Kőbányai utcák, terek - képekben. Ha van kedves (régi vagy új) kőbányai fotód, tedd be ide. Ha gondolataidat szeretnéd megosztani a témával kapcsolatban, azt is megteheted itt :-)
Méltó búcsú 2020-tól ezekkel a szép képsorokkal (és a betétzene is nagyon hozzáillő) - szép munka!
2020-ban nem fotóztam túl sokat, egyik legkedvesebb műemlékemet azonban az idén (is) lekaptam. Ezzel búcsúzom és remélem, hogy 2021 minden kőbányai és nem kőbányai számára egy sokkal jobb év lesz. Nálam a fotózásban mindenképpen lesz minőségi és mennyiségi változás, ezt természetesen a topik lakói is tapasztalhatják majd.
Nem akarok nagy szavakat használni, de az én értékrendem és érdeklődésem szerint a link amit adtál, mindenképpen az év linkje! Továbbmegyek: úgy gondolom, hogy ez a topik történetének legjobb linkje. Hetekig/hónapokig el lehet majd csemegézni, olvasgatni az épületek történetét, históriáját.
Ráadásul azonnali motivációt is kaptam: úgy érzem, hozzá szeretnék járulni valamilyen módon ezeknek a gyönyörű épületeknek ha nem is megóvásához, de megörökítéséhez mindenképpen. Terveim szerint minden egyes épületet végig fogok fotózni, hogy jelenlegi állapotukat dokumentáljam. Erre valószínűleg a járvány lecsengésekor kerül majd sor, publikussá is fogom tenni a fotósétákat és szívesen várom a csatlakozókat is. Nagy kaliberű dolog lehet ebből, talán még könyv is lehet egyszer belőle :)
Nagyon köszönöm chale, a 11759-es emlékezetes hozzászólás marad számomra :)
Az első említés a dokumentumban 1908-at ír (6. oldal), a második 1911-et (23. oldal). Én a korábbi időpontra hajlanék és a kép készülhetett 1910-1912 között - de inkább 1910-hez közelebb -, mert akkor még mintha nem lett volna az új, 1913-ban épült Kőrösi Csoma sétány 1., amit így még azután kellett lebontani és felépíteni - bár nem tudom, hogy erre elég lehetett-e két év. Mindenesetre ha 1913-ra felépült, akkor biztos azelőtt kellett készülnie. (Egyébként a helyrajzi számot nem igazán értem, mert amit írnak, mintha nem is ott lenne.)
Liget tér 2. Hrsz: 41507/1 (Építész: Porgesz József) 1908 (vagy 1911)
Körösi Csoma sétány 1. Hrsz: 39031/4 [?41491] (Építész: Román Ernő és Miklós) 1913
Megy mindenhol a szokásos sóhajtozó nosztalgaiázás, hogy a mai gyerekek így meg úgy (ez már kétezet éve is pont így ment), bezzeg mi egész nap a játszón meg a grundon lógtunk ... na de, hé! Kinek volt vadászgép a játszón, ugye? ;-)
Gyerekkorom egyik legkedvesebb emléke. A pilőtafülébe be lehetet ülni és egy kisgyerek is átérezte, hogy ez egy igazi (nem csak egy "játék") repülőgép volt. Utánozhatatlan fílingje volt.
Teljesen igazad van. Én azonban más (Kőbánya-történeti) szempontból nézem a dolgot. Csak sajnálom a régi Füzér (korábban Úri) utcát és a többi kellemes utcát, meghitt részt, amit ledózeroltak. De mindegy, most ez van.
Sajnos a a 60-as, 70-es évek döntéshozóinak idiotizmusa és dilettantizmusa a mai napig jól látszik. A tízemeletesekkel szétbombázott Ligettelek a mai napig fájó seb Kőbányán. Így lehet egy városrészt elcsúfítani, tönkretenni. Még most is úgy gondolom, meg kellne találni az elkövetőket és nagyon keményen megbüntetni őket.