Pillanatnyi vízállás és az LKV különbségét elosztják az LNV és az LKV különbségével az eredményt szorozzák százzal. (128-20) : (155-20) x100 = 80 ez a vízfok, vagy hidrográd.
Abban a hozzászólásodban, amire reagáltam ezt írtad:
"Én csak azt szeretném, hogy ha 120 cm a maximum, akkor legalább 120-nál nyissák a zsilipet, és menjen, ami a torkán kifér, hogy 121 már lehetőleg ne legyen."
Ebből nekem az következett, hogy nem márciusról írsz, hanem a jelenről....
"ha a felszín(i vizek) hőmérséklete emelkedik és növekszik a párolgás, akkor ezzel együtt miért nem növekszik a csapadékmennyiség"
A levegő egy icipicivel több vizet tud magában tartani, mivel magasabb a hőmérséklete, de ez sztem elhanyagolható.
A lényeg: ami víz az égbe távozott, az le is esik onnan.De egyáltalán nem biztos, hogy éppen nálunk.
Az OMSZ honlapján van ilyen klimavizsgálódás. Az egyik cikkben az elmúlt idő adatsorából egyértelműen kirajzolódik egy trend a Balaton vízgyűjtőjére. Éves átlagban durván 1 mm-rel kevesebb eső esik. Vagyis kb. 25 év alatt 650-ről 625 mm-re csökkent az éves csapadékmennyiség átlagban.
Egyszer én is szeretném megérteni, hogyha a felszín(i vizek) hőmérséklete emelkedik és növekszik a párolgás, akkor ezzel együtt miért nem növekszik a csapadékmennyiség, ahol egyébként a párolgás még hőelvonással is jár...
Azt, hogy 3-5-50-100 év múlve mekkora átlaghőmérséklet várható csak becsülhető, de közel sem egységesen.
Korábban ugyebár volt a zsilipnek egy sima üzemeltetési szabályzata, gondolom ebből lett a zsilip (mint vízjogi létesítmény) vízjogi üzemeltetési engedélye.,,
Nem akarok keményen fogalmazni, de nem értem, hogy miért nem érted meg, hogy nem 120, hanem 126 cm a maximum megengedett érték május 1 és november 1 között. (120+5%). Ez van a vízjogi engedélyben.
:)
A téli félévben sem 115, hanem +5%, azaz 121 cm a maximum.
Én nem akarok felelőst keresni. Én csak azt szeretném, hogy ha 120 cm a maximum, akkor legalább 120-nál nyissák a zsilipet, és menjen, ami a torkán kifér, hogy 121 már lehetőleg ne legyen.
De tettem itt javaslatot arra, hogy áradó 115-nél már kezdjék a leeresztést 10 m3/s-mal.