Keresés

Részletes keresés

cerebrum Creative Commons License 2002.12.03 0 0 106
Hát igen. Ennyit a magyar paleontológiáról. Ezért is mentem biológusnak...

Bár az azért igaz, hogy az Allosaurus hosszabb volt a rex-nél, bár termetre az sokkal nagyobb volt. Hiszen az Allosaurus csak 2-3 tonnát nyomhatott, míg egy kifejlett Tyrannosaurus akár 8 tonnát is... A másik meg, hogy az Allosaurus legfeljebb a maga korában, a felső-jurában volt csúcsragadozó...

Egyébként most gyorsan utánanéztem, a Carcharodontosaurus tényleg az alsó-krétában élt.
Mondjuk én nem is tudnék olyan "déli" ragadozót mondani, ami a rex-el egy időben élt volna.
Mert (ami így hirtelen eszembe jut) a patogóniai Giganotosaurus és a szintén afrikai Spinosaurus is az alsó-krétában élt...

Előzmény: Sricsi (105)
Sricsi Creative Commons License 2002.12.03 0 0 105
Nem emlékszem, csak azt tudom, hogy az volt a legnagyobb ragadozó.

Egyébként tavaly az ELTE-n benéztem egy biológia előadásra, ahol éppen a hüllőkről és a dinoszauruszokról volt szó. A prof. azt mondta, hogy az Allosaurus volt a csúcsragadozó, nagyobb, mint a 8!! méteres Tyrannosaurus. Meg az Apatosaurust keverte a Brachiosaurussal...

Előzmény: cerebrum (104)
cerebrum Creative Commons License 2002.12.03 0 0 104
Igen ez jó példa, bár arra nem emlékszem, pontosan mikor is élt a Carcharodontosaurus.
Nekem mondjuk az alsó-kréta rémlik, de ebben nem vagyok biztos...
Előzmény: Sricsi (103)
Sricsi Creative Commons License 2002.12.03 0 0 103
Pl. a Carcarodontosaurus?
Előzmény: cerebrum (102)
cerebrum Creative Commons License 2002.12.03 0 0 102
No, látod ebben igazad van. Viszont elképzelhető, hogy a tyrannosaurusoknak az az éghajlat nem volt ideális, és ezért délen nem is nagyon terjedtek el. Vagy a déli féltekén más nagyragadozók töltötték be azt a szerepet, amit a tyarannosaurusok Észak-Amerikában és Ázsiában. Ki tudja...
Előzmény: Sricsi (101)
Sricsi Creative Commons License 2002.12.03 0 0 101
Dél-Amerika, Antarktisz és Ausztrália sokáig együtt maradtak(ezeken éltek az erszényesek).
Előzmény: cerebrum (100)
cerebrum Creative Commons License 2002.12.03 0 0 100
És ez azzal magyarázható, hogy azért adva voltak bizonyos útvonalak a kontinensek között pl. Bering-szoros, ahol megvalósulhatott az állatok úgymond interkontinentális vándorlása. Ausztrália a kivétel, ugyanis ez nagyon elszigetelődött a többi kontinenstől, ezzel is magyarázható sajátságos állatvilága...
cerebrum Creative Commons License 2002.12.03 0 0 99
Nézd, ez pont ugyanaz, minthogy majmok ugyanúgy élnek Afrikában is, mint Dél-Amerikában, pedig Afrika és Amerika már akkor nagyon messze volt egymástól, mikor az emlősök átvették az "uralmat" a dinók kihalása után...
Előzmény: Sricsi (98)
Sricsi Creative Commons License 2002.12.03 0 0 98
A Tarbosaurus is rokona volt a Tyrannosaurusnak, az meg a Góbi-sivatagban élt. De akkor már régen nem volt egyben Eurázsia és Amerika.
Előzmény: cerebrum (97)
cerebrum Creative Commons License 2002.12.03 0 0 97
Hát, én még nem nagyon hallottam róla, hogy Ausztráliában tyrannosaurust vagy akár más rokon fajt találtak volna. Azt tudom, hogy allosaurusok éltek azon a részen, de hogy tyarannosaurusok, azt mondjuk egy kicsit kétlem...
Előzmény: Sricsi (96)
Sricsi Creative Commons License 2002.11.28 0 0 96
Mert azok lehet, hogy nem voltak világméretűek.

Másik kérdés: nem tudom, hogy jól tudom-e, de találtak már Tyrannoszaurusz-csontokat Ausztráliában is. Ez hogy lehet? A Krétában semmi köze nem volt Ausztráliának Amerikához.

Előzmény: cerebrum (95)
cerebrum Creative Commons License 2002.11.28 0 0 95
Ez igaz, csakhogy a dinók már túl sok ilyen hirtelen környezeti változást túléltek ahhoz, hogy a kréta végén csak úgy hirtelen kihaljanak.
Mert azzal úgye Te is tisztában vagy, hogy azért az alatt a 160 millió év alatt végbement egy s más geológiai esemény a Földön, sokan nem tudják, de pl. a jurában is voltak nagy kihalások (igaz nem akkorák, mint a perm- vagy a kréta végiek) ill. csapódtak be aszteroidák miközben a dinoszaurusz-dinasztiák virágkorukat élték szerte a Földön...
Előzmény: Sricsi (94)
Sricsi Creative Commons License 2002.11.28 0 0 94
Szerintem meg minél jobban alkalmazkodott egy faj a környezetéhez, annál kevésbé tud alkalmazkodni a hirtelen környezeti változásokhoz. A nagy katasztrófák idején mindig a legfejlettebbek pusztultak el.
A meteorbecsapódásokhoz meg nem lehet alkalmazkodni, még 160 millió év alatt sem.
Előzmény: cerebrum (93)
cerebrum Creative Commons License 2002.11.28 0 0 93
Én nem mondtam, hogy nem volt kozmikus katasztrófa, én csak arra próbálok rávilágítani, hogy NEM EZ okozta a dinoszauruszok kihalását, mert az ilyen jellegű külső környezeti hatásokhoz túlságosan is jól alkalmazkodtak már 160 millió évnyi evolúciójuk során.
Előzmény: Sricsi (92)
Sricsi Creative Commons License 2002.11.28 0 0 92
Szerinted ha nem volt kozmikus katasztrófa, akkor mért pusztult ki az a sok állatfaj (és növény) a dinoszauruszokon kívül?
Előzmény: cerebrum (90)
cerebrum Creative Commons License 2002.11.27 0 0 91
Vicces, hogy az idegen létformák topikban is ugyanide lyukadtunk ki...
cerebrum Creative Commons License 2002.11.13 0 0 90
Konkrétumokat sajnos nem tudnék mondani, mert nem volt szerencsém 65 millió évvel ezelőtt élni, én csupán arra céloztam, hogy ha globális kihalásokról van szó, nem kell mindjárt kozmikus katasztrófákra gondolni. Itt van pl. a mi esetünk. Ha mi kihalunk annak csakis sajátos viselkedésformánk lesz az oka, nem pedig mondjuk egy heves vulkánkitörtés szerte a Földön, mert az ilyen jellegű eseményekhez "sajna" már túl jól alkalmazkodtunk.

Visszatérve a dinoszauruszokhoz, már utaltam arra, hogy komplex rendszert alkottak, tehát esetükben is érvényesülhetett a káoszelméletből jól ismert pillangó-effektus, vagyis egy aprócska esemény (pl. változás egy populáció viselkedésében) is előidézhetett globális mértékű kihalást.

Előzmény: Sricsi (89)
Sricsi Creative Commons License 2002.11.09 0 0 89
És szerinted mik azok a bels? események, amelyek az összes, kb. 5000 dinoszauruszfaj kipusztulását okozták? Meg gondolom te is tudod, hogy a Kréta végén nem csak a dinoszauruszok haltal ki, hanem mellettük a repül? és a vízi hüll?k többsége is.
Előzmény: cerebrum (88)
cerebrum Creative Commons License 2002.11.09 0 0 88
Nézd meg a 60-as pontot, ott már egyszer leírtam...
Előzmény: Sricsi (87)
Sricsi Creative Commons License 2002.10.21 0 0 87
És miért haltak ki a repülő hüllők?
Meg mondj a meteorosnál egy jobb ötletet!
Előzmény: cerebrum (85)
Lujza71 Creative Commons License 2002.10.19 0 0 86
Akkor kik ették meg a tojásokat szerinted ?
Vagy más történt ?

lujzi

Előzmény: cerebrum (85)
cerebrum Creative Commons License 2002.10.19 0 0 85
> Lujza71: Mi van akkor ha egy kis testű egérforma rágcsáló tette tönkre a dinókat? Megette az összes tojást. <

Jó, de akkor miért nem tették ezt már meg az emlősök mondjuk a triász elején, mikor a dinók még csak feljövőben voltak? Vagy a jurában? Pont a kréta végén kezdtek el tojást enni? Nem, nem, a tény az, hogy az emlősök labdába sem rughattak a dinók mellett...

> Csak azok maradtak fent akik repülni tudtak és ezért a fészket megközelíthetetlen helyre tudták rakni. <

Most a madarakká "alakuló" dinókra gondolsz? Mert ha igen, akkor ez egy nagyon jó koncepció, hiszen csak azok a dinoszauruszok (a mai madarak) maradtak fenn, akik megtanultak repülni. Persze az ok, mint ahogy fentebb említettem nem az emlősök terrorja lehetett...

> Nekem ez az elmélet jobban tetszik mint a meteorit. <

Nekem minden elmélet jobban tetszik, mint a meteoritos... :-))

Előzmény: Lujza71 (77)
Sricsi Creative Commons License 2002.10.16 0 0 84
Vagy mindenkit megevett a húsevő hintaló
Előzmény: AgyProTézis (83)
AgyProTézis Creative Commons License 2002.10.16 0 0 83
Akkor marad a vizipocok, meg a denevér, esetleg a repülő mókus/kutya, vagy a megoldás kulcsa a repülőhal?
Előzmény: Sricsi (81)
Biga Cubensis Creative Commons License 2002.10.16 0 0 82
Jól hangzik ez a telítődési elmélet, csak ööö már kicsit közelít a filozófia, meg Gaia-elmélet irányába, nem?
Sricsi Creative Commons License 2002.10.16 0 0 81
Nem valószínű, hogy a nagytestű tengeri hüllők(pl. Plesiosaurus) és a repülő hüllők(pl.Quetzalcoatlus) tojásait is az egerek ették volna meg
AgyProTézis Creative Commons License 2002.10.15 0 0 80
Baj van, elfogyott a pia, megyek szundizni!
Jók ne legyetek! Annak semmi értelme!
Biga Cubensis Creative Commons License 2002.10.15 0 0 79
Castanedát már nem szeretem a Sas ajándéka óta. Learymeg jobban tette volna, ha Hoffmanra hallgat...
Előzmény: AgyProTézis (76)
AgyProTézis Creative Commons License 2002.10.15 0 0 78
Lehet...nem voltam ott...
Lujza71 Creative Commons License 2002.10.15 0 0 77
Mi van akkor ha egy kis testű egérforma rágcsáló tette tönkre a Dinokat ? megette az összes tojást.
Csak azok maradtak fent akik repülni tudtak és ezért a fészket megközelithetettlen helyre tudták rakni.
Nekem ez az elmélet jobban tetszik mint a meteorit.

Lujzi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!