Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.03.28 0 0 53905

"és egy hónappal később, a mai nap 3861g mutatott a mérleg. 768g súlyt veszített, kb. egy borosüvegnyi vizet."

Faszáradás (elnézést a csúnya szóért) sebreségénél a leglényegesebb, hogy a fának mekkora felülete érintkezik a száraz levegővel.
Nem tudományosan és nagyon-nagyon leegyszerűsítve,  viszont könnyen megérthetően megfogalmazva:

- a fa külső felületének legkülső millimétere kb 1 óra alatt kiszáradhat

- a második milliméter mondjuk 1,3 óra alatt

- a harmadik milliméter mondjuk 2 óra alatt

... és így tovább, minden milliméter lassabban szárad, mint az előző, tehát pl a felszíntől számított tizedik milliméter fát mondjuk 30 nap, a harmincadik millimétert mondjuk 400 nap szárítás után tekinteném teljesen száraznak (légszáraznak).

Ebből logikusan következik:

- ha a tűzifát vastag rönkökben szárítjuk, nyugdíjba mehetünk, mire a közepe is kiszárad

- ha a nedves tűzifát ceruza vékonyságúra hasogatjuk és okosan (száraz helyen , szellősen) szárítjuk, akkor akár másnapra is lehet tökéletes légszáraz tüzelőnk. Kérdés, hogy manapság hány embernek van olyan tüzelőberendezése (pl cserépkályha, tömegkályha, tehát jó nagy hőátadó felület), amely képes ceruza vékonyságú száraz fából is jó hatásfokkal kivenni a hőt, PLUSZ kérdés, hogy a gazdi ért-e elégé a tüzelés művészetéhez annyira, hogy ne adjon túl kevés levegőt a fának, de ne is tegye tönkre a kályháját.

Előzmény: Felhő986 (53899)
laca151 Creative Commons License 2022.03.13 0 0 53904

Pedig szívesen olvasgattuk volna még pár évig, hogy hogyan alakul egy hasáb fa súlya. Bár az igazi az lett volna, ha beszerzel egy hiperszuper laboratóriumi páratartalom-mérőt, és a beltéri páratartalom változásának függvényében is figyeled a hasáb súlyának változását... :))

Előzmény: Felhő986 (53903)
Felhő986 Creative Commons License 2022.03.13 0 0 53903

Vége a kísérletnek, elégettem :-) Amúgy sok víz már nem hiszem hogy maradt benne, teljesen szét volt már repedezve. 

Előzmény: sankó36 (53901)
lala1961 Creative Commons License 2022.03.09 0 0 53902

Üdv ! Ezt 1 hónap alatt adta le ? Pedig ha kb 1-1,5 év múlva használnád fel ennek fényében még bőven fog veszteni súlyt ! Pedig még nincs is nedvkeringés, ami még plusz nedvesség tartalamat feltételez(ne)! Nagyapámmal is mindig jan.-febr. ba csináltuk az erdőn a fát, mondjuk annyi szépséghiba van azért ,hogy akkor az erdész csak a lábon száradtat engedte kivágni/gyűjteni !:-)

sankó36 Creative Commons License 2022.03.09 0 0 53901

Én egyszer juhar fánál mértem meg a súlyvesztést, 49% párolgott el belőle,majdnem a fele.

Majd írd meg a végeredményt is.

lapar Creative Commons License 2022.03.09 0 0 53900

Ez tényleg érdekes. Egyrészt nem hittem volna, hogy ennyi, másrészt azt sem gondoltam volna, hogy ilyen hamar leadja a vizet.

Felhő986 Creative Commons License 2022.03.09 0 0 53899

02.09.-én hoztak hasogatott cser fát, amit kb. egy héttel előtte vágtak ki. Mikor hozták, kiválasztottam egy darabot ami 4629g volt, bevittem a szobába száradni és egy hónappal később, a mai nap 3861g mutatott a mérleg.

Döbbenet !

768g súlyt veszített, kb. egy borosüvegnyi vizet. 

autó Creative Commons License 2022.03.05 0 0 53898

Tegnap elmentünk egy bemutatóterembe Törökbálintra, ahol vagy negyven lemezkályha volt, sütős és anélküli, lemeztetős és öntöttvaslap tetejű. A sütősök nagy része, olyan belső járatos, hogy a sütődoboz mellett, mögött feláramlik a forróság. Már éppen kinéztünk kettőt, ami érdekelt volna, de bejött egy ottani szakértő, és egyrészt a sütő korlátozott szabályozhatóságáról beszélt, meg arról, hogy amennyiben az öntöttvasra, a tetején, egy csepp víz rákerül vagy kifut valami, a lap könnyen megreped, erre nincs garancia. Vásárlói tapasztalat alapján,meg a céges alapján mondta. Igazából lebeszélt a lemezkandalló fütésen kívüli funkciójának kihasználásáról. 

Még korábban, itthonról a honlapjukon messengereztem a céggel, este jött a választ, más valakitől. Megerősítette a tapasztalásunkat a sütő körüli légáramlást illetően, de nem beszélt le a főzésről.

Lehet, hogy egy lemeztetős mellett maradunk, de az is, hogy a tornácra teszünk egy sparheltet és idommal kivezetjük a kéményt. Nagyon alkalmi főzésről lenne szó. 

Itt tartunk, Mindenkinek köszönöm a reagálást.

sankó36 Creative Commons License 2022.03.04 0 0 53897

Az a kérdés hogy a füst és a hő mennyire veszi kőrbe a sütőnek nevezett  vas dobozt ?

Mert ha a hő csak a doboz alsó részét éri  akkor a felső rész nem tud annyira felmelegedni.

De ha a doboz oldalán fel tud menni a meleg meg a füst a kályha legfelső részébe akkor jobban fel tud forrósodni az öntvény platni.

Egyébként levest főzni tartalékon is lehet csak lassabban.

Előzmény: autó (53895)
lapar Creative Commons License 2022.03.04 0 0 53896

Szerintem a hő elég lesz, de vastag lemez kell (4-5 mm) mert elhajlik, és akkor az edény csak 1-2 ponton érintkezik az edénnyel.

Régebben csináltunk olyat, hogy kirándulásra nem bográcsot vittünk, hanem csak lábost, meg egy ócska tepsit, nagyon rossz volt a hőátadása.

Előzmény: autó (53892)
autó Creative Commons License 2022.03.04 0 0 53895

Nekünk otthon Csepel a szüleimnél sparhelt volt és ahányszor látok egyet, rájuk gondolok:).

Most egy egyszerű Thalia Nera Plus íves kandallóhóz hasonlító, de 150 mm-es kéményű lemezkandalló van, amit idáig csak kályhának hívtunk. Az ív miatt veszünk egy sík tetejűt, 2-4 személyre, nagyon alkalmi főzésre. a sütő fontos lenne, de attól tartok, hogy a főzésre nem jut elég hőmennyiség az öntöttvas tetőlapra. Még akkor sem, ha üres lesz a sütő. 

Előzmény: laca151 (53893)
Téli nap Creative Commons License 2022.03.04 0 0 53894

Anno régen amikor még használtak sparhelteket / takarék tűzhely  / annak teteje mindig öntvény lap volt  és nem acéllemez.

Az öntvény vastagabb és főleg az az előnyös tulajdonsága, hogy nem deformálódik !

laca151 Creative Commons License 2022.03.04 0 0 53893

Tudni kéne, hogy milyen lemezkandallóról van szó konkrétan. Ha lemez a teteje is, a vékony lemez nem biztos, hogy elég hőt át tud adni a lábosnak.

Ilyen célra árulnak sparhelteket (vagy van ahol sparherd-nek írják, én sem tudom, melyik a helyes :) ), azokkal sokkal nagyobb eséllyel fogsz tudni főzni is.

Én anno sima 6kW-os Kamino kályhát teszteltem, amikor jól befűtöttem vele, a tetején megsült a pogácsa alufólián, de főzni nem próbáltam rajta.

Főzésnél az sem mindegy, hogy kis adagot akarsz főzni rajta, vagy pl. 20 literes fazékban egy hétre való töltöttkáposztát.

Előzmény: autó (53892)
autó Creative Commons License 2022.03.03 0 0 53892

Üdv. tapasztalat alapján mit mondtok? Egy egyszerű, sütős lemezkandalló (80-120 ezer között) a sütés mellett képes a tetőlemezen főzésre is?  Elég hő megy át a sütő légterén: Köszönöm! 

laca151 Creative Commons License 2022.02.08 0 0 53891

Amelyiknek nincs saját motorja, azt porszívóval kell használni. Ha a szűrője nem elég hatékony, a porszívót hamar tönkre tudja tenni. Az sem mindegy, hogy a porszívó milyen hatékony (az utóbbi időben az EU azoknak is lekorlátozta a teljesítményét).

Én már használtam mind2 félét, a saját motoros jobban bejött. Nekem vmi tecso gazdaságos 'világmárkájú' :) van.

Napi kihamuzásra nem igazán használható (főleg, ha még van egy kis parázs a hamuban), de a hamuzás után a maradékot kiszívni sokkal jobb, mint söprögetni, nem porzik. Az enyémen a cső bemeneténél még van egy rács, az a nagyobb darabokat megfogja (elégetlen fadarabkák), amiatt elég hamar el tud tömődni, figyelni kell, hogy csak a finom szemcsés hamut szívjam föl vele, akkor sokáig bírja. A szűrőjét kitisztítani egy kicsit macerás, de még mindig jobb, mint a sima porszívó hepa-szűrőjét emiatt mosogatni vagy cserélgetni többezerért

Előzmény: lapar (53890)
lapar Creative Commons License 2022.02.08 0 0 53890

Urak, érdeklődnék, hamuporszívót használ valaki?

Mennyire praktikusak ezek?

A Lidiben most van, de sokallom a 7 ropit, mert gyakorlatilag csak egy spec. porzsák.

A neten nézegetve 8-20 ezer között motorral együtt kapható.

Vagy azok szarabbak?

A Lidi Parkside márkája egyébként jó szokott lenni ár-érték arányban.

lapar Creative Commons License 2022.02.08 0 0 53889
Előzmény: Notes (53888)
Notes Creative Commons License 2022.02.08 0 0 53888

Új építésű családi házba tervezek Supra Temporis 2D-t, és szeretném elkerülni a padlóban bevezetett PVC csövet. Láttam, hogy mind a Leier, mind a Schiedel gyárt olyan kéményt amibe integrálva van a külső levegő csatorna. Van tapasztalata valakinek ezekkel? Jól tud dolgozni egy 6-7 méteres függőleges csatornán a külső levegő beszívás?

laca151 Creative Commons License 2022.02.03 0 0 53887

Azzal a kályhával lehet is. Nekem most olyan kandallóm van, ahol a hamugyűjtő ládát a tűztéren keresztül kell kivenni, és kétnaponta üríteni kell. Muszáj leégetni teljesen, hogy ki tudjam hamuzni. Még egy horganyzott vödröt is kénytelen voltam venni, mert parázs még másnap délután is előfordul a hamuban, azt a vödröt nem tudja szétégetni. A kamino nálam is volt, hogy hetekig égett folyamatosan, és közben heti 1x simán ki lehetett hamuzni.

Előzmény: Babfaló Béla (53880)
Babfaló Béla Creative Commons License 2022.02.03 0 0 53886

Még annyit, hogy nappal 25°C-ra fűtöm (szeretem a meleget), ami reggelre 22°C-ra csökken. Van egy nagy mennyezet-ventillátor. Ilyenkor téli üzemmódban alapjáraton forog, hogy egyenletesebb legyen a meleg mindenhol. Hangtalan.

Előzmény: Babfaló Béla (53885)
Babfaló Béla Creative Commons License 2022.02.03 0 0 53885

40 négyzetméter, 2,70 magas.előszoba, étkező, konyha és az én kis félszobám egy légtérben. Fürdőszoba külön légtér, de ott van a kémény háta illetve a gázkonvektor őrlángon. A speiz és két szoba nincs fűtve. Régi lakóházunk átalakítása, bővítése. Az eredeti rész 50 cm vályogfal, beton alap, 5 sor km. tégla lábazat, mindkettőn szigetelés. Kb. 90 éves. Kívül még az eredeti mészhabarcs vakolat áll rajta! A toldás 40 cm blokktéglából. Falvastagság a külső-belső vakolattal együtt 45 cm. Egyesített szárnyú fa ablakok, gyárilag gumiprofillal, jól zárnak. Olyannyira, hogy ka kályha mellett külső levegő bevezetésre volt szükség a folyamatos oxigén ellátáshoz. Nélküle gyakran kellett szellőztetni, hogy elég oxigént kapjon a tűz. Egy átalakított, 6 kw Kamino kályhával fűtöm.

Előzmény: Émile (53883)
5738g Creative Commons License 2022.02.02 0 0 53884

Tüzelni szinte bárki tud, normálisan fűteni jóval kevesebben!

Előzmény: Émile (53881)
Émile Creative Commons License 2022.02.02 0 0 53883

Hát az a 100 -110  m3 lehet úgy   35 nm   3 m belmagassággal.  Mondjuk egy nagy és közepes szoba.  Vagy egy szoba és egy konyha.

Régen még a hőszígetelések előtt  nagyjából  úgy számoltak, hogy  nm -enként kell 1 mázsa fa.

Nalad   3 tonna az 30 mázsa az briket megfelel kb.  4 mázsa fának.  34 mázsa 35 nm -re.

Minden stimmel.

Igaz drága.

Régen ha elfogyott kipótolták, ha maradt,   azt a következő télen fűtötték el.

Még valami.

Az egész házat soha sem fűtötték.... még az úri népek sem.

Előzmény: Babfaló Béla (53882)
Babfaló Béla Creative Commons License 2022.02.02 0 0 53882

Sajnos, egyedül maradtam. Nem fűtöm az egész házat, csak az általam lakott részét. Kb. 100-110 légköbméter. Két szobát csak a közfalon keresztül temperálok. Egy légtérben vagyok a kályhával. Útba esik jövet-menet (akár a Takarékszövetkezet). Hogyha fázom, rakok rá. Többet-kevesebbet, időjárástól függően. Az elsődleges levegőt csak akkor használom, hogyha langyosra hűl a kályha és csak minimális parázs marad. Egyébként elég az általam kialakított másodlagos levegő bevezetés és természetesen, hátul a harmadlagos, "fa" állásban, mind az öt nyílás nyitva. Vastag parázságy képződik. Hogyha ilyenkor a fojtószelepet bezárom, sokáig megmarad. 3-4 óránként elég rakni rá. Éjszakára a fa mellé néhány tőzegbrikett, vagy barnaszén brikett. Az reggelig tartja a parazsat.

Januárban, amikor erős hideg van, éjszaka is dobok rá egy-két darab fát, hogyha fel kell kelnem. Útba esik.

Gázkonvektor van, de fázom, hogyha azzal fűtök. Közvetlenül mellette nagyon meleg van, tőle hat méterre pedig fázik a lábam. Csak a levegőt melegíti fel. Ezért fűtök inkább fával.

Begyújtani reggel-este csak az őszi-tavaszi időszakban szoktam, egy-egy rakattal, amikor nem kell folyamatosan fűteni. 

Száraz fában számítva 3 tonna körüli mennyiség fogy el egy szezonban. Mellé 250-300 kg tőzegbrikett éjszakára.

Előzmény: laca151 (53878)
Émile Creative Commons License 2022.02.02 0 0 53881

Elmehetnél tüzelés technikusnak. Sok építő előadást tarthatnál a gazdaságos tüzelésről.

A magyarok zöme nem tud tüzelni.

Előzmény: Babfaló Béla (53880)
Babfaló Béla Creative Commons License 2022.02.02 0 0 53880

Folytonégő.

Téli nap Creative Commons License 2022.02.02 0 0 53879

Nagy valószínűséggel  kazános központi fűtése.

laca151 Creative Commons License 2022.02.02 0 0 53878

És azóta a hidegben ülsz, vagy azóta rakod folyamatosan? :)

Előzmény: Babfaló Béla (53877)
Babfaló Béla Creative Commons License 2022.02.01 0 0 53877

Ezzel mit akartál mondani?

Én valamikor novemberben gyújtottam be utoljára.

Előzmény: Mezőföldi 2 (53872)
Babfaló Béla Creative Commons License 2022.02.01 0 0 53876

A kép:

Előzmény: Babfaló Béla (53875)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!