Keresés

Részletes keresés

lms Creative Commons License 2002.02.13 0 0 795
de a kedvedert a lenyeget kiemelem:
    A kormány és a szakszervezetek 365 darab ingatlan tulajdonjogát ruházták át az alapítványra, könyv szerinti értéken akkor 5 milliárd forintért, de szakértői vélemények szerint ez az érték már akkor is 12 milliárdot ért, ami mai értéken körülbelül 30-35 milliárd forint.

    Az elmúlt ciklusban, az MSZP-SZDSZ kormányzása alatt, 1996 és 1998 között, 6 milliárd forint állami támogatást is kapott az alapítvány.

    Az alapítvány felügyelete a szociális miniszterhez tartozik. Az elmondattakból kitűnik, hogy az 1996 és 1998 között felügyelő minisztert, Kökény Mihályt is komoly felelősség terheli a több tíz milliárd forintos közösségi vagyon és közpénz elherdálásában, magánkézbe juttatásában, magyarul, ellopásában.

    Egy másik megjegyzés, ami a nyereség felélésére vonatkozik: a Hunguest Rt. presztízs jellegű beruházásokkal, például az Orbánhegyi úti irodaházzal és kiadásokkal terhelte forrásait, az ön által is említett 34 hónapos használatra bérelt repülőgéppel vagy a luxusautókkal és a milliós fizetésekkel.


Előzmény: Fixpont (787)
Fixpont Creative Commons License 2002.02.13 0 0 794
Amikor elfogynak az ervek akkor ezt a strategiat kell kovetni? Hol tanultad? Erdekes eset. :-)
Előzmény: Hy (792)
PuPu Creative Commons License 2002.02.13 0 0 793
Most kopizz még be valamit a pintyről - végtére az is repül...
Igaz, neki nem vett senki díszdoktorságot, - viszont ő egy díszpinty...
:O)))
Előzmény: lms (785)
Hy Creative Commons License 2002.02.13 0 0 792
Értehő, hogy nem érted a lényeget.

"Adlatok 1 fix pontot a világon, és én kimozdítom sarkából a Föledet!"

Ebből csak a fixpont maradt meg tudatodban.

Előzmény: Fixpont (784)
Fixpont Creative Commons License 2002.02.13 0 0 791
Miert a neten nincsenek fent a plenaris ulesek jegyzokonyvei?
Előzmény: lms (789)
wizes Creative Commons License 2002.02.13 0 0 790
Nyugi!
Zászlót kitették.
Lobog a szélben!
Elviszi mint a hamut!
wizes.
Előzmény: PuPu (786)
lms Creative Commons License 2002.02.13 0 0 789
Miert nem tudsz csak egy linket irni?

hmmm... peldaul mi van ha kiveszem a cd-t a gepembol...

Előzmény: Fixpont (787)
lms Creative Commons License 2002.02.13 0 0 788
mit saccolsz melyik kerult tobbe: a MEH ket napra berelt gep, vagy a Nemzeti Udulesi Alapitvany altal 34 honapra berelt maganrepulogep...?
Előzmény: PuPu (786)
Fixpont Creative Commons License 2002.02.13 0 0 787
Szerintem az egesz kibaszott jegyzokonyvet masold ide.....agyatlan.

Miert nem tudsz csak egy linket irni?

Előzmény: lms (785)
PuPu Creative Commons License 2002.02.13 0 0 786
Amúgy tavaly is olcsóbb volt, - 118, ha jól emléxem, - repülőtéri illetékekkel együtt...
Nagyon szánalmas a magyarázkodásuk, - még kacor király, a diliflepnis is nemzeti büszkeségünknek nevezte a megvásárolt dicsőséget.
Égnek a fiúk, mint a Reichstag...
:O)))
Előzmény: Mélerdémon (775)
lms Creative Commons License 2002.02.13 0 0 785
    ELNÖK: Lasztovicza Jenő, a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselője, interpellációt nyújtott be a szociális és családügyi miniszterhez: "Ki üdült és üdül a rászoruló nyugdíjasok és diákok helyett?" címmel. A képviselő urat illet a szó.

    LASZTOVICZA JENŐ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hetekben többször olvashattuk és hallhattuk, hogy a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány gazdálkodásával az állami közösségi vagyon kezelésénél óriási hiányosságok vannak. Az üdülési alapítvány a 2008/1991. számú kormányhatározat alapján jött létre, amelynek fő célja a munkavállalók, a szövetkezeti tagok és családtagjaik, a nyugdíjasok szociális célú kedvezményes üdültetése, szanatóriumi ellátása volt.

    A kormány és a szakszervezetek 365 darab ingatlan tulajdonjogát ruházták át az alapítványra, könyv szerinti értéken akkor 5 milliárd forintért, de szakértői vélemények szerint ez az érték már akkor is 12 milliárdot ért, ami mai értéken körülbelül 30-35 milliárd forint. Ez óriási vagyon, ami a közpénzekből keletkezett, közösségi és szociális célok érdekében. Az alapítvány kezelésébe átadott vagyon gazdaságos hasznosításából keletkezett haszonból viszont támogatni kellett volna a szociális célú kedvezményes üdüléseket. Sajnos, ez a támogatás rendszerint elmaradt. De miért nem tudott az alapítvány ebből a hatalmas vagyonból nyereséget termelni? Hogyan lehetett ezt a vagyont elveszíteni?

    Az alapítvány az üdülőingatlanokat különféle kft.-kbe apportálta vagy eladta. Ma a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány már nem tulajdonosa a közösségi célokra kapott ingatlanvagyonnak. Hova tűnt, kinek a vagyona lett ez a több tízmilliárdos érték? Az elmúlt ciklusban, az MSZP-SZDSZ kormányzása alatt, 1996 és 1998 között, 6 milliárd forint állami támogatást is kapott az alapítvány. Mire kapta? Kik vették fel a magas fizetéseket, a nagy összegű szakértői díjakat? Kik bérelhettek évekig magánrepülőgépeket? Sajnos, ezt mind a mi adónkból fizették.

    Az alapítvány felügyelete a szociális miniszterhez tartozik. 1996 és 1998 között, amikor a nagy vagyonátjátszás történt, Kökény Mihály MSZP-s képviselő volt a miniszter. Kik voltak a kuratórium tagjai? Kik voltak a Hunguest Rt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai? Nekik anyagi felelősségük is van. Az elmondattakból kitűnik, hogy az 1996 és 1998 között felügyelő minisztert, Kökény Mihályt is komoly felelősség terheli a több tíz milliárd forintos közösségi vagyon és közpénz elherdálásában, magánkézbe juttatásában, magyarul, ellopásában.

    Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezem, hogy az ÁSZ-vizsgálat milyen hiányosságokat, felelősöket nevezett meg az elmúlt évszázad talán legnagyobb visszaélésénél. Milyen további vizsgálatok várhatók a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál, hogy az ország lakói is láthassák, hogy eddig miért nem volt szociális üdültetésre elegendő támogatás? (Taps a kormánypártok soraiban.)

    ELNÖK: Az interpellációra Harrach Péter szociális és családügyi miniszter úr válaszol.

    HARRACH PÉTER szociális és családügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Valóban, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál vagyonvesztés történt, a nyereség felélése történt, és nem teljesült az a cél, amelyet a kormányrendelet kitűzött, a szociális üdültetés támogatása. Neveket kért a képviselő úr, a kuratórium igen hosszú névlistával bír, én ezt szívesen rendelkezésére bocsátom, de engedje meg, hogy ehelyett különbséget tegyek a kormányzati ciklusok és a kuratóriumok között.

    Az első kormányzati ciklusban, amikor megszületett a kormányrendelet, a törvényhozásra és rendeletalkotásra az volt jellemző, hogy a diktatúra alóli felszabadulás felett érzett féktelen öröm, a demokráciába vetett naiv hit azt eredményezte, hogy a visszaélések lehetőségét alig vették figyelembe. A második kormányzati ciklus alatt történt valóban a vagyon eltűnése és a felélése. A harmadik kormányzati ciklusban új kuratórium született, ez az új kuratórium megpróbálta működtetni a rendszert, nem nagy sikerrel, bár tavaly százmillió forintot ki tudott préselni a különböző gazdasági társulatokból az üdültetés támogatására.

    Vizsgálatot kezdeményeztünk, és az ÁSZ vizsgálata ma hozzáférhető mindenkinek. Megjegyezem, az előző kuratórium megakadályozta a Hunguest Rt.-nél kezdeményezett ÁSZ-vizsgálatot is. Most a felügyelőbizottság és az új összetételű kuratórium az ÁSZ-jelentés alapján ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Zárójelben jegyzem meg, hogy a kuratórium régi tagjai ezt nem szavazták meg.

    Ha a folyamatokat néhány mondatban ismertethetem, az ÁSZ-jelentésből egy lényeges mondatot szeretnék kiemelni, amely a vagyonvesztésre utal: a kuratórium az ellenőrzött időszakban az alapító okiratot megszegve, két esetben nem érvényesítette a határozathozatal során az előírt minősített többséget, és ily módon apportálta ingatlanait az rt.-be. Egy másik megjegyzés, ami a nyereség felélésére vonatkozik: a Hunguest Rt. presztízs jellegű beruházásokkal, például az Orbánhegyi úti irodaházzal és kiadásokkal terhelte forrásait, az ön által is említett 34 hónapos használatra bérelt repülőgéppel vagy a luxusautókkal és a milliós fizetésekkel.

    Az 1999 januárjában hivatalba lépett új kuratórium szemléletváltozást, és az alapítvány hatáskörébe tartozó szervezeteknél jelentős személycseréket hajtott végre. A minisztérium akkor rendelte el, kérte fel az ÁSZ-t a vizsgálatra. Az ÁSZ-vizsgálat, és talán ennyit a személyi felelősségről, jelentése szerint a Hunguest Rt. korábbi elnök-vezérigazgatójának az alapvető felelősségét is kimutatta. Hadd említsem meg azt is, hogy az alapítvány ÁSZ-vizsgálatáról szóló jelentést a kormány elé tártam, és a kormány úgy döntött, hogy a legfőbb ügyész és a belügyminiszter vizsgálja meg ezt a jelentést, és tegyen javaslatot a következő lépésekre.

    Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz és az FKGP soraiban.)

Előzmény: Hy (771)
Fixpont Creative Commons License 2002.02.13 0 0 784
Hy

Szerintem ez a mostani az elso eset a vilagtortenelemben, hogy egy allami vezeto kulongepen utazott...talan meg soha nem fordult ez elo sehol, most hogy mondod, en egyre sem emlexem. Sot az is lehet hogy soha tobbet nem lesz ilyen....ez egyszeri megismetelhetetlen tett volt...

Hy Creative Commons License 2002.02.13 0 0 783
Ne tegye azt, amit az ellenzék elvár!
Tegyen úgy, mint e normális országvezető!
Előzmény: Fixpont (781)
lms Creative Commons License 2002.02.13 0 0 782
A Tufts egyetemi ujsag kozli orban beszedet teljes terjedelmeben. csak erdekesseg -- a beszed europaval foglalkozo (legnagyobb) reszeben nem probalta Magyarorszagot kiemelni a regiobol -- vegig kozepeuroparol beszelt, ahol mindenutt fejlodik a gazdasag stb.
Fixpont Creative Commons License 2002.02.13 0 0 781
Hi Hy

Igazad van....majd azt fogja csinalni amit ellenzek elvar mi...egyebkent telleg tehet egy szivesseget mindenki aki ilyen szarsagon ragodik.

wizes Creative Commons License 2002.02.13 0 0 780
?.
w.
Előzmény: dödöle (772)
Vajk Creative Commons License 2002.02.13 0 0 779
enni???
Előzmény: Hy (777)
Vajk Creative Commons License 2002.02.13 0 0 778
ebbe azért nekem is lesz beleszólásom...:)
Előzmény: Szittya (759)
Hy Creative Commons License 2002.02.13 0 0 777
...és csajkából ettek...
Előzmény: Vajk (773)
Hy Creative Commons License 2002.02.13 0 0 776
Ő tag volt?
Kétlem.
Előzmény: Bimbum (767)
Mélerdémon Creative Commons License 2002.02.13 0 0 775
PuPu: Te az Ecserin veszed a repülőjegyet, abban meg az illeték sincs benn.És meg valami ne beszélj tavalyi árakon szept 11 után lécci!!!!

Ebben igaza van, tenyleg botorsag felhanytorgatni a tavaly arak, mert azok koszono viszonyban sincsenek a mostaniakkal. Valszeg a nyomott repjegy ar teszi, hogy csodeljarastol egy tolvonas valasztja el a legtobb legitarsasagot. :)

hahaha...

Előzmény: haha1212 (755)
Hy Creative Commons License 2002.02.13 0 0 774
Lya.
mi az nekünk a havi 50e bruttóból!
Sz.ros pitiánerek!

Lássátok, ez a nagyvonalúság: Fölhúzom az orrom a jenkikre, csak jövök-megyek, mert azt a papírt csak nem hagyom ott, és mindenki más tehet 1 szivességet!

Előzmény: Fixpont (766)
Vajk Creative Commons License 2002.02.13 0 0 773
borókai azt mondta, hogy annyira nem volt komfortos az utazás, hogy néhányan a földön aludtak....

Miért vagyok szkeptikus?
:))

Előzmény: PuPu (575)
dödöle Creative Commons License 2002.02.13 0 0 772
T Wizes!
Ez privát, fasamponra invitált valaki.
Kösz, hogy figyelsz. Maradj ki ebből!
Előzmény: wizes (768)
Hy Creative Commons License 2002.02.13 0 0 771
1. Azután annak mibű van péndze? Simicskázásbú?

2. Ez a hír honnan van?

Előzmény: lms (764)
Hy Creative Commons License 2002.02.13 0 0 770
Annyiba került volna a "közönséges biznicosztály".
Dehát ezek nem osztályharcosok...
Előzmény: wizes (761)
a_yose Creative Commons License 2002.02.13 0 0 769
Szerintem biciklivel kellett volna mennie Bostonba. Az nem került volna jóformán semmibe, legfeljebb kicsit fázott volna a jégtáblákon.
wizes Creative Commons License 2002.02.13 0 0 768
Ha 60 fillér?
Majd 1 ft.!
tovább ->
wizes.
Előzmény: dödöle (765)
Bimbum Creative Commons License 2002.02.13 0 0 767
Mádl elnök urat kifelejtetted a volt MSZMP-sek felsorolásából.
Előzmény: Szerintem (708)
Fixpont Creative Commons License 2002.02.13 0 0 766
32M? Es akkor mi van....apropenz, ki nem szarja le, ez is csak Mo-n kerulhet szoba...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!