Keresés

Részletes keresés

Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.02.07 0 0 385
Padányi helye az alterban van ez közmegegyezés és moderációs alapelv is.

közép ázsiában meg időben változott milyen nyelvű népek éltek arra, ezért nem tennék olyan kijelentéseket, hogy türk, vagy iráni, vagy akármi. csak évszámmal vagy évszázaddal együtt.
Előzmény: ouzo (383)
ouzo Creative Commons License 2008.02.07 0 0 384
OFF:
Mondjuk ezért akadok ki, amikor a túlfinomított keményítőből, cukorból és tejfehérjéből álló valamikre (kinder, danone), képesek azt mondani naponta 200-szor tízmillió embernek, hogy egészséges, mert tejből van. Akkor a heroin is egészséges, mert friss zöldségből van.
Előzmény: zabfaló (381)
ouzo Creative Commons License 2008.02.07 0 0 383
"ez az alternatív fórumban tárgyalandó, nem itt."
Amíg nincs megcáfolva, addig nem lehet kijelenteni, hogy mongol népek vagyunk. (Vagy türk - amúgy sem, mert a genetika nem ezt mutatja.)

"ez így ebben a formában nem igaz, attól függ mikor. az első türk birodalom létrejötte előtt pl. nem türk hanem iráni népek éltek közép ázsiában...."
Igaz.
Annyi kiegészítéssel, hogy irániak is.
Előzmény: Joranne_Sutt (382)
Joranne_Sutt Creative Commons License 2008.02.07 0 0 382
"Turánban inkább a türk eredetű népek laktak."

ez így ebben a formában nem igaz, attól függ mikor. az első türk birodalom létrejötte előtt pl. nem türk hanem iráni népek éltek közép ázsiában. ha a mai népeket nézzük, akkor a kirgizek, a kazahok, az üzbégek és a türkmének türkök, a tadzsikok viszont irániak.

"én a magyar nép származásáról a Padányi féle szabír eredetet tartom a leglogikusabbnak."

ez az alternatív fórumban tárgyalandó, nem itt.
Előzmény: ouzo (379)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.07 0 0 381
Azaz, a túlélés szempontjából csak az lényeges ami nem okoz tünetet. Ha állandóan kellemetlenkedik, csökken az esély a túlélésre, legyengült szervezet kap egy másik -harmadik támadást oszt kampec. Vannak más ilyesféle bajok, mint pl. egy a coeliakia...
Előzmény: ouzo (380)
ouzo Creative Commons License 2008.02.07 0 0 380
Nem, kevés ember az, aki meg tudja emészteni. Az europidok sem tudják. Az más kérdés, hogyha nem állítják le a tejről, akkor nem lesznek tüneteid. Pont ugyanaz, mint a cigi: én sem köhögök még a szivarfüsttől sem, aki meg nem dohányzott, annak a szeme is kiesik a nagy krahácsolástól... A tej ugyanez. A lányom már két éves korában választhatott a tej meg a tea közt, és mostmár megissza ugyan a tejet nagy ritkán, de nem kívánja. Én is teás voltam, pedig szeretem a tej ízét, de minden bajom lesz tőle.

Egyébként nem a laktózemésztő enzim áll le kétéves korban, hanem a tejfehérje emésztő; csak bizonyos mértékig vagy képes lebontani, a maradék kiválasztódni nem tud, hanem lerakódik.

A valódi tejérzékenység egybéként tényleg a laktózintoleranciát jelenti.
Előzmény: zabfaló (368)
ouzo Creative Commons License 2008.02.07 0 0 379
Turánban inkább a türk eredetű népek laktak. Ha jól tudom, inkább pamír-altáji eredetű népeket takar.
Kétségtelenül volt mongol is.
Kétségtelenül volt magyar is, én a magyar nép származásáról a Padányi féle szabír eredetet tartom a leglogikusabbnak.
Sőt voltak ott árja népek is.

A lovasnomád népeknél korán felismerték a belterjesség miatti degeneráció következményeit, és törekedtek a vérfrissítésre, azaz nem voltak tiszták.

"Aha és akkor azt mivel magyarázod, hogy a perzsa tovább élt-él az ógörög/római/mai európai kultúrában, míg a lovasnomád igencsak visszaszorult?"

Hmm, a görög és itáliai hegyek között miféle létjogosultsága volt a lovasnomád életnek?
Egyébként a perzsák tökszegény lovasnomádok voltak, érdemes elolvasni, miket mondtak annak idején a gazdag lűd (ex-lovasnomád) királynak, amikor meg akarta támadni Kűroszékat.
Az általad egyébként perzsának vélt kultúra leginkább a babilóniai kultúra maradványa, jó erős indiai beütéssel. A babilóniai kultúra pedig igen erősen tovább élt a rómaiaknál is, sőt a római katolikus egyháznak köszönhetően most is.

"Ám mindig egy tendencia dominál és hat, mely megszabja az adott közösség fejlődésének irányát."
Igaz. Nehéz ezt a mindenkori tendenciát felismerni. Aki felismeri, nyert.

Üdv:
ouzo
Előzmény: Törölt nick (375)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.07 0 0 378
Nem is tudom, milyen csatába mehettek volna vasból készült fegyverek nélkül?Párnacsatába? Ha 10 ezer harcost veszünk, fejenként 1-2 kiló vas volt velük minimum, (1 kard, 1 kés,lándzsa, pár vashegyű nyíl, zabla,) azaz már 10-20 tonna. Komoly öntészet ám ennyit megcsinálni, majd feldolgozni.
Előzmény: Motun (377)
Motun Creative Commons License 2008.02.07 0 0 377

A 371-es hsz-ben kitértem a 369-ben leirtakra.

Graves regényéből idézett részlettel érzékeltettem és csupán utaltam rá hogy írók (még szakírók is) ugy állítanak és mondanak valamit hogy a forrásanyagnak csak egy szeletét tekintik hitelesnek.

Van és létezik publikácio mely megkérdőjelezi a hunok, fémmegmunkálását, vallását

étkezési szokásaikat stb... ugy hogy ismerünk ezek cáfolatára szolgáló leleteket.

Nyílhegyek, főzőüst stb.. sőt találtak a kőmintát is amit valszeg az üst megformálá-

sára használtak....

Előzmény: Törölt nick (376)
jamaica2 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 374
Ha belső Ázsia nomádokként érkeztek akkor a juhhúst gyakrabban ettek mint lovat, hasonlóan a mai mongolokhoz. Graves csak egy író, amit ír az meg túró erről.
Előzmény: Motun (369)
jamaica2 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 373
Pontosan, hiszen a hun üstök majdnem, hogy etnikum jelzők.
Előzmény: Motun (371)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.06 0 0 372
Az lehet, hogy az örag Gravest úgy olvassák, mint a Bibliát. De lófütyi a markukba, ha el is hisznek neki minden szót, amit leírt!
Előzmény: Motun (371)
Motun Creative Commons License 2008.02.06 0 0 371

Ezeket csak azért tartottam érdemesnek a beírásra, mert írók sajnálatos módon nem tudnak más forrásanyagot hitelesnek elfogadni mint pl. Jordanes írásait.

 

Most olvastam hogy nyugati azt állítják hogy a hunok nem ismerték a fémmegmunká-

lást. Én tudon hogy ez nem igaz. De például egy észak-valesi tanyasi iskolás kétkedve fogadja ezt a tanítást, Kötve hiszem.

Akkor lepődne meg igazán ha meglőnék egy hun nyilheggyel és megkínálnák ebédre egy hun üstben főtt kajával. 

Előzmény: zabfaló (370)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.06 0 0 370

Szokásos nyugati zöld-képzetek. A kelták kékre festették magukat és fejvadászok voltak kb. a hunok idején, az olaszok, belgák, franciák máig eszik a lóhúst, a germánok meg embert is áldoztak. A buszkasi ismert játék egész Közép-Ázsiában, nincs vele semmi baj, ahogy a színlelt lányszöktetéssel.

 

Előzmény: Motun (369)
Motun Creative Commons License 2008.02.06 0 0 369

Robert Graves ezeket írja a hunokról " Vitéz Belizár" címü müvében...

 

Többféle hunt ismerünk, fehér hun, masszageta, heruliánus, bulgáriai hun. A heruliá-nusok felvették a kereszténységet.

A hunok búzaszínüek, ferde mélyen ülő szemük mindig vörös a portól és széltől.

Orruk kicsi, nem feltönő, arcra kövérek, sima fekete hajukat elől levágják, a fülüknél befonva viselik hátul pedig hosszan lelógatják.  Lábuk kicsi befelé hajló karjuk igen erős. 

Lovaik húsz méföldet tudnak megállás nélkül egy iramban vágtatni.

A földet nem művelik, gabonájukat vagy csere vagy sarcként kapják. Fő frissitőjük a kancatej, amit kumisznak hívnak, ezt frissen vagy írónak savanyítva isznak, vagy pedig megerjesztik és akkor a részegítő ital neve "kvasz".

A tiszta víztől írtóznak.Vaddal és lóhussal táplálkoznak, mert a szarvasmarha és a sertés elpusztul a sztyeppei szélben. A húst só nélkül szárítják a napon.

A civilizált emberek szemében undorítóak mert lóhúst esznek.

Sportjuk a lóhátról való birkózás. Veszekedő természetüek, de ha két ember összeakaszkodik nincs harmadik aki közbeavatkozna.

A gyilkosságot halállal büntetik ...ugyanigy a fajtalankodást, házasságtörést, tábortüzbe való vizelést.

Igen mocskosak, nem mosakodnak,arcukat lótrágyával kenik.

A kék eget imádják, mágusaik vannak és félnek a villámlástól és menydörgéstől.

Házasságot csak szinlelt  lányrablás utján kötnek.

Fegyverik az íj, lándzsa és a széles pengéjü kard. Csatában a nemesek páncéllal kirakott bőrkabátot viselnek, de csak amellükön, mert a hátul viselt páncél gyávaságnak számít.

Teljesen érthetettlen nyelven beszélnek, ugy csipognak mint a madarak.

zabfaló Creative Commons License 2008.02.06 0 0 368
Lehet, majd jobban megnézem. A tejcukor emésztésére való enzim termelése egyes embereknél valóban leáll, inkább úgy 4 éves koruk körül,(összefügg az ősi elválasztás idejével) utána nem tudják a tejcukrot emészteni. Ettől még holtig élnek, csak elég sok hasmenésük és eféle kellemetlen tünetük lesz. Nyilván, olyan népek ők, ahol a fejősállat tartás és tejgazdaság nem jellemző évezredek óta sem, mert különben kiszelektálódtak volna ezeknek az ősei, akik nem birják a tejcukrot. Főleg a dél-kínai, japán, vietnami, thai lakosság között lehet tejcukor-érzékenyeket találni Ázsiában, a mongol, közép-ázsiai, török között meg kevésbé. Amennyiben a tejben lévő cukrot vmivel elbontják, akkor már veszélytelen az előbbieknek is a fogyasztása.
Előzmény: ouzo (366)
turtur Creative Commons License 2008.02.05 0 0 367
ouzo Creative Commons License 2008.02.05 0 0 366
Úgy tudtam, a joghurt baktériumos erjesztésű.
Előzmény: zabfaló (357)
ouzo Creative Commons License 2008.02.05 0 0 365
Bocsánat, igazad van, nemrégiben olvastam, hogy ez egy viszonylag friss afrikai gén.
Előzmény: lyesmith (361)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 364
Na ja, ez a két szó maradt fenn a görög írásokban: medosz (talán mézsör)és kamosz(kumisz?) mint a hunok kedvenc italai...
Előzmény: Motun (363)
Motun Creative Commons License 2008.02.05 0 0 363

Nos Robert Graves ezt írja "a vitéz Belizár" címü regényében.

 

"A masszagéta hunok állandóan magukkal vittek egy "méhnek" nevezett élesztő-

fajtát, amellyel megerjesztetik a kancatejet, miután egy fakanállal kiverik belő-

le a zsírtartalmat, és ezzel az eljárással egy igen erős italt készítettek, melynek "kvasz" vagy "kumisz" a neve.

zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 362
Nem igazi sajt lehet, ezt elhiszem. Az epe a zsírokat emulgeálja alaptételként, jó zsíros juh, bivalytejnél van esélye zsírt találni,(a fókatej zsírosabb, de azt nem fejik a hunok)  de a lótej pl. nem egy zsíros cucc, hanem cukorban gazdag. Azt pedig éppen a kül. gombák bontják alkohollá például, mint a kumiszban.
Előzmény: lyesmith (360)
lyesmith Creative Commons License 2008.02.05 0 0 361

"igazából senki nem tudja 2 éves kor felett"

 

Ez nem igaz. Európában, Közel Keleten, Kelet Afrikában nagyon sokan (a többség) megőrzi a laktóz toleranciáját felnőtt korban és meg tudják emészteni a nyers tejet ill. a tejtermékeket.

Előzmény: ouzo (356)
lyesmith Creative Commons License 2008.02.05 0 0 360
Hmm, elvileg vannak sajtok amit epével oltott tejből készítenek. Nem igazi sajt inkább csak orda.
Előzmény: zabfaló (357)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 359
Nocsak. Már a hunok is úgy viselkedtek, mint a magyarok Szent Gallennél? Hiába, csak van vmi rokonság!:)
Előzmény: Motun (358)
Motun Creative Commons License 2008.02.05 0 0 358
Egy kicsit hunos amit írok. A "Vitéz Belizárban" olvastam hogy Belizár a hun segédcsapatoktól valami maszát vagy élesztőt kobozott el amivel a hunok a szeszes-
italt gyártották és nem nézte el hogy részegeskednek.
zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 357
Ez az ún. oltó,egy enzim, de ezt csak a szopósborjú vagy szopós bárány oltógyomra tartalmazza. Lehet szárítani is, ebből egy kicsi adag megalvaszt 1-2 l tejet és az olyan lesz, mint a joghurt, kefir, aludttej. De csak olyan, mert az előbbieket gombafaj oltja meg! 
Előzmény: ouzo (356)
ouzo Creative Commons License 2008.02.05 0 0 356
Igen, a keleti népek sohasem itták nyersen a tejet, mert nem tudják megemészteni (igazából senki nem tudja 2 éves kor felett).
Ezért kell erjeszteni, az vagy tehéngyomorból, vagy juhgyomorból származó bektériumflóra kivonat volt.

Akárcsak a szóját, amelyet nem véletlenül erjesztenek tofuvá, ugyanis a szója igen sokféle mérget tartalmaz; ezért nem szabad soha napi 25 grammnál többet fogyasztani... éljenek a húspép+szójagranulátum felvágottak!
Előzmény: Motun (355)
Motun Creative Commons License 2008.02.05 0 0 355
Utánna kell néznem melyik fajta italról olvastam, a kumisz vagy valami más.
Az volt a lényeg hogy a harcos reggel valamit beleszórt a tejbe és az egész napos lovaglás rázkódó hatására estére tápláló italt kapott. Lehet az a kefir?
Előzmény: zabfaló (354)
zabfaló Creative Commons License 2008.02.05 0 0 354
Azt azért nem nagyon gondolom, hogy túl sok kumiszt vittek egy hadjáratra, hacsak nem volt már instant fajta belőle...:)
Előzmény: Motun (353)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!