Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 2020.03.13 0 0 26784

Stout szereti a min 6 hónapos érlelést.Sokat fog az még változni. Esetleg vedd szét több részre és kísérletez ,édesítéssel.Lehet tejcukor ,eritritol, és társaival. De érdemes vigyázni mert ,egyesek hashajtó hatásúak is lehetnek. Pohárba adagolva érdemes a mennyiséget beállítani.Vagy a következő főzésnél magasabb hőmérsékleten cefrézni.

Előzmény: Molnár Dani (26783)
Molnár Dani Creative Commons License 2020.03.12 0 0 26783

Helo

 

Nem rég kezdtem a sörfőzeshez, most második söröm erjed (stout). Már elég ritkán kotyog, mai nap rámértem, igazából már leerjedt az FG értékre. Viszont sokkal szárazabb sör mint szeretném. (Nem biztos hogy elrontottam, nincs összehasonlítási alapom.)

A kérdésem az lenne, hogy lehetséges e milk stoutot csinálnom belőle. Illetve ha igen mi erre a megfelelő módszer?

Köszi előre

S.Ati20 Creative Commons License 2020.03.12 0 0 26782

Köszönöm! Igazából egy búzát készítettem WB-06 élesztővel, amit most 1 hét után szeretnék átfejteni másik erjesztő vödörbe. Meleg seprőt elválasztottam a cefréből, komlószűrő zsákot is használtam, elvileg elég tiszta trutyi kéne legyen az alján. Gondoltam megfőzöm ugyanezt a receptet, és ráfejtem a friss sörlevet mindenféle starter nélkül. Nem tudom ezt így próbálta e már valaki?

Előzmény: Tótikám (26781)
Tótikám Creative Commons License 2020.03.12 0 0 26781

Gyenge sör után erős igen, viszont fordítva nem az igazi, ismereteim szerint.Belga búzával kiprobáltam működött( folyékony élesztő starter_ 2/3 erjesztő, 1/3bank későbbi felhasználás_ erjesztés,átfejtés_következő főzet rá).Így egy élesztővel három sör készült.Ez évekkel ez előtt volt ,amikor folyékony élesztő beszerzése nehezebb volt. Száraz élesztő esetén szerintem nem érdemes (fertőzés veszély, mellék íz stb.).Élesztő mosás is járható, de azt is folyékony élesztő használatakor,  Yeast Washing  .

Előzmény: S.Ati20 (26778)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.03.11 0 0 26780

Évszázadokon keresztül így csinálták.

Előzmény: S.Ati20 (26778)
lacci40 Creative Commons License 2020.03.11 0 0 26779

Én úgy tudom a visszamaradt élesztőt ülepíteni, elválasztani, szaporítani kellene akkor újra használható de tudni kéne mennyi marad és elég e a következőhöz.  És idővel elveszti a z adott élesztő tulajdonságát, de biztos leírják majd szakszerűen.

Előzmény: S.Ati20 (26778)
S.Ati20 Creative Commons License 2020.03.11 0 0 26778

Sziasztok!

 

Érdeklődnék, hogy amennyiben leerjesztek egy adag sört, megfőzöm ugyanazt a receptet, akkor a leerjesztett sört ha átfejtem, arra a leüllepedett élesztőre ráfejthetem a következő adagot? Beindul így az erjedés, vagy ez nem járható út?

 

Köszönöm a válaszokat!

Ati

akoscivic Creative Commons License 2020.03.10 0 0 26777

Köszönöm a válaszokat.

Tótikám Creative Commons License 2020.03.10 0 0 26776

Olaszsped, főzőház, léhűtő, brewbro. Internetes rendeléskor figyelni kell hogy roppantva kéred,vagy anélkül.

Előzmény: akoscivic (26774)
Hank Evans Creative Commons License 2020.03.10 0 0 26775
Előzmény: akoscivic (26774)
akoscivic Creative Commons License 2020.03.09 0 0 26774

Sziasztok.

Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy az alapanyagokat melyik oldalakról rendelitek meg?

Esetleg pár oldalt ha be tudnátok linkelni azt nagyon megköszönném.

 

Üdv.: Ákos

novakszab Creative Commons License 2020.03.09 0 0 26773

Általában lágernél dupla annyi élesztőt javasolnak mint ale sör esetében, ha ez segít.

Előzmény: Porki41 (26771)
Tótikám Creative Commons License 2020.03.09 0 0 26772

20l esetén igen. Tervező programok közt találsz élesztő kalkulátort (Yeast calculator).

Előzmény: Porki41 (26771)
Porki41 Creative Commons License 2020.03.09 0 0 26771

Sziasztok, lassan megfőzöm az első lagerem. Mit javasoltok 12 fok alatti (10 fok korul) erjesztésnél érdemes 2 pakk élesztőt belerakni?

tucsok13 Creative Commons License 2020.03.02 0 0 26770

Köszi mindenkinek :) Nem jöttek ki végül hozzánk sem. Vagy igen, de mivel csengő nincs, telefonszámot meg nem kértek, nem találkoztunk velük :)

Tótikám Creative Commons License 2020.03.02 0 0 26769

Igen. Nálam már jártak a főzés napján, nem mostanában volt,akkor faxon is belehetett jelenteni .Kb. félórát adminisztráltak,rádión kapták az utasításokat. Az eszközöket ,kérték hogy mutassam meg. Főzést még nem kezdtem el.Végén kaptam egy példányt iratokból.

Előzmény: tucsok13 (26766)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.03.01 0 0 26768

Két finánc egy órája, autóval, többe kerül, mint egy főzet sör értéke. Mi a bánatnak mennének oda?

Előzmény: tucsok13 (26766)
novakszab Creative Commons License 2020.03.01 0 0 26767

Be szoktam, sohase jöttek ki hétköznap sem. Szerintem van jobb dolguk is :-)

Előzmény: tucsok13 (26766)
tucsok13 Creative Commons License 2020.02.29 0 0 26766

Kérdésem lenne: valaki esetleg be szokta jelenteni a sörfőzést? Ha igen, mennyire jellemző, hogy vasárnap kijönnek? Mit néznek, mit kérdeznek? Köszi :)

Tótikám Creative Commons License 2020.02.25 0 0 26765

Igen jó, csak értelmetlen.Sok idő, energia stb... 

Előzmény: Mike.. (26763)
Mike.. Creative Commons License 2020.02.25 0 0 26764

Mármit, hogy kettészedem a malátát és két vödörben szűröm le, majd ezt követően ezen a két külön adag malátán végzem a máslást.

Mike.. Creative Commons License 2020.02.25 0 0 26763

Sziasztok!

Ha akkora mennyiségű malátával dolgozom, ami a szűréskor nem fér bele egy vödörbe, jó ha két külön vödörben végzem el a szűrést és a máslást, vagy van erre jobb módszer?

icy_68 Creative Commons License 2020.02.25 0 0 26762

Mi a cél a fehérjepihentetővel? Állítólag a tisztaságot elősegíti de alapvetően nem tesz jót a habnak. Ha ragaszkodsz hozzá akkor inkább 57 fok körül tartsd, ott nem bomlik szét teljesen a fehérje így megmarad a habtartás de talán kevésbé lesz zavaros a sör.

 

Előzmény: Törölt nick (26753)
kardosur Creative Commons License 2020.02.19 0 0 26761

Nem kell mindent megtanulni, csak tudjuk, hogy hol kell keresni.

Előzmény: BoBoYSA (26760)
BoBoYSA Creative Commons License 2020.02.18 0 0 26760

Nocsak!

Jól esik, hogy valaki olvassa, sőt hivatkozik rá.

Előzmény: kardosur (26749)
Tótikám Creative Commons License 2020.02.17 0 0 26759

  Gyakori kérdések és válaszok azaz, Faku halgatható csapon.hu podcast .

Tótikám Creative Commons License 2020.02.17 0 0 26758

Okozhatja: ha túl magas a karamell maláták aránya (nem meg felelő diasztikus erő, DP) ,magas cefrézési hőmérséklet (ez adódhat hőmérő pontatlanságból is).Receptedet esetleg más tervezőbe is írd be.Hasznos lehet , serneveles.hu cefrézés.

Előzmény: beerdream (26757)
beerdream Creative Commons License 2020.02.16 0 0 26757

Sziasztok!

Kezdő sörfőzőként kérdezném, hogy mi lehet az oka, hogy

a recept szerint elvárt FG-t nem érem el.

Recept szerint főzők amit én állítok össze a sörtervező

alapján, az OG szépen sikerül de soha nem érem el az

elvárt FG-t, US-05 élesztőt használok kb. 10-14 nap után

már nem változik az extrakttartalom, 22 literhez 11,5 g-ot

használok 23 C fokon van.

Mi lehet az ok?

Törölt nick Creative Commons License 2020.02.16 0 0 26756

Köszönöm a válaszokat, lehet kicsit túlpörögtem és két hét múlva már álom habja lesz, csak azt gondoltam, hogy ha már van benne szénsav, akkor legalább egy minimális habot fog produkálni.

A faku-t átolvastam, de a habtalanságra nem találtam választ (nyílván azért, mert nem ez a legkardinálisabb kérdés). Majd az idő megválaszolja.

 

Tótikám Creative Commons License 2020.02.16 0 0 26755

Recepted jó,esetleg amire érdemes figyelni, élesztő mennyisége (18-20l 1.050 1 csomag durván). Valamint hideg komló használatakor inkább csak négy nap, mert egyes fajták  hajlamosak fű ízt produkálni, bár ezt én még nem tapasztaltam. Ha cold crash-t csináltál, akkor is lassabban alakul ki a szénsav. Hasznos lehet: sorforum.blog gyakori kérdések és válaszok, azaz faku.

Előzmény: Törölt nick (26753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!