Keresés

Részletes keresés

kheiron Creative Commons License 2009.03.10 0 0 5370
Talán olvasd el, hogy mit írtam, mert valami másra válaszolsz.

Az állami egészségügyben az állami szolgáltatónak valamiért fizetnek 5000 forintot. Ennyit kap, slussz.

A beteg bemutatja a TAJ-kártyáját, az OEP meg utólag kifizeti az 5000 forintot.

A magánorvosnál ugyanaz a valami 9000 forintba kerül.

A beteg bemutatja a TAJ-kártyáját, az OEP kifizeti az 5000 forintot (hisz az a betegnek jár), a beteg meg még 4000 forintot hozzátesz saját zsebből, vagy az egyéb biztosítása, egészségpénztára, anyósa szalmazsákja terhére.

Az állam ugyanannyit fizet ki mindkét esetben.
Előzmény: frimi (5369)
frimi Creative Commons License 2009.03.10 0 0 5369
Persze ez is megoldás lehet, de mivel az "állam" szegény, ezért nem képes berendezkedni a  magánorvoslás lényegesen magasabb díjtételeire. Ez lenne a magánbiztosítási szféra, azaz a magánorvos esetében a magánbiztosítás támogassa a beteget. 
Előzmény: kheiron (5368)
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5368
A magánzó már ezer s egyszer leírta, hogy a legjobb az lenne, hogy a TB-kártyát fel lehetne használni a magánellátásban is, a páciens meg csak az OEP-finanszírozás és a magán díjak közti különbséget fizeti vagy készpénzben, vagy egyéb biztosítással.

Mert a magánzó személyéhez ragaszkodnak, nem pedig az intézményéhez. ;-)
Előzmény: Rozsda Marja (5367)
Rozsda Marja Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5367
Csak tréfáltam az offolás jelzésével.
Alapjában véve egyetértünk, s mint már jeleztem, az egész ellátási-finanszírozási rendszer úgy rossz, ahogy anno félbehagyták az átalakítást. A magánzó pedig persze, hogy drukkol a sikertelenségnek. Ugyan ki menne hozzá, ha normális ellátás lenne az "államiban"?
Előzmény: frimi (5365)
Rozsda Marja Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5366
Itten valami alkotmánybírósági kavarás van, ugyanis a határozat szerint a regionális hivatalok dec. 31-ig működtek jogszerűen. Ettől aztán néhányan tudathasadásba estek, szerintük az egri per lefolytatható, míg a XII. kerületi turulper nem. A bíróságok meg önjárók lettek. :)
Előzmény: frimi (5364)
frimi Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5365
Alapjában véve igazad van... Ám, ha nem lennének alapvető problémák ebben a félig kapitalista (privatizáció) és félig szocilaista (piaci viszonyok kiiktatva) magyar egészségügy, akkor sokkal kevesebb lenne az off. Ám, akárhol pattan meg a zománc, alóla rögtön kiütközik a rozsda...
Előzmény: Rozsda Marja (5346)
frimi Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5364

Ha nem adsz magyarázatokat, akkor kénytelen leszek beiratkozni a jogi egyetemre... :-)

Előzmény: Rozsda Marja (5346)
frimi Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5363

Próbáld szétválasztani az "állami" és a magánrendszert: orvosokat, szolgáltatókat, biztosítókat! Itthon is és "Nyugaton". 

Előzmény: kheiron (5344)
frimi Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5362
A sztárügyvéd olyan mint a magánorvos... Aztán meg jól is néznénk ki, hogyha a bírók versenypiacon működnének...
Előzmény: kheiron (5342)
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5359
Egy hatályos nemzetközi szerződés ismerete mióta demagógia? :-)
Előzmény: Törölt nick (5357)
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5358
Akkor meg mit irkálsz itt hülyeségeket?
Előzmény: Törölt nick (5355)
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5356
Nem, még egy nagy arányú lopás is be volt tervezve, a legaranyosabb, hogy pont egy nemzetközi szerződésben vállaltuk, hogy nem lesz kizárólagosan üzleti alapú egészségügy Magyarországon. :-)
Előzmény: Törölt nick (5354)
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5353
Hogyhogy ellenőrizetlenül?

Már megint iszonyatos tudatlanságodról adsz írásos tanúbizonyságot.

Szakmai protokollok, irányelvek, a számtalan per, feljelentés ide-oda a te világodban nem létezik.

Arról hallottál, hogy feloszlott a Beatles?
Előzmény: Törölt nick (5349)
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5351
Nem válaszoltál a kérdéseimre.
Előzmény: Törölt nick (5349)
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5350
A vizitdíj elbaszott bevezetésének semmi köze ahhoz, hogy a kórházak minőségi indikátorai folyamatosan hozzáférhetők az OEP honlapján.

Mint az köztudott. :-)
Előzmény: Törölt nick (5341)
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5348
Úgy érted, az állami alkalmazottság az ok?

Legyenek magánbírók, meg magánrendőrség is? :-)

És legyen a tűzoltóság finanszírozása is olyan, mint amilyennek te az egészségügyet szeretnéd? :-))))
Előzmény: Törölt nick (5345)
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5347
szeretnék annyit fizetni egy orvosnak, amennyit a munkája ér.

Adott egy onkológus, rákosokat gyógyít.

Mennyit fizetnél neki, hogy sikeres legyen a munkája a következő esetekben?

1. Utált szomszédod.

2. Még jobban utált főnököd.

3. Orbán Viktor. :-)

4. Saját gyereked.

5. Te magad.
Előzmény: Törölt nick (5335)
Rozsda Marja Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5346
Offoltok megint, azalatt a hír meg elsuhan.
Ítélethirdetés előtt az egri kórházper

"Balassagyarmaton a Nógrád megyei bíróságon az "egri kórházper" második tárgyalási napján az alperes Heves megyei önkormányzat és a HospInvest Zrt. kérte a per felfüggesztését, tekintettel a Legfelsőbb Bíróság nemrégiben született végzésére, amivel félbeszakította a regionális közigazgatási hivatal és a megyei önkormányzat perének felülvizsgálatát.
A felperes Eger önkormányzata ugyancsak kérte, hogy az eredeti keresetet - ami a kórház működtetői és vagyonkezelői szerződésének semmissé tételére vonatkozik - válassza külön a bíróság az alpereres HospInvest viszontkeresetétől. Ez utóbbiban a cég mintegy másfél milliárd forintnyi kár okozásában kéri elmarasztalni Egert.
A bíróság végzésben mondta ki: nem szakítja félbe a pert, az ítélethirdetés időpontjául március 17-ét jelölte meg. Mivel a két kereset különválasztása sem történik meg, így jövő kedden a szerződés megsemmisítéséről, illetve a kártérítésről szóló ügyben is elsőfokú ítélet várható.
"

Tényleg nincs rendben valami az igazságszolgáltatásban (sem).
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5344
akkor ne pofazzal itt embereletekrol!!

Nézegetem, nézegetem a vonatkozó irományokat, de valahogy sehol nincs benne, hogy az orvosnak kötelessége lenne ingyen, vagy az általa megszabottnál kevesebb pénzért bárkit ellátni (kivéve természetesen az elsősegélynyújtás és az út széli életmentés eseteit).

Az eredeti hippokratészi esküben szó van ingyenességről: a mesterünk gyerekeit ingyen tanítjuk meg a szakmára. Ennyi.

Ha valaki nem hajlandó kifizetni az én munkám díját, akkor menjen máshoz. Ez minden szakmában így van.

Vagy te hajlandó vagy 80 %-ot engedni a munkadíjadból? És mindenkinek?

És 10 % plusz? :-DDDDDDD

Hol élsz te, drága szar?*

600 %, 700 %, 1000 % amennyivel többet fizetnek külföldön. 6-szor, 7-szer, 10-szer többet, mint itthon.

* És természetesen vas is.

Én heti néhány órában részt veszek az OEP-finanszírozott ellátásban is (kimegyek a "terepre"), csak hogy megnyugodjon a háborgó irigységed. :-)
Előzmény: Törölt nick (5338)
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5343
Miért nem lehet megtudni, hogy egy első fokon eljáró bíró ítéleteinek hány százalékát hagyja helyben a másodfok?

Miért nem lehet megtudni, hogy egy bíró szakmai hibájának következtében hány ember vesztette el a jog szerint egyébként nyertesnek induló perét, és adott esetben tönkre is ment emiatt az élete?

Miért nem lehet előre megválasztani, hogy melyik bíró tárgyalja az ügyemet?

És a bírók fizetése miért nem függ attól, hogy én (orvosként vagy kazánkovácsként) milyen véleménnyel vagyok az ő jogi szakmai munkájáról?
kheiron Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5342
Állami alkalmazásban álló, doktori címet birtokló emberek, nagy felelősséggel járó munkakörökben.

Miért ne lehetne őket azonosan kezelni?

És az meg természetes, hogy egy sztárügyvéd többet keres, mint egy bíró, ha már mindenképp a versenypiac kerül nálad szóba.
Előzmény: frimi (5334)
frimi Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5340
Gondold át mégegyszer... Az anyagiak nagy hajtóerőt jelentenek nagyon sokunknál.
Előzmény: Törölt nick (5339)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5339
nagyjabol egyetertek veled. elviek szintjen.
sajnos gyakorlatbol kenytelen vagyok altalanositani.
viszont nem hiszem veled ellentetben, hogy akiknek a keves penz miatt nincs lelkiismeretuk, motivaciojuk azok ha tobbet kapnak hoszzutavon megvaltoznak.
(ez a tobbi szakmaban sem mukodik)

ahogy irtam alabb, ontsunk tisztavizet a poharba. ugrojon le az orvostarsadalom arrol a kurva nagy piedesztalrol amit sajat maganak epitett.
es vallja be oszinten, hogy nekik is a penz az elso (lasd valosag) es kis penz(ber) kis orvoslas, nagy penz nagy orvoslas. es akkor nem fogja senki sem elvarni, hogy egyforma elbanasban reszesuljenek a szegenyek es a gazdagok.
Előzmény: frimi (5333)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5338
"Fizess annyit egy orvosnak, mint egy állami alkalmazásban álló jogásznak"

akkor ne pofazzal itt embereletekrol!!
ahogy irtam a ti alaperteketek a penz. ennyi, ezt eddig is tudtuk, lattuk, tapasztaltuk.
(egy kis halapenzert az anyatokat is...ropteben is.)
kepmutato modon mindig tomjenezitek magatokat, hogy rajtatok embereletek mulnak. lofaszt! ha komolyan gondolnatok a felsobbrendusegeteket, akkor leszarnatok hogy 10%-al tobb jovedelemert kulfoldre mehettek dolgozni. itthon dolgoznatok LELKIISMERETESEN, a szegenyeknek is.
Előzmény: kheiron (5332)
aamen Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5337
"Szeretném tudni, hogy"

eppen egy evvel ezelott dontottek ugy nagy tobbseggel orszagunk valasztopolgarai, hogy nem szeretned tudni.
fejenagykoma Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5336
...mert megdöbbennél....az pedig nem hiányzik senkinek....
frimi Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5334

Fizess annyit egy orvosnak, mint egy állami alkalmazásban álló jogásznak. konkrétan: annyit, mint egy bírónak. 

A hasonlat azért rossz, mert a bíróságok és a piaci verseny nem összeilleszthetők. Az orvoslásra ez nem mondható el.  Ha nem így lenne, akkor nem lennének magánorvosok, vagy olyan nezetgazdaságok, ahol az orvoslásra - és ezzel együtt az egéaszségbiztosításra - a versenyviszonoyok jellemzők. A bíróságokra viszont ott sem. 

Előzmény: kheiron (5332)
frimi Creative Commons License 2009.03.09 0 0 5333

Igazságtalan vagy, amikor egy azonos foglalkozást űző embereket egyformán leértékeled.

Egy foglalkozásnak a társadalom szempontjából eredményes műveléséhez nagyjából képzettségre, anyagi érdekeltségre, hivatástudatra és lelkiismeretességre van szükség.

Az egyetem azt a képzettséget adja, hogy később - szakágazatot választva - elméyítse ismereteit egy adott területen. És ehhez társul majd az idők folyamán a tapasztalat...

A hivatástudat is deifferenciált. Van, akiben erősebben, másban gyengébben ösztönöz.

A lelkiismeretesség meg talán veleszületett dolog, vagy a gyermek- és ifjúkori nevelés eredménye. Ami nagyon erősen motiválhat és ez így van, bármilyen szakmát műveljen is az egyén. Ha motivál... Leginkább a képzettségre, de méginkább a szervezett továbbképzési vagy autodidakta szakmai tudás bővítésére hat. Hogy a hivatástudatot mennyiben erősíti, azt nem tudom, de nyilván hat rá.

Az a baj, hogy a magyar rendszerből ki van iktatva az orvosok anyagi érdekeltsége, jobban mondva mindent az államtól várnak. És a betegtől. Még ha nem is fejezik ki ezt semmilyen formában, akkor is számottevő tényező a jövedelemben.

A mai magyar rendszerben a hivatástudat és a lekiismeretesség dominál. Ezért nem lehet egy kalap alá venni minden orvost, mert - mint más szakmákban is - ahol alacsonyak a jövedelmek, nagyon sokszor találkozhatunk jó szakemberrel. Különösen azokon a területeken, ahová rendszeresen visszavárják az embert..

Vannak jó orvosok és rossz orvosok ugyanúgy, mnint jó mérnökök és rossz márnökök vagy jó villanyszerelők és rossz villanyszerelők. Ugyanakkor az egyéni anyagi érdekeletség erősítése mindenképpen olyan ösztönző hatású, amely a beteg szempontjából javítja az ellátást. És ezt csak versenyhelyzetben lehet igazán elérni, amikor - és ezt sokszor elmondtam már - az orvos nem dolgozni megy, hanem pénzt keresni. 

Előzmény: Törölt nick (5331)
kheiron Creative Commons License 2009.03.08 0 0 5332
Látom, betaláltam. :-)

Ami neked egyszeri, hű-de-fasza-gyerek-voltam sztori, amivel azt hiszed, hogy fel tudsz vágni, az nekem a mindennapi rutin.

Ennyi.

Amúgy meg - nem csak a fenyegetőzés megy, hanem tényleg egy csomó kolléga külföldön folytatja a pályafutását. De ezzel mi a bajod? Ott is emberéletekről van szó, a svédek, a norvégok, az angolok és a németek is pont úgy betegek, mint a magyarok.

es nem halnanak meg azert az emberek mert videkre nem akartok lemenni dolgozni.

Fizess annyit egy orvosnak, mint egy állami alkalmazásban álló jogásznak. konkrétan: annyit, mint egy bírónak. Sokkal kisebb eséllyel fog elmenni külföldre.

A mai fizetések mellett egy orvos effektíve hitelképtelen a bankban. Ez szerinted normális és folytatandó dolog.

Hja, hogy megfelelő fizetés nélkül akarod a magasan kvalifikált munkát?

Az nem fog menni, a rabszolgatartás Magyarországon már a középkorban megszűnt.

:-)
Előzmény: Törölt nick (5331)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.08 0 0 5331
szartok ti az embereletre, ugy unbloc.
ellenkezo esetben nem fenyegetoznetek kulfoldre menessel es sztrajkokkal.
es nem halnanak meg azert az emberek mert videkre nem akartok lemenni dolgozni.

nektek a penz az istenetek szemet banda!
Előzmény: kheiron (5329)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!