Meglátjuk, hogy ez a Homasho gyerek javul-e még. Ő pl. erős az övfogásban, a statisztikája szerint. Jó az alkata is, bár nekem kicsit lassúnak és merevnek tűnik.
Kérdéses még, hogy a bolgárnak mennyire ment gajra a térde tavaly. Ő nagyon erős, de rossz térddel itt nem sokat lehet villantani.
Nagyon köszönöm a gyors választ. :) Húúúúú. Megnyugodtam. Nagyon nem tett volna jót a Sumonak, ha az egyetlen ember visszavonult volna, aki meg tudná szorítani a Yokozunát. Sajnálom, hogy a bolgár lendülete megtört, mert ő lett volna a másik, aki izgalmasabbá tudta volna tenni a tornákat. De remélem, hogy visszatér a harci kedv, és akkor jövőre jó kis versenyeknek nézünk elébe. :D
Az orosz Wakanoho pedig felkerült a juryoba két mongollal (Koryu és Hakuba) és egy japánnal (Kadomoto -> Toyohibiki) egyetemben. Ja, és Bushuyama is, de ő már volt korábban is a juryoban.
Szerencsére nem Hakuho volt, aki visszavonult, neki egy lábsérülés miatt kellett távol maradnia a Kyushu bashotól, valószínüleg Kyokushuzanról beszélt a kommentátort, aki egyébként hivatalosan szívproblémákra hivatkozva vonult vissza, bár egyes búlvárlapok szerint maffiaügyei miatt kellett kilépnie.
Még új vagyok itt és teljesen más témában írnék, mint az előttem szólók. Ma este néztem a Eurosporton a Sumo-t Fukuokából, és meglepődve tapasztaltam hogy Hakuho nem jelent meg a tornán. A kommentátor mondott valamit arról, hogy az egyik sportoló (gondolom ez lehet Hakuho) összeütközésbe került a hatóságokkal és emiatt abba kellett hagynia a pályafutását. Sajnos csak néhány elejtett szót hallottam. Ha tudnak/tudtok erről valamit, akkor nagyon örülnék, ha szó esne erről. Szerintem ugyanis az egyik - ha nem a legnagyobb - tehetségről van szó a Sumo sport jelenlegi mezőnyében. Bármilyen információt szívesen vennék. Mindenkinek előre is köszönöm.
Itt van pl. Kaio heya társa Kainowaka, aki 210 kg:
És ha már a Tomozuna istálló szóba került, a Kyushu Bashon mutatkozott be a 20 éves brazil születésű Kaisei (193 cm, 146 kg) a jonokuchi osztályban. 6-1-es eredménnyel zárta a tornát. Kíváncsi vagyok mire viszi majd.
Jol sejted, bar ez csak az elmult 50 ev legjobbjainak listaja, hiszen csak 1957 ota van 6 basho evente. A legendas yokozuna Futabayama a 30-as, 40-es evekben 12 yushot szerzett, pedig akkor csak evente ketszer merkoztek meg. Vagy lehet emliteni a regi korok nagy harcosait is (Raiden, Tanikaze).
Jól sejtem, hogy már csak Taiho (32), Chiyonofuji (31), Kitanoumi (24) és Takanohana (22) előzi meg Asashoryut, már ami a yushok számát illeti? Takanohanát és Kitanoumit már egész jó eséllyel megelőzheti a mongol, a másik kettő azért távolabb van...
Szerintem a szovetsegnek nincs penze arra, hogy minden volt szumosnak nyugdijat biztositson, foleg nem azoknak akik a karrierjuk befejezese utan a szumon kivul folytatjak az eletet (Akebono). Az oyakatak az mas dolog, nekik van rendes fizetesuk, havi 1 millio yen korul (1.7 millio forint). De oyakata nem lehet barkibol, megvannak a feltetelek (csak japan allampolgar, minimum sekitori es azon felul meghatarozott szamu basho attol fuggoen, hogy meddig jutott fel a banzuken). Az oyakata licenszek szama veges (105) es csak oroklessel/adomanyozassal/megvasarlassal lehet szerezni. Es 65 eves korban automatikusan lemondanak a tagsagrol.
Azt tudja valaki a topiktársak közül, hogy -ha van átlag- milyen átlagos "nyugdíja" van egy szumósnak? Mert az valószínű, hogy a 10-15 évvel korábbi főiskolai végzettségüknek nem sok hasznát veszik.
Istállója meg nem mindenkinek lesz, és az sem biztos, hogy ott eredményesek, lásd Takanohana.