Nokérem. A kerékpár és az évszám tökéletesen egybeesik! Jumba szakival egyszer megpróbáltuk korszakolni a Turákat, az alapján a Tied egy másodszériás (kb. '50-től '56-ig, Jumba szerint '53-ig, még nincs tisztázva, Jumba szerint a réz tábla '53-ig ment, szerintem '56-ig). A lánckerék az ovál hajtókarral tökéletes, az ívelt láncvédő is, a kormány a - talán - bakelit fogantyúkkal is = teljesen egyezik nagyapám egykori vasával. Majd megpróbálok archív képeket szkennelni róla. Azon jól kivehető a háború előtti lapos üvegű lámpa (nem a fazék) és a Kábelgyáras dinamó, csak érdekesség :) Kerekek érdekesek, apám szerint volt bennük középen egy olyan kék csík, mint a váznyak, azonban én olyat még csak gumifalcosban láttam. A hátsó agy Super Granat, íves feliratos karral. A tábla pedig valami ilyesmi:
Nos, a táblát nagyon óvatosan le tudod szedni. A felni általában vakrozsdás szokott lenni, az pedig dörzsis szivaccsal lejön, ha nagyon igényes akarsz lenni, akkor újrafűzeted a kerekeket akk otthon kivághatod a küllőket és letakaríthatod a felnit.
Akkor először mindenképpen a fémtisztára maratással kell kezdenem. de mi legyen pl. a névtáblával elöl? Az nem csavarozva van, hanem szegecselve.
A kerekeket nem tudom szétszedni, kevés vagyok hozzá. Tegnap le lettek szedve és le lettek mosva. Most szépek, de itt-ott rozsdapöttyösek. Centírozni így még ne vigyem? Hogyan tudnám rendbehozni őket? (Ezt is marassam le és fessem le???)
Ez lenne a a páciens.A réz darab jól látszik,a sárvédő az meg a gömbölyitett még,de ez a lánckerék volt rajta,ez kell rá???A kormány az a forrasztott,és müanyag fogantyús,az ujaknak van kiképzés rajta. Na Tatumadár segits!
Ma ahogy szétszededtem a turát,feltünt valami!Az hogy ezen RÉZ tábla volt!!Ott maradt egy kis darab a táblából.ÉS az is biztos,hogy tura,még sosem volt festve,a volt tulaj azt mondta,hogy 53-as. Hümmm?
Az a legegyszerűbb ha atomjaira bontod a bicajt,és fémtisztát varázsolsz belőle!Az már akkor egy jó alap.Én pont ma bontottam szét egy férfi turát az elsők eggyikét,már le is van gittelve,lehetne csiszolnom.Ha tiszta le kell alapozni,gittelni,megint alapozni,csiszolni,és zománcozni,csikozni,összerakni,ilyen egyszerű. :-))))
Mivel a Túra metál színű, én a villa alapján kerstem hozzá való festéket, ami persze nem egyezett pont ... Ezért célszerű kevertetni inkább. Ezt is két rétegben vittem fel, majd szintén két réteg fényes lakkot kapott. It azonban megint szembe kellett néznem az aerosolos vackok rákfenéjével, tudniillik, hogy rendkívül sérülékenyek ... Valószínűleg egy jobb minőségű lakk segítene a dolgon, én Akrilan-t alkalmaztam. Amit kihagytam, hogy a vázat alapozás után ha ráfér, célszerű gittelni is, majd erre dukál még egy réteg alapozó. Hirtlen ennyi jutott eszembe.
Én egy 1982-es Túrát újítottam fel. Teljesen darabjaira szedtem, a festéket legegyszerűbben kromofággal (festéklemaróval) tudod leszedni. Én rezgőcsiszolót és drótkorongot használtam a rozsdátlanításhoz. A kereket szétbontotam és a felni festése után raktam össze, majd centíroztattam. Célszerű a rozsdamentesített vázat legalább 2-3 rétegben alapozóval átfújni, én aerosolos szórógittet hasaználtam e célra. Elég rosszak a tapasztalataim az aerosolos festékekkel (leszámítva az alapozót), ezért célszerű inkább fényeztetni, illetve most fogok kipróbálni egy kompakt kompresszorral egybeépített festékszórót, amihez bármilyen festéket lehet használni.
Valaki leírná nekem, hogy mely alkatrészek nem eredetiek a Thany biciklimen? (és honnan szerezhetnék alkatrészt hozzá? A bicikli nagyapámé volt, de most fel szeretném újítani.
Ehhez lenne még egy-két kérdésem: Ti bicikliket újítotok fel, ugye? Akkor segítenétek tanácsokkal, miként fogjak neki? A kerekeket a minap leszedtem és elviszem centíroztatni. A féket is megjavítom, így használhatóvá válik a bringa. de még nem szép. Mivel szedjem le a régi festékréteget? Milyen alapozót/festéket érdemes használni? (És hány rétegben, hogy korhű legyen)
jó volna, ha segítenétek tanácsokkal, vagy akár e-mailt írnátok, mivel kerékpárt még soha nem újítottam fel.
Sziasztok, ellopták az én drága, Tihany biciklimet:-( piros-fehér férfi váza van, ezekről lehet felismerni: új patkófék elöl, új, fekete-fehér, középen lyukas nyereg (ronda "altrix" felirattal), új csengő. Ha látjátok valahol, kérlek írjatok erre a címre: szigetivera@yahoo.com. Köszönöm Vera
Én úgy tudom h a Tihany sárvédője ötvözött aluból van, a kormányra pedig bovdenes féket szereltek, de elképzelhető az is h korai a tied ezért vannak így megoldva az alábbiak:o)
Szerintetek, Tihany létezett acél sárvédőkkel és rudas első fékkel? Az én vázam gyári fényű, és ezek vannak rajt, úgy néz ki mintha még nem bojgatták volna...
az alsó képen nincs nyereg, de nekem van egy, szerintem pont ugyanolyan kis szovjet bicóról való, ITT látható a papa, meg a fater nyergének társaságában, ha valakinek kell, szivesen odadom egy parafadugós borjellegű üdítőitalért cserébe, akár te is viheted, hogy "piacképesebb" legyen az áru :))
Delejeztetni a 10edik kerületben lehet a szent lászló térnél.A templom melletti utcánál kell bemenni egy szolgáltatóházon belül van.Asszem szent lászló tér 20 a házszám ,3-as villamossal kell menni.
500ft-ért dupla erősre megcsinálják,már voltam ott párszor öcsémnek is ott delejeztettem a dongóba való mágnest.
Arra kell figyelni hogyha huzamosabb ideig nem mész a motorral pl.télen akkor nem árt kiszedni és összeilleszteni mert ugy megtartja az erejét sokáig.
15évenként kb.5%-ot veszt az erejéből, tehát 50év alatt majdnem a negyede elmegy és az elég hogy ne legyen szikra.Sokszor ez a bajuk.
Tényleg kez elfajulni,de ez van!:-) Én is mázsán felül vagyok,és 190 cm,lehet nálam is próbálkozni,.a többi méretem nem publikus! :-))
Van egy lehel kontrakarom,az áruszállitón van rajta,de azt mondták az okosok,hogy nem rávaló,én elhiszem nekik,torpedó kell rá,mert az agy is olyan.
Csinálok egy turát a dongóm fölé,addig már eljutottam,hogy előszedtem,de lehangolt a látvány,igy még nem nyultam hozzá!Ami késik nem mulik.Az egri találkozóra csak kész lesz!