Valieván látszik a feszültség amint elkezd korcsolyázni a Bolerora, és ez egyáltalán nem pozitív feszültség sajnos. :D A kígyó téma önmagában nem lenne probléma, az alapötlet nem rossz, de a kivitelezés annál inkább koreográfiával, a jégen való megjelenítéssel együtt. És azért is lepődöm meg, mert Eteri egyébként elég jó abban, hogy "képet" alkosson egy programmal, aminek a kosztüm, a korcsolyázó megjelenítése a jégen általában elég tökélyre van fejlesztve a versenyzőinél. Egyébként Valieva esetében a rövid program kosztüm nálam is levont az élményből, a szoknya túl hosszú, és a kesztyű is elvonja a figyelmemet...mintha öregítené akarnák, de valahogy nem jön össze, tényleg úgy tűnik hogy nagy rá, eltűnik benne.
Melyik kosztüm nem tetszett, melyik volt túl csicsa neked?
Trusovát kicsit féltem amúgy Plushenkótól, bár ne legyen igazam.
Voltam, de csak a lányok első csoportjának a végére érkeztem oda, Dasa Grmre. Nekem Loena Hendrickx nagyon tetszett, ő másfél éve versenyzett utoljára és ez egyáltalán nem látszódott meg a mai futásán. Szerintem ez a program nagyon jól áll neki, szuperül kikorcsolyázza, amúgy láttam már egyszer 2 éve ezt, de akkor nem futotta meg ilyen jól. Lutzos kombi, Flip szóló ugrás a legnehezebb volt ebben a mezőnyben. Eva-Lotta Kiibus is tetszett, néhány pontszámban kicsit közelebb tettem volna Loenához, például az átmenetekben biztosan, egyébként ő volt ma az aki mindenre 4-es szintet kapott és ezt megérdemelte.
Láng Julcsi ügyesen odatette magát, nekem a programja csak annyiban nem tetszett, hogy hasonló ahhoz, amit csinált tavaly, a mozdulatok a programban, csak a zene más egy kicsit. Szerintem ő az akinek jó lenne kipróbálnia újabb koreográfusokat majd, akár külföldről. Mert hiába vannak meg az elemek ha komponensekben még mindig bőven Ivett alatt marad. Ivett megpróbálta ugyan a 3A-t, de leminősítették, ugyanúgy mint a Loopot, és a kombináció is csak tripla-dupla, ráadásul a legkönnyebből...hát, sok a hiba sajnos. Én lassúnak is láttam őt, kevés a lendülete, de ez a probléma már korábban is megvolt nála.
Alexandra Feigint nem láttam sajnos, és Reginát sem.
Dasa Grmnek drukkolok, hogy a kűrben meglegyen a technikai minimum pontszáma, amiért tavaly is annyit küzdött már.
A fiúkat megnézem talán holnap de aztán szombaton már nem megyek ki.
Hú, Berestovskaya tényleg elvarázsol a linkelt programban! (Mondjuk ezt a hülye ruhaváltoztatást elfelejthetnék a korcsolyázók. Hétvégén egyébként is sok bajom volt az orosz kosztümökkel.)
Valieva Boleroját többször újranéztem, mert egyrészt nem tudtam értelmezni, másrészt dallamtapadásom van miatta. :-D Sőt, ma beiktattam egy fél órát, amikor megnéztem egymás után Costner 2014-es és Valieva tesztkorcsolyázásos és hétvégi Bolero programját egymás után. Na, megyek sorban: először is a hétvégi első megnézést követően ki voltam borulva. Nyilvánvaló, hogy ennek a lánynak azok a feszes ritmus nélküli, lassú zenék felelnek meg, amiben a muzikalitásának hiányát nem lehet olyan könnyen tetten érni. Kis tündér szerepek, ahogy Gleikhengauz egyszer nyilatkozta, vagy légies kismadár, amit a rövidprogramban próbál megjeleníteni. A Bolero jól feladja neki a leckét, én is elbizonytalanodtam, hogy bele tud-e nőni ebbe az olimpiáig, pedig hát addig még van idő, de az sem biztos, hogy segít. A feszes, gyors mozdulatokat nem csinálja meg 100%-osan, látszik, hogy nem együtt mozog a zenével, mechanikusan csinálja egymás után a koreográfiai elemeket, mintha a zene még zavarná is ebben, de azt is gondolom, hogy csak ő tehet erről. Egy olyan iszonyúan túlzsúfolt program, ami 14 éves lánynak egyszerűen sok (Zagitovát képzeltem el benne, talán neki a tavalyi Cleopatra után már nem állna rosszul egy ilyen sem - a ruha persze igen). Másodszorra végignézve viszont a kígyó megjelenítésének ötlete átjött. Azt hiszem értem, hogy mit álmodott meg DG, a hipnotikus zene és a hipnotikus szemek a kosztümön nem is rossz ötlet, azonban még mindig soknak érzem. Ma, mikor Costner 2014-es programja után megnéztem Valievát - ég és föld nyilván -, akkor értettem meg azt, hogy Kamila programja alatt a zene sokkal gyorsabb, így még, ha képes is lenne rá, esélye sem lenne szépen, kimunkáltan mozogni, a felesleges koreo elemek túlzsúfoltsága és a kérlelhetetlenül gyors alapritmus miatt. Végig kapkodnia kell szegénynek. A kapkodós zagyvaságra a túldíszített kosztüm még rátesz egy-két lapáttal, elvonja a figyelmet a mozdulatokról, nem pedig kiegészíti azokat. Sokkal szebb volt ez a program a fekete-piros edzőruhában a tesztkorin, igaz, ott kicsit egyszerűbb koreo is volt mellé. A Tutberidze-team sohasem a letisztultságáról volt híres, de ebbe most tényleg mindent bele akartak zsúfolni, ami Ravel egyszerűségében nagyszerű zenéje mellett émelyítő lett.
Trusova nekem egyre jobban tetszik. Mintha tényleg élvezné néha a korcsolyázást és nem csak az akarata vinné előbbre. Szerintem jó ez a program neki és nekem tetszett a lépéssora is, akkor is, ha azon még bőven van mit fejleszteni.
Usacheva nekem mindig jobban tetszett, mint Valieva, így most is, mind a rövid programban, mind a kűrben. Én is nagyon sajnáltam, hogy nem kapta meg a 2. helyet, ez szerintem senkinek sem jó így, megérdemelte volna.
A pontozásról nem akarok írni, mert a rövidprogram után kellőképpen kifakadtam, a kűröknél a komponensek esetében dobtam néha hátast, de tudjuk, mi a helyzet...
Ne haragudjatok meg rám ezért, de muszáj pár szót ejtenem a ruhákról. A kulcsszó itt az ún. csicsa. Nincs jobb szavam rá: a kűrruhák legnagyobb része feleslegesen csicsás volt. Valieva ruhájáról már írtam, hogy bár az alapötletet tényleg nem tartom rossznak (max. kicsit értelmetlennek), de a megvalósítás valahol fertelmes. (Csak érdeksségként: az járt a fejemben, hogy, - ha jól értem a programot - Kamila egy kobrát imitálna, csakhogy mindnyájunkba beleégett evolúciósan, hogy a nagy, felesleges szemfoltokat a prédaállatok használják, hogy megijesszék a ragadozót és nagyobbnak tűnjenek. Valieva, pont olyan, mint egy kis cuki mókuska a barna nadrágjában - amit szintén nem értek -, tipikus préda, egyáltalán nem egy veszélyes kobra. :-)) Nagyon remélem, hogy lecserélik a ruháját. Én a rövid programban is próbáltam megszeretni a légiesnek szánt kék-fehér cuccot (úgy voltam vele, hogy, ha Frogcarrot szereti, akkor én is meg akarom szeretni :-)), de továbbra sem tudok elvonatkoztatni attól, hogy vagy a ruha nagy, vagy a lány kicsi bele. :-) Turusova kosztümjét nem láttuk már korábban a Trónok harcás kűrben? Mindkét kűrruha olyan, mintha egy strasszkőgyár robbantása mellett korcsolyáztak volna talpig bekenve mézzel. Bezzeg Usacheva kifogástalan volt mindkét programban. Na jó, mindez csak az én ízlésem, de nem tudtam magamban tartani. Bocsánat érte. :-)
Van, akinek csak a szokásos hazai megpontozás jár, van aki viszont ezen felül is kap extra pontokat azért is, mert sztáredzője van és évek óta kapják a versenyzői a kiemelten magas pontokat. És azért ez tényleg meglátszódott ezen a hétvégén is, legalábbis a rövid programok során mindenképp.
Valieva rövid programját továbbra is sokkal jobbnak tartom a kűrjénél, szépek, kimunkáltak a mozdulatai benne, a hajlékonysága, kiemelt lába amivel úgy meghosszabbítja a vonalait, nagyon szépek, a forgásai pedig tényleg kiválóak, de továbbra se látom hogy annyira muzikális vagy kiemelkedő előadó lenne, azért a 10-es komponensek és 85 pont összpontszám erősen túlzás és igazából egyáltalán nem láttam közte és Usacheva között 5 pont különbséget a rövid programban.
Trusova ha megugorja a 3A-t tisztán akkor se kapott volna olyan pontokat mint Shcherbakova 3A nélkül az első versenyen, egy olyan futásra ami nem volt Annától a legjobb, szóval ez elgondolkodtató. Egyébként nem hiszem, hogy ha Eterinél lenne akkor élhibákat állapítanának meg nála hazai versenyen. Igaz, bőven van még mit fejlődnie, pl. 3-as szintű lépéssorokkal pontot veszít majd, ezekre figyelni kell. Viszont ha a 3A-t jól meg tudja ugrani a rövidben, az fegyver lesz, különösen ha a 4T-je ennyire stabil a kűrben, amit kétszer meg tud ugrani. A 4Lz-a kérdéses. Egyébként szerencséje volt, hogy Usacheva előtt futotta a Rómeó és Júliáját, mert ha fordítva futottak volna lehetett volna látni, hogy Usacheva korcsolyázása mennyivel kimunkáltabb mint Trusováé.
Valieva Bolerojával kapcsolatban nem változott a véleményem, se a koreográfia, se a zenevágás, se kosztüm nem jó és meg is látszik a korcsolyázásán hogy nem neki való program ez. A 4T-be, ami a szóló ugrás, és amibe lassabban megy bele mint a 4T-s kombinációba, nagyon elferdül és ugyanilyen volt a tesztversenyen is. Lehet, hogy most még ezek a hibák beleférnek, de azért ennél sokkal stabilabban kell majd futnia, és azért ahogy közeledünk az olimpiai szezonhoz, az elvárások/nyomás is ezerszer nagyobb lesz, amit bírnia kell majd, annál sokkal jobban mint tegnap a kűrben. Usachevának kellett volna 2. helyezettnek lennie, de a bírók csak kimatekozták, hogy ne így legyen, mert az milyen lett volna már, hogy ha az a versenyző akiben talán a legnagyobb reménységet látják a pekingi olimpiára, csak 3. helyen végez, a saját csapattársa mögött ráadásul.
A juniorok közül Elizaveta Berestovskaya rövid programja nagyon tetszett, még csak 12 éves, Davydov edzi.
Több korcsolyára nem volt időm, Sinitsináékat néztem még meg, sajnáltam hogy a szabad táncot félbe kellett hagyniuk Sinitsina térdproblémái miatt.
Nemsokára pedig kezdődik a budapesti verseny, még az is lehet, hogy kimegyek megnézni egy kicsit, bár jó messze van és elég kevés a szabadidőm sajnos.
Hozzáteszem, Trusova pontjait nem tartom kevésnek - sőt -, a többi lányét és az övét is irreálisan magasnak éreztem, csak nála ez nem volt annyira kiugró, inkább a következetlenség volt zavaró, Usacheva és Valieva esetén viszont extrém magas pontok születtek mindenre...
Hát szerintem irreális volt mindhárom lány pontszáma. Trusova esetén teljesen össze-vissza pontoztak, a Tutberidze-kislányok esetén meg véleményem szerint a valóságtól olyan szint elrugaszkodtak a pontok minden téren, hogy azt gondoltam, az egész egy vicc. Úgy érzem, hogy Trusova, aki tényleg fejlődött és látványosan tett azért, hogy idén jobb legyen, most kvázi büntetve van. Ezt nagyon rossz látni (bár számíthattam volna rá).
Kivételesen - és talán most először :-) - nem egyezik az ízlésünk Valieva ruhája kapcsán sem. Arra gondoltam, úgy tervezték, hogy talán a szezon végére belenő a kosztümbe. :-) Összegezve: én eléggé felháborodtam a pontokon és még nem hevertem ki a sokkot. Persze külön kellene választanom a pontozást és a korit, és csak örülnöm kellene, hogy gyönyörű programokat látok...
Tegnapi SP-okat utolag neztem csak, az elso harom helyezett sorrendje annyira nem lepett meg, a pontok kozti kulonbseg egy kisse igen. Trusova eseten a toll jo vastagon fogott, a 3A-ben valo ellepeset is dijaztak rendesen, utana - ha jol lattam a pontozolapon - elhibat hivtak a 3F-jere (🧐🤨🤨🤨🤨). Valievanak nagyon varazslatos a kosztumje, es kb tokeletes programot is futott. A komponensei igazabol nem tudom elkepzelni, hogy a szezon vegere meddig fognak felkuszni, mert ez meg nyilvan noni fog, raadasul az eddig tobbszor is emlegetett egymashoz viszonyitva is pontoznak jelenseg vegett is. December vegere teljesen kilonek az urbe kb...
A ma delutani free skate az eroviszonyok rendezese mellett amiatt is nagyon erdekes lesz, hogy Trusovanak es Usachevanak nem eleg, hogy ugyanaz a zeneje (Romeo and Juliet), es kvazi ugyanott van megvagva (ugyanaz a harom reszlet a zenebol ugyanabban a sorrendben van mindket lany programja alatt), de raadasul meg egymas utan fognak futni 😀😀😀
Október 12. (hétfő) 12:45-15:05 - Junior Férfiak SP 15:20-17:00 - Junior Nők SP 17:15-19:20 - Junior Jégtánc RD
Október 13. (kedd) 12:00-14:45 - Junior Férfiak FS 15:00-17:45 - Junior Nők FS 18:00-20:15 - Junior Jégtánc FD
Egyébként az amerikaiaknál is van most egy sorozat, amiben online beküldik a korcsolyázók a programjaikat és úgy pontozzák őket (hozzáteszem, hogy a protokollok nem elérhetőek, tehát nem tiszta, kit hogy pontoznak). Ezen a sorozaton vesz részt Alysa is. Valóban ígéretes tehetség, de azért attól, hogy valaki 13-14 évesen tripla Axelt és négyfordulatosokat ugrik nem valami jó technikával, nem biztos hogy meg is tudja tartani az ugrásokat pár évig. Sok junior korú korcsolyázót reklámoznak a médiában, de mindig kérdéses hogy a felnőttekkel hogy tudják felvenni a versenyt, mert nőnek, előfordulhatnak sérülések, vagy bármi egyéb is történhet velük. Sok junior versenyzőt láttuk akik nagyon tehetséges voltak és mégsem voltak sikeresek felnőtt korukban (és fordítva is, van aki nem olyan sikeres juniorként és szeniorban érik be inkább). Ezért szerintem felesleges nagy médiafelhajtást csinálni idő előtt.
Medvedeva a kiujulo hatserulese miatt visszalepett a hetvegi orosz kupa moszkvai versenyetol, ahogy azt nemreg publikalta Instagramon. Egyebkent szerintem az egesz szezont ki fogja hagyni, de inkabb ne legyen igazam...
Micsoda kedvcsináló! Hálás köszi Goldenwing! Sajnos nekem nehezen sikerül rácuppanni a nemzeti versenyekre, már-már fel is adtam magamban, de most meghoztad a kedvem. Kihira videói elképesztően ígéretesek! Ha Zhenyát nem is látjuk már idén (ki tudja?) cigánykerekezni, Rikától legalább megkapjuk azt is. :-)
Alysa Liu kapcsán nagyon-nagyon egyetértek. Az orosz és ázsiai fiatalok ezerszer ígéretesebbek, csak kevésbé hype-oltak. Persze egy rendkívül tehetséges lánynak tartom Alysát, de valahogy nem tudják belőle jól kihozni a tehetségét.
Az orosz kupasorozat mellett egy másik sorozat is megkezdődött a múlt héten, ami során sok korcsolyázót először láthattunk a szezonban: ez a regionális bajnokság Japánban, ami az első lépcsőfok a nemzeti bajnokságig vezető úton. A lebonyolítás úgy zajlik, hogy 6 regionális versenyt rendeznek (múlt héten Chu-Shikoku-Kyushu és Chubu, e hétvégén Kinki és Kanto volt, míg jövő héten a Tokió és a Tohoku-Hokkaido regionális versenyt rendezik meg), innen kerülnek a legjobbak a Keleti és Nyugati bajnokság versenyeire, majd onnan a nemzeti bajnokságra, amit a szenioroknál általában decemberben rendeznek.
Múlt héten a chubui versenyt a nőknél Mako Yamashita nyerte, aki a 4S-t is megpróbálta a kűrben. 2. lett a visszatérő Rika Hongo, aki majdnem két éve versenyzett utoljára (a nemzeti bajnokságon 2018-ban). A rövid programja itt és a kűrje pedig itt érhető el.
A kinki versenyt Kaori Sakamoto nyerte, aki úgy tűnik nagyon jó formában van. A rövid programja itt, a tavalyról megtartott Mátrix kűrje itt érhető el a versenyről. Ezen a versenyen tért vissza Mai Mihara is és lett 3., őt szintén nem láttuk másfél évig versenyezni, utoljára 2019. márciusában indult el versenyen. Remélem, hogy a betegségét le tudja küzdeni és megerősödik, mert láthatóan nagyon vékony még mindig. :( itt a rövid programja, itt pedig a kűrje.
Ezen a versenyen a fiúknál Kazuki Tomono nyert.
Végül a kantoi versenyről: a fiúknál a két jövőbeli reménység, Yuma Kagiyama és Shun Sato versenyzett egymással, Yuma Kagiyama nyert, míg Shun sajnos a kűrben egy csúnya esést követően a tripla Lutz-ból meg is sérült...
Még néhány hír a japánok háza tájáról:
a Japan Open is a héten zajlott le. Wakaba Higuchi már régóta edzi a tripla Axelt amit itt meg is ugrott ezen a versenyen, egy kis ellépéssel: https://www.instagram.com/p/CF4PK4bjjLL/ Ha kiegyensúlyozottan megugorja ezt az ugrást, és a többi ugrása is rendben lesz, akkor szerintem nagyon jó esélyei lesznek neki a csapatba kerüléshez.
Rika Kihira pedig továbbra is Svájcban edz Lambiellel (érdekességképpen, elvileg Torontba Orserékhez ment volna, és Mie Hamada maradt volna a másodedzője, de a járvány miatt nem tudott elutazni Torontoba, viszont ennek ellenére nem ment vissza Japánba Hamadához. Nyáron elment Svájcba edzőtáborba és aztán ott is maradt azóta). Ő a négyfordulatos Salchow-ot edzi jó ideje és meg is ugorja már edzésen is, amiről ezt posztolta nemrég.
És még egy utolsó: a Carnival on Ice-on (Japan Open gála) fellépett a junior világbajnoki bronzérmes Alysa Liu, akit szintén most láttunk először tél óta. Hát, szerintem nem túl biztató amit tőle láttunk és nem azért mondom, mert szezon eleje van. Ugróedző nélkül készül a nyári edzőváltása óta (Massimo Scali edzi jelenleg) de nemcsak az ugrásai problémásak, hanem az alapkorcsolyázótudása is gyenge és a forgásai sincsenek a helyén...
Jövő héten az orosz kupasorozat következő állomását és a japánoknál az utolsó két regionális versenyt rendezik meg, úgyhogy lesz mit nézni :)
A legtöbb esetben gyakorlatilag egy helyi verseny (olyan mint egy nemzeti bajnokság), egy pár vendég meghívottal. Nem is igazán nevezném GP sorozatnak, világranglista pontokat se adnak rá.
A GP Döntőt ráadásul elhalasztották, ami ráadásul Pekingben lett volna, ami olimpiai tesztverseny. Szerintem nincs értelme idén, ilyen körülmények között, valami későbbi (bizonytalan) időpontban GP Döntőt rendezni.
Junior párosokat vagy jégtáncosokat sokszor nem nézek, mert még annyira bizonytalanak a nehezebb elemekben, emelésekben és néha nagyon csúnya balesetek előfordulnak. Ez történt ma is a junior jégtáncosoknál, Maxim Serov nagyon súlyos agyrázkódást szenvedett, amikor párja, Anastasia Fedorovát tartva hátrafelé korcsolyázott és megbillent, a lány teljes testével "lenyomta" a földre és a hátára illetve a fejére esett. Mielőbbi jobbulást kívánok neki! :(
Sok mindent követek és van egy-két jó forrásom, például egy orosz hölgy, aki amúgy hétfőn kiszúrta hogy az orosz kupa résztvevőinek listáján Medvegyeva neve mellett Tutberidze van és mi van ha visszamegy hozzá. Hát ez bejött. :)
Egyébként valóban opportunista húzás volt Medvegyeva részéről, nyilván nem akart kihagyni edzésidőt, de a többi korcsolyázó is biztos szívesebben edzett volna, ahelyett hogy otthon ülnek, mégis kivárták az idejüket. Ezért most sokat fizet, mert nemhogy nem került helyzetelőnybe, de kénytelen volt Oroszországban maradni és visszamenni Tutberidzéhez, akitől annyira el akart jönni két és fél éve. Elég sok ellentmondás van Medvegyeva körül, hogy őszinte legyek, főleg az utóbbi időben.
Közben már megy az orosz kupa első napja, Medvegyeva egyébként visszalépett és elvileg a következő héten versenyzik majd (ezért is plusz neki, hogy Eteri edzi, mert ő ezt el tudta neki rögtön intézni, Orser Kanadából nem tudta volna ezt megcsinálni...).
Sokan visszaléptek az utóbbi napokban, pl Medvegyeván kívül Samarin, vagy Tarasova/Morozov is (utóbbi koronavírusos), és még mindig nincs meg végleges lista, először csak a moszkvai szövetség indulói kerültek fel, a párosoknál pl teljesen hiányzik még. Pár induló a felnőtteknél:
Akkora dramak es hullamvasutak vannak az orosz noi mezonyben, hogy barmelyik del-amerikai szappanopera kutya fule hozza kepest (es meg csak most kezdodik a szezon)...
(Nem akarok hízelegni, kedves goldenwing, de lexikonnyi tudásod van és szuper jó, hogy itt vagy nekünk. <3 (Erre nem kell reagálni, csak le kellett írnom.) :-))
Én tavasszal nem inkább azt éreztem a korcsolyázókon, hogy mindenki próbál ügyeskedni, hogy jéghez, és ezáltal előnyhöz jusson. Szerintem a japán út inkább volt opportunista, mint kétségbeesett reakció.
Érdekes, hogy Eteri hétvégi tapsolása (innen is gratulálok az operatőr dráma iránti érzékének) nekem annyira beégett, hogy ma is eszembe jutott, hogy gúnyos vagy aggodalmas-biztató reakció volt. Nem hittem a szememnek, de utóbbira gondoltam. Volt benne valami anyai. Talán mégis van szíve - ez jutott eszembe... :-D
De ami a legfontosabb: remélem nem Daniil G fog neki koreografálni. Ok, gondolom, az idei programok maradnak, de ha esetleg jól alakulnak a dolgok Zhenya számára és ottmarad jövőre, abban bízom, hogy megtartja a TCC-s edzéseiből és programjaiból mindazt, ami jó volt neki és ezeket csak továbbfejleszti.
Medvegyeva cselekedete, az, hogy áprilistól három hónapig Japánba ment, hogy edzeni tudjon, nagyon kétségbeesett lépésnek tűnt számomra. Talán úgy gondolhatta, hogy nyáron már vissza fog menni Kanadába és minden visszaáll a régi kerékvágásba, de nem így történt. Az utóbbi hónapokban rájöhetett, hogy nem tud egyedül edzeni (és Buyanova, Tarasova segítsége se lehetett elég), a hátsérülése ráadásul kiújult és láthattuk milyen állapotban vannak az ugrásai, milyen az állóképessége. Tutberidzével edzett 11 éven át, ők ismerik a legjobban, tehát ezért eshetett rájuk a választás, egy teljesen új edzőt kipróbálni rizikósabb lett volna. Én mégis furcsállom, hogy három napja a nemzeti televízióban még arról beszélt, mennyire vissza szeretne menni az ő "korcsolya otthonába", Torontoba, és hiányzik neki a torontói klub. Állítólag Eteri volt az, aki felkereste őt, hogy segítene neki, és előtte egyébként a szentpétervári szövetség is megkereste, de hogy miért az sose tudjuk meg. Talán Mishin érdeklődhetett iránta, nem tudom.
Azt sem tudjuk, hogy a szövetség hogy áll az egész helyzethez. Elképzelhető, hogy a nagyon drága torontói edzésének/lakhatásának a (részbeni) finanszírozását nem vállalták tovább, és mivel idén alig volt bevétele Medvegyevának azzal, hogy elmaradtak a show fellépései (sőt, a saját show-ja, a Sailor Moon is), anyagilag nehezebb helyzetbe kerülhetett.
A krónikus hátsérüléssel nem tudom Tutberidze mit fog kezdeni, mert pont ő alatta lett ilyen sérült Evgenia. Jövőre lesz igazán érdekes a történet, amikor Valieva, Usacheva és Khromykh is szeniorban lesznek.
Evgenia sosem volt papíron a Cricket Club tagja, mert hivatalosan a Sambo-70 klubot képviselte akkor is amikor Orser edzette. Tehát adminisztrációs szempontból jóval könnyebb az edzőváltás.
Ó, ezt nem hiszem el! Attól tartok sosem tudjuk meg, mivel csábította vissza őt Tutberidze, pedig de izgi lenne látni azt a szerződést! Attól is félek, hogy csak erre a szezonra kell neki Zhenya, amíg Kamila junior. Egyébként nem az volt Kostornaianál, hogy van valami igazolási ablak május-júniusban? Vagy Zhenya Orseréknél lesz papíron? Megannyi kérdés... micsoda izgalmak! Vajon mi jön még? :-)
Tuktamysheva programjai szerintem is ígéretesebbek, mint amiket eddig csinált az elmúlt években, persze meglátjuk hogy fognak majd fejlődni a szezon folyamán. Mindenesetre több koreográfia van bennük mint az eddigiekben, mert az eddigiekkel leginkább az volt a bajom, hogy üresek voltak.
Valieva Bolerója (ha csak Daniilon múlik...) félek annyival nem lesz jobb, de az elképzelhető hogy megtartanák az olimpiára, tipikus klasszikus zeneválasztás ami az olimpiai szezonra passzol.
Medvegyeva hátsérüléssel bajlódik, amiről nem akart sokat beszélni, de ma Brian Orser is beszélt erről. Ez az évek óta tartó problémája, ami úgy tűnik, hogy megint rosszabb állapotban van. Nekem úgy tűnik, hogy izomzatból veszített, nincs jó edzett állapotban (egyébként ő a tesztversenyen eleve nem szokott kiugró formában lenni, de ez persze az átlagtól is jóval alacsonyabb szint volt most...). Egyébként alkatilag vékony, úgyhogy amiatt nem aggódom hogy nagyobb baja lenne.
Nekem Shcherbakova rövidje jobban tetszett, nála és Valievánál is sokkal jobb, mint a kűr. Valievának egyébként nem ez lesz a végleges kűr kosztümje, amúgy szerintem a "kezeslábasban" juniorosabbnak néz ki, mint szoknyával, talán azért is mert vékonyabbnak tűnt benne, de a rövid programban egyébként a testtartása szerintem nem volt annyira szép.
Hogy miért a felnőttek között indul Valieva: egyrészt szoktatják arra, hogy a felnőttek között mutassa be a programjait, és versenyezzen idén hazai versenyeken, mert jobb ha már idén kicsit hozzászokik a felnőttebb versenykörnyezethez (legalábbis hazai szinten). Az orosz kupasorozatban 14 év felett lehet már indulni szeniorban is, tehát Valieva indulhat már idén és indítják is. Samodelkina még túl fiatal, a többi Eteri tanítvány pedig nem kap ilyen lehetőséget. Nézőcsalogatás helyett politikai okai vannak, mert azzal hogy a többi szenior mellett versenyzik, a komponensei is szépen kúsznak majd felfelé, jobban mintha idén végig juniorban ragadt volna. Mert akármennyire nem kéne, egymáshoz viszonyítva is pontoznak, tehát ha Shcherbakova kap pl. 73 komponenst, akkor Valieva pontjait is ahhoz mérik majd. Egyébként szerintem valamennyire a presztízs miatt is, mert az utóbbi években minimum két Eteri tanítvány mindig volt a tesztversenyen és most hogy elveszítette két tanítványát, Zagitova pedig nem indul, így egyedül Anna maradt volna induló...
Usachevának szerintem odaadták Eteriék azt a koreográfiát amit egyébként korábban Trusovának szántak volna...
Trusova amúgy dupla Axelt ugrott a rövidben, dolgoznak majd a triplán is de egyelőre az még nincs meg :)
Kostornaia biztosan visszateszi a 3A-t amint megint biztosan ugorja majd, különben túl alacsony lesz a bázis pontszáma. A kűrt nem sérülés miatt nem adta elő, hanem mert lecserélik azt, amit Tutberidze koreografált neki és még nem készült el a program, Shae-Lynn Bourne készíti el neki online.
Plushenko mellett a barna hajú hölgy egyébként Elena Ilynikh, egykori rendkívül tehetséges jégtáncos, 2014-ben olimpiai bronzérmes és csapatban aranyérmes ezzel a csodás szabad tánccal: https://www.youtube.com/watch?v=iDZC1vSs-ps&ab_channel=IceDanceLover Sajnos 2017-ben, csupán 23 évesen befejezte a pályafutását, Plushenko csapatához egyébként nemrég csatlakozott.
A fiatal szőke hajú srác aki a palánknál állt Plushenko mellett Trusova kűrje alatt, Dmitrij Mikhailov egykori jégtáncos, nemrég fejezte be pályafutását és ő is Plushenko csapatát erősíti.