Figu5! Miért ne kérdezhetnéd meg az instruktorodtól? Ha valami érdekel, kérdezd meg, ő azért van ott, hogy legyen kit kérdezni, és ne a hülyeség, meg a szóbeszéd, meg a pletyka terjedjen. Mindent meg fog válaszolni, kivéve talán két esetet, ha ő maga sem tudja, vagy ha te nem értenéd. Én már hallottam mindkét választ. De ritka...
Fugu5:
Nem az amire Te gondolsz.Tényleg van értelme, és nem fikázok én senkit-semmit.Nem is incselkedek.Csak nem értek valamit:ha valamit csináltok akkor miért nem agyaltok rajta?A válasz nem bonyolult, és igenis hasznos.Mélyebben látsz a dolgok mögé ha megtanulsz gondolkodni is a megszokott dolgokon.Ha nem mondta el, szerintem nem is fogja magátol.Esetleg azt hiszi hogy kézenfekvö.Ha megnyugtat, nagyon-nagyon sok stílus használja ezt a modszert, nem csak Ti.:)Így tehát nem a stílusotokat "cikizem".
Üdv.:arhat
Tetszenek ezek a "legendás" dolgok. Minden stílusnak, irányzatnak van valami ősi legendája, illetve nem is egy, hanem négy-öt, azokon belül is különféle variációk, így mindenki kedvére válogathat... :-))
Bocsánat, tényleg nem mutatkoztam be, ugyanaz vagyok mint fugu5, csak poénból beregisztráltam ezt a nicket :) Arhat, csak azért bátorkodtam picit kötekedni, mert nagyon ellenszenves, ahogy itt "incselkedsz" velünk a stílusunkkal kapcsolatban. Nem fogok odamenni az instruktoromhoz hogy megkérdezzem, miért az első lábat húzzuk vissza, mert idővel úgyis megtudjuk, ha jelentősége van. Egyébként meg, az első láb visszahúzása is lehet, hogy amolyan "bánhegyizmus", és tényleg nem fontos.
Szevasz Motor!
Nem tul régota tanítok, 98-ota.Mi a közös a két stílusban?Most megfogtál..:D Nem sok...A legenda szerint van közük, de a mienk északi, a Tietek déli.:)Ha azt kérdezted volna hogy miben különbözik mondjuk a Pak Mei és a Chow Gar, na akkor lennék igen nagy bajban!
Bocsi, sajnos en csak most /ket honapja/ kezdtem olvasno a forumot.
Elolvastam azt is, ami előtte volt, bár inkább a hozzászólásokat szoktam ilyenkor, nem a neveket. Meg a nevvekkel kulonben is bajom van, nem megy a megjegyzes. Rolad akkor mar tudok azert... :-)
Megragadom az alkalmat, és kérdezek egy párat:
Mióta tanítasz?
A nevükön kívül van valami köze a két stílusnak egymáshoz?
Így elsőre ennyi.
Még valami: Igazad van, majd mindenki megkérdezi a saját instruktorától, hogy mi is a válasz a kérdéseire.
Szevasz Motor!
Eszem ágában sincs nekiesni itt bárkinek is!Csak mondtatok egy példát, én meg bátorkodtam megkérdezni az értelmét.Persze ha nem tudjátok, akkor mondjátok azt.Kezdem ugy érezni, hogyha nem vesztek tudomást valamiröl akkor az nem is fog létezni.Ez mint mondottam engem nem zavar.:D
Igen gyakorlok egy másik stílust.Északi imádkozo sáskát.Ha végigolvastad a Forumot, akkor tudod ki vagyok, hiszen (mint az illik egy ilyen helyen) bemutatkoztam.Persze ez inteligencia kérdése...sysdba kedves.:))
Természetesen tudom miért kell így csinálni, de nem én vagyok az instruktorod.Majd Ö megmondja.Hiszen ha oktat akkor tisztában kell lennie az ilyen kérdésekre adando válaszokkal.De miután én egy másik stilust oktatok, nem szolok bele a Ti oktatási rendszeretekbe.
arhat
Mi az, hogy betelt az összes kezdő csoport? Miért telt volna be? Ha akar, rászánja az idejét, mindenkit szeretettel várunk. Ne kötözködjetek, légyszi, sehova sem vezet.
Arhat, tényleg van rá jó magyarázatod, hogy miért az első lábunkat húzzuk hátra, vagy csak szórakozol? Ha tényleg tudsz valamit, engem érdekelne.
Nem szeretem a marakodást, egyáltalán nem lesz tőle jókedvem, kíméljetek meg ettől kérlek.
Arhat, te tanulsz/tanultál valamit, ami érdekes, és azzal veted össze azt, amit itt látsz?
Szevasztok!
Nos, nem szeretném elkezdeni a Chow Gar stílust.Gondolom Te (sysdba)nem most kezdted....Az hogy nem tudsz valamit-ami azért fontos dolog- az engem személy szerint nem zavar.:))
Esetleg egy instruktor tudna válaszolni erre az egyszerü kérdésre?A helyes válasz nem az, hogy egyforma legyen...Azért elgondolkodtat, hogy csinálsz valamit, és nem gondolkodsz el rajta hogy miért is teszed ugy ahogy teszed....Pedig a válasz nem olyan bonyolult mint esetleg gondolnád.
Az hogy miért érdekel engem?Ez egy Forum....talán itt lehet kérdezni,vagy nem?
arhat
Arhat, ha szerinted konkrét oka van annak, hogy az első lábat húzzuk vissza, megoszthatod velünk is, ha meg nem tudod, téged aztán főleg nem kell hogy izgasson. Vagy kedvet kaptál a Chow Gar tanuláshoz? Sajnos minden kezdő csoport betelt...
Természetesen kérdeztem már ilyeneket, vagy ott voltam, amikor elhangzottak ezek a kérdések. Egyszer tényleg volt már a válasz a kilépésre, és a visszaállásra az, hogy egységes legyen, azért ilyen, erre ez nekem elég válasz.
Az, hogy a könyököt közel tartjuk a testhez, az meg azért elég viszonylagos. Merthogy igazából azért elég távol van. Ip Shui hong-kongi felvéteklein látszott igazán, hogy mennyire... :-) Inkább úgy helyes szerintem a kifejezés, hogy beljebb, mint a csukló. Egy boxolónak, vagy egy Thai boxosnak például sokkal közelebb van a könyöke a testéhez mint nekünk, előre, és oldalirányban is. /Ők nagyobb távolségot hagynak az ütéshez, mert másképpen (nem jobban, nem rosszabbul) használják az ütéseiket. Ez nem baj, a milyénk meg ilyen.../
Természetes? Egyáltalán nem természetes szerintem se az alaptartás, se a mozdulatok, legalábbis az ember alapból nem így mozog, nem így használja az izmait. De ez egy utánzó harcművészet, és éppen attól lesz ilyen, mert nem úgy mozgunk, mint egy ember, azaz természetesen, hanem mint egy sáska. /A sáskának persze ez a természetes... :-) /
De ebbe nagyon sok minden belefér azért, valahol meg kell találni azt az egészséges középutat, ami működik. Sőt, ha továbbmegyek, szerintem még ez a határ is személyenként változó, nézz meg egy formagyakorlatot FPistitől, vagy LZolitól. Ugyanazt csinálják, mégis hihetetlen a különbség...
Szevasztok!
Hmmmm....Szerintetek csak ennyi?Kérdezd meg az instruktorodat, hogy mi a jelentösége.Mostmár nagyon várom a választ!Hogy mi a természetes, abba most ne menjünk bele.....:))
Üdv:arhat
Amikor alapallasba kilepunk, az elore kerulo lab a masik mellol elore kerul. Csupan ennyi :)
A visszahuzas pedig szerintem csak azert van igy, hogy egyseges legyen, es ne mindenki osszevissza pakolja a labait. A formagyakorlatok vegen pedig mashogy nagyon furcsan nezne ki :) Igy termeszetes a mozgas.
A konyok benntartasat meg a stilus mozgasrendszere adja. Ez mar egyaltalan nem termeszetes, de meg kell szokni :)
Szevasz Motor!
Én csak kiváncsiskodom, nem kötekszem.:)
Tehát:amikor kilépsz alapállásba (remélem ugyanarrol beszélünk..:)), mivel hova lépsz?Elöre lépsz ki?Miért van benn a könyök?
Ezek olyan kérdések, amiket az ember egy darabig feltesz, aztán már nem annyira. Könyök benn, első lábfej előrefordítva, stb. Így tanítják, mert így működik. Évszázadok óta így tanítják, mert évszázadok óta így működik... :-)
/Bocsi, azért rajzolok ennyi smilet, mert nem tudálékos, meg kioktató akarok lenni, hanem tetszik a téma, szeretek erről beszélni, információtcserélni, ilyen kedvem van tőle./
Nagyon sokáig nem tanulunk olyasmit, amit konkrétan éles helyzetben használhatnánk. Az összes gyakorlatunk persze arra törekszik, hogy jobbak legyünk, erősebbek, gyorsabbak, hogy megtanuljuk használni a testünket. Hogy hogy jutunk el odáig, arra pedig megvannak a módszerek, működő módszerek, a saját szemünkkel láthattuk, hogy működnek, Ip Shui valószínűleg ugyanezeket tanulta.
Arra hasonlították ezt a folyamatot, mint amikor kimész a kertbe locsolni a füvet, és van egy nagyon hosszú slagod, ami össze van tekeredve, meg csómózódva, és azt szeretnéd használni. Ha ebben az állapotában kinyitod a csapot, a víz meg se moccan. Aztán elkezded egyenesítgetni a csövet. Ha kiegyenesítgeted, de hagysz benne pár hurkot, törést, ott még mindíg el fog akadni a víz, csak csordogálni fog a végén... Viszont ha rászánod az időt rendesen, átfűzögeted századszor is a csomókat, egyetlen hurkot sem hagysz, és kiegyenesíted a csövet, már nyugodtan kinyithatod a csapot.
És hát valahol az elején van az a rész, hogy tudsz-e legalább annyira figyelni, hogy amikor felállsz alapállásból, az első lábad zárod a másikhoz... :-)
Nem tartozik semmihez, csak megéltem két sztorit, egymás mellé tettem őket, és szerintem nem árt, ha elgondolkozunk rajta.
Hallottam két srácot beszélgetni edzés előtt, /úgy egy éve járhattak/, és éppen az egyik mesélte, hogy mi is történt vele. Megkérdezték tőle, hogy mégis mit is tanul kung-fu-ból, erre bemutatott /akkor is, most is/ egy elképesztően pontatlan taposórúgást hasra. Vakartam egy kicsit a fejem, de nem az én dolgom, szó nélkül hagytam...
A másik sztori:
Egy csoporttársamtól megkérdezte egy munkatársa, hogy mégis miket tanulnak "ott abban a kung-fu iskolában".
És a válasz:
Hát először elég sokáig azt, hogy amikor alapállásból felállsz, akkor az első lábat kell a hátsó mellé húzni, nem pedig fordítva...
:-)
És akkor ebből mindjárt levette a gyerek, hogy itt nem nagyon fog arról hallani, hogy hogyan kell valakit puszta kézzel kibelezni, vagy ilyesmi... Nekem nagyon tetszett ez a megközelítés, valójában nagyon sokáig, tényleg ezt, és hasonlókat tanulunk.
/Közben eltelt úgy egy év, de az első gyereket egy ideje már nem láttam.../
Ebéd közben vagy után egyszer csak felderül az arca, látszik, hogy eszébe jutott valami. Felhívja magára a figyelmet, mint aki valami nagyon vicceset fog mondani, /"Figyu, figyu, ez nagyon jó!..."/ vagy mutatni, és már előre mosolygott. Lehúzott egy adag füstöt, majd egy rövid, erőteljes fújással kifújta azt a jobb orrlukán. De rendesen, mint amikor akárki kifújja a füstöt, csak neki a bal orrlukán nem jött semmi... Aztán megint, nagy slukk, "figyljetek" felszólítás, meg röhögés, és most a bal orrlukával ugyanaz...
Ja, és a fia meg még talán legyintett is, hogy "ej, ej, az öreg mindíg hülyéskedik, nézzük el neki..."
Na, ez már elképzelhető... Aki látta, hogy hogyan viselkedik az élet minden pillanatában, az nekem mind azt mondta, hogy hihetetlenül "szabad" az öreg.
Az öreg állandóan kung-fu-zott, ha eszébe jutott valami, azonnal megmutatta, függetlenül attól, hogy mit is csináltak éppen. És állandóan mosolygott és hülyéskedett
Passz, nem tudom mit csinált a Chow család a háborúk idején... Merthogy ugye az öreg mindkettőt látta... :-)) Mellesleg történelemből se vagyok jó, nem tudom Kína és Hong-Kong felé mik történtek akkoriban.
koncandras:
Igazad van, nekem is elegem van abból, hogy úgy néz ki a város, mint egy szeméttelep, elsősorban a csikkekre gondolok most... :-(
A királymájerek pedig azért dohányoznak, amiért ezt az egész dohányzást kitalálták. Valamikor az indiánok, meg talán a kínaiak is ÉLVEZETI CIKK-ként használták a dohányt, meg a dohánytermékeket, és ezzel nincs is semmi bajom. Amit ma csinálunk, az pedig SZENVEDÉLYBETEGSÉG, ami kifejezetten gusztustalan... Láttam dohányozni Han Kui-t, minden egyes slukkot átgondolt, és megízlelt, mintha valami ínyenc finomfalatot kóstolt volna. Meg aztán ott van a rohanó tömeg, aki a lépcsőháztól a buszmegállóig rágyújt, aztán még két nagy slukk egybe, mielőtt fellépne a buszra és persze lazán a kerék alá pöckölve a csikk...
Ez nem ugyanaz, nem ugyanaz a műfaj, nem ugyanaz a játék, nem lehet egy napon említeni a kettőt.
Despil:
Tök kíváncsi lennék, én is, hogy mitől él az átlagemberből az egyik 90 évig, a másik meg 60-ig a dohányzással együtt, sajnos nem tudom. Egy barátnőm nagyapja 102 évesen halt meg, de százévesen még dohányzott, és tuti nem csinált semmiféle Chi-kung gyakorlatot...
Azért abban biztos vagyok, hogy aki viszont csinál, az jó hatással van az egészségére, szinte korlátlan szinten.
.
Még egy sztorit elmesélnék, egész hihetetlen.:
/Van egy hiedelem, hogy aki képes tudatosan irányítani annyira a légzését, hogy meg tudja határozni, melyik orrlukán veszi a levegőt, és melyiken fújja ki, az megkapta a kulcsot az örök élethez./
Nagyjából másfél éve, mikor Ip Shui itt volt, esett a sztori. Az öreg állandóan kung-fu-zott, ha eszébe jutott valami, azonnal megmutatta, függetlenül attól, hogy mit is csináltak éppen. És állandóan mosolygott és hülyéskedett.
Ebéd közben vagy után egyszer csak felderül az arca, látszik, hogy eszébe jutott valami. Felhívja magára a figyelmet, mint aki valami nagyon vicceset fog mondani, /"Figyu, figyu, ez nagyon jó!..."/ vagy mutatni, és már előre mosolygott. Lehúzott egy adag füstöt, majd egy rövid, erőteljes fújással kifújta azt a jobb orrlukán. De rendesen, mint amikor akárki kifújja a füstöt, csak neki a bal orrlukán nem jött semmi... Aztán megint, nagy slukk, "figyljetek" felszólítás, meg röhögés, és most a bal orrlukával ugyanaz...
Ja, és a fia meg még talán legyintett is, hogy "ej, ej, az öreg mindíg hülyéskedik, nézzük el neki..."
Dohányzás.
Megfigyeltem, hogy az öreg harcművészmesterek közül sokan dohányoznak japánban, aztán kiderült, hogy japánban sok öreg férfi dohányzik, azon egyszerű oknál fogva, hogy a II. világháború alatt volt fiatal, s akkor szokott rá.( idegesség, éhinzés, sereg ...) Lehet, hogy a ti mesterezekkel is ez a helyzet ?
akárhogy is nézem, szerintem a dohányzás gusztustalan szokás, mert büdös, és olyan embereket is ártalmaknak tesz ki, akiknek semmi köze az egészhez (mert nem dohányoznak)
az hogy magával ki hogy ba*ik ki, nem érdekel, amíg velem nem ba*ik ki
ja, és aki meg az utcán dobálja el a csikkeket (=a dohányosok 95%-a), az egy tapló paraszt
egyébként lehet, hogy a királymájerek tudják irányítani a testüket, és ki tudják választani a mérget, hogy ne ártson nekik, de ha akkora királyok, akkor nem értem, hogy egyáltalán minek dohányoznak...
szerintem ez nem több, mint egy rossz szokás
(és persze teljesen más a helyzet azzal az öreg bácsival, aki kiül szürkületkor a tornácára, rágyújt egy pipára, és csendesen elmélázva pöfékel)
ezzel együtt minden tiszteletem az öreg mesteré...de a dohányzással akkor sem tudok megbékélni
Józsi bácsi - akiből több is van, a világ minden táján.
Aki füstöl mint a gyárkémény, issza a töményt, eszi az egészségtelen kajákat, és 102 éves korában hagyott itt minket.
Análkül, hogy rákos, gyomorfekélye, arczsábája vagy szívinfarktusa lett volna.
Na most - vagy megtanulta Józsi bácsi a csít meg belső szerveket irányítani, esetleg a levegő nyelés valami furmányos módját, vagy pedig van iit még valami apró, ámde nem elhanyagolható dolog, amire csak nem bírunk rájönni.
Mondjuk, hogy nem volt ideges, és soha nem rohant? :))
Vissza a dohányzásra egy kicsit, mert nagyon fontos téma.
A dohányzás egészségtelen. Ebben bizonyos vagyok, mint ahogy abban is, hogy egy csomó minden más is az. Már csak ha bármilyen nagyüzemi termesztésű húst, vagy növényt eszel, az is. Természetesen a "megengedett" határon belül mérgező, és mint ilyen, "engedélyezett"...
Ott vannak ezek a jógik, akik simán lenyelnek akármilyen mérget, átvezetik a testükön, aztán megszabadulnak tőle, anélkül, hogy bármi bajuk lenne...
Meg ott van természetesen Ip Shui, aki hasonlatosan füstöl, mint egy gyárkémény, és jobb egészségnek örvend, mint egy csomó fiatal, akiket ismerek...
Meg persze hallottam véleményeket már ezekkel a dolgokkal kapcsolatban, és ebből lassan lassan csak megszületett a saját verzióm, amit szívesen megosztanék veletek.
Ha megtanultad irányítani a tested, belső szervek, chi, ilyesmi, akkor már mindegy, hogy mit csinálsz. Tényleg mindegy. Sőt, az én világképembe az is simán belefér, hogy addig élsz, amíg akarsz... Addig, amíg nem érzed úgy, hogy most már eleget láttál, eleget tanultál.
Tehát a dohányzás: Ha már ezen a szinten vagy, akkor nem árt. És nem úgy, hogy esténként csinálsz valami légzőgyakorlatot, amivel megtisztítod a tüdődet, vagy ilyesmi, ezek a módszerek csak addig kellenek, amíg nem igazán tudatos amit csinálsz.
Ha pedig nem vagy ezen a szinten, akkor a dohányzástól igenis csökken a teljesítőképességed, pusztul a tüdőd, nő a vérnyomásod, és a végén elpatkolsz tüdőrákban, mint annyian... :-(