Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.22 0 0 1645

Egyébként nézd meg a rumtopf recepteket, még plusz cukorral és jó sok alkohollal8rum, pálinka) igyen finom felnőttnyalánkság is lehet belőle. De abban annyi cukor és alkohol van, hogy nem forr tovább. agglegénykompót néven is ismert. Tavaly csináltam, de nem fogyott el.

Előzmény: Bandimacs (1643)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.22 0 0 1644

Cefre:(

Sajnos nem szabad minden receptet elhinni - nekem is sok minden ment a kukába, azóta igyekszem a bevált módszereknél maradni, csak ott kísérletezek, ahol ingyen van az alapanyag. a cukor még akkor is pocséklás lehet.

Kár a szederért. Nekem nem jött össze az idén a szederlekvár.

Előzmény: Bandimacs (1643)
Bandimacs Creative Commons License 2011.08.20 0 0 1643

Epret és feketeszedret akartam eltenni - nyersen.

Ahogy a recept írja, minden réteget lecukroztam, tartósítószert nem tettem bele.

Szerintem csendesen nekiállt forrni  :) mert habos picit a teteje és látok benne szálldogáló buborékokat is.

Lesz ebből még valami ? Ez így normális, vagy mehet a kukába ?

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.08.07 0 0 1642

Láttam én is azokat az áfonyákat a piacon, nagyon szépek, és biztosan finomak is.

 Azért ha egyszer eljutsz jul második felében vagy augusztusban Erdélybe a hegyek közé, próbáld ki a vadon termett áfonyát. Árulják az utak mentén, falvakban (én csak a Sóvidéken vagyok ismerős, de máshol is van szerintem). 5 literes vödörrel kapsz annyit, mint itthon egy kilót, ha szerencséd van.  Én sajnos csak egy vödörrel vettem az idén. Én nem passzírozom, szeretjük, ha van benne egész szem. Ami szétfő, az szétfő, de maradjon benne a héja is. Annyi jót mondanak az áfonyáról, jó sok mindenre, és az egyik legfinomabb dzsem.

Előzmény: Bandimacs (1641)
Bandimacs Creative Commons License 2011.08.07 0 0 1641

A helyi piacon vettem 2 kg áfonyát, hatalmas nagyok voltak (mint egy jó nagy zöldborsó)  és édesek is, viszont szörnyű drága  :)   Mindegy, ha már rászántam magam, megvettem, gyümölcscentrifugán lecentrifugáltam és felfőztem lekvárnak. Olyan édes volt, hogy összesen 10-15 dkg cukor kellett bele. Már az illata is jó volt, de az íze az nagyon finom lett !  Köszi a receptet.

 

Előzmény: Törölt nick (1640)
Törölt nick Creative Commons License 2011.08.05 0 0 1640

2 kiló nyári alma héjával, magjával, 2 kiló magvalt szilva, 1 kiló paradicsom (a recept ebből is kettőt írt) . Puhára főztem, átpasszíroztam, feltettem újra főni, tettem bele 1 kiló cukrot (a recept szerint ebbe 2,5 kiló kellett volna, de így is túl édes lett).

Lehet, hogy nem lesz túl kapós, mert kicsit jellegtelen, de előbb utóbb elfogy .

 

Kaptam barátnőmtől két kosár őszibarackot, azzal telt a napom. Meghámoztam, a keményebbekből befőtt lett, a puhábbakból dzsem,. Volt itthon 1 db elég nagy citrom, azt héjastól belevagdaltam, remélem ad neki egy kis bukét, tettem rá egy fél deci rumot is, egy zselésítőt (kb 2 kilónyi volt), cukrot érzésből, és megfőztem (belenyomtam néhányszor a botmixert, a többi darabos maradt).

Mostmár csak az kell, aki megegye:)

BONNIE Creative Commons License 2011.08.03 0 0 1639

Nekiugrottam egy adag Limara-féle levendulás sárgabaracknak. Bejövős így első kóstolásra :)

 

rágica Creative Commons License 2011.07.29 0 0 1638

Szerintem ez a sárgadinnyés változat is megér egy próbát.

2,6 kg mirabella és 70 dkg sárgadinnye volt nálam. Egész különleges íz jött létre. Nem sárgadinnye, nem mirabella, valami...

Legközelebb 2,3 kg mirabella és 1 kg sárgadinnye aránnyal talán kicsit sárgadinnyésebb lenne, de nem túlságosan.

Nálam legközelebb a körte lesz soron.

Előzmény: magyar bucó (1637)
magyar bucó Creative Commons License 2011.07.28 0 0 1637

Mirabellea lekvárfőzéssel végezetem.

 

Nálam még folyamatban van. :)

Előzmény: rágica (1636)
rágica Creative Commons License 2011.07.28 0 0 1636

Sziasztok!

Mirabellea lekvárfőzéssel végezetem.

Előtte 50 kg sárgabarackból főztem lekvárt. Hagyományos módon. (Forráz, héját lehúz, lecukroz, másnap kifőz.)

Épp a legnagyobb hőséges hétvégén ügyködtem. Egyébként a következő héten olyan őrületes jégeső, majd másnap "országos hírű" szélvihar söpört végig rajtunk, hogy örülünk, hogy élünk. A szívem szakadt volna meg, ha 1 héttel előbb érkezik a vihar.

 

Tegnap bukkantam erre a receptre, szerintem érdemes kipróbálni.

 

http://blog.civishir.hu/galikjudit/2010/10/01/sarga-mirabella-sargadinnyelekvar/

Bandimacs Creative Commons License 2011.07.24 0 0 1635

Köszönöm!

örülök, hogy nem kell magozni  :)  és a feketeribizli nagyon jó ötlet !  Így fogom csinálni.

 

Előzmény: Törölt nick (1634)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.24 0 0 1634

Az áfonyának kicsi magja van, nem kell passzírozni. Én megtisztítom (időnként sok a levél és az éretlen szem közte, ha fésűvel szedik), megmosom, felteszem főni egy kicsi dzsemfixxel vagy quittinnel (kb fele annyival, mint amennyire a zacskón írja), ha van, teszek hozzá (5 literhez) egy-két 3 decis üveg feketeribizlit, ha felfőtt, cukrozom (20-25 dkg kilónként, kóstolni kell, érettségtől függ), újra felfőzöm, főzöm kb 5 percig, üvegekbe szedem (a 3 deci körüli méretűeket szeretem hozzá), kis időre fejreállítom, és kész.

 

Én nem szeretem a túlfőzött dzsemet, lekvárt (kivéve szilva), kimegy belőle minden hasznos anyag, és nem is finom. Már akkor is csak pár percig főztem, amikor még nem lehetett a zselésítőket kapni. Legfeljebb leszedtem a levét szörpnek, ill azóta használom a különböző ribizliket, esetleg almát az állaguk javítására.

Előzmény: Bandimacs (1633)
Bandimacs Creative Commons License 2011.07.23 0 0 1633

Pont ma tettem el feketeszeder lekvárt  :)

A piacon vettem az eperrel együtt, nagyon finom lett. 2/3 rész szeder 1/3 rész eperből. Gyümölcscentrifugával kiszedtem a magokat, mert úgy jobban szeretjük. Tejberizs, tejbegríz tetejére meg sütibe, tortakrémbe szoktam használni.

 

 

Azt szeretném megkérdezni, hogy az áfonyát hogyan szoktad eltenni lekvárnak?   Ma láttam azt is a piacon. Ennek milyen, mekkora magja van ?

 

Előzmény: Törölt nick (1632)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.22 0 0 1632

Nekem nem vált be a szederlekvár. Ha sikerül eljutnom szedni, inkább a fagyasztóba teszem, télen jó lesz süteménybe (gyümölcstorták), krémbe, habba. Arra a célra az egyik legjobb gyümölcs.

Viszont az idén korábban mentünk Erdélybe a szokásosnál, így még nem érett az áfonya. Az utolsó napokban már árulták néhol, az alacsonyabb fekvésű helyeken szedték, de csak 5 liternyit vettem, drágállottam (minden reletív, itthon olcsónak számítana annyiért). Amit legjobban sajnálok, hogy hazaúton nem vettünk, pedig Sóvárad környékén is árulták az út mellett. Mire elhatáreztuk, hogy még venni kellene, már kifutottunk az áfonyás környékről. Azért lett jópár üveggel, lehet, hogy elég is lesz...

Erdei málnát is keveset sikerült szedni, a szokott helyeim fent vannak a magas hegyen, és ott még mind zöld volt. Pár üveggel azért főztem.

Előzmény: basinger (1631)
basinger Creative Commons License 2011.07.22 0 0 1631

Indul az erdei szeder és a bodza!!!!  Mostantól nekiállok gyűjtögetni a fagyasztóba és majd 1 teljes fazekanként fogok lekvárt kőzni. A szeder lekvárját talán (?) egyedül az áfonya múlja felül, de azt nehéz nálunk szedni.

Kenyersutes Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1630

Én nem írtam semmiféle cdodabarackról csak egyszerű magyar  barackmagról ha tetszik, ha nem. Vegyél be egy nyugtatót.

 

Nincs itt semmiféle hókuszpók, ebből te csinálsz problémát.

Előzmény: Zitka (1629)
Zitka Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1629

Én eddig még csak mindenféle homályos MLM-ben terjesztett "hunza" meg hasonló (távolról jött ember azt mond amit akar)  jó távoli "csodabarackmagokról" hallottam. Agresszíven terjesztik, megcélozva a legsérülékenyebb, reménytelen betegeket és hozzátartozóikat. :-(((

 

Orvosi oldalról meg több cáfolatot, mint megerősítést.

 

De kár ezen itt vitázni, mert erősen OFF.

 

 

Előzmény: Kenyersutes (1628)
Kenyersutes Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1628

Te milyen kuruzslókra gondoltál? A barackmagot orvosok ajánlják.

Előzmény: Zitka (1626)
Zitka Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1627

Én a meggydzsembe öntök egy kupica amaretto likőrt! Ami ugye keserűmandulából van...

Hát ez se ront rajta. :)

 

 

Előzmény: beetee (1625)
Zitka Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1626

Jajj, a kuruzslókat inkább hagyjuk...! Arra harapok! :-D

 

Egyébként a rózsabarack magjában van, nem mindegyikben!

 

 

Előzmény: Kenyersutes (1623)
beetee Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1625

Én, ha "hagyományos" (héjazva, lecukrozva, másnap összefőzve) baracklekvárt készítek és ez innentől ugye OFF a topiktól.. :))), akkor kilónként kb. 6 db tört barackmagot is belefőzök. Nem ront  rajta.

 

Kenyersutes Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1624

Barackmagban.

Előzmény: Kenyersutes (1623)
Kenyersutes Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1623

Nem. De a barackmabna is töményen van. A sugárkezeltekkel pedig azt eteteik.

Előzmény: Zitka (1622)
Zitka Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1622

Cián a magjában van, nem?

És a magját gondolom nem darálod bele.. :)))

 

 

Előzmény: Kenyersutes (1621)
Kenyersutes Creative Commons License 2011.07.03 0 0 1621

Én a kissé fanyar  íz miatt lekvárkeverékekbe szoktam használni ( ezért is felesleges az agyoncukrozás, mert ez a jellegzetessége), de húsokhoz ezért kiváló. Csodálatos pikáns ízt ad.

 

Mellesleg én a borzagot alaplekvárnak tekintem, ehhez adok különböző fajtájú, sűrűségű és ízű más lekvárokat ( sokan a ciántartalom miatt nem ajánlják a borzagot, de akkor nem szabadna szilvapálinkát sem inni).

Előzmény: Zitka (1620)
Zitka Creative Commons License 2011.07.02 0 0 1620

Öt évvel ezelőtti hsz, innen a topikról. :-)

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=56603339&t=9073117

 

 

Előzmény: basinger (1617)
Kenyersutes Creative Commons License 2011.07.02 0 0 1619

Kökénylekvár a falurádióból:

 

http://www.mr1-kossuth.hu/mrplayer.php?archive=5149

 

 

Előzmény: Kenyersutes (1618)
Kenyersutes Creative Commons License 2011.07.02 0 0 1618

Teljesen érett kökényt megtisztítom,és kevés vizet aláöntve, fedõ alatt főzöm. Utána szitán áttöröm, és takaréklángon állandóan kevergetve besűrítem. Ha a gyümölcshúst nem tudom teljes egészében kipasszírozni, akkor a visszamaradt pépet felengedem kevés vízzel, és felforralva újra áttöröm a szitán. Mivel a kökény rendkívül savanyú, az édesítését ízlés szerint ( kb.70-80 dkg), kóstolás útján végzem.  Túl sok cukrot nem adok hozzá, mert akkor elveszti azt a jellegzetes, fanyar  ízét, amiért a leginkább kedvelem .

Előzmény: basinger (1617)
basinger Creative Commons License 2011.07.02 0 0 1617

KÖKÉNY?

Hogy csinálod? Én egyszer csináltam, de a lekvár olyan istentelenül fanyar volt, hogy megfogadtam: soha többé. Ám ha kiderül, hogy lehet ehtőre is csinálni, talán újra megkockáztatnám.

Előzmény: Kenyersutes (1607)
Kenyersutes Creative Commons License 2011.07.02 0 0 1616

Rosszul írtam, a borzaglekvárhoz és általában a lekvárokhoz  (kivéve a hecsedlilekvárt) soha nem teszek vizet, csak a szörpökhöz, hogy bele ne dermedjen az üvegbe.

Előzmény: Kenyersutes (1610)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!