Nos minden embernél szinte más a tünet.Egy ami biztos,hogy a csípőfájdalom,reggeli merevség,és a nehezített lehajlás.
Pl nekem a vérem olyan mint egy csecsemőé:Kiváló :D Nincs gyulladás benne,nem magas a CRP sülyedés,nincs benne kiugró negatív vagy pozitív eltérés.Ettől függetlenül SPA vagyok.Igaz évek óta küzdök járok reumatológushoz minden kezelést végigvittem,gyógyszereket is belapátoltam.
Az idén pedig kiderült,hogy SPA .Annyiban "örültem" neki,hogy legalább tudom mivel állok szemben.
MOst várok a bió terápiára,csak még van előtte ki kell gyógyulnom a látens TBC ből,ami 4 hónap.
Gerincsérv műtét előtt állok.
Így van még egy kis út előttem.
Eleinte én sem akartam elhinni,hogy mi a bajom,de be kell látnom,hogy SPA mert a tünetek nagyon is fent állnak.
Jah még szerintem a BASDAI index is mérvadó amit a dokinál kell kitölteni.
És mi volt az a vizsgálat, ami egyértelműen bizonyította a betegség tényét? Mert mint említettem a laboreredményem szerint nincs gyulladás a szervezetemben. Sok idő múlva derült fény a betegségre az első tünetek megjelenését követően?
A biológia terápiához egyértelmű SPA diagnózis szükségeltetik, valamint egy nagyon alapos kivizsgálás.
Ha mázlid ven, nem SPA...
Nekem is megvolt az éjszakai fájdalom, a csípőtáji fájás, a reggeli derék merevség, az állandó hátfájás, stb.
Most viszont 2-3 naponta futok 20 percet, úszok, tornázok, 2 órát végig tudok ülni egyenes háttal fájdalom (és az egészséges mértéket leszámítva) fáradtság nékül.
Az 1 évvel korábbi röntgenjeimhez képest nincs romlás, úgy tűnik, konzerválódott az állapotom.
Kb. két hete járok a kezelésekre. Valamelyest enyhültek a tünetek, de a csípő és váll fájdalmaim még mindig meg vannak. Nálam még nem diagnosztizálták az SPA-t, de a tünetek alapján nagy esély van rá. Igaz, szinte minden hozzászólónál más tünetekkel jelentkezett. A reumatológus azt mondta, hogy nincs gyulladásra utaló jel a véreredményemben. Szóval tanácstalan vagyok...
37 éves férfi vagyok. Több, mint 3 hónapja kezdődött egy elég intenzív csípőfájdalmam a jobb oldalon. Nem mentem orvoshoz, mert abban bíztam, hogy elmúlik, de nem ez történt. Végül reumatológushoz fordultam, aki a tünetek meghallgatása után azt kérdezte, hogy van e bechterewes a családban, de nem tudok róla. Megvizsgált, majd rtg. vizsgálatra és vérvételre küldött. A rtg. eredménye, hogy a gerincem nyaktól lefelé el van meszesedve, a porckorongok el vannak deformálódva. A laborom viszont nem utal semmilyen gyulladásra. Most 6 féle kezelést írt fel az orvos, mind gyógyvizes /torna, ultrahangos, sugármasszázs/. Olvastam a Bechterew kórról és a tünetei alapján /éjszakai ébredés a fájdalomra, mozgásra enyhülés/ félek, hogy nekem is ez a betegségem van. Tudtok valami tanácsot adni? Nálatok hogyan kezdődött, milyenek a tünetek? stb.
Hogy vagytok mostanság? Megint itt ez a fránya nyirkos, hűvös idő... Én még hónap végén tervezek egy többnapos gyalog túrát Erdélyben, viszont van 3 félelmem : csípőfájdalom, medve és köd... Amúgy NAGYON várom már! :)
Meg is ertem. Mas - nagyon offtopik, csak erdekessegkent irom, hogy umami, az otodik alapiz, ami kb a hus ize, de annyi minden masban is megtalalhato, igy erdekes jatek ilyeneket enni, mert mintha hus izet hagyna a szadban, a hus szaga vagy zsirossaga nelkul. En sok etelbe rakok porra orolt szaritott gombat, pl, vagy par csepp szarvasgomba olajat. Tofu, miso, paradicsom, mas zoldsegek is umami izuek, guglizd, erdekes.
Azon szokott kiakadni a család amikor közlöm, hogy a hús romlott amit frissen vettünk, mert büdös. Ilyenkor mindig kiderül, hogy csak nekem büdös. :) De azért a töltött káposzta még nem megy hús nélkül. Minden más igen.
7 het az szuper, nekunk elsore 6 nap sikerult ferjemmel, es kolbasz, vagy sonka kellett, nem emlekszem :) De minden uj nap uj valasztas - ha jol erezted magad tole, csinalj csak 1 napot holnap, es meg egyet holnaputan allati kaja nelkul, az, hogy harmadnap hust eszel, nem torli az elozo 2 nap gyulladasmentesito kajat. Az aranyok a fontosak szerintem - ha tobb zoldseget eszel, mint mas kajat, hust, glutent, tejtermeket, adod a vedekezo katonakat a szervezetednek, igy erosited, igy valtasz ki gyulladascsokkento gyogyszert. Azt a gyogyszert nem kell beszedned, ami gyulladascsokkentest a zoldsegek inteznek. Ami gyulladas novelot nem eszel meg, arra nem kell gyogyszer. Nem kell vegannak lenni, de minden falat kozt merlegelni lehet.
Egyed is meg a toltott kaposztat, jo etvaggyal. Sokaig en is ettem ilyeneket, aztan elkezdett nem izleni a hus - toltott kaposztara mar a ferjem is azt mondja, finomabb, ha vegan huspotloval toltom - pedig nem finomabb, csak mas. Elszoksz a zsir izetol, es utana mar zavar a zsirossaga, ami izt az hagy maga utan. Lehet, ne mondd, hogy kizart dolog, hogy egy ido mulva te is igy leszel vele. Nekunk a legdramatikusabb valtoztatasunk, a soha tobbe tej, az csak 3 het tej nelkul utan volt, elso 3 hetes clean dietank utan. Tejeskavet csinaltunk, es bantott az ize. Probaltuk csak a tejet, a legfrissebb is savanyunak izlett es nyalkat hagyott a szajunkban - atszoktunk mas tejekre. Kave szojatejjel izlik a legjobban, rizs-zab-mandulatej megy etelekbe, szeretjuk kokusztejet, "hemp"-tejet, de tudom, mi itt el vagyunk kenyeztetve a kinalattal. Kaphato pl egy Tofutti nevu kremsajt, ami allitom, finomabb, mint kremsajt, es rengeteg kajaba rakom, akar tejfol helyett is. Nem ugyanaz, mashogy finom, de mukodik.
Három különbözőt kaptam, nagyon jól reagált a SPÁ-ra, de sajnos májértékeket nagyon megemelte ezért váltottunk Salazopirynre.Szinten tart, nincs fájdalmam, savtúlengést okoz ,de az megoldható.
Rég jelentkeztem ,jelenleg jól vagyok Salazopyrnt szedek, sajnos a biot nem birtam nagyon figyelek az étkezésre és a mozgásra.Hol vagy Suzy, Dobsika, és még sorolhatnám, jo lenne tudni rólatok!
Szerencsére én sosem voltam nagy húsevő ezért nem esik nehezemre elhagyni. Egyetlen kaja van amit nem vagyok hajlandó csak hússal enni az pedig a töltött káposzta. :) Tehát évente minimum egyszer vétkezem, karácsonykor. De az év többi napján igyekszem tartani magam. A fiam pedig még a tölött káposztát sem szereti. :)
Mit is mondhatnék....hát szivböl gratulálok a csemetéidhez!!! az hogy az :amerikai: Aspen tanacsara megcsinalsz arra meg kulön (szoritok)gratula!!!Én is ki kiprobáltam a vegát ugyancsak Maule tanacsára es lass csudat éreztem hatását csak sajnos én csak 7-hétig birtam vegán .A hus erösebb volt mint én de azert már oda figyelek a táplálkozásra és még igy is
Elnapoltam fele dolgomat, pedig kormomre fog egni igy. Teszta-krumpli-hus - mindannyian igy nottunk fel. Ezen, ha tudunk valtoztatni, ki tudunk valtani annyi gyogyszert. Alvas nagyon fontos - mi jon be neked? Ferjemnek-nekem a memory foam jon be, de masnak mashogyan esik jol. Ne higgy nekem, erezd, neked melyik matrac segit. Hosszu utanajaras volt a szek, amiben krapek ul a szamitogep elott, es nagyon draga volt, de minden fillert megert. Mi az agy, mi a szek, amiben hosszu orakat toltesz, ezekre megeri kolteni.
Kb oras kesesben vagyok a ma el kene inteznibol. En itt a topikon dokumentaltam nagyjabol, hogyan lettunk husevobol vegetarianus, es nagyjabol vegan, sok ev volt. Engem megszolitott az a tanulmany, amelyik azt mondta, tejet-tejtermeket nem fogyaszto, hust ritkan evo keletieknek ritka ez a betegseg, azonban ha ezek a keletiek nyugati tarsadalmakba koltoznek, mukodesbe lep a gen, es ok is elohozzak ezt a betegseget. Nekem teljesen egyertelmu, hogy nyugati etkezes szerepet jatszik. Erheto is, tej-hus gyulladast mozgosit. Ezen a vonalon indultam en el, es mai napig hiszek vegan-hal kajaban, hogy ez segit.
6 havona 3 hetig mi bojtolunk- nem a hust hagyjuk ki, mert azt amugy se esszuk, hanem glutent, plusz fele zoldseg-gyumolcsot (pl krumpli, banan, paradicsom, stb) - ha erdekel adok linket.
Paleolit dieta, rengeteg hus, zoldseg minnel nyersebben, allitolag szinten segithet. Az egyetlen kozos a 2 eletmod kozt, az a gluten elhagyasa.
Az egyetlen, amit Bechterewesek kozt talaltam kozosnek, az a hus imadasa, lemondani nehez, kivetel Fannimartin. De lehet ugyesen, huncut modon 6 csesze szines zoldseget elkesziteni, megenni minden nap, ha tudatosan erre keszulsz. Es ha kiprobalod, milyen 3, inkabb 6 hetig nelkule, rajossz majd te is.
En, aki nem vagyok Bechterewes, ha csinaljuk a 3 het glutenmentest, 2x annyi energiaval elek, kave nelkul. Pedig nem vagyok glutenerzekeny, vagy cukorbeteg.
En amit helyedben kiprobalnek: hal hetente 2-3x, egyebkent csak zoldsegek, krumpli nelkul, ha kell, inkabb barna (hantolatlan) rizsteszta. Sok nagy zoldlevelu kaposztafele, ha lehet nyersen. Tobb level, es termeszoldseg, mint gyoker. Cukkini, gyomber, hagyma, fokhagyma, padlizsan, edeskomeny, zoldbab, ilyenek. Sok mag, dio, mandula. Koret csak rizs vagy zab, ami glutenban szegeny. Hiszem, hogy 3 het utan sokkal jobban fogod erezni magad, es innentol megerted majd, hogy kaja kulonbseget tesz. Es akkor probalkozz - ha megeszel egy pizzat, vagy egy rantott bordat, hogy erzed magad utana.