Ezek a hosszában elnyújtott, egyre több térközt bekebelező állomások nem tudom, mennyire jó ötletek. Forgalmi szempontból elsőre azt gondolná az ember, hogy inkább meg kéne hagyni nyiltvonali szolgálati helynek, amit Székesfehérvár kezel.
Tehát itt ugyanaz a helyzet, mint Székesfehérvár-RepülőtérMaroshegynél?
Biztosan nem, mivel Maroshegy már egy ideje Székesfehérvár állomás területén van. De a korábbi állapotban is kezelt fedező jelző mellett történt a kiágazásba behaladás.
Segítsetek egy kicsit kérlek! Megálló-rakodóhelyek és iparvágány-kiágazások biztosítását vizsgálom modellvasút precíz megépítése miatt, és három megoldást figyeltem meg.
2. Nemesgulács-Kisapáti mh. ipvk.: térközös pálya, mindkét irányból a kiágazás előtti utolsó térközjelző vörös-fehér sávozású, ha a nyílt vonal felé áll a vas, továbbhaladást engedélyező állás a szabványos állása, mint önműködő térközjelzőnek, amely fedezőjelzői szerepet is betölt. Ezt is értem.
3. Van viszont Jobbágyi, amiről eddig azt hittem, hogy szintét (vonatjelentő) térközjelző, amely fedezőjelzői szerepet is betölt, de most föltűnt a vezetőállás-videón, hogy az előjelzőjénél van andráskereszt (bejárati jelzőre figyelmeztető jel), tehát ő egy bejárati jelző, tehát az iparvágánykiágazás pályaelágazásnak minősül, így vonatszámban szolgálható ki. Ezt a megoldást is ismerem, és ahogy nemrég olvasható is volt itt, nem technikai okai szoktak ennek lenni, hanem egyszerűen a kiszolgáló vasút így kéri. OK. De akkor csúccsal szemben miért egykarú ez a bejárati jelző, hogyan járt ki egy tehervonat a lőszergyár felé? És ha pályaelágazás, a lőszergyár felől miért nincs bejárati jelzője, vagy bármi más?
Vagy az történt itt, hogy a kiszolgáló vonat a Megállj! állású bejárati jelzőig eljött vonatszámban, itt föloszlott, és továbbhaladást tiltó jelző mellett ment ki kiszolgálni? Tehát itt ugyanaz a helyzet, mint Székesfehérvár-RepülőtérMaroshegynél?
Nincs ilyen az utasításban (nem is írtam, hogy van, ugye). De az oktató szokott használni olyan szófordulatokat, amelyeket az utasítás nem tartalmaz (és kérlek, ne kérdezd meg, hogyan fordul meg egy szó).
Egyébként közvetlen felhatalmazásként ismeri jelenleg az F.2. (15.15.2.6.), ennél a résznél jött elő, amit hallottam legutóbb.
Leírhatod többször is. A megszokás, régi beidegződés az ok, az oktatók részéről is, ezért nem kopott még ki ennyi idő után sem. Én is gyakran használom baráti beszélgetések, sztorizás közben.
A vizsga hogy jön ide?
túl sokszor használja ugyanazt a fogalmat más-más dolog kifejezésére.
Maga a szó nem egyenlő a fogalommal.
Egyszerűen nem jó a megfogalmazás, túlbonyolított, túl sokszor használja ugyanazt a fogalmat más-más dolog kifejezésére. A korábbi "menesztés" helyett 3-4 szóval van körülírva a kifejezés, ami a mindennapi használathoz túl hosszú.
"Felhatalmazás
A vonatok mozdonyvezetőinek állomáson indításra, áthaladásra, más
szolgálati helyen, továbbá a nyílt vonalon indításra történő felhatalmazása. A felhatalmazás a forgalmi szolgálattevő részéről történhet közvetlenül vagy közvetett módon."
Ebben mi a túlbonyolított? Hol használja ugyanazt a fogalmat többször? A felhatalmazás szó az utasításban 90%-ban a járművek megindításával kapcsolatban jelenik meg, beleértve a tolatási mozgást is..
+ Lehet, hogy rosszul emlékszem, de a menesztés fogalma mögött kb. ugyanez, ugyanezekkel a szavakkal volt (a közvetett még nem volt benne).
Akkor még egyszer: 15 év, és ennek minimum a fele alatt buktattak jóval kevesebbért is, ha annyira jó lenne a mai verzió, akkor már mindenhol átvette volna a régi helyét.
Egyszerűen nem jó a megfogalmazás, túlbonyolított, túl sokszor használja ugyanazt a fogalmat más-más dolog kifejezésére. A korábbi "menesztés" helyett 3-4 szóval van körülírva a kifejezés, ami a mindennapi használathoz túl hosszú.
A kettőnek semmi köze egymáshoz, csak a megszokás miatt mondják még sokan annak.
Vannak olyan sok éve, évtized óta életbe lépett, amúgy könnyebbséget hozó szabályok, amit sokaknak a mai napig sikerült adaptálni és a ami szomorú, hogy oktatói szinten is vannak ilyen oktatók, ezért sem kopnak ezek a fejekből..
Röviden: ha annyira jó lenne a mai megfogalmazás, akkor nem maradt volna meg több mint 15 évvel (aminek kb. a fele a KTI-s vizsgák időszakának egy olyan mélypontja volt, amikor sokkal kisebb eltérések miatt is lettek sikertelenre értékelt vizsgák) a hivatalos csere után a "menesztés" az aktív dolgozók szóhasználatában.