Érdekes helyen van. Mindenesetre már láttam olyan 100% árnyékban levő (fekete termésű) fát is, amelyik ott is hozott viszonylag jó ízű termést. Nyilván a napon sokkal jobb a helye, de a jó vízellátottság sok mindent kompenzál. A napot persze nem tudja helyettesíteni.:)
Errol a rózsaszín fajtárol van szó amit felraktam képet , ezt a képet nem én csináltam de ugyan úgy néznek ki a gyumolcsok rajta. Az a fa amirol szó van az Dunaparton magrol kelt fa , hogy hány éves azt nem tudom , de 40 évvel ezelot is már ott volt . Ontozve nemigen volt , de gondolom a gyokerei elérik a Duna talajvizét ezért ezzel nincs gond . Lehet hogy az a baj hogy az egész fa topolyfák árnyékába van úgyhogy nemsokat sut rá a nap . Oltottam belole 1 szép kis fácskát es majd kiderul hogy a árnyékmentes napos helyen hogy fog viselkedni . Remélem hogy így már tobb lessz rajta a termés.
Először is hány éves? Csak kb. a 4.-ik, 5.-ik évtől indul be a nagyobb hozam.
Ajánlott emellett az öntözés is, hogy sok legyen a termés, az eperfa szereti a sok vizet. Nálam a legjobban emellett azokon a helyeken teremnek, ahol a legtöbb komposzt ment alájuk. Persze ez nem létfeltétel, viszont értelemszerűen nem érdemes rossz, száraz talajon csodákra számítani.
És fajtafüggő is a dolog. Sok fehér fajta kb. 4 hétig terem sokat, utána semmi, a feketék között is sok a hasonló lefutás, de ezek között előfordulnak folytontermők, melyek többnyire viszont relatíve keveset teremnek, de azt több hónapon át folyton.
Megtudná nekem valaki mondanihogy pontosan milyen szine van ennek a szedernek ? Nem a fehérre vagyok kiváncsi:-) én lilanak nevezem , de van aki szerint nem lila.
Az első néhány évben (kb. 3.-ik, 4.-ik, 5.-ik,) rendszeresen (éven át folyamatosan) metszem, különben rettenetesen sűrű lenne. A lényeg az, hogy a megmaradó ágakat süsse a nap - ez az egy szempont van. Utána úgyis megint sűrűsödni fognak (kb. a 6.-ik évtől), de legalább a fa alsó része nem lesz áthatolhatatlanul sűrű.
Tisztelettel érdeklődnék. Te a szederfákat rendszeresen metszed, vagy csak igazítod. Gondolok itt a rossz irányba nőtt, vagy száraz ágakra. Ha metszeném mit ne vágjak le róla. Ahogy emlékszem az aktuális évi új hajtásokon hozza a termését. Lehet, hogy nem jól tudom.
Az Eldorado tökéletes. Arra kell figyelni, hogy meleg, napos helyre kerüljön. Ha ez nem lesz így, inkább elpusztul a fekete termésű fajtákkal ellentétben, ahol a napos feltétel is elég. Nálam sajnos kipusztult mivel a hely nem volt elég meleg (nőni is kizárólag kánikulában volt hajlandó), viszont a fekete fajták jól érzik magukat ugyanitt. A másik feltétel, hogy tényleg azt kapj, ne valami mást. Sajnos ott ahonnan én beszereztem, már nem árulják ezt a fajtát, a többi forgalmazó megbízhatóságát meg nem ismerem.
Van rajta még bőven, nagyjából ugyanannyi mint két hete.
Az Illinoison jóval több zöld állapotban lévő termés mint ezen úgyhogy szerintem hamarosan lecseng az érés, de így is jó fajtának tűnik mert nagyon bőtermő, finom és elég hosszan érik. Az utcánk végén van egy kb ötszáz méter hosszú eperfasor, méterenként van ültetve eperfával és azok között is csak két - három fa van amelyiken még van termés.
Erről az Illinoisról tudnál küldeni szemzőhajtást?
Így festenek a "kiültetett" rózsaszínek. Egyelőre még cserépben van mindkettő. "Kiültetés" után egy hónapig ezek is eljátszották a nagyhalált, de azóta újra nőnek. A fotók különböző időpontokban készültek. Ma már kb. 7-8cm-esek a "kiültetés" után hozott új hajtások. A csoportképen hátul a két jobbszélső a két rózsaszín az eperfás óvodámban:
Néhány különböző időpontokban készült kép az Illinois eperfáról - lsd. alul. Külföldi, angol nyelvű fórumokon olvasgatva gyakran ódákat zengedeztek arról, mennyire a legjobb fajta; nekem erről erős fenntartásaim voltak konkrétumok hiányában. Most már kezdem kissé jobban érteni a lelkendezés okát, de nézzük sorban.
A tavaszi fagyok egy hideg területen az összes eperfámon elfagyasztották a rügyeket, termést ezért ezek alig hoztak. Az itt levő Illinoisok viszont két héttel később hozták a rügyeket, így ebből a zakóból kimaradtak. Most teli vannak terméssel, igaz a többi fától kissé eltérően hozzák. Nem egyszerre érnek a szemek, hanem fánként van 8-10 érett, úgy kétnaponta meg egy nagy rakás fél, negyed és nyolcadérett kicsi. Szóval így szándékozik majd két és fél hónapon keresztül teremni. Hozzáteszem még csak negyedévesek a fák és a méretbeli különbségek nagyok.
A termés íze rendkívül finom, mag alig van benne és nagyok, kb. 3cm körüliek. Az íze kicsit talán jobb, mint a Sziciliaié, talán édesebb és egészen más. A Morus Alba Szicíliai egyébként mostanra már leérett. Az Illinois nem annyira leveses mint a Szicíliai és kissé aszalódva nagyon édes, finom. A magyar fajtáktól eltérően kissé karcsúbb és hosszabb a gyümölcs. Mivel nem egyszerre, robbanásszerűen érik (igaz, a magyar fajták is 4 hétre nyúlnak el) szerintem mindenféleképpen érdemes több fát ültetni belőle, ha az ember alkalmanként többet akar kezdetben is eszegetni.
Maga a fa egyébként irtózatosan sok hajtást növeszt: ha ezeken jövőre mind termés lesz, akkor egészen brutális mennyiség várható. Nem nő túl nagyra: kb. max. 3-4m magas. Éppen ezért szeretnék most olyat, ami szintén folytontermő, de nagy méretű. Ez van meg „Eszemlilahegy13”-nál.
Az egyik erdő melletti fán érdekes módon maradt termés. Hihetetlen hogy a fülemülét és a rigót egyszerre fogta meg a macska! Más logikus magyarázat erre nemigen van. Ha ők még itt vannak, egy félérett szem se marad: