Ma a világon mind politikai, mind gazdasági, mind katonai téren tényező: Kína.
Magyarország is érintett: ingatlanpiacon a kínai vásárlók ( még ha most szünet is van e téren ), Belgrád -Bp vasútvonal, Fundan....úgy tűnik,. az USA is kénytelen átengedni a világ vezető hatalmának szerepét Kínának.
Vajon lesz háború emiatt? Hogyan érint ez minket itt Európában és Mo -on?
A zusák szenátus előtt van egy trvjavaslat (republikánus eredetű de állítólag kétpárti) amiben az áll, hogy Tajvanra lend lease alapon többszáz milliárd dollárnyi fegyvert (gondolom, hajók, repülők, rakéták) kell szállítani rögtön.
Még adósak egy már kifizetett fegyvermegrendeléssel.
Land lease - persze, ez ozzieknál is így van, bele se szólhatnak. Kizárólagos amerikai létesítmény és parancsnokság.
Kivel, milyen állásponttal vitatkozol? Állította itt valaki, hogy az ukránok Oroszországhoz, a tajvaniak pedig Kínához szeretnének csatlakozni?
A kérdés az, hogy a világ összes problémájába bele kell-e avatkoznia az USA-nak. Többek között azért is célszerű feltenni ezt a kérdést, mert ahol megtette, nem hogy javított volna a helyzeten, inkább rontott. Líbia, Irak, Afganisztán, Szíria.
Biztos elrepültek Kijev Szellemével. Amúgy milyen zászló lengedez az ukrán SZBU épületen? Eu?
Csak, mert te fizeted az ukrán menekültek költségeit, tudod ...10 millió fő, kb 1000 eur/ kopf. Eközben az EU hajók és légiközlekedés személyzeti hiányában szenved, hiába, ezek se dolgozni jöttek.
Ki érti ezt?
Közben a nem eu zászló gazdája jól bevásárolt ( szotyiert, természetesen) kövér ukrán termőföldböl. Te ne siess, te nem kapsz ott semmit, még havi 50 e dodó zsebpénzt se, mint a demens dzso drogos taknyosa.
Azután: "Én csak visszaütöttem, a demokráciát terjesztettem ki és a békét védtem. Csak a véletlen műve, hogy van újraelosztásra vágyó aranyuk, olajuk, gázuk, nyersanyaguk, egyéb. Az indiánoknak is a legjobbat akartuk."
Miért van az hogy az oroszoknak fegyverrel kell rákényszeriteniük a korülottük élőket hogy oroszok legyenek a kinaiaknak meg fegyverrel kell rákényszeriteniük a tajvaniakat hogy kinaiak legyenek?
A zusák szenátus előtt van egy trvjavaslat (republikánus eredetű de állítólag kétpárti) amiben az áll, hogy Tajvanra lend lease alapon többszáz milliárd dollárnyi fegyvert (gondolom, hajók, repülők, rakéták) kell szállítani rögtön.
Sőt, hozzáteszem, lehet, hogy kimaradt, Taiwan kéri amcsiékat, hogy ne menjenek. Viszont azok annyira szeretik és segítik őket, hogy lexarják, mint rendesen mindenkit.
Tehát most Taiwan, akit annyira szeretnek, szophat, ameróka dicsőségéért.
Miért kell Kínának egy ellenséges, elnyomott, gyarmatosított, megszált Taiwan, amikor lehetne helyette egy technológiailag fejlett, jó partner, szomszédja.
Beteges nacionalizmus?
Jó partner szomszédja? Egy amerikai katonai bázis? Ti mit szívtok mind?
Miért kell Kínának egy ellenséges, elnyomott, gyarmatosított, megszált Taiwan, amikor lehetne helyette egy technológiailag fejlett, jó partner, szomszédja.
Beteges nacionalizmus?
Közben azt írja a 444.hu, hogy "Kína holnap kezdi a - Palosi - látogatása miatt beígért hadgyakorlatokat Tajvan ellen."