Keresés

Részletes keresés

Antenna Creative Commons License 2009.03.18 0 0 7263
Jó szerencsét!

"Ami a legfontosabb olyan nincs is, hogy baleknevelés, hiszen a fejlődési/fejleszthetési/szocializálódási szakasz mér régen lezárult. Így nyílván tévedés az, amikor szerény gyermekből vadállat alkoholista válik az egyetemen, csakúgy, mint az első éven bukdácsoló nemtörődöm srácból harmadévre köztársaságis. Biztosan rosszul láttuk ezeket az eseteket."

ennek semmi köze ahhoz hogy a fiatalságból hiányzik a tisztelet... alapvető viselkedésről volt szó

"Ha komolyan gondolod, amiket leírtál, akkor hálát adok az Istennek, hogy csak egy keresztgyermeket engedett neked. Igaz ő megtalálta a mesterét.:("

hehe ez jó!

"Szakestélyen bent maradás?"

Egy olyan szakestélyen ahol ismered a társaságot és egy hullámhosszon mozogsz velük ott megállja a helyét a mondandód. Te szeretsz szerepelni, te máshol is emeled a színvonalat. Van akinek tetszik is. Más társaságban ahol tudom hogy amit mondok az értelmes és értelmeset teszek hozzá az esthez, ott én is felszólalok. Van amikor komoly mondanivalóval, van amikor vidámmal... volt már hogy nevettek is rajta.

"Antenna & Karrier duó felállt és távozott volna, mi máshogy tettünk és csináltunk egy jó és vidám szakestélyt."

véleményem szerint én el se mentem volna...
Előzmény: öntőszacsa (7262)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.18 0 0 7262

Jó szerencsét!

 

Ezt a cinizmust. Ezt a mérhetetlen félre magyarázást, kettős mércét tanítani kellene! De tényleg.

Asszem értelmetlen vitatkoznmi bármiben is. úgy látom, hogy szerinted minden úgy van jól, ahogy van. Lehetőleg ne legyen önálló, de leginkább semmilyen véleménye, mert mindenki érinthetetlen individum. Véletlenül sem egymásért felelősséget vállanunk.

Ami a legfontosabb olyan nincs is, hogy baleknevelés, hiszen a fejlődési/fejleszthetési/szocializálódási szakasz mér régen lezárult. Így nyílván tévedés az, amikor szerény gyermekből vadállat alkoholista válik az egyetemen, csakúgy, mint az első éven bukdácsoló nemtörődöm srácból harmadévre köztársaságis. Biztosan rosszul láttuk ezeket az eseteket.

 

A számlarendezés had legyen a szervezők gondja. Prevenció!!! Előzzük meg a bajt, ha másért nem, hát azért, hogy ne essen ebben is folt a selmeci becsületen. Bár asszem neked ezt hiába mondom.

 

No mindegy. Ha komolyan gondolod, amiket leírtál, akkor hálát adok az Istennek, hogy csak egy keresztgyermeket engedett neked. Igaz ő megtalálta a mesterét.:(

 

Szakestélyen bent maradás? Igen, bárki eldöntheti, hogy kimegy-e a rossznak tűnő szakestélyről. Csakhogy az egyszerű beszariság. Könnyebb és kényelmesebb ott hagyni, mint hozzátenni és jobbá tenni. Én a másodikat próbálom meg mindig, sokszor nem sikerül, de legalább megpróbálom. Mindenkinek ezt javaslom. A szakestély azon ünnepi rendezvények egyike, ahol minden résztvevő egyben szereplő is. Nagyon szomorú, hogy a résztvevők nagy része bemegy "olcsón bebaszni a moziba" elven elvárja, hogy szórakoztassák. Ez nemcsak sértő és megalázó a tisztségviselőkkel szemben, hanem a selmeci közösség arcúl csapása is.

 

Egy nem oly régi miskolci példa. Elvoltunk egy Kohász Szakmai napon, a szakestély szánalmasan indult, volta aki ki is ment, mondván nem érzi jól magát, nem szórakozik (ő azok között tartja magát számon, akit szórakoztatni kell). Ekkor szót kértem és egy történet elmondásával javaslatot tettem, mindenki mondja el a legégőbb sztoriját. Mindenki elmondott egy történetet, amit úgy gondolt, hogy a "papír elbír". Nem egymáson, hanem egymással magunkon nevettünk. Antenna & Karrier duó felállt és távozott volna, mi máshogy tettünk és csináltunk egy jó és vidám szakestélyt.

 

Jogásztanonc baleknak: a kérdés már eldőt, mennyiségről nem beszélhetünk, mert az elsőévesek alig negyede kerül selmeci közösségbe. Így az a megoldás, hogy mindenkit, aki egy kicsit is érdeklődik, kerítésen belülre kell engedni, majd komoly, fáradtságos, felelősségteljes és hosszas munkával kialakítani a legjobb csapatot. Csakhogy ez a fiatal nem tudja megtenni, minden nagy csapatnak van egy jó "edzői gárdája" alapon. Az "edzői gárda" a firmák lennének, ha lennének olyan firmák, akik komolyan gondolják ezt a feladatot és őket is megtanították. Javaslatom, hogy gyűjts információt, oly módon, hogy beszélgetsz és meghallgatsz visszamenőleg jó néhány korosztályt. Ezek alapján tutira kialakul egy kép, ami helyesnek tűnik. Azt kell beilleszteni a mai viszonyokba. Nem lehetetlen feladat, a mostaniakat sem korlátozza semmiben sem, csak igen fáradtságos és olyan kitartást, álhtatatosságot és elhivatottságot igényel, amely manapság ritka.

 

Szacsa

 

 

Előzmény: karrier (7261)
karrier Creative Commons License 2009.03.18 0 0 7261
Jó sok minden volt. Csak kutyafuttában:

"Aki haragszik, annak sosincs igaza!"
Ezzel a felkiáltással indította útjára Ruzsinszky László (talán néhányotoknak ismerős a neve) és két barátja annak idején a GENTER című diáklapot. Ami sokkal keményebb dolgokat is leírt, mint sem az "Üdv a sertésnek..." vagy a "Tisztelet a kolbász szagnak..." esetleg a "Paraszt vagyok, paraszt az én apám...". És nem csak diákokról, szakokról, de bizony a tanáraikról is. Érdekes, hogy nem lett bajuk, és nem bántották őket. Ne sajnáljuk a humort a gyerekektől, mégha az csipkelődő is. Sőt! Inkább ilyen formában fejezze ki, mint hogy jól pofánbassza a másikat.
Sajnos soproniként nem ismerem az adott dal elferdített változatát, de most már meg fogom tanulni, hiszen bizonyítja, hogy van még kreativitás és jóízű humor a diákok soraiban. És titkon azt is remélem, hogy valamely balekunokám követte el, mert akkor igazán dagadna a mellem a büszkeségtől.

Az, hogy szakestélyen kimegyek vagy bennmaradok meg hadd döntsem már el én. Ne legyen nekem megmondóember, aki majd tudja helyettem, hogy mit is kell csinálnom.
És ez megint nem jelenti azt, hogy engem ne zavarna a terem előtti hangos beszéd, vagy a csocsózás...

Antennának abban igaza van, hogy ha a szüleik nem tanították meg a kultúrált viselkedésre, azt te már nem fogod megtenni. A gyerekek fejlődési/fejleszthetési/szocializálódási szakasza már rég lezárult mire egyetemre kerülnek.
Utat lehet mutatni, de nevelni már nagyon kicsi eséllyel.

Szacsa! Abból amit felsoroltál még mindig nem látom mi pusztul, azon kívül, hogy vannak faszkalapok, neveletlenek és olyanok akik nem képesek felülemelkedni egyéni sérelmeiken a közösség érdekében. Na de ilyenek mindig is voltak és mindig is lesznek, tehát nemhogy pusztulásról nem beszélhetünk, de ebben állandóság van.
És hogy miért ilyen hülyék? CSAK! Ezen te ha meggebedsz sem fogsz tudni változtatni. És ez is mint minden hullámzó. Lesznek jó évek és lesznek rosszabbak.
De azt hogy mi a jó és mi a rossz, majd a kor amiben élnek ŐK a DIÁKOK és nem mi, a veteránok, majd eldönti.

Politizálni, pedig már nagyon rég megtanultam, hogy nem politizálok még baráti körben sem. Nagyfokú neveletlenség. Pláne ha azt kirohanások is kísérik.
És miután sokkal fontosabbak a barátaim holmi köpönyegfordító politikusoknál, ezért nem nagyon beszélünk erről a témáról.

"Miért is nem tetted szóvá, hogy van egy eredeti KAT foltunk, amit nem ti ajándékoztatok nekünk? Ha én meglátnék egy SZL foltot nem leopárdnál, biztosan szóvá teszem, legyen akárhány évvel idősebb firma nálam. Ez a különbség köztünk."
Tudod, te szóvá teszed, tennéd. Én maximum megkérdezném. De nem vonnám felelősségre. Csupán őszintén érdeklődnék. Ez a különbség köztünk.
Nem verek meg egy óvodást a homokozóban mert a kis nadrágja térdén koptatónak egy "FÉREG" van felvarrva, ami köztudottan az Alap Klub címerállata.
Nyilván az ő Anyukáját is hasonló elveke vezérelték mint Firmáinkat a kiválasztáskor: olcsó, színes és kellően csúnya. :)

Antenna:
"Azért Szacsa mert ha csak hülyeséget tudok mondani akkor inkább nem nyitom ki a szám."
Most már értem miért vagy ilyen hallgatag az utóbbi időben.

"Nem tudom ezt honnét veszed! Mondta egy miskolci? Mert akkor úgy lenne helyes az írásod, hogy egy miskolci szarul érezte magát. A miskolci résztvevőket én koordináltam, és egyetlen egy ember sem panaszkodott (57-ből), hogy nem érezte jól magát. Ellenkezőleg!"
Ha minden olyan qrva jó volt akkor meg mit bánt az bárkit is, hogy a szervezés milyen bukkanókon megy keresztül és a szervezők mennyire hülyék? Az már had legyen az ő gondjuk, mint ahogy nyilván a számlarendezés is az. És hogy öt év mulva hol lesz Sopronban? Lesznek még egyáltalán hagyományőrzők? (Jaj, elfogott a selmeci busongó hangulatom...)

Tőr!

Ha odajutsz próbáld ki az egyiket, és majd számolj be róla, hogy sikeres volt e. :)
Nekem, bár jó hosszú időt töltöttem el DIÁKként, csak egy balekom van aki nappali tagozatos hallgató (már 9, azaz kilenc éve koptatja itt a padokat - túlnőtt mesterén, mondhatnánk) és még kettő levelező üzemes barátomnak vagyok a keresztapja. Ebből nyilván a Balek számít, hiszen ő volt az akivel foglalkoztam vagy éppen nem.
Többen nem kerestek meg, bár azt gondolom, hogy a balekunokákkal meg ükunokákkal is sokkal aktívabb és közvetlenebb a viszony mint másoknál. Bár mióta ideköltöztem azóta talán kevesebbet látom őket mint mikor még "bunkópösti" voltam. :) Ilyen az élet.

Imre!

Felbontottam az ajándéksöreidet! :( Bocs.

Glück auf!
Tőr a Szívbe Creative Commons License 2009.03.17 0 0 7260
Jó Szerencsét!

Egy kérdéssel szeretném megszakítani a témát, remélem nem probléma. Dunaújvárosi daloskönyvvel kapcsolatban kérdezném azt, hogy megrendelhető-e, illetve ha nem miként tudnék legkönnyebben hozzájutni. Szeretném megtanulni a kevésbé ismert nótákat is, amiket nem találhatok meg a miskolci daloskönyvekben.

Témaindító, vagy frissitő kérdésem is lenne. Szerintetek a mennyiséget, vagy a minőséget kellene szem előtt tartani? Mind a kettő mellett találok érveket és ellenérveket, de nem tudtam egyik oldal mellé sem állni. Ha a mennyiséget leapasztanátok,( azért így fogalmazom, mivel nekem ebbe még semmi beleszólásom sincsen) akkor lehetséges, hogy sokak rosszallását érnénk el, viszont ha sokan esnek át a keresztelésen, akkor óhatatlanul is becsúszik pár selejt, illetve nem várhatjuk el a Firmáktól azt, hogy 4 vagy több bulekot vállaljanak, sőt szerintem ez a Firma-balek kapcsolat romlásához is vezetne, mert 4 emberre, nehéz kellő időt fordítani. Selmecen ugye nem is iratkozhatott be az, akit nem kereszteltek meg, de az is igaz, hogy a tanulók létszáma meg sem közelítette, a mai számokat. Tehát a tiszteletteljes kérdésem az, hogy mennyiség vagy minőség?
Antenna Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7259
nekem kocka volt a ? helyett szóval imponált a Szervező kocka lelkemnek :D
Előzmény: Erdélyi_kopó (7257)
Antenna Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7258
a kettő között van némi hangnembeli különbség...
kb a "de marha vagy" és a "kurva anyád" arányban...


Antenna
Előzmény: Erdélyi_kopó (7256)
Erdélyi_kopó Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7257
"?"=:)

Bocsánat!
Erdélyi_kopó Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7256
Jó szerencsét!

Antenna!
Figyelembe vettem a „” szimbólumot, de nem tartottam viccesnek a hozzászólást. Az én hozzászólásomban is jelen volt a „” jel, Te mégis úgy látod, hogy nekiugrottam mint… Pl.: Ha valaki elküld a … anyámba és utána mosolyog egyet, akkor én is vicces leszek, és mosolyogva fogom szájon vágni (ennél primitívebb példa nem jutott eszembe). Hol itt a probléma? Csak viccelődünk nem? Valakinek ez fáj, valakinek az.

Karrier!
„És az hogy miskolciak szarul érezték magukat tavaly, most arra inspirálja őket, hogy megmutassák, lehet ezt jobban, tartalmasabban, kifizetett számlával is csinálni. Rajta hát! Úgy legyen!”
Nem tudom ezt honnét veszed! Mondta egy miskolci? Mert akkor úgy lenne helyes az írásod, hogy egy miskolci szarul érezte magát. A miskolci résztvevőket én koordináltam, és egyetlen egy ember sem panaszkodott (57-ből), hogy nem érezte jól magát. Ellenkezőleg!

Üdv Bibó Ferenc a. Erdélyi kopó
Antenna Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7255
Azért Szacsa mert ha csak hülyeséget tudok mondani akkor inkább nem nyitom ki a szám.

Nem tettem szóvá hogy van egy KAT foltod? Hát mert lehet hogy pont nem érdekel hogy van?

Nem sunyi módon mentem ki, és nem hangoskodni, valamint nem az udvarra...
A különbség kettőnk közt az hogy én tudom mikor kérik a segítségem és mikor nem. :)


Antenna
Előzmény: öntőszacsa (7253)
Antenna Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7254
Szacsa nagyrészét amit itt leírtál nem Te és nem a Firmák fogják megtanítani. Ezt az anyjuk kellett volna megtanítsa. Vagy az apjuk verjen le egy sallert mikor szükség volt rá.

Ezek olyan alapvető emberi erények amiket nem a főiskolán kell megtanulni.
Az hogy nem akkor valétálnak amikor végeznek? Ez az elődeik hibája. Most már mondhatni egyértelmű hogy 3. évesen valétálsz...
Vannak még akiknek nem az. Pl az összes balekom úgy neveltem hogy akkor valétáljon amikor el is megy az iskolából. 3ból 3 teljesíti is. Bár egyik nagyon erősködött, de végül belátta igazam van. Egyik tiszteletbeli keresztfiam valétált és nem végzett még. Akkor úgy tűnt hogy sikerül végeznie, és nagyon pironkodott hogy mégse tudta letenni az államvizsgát.

Felvetetted a tiszteletbeli apa anya gyerek viszonyt mint marhaságot. Miért lenne az?! Ha keresztszülők mellett van esetleg még egy ember aki annyira törődik vele mint a másik kettő és ő nevesíteni akarja, akkor miért ne? Az elnevezések mint tb anyuci meg tb apuci szar... de maga az intézmény nem biztos.
Engem azért kért fel a balek mert megtanult sokat a firmájától, aki időben valétált... én meg egyengettem tovább az útját mint lakótársa és mint barátja. Ő tiszteletbeli apjának tekintett, amit én nem tartottam sértőnek.


Antenna
Előzmény: öntőszacsa (7250)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7253

Oké, értem.

 

Annyit jegyeztem meg, hogy éppen egyszemélyes tüntetésről jövök, majd folytattam és hozzájárultam néhány felszólalással a szakestélyhez (színvonal nem volt rosszabb az átlagnál). Te hány felszólalást böktél el?????????? Te miért nem járultá hozzá a szakestélyhez, firmaként??????????

Inkább sunyi módon kimentél hangoskodni az udvarra. Ez a különbség köztünk.

 

Miért is nem tetted szóvá, hogy van egy eredeti KAT foltunk, amit nem ti ajándékoztatok nekünk? Ha én meglátnék egy SZL foltot nem leopárdnál, biztosan szóvá teszem, legyen akárhány évvel idősebb firma nálam. Ez a különbség köztünk.

 

Vannak megalkuvók, meg vannak nem megalkuvók.

 

Szacsa

Előzmény: Antenna (7251)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7252

Kérdésed jogos.

 

Egyedüliként szót kértem és elmbeszéltek egy szalagtűző szakestélyen és szóvá tettem. Asszem Antenna az adást sem vette, örült a szalagjának. Neki annyi tisztelet minimum kijár, hogy legalább akkor tűzte fel, amikor végezni tud.

Majd kiderült, hogy igazából nem is ez a baj, hanem a tavalyi valelnök. Igaz, hogy kritizáló is beállt a valbizbe, kvázi a valelnök mögé. Ennek ellenére megsem érintette annak szele,

- hogy egységet kell képviselni,

- hogy csak az vállajon tisztséget, aki elfogadja a szabályokat,

- azzal, hogy elvállalta a valbiz valamely tisztségét, válallta azt is, hogy kiáll az elnöke mellett.

És akkor megkérdezzük, hogy pusztul???

 

Ilyenek vannak ám Sopronban is. Nem olyan régen volt egy ökumenikus gazdász szakestély Újvárosban. Utána beszélgettem néhány emberrel. Mire az egyik elmondta, igazából azért nem segítettek Csavargónak, mert megsértődtek. Cöcöcö!

Megsértődünk van, vagy vállvetve, a személyes sérelmeket félredobva kiállunk a közös ügyért van?

 

Még megkérdezhetjük párszor mi pusztul?

 

Hátha valaki talál megoldást.

 

Szacsa

Előzmény: karrier (7249)
Antenna Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7251
Szacsa én a szakestélyt kb a szalagtűzés után fél órával elhagytam. Nem éreztem magaménak és inkább a keresztszüleimmel meg balekjaimmal cécóztunk kinn.
Már ott kivert a víz mikor cd aláfestéssel énekeltek felszólalást, de akkor legalább úgy csinálták volna hogy megszerzik a karaoke változatot...

Ennek ellenére ahogy láttam, nekik tetszett. Az évfolyamnak szintén. Az hogy én már 4 évvel előtte el kellett volna valétáljak az meg az én hibám.

Egyébként meg az animal szex mitől lett volna rosszabb téma a szakestre mint a tüntetések, a kormány ellenesség meg a cigány ellenesség?


Antenna
Előzmény: öntőszacsa (7247)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7250

Mi pusztul????????????

Nézz körül Sopronban és meglátod!

 

Az nem pusztulás, hogy a fások hangosan éneklik:

"Üdv a sertésnek, ki auz ólajtót választotta..." Vagy ezt poénnak fogjuk fel.

Én nem tudom ezt poénnak felfogni, sokkal inkább gyomorforgatónak és vérlázítónak.

 

Újvárosban mi pusztul: mondjuk annyi, hogy kommosok által vezett műszaki tanár szakestélyen nem hangzik el a műtanár himnusz.

Mondjuk az, hogy a balekok megsértődnek, ha a firma keményebben szól.

Mondjuk az, hogy a diákok nagyja nem tudja, hogy a valétálás a búcsút jelenti, nem pedig évfolyamhoz kötödő kötelezően megtartandó valami.

Mondjuk az, hogy az idén szalagot tűzöttek között néhá (kb. 5) fő fog időben végezni, így minden könnycsepp hagzugság, minden búcsúszó hazugság. Kvázi elveszett a tisztesség, a becsület.

Mondjuk az pusztul, hogy a diákok simán hazudnak egymásnak, hogy sport lett a másik barátnőjére rámozdulni, hogy az 50 éves tanárnőnek órán, hangosszóval dicséri meg a fenekét a diák.

 

Generációs problémák? Igen. Annak a néhány fiatalnak, akit még érdekel az ügy, nekünk kell fiatalabb véneknek megmutatni a módot. Úgy, ahoyg te is megfogod tanítani a gyermekedet késsel-villával enni. Pedig ehetne kézzel is, az ő étkezése.

 

Szacsa

Előzmény: karrier (7245)
karrier Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7249
És ti felálltatok és elmentetek?
Egy jó kutya nő videóra mondjuk én is felálltam volna az biztos...
... még ilyet!

:D
Bocsa! nem bírtam ki nélküle. :D

On:

Jó szerencsét!
Előzmény: öntőszacsa (7247)
karrier Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7248
Kecske vagy kutya?
Előzmény: öntőszacsa (7247)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7247

Karrier!

 

Nemhogy kisebbség a selmeci diák, hanem ritkaság. Újvárosban már 10 % alatt van a keresztelkedettek aránya az első évfolyamon. Mindez azért, mert hagytuk, hogy így legyen.

Ha már belemegyünk a helyi nevezetességekbe, akkor jegyezzük meg azt is, hogy újvárosban nincs szakok közti acsarkodás, Újvárosban tudtunk egyetértésben SDN-t szervezni. Amíg Sopronban, hát hagyjuk...

 

Senki nem baszta rá az ajtót az ide tévedőre. Felhívtuk a figyelmét a köszöntésekre. Majd te elmondtad, hogy a diákéletet a diák élje. Amivel nincs is baj, csakhogy a selmeci diákélet nem ér véget az államvizsgával.

 

Antenna!

 

Te is ott voltál aztartottak "felszólalást". Te nem álltál fel elmmint téma. Szerintem az elég hívószó, hogy a diákság a szalagtűző szakestélyen ezt a témát választja.

Kezdem azt hinni, mivel nem áltál fel, hogy egyetértesz azzal, ha a diákok animalsexről dumcsiznak egy selmeci ünnepi rendezvényen (minden szakestély ünnepi rendezvény).

 

Szacsa

Antenna Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7246
Jó szerencsét!


"ha Selmec hív, mi ott leszünk"


igen Szacsa... HA hív! És nem akkor ha mi úgy gondoljuk hogy csak megmondjuk hogy a fiaink hogy éljék életüket.

Erről kár beszélgetni mert te már több százszor bizonyítottad hogy képtelen vagy elrugaszkodni attól hogy mások, főleg a diákok életét éld helyettük.

Az egész miből indult ki? Abból hogy valaki egy mosoly jellel ellátott hozzászólást leírt és Feri nekiugrott mint Piás a Menza üvegajtójának...


Antenna
Előzmény: öntőszacsa (7244)
karrier Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7245
De mesélj már, hogy mi pusztul?

A balek tudja a Jó szerencsét!-et, és ismeri saját szakja köszöntési formáját, bár kissé keveri a szezont a fazonnal, hiszen mindannyian jól tudjuk, hogy Pénzt a Fásnak!, Mobiltelefont a közgazdásznak!, de azt hiszem ez kicsinység és talán nem is megyünk bele emiatt egy véres vendettába.

Minden évben szinte változatlan tartalommal megkapja minden balek a Balek tudnivalóit, részt vesz balekhéten, majd októberig balekoktatáson. Az arra érdemeseket és néha érdemteleneket megkeresztelik. Utána tavasszal irány Selmec!
Szakestek, hipphopp néhány év, egyenruha, szakestek, Firmásodás - mindegy hogyan megy végbe, balekoktatás a másik oldalról, valéta oszt csókolom. Kiki a maga vérmérséklete szerint mulat, tanul, él. Van aki hozzá tesz, van aki használja, van aki elvesz belőle.
AZ információs bázis egyre nő, a hozzáférhetőség egyre tágabb teret enged a hagyományokba betekinteni vágyóknak.

Az hogy nem tekint be, na az múlik rajtunk! De ha a benézőnek rábasszuk az ajtót az arcára, hogy takarodj, akkor nem fog benézni, de elmondja a barátainak is, hogy köcsögék otthon vannak, nem kell odamenni.
És megint oda jutottunk ahol már évekkel ezelőtt megrekedtünk.
Nem azon kell siránkozni, hogy jajj menniy szar ember van, hogy keresztelés után nem tesznek semmit a hagyományokért, hanem talán nem kéne megkeresztelni mindenkit aki sorba áll, mert odalökték. És ha jól sejtem nem Sopronban divat minden Gyütt-mentet kötelezően megkersztelni, hanem Pentele vidékén.
Én azt mondom, a szűrés fontos. Válogatni kell. És felvállalni, hogy ezzel kisebbségbe kerül az egyetemeken a hagyományőrző közeg. Hogy utána sokan fognak hülyének nézni egy diákot mert felveszi az egyenruháját. De akkro az a diák legalább szívvel lélekkel selmeci diák lesz, és nem lehet rá panasz.
De azt hiszem ezt senki közülünk nem vállalná fel, legkevésbé, legtöbbet panaszkodó újvárosi oldalról. (mint az évekkel ezelőtt kiderült már, szóljatok, ha azóta változott valami a keresztelés fronton)

Ja! Apropó! Keresztelés, és ne távolodjunk el a nem is olyan rég hangoztatott változtathatatlan selmeci hagyományokon.
Mi a túróért másznak vajköpülő rudat Újvárosban??? Hiszen hát azt minden bötsületes selmeczi diák tuggya, hogy bezony a keresztelés az farbőrugrás és sörkorom.
Vagy Újvárosban más hagyomáynokat őríznek mint Selmeczen tették vala eleink?

Így hát nem értem mi ez a jajj elveszik minden mi volt 's mi lesz. Hiszen hát volt sokminden, ami le lett írva, tehát megvan, és van is sokminden aminek jó része így vagy úgy dokumentálva vagyon, és előbb utóbb az arra érdemes dolgok le lesznek írva, tehát meglesz, és hogy mi lesz? Azt majd a jövő hozza.
Lehet két hülyegyerek sörözése lesz majd valami barnafekete meg feketepiros hacukában egyszer Sopronban egyszer Újvárosban, ha majd a gyerekeink meghívják egymást sörözni egymás legalább oly dicső városába. :) És ember nem érti majd miért öltöztek farsanghoz szeptemberben. :)
De legalább ketten lesznek, ebben azért biztos vagyok. :)
Előzmény: öntőszacsa (7244)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7244

Jó szerencsét!

 

A selmeci közösség egy befogadó közösség. Ám ez nem jelenti azt, hogy az újonnan érkezetteknek feladatuk lenne reformálni. Legyen az diák, vagy szak, esetleg kar.

Az ősi keret betartásával, mindenkinek joga van és kötelessége a körön belül a saját ízlésének megfelelően megélni.

Ehhez azonban szükséges, hogy nem hagyhatunk mindent a fiatalok döntésére.

Karrier! Apa vagy, te sem fogsz a gyermekednek mindent megengedni. Szabályokat hozol létre (amiket már régen kitalált az emberiség), amelyek betartása mellett a gyermeked élheti az életét.

A selmeci ügy is ilyen némileg.

Ha kihátrálunk a gyerekek mögül, akkor hibát hibára fognak halmozni. Például tavalyi SDN. Igaz nem nekem kellett a számlát kifizetni. Két kérdés:

- Szacónak mennyire tetszett a tavalyi metódus?

- legközelebb hova fog Sopron SDN-t szervezni?

 

Az nem lehet, hogy Csavargó, meg az ismerősei (akik vagy segítették, vagy akadályozták) mossák kezeiket. Méltatlan lenne a selmeci gondolkodáshoz.

 

Mindannyian tudjuk "ha Selmec hív, mi ott leszünk", mentális kényszernek kell lennie, hogy még 120 évesen ott legyünk és ha kell orrára koppintsunk a baleknak, de még jobb, ha a hóna alá nyúlunk és segítjük.

Igaz, a segítség gyakorta kéretlen, de hogy mindig jól jön és emberi kapcsolatot erősít, ahhoz nem férhet kétség.

 

Tehát, kérjük meg a megmondó embereket, hogy fogalmazzanak meg, vagy újra törvényeket, amiket be kell tartani. Aki tud és akar, segítse őket információkkal (pl. egyenruhák, köszöntések, stb.)! Csak a pusztuláson kívül történjék már valami más is!

karrier Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7243
Nem baj Imre! Azért Karácsonyra majd kapsz egy 5.2-es helyesírásellenőrzőt. :)

Zdar Boh!
Előzmény: ZHmen (7240)
ZHmen Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7242

 ... "megmondóember" ...

 

ezt nem engeddte a többivel. :S

Előzmény: ZHmen (7240)
ZE Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7241
Jó Szerencsét!

Minket is így tanítottak, mi is így tanítottuk, az utódainknk, meg azoknak, akik nálatok elkezdték a selmeci hagyományokat mélyebben ápolni.
És igen, tiszteljük egymást, fogadjuk el, hogy a jogász-bölcsész-közgazda is az adott egyetem hallgatója, és hogy a selmeci hagyományok nem némely kar vagy szak, hanem a teljes egyetem hagyománya, és jó dolog, ha az intézmény karai is magukénak érzik, és a saját arculatukat, speciális dolgaikat hozzátéve őrzik és ápolják azt.

Anno én azt láttam, hogy nem egyik szak utálta a másikat, hanem egyik szak némely hallgatója utálta, illetve nézte le a másik kar vagy szak hallgatóit. Szerencsére ezek voltak (és remélem, hogy vannak) kevesebben -- az ilyenektől érkező beszólásokat, bunkó megjegyzéseket meg vagy nem kell meghallani -- mert ugye nem az a legény, aki adja...

Előzmény: Tőr a Szívbe (7233)
ZHmen Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7240

Nem tudom mi baja van a gépnek ezzel a pár szóva, de akkor is elküldöm!

 Sopronban a valétaelnök nem tejhatalmú ...

Előzmény: ZHmen (7239)
ZHmen Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7239

Jó szerencsét !

 

Néhány szót elnyel az éter. :(

(és nem)... konstruktív vita. Sopr, ....(és ez)

Szerintem mindenki be tudja helyezni a megfelelő helyre. :)

Előzmény: ZHmen (7238)
ZHmen Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7238

Jó szerencsét!

 

Egyfelöl jó látni, hogy a fórum mégsem halott, másfelöl már megint egy kis marakodás, és nem kés remélem ez nem is fog változni. Hogy demokratikusan választanák, hát helyel közzel. előfordult már, hogy egy embernek nagyobb volt az évfolyam. És mivel az előző valétaelnök adja át a szallagot a következőnek, így nem is az kapta akinek a tömegbázisa volt, hanem aki érdemes volt rá, az idősebbek (több generációs valelnök) szerint. Ehez azért az is hozzátartozik, hogyaz évfolyam is halylandó volt elfogadni. Tudjátok ez olyan parlament kontra köztársasági elnök felállás.

Ami pedig a változatlanságot illeti. Senki nem tudja p. Próbáld meg kihozni magadból, és a hagyományokból is a lehető legjobbat (nem csak saját magadnak, hanem a közösségnek is!) , és az idő igazolni fogja hogy helyesen cselekedtél-e. Azért nem árt, (sőtt... ) ha elbeszélgetsz az öregebbekel, de a döntés és így a felelőség is a tied aktív diáké!

Egy biztos a Selmeci hagyomány nem valami leírt szabály miatt különleges, hanem a mögötte megbúvó szellemiség miatt, amit nehéz konkrétan megfogalmazni, így e három szó sem fedi le teljesen, de fő vonalakban szerintem ennyi:

Barátság, összetartás, önzetlenség.

 

Márpedig ha ezek hiányoznak arről a fórumról, akkor túl sokra nem taníthatjuk, az ifjuságot.

 

Kun Imre a. Bástya

karrier Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7237
Nem vágom, hogy mi a baj a sok kifizetetlen számlával?
Neked kell kifizetned? Ráterhelik a házadra? Elveszik a kocsidat?
Mert ha nem, akkor ez az ő gondjuk. Szerintem.

A bukás és a hiba hozzá tartozik az ember életéhez.
És ne hidd, hogy nem álltak mögöttük tapasztalt, öreg veteránok. Mert álltak, de nem kértek a segítségből. És ezek a tapasztalt és öreg veteránok nem erőszakoskodtak, hogy de majd mi megmondjuk jól hogy mit kell csinálni.

A gyerekek felnőnek, érik őket jó és rossz élmények. Mindkettő hozzá tartozik a jellemük fejlődéséhez.

És az hogy miskolciak szarul érezték magukat tavaly, most arra inspirálja őket, hogy megmutassák, lehet ezt jobban, tartalmasabban, kifizetett számlával is csinálni. Rajta hát! Úgy legyen!

És az élet folyik tovább...

"Az ilyen megnyílvánulások, mint "ez már nem az én diákéletem", tették azt, ami most zajlik."
Ha ezt így le tudod írni még mindig, akkor nem érted, hogy mit mondok most már évek óta. Az én léha, "tróger" diákéletem 1997-től 2004-ig tartott.
Azóta feleősen gondolkodó, jómunkásember vagyok, illtev már 1998 óta mikor is először rugtak ki az isiből és kellett két kezemmel és véres verítékkel megteremteni a betevőt meg a sok utóvizsgára valót, meg a tandíjra, meg a sok sok sörre és bulira.
De azóta én már nem vagyok diák. Selmeci hagyományőrző az vagyok, de a diákélet már nem az enyém. Apa vagyok. Férj vagyok. Nem azok a gondjaim, mint diákként, hogy mikor nyit a Lénárd, hogy végre kettőkor bebaszhassak és rengeteg fröccsöt megigyak matek helyett. Hol van már az az idő amikor 2 sörtől még nem dőltem ki.
Akkor meg mit akarok? A gyerekek élik azt ami neki jutott, amit ők csináltak és amit rájuk hagytunk, az hogy hogy gazdálkodnak belőle, már az ő dolguk.
Nem állhatok ott kettőkor a botankertben összefogdosni minden balekot, hogy most azonnal menjünk le óra helyett a Kishordóba berúgni!!!
Előzmény: öntőszacsa (7236)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7236

Jó szerencsét!

 

Igen, volt idő, amikor a valétaelnöki tisztség "csak" megtiszteltetés volt. Ám az akkori zászlóvivő tisztségeket elmosta az idő, így a valétaelnökre maradt ez a feladat.

 

Az ilyen megnyílvánulások, mint "ez már nem az én diákéletem", tették azt, ami most zajlik. Pontosan a te egykor dicső városod szart bele a Selmeci Diáknapok levesébe tavaly. Pontosan a soprelvnek köszönhető a sokszázezres kifizetetlen számla.

 

Tudod, a baleknevelés nem ér véget az államvizsgával. Átalakul együttműködésse, a hierarchia megtartásával. Számtalanszor leírtam már. Azzal, hogy beálltunk a selmeci sorba, örökre elköteleztük magunkat.

Még mielőtt megkérdezed, én örültem volna neki, ha van mögöttünk egy idős, tapasztalt firma, aki kéretlenül is, de elmondta volna a véleményét, ötleteit, sok feleslges körtől szabadultunk volna meg.

A selmeci diákélet nem elsősorban az egyéné, hanem a közösségé. Azé a közösségé, amely emberöltőket fog össze.

 

Egyben válaszolok a jogász jelölt baleknak is. Olvasd el a hozzászólásodat és legalább óhajtást találsz benne. Senki nem kívánja, hogy alpári módon fogalmazz, rám nézve lenne sértő. Ha kérdést akarsz feltenni, akkor tedd azt egyszerűen érthetően. Ennyi.

 

Szacsa

Előzmény: karrier (7235)
karrier Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7235
A bányász ruha részletes leírása már többször megjelent, az erdészé még várat magára (illetve ez nem egészen igaz, mert van valahol egy ritkán fellelhető kézirat, amit még én sem láttam :).

Kérdem én melyik lelkes bányász kolléga tudja (főleg gondolok itt a híres megmondó valétaelnökökre, hogy meszebb ne menjünk, ha úgy is nekik kell tudni mindent), hogy hol és mikor jelent meg? Kit érdekelt annyira a hagyományőrzés rózsaszín felhőjébe burkolózva, hogy utánamenjen? Hogy megnézze, hogy mi is az valójában amit visel, milyen jellegzetességei voltak? Vagy elég bemenni a boltba, hogy egy 53as grubent kérek?
Azt gondolom, hogy a fórumot olvasók közül jó ha 5 ember olvasta a legújabb cikket ami már 2001-ben jelent meg. A tavaly előtti vagy azelőtti éveben e témában írt szakdolgozatról nem is beszélve.

"Egy biztos, ami most megy az nem jó,"

Az én diákéletem jó volt. Nekem tetszett. Ragaszkodom hozzá.
Nem szivesen élnék meg másikat, de azt is tudom, hogy a mostani már más. De ez nem is az enyém... :) Ezt már MÁSOK élik és MÁSOK alakítják. Én nem szeretném, nem az én dolgom.

"Vannak alapvető törvények, amelyeket nem lehet áthágni."

Pl. erdészt engedni tisztséget viselni szakesten???

"Nem lehet megengedni pl a tgisztelebeli keresztszülőséget,"

Miért nem?

"vagy, hogy valaki többször keresztelkedjen,"

Erre is látnék alternatívát, nem lehet kerek perec ilyet kijelenteni.

"de ugyanígy nem szabad megkeresztelni azokat sem, akik nem ismerik és nem fogadják el a törvényeket"

Ezzel mélységesen egyetértek. Amivel viszont nem, az a törvények értelmezése. Mindennek és mindenkinek meg van a helye a hagyományainkban és aki mást mond az hazudik.

"A selmeci diákélet szabályai nem túl szigorúak, még bőséges mozgásteret engednek, de ezt a mozgásteret nem szabad tágítani szalmaláng gondolatoktól vezérelve."

Ne te döntsd el, hogy mi a szalmaláng, majd az idő megteszi helyetted. Mint ahogy így is történik. Lehet hogy jó ötletnek tűnik rózsaszín bugyival a fejünkön végigmenni a valétamenetben, de ha nem ver gyökeret akkor majd kikopik. Ha meg nem, akkor jó ötlet volt és tetszik az embereknek, akkor az lesz. Ez a rugalmasság és ez a diákélet.

És a szabályokat nagyon sokféle módon lehet értelmezni. Ki így, ki úgy, a saját szájaíze szerint formálja őket. Így nagyjából értelmetlen rájuk hivatkozni, egy olyan vitában, amikor mindkét fél ugyanarról a szabályról beszél. :)
Mert ha azt mondod a Valételnököt választották, akkor azt mondom, igen de a megtiszteltetésen kívül semmilyen más vonzata nem volt bizonyos időszakban. Az hogy most van bizonyos városokban ahol hagyományőrzés folyik, akkor most változtatás, és a te meglátásod szerint akkor nem kéne engedni. :) Látod. Mindent meg lehet magyarázni.
Úgy is, hogy ő mutatja az irányt, hiszen egy csoport választotta meg, amely aláveti magát a döntéseinek és elfogadja a Valétaelnök minden megnyilvánulását.
Előzmény: öntőszacsa (7234)
öntőszacsa Creative Commons License 2009.03.16 0 0 7234

Jó szerencsét!

 

Segíts minket azzal, hogy leírod pontosan az egyenruhák külalakját, a viselőik jellemzőit és a létezésük idejét. Tegyünk ebben rendet.

 

A valétaelnök az egyetlen olyan közfelkiáltással választott vezető tisztség, amely nem tűnt el az évek alatt (Sörkirály, IK elnök, stb.). egy szak vezetője, vagyis abban az évben a szak megmondó embere.

 

Melyik időszak diákhagyományait kövessük? Jó kérdés. Egy biztos, ami most megy az nem jó, csak példaként:

- szakok közti acsarkodás ("üdv a sertésnek...." stb.).

 

Vannak alapvető törvények, amelyeket nem lehet áthágni. Nem lehet megengedni pl a tgisztelebeli keresztszülőséget, vagy, hogy valaki többször keresztelkedjen, de ugyanígy nem szabad megkeresztelni azokat sem, akik nem ismerik és nem fogadják el a törvényeket. A selmeci diákélet szabályai nem túl szigorúak, még bőséges mozgásteret engednek, de ezt a mozgásteret nem szabad tágítani szalmaláng gondolatoktól vezérelve.

 

Szacsa

Előzmény: karrier (7232)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!