Az elmúlt 50 évben ilyennel nem találkoztam, de kategórikusan kijelenteni felelőtlenség lenne. De: a gáz csak oxigénnel együtt alkot robbanó elegyet és pb esetében 2,6-90%-os kevekékarányban robbanóképes. Tehát széles intervallumban. De mivel a pb-palackban nyomás van, így az oxigén (levegő) visszaszívás elég nehezen menne. A palacrobbanás inkább akkor fordul elő, ha a palackot erős hőhatás éri. A túltöltött palack esetében 1 C-fok emelkedéssel 7 bar nyomásemelkedés következik be. A gáznál örök szabály, hogy "Jobb félni, mint megijedni!"
Még nem tudom.. most akarok venni valami nagy teljesítményűt, aminek bőven van levegőbeömlésre alkalmas nyílása... Nem tudtok valahol jó áron hosszú fém nyéllel rendelkező pörzsölőt, illetve hol szokás ilyet venni?
Öcsémet látogatva nagyon finom szürkemarha szalámit (vastagkolbászt ) kóstoltunk. Szomor féle szürkemarha kolbász a Kiskunságból. Csak azért nem vettünk, mert van saját kolbász otthon annyi, ami nekünk kettőnknek kell.
Pörzsöléshez értő szakemberek véleményét kérné, ugye jól emlékszem, hogy pörzsölésnél a gázpalackra a nyomáscsökkentőt nem rakjuk rá, hanem nélküle megy a 'lángszórás', hogy az a jó nagy láng létrejöjjön...?
Még egy biztos jele van, hogy érdemes gombászni indulni: mikor a szomszédom berúgja a motorját és legalább 2 óra múlva kerül elő, ha fél órán belül visszajön, mi már meg se próbáljuk.
Najo, akárhol is laktok, akár együtt is jöhettek, de most nem sok a gomba, a fene tudja, éppen mi a bajuk:
1. Sok eső volt,
2. Hideg van éjjelenként (8-10 fok!!)
3. Meleg jön, node előjönnek-e, vagy beleszáradnak a földbe, 1 hetes, csapadék nélküli kánikula jön a jósok szerint,
4. Nincs telihold.
Legbiztosabb jele a gombáink megjelenésének az autók megjelenése az erdőszéleken, vagy a helyi erők becsengetése: van egy kis gombám eladó, aztán felnyitja a csomagtartót, és....
Párom április végén meglepett egy rúd (~35 dkg) bivaly vastagkolbásszal, by Szomor Dezső, Apaj.
Nem a legolcsóbb fajtából való, ellenkezőleg!
Csípősként vette, nem is látatlanban, kóstolta, és kellemesnem találta.
Vákuumcsomagolt, a címke bíztató, lássuk mit takargat:
Kibontva durván füstölt szagú, gondoltam, ha kiszedem a fóliából és levegőztetem, elmúlik, de nem;
utolsó falatig (tegnapelőtt fogyott el) megmaradt a túlfüstölt jelleg.
Csípősség: szeretem a csípőset, egy határig az erőset is, de ez durván erős volt, nem jöttem rá, mitől.
A metszfelület fáradt paprikáról árulkodik, a töltöanyag finomabb szemcsézetű, mint a Pick téliszalámié. Pozitívum, hogy a jellegzetes bivaly íz benne van, ha a többiről elfeledkezek, akkor
akár kellemesnek is mondhatnám. Túl vagyunk rajta, várom nászuram túrkevei "best buy" kolbászát.
Túl vagyok egy nagyon megható hétvégén, mert egy széleskörű baráti rendezvényen vagyok túl. 200 ember sütött-főzött egész hétvégén, ahol nagyon jól éreztük magunkat. De a lényeg, hogy nagyon pozitívak voltak a visszajelzések a citromos vargányás kolbi tekintetében.
Nagypapinak ezúton is köszönöm a segítségét mind a recept, mind pedig a "fűszer" vonatkozásában!
Egyébiránt indultam a kürtőskalács és porchetta kategóriában is, ott sem vallottam szégyent... :)