Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1984

Hát azt nem vállalom, hogy halljátok, de leírom szívesen :)

 

Szóval először is eldöntöd, hogy karikát sütsz, vagy lapokat. Ha lapot, akkor mehet az 1 tojás, 2 dkg liszt, 2 dkg cukor (lsd 1 púpozott ek). Ha karikát, akkor lisztből 2,5 dkg kell tojásonként, ezt vagy kimérlegeled, vagy saccperkábé átváltod púpozott evőkanálra :) A tojás sárgáját a cukor (szemre kb) 1/3-ával fehéredésig kevered, a fehérjéket elkezded felverni, és fokozatosan hozzáadod a maradék cukrot. Nem egyszerre, hanem ahogy habosodik, egy része, aztán kevered kicsit, megint, stb, azért nagyon elaprózni sem kell :) kemény habot versz. Sárgáját beleöntöd a fehérjehabba, és hatalmas nagy, belülről kifelé mozdulatokkal, fakanállal beleforgatod nagyjából, hozzászitálod a lisztet, ezt is óvatosan beleforgatod (a legjobb, ha belülről kifelé mozdulattal forgatod a cuccot, és közben a másik kezeddel forgatod a tálat, irtó hamar be lehet dolgozni). Az előkészített formába beleöntöd (formának csak az alját kenjük, vagy tegyünk rá sütőpapírt), elegyengeted, egyes iskolák szerint kihúzod a széléig kvázi homorúvá téve a tésztát, mindegy. Ha lapot sütsz, sütőpapírra kikened kb fél centi vastagon. 160-180 fokra előmelegített sütőbe tolod, ha lapot sütsz, rácsukod az ajtót, mert neki mindegy, ha szép színe van, kész, kiveszed. Ha karikát, akkor kitámasztod egy fakanállal az ajtót (vagy ha király sütőd van, akkor megáll magától is résnyire :) ). Szépen megsütöd, nem tűpróbázol, hanem megnyomogatod óvatosan a tetejét, ha jól hallhatóan "recseg", és visszaugrik, akkor kész. Kiveszed, ha lap, alávágsz, ha karika, lelisztezed vékonyan a tetejét, és felfordítva egy rácson hagyod langyosra (vagy teljesen, ahogy a napirend engedi) hűlni. Kivágod a formából, és kész. (Ha alj nélküli karikában sütöd, akkor sütőpapír a karika alá, és a papírral együtt fordítod fel, csak akkor húzod le róla, ha már kihűlt.)

 

Ez így leírva tök macerásnak tűnik, de nem az :)

 

Kakaós piskóta esetében a liszt kb 10%-át lehet kakaóporral helyettesíteni, nálam a kicsit több még nem okozott galibát :)

 

Amióta így sütöm, nem volt piskóta, ami összeesett volna, pedig huszontojásokból is készült már. Finom könnyű, habos :)

 

Előzmény: Törölt nick (1983)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1983

hallhatjuk a sima piskótát?

 

ahogy én szoktam: ahány tojás, annyi púpozott evőkanál cukor és liszt, sárgáját a cukorral habosra verni, fehérjét felverni (esetleg a cukrot felezni és a felét a fehérjébe), a sárgájás masszába a lisztet és a fehérjét belekavarni (ha bizonytalan vagyok, a lisztbe mehet egy kis sütőpor, de pl. piskótatekercsbe nem szoktam); sütés 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc

Előzmény: Törölt nick (1982)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1982

Rakjuk össze, amink van :)

 

El tudom mondani, hogy tanították a piskótát (azt a sima mezeit), én általában azt csinálom, simán, vagy csokisban, illetve a Tortacsodákban lévő vajas piskóta még az, amit szoktam, amikor valami nagyon stramm kell, az sokkal szilárdabb, jobban faragható, persze, ízre is tök más, jóval édesebb, zömökebb. És hát vannak ugye a "speciális" torták, mint az Eszterházy, annak ugye megvan a saját lapja, Doboshoz is Dobos felvert dukál, illetve még a Sacher, ami előfordul, akár alapnak is, nem "hagyományosan", de az veszett macerás tud lenni.

Előzmény: ZsuR (1981)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1981

Latod a Wilton csak egy reszet adta annak ami kellett volna nekem - a diszitest.  Az alapot, hogy milyen tesztat, milyen kremet - ami finom is - azt nem.

 

Egyetertek azzal, amit a fondantrol irtal - nekem nem eleg az sem, hogy szep szines, szep sima legyen - de meg veletlenul se egyuk meg, mert nem jo.  Egy-egy virag OK, de a tobbi... az nem. Csinaltam fondant a pille cukorbol, ha valmikor hasznalnek fondant azt fogom valasztani.

 

Igaz a marcipan - imadom - es szeretem a csokolade bevonatot. Elegans...

 

Amit szeretek csinalni az az "elore gyarotott" viragok, habcsok anyagbol, szepen megszaradnak, ha kell csak eloveszem a dobozbol es diszitek vele.  Kiegeszitonek jo a vajkrem zsakbol nyomva, szepeket lehet vele tenni.

 

Tudsz segiteni a jo torta alap sutesben?

Előzmény: Törölt nick (1977)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1980

Persze, világos, hogy te látod igazán a hiányosságokat, meg nyilván, ami nem megy még annyira, azt nem is készíted "rendelésre" és nem is teszed közzé. De az is igaz, hogy amiket láttunk tőled, azok nagyon-nagyon jól sikerült munkák. Állítom, hogy kis városom "profi" cukrászdái sem készítenek szebbet. És bár a tiédet nem kóstoltam, de szerintem finomabbat biztosan nem :)

Előzmény: Törölt nick (1979)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1979

:) Köszi, de én mindig látom, mi a nem okés a tortákon, legközelebb mit kell(ene) másképp csinálni, sőt, a tanfolyás óta hallom a gyakorlat tanárnőmet is a fejemben, ahogy ledorongol :) szóval hidd el, messze vagyok tőle, és a másik irányban :)

 

Csak hogy nem esztétikai példát is mondjak: marcipánnal oké vagyok, úgy ahogy, de habzsákkal nagyon nem. Ahhoz az kéne, hogy esténként nekiálljak, fogjak egy gyakorlótáblát, és elnyomkodjak egy adag vajkrémet vagy glazúrt ilyen-olyan formában. Ez egyelőre sajna nem megy. És ez nem szubjektív dolog, hogy tetszik-e vagy sem az adott torta, hanem tény, illetve hiányosság. (más kérdés, hogy eddig nem nagyon volt rá szükségem, pont a marcipán miatt, de ez nem mentség)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (1978)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1978

Baromi messze vagyok még a félprofitól is

 

Aha, a profi irányába ;))

Előzmény: Törölt nick (1977)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1977

Profi dolgok... hát ha azt kérdezik, mi az? :) én speciel úgy ismerkedtem meg a lüszterfestékkel, még jó pár évvel ezelőtt, hogy autó torta sárhányóját meg flincilflanciait kellett "krómozottra" csinálnom. Elmentünk a Bakoba, és szembejött, én  meg megörültem neki, mert addig csak Sőreginél láttam, drágán :)

 

Egyébként meg én pont végeztem cukrász gyorstalpalót, de amit a süteménydekorációról tudok, azt ebből a topikból (meg néhány tyúbos videóból) tudom, nem a képzésből - egy éven keresztül mondtam el minden alkalommal, mikor szóba jött, hogy de, gélfestékkel is lehet élénk színeket elérni :) a tanfolyamból lényegében 3 dolgot profitáltam: megtanultam atombiztos piskótát sütni akárhány tojásból, jylk és egyéb úri huncutságok nélkül, bátran nekiállok vajas tésztát hajtogatni, már nem tűnik olyan legyűrhetetlen akadálynak, és hogy teljesen biztosan kikristályosodott bennem, hogy nem akarok olyat előállítani, mint egy cukrászda - nem vagyok hajlandó ilyen port meg olyan port meg amolyan port kevergetni, stb, és ezért is ragaszkodom a marcipánhoz, elnézést a fondantozóktól :) de engem nem csábít a zselatinnal összeragasztott porcukor :). Tény, hogy a marcipánnak vannak határai, és néha-néha egy-egy masni, vagy hasonló dolog erejéig elcsábulok a tragant irányába, de inkább nem, ha megtehetem.

 

Igazából ha lett volna/lenne olyan jó kis tortadekor tanfolyam itthon, amilyenre Zsur járt - az életben nem fogok tudni olyan vajkrém virágokat csinálni, az tuti-, akkor egy percig meg sem fordult volna a fejemben a cukrászképzés, de barátnőm ment, nem akart egyedül, én meg sokat nem veszíthettem, még jól is esett két kicsi mellől kimozdulni kicsit. (nem lehetne a wiltont, vagy valakiket ilyesmire kapacitálni vajon? )

 

Baromi messze vagyok még a félprofitól is, és amíg kicsik vannak körülöttem, ez nem is nagyon fog változni, ha pedig valaha üzletszerűen - értsd: tisztes haszon kvázi folyamatos megtermelésének reményében - fogom ezt csinálni, az egy tutkó rendes vállalkozás lesz, haccp kompatibilis, icipici cukrászműhellyel, megrendelésre, nem csak tortákkal. De ez még nagyon messzire van, és addig még baromi sokat kell tanulnom, egyelőre csak egy kísérletező háziasszony vagyok, akit barátai, ismerősei megtisztelnek azzal, hogy az ő "kárukra" is kísérletezhetek :)

 

 

Előzmény: Törölt nick (1974)
Gasztro_mankó Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1976

Sziasztok!

Rendelnék e-bayről mintás nyújtó hengert (fondan vagy marcipán mintázásához használható). kb 11 dollár, és 7 dollár  a szállítás. Ha valaki társulna Budapestről , és megosztanánk a szállítási költséget, klassz lenne.

 

ZsuR Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1975

Igen - es azert is olvasok csak, mert ezekhez nem tudok mit hozzatenni.

 

Ha technikai dolgokrol van szo... talan akkor, de ha beszerzes is van benne, akkor mar kerdeses, bar az utobbi idoben ez valtozik, egyre tobb az azonos alapanyag.

 

Talan en is fogok megint sutni, disziteni... jon a kisfiam szuletesnapja... :))

Előzmény: Törölt nick (1974)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1974

végül is, van akinek az okoz örömöt, hogy utánozza a profi cukrászokat - nincs ezzel semmi gond, hobbi ez is, ezt is lehet több szinten űzni (mint bármelyik kézműves hobbi, mint pl. a gobelinhímzés)

 

aki csak hétköznapi háziasszonyként próbálkozik, az is kaphat ötleteket (vagy rájöhet, hogy egyszerűbb, ha megveszi cukrászdában, mert amit ő akar, ahhoz nincsen meg a felszerelése)

 

az elmúlt hetekben több volt a profi dolgok használatáról, beszerzéséről szóló hsz., de régebben voltak másmilyenek is (én csak az elmúlt hónapokban olvastam), majd alakul (mondjuk én most itt kibic vagyok, többségében readonly, nekem a maximum az a dobostorta volt, és egyszer volt egy elvetélt próbálkozásom, amikor marcipánból akartam kirakni egy sejtnek a vázlatát - nem jött össze :-))             )

Előzmény: ZsuR (1973)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1973

Nem hinnem, hogy ezert szolna a moderator.  Azert mert en nyitottam, nem jelenti azt, hogy az enyem... nekem jutott eszembe, hogy beszeljunk arrol, hogy a sutemenyt lehet disziteni.  Akkor eppen jartam egy ilyen tanfolyamra, es eppen ezzel voltam elfoglalva.

Aztan most kevesebb idom jut ra, ami nem jelenti azt, hogy "hutlen" vagyok hozza, mert olvasom rendszeresen.  Erdekel, tetszik.

 

Masik... nem egyszeru hozzaszolni, amikor nem ugyanolyan kornyezetben elek.  Mit veszek, mit teszek, lehet mas mint amit Mo-on lehet.  Van aki ezt sertesnek fogja, fel, fitogtatasnak, sokszor egyszerubb nem szolni rola.

Vannak dolgok amikke nem ertek egyet - ilyenkor is jobb csendben maradni... 

 

Orommel latom a szep tortakat, disziteseket, sokat tanultam a torzsvendegektol, jo latni milyen talalekonyak - hiszen a torta dekoralas ezen (is) mulik.  Sok szep otlet...

 

Nem szeretem az olyan topikokat, ami nagyon a technikai oldalrol kozeliti meg a temat (semmiben sem, legyen az fozes, kerteszkedes, vagy barmi), van is belole bajom boven.

 

A sokaik ok... en igazan azt a fajta torta diszitest szeretem/szeretnem, ami nem annyira vegyszerekbol, muanyagokbol all, hanem marad a termeszeteshez kozel annyira amennyire lehet.

 

"félprofi hobbicukrászok beszélgetőhelyébe"  Jol irtad... kar lenne ha ebbe az iranyba menne a topik.

Előzmény: Törölt nick (1972)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1972

bocsánat, osztom itt az észt, és a felső sort meg nem nézem meg...

márminthogy te nyitottad a topikot - ahhoz képest mostanában tényleg keveset írsz ide, átment a topik amolyan "félprofi hobbicukrászok beszélgetőhelyébe"

 

mindettől függetlenül nem gondolom, hogy magadénak éreznéd a topikot

 

de ezzel be is fejeztem, mert még valami moderátor erretéved, és megint kapok a fejemre offolásért

Előzmény: ZsuR (1971)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1971

Nyilvanos az emailem (meg mindig), ha annyira fontos neked, hogy tudjam ki vagy, miert nem irod meg nekem...akkor en is fogom tudni.  Amugy azt hiszem, ha nem kitiltott nick, nyugodtan ide is lehet irni, az nem baj.  Megtette mas is, aki uj nicken jott, de aztan bemutatkozott, meg elovette a regi nickjet.  Nekem is van egy regesregi nickem, sokan ismernek azon is... ha valaki nem ismerne fel rajta es fontosnak tartanam, tudatnam vele.

Előzmény: tortabirodalom (1968)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1970

Ajajajj...

 

Szamon kered tolem, hogy miert nem tudtam ki vagy... hogy mostanaban nem tortazok, nem irok ide annyit mint eleinte... hogy nem azt teszem amire szamitottal tolem...


Ez nekem sok.  Maradjunk annyiban, ha reklamozol (ugy ahogy azt az Index reklamnak tekinti), szolok a moderatoroknak.

Előzmény: tortabirodalom (1968)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1969

jaj, ne csináld már!

 

Zsur sokat ír ide, de nem ez a topik az, ahol állandóan jelen van

 

tényleg nem lehet két külön nickben mindig felfedezni az azonos tulajdonost, még akkor sem, ha valaki mindig észben tartja, ki mit írt

 

nem veled volt a baj, sem a segíteni akarásoddal, hanem azzal, hogy ezen a nickeden úgy viselkedtél, mint a direkt reklámozásra létrehozott úgynevezett "fikanickek"

 

Zsurnak is gyűlt már meg baja a moderátorokkal, és volt már, hogy a fejéhez vágták, hogy ha észrevett valami szabályzatba ütközőt, akkor miért nem szólt

 

Zsur nem érzi magáénak ezt az oldalt

 

tényleg elolvashatnád a moderálás szabályait

 

ha bárki neked állt volna, az nem így nézne ki...

 

 

Előzmény: tortabirodalom (1968)
tortabirodalom Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1968

Az egész topikot elolvastam, volt olyan rész, amit kétszer is. Lehet, hogy régen sokat segítettél másoknak, de mostanában nem. Te dolgod, hogy hová írsz és mennyit, de nem erre számítottam Tőled.Ha pedig annyira magadénak érzed ezt a fórumot és topikot tuttad volna ki vagyok.

 

Nem hiszem, hogy valami egetrengető búnt követtem volna el, most sem igazán értem mi a bajotok, miért álltatok így nekem, de azt hiszem nem ér nekem ez a topik annyit, hogy akár 5 percig is mérgelődjek.

 

MINDENKITŐL ELNÉZÉST KÉREK, HA MEGBÁNTOTTAM AZ OLDALAMMAL ÉS HOGY SEGÍTETTEM!

 

ZsuR Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1967

Nem hiaba - sikerul ujra meg ujra.

Előzmény: Törölt nick (1966)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1966

köszönöm, igyekszem :-))

Előzmény: ZsuR (1965)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1965

Bubo Bubo, te egy nagyon kedves ember vagy!

Előzmény: Törölt nick (1964)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1964

egyébként egy régi nick nagy kincs ám!

 

(én is vesztettem már el régi nickemet, de a passwordot is elfelejtettem, dpg-vel voltam beregisztrálva, semmire sem emlékszem, senki el nem hiszi nekem, hogy az a nick az enyém volt...)

Előzmény: tortabirodalom (1958)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1963

ha tudod a régi mail-címedet, szerintem simán használhatod a belépéshez, aztán az adatlapodon másikat adsz meg, vagy mind a kettőt megadod (regisztráció után szerintem senki nem ellenőrzi az e-mail címedet, maximum, ha levelezni akarnak veled mindenféle törlések és kitiltások okán :-))           )

Előzmény: tortabirodalom (1958)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1962

"Ennyi erővel inkább SEGÍTS másoknak és ne a hibákat keresd másban!"

Csak meg egyszer... mennyit olvastal ebbol a topikbol?  

Előzmény: tortabirodalom (1956)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1961

no, ne kapd fel ennyire a vizet, ezt mi nem tudhattuk...

de most tényleg, nézd meg a mostani nickedet elfogulatlanul

elég sok pár hozzászólásos nicket láttunk már, jönnek, néha csapatostul, reklámoznak ezt-azt, elsőre ártatlannak tűnnek, aztán bedurvulnak

 

már ne is haragudj, de pont így néztél ki...

 

szerintem, ha továbbra is írogatsz ide, jó ötleteket adsz, anélkül, hogy emlegetnéd a blogodat/oldaladat, a nevedre kattintva így is sokan meg fognak keresni

Előzmény: tortabirodalom (1958)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1960

OK.. megis hogyan gondolod, hogy amit te nem tudsz elokeresni, arra mi emlekezni fogunk?  Itt, ebben a topikban uj nick vagy, 9-10 hozzaszolassal, ennyi.

Előzmény: tortabirodalom (1958)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1959

Ohedesistenem...amikor valaki azzal indit, hogy a masik mit nem tud... :((

 

10 eve vagyok fenn a forumon, igazan vehetned a faradtsagot, hogy utana nezzel, ki vagyok :)).  Igazan lathatnad, hogy segitek ahol tudok.  Reklamozas nelkul.

 

A reklam nem aru... az a az arunak a hirdetese... A te arud nepszeruseg.  A magad nepszerusitese. Nincs is vele semmi bajom - te dolgod.  Az Index sem hiszem, hogy foglalkozik vele, inkabb csak azzal, hogy hogyan teszed.

 

Ird be a segitsegedet, tedd be a videoat, orulni fognak neki azok, akiknek segiteni akarsz.

 

Azt hiszem a tobbit majd a moderatorok fogjak eldonteni, mi fer a hirdetesbe, mi nem.

Előzmény: tortabirodalom (1956)
tortabirodalom Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1958

Jaj de jó, hogy internet szolgáltatót váltunk, megszűnik a régi mailcímünk és nem keresgettem, hogyan módosítgassam az előzőt, regisztráltam inkább újra. Jaj, de nagy bűn! Másoknak segíteni is nagy bűn!

Bocs, hogy 2 gyerek mellett nincs időm minden kis vackot végigolvasgani!

Ha ennyire szúrja  a szemeteket, akkor töröltessétek!

De szeretnélek titeket akkor is látni mikor mások segítséget kérnek vagy véleményt !

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1957

már bocs, de ezen a nicken csak január 19 óta írogatsz - nickeket keresztbe azonosítani sem szabad, mégha nyilvánvaló lenne is, hogy milyen más néven vagy fent 2 éve

 

első hsz-ed is linkkel indult - nem látszik egyértelműen, hogy nem üzletet hirdetsz! még ha egy egszerű blogot, azt sem hirdetheted...

Előzmény: tortabirodalom (1956)
tortabirodalom Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1956

Már bocs, de 2 éve vagyok jelen ezen a fórumon!!! Ebből is látszik mennyire vagy képben, hogy azt sem tudod ki vagyok!

Ennyi erővel inkább SEGÍTS másoknak és ne a hibákat keresd másban!

Ha felteszel egy videót, akkor azt mások megnézik, tanulnak belőle, elszészítik. Az én oldalam is segítség, megnézed, megtanulod, megcsinálod. SEMMIT sem kérek érte!

Megnéztem mi a reklám, egy áru vagy szolgáltatás, amiért a legtöbb esetben fizetsz.

Előzmény: ZsuR (1953)
ZsuR Creative Commons License 2011.01.24 0 0 1955

Ez nem szalveta gyujtemeny - ez uzlet. Nezz a jobb oldalra, megerted, miert nem szereti az Index ha a hozzaszolasban hirdetsz.

 

Sokszor vitattak mar, es az a valasz jott mindig, ez a jatekszabaly, ha nem tetszik, nem kell itt jatszani.

Előzmény: Törölt nick (1954)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!