsgáztatok senkit, arra reagáltam, hogy az 164296 hsz-ben írta a C3 nagyfordulatú csapégyat! Nekem sem kell ezért a wikit olvasgatnom, mert már cseréltem abrichterbe csapágyat és őrbejártam a témát, hogy 10e körül már kell a növelt csapágyhézag!
Jó, hogy tudja, elég gáz lenne, ha ezt nem tudná, erre írtam a 2RS meg 2Z példát, azt is nyilván tudja, de most nem erről beszélünk.
Ha most te lennék, akkor egyből írnám én is a választ, hogy megnézted a wikin, hogy mi a 2RS és a 2Z, ügyes vagy!
De én nem írnék ilyet, mert gondolom, hogy autószereléssel foglalkozol, csak tudod te ezt magadtól!
Az általad hozott példa viszont nem jó, mert ha figyeltél az iskolában, akkor a csapágyak csoportosításánál, akkor kb 10 alkalommal biztosan láttad felrajzolva a gördülő/sikló, és a fix/önbeállót!
Mutassál nekem linket egysoros, golyós nem mélyhornyú, nem önbeálló és nem sikló csapágyra!
Ha megmutatod, akkor megelőlegezem neked, hogy Neked volt igazad, és én tudtam rosszul.!
Figyelj, tényleg nem akarlak leckéztetni, teljesen jóindulatból írom, ne legyen már alap hangulatkeltés, sértődés elsőre, nem célom kioktatni, csak dumálunk, erről arról, ha nem értek egyet, vagy rosszul tudom, akkor azt mondom, majd megvitatjuk!
Tudsz nekem mutatni egysoros nem mélyhornyú golyóscsapágyra bármilyen infót? Én jelenleg úgy tudom, hogy a mélyhornyú golyóscsapágy az A golyós csapágy, ami alkalmas arra, hogy egy ékszíj tengelyen, vagy egy villanymotor tengelyen felvegye a terhelést, a kialakításából adódóan természetesen alakzáró az axiális terhelések irányában is, de nem túl szakszerű ilyen helyen a beépítése, mert mint írjátok, nem túl jó az élettartam.
A ferde hatásvonalú csapágyak a köztes kompromisszumos megoldást adják a kúpcsapágy vagy radiális és axiális csapágy egyszerre történő beépítését tekintve. Gondolom, ezekkel nagyrészt tisztában vagy te is! (Nincs benne cinizmus!)
Én biztosan nem tennék olyan helyre radiális golyóscsapágyat, ahol ferde fogaskerék dolgozik, és nincs duplán szembeforgatva, mert ott jelentős lesz, főleg egy sebességváltónál az axiális terhelés. Nyilván ezzel is nagyjából tisztában vagy, és tudod, hogy a suzuki váltó miért esik szét. Persze egy jól túlméretezett mélyhornyúnak ez nem okozna gondot, de minimumra terveznek, és ráadásul nem is az kerül oda, amire szükség volna!
szia itt ahol lakok most szlovákiában itt nem kell engedégy csak azt akarnám tudni lehetséges e ez vagy magát az elektronikát is cserélni kell hozzá? itt a motorkódot nem nézik csak az a lényeg 1.2es legyen
de ahhoz hogy működjön, az elektronika részét is át kell építeni, de mivel a motorkód, teljesítmény, esetleg az emissziós érték sem azonos, ezért átalakítási engedély köteles...
sziasztok! volna 1 kéedésem van1 chevrolet kalos 1.2 8 szelepes kisautom és motorcserét szeretnék. tudok e bele ugyanazt A MOTORT CSAK 16SZELEPEST BELERAKNI?
Kiegészítésként, majd ha kérsz egy mélyhornyú radiax golyóscsapágyat a csapágyboltban, akkor ne csodálkozz, ha visszakérdeznek, hogy akkor most melyiket is?
Ez most olyan szavakon lovaglás, van radiális, axiális, és radiax csapágy, vagy tengely irányú, sugár irányú és ferede hatásvonalú. Ez csak az elnevezése, a radiax nem az én titulációm, így hívják.
Mint írtam a mélyhornyú csekély mértékben alkalmas tengely irányú erők felvételére, ez így van, de ha van jelentősebb oldalirányú erő, akkor radiax csapágy kellene, egy ferde fogazatnál meg lesz.
Van egyébként sekély hornyú golyós csapágy, vagy horony nélküli golyóscsapágy?
nem, mélyhornyú van bennük, (nincs terhelési oldal a beszerelésnél) de csak annyiban térnek el sokszor a szabvány méretektől(vagy azt sem) hogy csak azt tudd beszerelni és ne a csapágyboltok általános készletét vásárold
mellékesen meg kell jegyeznem tudom mi a különbség a csapágyak közt, sőt azt is "hallottam" marinénitől hogy létezik gyorsjáratú, C3 illesztésű, és még sok spec rendeltetésű kialakítás a szabványon belül.
a Magyar Vándorból Szervét Tibor szövege jut eszembe: "köszönjük a folklór műsorból nem kérünk" én kicserélném a folklór műsort és az ismeretterjesztő oktatásbóllal helyettesíteném.
A mélyhornyú golyóscsapágy az az általános radiális golyóscsapágy, ilyet kapsz, ha bemész a csapágyboltba, és veszel egy 6001-est, tengelyirányú erő felvételére korlátozottan alkalmas, elég gáz, ha váltóban ilyen van. Tudomásom szerint nincs kis mélységű horonnyal gyártott golyóscsapágy, esetleg valami nagyon speciális céllal, súrlódáscsökkentés végett célirányosan csinálhatnak ilyet.
Logikusan erre én radiax csapágyat tennék be, bírja a tengelyirányt is az egyik irányba, és a radiális terhelést, és kicsi a gördülési ellenállása a kúphoz képest. Ezt is kell hézagolni. Nem ilyenek vannak a váltóban a ferdefogas kerekeknél? Majd nézd meg alaposan.
Az egy jó kérdés, hogy direkt van alulméretezve, hogy tönkremenjen, vagy az ellenállás és a súlycsökkentés a cél?
vegyek 2.0tsi? azt rogton 6-s valtoval adjak es nincs dpf, nincs scr, es nem delphi hanem bosch...relativ olcso, cserebe lezabalja a gatyamat... (ha megnezem a spritmonitort akor a 150le tdi 8.6 eszik, 1.15euro, 2.0 tsi 12.85-t. es 0.71centtel LPG-vel (most 0.56 es 2022-ig raraknak 0.15cent adot) es +30% fogyi (ennyi volt idaig mindig, es futoertek alapjan is ennyinek kell lennie)
250ekm alatt LPG-vel is 4960euro a többletktg es akkor nem szamoltam, h at is kell alakitani... (ami alapbol 3000euro, okosban sem jon ki 1500alatt...)
Értem én hogy egyszerűbb a gyártás, meg hézagolni sem kell egyedileg a tengelyeket. Előnyük az is hogy a csapágyház be van tolva a váltó öntvénybe és egy zéger van a túloldalán. Ez elkezd axiálisan mozogni egy idő után...
mert rég kitalálták a mélyhornyú golyóscsapágyakat amik radiális és axiális terhelésre is alkalmasak úgy hogy sokkal kisebb a gördülési ellenállásuk van kúpgörgősénél.
az hogy alulméretezik a mérnökök az a szokásos a mai világban
Teljesen mindegy szerintem. Nézd meg, hogy a nyelestengelyen egy hengergörgős csapágy, a túlvégén meg egy golyóscsapágy van (ferdefogazású kerekekhez). Leht hogy csak szerintem hülyeség ez, de a váltószerelőnél egyre hosszabb a sor....
Köszi, megnézem majd ha már szétszedem, ott lejön a váltó olaj is gondolom, meg a beszerzési listába megy még egy tömítés is?
Ha valami olyan lenne ott, amiről beszélsz, akkor azt lehetne érezni, hallani a válton?
18 éves, 147e van benne, és én a hengerek alapján azt mondanám, hogy nem volt nagy kamu a 13 év 137ekm amivel vettem. Majdnem látszik mindenhol a hónolás a hengerekben.
Amerre valamit megbontok, ott mindenhol cserélem a tömítéseket, mert nem tétel, és egy féltengelyszimering még a minőségiből is ~1200ft! Van aki ezen spórol egy 100e javításnál?
Márkából mit ajánlott, ezek vannak a listán, ahol szoktam venni:
Japanparts
LPR – Olasz
Lcc
Kamoka
KM – Német
Nipparts
TRW
Fte
Textar
Lorett
Eredeti Opel
Luk
Sachs
Valeo
Gondolom, a Luk és a Valeo nem rossz, de milyen lehet a Japanparts prémiumként ajánlott alkatrész harmad áron?
Egyébként mi a szokás, a cserénél, általában egyszerre halnak a tárcsa, szerkezet, kinyomó csapágy, és ezt mindig egyszerre cserélni szoktátok, vagy lehet, hogy elég csak tárcsát cserélni?
Köszi, erre voltam kiváncsi. Mert akkor valószínű, hogy egy szar szűrő szarra cserélése nem feltétlen segít a gondomon. Csak nem tudom, hogy ez a szevvíznek miért jó, amikor az elején azt kértem, hogy mindenből rendes minőségűt tegyenek be, nembaj ha drágább. Ha a MANN nem oldja meg a gondom, akkor ahogy néztem lehet még a külön nyomáscsökkentő szelep leragadása is. Csak hova vigyem Budapesten az autót, mert ez is jóhírű szervíznek számított...
Aha... Japanparts került rá... Kár volt eltérni a Mann-tól úgylátszik. Ami még érdekesség, hogy van egy külön nyomáscsökkentő szelep a szivattyún. Ha az megragad, elég nagy nyomásveszteség állhat fel... Első körben akkor normális szűrő, ha nem jön be, akkor tovább kutakodok. Köszi a segítséget!
Én csak aztat nem értem, hogy miért hívja szolenoidnak a geomotort több program is, az esi még el is magyarázza, hogy vákuum vezeték hiba is lehet, holott labda a turbón se közel, se távol nincs:-)))
Ennyire szarok már az adatbázisok, hogy közük sincs az autóhoz, vagy én ülök fordítva a lovon?(...vagy egy helyről kapják a rossz infót)
Biztos, hogy hatékony, nekem egy kicsit esetlen. Satupadon könnyű menőzni vele, próbáld meg valami egyterű kutyaóljában :)
Viszont ilyen ütlegelős dolgok mindig hatékonyabbak a rozsdás, beragadt, beállt izékhez.
A nyűgös gyertyákat én csökkenett nyomatékú légkulccsal baszlatom bőven locsolva. Nem töri bele, ésszel csinálva sokkal jobb, mint a racsnival nyektetés.
Nem lehet megmondani mennyit megy el, óvodázni még évekig jó lehet, aztán autópályán meg leégeti 5km alatt, és jöhet a tréler.
Kuplung készlet, hidrós kinyomócsapágy, ha jól rémlik ez van rajta, ha lehet ne a legolcsóbb...
Hajtóműolaj, féltengely szimmering előfordul, hogy szivárog egy ilyen mutatvány után, vagy cseréled vagy megnézed milyen állapotú és bízol. Fékfolyadékot is érdemes lecseréni a hidraulikában, ha már légteleníteni úgy is kell.
Az lehet a baj, hogy leürül az egész olajkör. Vagy tényleg a pumpa gyenge és ott enged vissza, ráadásul lassan termeli fel, vagy...vagy még egy tucat lehetőség.
Jó és olcsó megoldás az olajszűrő cseréje mindenek előtt.
Nem segített, talán adnék neki még egy esély, ha valami noname került rá, csere Mann, Mahle-ra.
Lehet valami típushiba, amiről mi nem tudunk, de Lexus szaki csípőből vágja. Érdemes ezen a vonalon is elindulni.
Nem könnyen felderíthető hiba, talán Cam nagy teljesítményű E cigije jó lehet erre a feladatra, de meg kell bontani alul, felül. Érdemes minél előbb utána járni, ez elég súlyos hiba, ha beáll drága motorjavítás lehet a vége.
P1692 van, álmoskönyv szerint turbónyomásszabályzó mágnesszelep hibás működés, az autón geos turbó van elektromos állítással, visszajelzéssel(5 vezetékes).
Geo nem akad, állítómotor külső villanyról állít, poti működik (test-táp-jel), szakadás ecu és geo motor között nincs, diag nem tud állítóműtesztet ezügyben, próbaúton padlógázra kettesben eltekeri a kerekeket(teljesítményvesztés hibával (is) jött).
Mija tök az a 1692 kód?(fordítási hiba, de több helyen is ez)
Ugyanitt hogy kell kivenni a kormánylégzsákot, hátulról nem férek oda, csak ha levenném az index/ablaktörlő karokat, de azok nem jönnek le, csak ha lenn a kormánykerék?(vagy benézek valamit)
Igen, az fog következni, amint sikerül egy rendes szervízbe eljutnom... Csapágygond esetén nem lenne problémás minden indítás? Miért van az, hogy minél többet áll a motor, annál tovább tart felépülnie a nyomásnak?
A tünet: Reggeli indítás után 3 másodperc után alszik ki az olajnyomás lámpa. Mintha erősebb (kopogó?) hangot hallatna a motor. Miután ez megtörtént, újabb indítás után a lámpa rögtön kialszik. Minél melegebb a motor, annál kevesebbet kell állnia a motornak, hogy újra hosszabb ideig világítson a lámpa.
Amit eddig a szerelő csinált: Olaj, olajszűrő csere, a hiba ugyanúgy fennáll.
Elsőre olajszivattyú problémára gondoltam, viszont jól gondolom, hogy akkor minden indítás után időbe telne felépíteni a nyomást? Mi lehet a gond? (Tudom, senki nem orákulum, inkább a tapasztalatokra gondolok, találkozott már valaki ezzel a jelenséggel?)
Ez sárga olajszint jelző piktogram, az olajnyomáshoz, olajgombához nincs köze.
Töltsd fel MAX jelzésig, mert előfordul hogy, ha két nívó közt van, autópályán a nagy fordulat és "széthordott" olaj miatt huzamosabb ideig alacsony a szint, így bejelez.
Az én autóm is ezt csinálja, de kizárólag autópályán.
Miután lejövök és városi tempót autózok, ki is alszik a figyelmeztetés.
Próbáltam specifikusan is a Nissan Qashqai topikban,de nem sok sikerrel :-(
Szeretnék segítséget kérni tőletek is ablakfelhúzó modul ügyben.
Van esetleg valakinek tapasztalata, hogy melyiket érdemes egyáltalán, mert van egy pár a piacon.
Olyan infót is olvastam, hogy csak szekvenciális ablak automatikákhoz lehet csatlakoztatni felhúzó modulokat a simához nem. Érdeklődtem forgalmazóknál és beszerelőknél is………természetesen vegyes válaszokat kaptam, de főként a szokásos: "persze megoldjuk" ami jól hangzik, ha...............!
Szóval ha esetleg tudna valaki segíteni az jó lenne.
Sem több, sem kevesebb nem volt benne az olaj. Most 1 éves és 10k. km-t futott, /tehát nálam már cserés/ Shell 5w40 van benne, Shell nagykernél véve és cserélve, tehát eredeti. Utána is óra szerint 140-el mentem vele minden gond nélkül.
Egyáltalán látott már valaki ilyen színű visszajelzőt?
Üdv. Szakik! Guglival nem találtam ilyet, lehet nincs is.
Golf IV, '01, 1.4, AXP
Autópálya tempónál világító NARANCSSÁRGA olajoskanna. Éjszaka vészvillogóval leállósáv, mentőmellény, olajszint ellenőrzés. Minden rendben, utána indítás, ohne kanna. Még 650km autópálya hazáig, semmi gond. Itthon 4 nap városi üzem, minden ok. Mit jelent a jelzés?
Sajnos nem sokat ér, még egy kopott motor esetén sem mutat komoly eltérést, esetleg a szelepek állapotáról mutat valamit, hogy fent rendben vannak e nagyjából a dolgok.
A kompressziómérés, vagy a veszeségmérés nem autóvásárlási procedura. Ezek már hibafeltáró dolgok.
Nézd, lehet ez egy az átlagosnál jobb autó, a miatt, amit mi itt találgatunk, ne állj el a vásárlástól.
Mindenképp látnia kellene egy megbízható, független szakembernek, hidd el apró dolgok általában sokkal többet jelentenek, mint egy 100 rongyos katalizátor.
Nem könnyű autót venni, ahogy házat venni sem az, valami nyavajával orvoshoz menni, pénzügyi befektetés is nehéz dolog.
Kell egy hozzáértő, aki látja és még úgy is tévedhet. Nagyot nem, de valamennyit.
Mivel a saját szerelő nem ért rá, elvileg erre volt a szakszervizes kör..nem hiszem hogy belemenne egy újabb vizsgálatba....de én se veszem meg így, az biztos.
Akkor távoli családtagom '05ös golfjához a kis szines füzetet biztos csak megszokásbol adták és pecsételgették, nem?
De legyen, ha látta az igazi frankó elektronikus szerviznaplót (az ugyanis fiattol a fordig mindenhol, 15éve, már a modemek kora óta létezik), és nem csak egy bizisten képernyőképet, plusz nem 4éve van utoljára bármi benne.... tőlem akár 100e-nél is lehet szar a katalizátor/motor.
Szia! Köszi az infókat--a szervizben bár 8éve járt a kocsi és tudtak is róla, de én választottam őket. Itt kaptam előbb időpontot, Sajna ennyi van benne a szszervizes átnzézésben...na meg a festékréteg mérés.... mondom végighívtam a szervizeket, egy kivételével mindenhol igazolták az autó állapotát.. szívesen lealkudnám a katalizátort...de haverok szerint az se megy csak úgy tönkre...a motor a nagyobb para...bár nem vagyok szerelő.
kb. 20-30ezer egy hihetőre telipecsételt szervizkönyv..szinte bármihez...
Olyan 200+e km környékén (ami ebben is, reálisan, a valóságban kb meg is lehet akár) szokott ez lenni, elmúlik az Eu4-es katalizátor, mint az első szerelem.
Olyankor jön a "o2 sensor spacer" fedőnevű, rosszabb esetben könyök-vízcső(!) begányolása ,hogy ne kelljen 300e ért gyári kat.-ot venni, mert az utángányolttal ugyanugy szar...nézd csak:
(leleményes hazánkfiai némi elektronikai buherával is megoldják ezt kb. 30ft alkatrészköltség alatt(!), meglepően sok autónál végülis "működik", átb@ssza a drágán fejlesztett környezetvédelmi rendszert, még az okos EU4-es nagyrészét is)
Utánnajárni a szerviznek kellett volna, méréssel ,géppel, diagnosztikával, hogy mi jön ki a kipufogón, de mivel úgy veszem le, ők az eladó szervize, nyilván bagatel dolgokat (kicsit gyenge aksi....cöcöcö) mondanak csak.
Köszi az infókat. Igen, a kocsi mindenben sokkal jobb mint a korábbiak...eléggé utánajártam. A kérdés csak az, hogy egy katalizátorcsere után lesz e jó kocsim, vagy komolyabb a gond....lutri az biztos. Azt hittem a szkszerviz után okosabb leszek...
"Nyilván tudom, hogy egy 10 éves autó nem hibátlan, de azért motorgenerált nem szeretnék.."
benzines 2003-s c corsa 200ekm, LPGvel. hibakodmentes... (a 14evben akkor volt benne hiba amikor a gazrendszer szarul volt beallitva)
nem volt miszlikre bontva soha (iagazbol egyszer kupplungozas)
"Az akkumulátor elég gyenge, cserét javasoltak. Viszont a hibakód kiolvasás során több fals kód is előkerült (ablakemelő motor stb,), de ezek működnek. ÉS van egy ilyen: "P0420-katalizátorrendszer hatékonyság túl kicsi"Szakszervizes szerelő szerint az akksi az oka, ha csere után is csinálná, akkor lambdaszondacsere..."
akkor csereljek ki, menjenek vele, amig meg lesz mindennel a readyness-e es nezd meg ujra...
"Az autó ellenőrzött előéletű, valós km-rel magánszemélytől."
volt egy megane 2-nk, elso tulajtol vettunk akit ismertunk. ettol függetlenul szar volt :-)
"1 napom van rá, hogy kitaláljak vmit!"
gondolom megneztel eleget... lattal szarabbat, meg makulatlant, amit annyiert adnak mint egy 5 eves atlagos allapotut. Gondolom azt is eldöntötted, hogy mennyiert akarsz autot venni es mit kell teljesitenie az autonak (?). gondolom tisztaban vagy abban, hogy te megtudod-e javitani vagy ha nem akkor kivel es mennyiert tudod megjavitatni (?) vagy ebben az arban bevallalod-e az adott hibaval
Az ablakemelő hibakód lehet az akku lemerüléstől, a katalizátor hatásfok már kevésbé.
Általában ez katalizátor hiba, de nem zárható ki, hogy a szonda hibája miatt dobja be.
Ezt így nem lesz könnyű megmondani, de mindkettő cseréje relatív drága.
A 110Ekm, elég kevésnek tűnik, ha valóban ennyi és jó az állapot, akkor vehető, normális autó, a motor legalább 2x ennyit bír komolyabb gond nélkül, olcsón szerizelhető, kipróbált darab.
HA nem mukodik > gyujtas ON, 40 secig lent tartod a kezelo gombot, 40 secig fent tartod a kezelo gombot. -akar oldalankent egyszerre - egy klikk mode aktivalas rendben kell legyen ez utan
HA az a hiba.
-----------------
P0420
katalizator hatasfok.
itt 90% hogy nem teved a motorvezerlo, igy ez katalizator csere.
a fent marado 10% lehet lambda szenzor hiba..egeskimaradas,. stb.
szem.szerint az olajfogyasztast kizarnam mint lehetseges okot.
(az akku miatti meg egyenesen baromsag, de majd jol megcafolnak. :)
Sziasztok!Vásárlás előtt állok, de elakadtam. A kiszemelt egy 2007-es Jetta 110000km-rel. 1,6 benzin, BSE motor. Ma szakszervizben átnézettem, rendben is volt minden....de:Az akkumulátor elég gyenge, cserét javasoltak. Viszont a hibakód kiolvasás során több fals kód is előkerült (ablakemelő motor stb,), de ezek működnek. ÉS van egy ilyen: "P0420-katalizátorrendszer hatékonyság túl kicsi"Szakszervizes szerelő szerint az akksi az oka, ha csere után is csinálná, akkor lambdaszondacsere...Saját szerelőnek is elküldtem és ő azt mondta ez biztos nem lambdaszonda, mert annak nem ez a kódja, de akár a motor túlzott olajfogyasztása is okozhatja...tehát akár motor probléma is lehet... Nyilván tudom, hogy egy 10 éves autó nem hibátlan, de azért motorgenerált nem szeretnék..Van ötletetek, hogyan lehetne kideríteni, pontosan mi okozza a jelenséget? Az autó ellenőrzött előéletű, valós km-rel magánszemélytől. Látszólag a motornak semmi baja (nincs füst és a hangja is jónak tűnik). Előre is köszönök bármilyen segítséget! 1 napom van rá, hogy kitaláljak vmit!Üdv: Zoli
Tudnál mutatni magyaron kívüli linket? Szlovák, szlovén,osztrák, német disztribútor oldalán és googleban sem találtam. Külföldi kollégákat érdekelné, nagyobb mennyiségben is.
de ha tudjuk, hogy potenciális vásárlóink az üzleti tervünk alapján, maradva a példánál 5 évig tarják meg a termékünket, akkor miért csinálnánk olyat ami 20 évig bírja?""
erzek itt nemi ellentmondast.,
mondjuk hogy azert tartjak csak meg ot evig, mert annyit bir, mert annyira
van tervezve. :oo
..bar teny, az indok nem kozombos piaci szempontbol, de az avultatas
ettol meg tervezett.
..es ezt le is irta, pedig epp cafolni akarta.. :D
kb3000 ert van also tartalyos szoro,
6 bar felett kezd dolgozni, es tovabb tart megtolteni mint kifujni. 1 toltessel kb fel tenyernit lehet megpucolni.
A rozsdaátalakítókban foszforsav van, talán 2%-os töménységben, de a karosszérián valamiért más a rozsda, nem porózus, hanem zsíros hatású, nem tudom, miért, talán a forgalomból szed össze olajat, vagy a fene se tudja, de nem nedvesíti a rozsdaátalakító túl jól. Én az evipass-t használom, vagy permetezve, vagy egy darab szivacsot nekinyomok a felületnek, és várok türelemmel, előtte egy kicsit megdótkefézem.
Aztán hemmerite festékkel bekenem. Öt éve vettem 13 évesen, és a hátsó sárvédők küszöb oldalán, meg a peremén már 10ft méretű foltok voltak, megcsináltam, és azóta nem jelent meg újra sehol.
Lehet kapni élelmiszer foszforsavat, 75%-os, azzal esetleg lehetne egy kísérletet nem 2%-os töménységgel.!
Kollegám vett valami Dephi klót otthonra, ha néha fusizik rokonoknak, szomszédoknak. 35000-ért gyakorlatilag mindent olvas, mindent tud, ami neki kell, amit nem az úgy is márkaszerviz.
Nem pont az alacsonyabb pályán van szükség nagyobb sebességre, mivel a föld vonzásából adódó centripetális gyorsulást a nagyobb sebességből adó centrifugális erő tudja ellensúlyozni? Magasabb pályán csökken a föld tömegvonzása, így csökken a centripetális gyorsulás, így kisebb sebesség is elég az ellensúlyozására.
Sziasztok! Megbizhato autoszerelöt keresek! Fiat scudo kisteherautom van. 10 éves. budapesten a 3 kerületbemn lakom! Ami fontos!! Mivel munka auto ezért ha problémám van hamar tudjon fogadni! Ahogy gond van azonnal mennék! Nem hanyagolom el az autot rendszeresen szervizelem, bármit hangot észlelek már viszem is! Munka auto tehát fontos lenne.....köszönöm
Szerintem a követendő példa a Ross Tech VCDS-e lenne.
Megveszed 300-500 dolcsiért, cserébe visz egy teljes cégcsoportot körülbelül gyári mélységben, naprakész, ingyenes frissítéssel, Ross-wiki-vel, fórummal, támogatással, tapasztalattal.
"A tomihilfinger kabát egész európában ugyanannyiba kerül. Egy árcimke van minden kabáton, HUF,PLN,DKK,EUR-ban kifejezve azonos ellenértéket kérnek mindenhol."
hmmm. ott lehet, de autoipar... ezert lehet megvenni a dan reimportot a listaar 56%-ert?
Ennek az egyedi csapdának "kampánynak" kizárólag az a lényege, hogy feltérképezzék a fekete/szürke piacot a nav számára és minden egyes autós környezetben dolgozó céget/magánszemélyt nyilvántartásba vegyenek.
Meg lesz ennek a böjtje.
novothauto: A tomihilfinger kabát egész európában ugyanannyiba kerül. Egy árcimke van minden kabáton, HUF,PLN,DKK,EUR-ban kifejezve azonos ellenértéket kérnek mindenhol.
Az akciók is egységesen, egy időben történnek. Továbbá 50% akció esetén nem kérik el a hamis kabátod.
Vajon átragasztják a matricát, esetleg felflashelik(biztos ami biztos), majd újra eladják a becserélt "klónt", mert onnantól jogilag is "eredeti" ?:D :DDDDD
Végülis a panel melyik kinai soron készült, azonos alkatrészkészlet és nyákterv alapján.....a ház mennyire sorjás(haugyan az.,.), az aztán nagy szempont, 100% műszaki, 99.98% fizikai azonosság esetén.. :))
Szellemi termék..az..meg a jqa...autógyártóstul!
Most a pár számért vegyél 9ezer ft-os cd albumok korát élik ezek a cégek(include autógyár), én az ilyen "akciók"-ban mindig azt látom, érzik már, hogy kétszeres hangsebességgel jön szembe a fal.. ;))
Szánalom ez az egész...remélem egyszer majd úgyjárnak az ilyen "nagyon jogszerű programot vegyél" kedves cégek, autógyártóstul, mint a nokia, az agyrémzáras presztizs csoda-telefonjaival anno.. :)
Műszaki tartalom és juzerszolgáltatások, az alig haladt előre, de a védelem, a simlock, meg a jqa, na az csúcsokat döntött minden új szériában, aztán egyszercsak, hopp eltünt alóluk a piac.
Majd egyszer, egy szép napon, mint a zenénél és filmnél manapság, bemegyek a "sarki diag-bótba", félnapra 4e+áfa, kikérem a dobozt, lediagolom a szarom (ha magam akarom javítani, kódolni, cserélni a szándékosan szar filléres élettartamos trágyaelektronikájukat a +10éves guruló szemetemben), fizetek, melóm végeztével dobozt visszaadok.
Talán normálisan kezdenek hozzáállni a piac tisztázásához. Aztán 1-2 év múlva már lehet 5%-kal magasabb ár hoz nekik sokkal több előfizetővel nagyobb bevételt. Ehhez kell egy normálisabb vezetői döntés.
Nem nagy segítség,de én motor tankokat már rozsdátlanítottam víz - citromsav kombóval, emlékeim szerint 3 liter víz 100 gramm citromsav keveréssel. Jó eredményt produkált (azóta sem rozsdás),de szerintem csak úgy hatásos ha folyamatosan úszik (1-2 nap),csak néha lötyköléssel nem sokat ér.
Nekem a Würth-ös jött be. Legfőbb előnye, hogy nem kell utána passziválni.
Ha házilagosan ócsón szeretnél kémiázni és van elég nagy kádad akkor ecetsav (white vinegar). A rálocsolós-megszáradós módszer nem elég, be kell meríteni 10-15 órára! (Mondjuk 40 liter ecet már lehet nem is olyan olcsó)
Ezen mondjuk nincs sokat csodálkozni. Erősen vágyik némi szeretetre, nem kéne nagyon járkálni vele míg egy minimál szerviz nincs rajta elvégezve és ez rendbetéve, főleg nem kéne nézegetni hogyan megy.
Ugyanakkor esélyes, hogy már 1 éve így járt vele aki előzőleg használta, te döntöd el számít-e a pár nap.
Nem kell oda nagy kompresszor, ha van időd. 2-300 literes szállítással is tudsz dolgozni. Megfújsz egy tenyérnyi felületet aztán, mire kirázod a hajadból a port, fel is tölt.
Egy motorkerékpáron biztos nincs ennél sokkal nagyobb rozsdás felület.
Egy ilyen kis felületekre való szemcseszórót összedobsz fél óra alatt a turkálós fiókból. Aztán beletöltesz valami "homokfélét". Igaz elég jól porol, de egy-két nagyobb kartondobozzal bekerítve, szabadban nem okoz gondot.
"Tetriszezni egy autóban? Lehet, ráadásul nem is kell hozzá semmilyen plusz eszköz. Legalábbis a GAZellában. A fedélzeti számítógép kijelzőjén lehet futtatni a népszerű játékot, de persze nem arról van szó, hogy simán kikeressük a menüből. Összetett kombinációval lehet előhívni: először a gyújtást kell ráadni, majd beindítani, háromszor jobbra indexelni, kétszer felvillantani a reflektort, ötször kuplungolni, felpörgetni a motort háromezerig, majd a műszeregység bal oldali gombját néhány másodpercig forgatni. Vezetés közben azért nem ajánlott a játék. (motor1)"
Az egyenlítőn lévő egy pontont állónak látszó műhold már több ezer km-re van a Földtől, és jó gyorsan is megy, míg a térítőkhöz képest geostacionárius az közelebb van.
Hiszen a földfelszín kerületi sebessége is kisebb, ahogy csökken a sugár.
Ha jól rémlik az első és második kozmikus sebesség közt, amikor Föld körüli pályán van egy műhold, ott a szögsebesség közel állandó, azaz a "magasság" növelésével a sebesség nő.
Beltér: a vezetőülés háttámla dőlés állító műanyag tekerője vagy 2 cm-t lötyög és nem állítja már amit kellene. Gondolom valami anyacsavar lazulhatott le amire ez rá van pattintva. Hogyan vegyem le ? Mi a módja? (1 hete még jó volt.)
Ok.ott van egy vekonyabb cso a vastagabb kartercsobol levezetve vhova egeszen le ami le is van torve ,es egyebkent is a csonk ahonnan letort (vastagabb kartel cso)total be van dugulva.Ez a baja?Lehet par napig igy menni vele?
Jól van na , nem tökéletes de szódával elmegy :) ahoz képest hogy életem első küszöbözéze elég jó lett. Ráadásul megspóroltam a lakatos árát..... és ez a legfontosabb nekem.
Nem kell egyből kútba ugrani, ezek ha hanyagolják az olajcserét hajlamosak teletrutymákolni a karterszellőzést és aztán mindenféle vicceset produkálni, akár olajat kinyomni orrán-száján.
Ki kell tisztítani, ha van tudásod a szellőző csövet is aztán figyelni kell.
"Tudod te, hogy mit tesz egy számítógéppel, vagy bármely fontos elektromos eszközzel a súlytalanságban szabadon lebegő grafitszemcse, ha véletlenül rossz helyre kerül?"
semmit se! az elektronikák le vannak fújva védőlakkal minimum az ürtechnikában! szerintem! még a földön is pl a hegesztőgépekben ez ad egy jó védettséget, az elektronikának a fémpor átvezetősége ellen...
Urak! A súly az az erő ami az alátámasztást nyomja vagy a felfüggesztést húzza.
Francia vagyok Párizs városából mely lábam alatt a piszkos mélybe vész, s most méterhosszan lógok egy nyárfaágról, és nyakamon érzem, hogy seggem míly nehéz.
Villon - Faludy
A szabadon eső test súlytalan. Az űrállomás -benne a testekkel együtt- "körülesi" a földet tehát súlytalan.
ellenben orr fronton eros meteorit tamadas lehet , mert mind ott esik szet eloszor. :/
vagy azt huzza jobban a gravitacio.. mivel az van legelol...
.nem tom. :)
---------
kurva gozmozdonyok is mekkora ellensegek voltak.
lefussa a lo, megmég levegot se lehet venni rajtuk, a boleny meg atsem megy a sineken.
.azt erre meg gottlieb daimler is radorrentett 1890 korul az oTToval.
tiszta nonszensz.
mit akar itt a tesla's musk, mikor meg egy szaros paksII projektje sincs.. :o
.. nincs is eleg litium a tervhez, de bezzeg van border/hatar ala szabott -vegtelen? - szenhidrat keszlet ...ugye, mondjuk azok uralmaert haboruk kellenek..
kell keresnem egy lakatlan szigetet.
ennek a vilagnak a hulyesege mar tulmegy a toleranciamon.
Sziasztok, futómű szilentek kicseréléséhez milyen helyre ajánlott vinni az autót? Kell hogy futómű specialista szervíz legyen, vagy bármelyik szerelő meg tudja csinálni? Tudtok ilyen helyet ajánlani Budapesten?
"Ha végig gondolnád amit írtál akkor rájönnél, hogy amikor itt a földön az autómban ülök akkor az autóra is és rám is azonos erők hatnak mégsincs súlytalanság még az öreg csotrogányomhoz képest sem nemhogy bármi máshoz ;-)"
Már bocs, de hol haladsz te egyensúlyi pályán a tömegközépponthoz képest amikor a kocsidban ülsz? Te csak azért nem esel le a föld magjába mert megtart alulról az ülésed.
Amúgy meg én nem várom el hogy végiggondold, nincs annyi időm. Elég ha utánanézel. :P
Mivel nincs közegellenállás, hogy a felületed nagyságától függő erőként hasson rád - ugyanaz a helyzet kívül is.
Akkor vagy szarban ha elegendő távolságra kerülsz a kabintól (sok kilométerekről van szó nem két méterről), mert akkor már az erők amelyek rád hatnak különbözőek mint a kabiné. Pl. ha gyorsítasz a haladás irányában akkor nem előrébb fogsz kerülni hanem magasabb pályára. (Halálra szoktam magam ezen röhögni az űrfilmekben, hogy "adj gázt hogy utolérjük". :P)
Paco, te szeretsz vitatkozni! Hol írtam, hogy a gravitáció nem centripetális? Azonban mivel se nem távolodik se nem közeledik a földhöz valaminek ellent kell ennek tartania! Na arról beszéltem...
Ha végig gondolnád amit írtál akkor rájönnél, hogy amikor itt a földön az autómban ülök akkor az autóra is és rám is azonos erők hatnak mégsincs súlytalanság még az öreg csotrogányomhoz képest sem nemhogy bármi máshoz ;-)
Részemről befejeztem mert nem ide való és vitatkozási szokásaid hasonlítanak a kis foxihoz a nagy lábtörlővel! :-)
Speciel a gravitáció centripetális erő nem centrifugális, de mindegy. A lényeg úgyis ez:
Nem kell elhanyagolni semmit. Még a szomszédos galaxis szinte mérhetetlen tömegvonzását sem. Viszont egyszerűen belátható, hogy pontosan ugyanazon erők hatnak a kabinra és a benne lévő tárgyakra. Ezért van belül súlytalanság a kabinhoz képest. Pont.
Az én definícióm szerint, ha elhanyagoljuk a más naprendszerek ránk gyakorolt gravitációs hatását, akkor folyamatosan vannak olyan pontok ahol ez valamely ideig előáll, de bolygó pályák szabálytalanságai, a kisbolygók és a napszél okán ezek majdnem zérus idők és zéró kiterjedésű helyek.
Ahogy te is írtad pl zuhanó repülő belsejében is elő lehet állítani. Na az eszköz az űrben pont ugyanezt csinálja. Zuhan a föld felé (a porral együtt mint a repülőben a bácsik), és közben olyan sebes az előrehaladása, hogy kiszalad a föld felől, de mivel mindig annak a középpontja felé zuhan így valójában szépen "körbeesi" a földet. Ezért van belül súlytalanság (Az űreszközhöz mint koordinátarendszerhez képest). Mert együtt zuhannak. A geostac eszközök ugyanezt csinálják mindössze annyiban speciálisak, hogy az említett esés közben mindig a föld ugyanazon pontja fölött maradnak, mert a sebességük folytán pont 24 óra alatt zuhanják körbe a földet.
A Lagrange pontok amiket említettél más tészta, ott is csak a Föld-Hold rendszer egyensúlyi pontjait találtuk meg. De a te definíciód szerint pl a Naphoz képest ott is van gravitáció....
Szóval mindig a koordináta rendszer origója a lényeges. Jelen esetben pedig mivel a lebegő porra pontosan ugyanazon erők hatnak mint magára a kabinra így a kabinon belül egymáshoz képest minden "súlytalan". (A tömege természetesen nem vész el semminek)
Az egyhatodról meg inkább ne is beszéljünk, szerintem az írója sem gondolta komolyan.
(2.2tdci eu6 az volt. eu6-rol semmi infot nem talaltam)
mar a vegen tenyleg ott tartok, h trafic biturbo jo ar ertek aranyu, racionalis döntes.. az legalabb bosch (renault SW-rel...) es ismerem elolrol hatulra
csak most a multivan "olcso" es valszin jobban tartja az arat. meg a multivan az nem egy faroslemezzel boritott oldalu beuvegezett doboz par hokedlival
EA211-gyel(2.0TSI) gondolom felejtos a multivan(?)
Nem, nincs súlytalanság! A geostacionárius pályán keringő holdaknál a centrifugális erővel egyenlítik ki a gravitációt, ugyanígy a nemzetközi űrállomásnál ezért gondolják sokan tévesen, hogy súlytalanság van. Ezt a súlytalanságot egy megfelelő sebességgel zuhanó repülőgéppel is elő lehet idézni de ez esetben csak a gép belsejében mint zárt rendszerben tapasztalható súlytalanság. Az űrben minden pontban a körülötte lévő bolygók gravitációs terének mint vektoroknak az összege hat. Még ha nagyon kicsi is de mindenhol jelen van. Vannak persze olyan kitüntetett zéró kiterjedésű pontok ahol ezek a vektorok épp nullát adnak de ettől még ez nem igaz az egész űrre.
"*Bar vmi csavart meg bele kell vinni, mert grafitceruza sem volt jo a NASA-nak..."
Legenda. Tudod te, hogy mit tesz egy számítógéppel, vagy bármely fontos elektromos eszközzel a súlytalanságban szabadon lebegő grafitszemcse, ha véletlenül rossz helyre kerül?
Beepitettem az automba egy elektromagnetikus tolato radart, de csak gyujtason müxik rendesen, ha jár a motor szar, tippelem hogy a cold check pofázik bele, de vcds el nem birom letiltani...
A középkonzolon a fűtéskapcsoló világítása kiment. Pontosabban az az izzó, ami a mögött a tekerő mögött van, amivel a befújt levegő irányát lehet állítani.
Már majdnem teljesen kivettem azt a panelt, csak ezt a tekerő gombot nem sikerült még lehúznom. Szerintem emiatt nem jön ki a panel.
Hogyan szedhető ki? Ki kell szedni ahhoz az izzó cseréhez?
LPG-vel vakargatam ugyanigy a fejem este 20h utan franciaorszagban... de arrol senki nem beszel
(persze mondhatod, h ott mehetsz benzinnel (nalam szar volt AC tehat nem volt opcio), de akkor en is mondhatom, h ott a range extender mehetsz benzinnel)
Tudom, hatásvadász kiragadott példák. Majd küldök saját képeket is ahol eu-n belül vakargatjak a pálya szélén a mobiljukat, hogy van e töltő (áram) 50km-es körzetben:)
"Majd ha szélesebb körben is megtapasztalják milyen egy kiadós cellaszakadás a -25 fokban, vagy a becsült megtehető táv előtt lerohandni a sivatagban,esni fog a részvény."
ha lerohadsz a sivatagban egy tevevel vagy egy loval a sziberiaban? akkor meg mindig meg tudod enni. Egy land roverrel mit csinalsz? megiszod a benzint??
szerintem(!) az elektromos hatotav novelese nem a helyes irany*. Hatotav noveles (szerintem) csak egy atmeneti marketingmegoldaskent mukodik (=noveli az elektromos jarmuvek elfogadottsagat).
szerintem a valos megoldast, inteligens automata toltes(1) es autopalyan(kötöttpalyan) halozati toltes (2) jeletheti kozeptavon.
(1)megallsz a varosban akkor automatikusan toltene. induktiv toltö + automata parkolo (tehat leallsz utanna maga odamanoverezi magat az induktiv toltohoz, automatikus rakozelit a toltofeluletre (legres csökkentes) es nyilvan automata elszamolas (technika evek ota benne van golf osztalyban)
(2) erre kulonbozo elkepzelesek vannak.
a, (hagyomanyos elkepzeles (15eves) dualmode vehicle egy monorail-n, amin megy is az auto es az aramot is szedi es tolti magat)
b, legaktualisabb (ami az automata vezetes elterjedesevel ma mar konnyebben megvalosithato), hogy az autopalya kb 1/4-re felsovezetek kerul. ezekre csatlakoznak a kamionok. 1/4 alatt annyit tolt az akksin, hogy a többi 3/4-re is eleg legyen. Közben radarral/savtartoval möge all az elektromos szgk es induktiv felületen tölt (=repulok legi tankolasa).
*(ez olyan mintha mobiltelefon hatotavjat ugy probaltak volna növelni, hogy 5kW adot raktak volna mindegyik keszulekbe egy 500Wh akksival :-) )
most kiragadtal egy allitast a szovegkornyezetbol es magyarazod az igazad :-) nem tudom most hol vagy de itt ragyog a nap es 22C van. menj ki ebben a fasza idöben :-)
mar reggel ota kint lennek, ha nem cibaltak/daraboltak volna ki 4 napja 3 bölcsessegfogamat :-P (illetve ezt is fogom tenni, de csak pianoban)
Hm. Nem értem a tesla és a többi elektromos autó hogyan kapcsolódik a témához.
Egyértelmű amit írsz, csak a többség még nem hiszi el. Azért dagadhat még a lufi mert jutubon es egyéb fórumokon az újgazdag hgyerekek es rajongó taboraik bőszen hirdetik, hogy a lítium akku technológia tartós és a gyorstöltés kifejezetten jót tesz nekik.
1 millió km és örök élet. Közben pedig ugyanaz a cella figyel bennük mint a laptopjukban, csak az autóban jobb a terhelés elosztás.
Majd ha szélesebb körben is megtapasztalják milyen egy kiadós cellaszakadás a -25 fokban, vagy a becsült megtehető táv előtt lerohandni a sivatagban,esni fog a részvény.
Arról nem is beszélve, hogy meddig lehet az összeszerelési kapacitással takarózni, amikor köztudott, hogy nincs már elegendő nyersanyag az ilyen mértékű akkumulátor gyártás kiszolgálásához.
Szerintem az nem én voltam. A Tesla jelenleg elég nagy bajban van, tavaly 773 millió dolláros vesztesége volt, tavalyelőtt pedig 888. Négyszázezer ember várja a lefoglalózott Model 3-at, amiből legyártottak kézzel 260 darabot, és azt sem az ügyfelek kapták meg, hanem belsősök. Ehhez képest jövőre félmillió, 2020-ra pedig egymillió autót akarnak gyártani, évente.
Mindezt tetézi, hogy (részvényárfolyam alapján) többet ér ez a törpecég, mint a teljes Fiat csoport, Ferraristól, Ivecóstól, Magnetistül. Ami talán még reális is lenne, ha termelt volna valaha nyereséget a cég, képes lenne tömeggyártást szervezni, normális minőségben és alacsony hibarátával gyártani, és bármilyen kulcstechnológia lenne a kezében - de ezek egyike sem áll fenn. Mezei 18650-es cellákkal dolgoznak, a "találmány" annyi, hogy ezekből jó sokat pakoltak egy többszáz kilós akkupakkba, hogy meglegyen a hatótáv (kb mintha a Ford arra verné magát, hogy megduplázta a Focus hatótávját azza, hogy dupla akkora tankot tett bele).
Szerintem a Tesla a modern kor legnagyobb befektetési csalása. Olyan laikusokat forgatnak ki a pénzükből, akik nem értik, hogy nem azért nem álltak át a hagyományos gyártók elektromos hajtásláncra, mert nem tudnak, hanem mert a jelenlegi technológiával nem lehet nyereségesen gyártani és az ügyfelek sem hajlandóak lenyelni a magasabb költségeket, alacsonyabb hatótávot, meg a töltő melletti malmozást.
Ez a lufi legkésőbb akkor fog durranni, amikor tényleges áttörés lesz az akkutechnológiában, és a hagyományos gyártók az előzetes kutatásaikra támaszkodva 1-2 éven belül kihozzák a maguk megfizethető, gyorsan tölthető, elektromos népautóit. Azon a ponton az összes elektromos garázscég (Tesla, Faraday, Fisker, stb.) visszamegy a balettba ugrálni, és néhányan elég idegesek lesznek a tőzsdén.
most vakarom a fejem. arra az epuletre, amin most DDS (Delphi Diesel System) all, 30 eve mi volt irva?
(csak mert diesel befecsenkendezo rendszerekrol beszeltunk, nem futomuszilentrol)
vhogy nekem ha egy conti vezerlot latok, akkor is inkabb a siemens (ami effektiv meg mindig a kerites masik oldalan van ) jut eszembe mint a friss gumiabroncsszag
Nem hívták a Delphit Lucasnak soha. A Delphit a GM alapította, a Lucast pedig a TRW vásárolta fel. A TRW-től a Delphi a Lucas dízel üzletágát vette át, de sosem használták a nevet. A Lucas név jogai jelenleg a ZF-TRW-nél vannak, de érthető okokból ők sem használják :)
Rosszul vetted le a lényegét. Nem azért volt olcsóbb és drágult meg mert költséges a fenntartásuk. Főleg ha újról beszélünk.
Hanem kevesebb extrát és műszaki tartalmat kapsz ugyanazért a pénzért. Mert ami eddig mercedesszé tette a mercedest, azt most külön kell megvenni hozzá, különben csak egy üres kasznit kapsz ami lehetne opel is.
Opel mióta prémium? Kettős tömegű, dpf, injektor minden autón van. Érdekes nekem 7 év alatt csak 430 eur alkatrész ment bele (lendkerék, termosztát).
Nem kell szinvakot játszani, elég levenni a szemellenzőt :)
2011-s 318d touring 170ekm-rel 9500euro (ok, ird le h 6eves...). Torpoltem rajta, de aztan hagytam mert nem lattam hosszutavu Perspektivat egy 170ekm-t futott automata cr-ben
A magyar az alapbol egy (keleteuropai) leamyvallalat. Mas berezes etc. Bar hozza kell tennem h a Neckarsulmban egy rossz szot nem hallottam Györrol es buszkek ra.
Ettol fuggetlenul azert Van a gyar gyorben Mert olcso a munkaero. Mondjuk Ott mindenkit kevesebbet keres es nincs (meg) az h a szalagon a belsos munkas tobbet kap kulsos fejlesztomernok
CR-ről beszélünk? A Denso injektorok jó esetben 250-300ekm-t mennek el és utána nem lehet gazdaságosan felújítani mert kikopik a ház. Egy Bosch mágnesszelepes ennél kb egy 100-assal többet elmegy és sokkal olcsóbban felújítható.
Bosch piezo egykutya, lecsövesedett az is kínai színvonalra... de ez nem a mi gondunk...:-)
A Delphi a legalja amúgy a CR-nek. Én nem javítom ezeket csak a kollegák élménybeszámolóira hagyatkozom...
De jó 10 évvel ezelőtt még leginkább adagolós technikákról beszéltünk, abban a japánok lemaradtak. Pl Mitsu L200 még 2005-ben is kamrás dízellel jött, a FIAT meg már 20 évvel előtte kijött a közvetlenes 1,9idtd Cromával meg a Ducatoban is közvetlenes volt a turbódízel 87-től. (a Mitsu pedig gyárt mindenféle dízelt, tehát lett volna szakmai tapasztalata...) 96-tól meg már jöttek a CR motorok Európában a japók meg még mindíg előkamrás adagolósokkal nyomultak még 5 évvel később is sok tipusban. Honda volt tán az első közvetlenes japán dizel személyautó , de abban is Perkins (Rower) motor volt. A Toyota terepjáróban a nagy 4,2-es motorjával volt tán egy kicsit előrébb, de az meg 165LE 4,2 literből? Nem egy nagy tűz...
Ezért tudja növelni az összes német prémium gyártó évről évre az eladásait.""
teljesen igazad van.
ezert lett eladva az opel. IS
(a nissant a mai napig nem ertem, de remelem az ironia, az atjon :P )
-------------------------
Ugyanis senkit se érdekel egy lánc, vagy turbó vagy egy két probléma ami pénzzel és némi bosszúsággal elhárítható.""
wtf ??? mirol beszelsz ???
a 10k EUR-ért lehetett venni 5 éves 3-as bmw-t.""
amit pillanatok alatt utoler egy dualmass, ,es valto hiba, aztan jon a vezlanc, a dpf. az injektor,. es a rabok fasza fertozes amit a vilagra szabaditottatok!!
egy ev utan abban az autoba 20k eurod lesz!!
ki az akit ez nem erdekel ???
-------------
figyu, oszinte leszek.
teged csiplek.
de vagy feltarjuk hogy kinel mi santit..
vagy nekem ez igy nem megy tovabb.
ami nalatok feher, az nalam fekete.
es forditva.
szinvakot meg nem fogok jatszani.
-------------------------------
Főleg, hogy a műszaki háttérrel rendelkező vevők tudják, hogy a következő modellben(vagy még előbb) ezek kiemelt figyelmet kapnak és soha többet nem fordulhat elő. ""
Ja először a jenkik kezdték benyás fronton, mert féltek a japóktól és lehet tőlük vették az ötletet a svábok mert dízelben nagyon biztos voltak a fölényükben.
Az a 10év meg nyilván nem a kezdet, hanem hogy nálam kb mikorra datálható a határozott felismerés, hogy az egész "környezetvédelemi normák" csak a piacvédelemről szólnak...
"tehat ha beszoptal egy szar csigas nemetet, a kovetkezo autod is az lesz ? "
Pontosan. Ezért tudja növelni az összes német prémium gyártó évről évre az eladásait.
Ugyanis senkit se érdekel egy lánc, vagy turbó vagy egy két probléma ami pénzzel és némi bosszúsággal elhárítható. Főleg, hogy a műszaki háttérrel rendelkező vevők tudják, hogy a következő modellben(vagy még előbb) ezek kiemelt figyelmet kapnak és soha többet nem fordulhat elő.
És igen, drágább lesz a lánc 50 centtel ( ami a valóságban 200 euro lesz), meg sokminden más is drágább lett.
Nem tudom nálatok mennyire látszik, de itt(németből) 2010-ben 10k EUR-ért lehetett venni 5 éves 3-as bmw-t. A következő széria 5 évesen 16K EUR. Mercedesnél a különbség a duplája. Holott az új autó árak nem emelkedtek ennyit. Papíron. A valóságban pedig pont ugyanennyivel. Az alap kivitelek ára kecsegtető, viszont használhatatlanok, a vállalható motorral és összeállításban pedig az ár + 4-5m Ft. Így kompenzálják, hogy mindenbe az erősebb lánc, olajpumpa,stb kell.
Nem mindig a racionalitás viszi előrébb a világot. Kellenek nagyszerű dolgok, amelyek talán soha nem lesznek nyereségesek, de mindenki elismeri, mint pl. a Concorde.
Kevesebb lenne a világ e nélkül. Persze egy ilyen dobást ma már Musk nemigen tud tető alá hozni. Két, iparilag fejlett ország együttműködésének sem volt könnyű.
Nekem is ez volt az érzésem már jó 10 éve hogy az egész környezetvédelmi normákat a svábok a piacuk védelméért találták ki. Főleg a dizeleknél: Bosch volt ez egyeduralkodó, mindenki csak őt koppintotta és kullogott utána. A japánoknak rendre az eggyel régebbi technikát adták el befecskendezőben , így szarabbak is voltak. Igazán szarok meg akkor lettek amikor elkezdtek saját CR-t gyártani... Azt mindenki tudja a hogy a Delphi meg a Denso CR az inkább csak műszaki karikatúra... Most meg bevallották, hogy az Euro VI csak csalással megy...
Múltkor még lehurrogtatok mikor utaltam rá, hogy lassan elzárják a csapot. Akkor ezek szerint kezd beigazolódni...
Én még jókor voltam jó helyen. Egy erkölcsivel és egy személyivel levélben lehetett igényelni system42(belső fejlesztői rendszer), geko, hyperkvs hozzáférést. Könnyelműségből vagy rendszerhibából read only módban hozzáférést adott a legbelső rétegekig. 2 év alatt nagyobb tudásanyagot lehetett beszippantani, mint valaha is fogok...
Musk talán jól látta meg és jól futtatta be, hogy felülről lehet megkezdeni a hódítást. Kérdés hogy ebből mit tud kihozni? Egyenlőre a Tesla 3 sehol, de már lassan kiöregszik a Model S...
Az érdemi részét értem a magas minőségi követelési szint és a folytonosság alatt. Tehát olyan állandó folyamatoknál amik mögött drága szerszámozottság áll és modelltől, felszereltségtől, évjárattól függetlenül mindig szükség lesz rá.
Rabszolgát nem szívesen tesznek még a sor azon részére sem ahol komplexebb a feladatkör és nagyobb a felelősség. 5 perc leállás többe kerül mint 20 közvetlen foglalkoztatott bruttó bére.
Négykarikás gyárban voltam, magyarban.
A megmaradt kapcsolatok (mérnökök,utómunka) is mind közvetlenül a gyár alkalalmazottai, évtizedek óta.
Persze a friss munkaerőt már régóta közvetítő által fix-re veszik fel, mert 95%-uk nem való semmire, csak a pénzért mennek.
Mindenkinek elfogy a türelme egyszer. Az is egy marha nagy csoda, hogy idáig kitartott, lévén, hogy egyetlen üzleti évet sem bírtak nyereséggel zárni a 14-ből. Senki más nem tudta volna ilyen sokáig húzni. Brutális problémáik vannak amúgy az áttörésnek szánt tömegmodellel, az elmúlt negyedévben kézzel raktak össze 260 darabot:
Valóban, sokan mondják, hogy Musk cégei óriási bukták lehetnek, de nem fogynak el a befektetők mögüle, meg tudja ugrani a lécet. Addig talán bőven nyereségessé teszi, míg el nem kezd meredeken drágulni a Lítium.
A Spacex terv szerint halad, lassan kezdi termelni az óriási profitot.
"Szerintem amit a klasszikus oem-k beneztek, h megjelennek olyan tokeeros szereplok a piacon, akik mas szektorban erosodtek meg. Tesla es kinaiak"
Tesla szerintem nem elég tőkeerős, kicsit piramisépítő Musk. Speciel a Tesla 3 sincs sehol. Rendes autót gyártani azért eléggé komplex dolog, tanulási időt nem lehet nagyon rövidíteni. Kínai talán lassanként tanulja, de nekik nem tudom mennyire kell az eu piac. Van keleten is sok vásárlóerő, akiknek jó az egyszerűbb is.
En elso eseteben a nedvesseget es szukoseget fontosabbnak tartom mint a szepseget, masodikat medium rare jobban szeretnem. De izlesek es pofonok, legalabb nem veszunk ossze
Nem mondom hogy nem lenne rá kereslet, csak nehéz nyereségesen működtetni. Árat meg nem nagyon lehet emelni, mert ott már az Uber a konkurencia (ahol ugye nem te vezetsz, azaz semmi felelősséged, és parkolóhelyet sem kell keresned).
Az autó hiányát én inkább a fiataloknál tapasztalom, de sokaknak már jogsija sincs, és az általuk ismert univerzum az S-Bahn végállomásánál véget ér. Érdekes világ lesz, ahol az emberek már jártak pl. az USA-ban, de lövésük nincs, hogyan működik a világ 3 faluval odébb.
"HA a nemet gyartok meg 10 ev mulva is szemelygk eladasbol szeretnek a tokejuket hizlalni."
Na igen, ebben en sem vagyok biztos. ha csak a Daimlerbol indulok ki, akkor az ugye egy vilagpiacon kulonbozo emberek kezeben levo reszvenytarsasag... (Tobbek kozott szaudiaknak is Van sok reszvenyuk. )
Az elmult 10-15evben szerintem a lenyeg a koltsegcsokkentes es profitmaximalizalas Volt a cel. Piacot pedig a mestersegesen sziforitott kornyezetvedelmi normakkal probaltak vedeni az azsiai es amerikai gyartoktol(amerikaiak foleg co2-n vereztek El). Kozben olyan normakat sikerult belobbizni, amit maguk sem tudnak betartani...
A veget meg latjuk, egy olyan zsakutcaba sikerult belavirozni, ahonnan egy szep kihivas kilavirozni. Felteve h sikerul.
Szerintem amit a klasszikus oem-k beneztek, h megjelennek olyan tokeeros szereplok a piacon, akik mas szektorban erosodtek meg. Tesla es kinaiak
Nekem nem, de pl a kollegam esete: 3 auto a csaladban, azonos gyartotol. Egyik blokkcseres 160e km, masik HF csere 120e, harmadik problemamentes. Soha nem venne mast. Ha azt mondod, hogy ez egy problemas auto, siman hulyenek nez.
Valószínűleg azért mert nem fejlesztők, max. tesztüzem, QM vagy egyéb mellékág.
Sorry, ezt rosszul gondolod. Tombol a paranoia, sokszor még az ember munkájához szükséges infókhoz is nehezen jut hozzá.
Extra infókhoz leginkább személyes ismeretségeken keresztül lehet jutni, meg ha vannak hozzáféréseid bizonyos rendszerekhez még abból az időből, amikor nem kellett még egy seggtörléshez is formanyomtatványt kitölteni.
az europai (gyartasu ) felhozatal mar nagyjabol korbe van jarva, meg is vannak a pro/kontra velemenyek.
ezek lathatok is. :)
az, hogy egy hyundai, egy kia ekkora reszt birt maganak ebbol a/z audi-golf-passat az isten / tortabol hasitani,
az nem lehet veletlen, es minimum ebresztokent kellene ra tekinteni HA a nemet gyartok meg 10 ev mulva is szemelygk eladasbol szeretnek a tokejuket hizlalni.
nincs ebben javithatattlan problem, csak nem a falra kellene kenegetni. :))
(ezt nem lehet egy pozicioban 2 evnel tovabb uzni, mert kulonben fel kell venni arra poziociora, amire "berlik" ==> ezert bujtattak ezket a feladatokat ál projekt kontosebe...)
a ketto nagyon mas.
A gond (szerintem) ott van, hogy mára nagyon sok Entwicklungsdienstleister(AVL,IAV,FEV, Bosch Eng, stb) is relativ sok munkaeröt berelt helyben es reltiv sok outsource-ol tovabbi entwicklungsdienstleisterhez vagy külföldi leanycegehez (pl. AVL autokut, FEV Türkey stb). Es alapbol olyan arajanlatokat adnak ezek a cegek (AVL, FEV, többit belulrol nem ismerem), hogy ha nem outsourcoljak (pl. keletre), akkor tarthatatlan az ar.
"Nem tudom mi az aktuális német megfelelője."
ertem, a jarmufejlesztes nagy resze sem ott tortenik, ezert normalis, h nem ismered
"A lényeg, hogy ahol a munka érdemi része zajlik nem határozott idejű szerződéssel vegetálnak. Még a melósok sem."
1, mi a munka erdemi resze??? (motor emisszios es alkatreszvedelmi (Bauteilschutz) kalibracioja nem lenyegi?)
2, amit en ismerek: kulso fejlesztöcegeknel(es nagyon-nagyon sok melo ott keszul) ezek vannak:
- fix munkaerö (egyre-egyre kevesebb!! es ezt tartom ilyesztonek!)
- helyi sricitol (=Zuhälter=munkaeröközvetito) vannak *
- indiai leanyvallalattol kiküldeseben (parnak jogsija sincs, nem h sajat autoja lett volna), Boschtol sokan heti szinten fregoliznak (legalabbis hetfo reggeli es pentek esti repuloket nezve ez a benyomasom)
- frissek 1 eves szerzodessel, amibol 6 honap probidö (mondjuk ez mindegy, mert azok meg motivaltak...)
* volt egy francia kollegam, aki egy francia munkaerokozvetito alkalmazott, töle vette berbe a francia leanyvallalatunk. a francia leanyvallalat adta berbe nekunk, mi pedig a continak csinaltunk egy alprojektet, amit a conti elvallalt az OEM-nek. Csak a turbonyomasszabalyzas kalibraciojaert volt felelös ez is igaz, tehat a max. szetrepül a turbo ha tul agressziv a szabalyzas, vagy ha hegyen nem huzza elegge le a max nyomast (tehat nem lenyegi resze a munkanak, mert nincs benne nyil, smiley es a fajl fomatum nem .pptx)
Bérmunka helyett használjuk akkor a munkaerő közvetítést. Nem tudom mi az aktuális német megfelelője. A lényeg, hogy ahol a munka érdemi része zajlik nem határozott idejű szerződéssel vegetálnak. Még a melósok sem.
C200UF: Az tolta túl aki "csalószoftverezik", úgy hogy azt sem tudja hogyan működik egy motorvezérlés. (média,ügyészség)