Bocsánat, nem akarom már tovább bonyolítani, de nem teljesen értem.
Most is még a papayáról van szó, gondolom.
A carica monoicánál a fajta leírások között találtam, hogy önporzó.
A papayánál tömeges és folyamatos a virágzás. Így minden belefér ebben a virág dömpingben.
Úgy érted (nem szakmám, csak hobbim), hogy külön virág hordozza a termő-, és külön virág a porzó részt? És ez csak a papayára vonatkozik, vagy a passiflora alatára is?
A papaya esetében akkor tévesen van írva, hogy önporzó.
Messze nem az "igazi" papya gyümi, de talán meg lehet próbálni a kóstolását.
Én a 8121 sz. hozzászólásodban úgy értettem először, hogy a paasiflora alata virágot fogja eldobálni, porzó hiányában. Azóta pontosítottad, hogy papayára gondoltál, de ez a fajta önporzó.
De! Sajnos a passiflora alatánál (majd a kinyílt virág bizonyít) azt olvastam, hogy esetek többségében nem lehet termőre fordítani (valószínű porzó hiányában).
Saját termőhelyén is ritka gyüminek számít (Brazília, Peru) és USA-ban sem terem, így csak dísz marad.
Rövidesen kiderül, előre sajnálom. Nagyon kíváncsi lennék a virágján kívűl a gyümölcsére is.
A fényre nem lesz gondom, mert tavaly télen, meg tavasszal elég sok power ledes lámpát épitettem a chilik miatt is. A banán marakuják szerették, szépen kiteleltek alatta. Még nőttek is.
Két növény van, kb. 8 évesek, nem kifejezetten gyümölcstermők, inkább haszonnövénynek hívnám, származási helyükön gyógyászati célokra használják őket, ritkán kapni a magjukat is, így nem hiszem hogy vkinek lenne, Füvészkertnek adtam talán belőle, de már nem láttam őket az utóbbi években ott.