Keresés

Részletes keresés

nicko Creative Commons License 2005.01.13 0 0 307

Na ugye, hogy nem a szószban volt a hiba. :) Mindig felkell rázni főleg a sőtét szószt mert az sűrűbb és jobban leül az üveg aljára mint a világos amelyik hígabb.

Amúgy amiről írtunk az a két alap kinai szósz (én nem is használok mást) de léteznek mindenféle más variánsok is fokhagymás izű ecetera...viszont csak kinai Pearl River Bridge szószt használok, semmilyen más german eredetű heinz vagy a japcsi kikkoman-t (ezt kipróbáltam de nem vált be).

a recept kérdésedre már annyiszor válaszolva lett mikor még nem is kérdezted :)...ugyaúgy kell készíteni mint a többit. Gomba beáztat, hús pácol majd megsüt, kivesz, lecsöpögtet. Többi adalék megpirít, hús vissza kis alaplé beke, besűrít.

És tésztának mezei spagettit használtam meg a kinaiak is...mikor legelőször fejembe vettem hogy sűlt üveg tésztát kreálok vagy 15 éve volt ez.. :) cérnametélt méretű volt és beleraktam az olajba....hagytam hadd piruljon. Annyira jól sikerűlt hogy ehetetlen volt :D Csak egy pillanatra kell a forró olajba mártani..kifőzni jobb.

Egyébként a pácolásnál maradva...tévhit az, hogy minnél tovább pácolódik a hús annál jobb lesz ebben az esetben. (arra gondolok hogy példul a vadhúsokat 1 napig kell). Nálam jó ha 5 percig pácolódik aztán már sül is. A spektrumon ment régebben a mester műsora és ott ő mondta hogy nem kell 20 percig pácolni. Kipróbáltam és igaza lett...sokall jobb a hús tőle, porhanyósabb.

Előzmény: bambooman (306)
bambooman Creative Commons License 2005.01.13 0 0 306

Köszi a válaszokat.

Nagy lámerségemet röstellem, azonnal kézbevettem a szójaszószos két üvegemet,

az egyik kínai: hangzatos nevű - Pearl River Bridge Superior Light Soy Sauce, a másik

"Made In Bratislava" Heinz Soja Sauce, jóval sűrűbb, viszont tök más íze van.

Azt hiszem, az Auchanban vettük, és mondom elolvasom és megkóstolom már csak úgy natúr őket, nem tudok semmit az eltarthatóságukról, lehet hogy megromlottak?

De nem, minden rendben van, tök finomak, csak béna voltam: rá van írva: fel kell rázni. Így már stimmel, pontosan olyan az ízük, ahogy leírtátok. Sós, és nem savanykás. Valszeg én recept hiányában folyton sokat locsolhattam a tésztáimra, amik mellesleg nem is rizstészták voltak.

Ha segítek valakinek: Az ismert nagy szupermarketekben újabban sokféle ilyen alapanyagot láttam hogy plö: üvegtészta, bambuszrügy és szójacsíra- konzerv, sáfrány, sokféle szójaszósz stb. nem is drágán...

Bocs, tudom illetlenség ilyen sokat szövegelni, de nem írt senki a

"csirke bambuszrüggyel és gombával" nevű kajáról. Imádom, de neki se merek fogni

hogy megpróbáljam elkészíteni, annyira ismeretlen számomra az a nagymennyiségű, kocsonyaszerű anyag, ami a tésztával csuda finom és amiben ugye benn "ülnek" a belevalók, mint: bambusz-szeletek, sárgarépa, kétféle gomba és az omlós csirkemell-falatok. Minden nagy plázában csinálják...

Recept, please!

nicko Creative Commons License 2005.01.12 0 0 305

egyébként sok kinai kaja alapja ugye a csirkemell csontból készűlt alaplé...na most ha ebbőll jó sok van akkor ez is betud kocsonyásodni. :)

a japán szósznak van még más ize egy kicsit.

Előzmény: Zitka (304)
Zitka Creative Commons License 2005.01.12 0 0 304

Én sem találkoztam még savanykás szójaszósszal... Inkább sós lesz tőle a kaja, ha túlzásba viszed a használatát. A "light" kevésbé sós, a "dark" inkább. De szemre mindkettő sötétbarna. :-)

A világosbarna kocsonyás szósz alapja is a szójaszósz, és be van sűrítve. Ha étkezési keményítővel sűríted, akkor picit opálosabb lesz. Állítólag agar-agarral lehet teljesen átlátszó eredményt elérni, de én még nem próbáltam. Az Ázsia boltban lehet kapni, nem túl olcsó. Bár biztos ebből is viszonylag kis mennyiség elég.

Az illatos-omlós csirke receptjét szerintem már leírtam pár hsz-sal előbb.

Előzmény: bambooman (301)
ants8019 Creative Commons License 2005.01.12 0 0 303
Tényleg tök jó a kínai kajcsi, én is majdnem rászoktam, de már nem merek enni, mert állítólag(ezt olyan mondta, aki Kínában élt), hogy olyan anyagokkal dolgoznak, és annyira kevés higiéniával, hogy bélférget kapott....lehet, itthon nem ugyanazokkal a hozzávalókkal dolgoznak, azért mégsem bíztató! 
nicko Creative Commons License 2005.01.12 0 0 302

Hi.

savanykás?? milyen szójaszószt használsz mert több féle van! nekem soha nem volt még savanykás a kínai világos és sőtét szója szósztól, inkább sós ha többet raktam bele mint kellett volna. Savanykás inkább a tabascotól tud lenni de gondolom azt nem raktál bele..

Előzmény: bambooman (301)
bambooman Creative Commons License 2005.01.12 0 0 301

Üdv mindenkinek.

Nem tudom végigolvasni az egészet, kérek szépen segítséget a profiktól.

A plázákban van kétféle kínai (?) kaja, amit nagyon szeretnék megtanulni készíteni.

Az egyik az a bizonyos "barna tészta". Olvastam Zitkát, bobroyt és nicko-t, ez ok. én is így próbáltam, de az enyém a szójaszósztól talán: enyhén savanykás lesz, nem találom el az ízét olyanra sehogy sem.

A másik pedig a: csirke bambuszrüggyel és gombával, Nem találom a receptjét sehol a Neten, fogalmam sincs mi lehet az a világosbarna kocsonyás szósz, amivel össze van keverve az egész. Aztán meg a csirkemell- csíkok mitől lehetnek olyan ízüek és omlósak?

Mindenesetre nekem nagyon ízlik, együtt a kettő meg különösen finom.

Help please! Köszi.

fszk Creative Commons License 2004.12.28 0 0 300
sziasztok
ne haragudjatok, általában végig olvasom a teljes topikot ha valamit keresek, de most s.o.s. kellene a "tofusaláta" receptje, talán ezt hívják Szerzetesek eledelének? Láttam, hogy Pogacsa már egyszer kérdezte a receptjét, de a választ nem találtam meg. Tudna valaki segíteni, vagy a recepttel, vagy ha már szerepel, akkor a válasz számával?
nagyon-nagyon köszönöm
katalin
nicko Creative Commons License 2004.11.01 0 0 299

mert ha mindent valami mással helyettesítünk, akkor a végén pl. pörkölt lesz belőle. :-))))))

LOL

Ami meg drágább, vagy úgysem ízlene, azt kihagyom belőle. Pl. fafül gomba és tsai...

a lányomnak nem tudok elégendő fafül és illatos gombát belerakni a kajába meg szeretjük is.

Szerintem abszolút nem drága (250-250 Ft-os tételek)mert a kis kiszerelésű csomagot 2-3 alkalomra elégendő. Főleg a fafűl csak jó előre bekell áztatni a főzés előtt. Én nem szarozok vele..jó forró vízbe rakom, majd ha lehűlt ismét forrót adok neki ez kb. fél órát vesz igénybe addig végzek a zöldség és hús aprítással. Viszont így a többszörösére tud megdagadni mintha csak langyos vízbe aztatnám.

Előzmény: Zitka (296)
nicko Creative Commons License 2004.11.01 0 0 298

én a bambuszrügyet soha nem helyettesítettem semmivel, mert íztelen míg a zöldbab nem. A lényege a ropogóssága mint a kínai kel torzsának csak ha marad belőle kikell venni a fémdobozból és egy kisebb üveges üvegbe kell átrakni levével együtt(jó erre példul egy kiűrült tormás vagy erős pistás üveg) és még 2-3 hétig eláll.

Babcsírát ott vettem ahol lentebb írták, de megtalálható nagyobb élelmiszer áruházakban is (kínai dolgok is).

a tavaszi tekercsbe pedig azt raksz amit kitalálsz nem kell ragaszkodni az eredeti leíráshoz, amit a család szeret.

Én annyit variáltam még vele hogy készítettem hozzá 2 féle szószt. Egy édeset (méz, ketchup,pici sűrített paradicsom) és egy erőset csili szósszal..azokkal megloccsintottam egy picit.

Előzmény: -Psy- (294)
papri Creative Commons License 2004.11.01 0 0 297

hi. hogy kell füstölt tojást csinálni??

próbálta már valaki? segítsetek!

füst izü szósz receptem már van.

Zitka Creative Commons License 2004.10.22 0 0 296

Szerintem is szójababcsíra lesz az, vagy esetleg mungo-bab. Minden nagyobb helyen lehet kapni konzervben, az ÁZSIA-ban talán még frissen csíráztatottat is kapsz. De ha vállalkozó kedvű vagy, otthon is csíráztathatsz, pl. egy nagyobb befőttesüveg alatt. :-)  Mungobabot is lehet kapni az Ázsiában.

Én is csak végszükség esetén helyettesítek, mert ha mindent valami mással helyettesítünk, akkor a végén pl. pörkölt lesz belőle. :-)))))))  Ami meg drágább, vagy úgysem ízlene, azt kihagyom belőle. Pl. fafül gomba és tsai...

gaBo Creative Commons License 2004.10.22 0 0 295
Hello Psy,

szerintem nem éri meg az eredeti alapanyagokat helyettesíteni, mert már minden kapható itthon, és nem is olyan borzasztó az áruk (legalábbis a bambuszrügynek biztosan nem). A babcsíra szerintem szójababcsíra lesz, és beszerezhetô minden mással egyetemben a Nagycsarnok alagsorában levô Azsia shopban.

üdv
gaBo
-Psy- Creative Commons License 2004.10.21 0 0 294
Hűha, úgy látom itt a fórumon igencsak öregrókák vannak... :)

Hol vagyok még én ehhez, a pár hónapos tapasztalatommal.......

ja meg erről a bambuszrügy - káposztamicsoda, meg chilli - erőspista dologról jutott eszembe, ti mennyire ragaszkodtok az eredeti alapanyagokhoz, és mennyire helyettesítitek inkább hasonlóval?

eddig a bambuszt zöldpaprikával helyettesítettem... kinézetre legalább is :))

ja meg izé, akarok tavaszi tekercset csinálni, de kell bele babcsíra... :) hát most honnan a francból szerváljak olyat? Kezdejk el babot csíráztatni? :))) Már ez is eszembe jutott :)
nicko Creative Commons License 2004.10.21 0 0 293

Tudom, hogy a kinai gasztronómiát a 4 égtáj szerint osztották fel.

Sőt azt is hogy van ahol nem rizst hanem tésztát és krumplit esznek bár ez csak nekünk fura asszem.

Erőspistát tudom.

Én svédországban ettem először kínait egy étteremben ott kedveltem meg.

polipot ettem ananász szósszal..baromi finom volt és nem volt rágós. Hasonló bundában volt mint az illatós csirke.

Aztán marhát, sertést ecetera..

Előzmény: Zitka (292)
Zitka Creative Commons License 2004.10.21 0 0 292

én már 16 éve kotyvasztok kinait ami annyit változott a család óhaja szerint, hogy valszeg egy kinai dobna egy hátast tőle...

nicko, vigasztaljon az, hogy akár a legmenőbb itteni kínai étterem főztjétől is hasonló hátast dobna egy ottani kínai. :-))))

Egyrészt: a kínai konyha arról híres, hogy bárhol, ahol elterjedtek a világban, egy kicsit "idomultak" a helyi ízekhez. Csak egy picike példa: a chiliszósz helyett itt elég sok helyen ErősPistát használnak, avagy bambuszrügy helyett káposztatorzsát. Itt persze inkább a gyorsbüfékre gondolok. Volt már alkalmam Németországban, Angliában, és más országokban is ugyanazt a nevű kínai kaját enni - elég nagy különbségek voltak.

Másrészt: Kína állati nagy ország, a különböző tájain annyira másként, más ízekkel főznek, mintha itt Európában összehasonlítanád a magyar és pl. a portugál konyhát. Ezt nem én találtam ki, szüleim egyik ismerőse családostul volt kint a 60-as évek elején 5 évig Kínában dolgozni, és elég sok helyütt megfordultak.

Előzmény: nicko (291)
nicko Creative Commons License 2004.10.21 0 0 291

én már 16 éve kotyvasztok kinait ami annyit változott a család óhaja szerint, hogy valszeg egy kinai dobna egy hátast tőle...én meg ha ő főzne egy gulyás levest. :)

pár évig tartottam magam a receptekhez aztán elkezdtem kisérletezni és 2-3 receptből összeraktam egy negyediket. stb.

Előzmény: -Psy- (290)
-Psy- Creative Commons License 2004.10.20 0 0 290
Ollé

hát akkor majd kipróbálom azokat a pasztákat... :) jaj nekem :)

Szóval akkor az agar-agart is úgy kell használni mint a keményítőt?
majd kipróbálom.

Tényleg, mit szóltok hozzá, közreadhatná mindneki a kedvenc receptjét. :) Vagy azok közül az egyiket ha több is van.
Én a múltkor már leírtam, de szívesen megnézném, hogy ti mit szerettek a legjobban...

mert jó dolog az, hogy van recepteskönyvem 400 receptel, de annyira még nem vagyok profi szakács, hogy recepből vágjam, hogy milyen lesz a kész kaja... Múltkor is már későn kapcsoltam, hogy a csirkehús hagymával és gyömbérrel megfőzve marhára nem az amit én szeretek. :)
Előzmény: H_G (289)
H_G Creative Commons License 2004.10.20 0 0 289
"Megnéztem megint a receptet, tényleg az utóbbi kellett volna :))"

Hehe, ez tipikus hiba! Amikor a húgom először sütött nürnbergi mézest, az állt a receptben, h. x kanál szerecsendió, hát beletett ennyit az őrölt termésből, amit mi szerecsendióként ismertünk -- no, az olyan borzalmas émelyítő lett, hogy kidobni is csak kesztűvel mertük, hátha bőrön át is felszívódik :) Utólag kiderült, h. létezik enyhébb ízű szerecsendió-virág, az kellett volna bele.

"Keményítővel még nem próbáltam... úgy hallottam hogy az agar-agar a profi :))"

Nem az a különbség, h. az egyik profibb, persze tökéletesen sűrít a keményítő is -- de homályossá teszi az étel színét, ami ellenkezik a kínai levesek természetével. Az agar-agartól áttetsző marad.

"Ami meg a rák meg homárpasztát illeti.... hát ... :)))) jesszusom... a szagából itélve egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy rákból meg homárból csinálták, és nem döglött macskából. :)))"

Én elég sokat használok a vietnami chilis rákpasztából (AKA saté-szósz), az nagyon is finom! (És nincsenek egészen összetörve benne a rákocskák, szóval látszik, hogy tényleg abból készült.)

Előzmény: -Psy- (285)
gaBo Creative Commons License 2004.10.20 0 0 288
Hello Psy,

A rákpasztát én fôleg thai és indiai curryk készítésére használom, ott is csak akkor ha nem a kész currypasztából fôzök. A legtöbb ilyen recept úgy indul, hogy szárazon meg kell pirítani füszereket és rákpasztát, majd mozsárban összezúzni ôket. Bevallom ôszintén, én kínai kajába még nem próbáltam...

üdv
gaBo
nicko Creative Commons License 2004.10.19 0 0 287

osztriga szósz?

mert én használom és nagyon jó ízt ad a hús ételeknek.

Zitka Creative Commons License 2004.10.19 0 0 286

>Megnéztem megint a receptet, tényleg az utóbbi kellett volna :))

Rögtön gondoltam... ;-)  De látod, legközelebb már okosabb leszel. :-)

>És a keményítőt hogy kell használni? Puff bele valamennyit, kicsit kavargatni és jól >van? :)))

Hát úgy leginkább kis keményítő gombócok lesznek a kajában. :-))

Száraz pohárba/csészébe teszel 1-2 kiskanál (vagy amennyi kell) keményítőt, és kevés hideg vizet eresztesz rá. Jól összekevered, egy híg tejszerű folyadék lesz belőle. Ezt a keveréket a rotyogó ételbe öntöd, de közben folyamatosan keverni kell. Ahogy oldódik a hússzaftban v. másban, eltűnik az tejszerű színe. De vigyázat! Ha már kellő sűrűségű az étel, nem szabad utána sokáig forralni, mert visszahigul a lé.

Tamarind: én csak a gyógyászati célú hasznosítását ismerem: hashajtó. :-)

>a szagából itélve egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy rákból meg homárból >csinálták, és nem döglött macskából. :)))

:-DDDDD

Ezügyben sajnos nincs tapasztalatom, semmiféle víziszörnyet nem szeretünk. :-(

-Psy- Creative Commons License 2004.10.19 0 0 285
koriander zöld? :DDDD olyan is van? :))))))))
Megnéztem megint a receptet, tényleg az utóbbi kellett volna :))

Keményítővel még nem próbáltam... úgy hallottam hogy az agar-agar a profi :))

És a keményítőt hogy kell használni? Puff bele valamennyit, kicsit kavargatni és jól van? :))) Agar-agarral mindenesetre nem működött ez a módszer :)

Jaj, meg el kell mesélnem... múltkor lent voltam a csarnoki ázsia boltban, és bevásároltam jócskán mindenfélét, amit itthon nem lehet kapni, volt ott homárpaszta, meg rákpaszta, meg tamarind, meg thai csipős csilli szósz, meg minden.... :))
és már épp meg akartam kérdezni a pénztáros bácsit, hogy valójában mi is az a tamarind, merthogy csak azért veszem mert receptekben láttam, de különben nem tudom, erre beszól a csávó, hogy "úgy látom itt valaki ért a thai konyhához!" :)))
Szóval a kérdés elmaradt :)
Bár azóta már utánna néztem a tamarindnak. :)

Ami meg a rák meg homárpasztát illeti.... hát ... :)))) jesszusom... a szagából itélve egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy rákból meg homárból csinálták, és nem döglött macskából. :)))
Fogalmam sincs hogy valaha is bele fogom-e főzni bármibe is, vagy inkább belevágom a (kinti) szemétládába. :)
Ha valakinek van itt tapasztalat ezekkel az exotikus dolgokkal, akkor gyorsan nyugtasson meg, hogy jó lesz tőle a kaja :)
Előzmény: Zitka (284)
Zitka Creative Commons License 2004.10.19 0 0 284

Két evőkanál koriander mag-őrleményt tettél bele, vagy felaprított korianderzöldet??? Mert nem mindegy.... :-) 

Egyébként ezekkel a malőrökkel is tanul ám az ember! Azért szeretem végigolvasni a kipróbált recepteket + a megfelelő tapasztalatokat. ÍGY  értékes igazán egy recept, mert a neten azért elég sok marhaságot lehet találni. :-(

agar-agar:

Megpróbálok utánanézni, egyelőre nincs ötletem... Sima étkezési keményítővel nem próbáltad még a sűrítést? Szerintem azzal is elég kocsonyás lesz.

OFF

pl. a sültekhez való ribizliszószt, vagy szilva-rösztert is keményítővel szoktam besűríteni, és szép áttetsző marad a "leve".

ON

Előzmény: -Psy- (283)
-Psy- Creative Commons License 2004.10.18 0 0 283
ha érdekel valakit :)) a legutóbbi főztünk! :)))

csak tudnám hogy ki volt annyira hülye, hogy 4 adagra 2 evőkanál koriander írt a receptbe, és hogy főleg én miért voltam olyan hülye, hogy bele is tettem :)))
szecsuáni tészta shi-taki gombával
Előzmény: -Psy- (282)
-Psy- Creative Commons License 2004.10.18 0 0 282
hát izé, :) először valami ritka szószféleségbe tettünk egy kis agar agart, kevergettük de semmi, aztán még egy kicsit, meg még egy kicsit de semmi :) arra a 2-3 deciliterre elment egy jó kávéskanálnyi (szerintem ennyi elég kellett volna hogy legyen, az árát nézve főleg), de a "szósznak" meg sem kotyant. Olyan volt mint előtte... :)
Aztán rátettük a kajára, és a tészta beitta az egészet.... :)) Szóval kocsonyának se híre se hamva :)
Előzmény: Zitka (281)
Zitka Creative Commons License 2004.10.18 0 0 281

Nem használtam még, de mivel sűrítő-kocsonyásító, gondolom hasonlóan kell ügyelni a hőmérséklet-kiegyenlítésre, ill. hogy ne főzd túl sokáig utána... Csak tipp...

Milyen lett a szószod? Legalább tanuljunk belőle, ha egyszer veszünk ilyet... :-)

Előzmény: -Psy- (279)
nicko Creative Commons License 2004.10.18 0 0 280

ők mindent így csinálnak akár rizs, akár tészta.

szakadár kínaiak :D

Előzmény: Zitka (278)
-Psy- Creative Commons License 2004.10.17 0 0 279
Ollé

tudja itt valaki, hogyan kell használni az agar agart?
Múltkor próbálkoztunk vele, de egyáltalán nem lett kocsonyás :)
Zitka Creative Commons License 2004.10.13 0 0 278
Az én receptem is egészen hasonló volt. De ha megnézitek a plázákban a thai szakácsokat, pontosan ugyanígy csinálják. Előre főzött spagettiből. És nem igazán bonyolítják túl, kettőt-hármat dobnak rajta a sárkánylángon, és már tálalják is!
Előzmény: nicko (277)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!