Ha hitelt is veszel fel akkor annyi a plusz követelmény, hogy legalább a hitelösszeg nagyságára legyen biztosítva. + egy-két bank támaszt még plusz követelményeket, de ahogy korábban is írtam, ha biztosítási szempontból rendesen megkötöd a biztosítást, akkor minden rendben lesz! :)
A fundamenta hitelt akkor javaslom ha van lejárt fundamentád és most már a lakáskölcsön szakasz jön, amúgy nem biztos, hogy az a jó választás.
A kérdésem a következő lenne. Ha ingatlan eladás van és a másik ingatlan vásárlásakor igénybe vesszük a csok-ot, akkor az eladott ingatlan értékét be kell forgatni a vásárlandó ingatlanba.
Mi van akkor, ha a "vásárlandó" ingatlan, ami 1/3-1/3 arányban a szüleimé, és az ő harmadjaikat ajándékba kapnám, míg a fent maradó 1/3-od megvenném keresztapámtól, ami pont annyi, ami a csok-al 2 gyereknél, használt ingatlanra igénybe vehető vagyis 1.430.000 Ft.
Az eladott ingatlanból amúgy kb. 3.000.000 Ft marad fent, amit ugye be kellene forgatni. Ilyenkor mi a helyzet?
Igénybe vehetem a csok-ot vagy sem? Tekintve, hogy a fent maradó, beforgatandó összeget, nem tudom beforgatni, mert kevesebb a megvásárolandó házrész értéke, mint, amit be kellene forgatni.
És ha CSOK mellé lakáskölcsön is van, akkor a kritérium nagyobb? Mi a tapasztalat? (Funda vagy banki lakáskölcsönt is tekintve, mert még nem tudni mi lesz választva)
Fundánál még partner biztosító is van, legalábbis a honlapjuk szerint, plusz azt hallottam, nem gond náluk a vegyes falazat. Tehát CSOK-ot és Fundamentát külön-külön nézve nem probléma a biztosítás, de mi a helyzet együtt nézve?
Igen, lehet igényelni. Ha csak csok-ot kérsz, akkor nincs nagyon kritériuma a biztosításnak. Ha biztosítási szempontból rendesen megkötitek akkor nem lesz gond.
CSOK-ot lehet igényelni vályogházra? És vegyes falazatúra (tégla/vályog? Továbbá, kötelezően meg kell ugye kötni a lakásbiztosítást hogy CSOK lehessen... itt olyan kérdésem merül fel, hogy melyik folyósító bank a legrugalmasabb abban, hogy milyen kikötések vannak a biztosítást illetően.
Ha gondolod írd meg - akár privát - hogy mik a számok (feleséged keresete, hitelösszeg), volt már rá példa, hogy valaki azt gondolta, hogy nem megy aztán mégis.
Az esélyeket nem tudom, én nem kockáztatnék foglalót, de még ügyvédi költséget sem, hogy kiderüljön, hogy ellenőrzik-e a munkáltatót.
Bár van olyan megoldás, hogy adásvételi, illetve foglaló nélkül ad hitelbírálatot.
Gondolom, a bank felé jelezni kell x napon belül, ha az igénylés alatt változás áll be a beadandó adatoknál, szvsz a munkahely megszűnése is ilyen lehet. Egy egy elég jelentős kockázat a banknak (és Neked is, a törlesztés miatt...)
Azt viszont nem nagyon tudom elképzelni, hogy a bankos ügyintézők nagyon hívogatnák a HR-t, hogy xy-nal mi a helyzet, mert ilyen adatokat szvsz nem nagyon szabad kiadni, telefonhívásra különösen nem.
Ha a bank felhívja a munkáltatót és kiderül, hogy felmondás alatt vagy (esetleg már nem dolgozol a cégnél), akkor a jövedelmeddel nem tudnak számolni! Nem minden esetben történik munkáltatói ellenőrzés, de azért előfordul. A kérdés az, hogy a párod dolgozik-e, illetve hogy ha igen akkor az Ő jövedelme elegendő-e a hitelfelvételhez?
Házat akarunk venni,minden ok,csak annyi,hogy ma jár le a 3 hónapos próbaidő, viszont új munka után kezdtem nézni.
Mi van akkor,ha jövő héten kérek egy jövedelemigazolást, és mondjuk 2-3 hét múlva felmondok? Ha beadjuk a hitelkérelmet, a bank fogja látni hogy másik munkahelyem van?
Köszi, én csak opcionálisan tettem fel kérdéseket, mert voltak, akik felvetették a kalákát. Én generállal építtetek, kulcsrakészen kapom meg az ingatlant hamarosan, csak a kertrendezés marad rám...:)
Csak úgy tudnád magad "feltölteni" a naplóba, ha vállalkozó lennél kamarai tagsággal és kivitelezői biztosítással (100 e Ft/év) és szerződnél egy felelős műszaki vezető építésszel (250 e Ft az 1 db építkezésre is szerintem min.). Ha van valamilyen építőipari szakvégzettséged, akkor azt megcsinálhatod, vagy veszel fel egy hétre alkalmazottnak valakit. Közvetlen rokon adómentesen is dolgozhat nálad. Épületgépészetet, ha meg tudod csinálni, 2 napra vegyél fel szintén ilyen végzettségű embert papíron és úgy írd a naplót, hogy mellé feltöltöd a munkaszerződést, aztán akkor látják, hogy van szakember szerződtetve. Keresni kell olyan műszaki vezetőt, akinek épületgépészetre is van engedélye, mert nem mindegyiknek van.
Aztán a burkolási, pucolási munkákat szerintem házilagosan is meg lehet csinálni. Meg kellene kérdezni a hatóságot, hogy most egyáltalán kell-e azokat naplózni? 3 éve mindent kellett, aztán változtattak és most szerintem csak a tartószerkezeti munkákat kell.
További hasznos dolgokat majd elmondják, akik jobban benne vannak napi szinten.
Elég rosszul hangzik. Hátha van valakinek itt a fórumon infója, mit lehet tenni.
Amúgy először a kivont zártkerti telkemre akartam építkezni (azért vonattam ki), aztán meggondoltam magam, mert féltem, h problémás lehet. Ezért vettünk egy belterületi építési telket, aminek az adottságai (méret, panoráma, fekvés stb.) egy az egyben megegyeznek a zártkertivel, csak az egyik belterület, a másik külterület. Annyi a különbség, h a zártkertben nincs gáz, a másik meg gázzal együtt összközműves.
Tudtam a zártkerti lehetőségről, szóltam is sok ismerősnek. Viszont a mienk nem zártkert, csak sima külterületi szántó.
A 400m2 fölötti kivonás elég macerás dolog lenne, nem egyszerű m2 ára van. (És nem is "kivonás", csak a köznyelvben...hivatalosan termőföld végleges más célú hasznosítása, amely eljárás során sokmindent megvizsgálnak, különböző eljáró szakhatóságok bevonásával. (pl. indokolt-e a területméret, talajvédelmi terv készítése, talaj elhordásának díja stb...)
Off. Nekem is van egy nagyobbacska zártkerti ingatlanom. Ezeknél a művelés alól kivett területté minősítés díjmentes lehetőségét 2017. december 31-ig hosszabbították csak meg, utána már nem. Én még tavaly év elején kivetettem a művelés alól, mert belengették, hogy fizetni kell érte azt követően. Négyzetméterre vetítve kell fizetni utána? :o
a CSOK10+10-et ERSTE banknál külterületre csak akkor adják, ha az egész telekterület kivonásra kerül művelés alól!
Ez ugye egy több ezer négyzetméteres külterületi szántón elég borsos ár lenne (több milliós tétel).
Jól gondolom, hogy itt valami nem stimmel az ERSTE felfogásában?
400m2 már jogerősen előzetes kivonásra került, ami azt jelenti, hogy az illetékes FH a "kivont lakóház udvar 400m2" akkor teszi rá a tul. lapra, ha megkaptuk a lakhatási engedélyt.
Van itt mit még tenni, vagy menjünk másik bankhoz?
7-8 eve itt talaltam egy lakashitel szakertot, aki vegul segitett hitelt kotnom, jo feltetelekkel. O jutalekot kapott, en jobb konstrukciot. win-win
Ha van itt ilyen szakember SOS szuksegem lenne ra, az a hitel mar lejart reg, most ujra lakshitelt veszek fel es ugyanilyen megbizhato segitseget keresek, amivel mindketten jol jarhatunk.
Ha van itt ilyen 24h kerem irjon nekem a kplay1982 kukac gmail com-ra
Ami kell a használatbavételi engedélyhez, azoknál nehézkes a DIY. Viszont ha megkapod az engedélyt, után le lehet burkolni házilag a még burkolatlan helyiségeket pl. Talán így. Alább írtam egy listát, ami valószínűleg megállja a helyét a minimális készültségi feltételek szempontjából, mert egy önkormányzattól vettem az infót.
Mindezzel együtt én biztosan nem kalákázom új építésű ingatlannál (csináltam már kalákában 3 teljes használt családi ház felújítását már..), úgyhogy aki benne van most, az jobban tudja.
Megnéztem az e-naplónkat. Építtetőként átadtam a munkaterületet a generál kivitelezőnek. Úgy látom, hogy neki van jogosultsága a munkavégzésekre vonatkozó bejegyzésekre. Ő adja át a szakmunkákra az adott munkafolyamat erejéig a munkaterületet. E-alnaplóhoz rendelt szerepköröknél látszik, hogy ki a felelős műszaki vezető, ki a megrendelő kivitelező és ki a napi jelentésért felelős kivitelező (alvállalkozó), aki az adott munkafolyamatot végzi. Még a szerződések adatai is fent vannak, amit köt a generál az egyéni vállalkozóval pl. Én az e-napló alapadatok menüjének alpontjaihoz férek hozzá. Például töltöttem fel fájlokat oda. Nem tudom, hogy hogyan tudnám mondjuk feltölteni magam az adott szakmunkát. Azaz ha én lehetnék napi jelentésért felelős kivitelező, ki lenne a felelős műszaki vezető?
Az e-naplóban nem látom helyét a kalákának... de lehet, h tévedek.
A kalákával csak óvatosan, nem biztos, hogy a NAV szereti. Tudtommal szerződés nélkül csak közvetlen családtagok (feleség, gyerek, szülők) segíthetnek.
Az e-naplózással van gondom, és erre irányult az előző kérdésem is, hogy én mint tulajdonos-építtető, saját teljesítésben írhatok-e a naplóba burkolást, festést, szigetelést? Tehát ami elvben ugye szakmunka, de a ház statikáját, biztonságát nem befolyásolja.
Ha havert, ismerőst kérek meg, hogy mint szakember adja hozzá a nevét, akkor kell biztosítás, kötvényszám, ami azért elég nagy macera és pénz...
A villanyhoz biztos kell szakember, a víz-gázhoz is. Pl. a gáztervet csak olyan adhatja le a a gázműveknek, aki erre jogosult. A gáz esetében ez konkréten úgy néz ki, hogy az ingatlanon a gépészeti munkákat végző szakembernek el kell készítenie a gáztervet és azt kell benyújtani jóváhagyásra ahhoz a szolgáltatóhoz, akitől a gázóráz kapod. Azután kezdődhet meg a kivitelezés, amit a műszaki ellenőri igazolás elkészülte után a Nemzeti Közművekkel történő szerződéskötés követ. Majd szerződést kell kötni az először említett szolgáltatóval az elosztó használattal (mérőóra) kapcsolatban. A villanynál egy kicsit egyszerűbb a helyzet, mert csak egy szolgáltatóval kell szerződni, de ott is kell kiviteli terv. A közműveknél pedig az adott szolgáltatónál regisztrált mesterek járhatnak csak el, stb. Tehát a burkolást meg lehet csinálni kalákában, de a gázszerelést nem. Ahogy valaki írta az előbb, még ott az e-napló is...