Keresés

Részletes keresés

wjozsi Creative Commons License 2016.10.05 0 0 26911

Pontosítom a kérdést: olyan útszakaszra gondolok, ami mondjuk H-P 7:00-10:00 egyirányú. Létezhet ilyen?

Előzmény: wjozsi (26909)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.10.05 0 0 26910
Előzmény: wdriver (26907)
wjozsi Creative Commons License 2016.10.05 0 0 26909

Gyors kérdés: létezik a magyar KRESZ-ben olyan, hogy ideiglenesen egyirányú út? Pontosan mi jelöli? Szokásos jelölés egy szokásos kiegészítő táblával?

Byk001 Creative Commons License 2016.10.05 0 0 26908

Szerintem a feleséged. Aki tolat annak fokozottan kell figyelnie a forgalmat maga körül. Nem csak tükröt nézünk elinduláskor, hanem jobbra balra is ki kell nézni ilyenkor, nem jön-e valami oldalról (főleg, ha keresztben állsz az úton).

Az már más kérdés, hogy ilyenkor (leginkább a saját érdekemben, hogy ilyen ne forduljon elő) megállok, és megvárom, amíg a tolató autó előtt el tudok menni.

Előzmény: wdriver (26907)
wdriver Creative Commons License 2016.10.05 0 0 26907

na friss eset.

nejem kertbe be akar állni, tolatva, aszfalt útról.

úton vészvillogóval áll, nyílik a kapu, keresztbe áll a kocsival mert tolatva akar bemenni.

míg rükvercbe teszi, jön egy ember autóval és el akar menni mögötte, nejem persze nem veszi észre hogy ott van (másik tükröt figyeli stb) és kocc.

akkor ki a hunyó?

(mielőtt az én verziómat előadom kérdezlek titeket..)

Byk001 Creative Commons License 2016.10.04 0 0 26906

Szerintem már az is sokat segítene, ha így módosulna az adott bekezdés:

Ha a „Sebességkorlátozás” jelzőtábla lakott területen 50 km/óránál, lakott területen kívül 90 km/óránál nagyobb sebességet jelez, akkor (és csak akkor) személygépkocsival, motorkerékpárral és a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival legfeljebb a jelzőtáblán megjelölt sebességgel szabad közlekedni.

Egyébként a teherautó- és buszsofőrök jól figyelmen kívül szokták hagyni, hogy csak 3,5 tonna alatt lehet gyorsabban menni, mint az általánosan megengedett.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26905)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.10.04 0 0 26905

Valami olyasmi leírást gondolnék a KRESZ-ben, hogy a lakter tábla

a) amennyiben előtte 50-nél megengedőbb/ azaz magasabb volt a seb.határ, akkor jelentsen automatikusan 50-es korlátozást (kieg. táblával annyit amennyi rajta szerepel*)

b) ha előtte 50-nél szigorúbb korlátozás szerepelt, akkor pedig jelentsen mindössze tájékoztatást arról, hogy lakott területre érkeztünk, - nem feloldva az érvényben lévő korlátozást.

Kifelé: nagyjából vica versa

(Persze "szép" bikkfa-jogi nyelven megfogalmazva...) Mi (lenne) ezen a bonyolult? Ne kelljen már egy ilyen, minden nap előforduló szituációt 970 hozzászólással, meg több paragrafust összefésülve értelmezni. 

Azonos szintben történő kereszteződésekre pl.: dettó.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26901)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.10.04 0 0 26904

Igen, ezt az esetet én nem érintettem, amikor a laktertbl. előtt szigorúbb seb.korl van, mint az 50 km/csaszi. (Ez egyébként nem túl gyakori, de persze miért ne fordulhatna elő.)

A bajom az, hogy ezeket a kétes eseteket sokkal egyértelműbben kellene "bele"fogalmazni a KRESZ-be. Jópár ilyen polémia futott már itt, ami egy kicsit ügyesebb fogalmazással egyértelművé lenne tehető.

Gyakorlatban ugyanakkor nem érzem túl nagy jelentőségűnek. A közvetlenül lakter tábla utáni részek (nemcsak) Mo-on a legkedveltebb célpontjai a Trafis rendőröknek, ezért itt mindig visszaveszem (pedig nem vagyok egy "lassúhajtó"). Eszembe nem jutna 100-zal továbbmenni ott, majd pedig a lemeszelő rendőrrel KRESZ-vitát nyitni... A 40-50 pedig egyébként is "hibahatár".

Kifelé meg nagyon ritkán találkozom olyannal, hogy kint hagyták a 30-ast és kilométerekig nem jön egy feloldó kereszteződés. Ha van is ilyen, akkor valami elhagyatott hortobágyi úton tudok ilyet elképzelni, ahol meg - ahogy írtam - a "látási viszonyoknak megfelelően ;-)" - kell közlekedni. (=azaz, ha nem látsz trafit, akkor usgyi :-))

Most tudom, hogy kapni fogok ezért + az előző mondatért, de vannak ilyen kötelezően  magasról, permetszerűen lexarandó szabályok. Pl. hosszú egyenes belátható úton utólér a sor egy vánszorgó lovaskocsit, vagy traktort, úthengert, stb. További 2 km-en keresztül záróvonal van..., szemből senki.

Szerinted ??? MINDENKI megelőzi... és jól is van ez így.

Abszolút szabálytisztelő, konzervatív ember vagyok, egyébként, de "a lófaxnak is van vége..." (nemcsak a lakott területnek :-))

Előzmény: Byk001 (26903)
Byk001 Creative Commons License 2016.10.04 0 0 26903

A lakter kezdete táblát ne vedd 50-es korlátozás táblának is, mert ha még előtte kitettek egy 40-es táblát, akkor azt nem fogja feloldani. A magyarázat a 26.§ 2)-ben van. Lakott területen akkor mehetsz 50-nél gyorsabban, ha azt egy lakott területen elhelyezett sebességkorlátozó tábla engedélyezi (a megnevezésekből elég logikátlan a dolog, de ez van).

Tehát, ha 50 alatti volt a korlátozás, akkor folytatódik tovább a lakter tábla után is, mert nem ütközik a 26§2-be, de ha fölötte volt, akkor igen, és jön az 50-es korlátozás (vagy a konkrét esetben a 40-es). Ugyanez érvényes kifelé is, tehát, ha volt egy 70-es tábla, akkor bizony az az első kereszteződésig, vagy feloldó tábláig él a lakott területen kívül is, míg ha 100-as volt, akkor a lakter vége tábla után 90-nel mehetsz tovább.

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 26902

Hiába hosszan írtam az előbb, azért  leírom a lakter vége előtt i 40-es tábla (jogalkotói) logikáját is . Legalább is, hogy szerintem miért lehet igazuk.

Jön a lakter vége, de látsz előtte pár100méterrel egy 30-ast. Miért: valószínűleg xar az út, jön egy beláthatatlan kanyar, teher-/vagy traktorforgalom várható keresztben, stb. Mit számít ehhez képest a LT vége tábla? Semmit: ettől még jöhetnek utána az említett veszélyek... Mitől szüntetné meg a rossz utat pl. a tábla?

Tehát van igazuk, de azért sokan nem tudják ezt szerintem, ami agy G tarfipaxnál gond lehet.

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 26901

Pfuhúúúú! Hát itt tényleg hatalmas vita megy, több, mint 900 hsz-sal. Úgy látom, hogy ebben a kérdésben is két táborra szakadt az ország :-P

Ha (bárkit) érdekel a véleményem:

a lakott terület kezdete tábla önmagában is egy - ugyan tájékoztató, de egyben - sebesség korlátozást jelentő tábla is. Kieg. táblával ezt még tovább szigorít(hat)ják. ((Más kérdés, hogy én már láttam nagyváros neve alatt is ilyen 40-es táblát, ami nyilván nonszensz!))

Szóval: ha előtte mondjuk 100 km/h-t engedett a tábla, akkor ezt tekintheted egy újabb 50-es táblának. (Én annk tekintem). Ahogy valaki ott írta: nem feloldja, hanem felülírja... / én inkább azt mondanám: új helyzetet jelöl.

A KRESZ-ben is valahogy úgy van, hogy

26. § (2) Ha a „Sebességkorlátozás” jelzőtábla lakott területen 50 km/óránál, lakott területen kívül 90 km/óránál nagyobb sebességet jelez, személygépkocsival, motorkerékpárral és a 3500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépkocsival legfeljebb a jelzőtáblán megjelölt sebességgel szabad közlekedni.

Tehát külön kezeli a vagy lakott területen kívüli, vagy lakott területen belüli "extra" sebesség"korl." lehetőségét, de nem nyilatkozik semmit arról, ha az út átmegy egyikből a másikba.

Hajlamos vagyok a jogalkotó (nem mindig normális, de kétség kívül valamilyen értelmes(?) szándékot célzó) fejével gondolkodni; Azaz: mit akarhattak...?

Az extra sebesség engedménye nyilván annak szólhat, hogy az út alkalmas a gyorsabb haladásra, hát hajrá!

Jön a lakott terület: azaz - vigyázz!: kerékpáros, gyalogos, állat, stb. jöhet (aki egyébként nem is számít a Te 100-as tempódra!) Teljesen indokolt az 50-es "visszavétel". Ha valami miatt ott is lehet döngetni (pl. Budapest tábla az autópályán, akkor rögtön ki lehet tenni tovább a 100-ast / Ennek nincs akadálya. Asszem van is ilyen az M3 bevezetőn.)

Kifelé: nem részletezem, mert a gondolatmenetből biztosan érthető. Mindenesetre a LT vége táblát inkább érzem tájékoztató jellegűnek, mint =90-es táblának. Kétségtelen, hogy ezen azért magam is tudnék vitatkozni, hogy ha 5 km-en keresztül nincs kereszteződés, akkor ne poroszkáljunk már a "kisbolt miatt kirakott" 30-cal., De ezt inkább érzem átgondolatlan forgalomszervezésnek,( azaz kellene a LT vége tábla után egy 90-es pl.), mint alapból rossz szabálynak.

Egy biztos: jómagam a 100-as megengedő tábla után a lakott területen 50-re lassítanék, kifelé pedig a "látási viszonyoknak megfelelően" (= ha nem látnék Yardot ;-)) az első adandó alkalommal nyomnám neki 90-nel. :-)

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26899)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.10.03 0 0 26900

Két eset lehetséges. Ha a sebességkorlátozás a laktertáblával együtt szerepel, akkor ahogy beidéztem neked, az egész településre vonatkozik. Azon túl nem. Tehát a laktervége feloldja. Ha szólóban van, akkor feloldó tábla, vagy kereszteződés kell.

Az autózz blogot ne citáld forrásnak, mert ugyanolya laikusok firkálnak oda, mint ebbe a topikba.

Előzmény: rükverc (26898)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 26899

Kifele O.K. Ezt hozzá is akartam írni, csak reggel már siettem munkába...

... hiszen egy "megszorító"/ korlátozó tartalmat hordoz: "nem nyomhatod még a gázt".

Befelé viszont (?)

Mindjárt elolvasom a cikket ;-)

Előzmény: rükverc (26898)
rükverc Creative Commons License 2016.10.03 0 0 26898

Lakott területről kifelé dettó: a lakott terület végét jelző tábla nem oldja fel a sebességkorlátozó táblát. Azaz ha 40-es táblád van és nincs egy kereszteződés vagy egy feloldó tábla, akkor a lakott terület végét jelző táblánál nem kezdhetsz el gyorsítani.

Előzmény: rükverc (26897)
rükverc Creative Commons License 2016.10.03 0 0 26897

Igen.

http://autozz.blog.hu/2010/10/19/feloldja_a_sebessegkorlatozast_a_telepules_vege_tabla

Nem Index, bocs, de azon keresztül értem el.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26895)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.10.03 0 0 26896

Itt van fent a kresz, mint jogszabály linkje, onnan idézek neked:

(8) Ha a „Sebességkorlátozás” jelzőtáblát a „Lakott terület kezdete” jelzőtáblával együtt helyezték el, a sebességkorlátozás hatálya a teljes lakott területre kiterjed.

Előzmény: rükverc (26893)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.10.03 -1 0 26895

Azt az index cikket azért elolvasnám...

110-es tábla után jön egy lakott terület tábla... és hasíthatsz tovább 110-zel ????

WTF?

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.10.03 0 0 26894

A lakott terület kezdete táblától - lakott terület van. A kieg. 40-es tábla meg azt mondja, hogy az egész településen 40 a korlátozás.

Nincs mit feloldani... (ami a korábbi 70-es táblát illeti.) A LT+40 táblától már az van, ami...

Nagy nehezen értettem meg a kérdésedet egyébként, mert szerintem nyilvánvaló, hogy a 40-es korl. tábla itt sem csak tájékoztató "kiegészítő tábla", hanem már konkrét korlátozás! Tehát máris felülírja a korábbi seb.határt.

rükverc Creative Commons License 2016.10.03 0 0 26893

Van egy kérdésem, de sehol nem találok választ rá.

Tehát:

Van egy adott főút 70-es táblával. Beérek egy 40-es kiegészítő táblával ellátott lakott területre. Mennyivel mehetek a lakott terület tábla után, 70-nel vagy 40-nel? 

Egyszer az Indexen volt egy hasonló témájú cikk, ahol világosan leírták, hogy a lakott terület kezdetét és végét jelző tábla nem oldja fel a sebességkorlátozó tábla hatályát. Itt azonban van egy 40-es tábla a lakott terület kezdetét jelző táblával együtt. 

Az én értelmezésem szerint a két tábla EGYÜTT azt jelenti, hogy az adott lakott területen nem 50, hanem a 40 km/h az általános megengedett legnagyobb sebesség, tehát a táblánál nem kell 40-re lassítanom, csak a következő kereszteződésnél. 

Jól gondolom? 

Byk001 Creative Commons License 2016.10.02 -1 1 26892

Lehet, hogy az életből ez a logikus, de ha megnézed a tábla leírását, abból meg az a logikus, hogy az útburkolati jel által kijelölt útfelület a gyalogosátkelőhely, nem pedig minden, ami a tábla után van. Pl. ha az általatok vázolt verzió az igaz, akkor a tábla hatálya meddig tart? És akkor már a tábla tövében lelépő gyalogosnak is elsőbbsége van? Még akkor is, ha utána 10 m-re van felfestve a zebra, csak máshol nem lehetett jól/olcsón kitenni a táblát?

Ha ellopják a táblát a "rászorulók" (lehet gyakrabban fordul elő, mint manapság a hó), akkor előrébb állhatok?

Előzmény: dexep (26887)
wdriver Creative Commons License 2016.09.30 0 0 26891
nekem is az jutott eszembe hogy mennyi ilyen kereszt van budapesten, akár a 22 kert nézzük budafok, tétény vele van ilyen kerítés, bokor sarokkal, vagy az 5. kerület, a maga kis utcáival, házak sarkon, semmit nem lehet látni. annyit lehetne ilyen helyeken azért, hogy egy olcsó egyenrangú figyelmeztető táblát és egy festést odatenni, sztem sokat segítene. nem mindenhova csak az ilyen hosszabb egyenes után jövő úgymond veszélyesebb helyre. a cikkíró pedig örülhet hogy nem hátrébb kapta el, lehetett volna nagyobb baj. azért sajnálom, nehéz lehet megemészteni a dolgot.. de örülhet hogy ennyi lett 'csak'.
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.29 0 0 26890

Ez már a második önmosdató cikke az állítólagos újságírónak. A szégyentáblán már ki lett vesézve.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26889)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.29 0 1 26889

Olvastam a cikket/ cikkeket. Bocs, ha egyedül vagyok a véleményemmel, de szerintem nem kellene ez a szánalmas magyarázkodás. Simán benézett egy jobbkezest. Ennyi történt. Tényleg szarul volt látható. Másokkal is előfordul. A belső kamera felvételek - a halszem optika miatt - nagyon becsapósak: ami  a "semmiből", rohadt gyorsan tűnik elő, azt szabad szemmel már egészen jól lehet látni.

Sajnálom egyébként és jó, hogy senkinek nem lett baja, de az ilyen kb. annyit érdemel: hülye láma voltam, bocsi / lapozzunk!

Előzmény: wdriver (26888)
wdriver Creative Commons License 2016.09.29 -1 0 26888

A kereszteződés, ahol csak hibás lehetsz

Vajon miért néztem be a jobbkezes utcát? Íme a fedélzeti videó az Avensis utolsó útjáról, el lehet dönteni. Tovább »

forrás: totalcar.hu

Előzmény: wdriver (26884)
dexep Creative Commons License 2016.09.26 -1 0 26887

Nekem is így tűnik logikusnak.

Köszönöm a véleményed.

Előzmény: wdriver (26886)
wdriver Creative Commons License 2016.09.26 0 0 26886
biztos hogy a táblát kell nézni mivel nincs olyan szabály hogy tél vagy nyár, szóval ha esik a hó akkor nem látni az útburkolati jelzést. kb. ennyi sztem a megoldás. majd nyáron közelebb parkolhatok mert látom a festést? tábla és ennyi. sztem.
dexep Creative Commons License 2016.09.25 -1 0 26885

40. § (5) Tilos megállni: e) kijelölt gyalogosátkelőhelyen, valamint a gyalogosátkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méter, egyéb járművel 15 méter távolságon belül;

Van egy vitám ... valaki azt állítja, hogy az 5 métert az útburkolati jeltől (zebra) mérik, én azt állítom, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhely táblától.

Találtam egy szakértői információt, lásd alább .... ami az én álláspontomat látszik igazolni.

Adott helyre, azaz gyakorlatilag egy pontra, méghozzá közvetlenül a tábla utáni területre érvényes jelzőtáblák:

• Elsőbbséget szabályozó jelzőtáblák, amelyek az adott kereszteződésre, vagy útszűkületre érvényesek.
  • A kötelező haladási irányt illetve kikerülési irányt jelző táblák.
  • A vasúti átjáró kezdete nevű tábla.
  • A tilalmi táblák közül a kötelező megállás jelzése.
  • A tájékoztató táblák közül a kijelölt gyalogos-átkelőhely jelzés, a zsákutca, valamint az út mellett vagy közelében lévő egyes létesítményekről tájékoztatást adó jelzőtáblák.

Korrekt információnak tűnik,kerestem de még nem találtam meg, hogy hol van ez jogszabályban rögzítve, Tudja valaki?

wdriver Creative Commons License 2016.09.16 0 0 26884
http://totalcar.hu/belsoseg/2016/09/16/gyaszjelentes_t._avensis_tavozott/

szomorú. egy pillanat alatt és még egész jól megúszta. azért azt is fenékbe billenteném aki itt, így jön elsőbbségének tudatában. saját magát is kockáztatja. igen, szabály az szabály. tudjuk. de akkor is.
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.14 0 0 26883

Gondolom, akkor ezt máshol is így oldják meg; Mint a rabbi-s viccben, ahol hirtelen, varázsütésre jobbra is péntek lesz, meg balra is... (Középen meg szombat marad ;-))

Mert nagyon nehéz lenne ezt a sok főútvonalat - logikailag, matematikailag, mértanilag - nem kereszteztetni. (3 ház és 3 kút problémája: nem tudsz úgy utakat rajzolni, hogy minden háztól, minden kútig legyen út /és ne legyen egy kereszteződés sem. Ez bizonyított lehetetlenség.) ...

Akkor ez a megoldás: ott egy kicsit (pár méteren) nem főútvonal / utána meg megint.

Előzmény: Törölt nick (26880)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.14 0 0 26882

Huupszi !!! Már meg is van:

ott figyel újra a főútvonal tábla a falevelek között, a busz jobb hátsó sarkánál...

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26881)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.14 0 0 26881

O.K. Ezt elfogadom.

Ugyanakkor kissé félve megkérdem: akkor ez az út, a villamosos/ EAK (macisajt) táblától tényleg megszűnik főútvonal(nak) lenni ???

Elhiszem, ha így van, de nekem ez most egy kicsit furcsa.

Előzmény: Törölt nick (26880)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.14 0 0 26880

Nem keresztezheti ...  mert az logikai ellentmondást okoz.

-----

HA LÁTTAM egy főútvonal kezdete táblát szembe jönni, akkor

már TUDOM, hogy a táblától kezdve VÉDETT úton vagyok!!!

Azaz: GARANTÁLT ELSŐBBSÉGEM VAN, amíg a főúton haladok.

Ezért

- nem kell benéznem egyetlen későbbi kereszteződésbe sem

- sőt még előzhetek is a kereszteződésekben

Mindebből következik, hogy két főút nem keresztezheti egymást.

Ha kereszteződnek, akkor az egyiknek ott véget KELL ÉRNIE!

Hisz nem lehet mindkettő egyszerre garantáltan védett út...

Miként érhet véget a garantált védelem azaz  a főút status?

Hát egy szembejövő

- macisajttal vagy STOP-al >> kereszteződésben

- főútvonal vége táblával >> bárhol

--------------

A linkelt villamosos esetnél a macisajt a kereszteződésbe kirakott tábla megoldással vet véget a főút státusnak.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26877)
ifj Nagy Gábor Creative Commons License 2016.09.13 0 0 26879

Szerintem is adódhat, bár ebben a formában nem gyakori. És persze keresztezhetik egymást, de a kereszteződésben az egyik már nem lesz főútvonal, a 20/1984 szerint:

3.5. Ha két főútvonal - azonos szintben - keresztezné egymást, az egyik út főútvonal jellegét az útkereszteződés előtt meg kell szüntetni, a másik főútvonalat pedig az útkereszteződésen át kell vezetni.

A nevezett kereszteződésben kikapcsolt jelzőlámpánál volt egy villamos-autó ütközés és azért merült fel a kérdés, hogy "micsoda szabálytalan dolog, hogy főútvonalon EAK tábla van, mert hát addig ilyen nem lehetne, amíg a főútvonalat meg nem szüntetik". Ami a fenti passzus miatt az esetek nagy részében így is van, de ez ugye nem útkereszteződés (legalábbis a párhuzamosan haladó villamos szempontjából - vagy igen? de ha az is, a villamospálya akkor sem főútvonal).

Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.13 0 0 26878

Heves városában a 31-es úton van macisajt. Ott még az az érdekes, hogy mindkét irányban a 31-es főúton haladónak a szintén a 31-es főúton haladónak kell elsőbbséget adnia.

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.13 0 0 26877

Amúgy minden további nélkül adódhat elsőbbség-adási kötelezettséged főútvonalon is. Szerintem, akár két főútvonal is keresztezheti egymást. Miért ne ?

Előzmény: ifj Nagy Gábor (26875)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.13 0 0 26876

Itt csak a kötött pályán közlekedőnek (feltehetőleg villamos) kell elsőbbséget adnod. A Tesco felől (balról) jövőnek nem kell, - többek között azért, mert neki is macisajtja van, Te pedig jobb keze felől jössz.

Előzmény: ifj Nagy Gábor (26875)
ifj Nagy Gábor Creative Commons License 2016.09.12 0 0 26875

Sziasztok!

Főútvonalon szembejöhet-e az emberrel egy "Elsőbbségadás kötelező" jelzőtábla? Bár szokatlan, de sem a KRESZ-ben, sem a 20/1984-ben nem találtam olyat, ami ezt kizárná.

A helyszín:

https://www.google.hu/maps/@46.2699894,20.1376438,3a,75y,265.91h,93.24t/data=!3m6!1e1!3m4!1sj5Ru0Sq3dUXy_gtcQP9KZQ!2e0!7i13312!8i6656

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.12 0 0 26874

Szerintem is így van.

A szabály nem úgy szól, hogy "ahol nem tartozik a kerékpárúthoz járda", hanem úgy, hogy "ahol nincs ..."

Azaz Mari néni (Isten éltesse, nevenapján ;-)) kimegy az úthoz... Szétnéz.... Lát járdát? - Nem! - Akkor irány az egyéb lehetőség - Pl. padka, kerékpárút...

Előzmény: Byk001 (26873)
Byk001 Creative Commons License 2016.09.12 0 0 26873

Vedd a fáradságot, és nézd meg a guglimepszben! A kerékpárút egy lakóház, és a (vélhetően) irodaház között halad el. Itt autóforgalom nincs, ellenben járda az van, tehát tartozik járda a kerékpárúthoz, mindössze annyi történik, hogy az nem követi szorosan a kerékpárút vonalvezetését, mint ahogy a "hagyományos" utak vonalvezetését sem követi minden esetben a hozzájuk tartozó járda egy útkereszteződésben.

Előzmény: Törölt nick (26862)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26872

"Az önkormányzat az illetékes azon az úton, igen jó eséllyel."

Oké. Majd megtippelem, hogy 11. vagy 22. kerület. Talán 11.

"Az úttípus tábla csak a következő útkereszteződésig él." ...

Esetleg idézhetnéd a vonatkozó szabályokat.

13. § (1) Az utasítást adó jelzőtáblák:

e) „Kerékpárút” (26. ábra); a tábla a kétkerekű kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez; a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekű segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzőtábla nem tiltja. A kerékpárúton más jármű közlekedése tilos;

14. § (1) A járművek forgalmát tiltó vagy korlátozó jelzőtáblák:

(6) Az (1) bekezdés c)-g) pontjában említett jelzőtábla hatálya a táblánál kezdődik és a következő útkereszteződés kezdetéig tart, kivéve, ha a jelzőtábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla ennél rövidebb távolságot jelöl meg, vagy a (7) bekezdésben említett jelzőtábla a tilalmat előbb feloldja.

Tehát az utasítást adó táblákhoz nem látok ilyen kitételt, és a korlátozó táblák közül sincs egy csomónál, pl. az ilyen-olyan behajtani tilosoknál.

Észérveket én is tudok a közlekedésem alátámasztására, csakhogy az nem mindig szabálykövető. Mindjárt hozok is rá példát.

"Azaz ott és onnantól  KÖTELES arra az útra áttérni!"

Ezzel többek között az szokott lenni a bajom, hogy nem arra van dolgom. Például az út jobb oldalán van kerékpárút, de nekem balra kell kanyarodnom. Simán rámegyek az úttestre sok méterrel korábban, ahol van rá értelmes lehetőség, besorolok a kanyarodósávba, és soha nincs belőle konfliktusom. Gyakran még el is engednek az elsőbbséggel bírók. De a KRESZ szerint ilyen megoldás nincs.

A KRESZ szerint továbbá

(7) Tilos
a) főútvonalon 12. életévét be nem töltött személynek kerékpározni;

De ezt sem tudjuk mindig betartani tandemmel/-vontatóval, amelyekre se a KRESZ alkotói, se a vasúti csapdák tervezői nem gondoltak.

Előzmény: Törölt nick (26845)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26871

Vannak rész-igazságaid, de a lényeget tekintve kötöm az ebet a karóhoz:

... ahol nincs járda, ott a ... kerékpárúton ...

kitétel szerintem arra vonatkozik, hogy (ténylegesen) nincs a gyalogosnak más (ésszerű) közlekedési lehetősége (mindegy, hogy melyik úthoz tartozik névlegesen a járdája, a lényeg az A-B között)

és nem arra, hogy most akkor önálló út az a kerékpárút vagy ne.

Legyen Neked önálló, 

de akkor is van ott járda, hiszen kettőt is látok a két szép szememmel.

Kieg.: látványosan vidéki, alacsony infrastruktúrájú területekről beszél a megfogalmazás: leállósáv, padka, miazördög... Nem a city-ről, ami tele VAN járdával.

Előzmény: Törölt nick (26870)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26870

Fogadunk, hogy az az "odébb van" >> nem ennek a kerékpárútnak (mint önálló útnak) a része már ...

Látatlanban: mert a járda vagy a ház telkén van már, vagy a másik út része, lásd az ingatlan térképen.

(azaz nem a kerékpárút része)

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26865)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26869

Bocs, már nagyon a vasárnapi ebédre készülve, felületesen olvastam...

Előzmény: Törölt nick (26853)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26868

Ja, akkor jó'van....

Akkor letojom, hogy mászkálhatnak-e ott. Kerékpárosként majd kikerülöm őket.

Előzmény: Törölt nick (26866)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26867

emlékeim szerint

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26864)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26866

Azt még az elején írtam hogy: elsőbbségük nincs a gyalogosoknak ott...

Azért nincs, mert

- nem járművek

- nincs zebra

- nem olyan úton vannak amire bekanyarodsz éppen és pláne nem a járda vonalában kelnek át rajta

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26864)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26865

Ahhoz a kerékpárúthoz nem tartozik járda... 

De ! Csak odébb van... Egy kicsit (de nem másik földrészen, hanem látótávolságban).

Sőt, akár A, akár B pontban dönt úgy a gyalogos, hogy a kérékpársávot választja (v.sz szabálytalanul
), ELHAGYJA azt a járdát, amin addig ment (és ami folytatódna a lába alatt tovább). (Csak folytatnia kéne a járdán az útját, nem is kell keresgélnie...) Úgyhogy coki a gyalogosnak !

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26864

Eleve furcsa nekem, (de most nem vagyok azért annyira magabiztos...), hogy emlékeim szerint elsőbbségadás kötelező tábla gyalogosokkal szemben szabályozzon elsőbbségi viszonyt.

Mert a tábla szerint a kerékpárúton közlekedő kerékpárosnak elsőbbsége van, ez tiszta sor, de hol vonatkozik ez a 

- szerinted szabályosan közlekedő,

- szerintem meg tök szabálytalan gyalogosokra ?

Van a gyalogosokra bőven jelzés: zebra, tábla, mifene... De macisajt ???

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26863

Egyáltalán nem értek egyet Veled !!!

A "21. § (1) A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie." mondatnak semmi értelme nem lenne a Te gondolatmeneted szerint.

Mert:

Képzeld el, hogy szorosan egymás mellett (mondjuk max növényzettel elválasztva) megy párhuzamosan egy járda és egy kerékpárút.

Te gyalogosan a kerékpárútra tévedsz és megállít/ felelősségre von a rendőrbácsi. Erre Te: itt, ahol én állok/gyalogolok, itt nincs járda, (hiszen odébb van, tényleg), ez kérem egy külön út, én itt jogosan mehetek. Frászt! Meg fog büntetni, ott van a járda, pár méterrel odébb. (Akár a túloldalon is...)

Na itt is pár méterről van szó... A múltkor pontosan TE bizonygattad, hogy az út addig tart, ameddig a telekkönyv jelzi... még be is linkeltél egy  dupla-padkás ábrát, úttesttel, kerékpárúttal.

Nálam az alábbi képen a sötétzöld "area", az EGY (és ugyanaz az) UTCA

Nem csak a világos-zöld az út, hanem az egész sötétzöld. De, ami pláne biztos:

A-B között a kerékpárosnak van egy pirossal jelölt, a gyalogosnak pedig kétféle sárga útja is. (Igaz a II.-es verzió nem látszik,. de hidd el a kamera mögött is át lehet szabályosan kelni.)

Még egy dolog: miért nincs sem a piros sávon, sem a táblán gyalogosforgalom jelölve, sem pedig zebra nincs felfestve.... Miért ???

Egyébként a gyalogosokat ebben a helyzetben nem hibáztatom, de a forgalomtechnikusoknak azért PPPP (pejparipa pipilője a popsijukba...) Szerintem.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26862

Az úthoz tartozó járdán!

Ahhoz a kerékpárúthoz nem tartozik járda... és ő pont ezen az úton gyalogol, jogosan.

----

Azt vedd észre, hogy ez a kerékpárút ott egy ÖNÁLLÓ út.

Nem pedig egy út egyik úttestje, mint a legtöbb városi kerékpárút szakasz.

Ahol az ÚT területén belül van:

- úttest a járműveknek (kivéve kerékpár)

- úttest a kerékpárnak (kivéve más jármű és a spéci kivételek)

- és!! van járda is a gyalogosnak

- és esetleg padka is van

Ez egy olyan útszakasz, amin CSAK! egy úttest van >> kerékpárnak.

Se járda, se padka, se másik sáv nem résez ennek az útnak..

A mondott járdák NEM hozzá tartoznak, nem részei ennek az útnak.

Így aki ezen az úton közlekedik, annak azok >> nincsenek is...

...hiába látod a szemeddel a közelben a járdát :-)

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26860)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26861

ő nem tudhatja,

Valóban... és itt elagázás jön a kérdésben.

1. A jobbik eset...

A mozgásod alapján úgy számolt, hogy még kifér te majd fékezel miatta.

Azaz POFÁTLANUL számított a bizalmi elvre, miszerint figyelsz és felismerve a helyzetet,

te "mindent megteszel a baleset elkerülése érdekében" >> ezzel viszont ő már KRESZ-t szegett.

Mivel ez esetben nem volt indokolt a zavarásod/akadályozásod.

Netán számolhatott úgy is, hogy még a fékezésed nélkül is kifér előtted, ha csak centikkel is.

HA ez ALAPOS feltételezés volt a részéről a saját mozgás és a te mozgásod alapján,

akkor az ő oldaláról nem történt KRESZ szegés a döntése meghozatalakor MÉG.

Más kérdés, hogyha menet közben aztán kiderül, hogy ajjaj téves döntést hozott...

(akkor beáll a felelőssége, mert szabálytalanság, netán baleset történik, mégis)

2. A rosszabbik eset...

Ha csak imán nem figyelt.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26859)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26860

21. § (1) A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.

Itt járda VAN ! (nem is egy, csak kb. 30-50 méter plusz gyaloglással jár, ami bizony kényelmetlen)

Ebéd után berajzolom a térképen, de a lényeg, hogy akár  kétféle úton is eljuthat A-ból B-be a gyalogos (sarkosan, zebrásan)/ ahol A-B a kerékpársávos szakaszt jelenti.  Ez a pirosított kerékpárút egyenesen egy nagyon széles járdából válik le, egyébként.

Elismerem, hogy helyismereti előnyöm bőven van, mert - gyakorlatilag - itt nőttem fel.

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26859

Amit itt leírtál, azzal nagyrészt egyetértek (amiben nyilván segítségemre van, hogy velem értettél egyet ;-))

Viszont: 

csak ismételni tudom: ő nem tudhatja, hogy én milyen vezetési képességekkel, reflexekkel rendelkezem (hagy dicsekedjek az Avalon-os Go-kart heti pályarekordjaimmal, WRC4 szimulátor 8. helyemmel- a világban...); Ha ugyanott mondjuk a garázsszomszéd néni jön, akkor nagy valószínűséggel csattannak, vagy a néni lefejeli a kormányt. Ez nincs így rendben.

Szerintem az sem lényegtelen, hogy én állok meg egy elsőbbségi szituációban, ő pedig lendületből halad tovább, mégha STOP táblája nincs is csak macisajtja.

Előzmény: Törölt nick (26855)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26858

Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló

Tehát: a kerékpárút is >> út.

Mivel a kerékpár >> közúti jármű.

Ha út akkor jogosan veszi igénybe gyalogos!!!

...és járda/padka nincs.

Szóval, szerinted miért ne lehetne ott?!

Az a panel előtti járda pedig biztosan NEM a kerékpárúthoz tartozik.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26856)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26857

Hol lehet itt járdán eljutni a jobboldali részről a baloldali járdára?

Úgy látom,hogy nem lehet...

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26854)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26856

Az első képen balra látható buszmegállónál (ld. babakocsis család, szemből) van az útvonala a gyalogosoknak, és a panel sarkánál tudnak szabályosan átkelni. Ez egy sima "útlevágás", amit nyilván én is megtennék, csak nem tekinteném magam biciklinek és nem érezném gyalogosként, hogy elsőbbségem van. (Mivel nem kerékpárral haladok). A hátsó kamerából látható Helló Áruház mellett pedig plusz van egy járda, ami ugyanonnan, ugyanoda vezet.

Mi az, hogy "ahol járda nincs" ???! Járda "tengerekről" beszélünk.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26849)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26855

Az igazából lényegtelen, hogy meg kellett állnod.

A lényeg a fékezés mikéntje.

Azt írod nem satuztál, tehát vészfékezés vélhetően nem volt.

Meg is tudtál állni időben így is, sőt volt időd még dudálni is :-)

Ami azt is jelenti, hogy a hirtelen fékezés esetét kell elemezni-vizsgálni.

Mikor hirtelen a fékezés?

Feltéve, hogy figyelmesen vezettél, tehát nem elbambulva...

Két fontos szempontja van.

- a fizikai >> 3 m/sec2-nél erősebb lassulás volt szükséges

ez alatt nem tekintik hirtelennek, csak enyhének, a forgalomban szokásosnak

- az agyi >> ha nem maradt időd higgadtan dönteni

azaz ijedtségből-zsigerből fékeztél, mert váratlanul ért a helyzet

Amennyire a fórumon át értelmezhető a sztori az alapján

Biztos, hogy zavart sőt akadályozott is (hisz meg álltál miatta).

Eddig azonban még nincs gond, hisz az elsőbbség fogalma okán ez megeshet az elsőbbségi helyzetben.

Ha nem került sor hirtelen (és erős) fékezésre részedről, de pofátlanság volt.

Ha igen, akkor meg valóban nem adta meg az elsőbbséget.

-----

Azonban...

3. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles ...

c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse,

másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

Felmerül az indokoltság kérdése a zavarás+akadályozás kapcsán.

(a veszélyeztetés ugye kiesik, mivel vészfékezned nem kellett)

Az eléd hajtás szerintem nem volt indokolt ez esetben.

Ezért volt

- bunkó és

- a KRESZ ezen résez alapján szabálytalan is! >> akár büntethető is ezért

-----------

Itt jön a képbe amit már párszor leírtál, miszerint sűrű forgalomban elfogadod az ilyesmit.

Miért is?

Mert akkor indokolttá válik a zavarás/akadályozás, mert akkor >> másként nem tud tovább menni.

Tehát ilyenkor sem az elsőbbség megadása a kérdés, hanem a zavarás/akadályozás indokoltsága.

Szumma.

Szerintem az esetedben sem az elsőbbség meg nem adása az igazi probléma.

Mivel ami történt az ...vélhetően még belefért.

Hanem az indokolatlan akadályozásod!

Azaz a bunkóság és ez egyúttal konkrét KRESZ sértés is.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26850)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26854

Komoly vitám van.

"ahol járda nincs", az Mucsajröcsögére vonatkozik, ahol tényleg nincs járda. Itt csak a kamera látótere tele van járdával... Miskolc legesleg-belvárosáról beszélünk. Csak hát akkor "sarkosan" kellene a gyalogosnak közlekednie, hogy ugyanoda eljusson. A "nincs járda" az nem azt jelent, hogy a talpam alatt nincs, hanem, hogy a környéken sincs. Tehát semmi keresnivalójuk ott! Néhány lépés és méter plusz gyaloglással ugyanoda el tud jutni a hagyományos járdán.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26853

A sárgakockás rész egy önálló út tehát ez egy >> ÚTKERESZTEZŐDÉS.

Ahol a kerékpárúton haladó gyalogosnak elsőbbsége tényleg nincs.

Azonban a kerékpárút is egy út!

Mivel NINCS mellette JÁRDA és padkája sincs >> a gyalogosok a kerékpárúton közlekedhetnek.

21. § (1) A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekednie.

Ezért szerintem jogosan vannak ott.

Sőt ott kell lenniük...

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26849)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26852

Azaz MINDIG a kerékpárúton kell menni HA LEHET!

Ha éppen nem lehet (pl. mert havas még) akkor mehetsz a normál úton, de a kerékpársáv szabályai szerint!

Azaz >> védettebben, mintha nem lenne a kerékpársáv felfestés.

Én így látom.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26848)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26851

Épp eggyel előtted fejtettem ki, hogy mi a különbség! a két táblázás között.

útvonal típus jelző kontra utasítást adó

Ez magyarázza a kitáblázás és a hatály közti különbséget.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26847)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26850

Az ígért BMWs köcsög népművészeti agyagedény:

Már a Hyundai sem adott nagyon elsőbbséget, de az még belefért

Lendületből megérkezik a barátunk / Macisajt / jobbra fordulva beszélget a mellette ülővel (kinagyított felvételen végig látszik)

A távolság kicsit "csal"; Ez alig több, mint egy autónyi távolság / Nem mondom, hogy satuzok, de meg kellett állnom.

A (decens) dudálásra fordítja felém az értelmes tekintetét...

"Anyák napja van ma...."

Persze nem nagy ügy; Mondhatni mindennapos. Csak annak illusztrálására tettem be, hogy azért nem kell ahhoz 3m/s2 lassulás, hogy az az elsőbbség nem megadottnak legyen tekinthető. Megint más az eset, ha sűrű forgalomba történő kihajtásról van szó. A tekintet arra fordítása azonban ott is üdvözlendő. Ez pedig a sima parasztság kategória.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26815)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26849

Kérdés:

itt a gyalogosoknak van-e elsőbbsége? (Szerintem ott sem lehetnének, tehát nincs...)

Ugyanez hátulról:

Látszik, hogy balra az öreg még utánam is néz és értetlenkedik, pedig még elsőbbséget is adtam (kivéve a beszélgető/ ácsorgó  öregurakból álló csioportnak)

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26848

Így van!

Ezért nem értem, hogy pl. Miskolc és Szirma között kiépítettek egy frankó kerékpárutat. (Köze nincs a járműforgalomhoz, több méterre a "kukoricásban" megy , - nagyon helyesen, egyébként. Viszont Szirma felől ugyanakkor felfestettek egy kerékpársávot is az úttestre. Máig nem értem, hogy mijafaxnak ????!

Sajnos  gugli örsz-ön még a megépítés előtti állapot van; Nem tudom belinkelni.

Az is igaz, hogy a felfestést mintha hagynák lekopni, no de akkor is ott van még, haloványan.

Előzmény: Törölt nick (26846)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.11 0 0 26847

(megint) Nem kötözködésből, csak eszembe jutott: a Főútvonal(-at jelző) táblát jellemzően nem rakosgatják ki minden útkereszteződés után, pedig az út marad főútvonal...

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.10 0 0 26846

Pontosabban ez nem is úttípus jelző tábla... hanem UTASÍTÁST(parancsot) adó!

Azaz nem azt mondja, hogy az út egy kerékpárút.

Hanem arra utasítja a kerékpárost, hogy a kezdete táblát meglátva >> AZON az úton haladjon tovább.

Amit a  tábla KIJELŐL neki.

Azaz ott és onnantól  KÖTELES arra az útra áttérni!

A vége tábla pedig azt jelzi, hogy onnantól már mehet másik úton is...

Vagy maradhat azon is, de nem köteles már maradni.

-----

Mivel utasítást ad (azaz kötelező) ráhajtani, onnantól a kerékpáros csak ott mehet, a többi jármű számára szolgáló úttesten pedig nem. Kivéve persze a KRESZ adta kivételt (ha éppen alkalmatlan a használatra a kerékpárút).

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.10 0 0 26845

Az úttípus tábla csak a következő útkereszteződésig él.

Különben a másik út ágról érkező nem menne szembe a táblával és nem tudná milyen útra is hajt rá.

Előzmény: tanárnéni kedvence (26843)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.10 0 0 26844

Az önkormányzat az illetékes azon az úton, igen jó eséllyel.

Ha nem akkor meg elárulják, hogy ki.

Előzmény: tanárnéni kedvence (26843)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.09.10 0 0 26843

Melyik szabály szerint ér véget egy kerékpárút az útkereszteződéssel?

Behajtani tilos - megtaláltam a google képén, hogy mire gondolhattál. Rég nincs az már ott. Ha van is tábla, akkor fekete fóliával letakarva az út jobb oldalán. Ha érdekel, akkor megnézhetem neked, hogy a behajtani tilos tábla van-e lefóliázva vagy a kerékpárút tábla. :)

A képen viszont az úttest közepén van, ami ugye nem érvényes, amint tárgyaltuk.

Jelenleg erről az oldalról egyértelműen ki van táblázva, hogy kerékpárút.

Itt meg egy-két hete indokolatlanul leszúrtak egy zsákutca táblát a bringaút közepére. Szerintetek hol lehet kezdeményezni, hogy távolítsák el?

Előzmény: Törölt nick (26842)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.10 0 0 26842

Pontosan milyen szabály alapján?

Mivel útkereszteződés van és utána MÁR NINCS kint a kerékpárút tábla.

Mi nem érthető ezen?

----

He?

A telephelykapu után ott a behajtani tilos...

Előzmény: tanárnéni kedvence (26841)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26841

Akkor mi más lehet még mint járda?

Erre vagyok kíváncsi.

Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része; a gyalogút azonban nem járda.

Az egy-két méter aszfalt, ami kerékpárutat másik úttesttel összeköt, ugye valószínűleg nem felel meg ennek?

Azonban az ott egy kereszteződés.

Ahol aztán emiatt mégis véget ér a kerékpárút...

Pontosan milyen szabály alapján?

Onnantól viszont csak gyalog ebből az irányból.

He?

Előzmény: Törölt nick (26828)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26840

Magyarország, már semmin sem csodálkozom, de tudsz képeket mutatni róla?

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26833)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26839

nem...

Előzmény: Mr Reacher (26838)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26838

Az a lehajtónál lévő bal oldali tábla nem lehet, hogy a továbbhaladó jobb oldali táblája?

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26836)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26837

Ettől még hivatkozhatsz rá balhé esetén, hogy "nem volt kitáblázva" mivel csak a szabályos táblázás bír jogi erővel is.

Főleg egy jogállamban...

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26836)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26836

Gondolom, ennek az az értelme, hogy pont eltakarhatja előled egy kamion, pl.

Viszont autópálya lehajtónál ugyebár (amilyenen én láttam bal o-i seb.korl. táblát), ott nem jöhet szemben kamion; És hasonlóan nem takarhatja el a táblát semmi a kerékpárúton sem...

Előzmény: Mr Reacher (26834)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26835

Akarom mondani, a megállni és várakozni tilos tábla lehet bal oldalon is hatályos.

Előzmény: Mr Reacher (26834)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26834

A bal oldalon lévő tábla önmagában hatálytalan.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26833)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26833

Biztos, hogy ekkora jelentősége van, melyik oldalra teszik ki a táblát? Autópályás lehajtónál nem ritkán látok 80-60-40-es seb.korl táblát bal oldalra kitéve.

Előzmény: tanárnéni kedvence (26825)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26832

Azért elég elképesztőnek tartották a néni érvelését. Mint embert nem bántották (egyébként), - sőt! Viszont, mint közlekedésben részt-vevőt: nem tartották "képben lévőnek".

A jutyúbos kommentekben rengetegen megvonnák a jogsit az idősektől. (Basszus, van, aki 55 éves kort mert leírni (biztos tini, még...))

Azért maradjunk annyiban, hogy Walter Röhlr pl. jövőre lesz 70 éves ... és lehet róla up-to-date videókat nézegetni.

Van ott még reflex. Nők között Michéle Mouton 65 éves, de mellé is be mernék ülni... sőt szeretnék.

Előzmény: wdriver (26831)
wdriver Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26831
végül nem mondtak róla semmit, csak belehallgattak.
wdriver Creative Commons License 2016.09.09 0 0 26830
na nénis esetet most tárgyalják morning showban..
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26829

Itt ugye nincs vége a kerékpárútnak, mert nem a jobb oldalán van a tábla?

Szigorúan véve, így van nincs táblázva a vége.

(a bal oldalra rakott tábla miatt)

Azonban az ott egy kereszteződés.

Ahol aztán emiatt mégis véget ér a kerékpárút...

A kereszteződés után lévő útszakasz elején viszont NINCS kerékpárút tábla kirakva.

Az tehát normál út, nyilván azért, hogy a telephelyre be lessen jutni autóval is.

Onnantól viszont csak gyalog ebből az irányból.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26828

- az úttesttől felismerhetően elkülönül

- burkolt

- nem kerékpárút, nem gyalogút

- nem parkoló/várakozóhely

Akkor mi más lehet még mint járda?

Előzmény: tanárnéni kedvence (26826)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26827

Itt ne kerékpározz ! Nagyon veszélyes környéknek látszik. ;-)

A válaszod egyébként TÖKÉLETES!

A feltett kérdéseden meg még gondolkodom.

tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26826

Pont ez a kérdés, hogy honnan tudod, hogy járda? A leszállás ugye annyira életszerű, mint hogy tolod a gépjárműved a zebrán. Akkor inkább kerülök egy utcával.

Előzmény: Törölt nick (26778)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26825

Na már megint hülyeségeken vitatkoznak, amikor egy érdekes kérdésem lenne. ;)

Ugyanaz a Vasmacska környék jó lesz kezdetnek, amit múltkor is mutattam.

Itt ugye nincs vége a kerékpárútnak, mert nem a jobb oldalán van a tábla? (Északról még vége tábla sincs.) Így az utána jövő úttest már egyszerre kerékpárút és valami más. Mik az elsőbbségi viszonyok? Mi változna, ha a tábla az kerkpárút jobb oldalán lenne?

Melyik esetben merre kell irányjelzést adnia a kerékpárosnak, ha délről északra halad tovább?

De jó lenne, ha a KRESZ-re alapozott válaszokat kapnék, nem a magyar virtusos dögöljön meg a bringás stílusban.

"Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része; a gyalogút azonban nem járda."

Ezek szerint ugye a kerékpárút nem járda és a gyalog-és... sem). Tehát ami a vége után van, az mi?

---

A te felvetésedre: a jobb oldali az valami szabálytalan alkotás, valószínűleg egy kerékpársáv lenne, de hiányzik a sárga vonal nagy része, úgyhogy csak kb. egy bringányi a teljes hossza. És jó nagy marhaság, mert minek? Csak, hogy veszélyesebb legyen jobbra kanyarodni gépjárművel? Ugyanis azzal elsőbbséget kell adni a kerékpárnak.

A KRESZ szerint "kerékpársávon csak kerékpárral szabad közlekedni", és ennek kicsit ellentmondva "Ha az úttest menetirány szerinti jobb oldalán kerékpársávot jelöltek ki, a jobbra bekanyarodásra - a kerékpár forgalom akadályozása nélkül és ha burkolati jel ezt lehetővé teszi - a kerékpársáv igénybevételével kell felkészülni." Ez mit is jelent? Ha szaggatott a sárga vonal, akkor szabad ráhajtani? Hát itt csak a kereszteződéstől szaggatott, tehát előbb akkor nem szabad.

A bal oldali nyitott kerékpársáv.

"A nyitott kerékpársávot - az egy irányban vagy egymással szemben közlekedő járművek egymás mellett történő elhaladás ezt szükségessé teszi - más járművek is igénybe vehetik, az irányváltoztatásra vonatkozó szabályok megtartása mellett."

Tehát ha a balra kanyarodó jármű elfér, akkor mellé kell zárkózni. Ha meg csak úgy fér el, akkor rá is hajthat, természetesen az elsőbbségi szabályok betartásával.

"A jobbra bekanyarodást a nyitott kerékpársávról kell végrehajtani."

Ez ide nagyon nem jó. Elfelejtették megemlíteni, hogy csak a jobb oldali nyitott kerékpársávról. :)

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26779)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26824

Meg az is gumiszabály, hogy "nem kényszerítheted hirtelen fékezésre, vagy irányváltoztatásra", mert nem egyformák a sofőrök.

Amit ugyanis én egy kis decens fékezéssel és icipici irányváltással megoldok (felismerve, hogy 80 cm-re a tapló BMW-s mögött még simán elsuhanok) ; És hangulattól függően k.anyázással, nevelő szándékú dudálással, vagy éppen lexarással nyugtázva az esetet... na az, egy ilyen nénikének esetleg satufékbe, vagy vagy kormány elrántásába fog kerülni (ovisok közé felhajtással a járdán).

Hetente többször mondogatom ismeretlen balfaszoknak (címezve), csak magamban, hogy "ejj szép-öcsém, de qva nagy szerencséd van, hogy itt most én jöttem és nem egy másik sofőr"... ;-)

Előzmény: Törölt nick (26817)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26823

... az nem megfelelő indok, hogy neki fekete BMW-je meg piros baseball-sapkája + szőke plázacicája van...

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26821)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26822

Így van! (A STOP-sign kifejezés eléggé árulkodó, de az "amcsi" hanghordozás is.) Plusz egy ilyen korú, Mo-on nevelkedett néni a rendőr puszta látványától összecsinálná magát, nemhogy vitatzkozna vele. Anyukámék korosztálya mai napig kapkod a biztonsági övhöz, ha szemben elsuhan egy rendőrautó (amelyben ülő rendőrök tökéletesen leszarnak bennünket...) :-)

Előzmény: V.Gy. (26820)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26821

Azt hagyod ki az okfejtésből (és volt is ilyen kérdésem a motoros vizsgán), hogy INDOKA KELL LEGYEN annak, hogy, ha egyszerre értek a kereszteződéshez, akkor az elsőbbségre kötelezett téged bármiféle fékezésre kényszerítsen. Ilyen indok pl. a sűrű forgalom. Az elsőbbség, ahogy a neve is mutatja: el(s)őbb(i) áthaladást enged a védett útvonalon haladónak. Olyan nincs, hogy - ÜRES KERESZTEZŐDÉSBEN, AHOL CSAK KETTEN SZEREPELTEK - ha te nem lassítanál, akkor ütköznétek... és így végül "elsőbben" ő halad át, mert "NEM IS KELLETT TENEKED OLYAN NAGYOT FÉKEZNED". Ez maga az elsőbbség MEG NEM ADÁSA. Próbáld ki KRESZ / forgalmi vizsgán.

Az, hogy sűrű forgalomban kidughatod az orrod lassan és ezzel átmenetileg feltarthatod a kereszt forgalmat, mert különben ott rozsdásodna rád az autód, az OK... Bár - meg kell mondjam- azért vér kell a pucába ehhez is.

Előzmény: Törölt nick (26817)
V.Gy. Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26820

Biztosan Ti is tudjátok: az USA-ban sok olyan kereszteződés van, hogy mindenkinek STOP-sign-ja van... és aki előbb ér oda, azé az előny. Mintha a néni is ilyen indokok mentén érvelne...

Igen, úgy tűnik. Ez a HSZ eléggé valószínűen írja le az esetet:

"Eltartott egy ideig, amíg leesett, ami a türelmes rendőrnek nem. De itt a hozzászólók többségének sem. Akkor világosodtam meg, amikor a hölgy többedjére is azt mondja, hogy nem állt ott senki. Tehát ő nem tudja értelmezni, hogy ez nem egy egyenrangú kereszteződés. Jön, megáll a stop táblánál, szétnéz ÉS NEM ÁLL SENKI jobbról! Tehát mehet, mert ő ért előbb a kereszteződéshez. Lehet, hogy jön valaki jobbról, de annak úgyis meg kell majd állnia - gondolja. Azt hiszi, hogy itt mind a négy irányból meg kell állnia mindenkinek. Nem érti, hogy ez egy VÉDETT kereszteződés. Nem érti mit mond a rendőr, mert nem érti a védett út fogalmát. Ezért beszélnek el egymás mellett. Lehet, hogy tényleg az USA-ból jött? Tudom, ez nem mentség, de akkor lehet, hogy mégsem az életkora a probléma"

Persze ez nem menti a nénit, hiszen itt közlekedett, itteni szabályok vonatkoznak rá. Csak segíthet megérteni, miért ragaszkodik ahhoz, hogy ő nem csinált semmit se rosszul.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26805)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26819

A néni egyetlen egy PONTOT figyelt, útszakaszt egyáltalán nem. Azt sem érti, amikor a rendőr megpróbálja elmagyarázni, hogy ott nem kell megállnia a védett útvonalon jövőnek. (Egyébként, jómagam le szoktam lassítani, szinte a megállásig a sárga villogós kereszteződésekben, - akkor is, ha elsőbbségem van, mert sok az ilyen/és ehhez hasonló "nénike", vagy "májer".) 

Egyszer sem hivatkozik a néni a másik gyorshajtására, vagy, hogy egy szakaszon nem látott autót. "Nem állt ott senki !"

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26818)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26818

Jujj; Meghallgattam még egyszer. Ez a néni NAGGGYON-NAGGGYON GÁZ !!! 

Fogalma nincs, hogy hol a STOP tábla, miért villog a sárga és azt várta, hogy ha jobbra tekint (egy kicsit), akkor ott fog ÁLLNI valaki, akinek esetleg elsőbbséget kell adnia. Ha nem áll, ott, akkor át lehet cammogni... Fogalmatlan a néni. Kár védeni.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26817

Kellett-e erősen fékezned miatta?

Ha igen >> nem adta meg az elsőbbséget.

Vagy

- nem kellet egyáltalán lassítani

- elég volt csak a gázelvétel-motorfék

- elég volt egy egész enyhe fékezés

- kellett fékezni, de nem hirtelen és erősen

Ez esetekben megadta az elsőbbséget.

Az első tiszta ügy.

A második kicsit bosszantó.

A harmadik már bosszantó.

Az utolsó már igazából pofátlanság... de még nem szabálytalan a szigorúan vett KRESZ értelmében.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26815)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26816

lehet neki 70 lehet 50 60 80 is lakott területen is.

???

Szerintem: NEM lehet... 50 km/h fölött a kereszteződésben.

Mivel a limit emelő tábla hatálya max a kereszteződésig tart!

Azaz a kereszteződésen nem lehet csak max 50-el áthaladni a KRESZ értelmében lakott területen.

Lakteren kívűl is ez van ott >> max 90-re kell számítani.

Előzmény: wdriver (26799)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26815

Figyu...!

Olyan eset nincs, hogy nem adják meg az elsőbbséget... és ez 100%-ig nem frankó?

Ma is volt egy ilyen BMW-s suttyó(m). Jobbról, de macisajtos szituból hajtott elém, kb. 10-15 méterről, úgy, hogy felém (balra) nem is nézett. (Egyszer sem fordította arra a fejét, - láttam.) Nem mentem gyorsan, mert épphogy csak elindultam az utcánkból. Kicsit azért rádudáltam (már gyakorlatilag a "szájában".) Persze, hogy magyarázni pofázni kezdett. Majd vágok be róla képeket. Elöl, hátul kamerával veszem az összes eseményt ;-)

Előzmény: Törölt nick (26814)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26814

Két esetre ágazik el a kérdés...

1.

A belátható útszakasz ELÉG hosszú az erős fékezés nélküli megálláshoz a szabályos tempóval vagy nem sokkal többel haladva.

Ilyenkor, ha kihajtasz elé, mert szabadnak látod az utat és mégis beléd áll... akkor közös  lesz a buli.

(limit 50 esetén a 80-90 már jó eséllyel közös bulit jelent)

2.

A belátható út szakasz NEM ELÉG hosszú....

Ekkor nem hajthatsz ki a KRESZ szerint.

Csak segítővel vagy más módon meggyőződve róla, hogy be fogsz férni elé erős fékezésre kényszerítés nélkül.

Előzmény: wdriver (26813)
wdriver Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26813
nehéz ügy ez,extrém esetek igen.. de néha előfordul. de ha nekemjönne egy autó vagy motor akit nem láttam és tényleg 150nel jött.. bár az már más eset ha már kikanyarodtam és hátulról száll belém. szóval ezerrel jön bármi, nem látom mert fa, stb és belátható útszakaszon még senki.. mindegy nem bonyolítom, ahhoz nagyon gyorsan kéne jönnie hogy oldalról találjon el és én ne észleljem hogy jön.. inkább az lenne hogy már kinn vagyok gyorsítok és úgy áll belém mert nem tudott lefékezni. sose legyen ilyen ...
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26812

Szakértő bizonyíthatja azokat, amiket leírtál. Azután jön egy ellenszakértő. Mindez a polgári igény (pénzbeli kártérítés) megítélésében számít. Bétékáilag mindkét felet megmázsálják.

Extrém eset. Nem adod meg az elsőbbséget. Nekem nincs bekötve a biztonsági övem. A baleset következtében meghalok. Téged halált okozó miatt fognak elítélni függetlenül attól, hogy bebizonyítod, ha bekötöm magam, életben maradok.

Előzmény: wdriver (26811)
wdriver Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26811
csak gondolkodás szinten: mi van ha aki főúton megy és csatt után kiderül hogy ivott egy sört. vagy csontig kopott gumival közlekedik, és rámondják hogy jó gumival meg tudott volna állni. vagy szabálytalanul álló autótól nem látok ki, nagyon lassan tolom ki a kocsi orrát és aki főúton jön nézi hopp úgyis javítani kell a kocsija elejét és nekemjön direkt :-) akkor azért gondolom büntetés lesz másiknak is hisz valahol ő is tehet róla hogy ütközés lett. vagy ha félrefog a féke vagy mindegy tehát valami műszakilag nem kerek az autóján.. oké oké elsőbbséget meg kell adni. tudom. csak hangosan gondolkodom. ilyenkor jön az hogy na én nem ismerem el, stb mert hirtelen került oda.. és akkor kivizsgálják az esetet? jön a féknyom mérés, keletkezett kár mértéke, vagy erre nem költenek ha én bemondom hogy nem is láttam a főúton jövő autóst?
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26810

Csak a videó alapján nem eldönthető a vita, mert lehet igaza akár a néninek is.

Az az érvelés, ugyanis hogy: ha ütköztek, akkor biztosan csak ő lehet a hibás >> téves.

Ritkán, de van/lehet más eset is...

Az extrém gyorshajtás az egyik ilyen eset pl.

Ennyi.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26806)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26809

szeva

x

Előzmény: Törölt nick (26808)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26808

Mivel nem vagy itt senki, ne akarj moderálni senkit...

Tudod ide bárki azt ír amit csak akar.

Te pedig max a moderátort kérheted meg, hogy lépjen rá valamit.

Na szeva!

Előzmény: Mr Reacher (26803)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26807

és meg  = én meg

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26804)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26806

Ha már jogászkodás:

ha én a védett útvonalon haladó ügyvédje lennék, kérnék a néninél egy látás-, hallás- és reflex vizsgálatot*...

Asszem eddig tartana a néni "érvrendszere" :-) (De lehet, hogy a jogsija is...)

*az ügyfelemnél meg egy hitelesített kamera felvételt a hivatkozott gyorshajtásról ...

Előzmény: Törölt nick (26797)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26805

Biztosan Ti is tudjátok: az USA-ban sok olyan kereszteződés van, hogy mindenkinek STOP-sign-ja van... és aki előbb ér oda, azé az előny. Mintha a néni is ilyen indokok mentén érvelne...

Csak hát, itt nem ez van.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26804)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26804

Nem akartam eddig beleszólni...; Ne én legyek mindig a kötözködő, "élhetetlen".

A japofan által leírtakban van némi igazság, de csak addig releváns, amíg ökölrázós, anyázós, majdnem összeütközős helyzetig jut el a történet (de még nincs ütközés). Akkor lehet(ne) méricskélni a lassulás meg a hirtelenség mértékét... Csak olyankor általában egy közös / előrehozott "Anyák Napjával" el van intézve az eset. (Nekem tegnap 2 ilyen is volt... Nem anyáztam, egyszerűen megelőztem 50-60-nal az előttem még 15-20-szal kigyorsítót, oszt jónapot!.)

Amikor viszont már ütközés van, akkor mi a bánatnak beszélünk arról, hogy kényszerítette-e (és mekkora) lassulásra??? Japo...! Hát mi lenne nagyobb lassulásra kényszerítés, minthogy a karosszériák találkozása lassítja le a járművemet ??? Hmmmm ? 

Sokféle történet lehet: elképzelhető, hogy a kedvezményezett/védett útvonalon haladó éppen csak SMS-ezik, lehajol az elgurult Cola-ért, neveli a gyereket hátrafordulva, elbambul, -alszik, stb. de a leggyakoribb, hogy még-ha gyors(an) hajt is,  figyeli maga előtt az utat. Olyan biztosan nincs, hogy megyek 80-nal.... elémcammog egy balfasz és meg nyomom tovább a gázt, hogy "elsőbbségem van, köcsög!"  Ez a helyzet biztosan életszerűtlen (bár nem szeretem ezt a kifejezést.) Olyan ez mint a pislogás: REFLEX szerűen satuzni fogsz, ha látod, hogy neki fogsz menni. Hagyjuk már, hogy a Biztosító, meg direkt káresemény ...

Egyébként a gyorshajtók szoktak általában jobban/élesebben figyelni... Kevésbé alszanak. Még a(z általam is) sokat szidott "donorbiciklisek" is hihetetlenül messzire és élénken figyelnek. Volt olyan ifjonc időszakom, amikor 200 km/h felett közlekedtem a pályán rendszeresen (Sopron-Miskolc 3 óra, szitáló hóesésben, tankolást is beleszámítva) ... MEGBÁNTAM!... de soha nem volt elalvás közeli vészhelyzetem és kb. 1 km-rel előre tudtam minden egyes kamion és Suzuki szándékát.

Most, hogy már családapásan vezetek - állandóan kerülget a figyelem-(és egyéb;-))- lankadás veszélye. 

Szóval visszatérve: a védett útvonalon (mégha gyorsan is) jövő valószínűleg látta az eseményeket, a néni meg nem. És nagy valószínűséggel azért, mert nem jó ritmusban, sebességgel és nem jó helyre figyelt/ illetve tekintett. Esetleg kitakart neki valami (nekem már takart ki csúnyán az A oszlop... van ilyen.)

Jó az egyik komment: elképzelhető, hogy a néni "amerikás", mivel használta a Stop-sign kifejezést (ami azért nem minden magyar mamira jellemző)... és az ottani (4-STOP-táblás) szabályok szerint csak a torkolatig - vagy azon nem sokkal túl - tekintett. Nem látta a jobbról érkezőt, mert nem jó helyen kereste.

Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26803

Nem akarod befejezni a trollkodásodat?

Előzmény: Törölt nick (26802)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26802

...és pont ez nem biztos.

Ütközhettek más okból is.

Előzmény: Mr Reacher (26801)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26801

Ahogy a rendőr is elismételte neki n plusz egyszer: ha ütköztek, akkor nem adta meg az elsőbbséget.

Előzmény: Törölt nick (26800)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26800

...és nénike pont ilyesmit magyaráz a videón.

Hogy amikor ő elindult akkor MÉG sehol senki nem volt akinek elsőbbséget kellett volna adnia.

---

Nem véletlenül van a HIRTELEN kitétel az elsőbbség fogalmában.

Előzmény: wdriver (26799)
wdriver Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26799
amikor bárki kihajt egy főútra, macisajt vagy stop tábla vagy elromlott lámpa, nagyon nem tudja hogy az elsőbbséget akinek megadja, éppen mennyivel mehet. lehet neki 70 lehet 50 60 80 is lakott területen is. szóval az nem állja meg a helyét hogy arra számít hogy nem gyorshajt,stb. sebességnek semmi köze ahhoz hogy aki jön annak elsőbbséget kell adnom. az azt jelenti hogy engedem menni előttem. ha meg messze van akkor nincs elsőbbségadás megvalósulás. :-) de akkor is fel kell mérni hogy mikor ér oda. és mondom, nem lehet tudni hogy neki mennyi a megengedett. japo írtad hogy extrém gyorsan, hát nem tudom. mi van ha váci útra kanyarodnék, sehol senki, egyszercsak 200zal odaér egy motoros. ilyenkor valóban nem tudnám megadni az elsőbbséget... az is igaz..
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26798

Most én kérdezek vissza. Neked van jogsid, vagy csak elméletileg okoskodsz?

Ütközés akkor történik, ha valamelyik fél ott volt, miközben nem lehetett volna ott. Az elsőbbség kérdését meg lehet állapítani. Ha valaki ezt elmulasztotta, az egy objektív feltétel. A gyorshajtás megítélése nem 100%-ig objektív. Ha nincs hitelesített mérőeszköz (márpedig nincs), akkor csak közvetett módon lehet megállapítani az esetleges vétkességet. Szakértő, ecet, izé, babkaró.

Mondok neked egy másik példát. Autópályán két autó halad egymás mögött a belső sávban. Az hátul haladó villog, mert gyorsabban szeretne haladni. Az elől haladó pedig azt gondolja, hogy 130-cal megyek, hagyj békén. Ki a nagyobb farok? Az elől haladó. Ő megszegi a jobbra tartási kötelezettségét. Nem hivatkozhat arra, hogy a megengedett maximális sebességgel halad. Egyrészt nem önkéntes rendőr, hogy a maximális sebesség betartásáról kellene gondoskodnia. Másrészt nincs birtokában hitelesített műszer, amellyel az esetleges gyorshajtást megállapíthatná.Lehet, hogy nem is maximális sebességgel halad.

Előzmény: Törölt nick (26797)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26797

HA nem kellett hirtelen fékeznie akkor meg is kapta!!!

----

Más a helyzet ha ütközés lett belőle.

Ekkor vizsgálni kell a sebesség és távolság adatokat is.

Pont azért mert az érkezőnek is KÖTELESSÉGE a baleset elkerülése!!!!

Azaz mindent meg kell tennie annak elkerülése érdekében...

Nem rongyolhat bele a másikba az elsőbbsége okán sem.

Ráadásul enyhe fékre/kormányra számítania kell az elsőbbsége esetén is.

Csak hirtelenre nem.

Nem hivatkozhatsz arra, hogy a másik gyorsan ment.

Számtalan ítéletet találsz a jogtárban, amiből kiderül, hogy: de!

Mivel a jogszerűen várható sebességnél jóval gyorsabb közeledésre nem kell számítani.

Persze ha felismered, hogy "ez jön mint állat" akkor már nem mehetsz ki elé.

De, ha nem ismerted fel és kimentél elé, akkor hivatkozhatsz rá... és közös lesz a buli minimum.

pl. biztosan nem ismerhető fel, ha a belátható út szakasz csak a szabályos tempó esetén elég az érkező számára féktávnak.

vagy ha a sor mögül kivágódva kezd előzésbe/váltsávot.

Ilyen esetekben egyedül a gyorshajtó viszi el a balhét.

Mondom: az elsőbbség nem abszolút jog.

Csak akkor az, ha már a hirtelen fékezés távolságán belül van a védett.

Előzmény: Mr Reacher (26795)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26796

ez meg, hogy "kimehetek eléd", olyan esetben állja meg a helyét,

Megmutatod, hol van korlátozó feltétel a KRESZ-ben?Arra, hogy mikor igen és mikor nem...

A korlát csak a HIRTELEN fékezés/kormány tiltása.

Azaz bármikor jogszerű egy lassításra kényszerítés a védett érkező számra, max nem szimpatikus.

Pl. sávváltáskor gyakori is ez.

És hiába háborog a másik >> teljesen rendben van a KRESZ alapján.

Előzmény: selgir (26792)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26795

A helyszínelési és a bírósági gyakorlat azt erősíti, hogy az elsőbbséggel rendelkezőnek elsőbbsége van. Színezhetsz, boldozhatsz, használhatsz nagy betűket, kiabálhatsz, az elsőbbséget meg kell adnod. Nem hivatkozhatsz arra, hogy a másik gyorsan ment.

Előzmény: Törölt nick (26790)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26794

Vagy ennek a gyorshajtónak .... sikerült annyit fékeznie még, hogy csak kisebb ütközés lett belőle.

Vagy nem is volt gyorshajtó csak eleinte nem hitt a szemének, hogy a mami még mindig ott tököl előtte.

Netán direkt belement egy kicsit az elsőbbsége tudatában, hogy a biztosító újítsa fel a járgányát.

----

A konkrét sebességek és távolságok ismerete nélkül az eset nem eldönthető.

Az azonban biztos, hogy a rendőr részéről az érvelés hibás.

Mert nem biztos, hogy a néni a felelős.

Előzmény: selgir (26792)
selgir Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26793

persze, meg defenzív vezetés, meg tolerancia :) ez oké is!

Előzmény: Törölt nick (26791)
selgir Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26792

ezzel nagyjából tisztában vagyunk, most ugye a mamiról volt szó. 

a legutóbbi ilyen esetnél meghalt egy motoros, aki extrém sebességgel jött. vesd össze ezzel a sztorival! a mami egyben van, kiszállt az autóból...

ez meg, hogy "kimehetek eléd", olyan esetben állja meg a helyét, mikor tényleg nagy forgalom van, balra szeretnél fordulni, jobbról senki, de balról épp odaérne a tömeg...

mert ha sehol senki az úton, és fékezésre, lassításra kényszerítesz, akkor súrolja a taplóság határát:)

ha (ahogy mondod) gyorshajtásból adódik egy baleset, akkor megosztják a felelősséget, megfelelő arányban

Előzmény: Törölt nick (26790)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26791

Az elsőbbség meg van adva >> ha nem kell HIRTELEN fékezni a behajtó miatt.

Attól, hogy jössz én még bemehetek eléd.

Lehet, hogy meg is kell állnod miattam...

HA! nem kell hirtelen fékezned akkor ez rendben is van.

Előzmény: selgir (26787)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26790

HA megtudod... de ha extrém gyorsan érkezik, akkor nem tudu megadni, mert megtéveszt!

Ekkor bizony ő is okozó lesz  és el is meszelik érte.

Tudod: BIZALMI elv!

Miszerint a másik is betartja a szabályokat és ezzel számolhatsz.

A bizalmi elv pedig mindaddig érvényes, amíg fel nem ismered, hogy: hoppá a másik egy szabálytalankodó barom.

------

Mégegyszer: állításoddal ellentétben az elsőbbség nem abszolut jog!

Kimehetek eléd, ha neked nem kell HIRTELEN fékezned !!!! miattam.

Azaz lassításra, sőt megállásra is kényszeríthetlek, csak hirtelen fékezésre nem.

Ízlelgesd csak ezt... a KRESZ-ből.

b) Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben.

Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett

nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének

hirtelen megváltoztatására.

Előzmény: Mr Reacher (26788)
selgir Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26789

na meg ez: de hát nem állt ott senki!

mivan??? jobbkezes ez vagy mi? mami nem volt képben egyáltalán...

Előzmény: Mr Reacher (26788)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26788

Tökmindegy, hogy milyen sebességgel halad az, aki védelmet élvez. Neki meg kell kapnia az elsőbbséget.

Előzmény: Törölt nick (26786)
selgir Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26787

szinte kizárt! ha figyeled a mamit, nincs képben...

ha a másik gyorsan ment, elsőbbséget akkor is adni kell! ha meg akkora tempóval jött, amire gondolsz, akkor a mamit a mentősök kérdezgetnék :)

nem vagyok helyszínelő!

Előzmény: Törölt nick (26786)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26786

És mi van

- ha tényleg MÉG elég messze volt, amikor a néni behajtott elé >> azaz megadta neki az elsőbbséget.

- ha jött mint állat és ezért ment neki a néninek, aki egyébként megadta az elsőbbséget,

mert a KRESZ szerinti/közeli tempóval megtudott volna állni a gyorshajtó baromállat...

Előzmény: selgir (26785)
selgir Creative Commons License 2016.09.08 0 0 26785

szerintem meg birka volt, csőlátással...

Előzmény: V.Gy. (26782)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26784

Hirtelen fékezésnek a bírói gyakorlat cirka 3,5 m/sec2 lassulás fölött veszi a fékezést, ami azért elég erős ám!

Szóval az elsőbbség NEM abszolút jog, bár szinte mindenki azt hiszi.

Gázelvételre és enyhe fékezésre, sőt megállásra is kényszeríthető az akinek amúgy ... elsőbbsége van.

Csak erős (azaz hirtelen) fékezésre nem!!! kényszeríthető.

Előzmény: Törölt nick (26783)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.07 -1 0 26783

Az elsőbbség adás megtörtént, ha  NEM KELLETT hirtelen fékeznie a néni miatt akkor MEGADTA az elsőbbséget.

Akkor is, ha emiatt aztán akár meg kell állni a védett úton érkezőnek.

Szóval rendőr hülye... ha nem féktávolságon belül hajtott elé.

----

b) Elsőbbség: továbbhaladási jog a közlekedés más résztvevőjével szemben.

Azt a járművet, amelynek elsőbbsége van, az elsőbbségadásra kötelezett

nem kényszerítheti haladási irányának vagy sebességének

hirtelen megváltoztatására.

Előzmény: V.Gy. (26782)
V.Gy. Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26782

Itt egy videóban előadott kis szabályértelmezési csörte (sárgán villogó és STOP):

Magyarország leghiggadtabb rendőre sem tudta elmagyarázni ennek a néninek, hogy nem adott elsőbbséget, amikor kellett volna

Nem tudom, ti mit "olvastok" ki belőle, de nekem a néni (némileg zavaros) magyarázatából az jön le, hogy az elsőbbséggel rendelkező autó bizony lehet hogy nagyon nem 50-nel jött, és ő (a néni) nem tudta felmérni, hogy hamarabb odaér, mint várta (illetve nem is látta még, amikor elindult, mert sokszor mondja, "ott sem volt"). Tipikus, mint a 150-nel "ballagó" motorosoknál, akik elé kimennek a "szabálytalanok". Persze nehéz igazságot tenni a beszélgetés alapján, csak nekem van egy ilyen halovány érzésem.

Ettől még a rendőr türelme tényeg elképesztő, és le a kalappal. :-)

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26781

Nem akarlak már cukkolni..., de tudod mi az érdekes?

...

Csak azt mondja a szabály, hogy irányjelzést kell adni, de nem határozza meg, hogy merre !!!

:-)

Előzmény: Törölt nick (26765)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26780

Navazze: EGYETÉRTÜNK !!! ;-)

(Egyébként már nem először) :-)))

(pedig nem is olvastalak, - előbb)

Előzmény: Törölt nick (26778)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26779

Guglizz már be egy ilyet, lécci, mert fáradt vagyok most elképzelni. Szerintem a kerékpárosnak - ha minden kötél szakad -, végső soron még mindig ott van a "tolás", mint lehetőség. ;-) Persze gyalogossá sem változhatsz át minden helyzetben.

Ha viszont kerékpár(sáv)...

https://www.google.hu/maps/@48.1013618,20.7975667,3a,75y,90h,77.78t/data=!3m6!1e1!3m4!1sKTyP3hPH3ElmlOoviBPaqw!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1

Ez egy egyirányú utca "kifelé". (Szemben megengedett kerékpár forgalommal, - amivel egyébként nekem semmi bajom nincs...)

A kérdés: hová kell sorolni a kihajtás előtt balra, illetve jobbra kanyarodáskor ? (A kis vil.metál-zöld autó látványosan rossz helyről kanyarodik balra, - mint kb. 10-ből 8-an...)

Konkrétabban: ráállsz/-sorolsz a kerékpár-sávra, vagy mellé... ???

Előzmény: tanárnéni kedvence (26777)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26778

A kerékpár út vége után MÁR NEM kerékpárút van :-)

Ez a lényeg benne.

HA az éppen járda, akkor a tábla utáni szakaszon már úgy kell eljárni mint a járdán.

Azaz le kell szállni tipikusan és tolni a gépet... épp ezért teszik ki a keresztező úttestek elé.

Elsőbbség szempontból is gyalogossá változol.

Előzmény: tanárnéni kedvence (26777)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26777

Ha már ilyen nagy pörgés van, akkor kifejthetnétek, hogy a „Kerékpárút vége” és „Gyalog- és kerékpárút vége” tábla pontosan milyen hatással van. Mi az, ami a tábla után van? Járda? Kerékpározni azon nem szabad, ha az úttest alkalmas, így rögtön le kellene ugratni. :) Úttest? Gyakran közvetlenül útkereszteződés előtt vannak ilyen táblák. Hogyan befolyásolják az elsőbbséget az ilyen úton érkező kerékpárosra vonatkozóan?

További bonyolítás, ha az útrész egyik irányból kerékpárút, a másikból úttest. Több ilyet is láttam.

wdriver Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26776

na itt. google maps kép

hasonló mint amit tárgyaltatok, szituációk. balra kéne indexelni, közben meg kötelező haladási irány egyenesen tábla van kint.

tudom hogy így kell lennie, csak jogászkodom ha már.

a kötelező haladási irány tábla sem úgy van meghatározva hogy a nyíl irányába, hanem balra jobbra stb.

:-)

de nem boncolgatom tovább.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26773)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26775

Én is (szívesen) tanulok a fórumból. Pl. nem tudtam korábban, hogy lakó-pihenő/ sebesség-korlátozott/ övezetben minden út egyenrangú...

Előzmény: wdriver (26774)
wdriver Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26774
én is most frissítettem 2 éve, pont nagy A kat. miatt ;-) lassan betelik a kártya, majd vén fejemmel a nehézpót kellene.. egyelőre minek. :-) de ezek ellenére vannak furcsaságok, legutóbb nekem ez az azonos szintbeli keresztezés tett be, és ezért is jó ez a topik ;-) :-)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26773

Jól is teszed.... Az a lényeg, hogy lássák.

Majd, ha forgalomban vizsgázunk (én pl. nagymotorból legközelebb), akkor majd arra indexelünk, amerre szabályos (csak logikátlan) ;-)

Előzmény: wdriver (26772)
wdriver Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26772
az ilyen becsatlakozásnál én is szabályellenesen oda indexelek ahova rámegyek. pl. pesti rakpartra fentről megyek le, balra, nagyon kicsi szögben. itt is balra kéne index de jobbra tolom hogy lássák, pedig nem fogok jobbra élesen fordulni. ráadásul ott van besoroló sáv is pár helyen.
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26771

Még valami: 

úgy gondolom, hogy azért adunk irányjelzést, hogy a közlekedés többi résztvevőjét tájékoztassuk a szándékunkról. Másod és harmadsorban ugyanezért... majd utána jön (számomra) az a válasz, hogy a KRESZ miatt.

Töredelmesen bevallom, még az is előfordul velem, hogy éjjel 2 órakor az üres autópályán néha elmulasztom az irányjelzést pl. kihajtáskor, sőt néha megyek a vonalon is, sőőőőt (!), ha jobb az útminőség, akkor még a belső sávban is.

A 26751. hsz képéhez:

Ha bárki előttem, vagy balról érkezőként, nekem jobbról, - itt BALRA (netán semerre!!!) nem fog irányjelzést adni (csak simán megadja az elsőbbséget - utóbbi esetben), akkor biz' Isten nem fogom azt gondolni, hogy egy balfax, tudatlan, szabály-be-nem-tartó mazsoláról van szó.

Sokkal súlyosabban ítélem meg pl., amikor látok olyan autót, mondjuk az M3-ason BP felé Gödöllőnél, hogy tiszta por és dzsuva a hátsó ablaka. A hátsó ablaktörlője nem volt beüzemelve egy hónapja, de a pályán végig biztosan nem. Nem érdekli a belső tükör, a hátra látás, ... egyáltalán semmi önmagán kívül. Na mehet ez nekem bármilyen szabályosan: Ő a mazsola.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26753)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26770

Más:

Időközben ide (halálos baleset helyszíne) kitették a hiányzó STOP táblát. :-(

Egyébként itt sem elsősorban a tisztázatlan elsőbbségi viszonyok miatt halt meg valaki. Ez majd csak az ítéletet fogja befolyásolni. Sima gyorshajtás + a jobbról jövő figyelemzavara volt az ok. Utóbbi teljesen úgy viselkedett, mintha lett volna STOP táblája, csak nem látta az 1000-rel jövő motorost.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26621)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26769

Szükségtelen a személyeskedés, - szerintem. Egyébként 16 (igen tizenhat) éves koromtól van autóra (igaz, hogy először spec., majd 17 éves koromtól rendes jogsim) Most 47 vagyok. Folyamatosan vezettem az elmúlt 31 évben. Apám és nagyapám is oktató volt (ezért is lehetett korán oktatós jogsim = ha apám benn ült a saját oktatós autónkban, akkor vezethettem, - bármennyit / bárhova. Így jártam meg Samarával Németo-ot.) Előtte 14 éves koromtól már motoroztam. 4 éves  a jelenlegi autóm és 192.000 km van benne, de még egy másik autónkat is vezetem, úgyhogy 50.000 km/év. Volt olyan munkám, hogy gyakorlatilag folyamatosan autóban kellett töltenem a munkaidőm 50-60%-át. 3 éve levizsgáztam újra KRESZ-ből B125 jogsi-szerzés kapcsán.

Szóval van jogsim ;-)

Nézd, ez a fórum azért van, hogy a KRESZben felmerülő érdekességeket, nem egyértelmű, faramuci, vagy értelmetlen szabályokat (is) megbeszéljük. (Mert vannak ilyenek.) Különben elég lenne csak be-Copy-Paste-elni a legújabb KRESZ könyvet/ szabály gyűjteményt, oszt' menjen mindenki Isten hírével.

Az élet (hogy ne mondjam: a "való világ") viszont kicsit bonyolultabb. Hiába hiszed, hogy mindenre ott a KRESZ szabály... Sajnos nem. (Kicsit úgy érzem, mint, amikor a tini gyerekeimmel vitatkozom: állítják, hogy valaminek úgy kell lennie, ahogy az "opinion-leader-ek" mondták,  vagy le vagyon írva, csak sajnos ott az a fránya élettapasztalat.

Akármibe lefogadom, hogy pár óra (de lehet, hogy pár perc) alatt rajtakapnálak valamilyen KRESZ ellenes cselekedeten, - akárhogy ügyelnél az ellenkezőjére. Viszont lehet, hogy azt mondanám: jól tetted, hogy balra indexeltél, amikor jobbra kellett volna (a kRESZ szerint), vagy a franc se fog satut fékezni egy mezőgazdasági telepről, jobbról ácsorgó traktornak, akárhogy elbaxták a kitáblázást, és akármit is mond a telekkönyv. (Óvatos ettől még lehetsz...)

Nem buzdítok a szabályok lexarására..., ha ismernél, akkor ez egyértelmű lenne. Viszont nem a frissen, hibátlanul KRESZ-vizsgázott nebuló a legfrankóbb a közlekedésben; Mint, ahogy pl. Isten óvjon az egyetemről éppen csak kikerült ("mindenttudó", szabályismerő) dokitól is.

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26768

Szó szerint ezt akartam kérdezni...

Ha 400 méteres a kunkor a felhajtónál, akkor szigorúan végig jobbra indexelünk ? F...t.

Előzmény: selgir (26767)
selgir Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26767

és a 2. bekezdést autópálya lehajtónál végig figyelembe veszed? :)

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26766

Ennél 100% felismerhető első pillantásra is, hogy útkereszteződés van >> index e szerint.

A többinél gondolkodni kell, hogy mi is az az útkereszteződés.

k) Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.

Ezek a példák tehát mind útkereszteződések... a látszat ellenére is.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26760)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26765

Van neked jogsid?!

A körforgalomba behajtás ugyanis éppenséggel egy kivétel!!! az általános kötelezettség alól.

29. § (1) Aki járművel irányt változtat.... (másik útra bekanyarodik....)

(2) Az irányváltoztatást

- ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást -

a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26759)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26764

Akkor ennél a táblánál: jobbra index ??? Ez nem egy külön KRESZ rendelkezés ? (Most nem hernyózni akarok, mégha úgy is hangzik...) ;-)

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26751)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26763

Azért rendelkezik a KRESZ külön, mert oka van (sőt logikája). Én általában ezt keresem a szabályokban.

Előzmény: Mr Reacher (26761)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26762

NEM vált sávot: ezzel egyetértek, de csak azért mert egy milliméternyi sáv felfestés sincs a hídról-lehajtó és a te sávod között. Ezért írtam korábban, hogy szerintem a felfestéstől (is) függ.

Ha Te, nekem balról ( a felüljáróról) érkezel, és a STOP tábla előtt áll egy Taxi pl., akkor mi ad több információt neked: a bal index ("ki fogok eléd hajtani")?, vagy ha jobbra indexel ("esetleg meg fogok állni egy pillanatra és a kaputól felveszek egy utast") ?

Nekem ez előbbi.

Előzmény: Törölt nick (26757)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26761

A körforgalomba "behaladva" is totál egyértelműen jobbra kanyarodsz, mégse' kell indexelni.

De a körforgalomba behajtásra külön rendelkezik a kresz, hogy nem indexelünk.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26759)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26760

Ez sokkal simább ügy mint ez eddigiek :-)

Akkor a többi azért mégsem annyira "sima ? ;-)

Előzmény: Törölt nick (26758)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.07 0 0 26759

A körforgalomba "behaladva" is totál egyértelműen jobbra kanyarodsz, mégse' kell indexelni.

Vélek hasonlóságokat felfedezni a példákban (- a körforgalommal).

Nem az a totál egyértelmű, hogy jobbra kanyarodsz (egyébként az sem, mert először balra fogod a kormányt mozdítani, - inkább besorolsz, mintsem kanyarodsz), hanem, hogy nem tudsz másfelé menni, csak egy irányban. Akkor pedig minek az irányjelzés ? (Pláne egy kötelező haladási irány egyenesen táblánál...)

Én az utolsó példánál jobbra nem indexelnék (minek?, haladsz tovább a sávodban, csak elsőbbséget kell adni... És  A) azonnal balra indexelnék, ha vissza akarnék fordulni, illetve B) csak kicsit később balra, ha be akarnék sorolni az irányommal nagyjából egyezően tovább...

Előzmény: Törölt nick (26756)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.06 0 0 26758

Ez sokkal simább ügy mint ez eddigiek :-)

Ha balra akarsz ráfordulni a többsávosra akkor balra indexelsz.

HA tovább akarsz menni rajta, akkor a ráhajtásig jobbra, aztán a sáv váltáshoz balra.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26755)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.06 0 0 26757

NEM vált sávot.... csak bekanyarodik.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26754)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.06 0 0 26756

Itt totál egyértelműen jobbra kanyarodsz.

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 26755
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 26754

Jobbra index: jó, mert jobbra "kanyarodsz", csatlakozol  a forgalomba

Balra index: O.K., mert olyan, mintha sávot váltanál balra... ráadásul ez az irányjelzésed látszik is a balról jövő felől

Semerre sem: megint csak jó, mert a STOP tábla + köt.haladási irány azt mutatja, hogy "csak haladj tovább arra, amerre az egyetlen lehetőséged van"...

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 26753

És így ?

https://www.google.hu/maps/@48.1052949,20.805617,3a,75y,90h,72.15t/data=!3m6!1e1!3m4!1snRn8kkRfcEf_hRgBDixbqg!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1

Ez ugyan az a "szitu". A pár hsz-sal ezelőtt feltett "B" helyzet.

Kezdem azt gondolni, hogy itt indexelhetsz jobbra, balra, avagy semerre sem... Mindegyik jó....

V.Gy. Creative Commons License 2016.09.06 0 0 26752

Semerre, hiszen "kötelező haladási irány egyenesen tovább" van.

Avagy?

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.06 0 0 26751

Merre kell irányjelzést adni/ indexelni a következő táblánál?

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.05 0 1 26750

Ez egy másik eset a kereszteződés után lévő megszűnő sávval.

Itt nem a másik út forgalmába hajtasz be direktben... hanem egy újonnan csak neked megnyíló sávba.

...és aztán ebből kell sávot váltanod a sáv megszűnés miatt.

Ahhoz, hogy a záróvonal után sávot válts nyilván akkorra már balra kell indexelned.

---

A kereszteződésig viszont elvben jobbra kéne, de ennél a konkrét esetnél ennek semmi gyakorlati értelme nincs.

Mivel az, hogy balra kanyarodj ebben a kereszteződésben kizárt.

Azonban...

Elvi szinten előbb jobbra indexelsz, jelezve, hogy másik útra hajtasz kanyarodsz be.

Amikor megérkeztél a másik útra onnantól balra indexelsz, immár a sáv váltást jelezve.

Előzmény: tanárnéni kedvence (26749)
tanárnéni kedvence Creative Commons License 2016.09.05 0 0 26749

Például itt is? Ennek mi értelme is lenne? Hogy esetleg a mögötted jövő azt higgye, hogy nem akarsz felhajtani?

Előzmény: Törölt nick (26748)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.05 0 0 26748

Mindentől függetlenül jobbra kell, mert két külön útról van szó >> azaz: útkereszteződésről.

Előzmény: BringasLevy (26746)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.05 0 0 26747

Nos, a B is egyértelmű ...

EGYIK útról a MÁSIK útra haladsz, azaz jobbra BEkanyarodsz >> jobbra index.

...és ha nincs macisajtod/stoppod, akkor még elsőbbséged is van >> jobbkezet kapsz!

Mivel: KÉT KÜLÖN ÚTRÓL van szó.

Előzmény: arnoldj (26743)
BringasLevy Creative Commons License 2016.09.05 0 0 26746

Ha nincsen burkolati jel, vagy abból más nem következik, akkor szerintem jobbra kell indexelni mind a 3 esetben. 

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.05 0 0 26745

Bocs, csak 1 választ látok én is.

Én jobbra indexelek, de megértem a problémádat ... (különösen B esetben) Igazság szerint, ha kicsit is haladnak "szinte párhuzamosan", éles szögben a becsatlakozó utak, akkor én balra tartanám ésszerűnek (sávváltás). Döntsön az útburkolati jel: ha nincs közös ("párhuzamos") rész felfestve pl. záróvonallal, forgalom elől elzárt területtel, vagy szaggatottal, akkor jobbra, ha van: akkor balra. Továbbá az sem mindegy, hogyan folytatódik a sávod (pl. "elmúlik/elfogy", vagy gyorsító-sávod van utána, illetve, hogy a becsatlakozásnál mehetnél-e esetleg totál balra is (ritka, de tudok ilyet). Tehát, a lényeg, hogy kinek és milyen információt szeretnél vele adni. Ad absurdum olyat is el tudok képzelni, hogy itt már nem is kell semmilyen irányjelzést adni (pl. körforgalom)

A, C egyértelmű

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.05 0 0 26744

ld. 26637. hsz, majd a válaszok

arnoldj Creative Commons License 2016.09.05 0 0 26743

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem.
A piros nyíl irányába haladva
"A" esetben jobbra, de a 
"B" és "C" esetben jobbra vagy balra kell indexelni?
(bocs a Móricka ábráért)

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26742

ami korábban (ld. szemben) földút volt, csak a tulaj leburkoltatta.

Ha már leburkoltatta ÉS ha közeledve hozzá nem egyértelmű a helyzet, akkor illene oda egy macisajtot IS KÉRNIE!

----

Amíg földút volt, addig ugye a jobbkéz BIZTOSAN NEM jött szóba!

A burkolás után viszont ...ugye... lehet, hogy már nem egyértelműek a viszonyok.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26735)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26741

Az első képen nem dönthető el a kép alapján!

Ami a képen látható az alapján lehet akár egy MÁSIK út is...

Ezért HA! csak a kép a döntés alapja, akkor ez egy MÁSIK út és mivel aszfaltos  > jobb kéz.

-----

A helyszínen autózva pedig vagy eldönthető vagy nem ezt neked kell tudni, te jártál ott.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26734)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26740

Mármint a második kép! a vaskapuval.

Előzmény: Törölt nick (26739)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26739

Ez egyértelműen és simán felismerhetően NEM MÁSIK út...

Csak egy út csatlakozás az útmenti ingatlanhoz.

Azaz EZ biztosan nem jobb kezes.

---

Szemben a korábbi parkos képpel, ami (csak) a kép alapján nem egyértelmű.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26738

A "kapubejáró" szakmai neve: útcsatlakozás.

A KRESZ-ben ilyesmi nincs tehát érdektelen is.

A KRESZ-ban a kapubejáró(útmenti ingatlan csatlakozása) ANNAK az útnak a része amin ÉPPEN haladsz!!!!!!!!!!!

Ergo: nem merülhet fel elsőbbségi kérdés, mivel BIZTOSAN NEM MÁSIK út.

Mi nem érhető ezen?!

14. útcsatlakozás: útnak,...

- a járművek közút melletti ingatlanról közútra való ráhajtását szolgáló területnek a közúthoz csatlakozása

-----

Ahol nem egyértelmű a helyzet ott viszont fogas kérdés, hogy akkor ez most:

- egy MÁSIK út vagy

- ENNEK az útnak egy útcsatlakozása csak

A válasz nem mindegy... nagyon nem és idegen számára nem is mindig egyértelmű.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26737

Már írtam.

Minden esetben döntened KELL, hogy: szerinted az éppen látott valami az egy MÁSIK út vagy nem egy  MÁSIK út!

Hanem csak egy útcsatlakozás, azaz kapubejáró a népi nevén.

A döntésedért aztán felelősséggel tartozol...

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26736

ha jobbról egyszerre érkezünk

(vagy jobbról érkezik)

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26735

Az első egy sima behajtó egy mezőgazdasági telephez (ingatlanhoz)... , ami korábban (ld. szemben) földút volt, csak a tulaj leburkoltatta.

Foggggalmam nincs, hogy hol van a telekhatára... de arról igen, hogy meg nem adom az elsőbbséget neki, ha jobbról egyszerre érkezünk. (Szerencsére ezt ő is tudja.) ;-)

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26734

Létezik kapubejáró fogalom ???? 

És annak - tessék mondani - mi a definíciója?

Ezek azok, pl.???? A másodiknál  kb. 20-30 méterre a csatlakozástól van egy bazi-nagy vas-kapu. (Olyan "Arbeit mach frei"-szerű.), majd pedig 300 méter egyenes beton út - egy szarvasmarha-telepig. Rendszeres rajta a kamion-forgalom - ki/be. Kié az elsőbbség? Mert most összezavartál ezzel a "minden út, ami annak látszik" definícióval.)

Előzmény: Törölt nick (26729)
Mr Reacher Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26733

Az utakat nem a kresz előírásai szerint tervezik, engedélyezik, építik, helyezik üzembe. A kresz az utat ezzel a definícióval rövidre zárja:

Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület (közút), illetőleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút).

Ami nem közlekedésre szolgál, az nem út. Ilyen például az út menti ingatlan megközelítését szolgáló terület. Attól, hogy színezel, boldozol, még nem lesz igazad, csak kiabálsz.

Előzmény: Törölt nick (26715)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26732

Azt írjam, amit gondolok, vagy amit hallani/olvasni szeretnél ? ;-)

(Itt nagyon nincs elsőbbsége a jobbról ("O.K. felől") érkezőnek, mégpedig azért, mert az csak egy útnak látszó, de nem útnak minősülő - ingatlan megközelítését szolgáló építmény. Ezt itt már korábban, részletesen kitárgyaltuk, egyébként. Rengeteg ilyen van különben, pl. kisboltok 10-12 autó parkolására létrehozott, lebetonozott parkolói, iskolaudvarok, önkormányzati- és magán telkek, raktártelepek, stb.... számtalan "ki nem táblázott "út"", amiről nagyon megszívná bárki, ha jobbkezet érvényesítene az onnan kihajtó.)

Előzmény: Törölt nick (26730)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26731

Ja igen... a másik nézőpontból pedig.

Azaz a táblák hatályának a szempontjából!

(megállni/várakozni,limit, megfordulás... mi van még?)

Viszont pont fordítva célszerű gondolkodni :-)

Mindaddig "nem másik út", amíg ki nem derül, hogy mégis az.

Mert ekkor nem ér meglepetés...

Előzmény: Törölt nick (26729)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26730

... megfelel a válaszom?

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26728)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26729

HA NEM tudod eldönteni, hogy az ott kapubejáró vagy egy másik út ...

Akkor azt egy másik útnak kell tekintened! a defenzív vezetés elve alapján.

Mivel lehet, hogy tényleg egy másik út.

Azaz számodra jobbkezesnek!

Mindaddig, amíg nem derül ki az ellenkezője számodra.

Mi történhet? ha mégsem másik út.

Legfeljebb potyára lassítasz ... netán ki is engeded.

... és ha mégis másik út?! és ennek tudatában hajt ki onnan valaki.

Te meg nem adtál jobbkezet neki >> az szívás lesz :-(

Szóval, az adott és más hasonló helyek esetén neked kell eldönteni, lehetőleg jól.

A biztonságot az adja kétséges esetben, hogy útnak tekinted!

Abból baj nem lehet...

----

Ilyen helyen amúgy illene egy macisajtot kirakni oda és kész, máris egyértelmű lenne.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26725)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26728

Na, ezért kérdezem 26724-726-ot ?

Válaszod ? (komolyan érdekel!)

Előzmény: Törölt nick (26727)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26727

Ezek fontos dolgok és sokan gondolják rosszul... köztük te is.

---

Az alapvetések

- minden út, ami útnak látszik!!!

- minden út alapban közforgalmú !!!!

- és ezért a KRESZ érvényes rajta

- az út telekhatárokig terjed, telekkönyvi út

illetve addig, amíg útnak tűnik, ha nem telekkönyvi út

CSAAAAK!! akkor nem közforgalmú mégsem egy út, ha azt felismerhetően ELZÁRTÁK a közforgalom elől!

- kapuval

- sorompóval

- táblázással

Csak táblával két módon lehet elzárni az utat a közforgalom elől.

- mindkét irányból behajtani tilos+magánút táblával

- "Fokozottan védett természeti terület, behajtani tilos!" táblával.

Ha ezeket alkalmazod, akkor máris rájössz, hogy eddig nem jól gondoltad-tudtad a dolgokat.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26721)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26726

Más nem is látszik a képen.

Már nem is látszik a képen = azaz sokkal beljebb van.

(Elsőbbséget szabályozó tábla, pl. macisajt - természetesen - nincs.)

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26724)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26725

hogy ne kelljen visszakeresni...

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26724)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26724

Akkor megközelíteném máshogy (mert ez a kérdés nem igazán a parkolás miatt fontos...):

Szerinted itt, felülről a 3. képen kinek lenne elsőbbsége ?

(Az O.K. felirat felől jobbról kihajtónak, vagy nekem, a kamerásnak?)

Amin haladok, az nem főútvonal... Kb. 900 méterrel korábban van egy főútv. vége tábla.

A "}" szerű jelölésnél, - a behajtón és a járdán túl, viszonylag messze -  van egy kapu. Más nem is látszik a képen.

A burkolat azonos... : bitumen.

Tehát kinek van itt elsőbbsége, és miért ?

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26557)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26723

Na ja, majd "behaladok" a Földhivatalhoz, hogy mik a tulajdonviszonyok .... :-)))))

NEM, hanem TULAJDONOS JELZI!!! mert ő tudja, éspedig  a KRESZ szerint jelzi.

kapu vagy sorompó vagy táblázás

Ilyen egyszerű ez.

Viszont, ha nincs egyértelmű határvonal jelzés, akkor bizony BÁRKI behajthat a KRESZ szabályait betartva!

Az útnak látszó részre...

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26720)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26722

Te úgy veszed, hogy, ha nincs tiltva ott a ráhajtás, akkor szabad.

Pont fordítva van: pl. egy kórház behajtójánál többnyire sorompó van,

Rosszul következtetsz!

Pont azért van így mert e nélkül BÁRKI szabadon behajthatna!!!! hisz út van ott.

Lásd az iménti fejtegetést...

megnyitják a közforgalom számára és a KRESZ szabályai érvényesek.

MINDEN közforgalom elől el nem zárt út esetén a KRESZ érvényes... még az erdőben is :-)

A kórházi sorompónál pont azért kell kiírni, mert van sorompó AVN !!!!

Azaz az egy közforgalom elől ELZÁRT terület >> tehát nem megnyitott, csak beengedtek!

Ilyenkor pedig két eset lehetséges...

- saját szabályok (is) vannak érvényben bent (pl természetvédelmi terület, erdő, de akár kórház, erőmű, parkolóház, stb.)

ekkor közölni kell veled az ott bent érvényes extra saját szabályokat is...

- a KRESZ érvényes és elégséges bent

ekkor ezt írják ki, hogy tudd elég a KRESZ-t ismerned

Ugyanúgy a TESCO parkoló, az a TESCO magán tulajdona, de automatikusan megnyitja a közforgalom előtt.

(Simán kiírhatnák, egyébként, hogy jobbra tarts van, ... azér'-mer-csak!...)

HA nincs a bejáratnál sorompó, akkor ez nem azonos a fenti sorompós esettel!

Ha van akkor igen...

A TE magánutad, CSAK AKKOR VAN MEGNYITVA, HA KIÍROD RÁ, HOGY SZABAD A GAZDA. Ld. pl. erdőgazdasági panoráma utak... (Kizavarhatsz onnan bárkit, akit nem akarsz ott látni. Ezt közforgalmú úton nyilván nem teheted.) A 2-3 éves kisfiad simán ki-gokartozhat az út széléig... és senki sem szólhat egy szót sem.

Hülyeség.... totális hülyeség, hisz  pont fordítva van!!!!!

Akkor nem szabad a gazda, ha jól láthatóan LEZÁRTAD!!!!!!!!

- kapuval

- sorompóval

- táblával

Az erdő gazdaság is KÖTELES kirakni a táblát vagy sorompót/kaput, ha nem akar beengedni.

Olvasmány neked, mert kurvára rosszul tudsz-gondolsz dolgokat!

http://mecsekpmr.atw.hu/pdf/terepjaroval_a_termeszetben.pdf

A kisfiad bizony NEM gokartozhat ki a kapubejáró telekhatárodon túli részére csak úgy!

Mert az már az út része... ezért a KRESZ érvényes rá.

Sőt, ha nem zártad el a kerítés nélküli telkeden a bejáródat (sorompó vagy tábla).

Azaz nem ismerhető fel a közforgalmú útszakasz vége, akkor még a bejáród is útnak minősül!

Ezért ott sem gokartozhat csak úgy a gyermek.

... mert a KRESZ lesz érvénye automatice ott is!

Nem véletlen raknak a kerítés nélküli birtokok esetén az útra egy jelképes kaput legalább a tulajok.

Aminek lehet, hogy kapuszárnyai sincsenek, csak egy áthajtó, de JELZI a közforgalmú szakasz végét!!!!!

----

Gondolkodj...

Abból indulj, ki hoyg az idgen NEM tudhtaja hol a telekhatár!

Ezért jelezni KEL számára, mégpedig anank aki tudja >> a tulajnak.

...és KRESZ szerint kell jelezni! azaz szóba jöhet

- a kapu (akár tárva nyitva is) vagy

- sorompó (akár tárva nyitva is)  vagy

- tábla (mindkét irányból behajtani tilos + magánút)

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26716)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26721

De szerintem ez nem ér ennyit ... úgysem tudjuk egymást meggyőzni: szerintem LAPOZZUNK ! ;-)

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26720

Szerintem belekavarodtál... ;-)

Még a korábbi okfejtésedhez: jól nézünk ki, ha egy egyszerű parkolási kérdésben TELEKHATÁRokat (Maaargit ... ?!) kell nézegetnünk. 

Na ja, majd "behaladok" a Földhivatalhoz, hogy mik a tulajdonviszonyok .... :-)))))

A padkát , meg az árkot minden normális ember el tudja egymástól különíteni. Akkor is, ha valami előcitált bikkfa-dokumentumban ezt nem tudják.

Semmi bajom nem lenne a büntetéssel, ha ugyanazon a murván a furgon  az út közepe felé 1,5 méterrel beljebb állna... O.K: akkor nyert a Yard. (Hozzáteszem, egy jogász akkor is tudna ezen fogást találni...). De ott pont jó helyen van, hiszen 5 méterrel előrébb ott már nem is tudna parkolni (=értelmezhetetlen lenne a tilalom). És ugyanígy: a telek felé még 1,5-2 méterrel beljebb, még mindig "bűnös" ? Pláne, hogy merőlegesen meg O.K. ???

Ugyanmá' ! Ez egyszerű szőrözés ...

Előzmény: Törölt nick (26718)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 1 26719

Különben attól, hogy nem zárod el  - mondjuk sorompóval - a saját ingatlanodra történő behajtást, attól az még NINCS MEGNYITVA A KÖZFORGALOMNAK !

Amennyiben NEM ismerhető fel az út vége (korlátozás kezdete) akkor >> de, igen!

8. közforgalom elől elzárt magánút:

- a sorompóval, kapuval vagy más fizikai eszközzel lezárt!!!!!!!!!, vagy

- „Mindkét irányból behajtani tilos” jelzőtáblával és a „magánút” feliratot tartalmazó kiegészítő táblával jelzett út,

- amely az ingatlan-nyilvántartásban magánútként van bejegyezve;

3. § (1) A közúti közlekedésben mindenkinek joga van részt venni;

a közutat és a közforgalom elől el nem zárt magánutat

közlekedés céljából gyalogosként vagy ... járművezetőként

bárki igénybe veheti.

-----

Vagyis a TULAJDONOS KÖTELES a telekhatárát felismerhetően jelezni!!!! az útnak látszó helyen.

HA azt karja, hogy oda ne hajthasson be bárki....

Amennyiben nem egyértelmű, hogy hol a telekhatár (nincs kapu, sorompó, tábla, felismerhető kerítés ...)

Akkor az bizony közforgalmú út és kész.

Mivel a közlekedő NEM ISMERHETI fel, hogy honnantól nem közforgalmú már az út!

A tulajdonod az aki tudja és neki KELL gondoskodni a felismerhetőségről!!!!,

ha nem akarja, hogy BÁRKI SZABADON bemenjen oda.

Ha nem gondoskodik róla, akkor >> ne panaszkodjon...

A Kkt. 47. § 7-8. pontjai határozzák meg a közút és magánút fogalmát.

A jogszabály az út illetve magánút kategória tekintetében

a létesítés célját tekinti alapvetőnek,

amelyet jogszabálynak megfelelően az ingatlan nyilvántartásba be kell jegyezni.

A közlekedők számára a kihelyezett jelzések adnak tájékoztatást.

Márpedig ami útnak látszik az út is!!! hisz útnak használják :-)

Ezért, aki nem akarja, hogy BÁRKI használja a ő magánterületi útját annak MEG KELL jelöni a határ vonalat.

pl. kapu, sorompó, tábla... használatával.

----

Megjegyzem a telekhatáron kívüli kapubejáró az BIZTOSAN NEM A TELEK RÉSZE!!! hanem az úté.

Azaz a tulaj nem korlátozhatja, hogy BÁRKI használja a kapubejárójának azt részét, ami még az ő telkén kívül van...

A KRESZ is csak azt mondja, ki hogy: az engedélye nélkül tilos ott idegennek várakozni.

HA!!! a ki-be hajtásban akadályozza a tulajt.

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26718

Ha szerinted a behajtó az út, akkor ugye Te ott jobbkezet is adsz ?! Ugye ? (Nincs róla info., hogy főútvonal lenne a lefényképezett út.)

Jajjajajj... van baj...

Elsőbbséget CSAK a MÁSIK útról érkezőnek kell adni!!!!

Az útkereszteződésben (két vayg töb külön út...)

De ez UGYANAZ az út :-)

-----

Amúgy a "kapubejáró" szakmai neve: útcsatlakozás.

14. útcsatlakozás: útnak,

- járműforgalmat szolgáló létesítmény (pl. üzemanyagtöltő-állomás) területének, vagy

- a járművek közút melletti ingatlanról közútra való ráhajtását szolgáló területnek a közúthoz csatlakozása

Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26717

(közforgalom elől el nem zárt magánút)

Alapból a magánút EL VAN ZÁRVA A KÖZFORGALOM ELŐL.

Akkor nincs, ha - tulajdonosként - külön célod van azzal, hogy ott direkt közlekedjenek: pl. kórház, bevásárló-központ, benzinkút (!), erdészeti utak, magán parkolók, stb.

Az ingatlanodra bevezető út nagyon nem tartozik ezek közé.

Előzmény: Törölt nick (26708)
Hattori Hanzo2015 Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26716

Nem győztél meg.

Ha szerinted a behajtó az út, akkor ugye Te ott jobbkezet is adsz ?! Ugye ? (Nincs róla info., hogy főútvonal lenne a lefényképezett út.)

Különben attól, hogy nem zárod el  - mondjuk sorompóval - a saját ingatlanodra történő behajtást, attól az még NINCS MEGNYITVA A KÖZFORGALOMNAK !

Te úgy veszed, hogy, ha nincs tiltva ott a ráhajtás, akkor szabad. Pont fordítva van: pl. egy kórház behajtójánál többnyire sorompó van, de behajtáskor megnyitják a közforgalom számára és a KRESZ szabályai érvényesek. Ugyanúgy a TESCO parkoló, az a TESCO magán tulajdona, de automatikusan megnyitja a közforgalom előtt. (Simán kiírhatnák, egyébként, hogy jobbra tarts van, ... azér'-mer-csak!...)

A TE magánutad, CSAK AKKOR VAN MEGNYITVA, HA KIÍROD RÁ, HOGY SZABAD A GAZDA. Ld. pl. erdőgazdasági panoráma utak... (Kizavarhatsz onnan bárkit, akit nem akarsz ott látni. Ezt közforgalmú úton nyilván nem teheted.) A 2-3 éves kisfiad simán ki-gokartozhat az út széléig... és senki sem szólhat egy szót sem.

Pont azért nem minősül útnak az ingatlanra behajtó, hogy ne kelljen folyamatosan szabályozni pl. az elsőbbséget. Ez nagyon fontos ...

Előzmény: Törölt nick (26709)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26715

A közútkezelő definíciói egyébként is LÉNYEGTELENEK, nem számítanak a KRESZ szempontjából.

Tudni sem kell róluk vezetés közben... ugye?!

Előzmény: Mr Reacher (26711)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26714

nyilván ilyen terület.

nyilván NEM  ilyen terület.

Előzmény: Törölt nick (26713)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26713

A kapubejárónak AZ A RÉSZE, ami még a térkép szerint az út helyrajziszámú ingatlanra esik, nyilván ilyen terület.

Előzmény: Mr Reacher (26711)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.04 0 0 26712

Amit te padkának gondolsz az csak az út korona részbe eső padkarész... mint látod az ábrán.

De nem csak a közvetlenül a burkolat melletti sáv a padka, mint láthatod.

----

Ezért aztán az árkon belüli részen is tilos parkolni, ha a padkán tiltva van.

Épp ezért a kapubejáróban is... szerintem.

Mert a kapubejáró az KRESZ fogalmilag >> padka.

Ahogy az olyan lapos árokban is, ami a furgonos képen látható.

Előzmény: Hattori Hanzo2015 (26707)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!