Köszönöm a gratulációt is és a tippeket is - Mikulovot felvéstem. A barlang is nagyon szép, a páromnak biztosan tetszeni fog, mi addig kinn sétálunk, vagy sörözünk. :))
Ha még esetleg eszedbe jut valami, örömmel veszem. :)
Gratulálok az új családtagnak, most már értem, hogy miért hallgattál.
Znojmo előtt feltétlenül álljatok meg Mikulov városában, szép vára és bormúzeuma van, itt található Európa legnagyobb hordója. A dombon egy csodaszép kápolna áll, be kell vallanom, hogy még nem láttam belülről. A Pálava mészkő szikláit is figyelmetekbe ajánlom, festői környezetben álló néhány várromhoz érdemes felmászni a kilátás miatt is. (Divčý hrad, Sirotčý hrad) Mikulov közelében van egy hatalmas barlang, nemrég nyitották meg a nyilvánosság előtt, állítólag csak Afrikában van valami hasonló.
május végén ismét Csehországba megyünk (nem múlhat el nélküle egy év sem :), immáron három fősre bővült kis családunkkal. Znojmo és Vranov nad Dyj a múlt alkalommal kimaradt, így elsősorban erre fókuszálunk, van valami, amit még a környéken feltétlenül érdemes megnéznünk és nincs annyira a köztudatban? (Mint a múltkor Austerlitz.) Ha van könnyű túra, nagyobb séta ajánlatod, annak is örülnék (a kicsi miatt most leginkább szabadtéri látogatások jönnek számításba).
Plzenben és Karlovy Varyban egyezik a véleményünk, bár én voltam a normál Karlovyban is, ami semmiben se különbözik más kertvárosoktól. (kempingezőknek itt viszont az Ohre melleti kempinget ajánlom, olcsóbb, közelebb van, mint a strand melletti)
Ami viszont meglepett, az az, hogy belépődíjat szednek az Arany utcácskába, ez mióta van??? Meglepve olvastam az álításod, hogy másfél éve lett volna, ugyanis én közben voltam, és semmit nem szedtek.
Mi az, senki se járt azóta ebben a csodás országban? Na én voltam. Elöször elvonatoztam Prágába, ahová a haverok késve érkeztek, így volt böven lehetöség elmenni a Tuskóba a Národní Trída mellé, megvenni a maradék három (1., 3., 4.)Kétbalkezesek-videokazit (a 6. és 7. kazit nem találtam :-/ ), meg feltankolni a szokásos édesség-slágerekböl. :-) Utána irány Pankrác, ahol felvettek, és mentünk Plzen-be. A szállás az itt volt, 165 Kc éjszakánként, tiszta, rendes szobák saját fürdövel és klotyóval. Maga a város egy kicsit kopott csehszlovák a külterületein, de a belváros itt is szép (Námesti Republiky, Szt. Bertalan-templom, Zsinagóga). Láttuk Spejbl és Hurvinek bronzszobrát, öket ugyanis egy ottani gimnáziumi tanár alkotta meg. Voltunk a Skoda-múzeumban, ami a müszaki és a közlekedésbarát embereknek (mint mi voltunk) igazi paradicsom, nekem föleg a müködö trolimodellek tetszettek, de organizáltam látogatást a közlekedési vállalat remizein is, ahol a nosztalgiavillamos egy igazi müalkotás. Kihagyhatatlan volt persze a sörgyár, ami nekem annyira nem volt nagy újdonság, hiszen a Dreherben is ugyanazt mutatták meg, de tetszett itt is. Csak sajnos a palackozó, mint a leglátványosabb rész, itt is kimaradt. :-( Volt kóstoló, igaz, engem, mint antialkeszt, ez nemigen érintett. Ezen spóroltunk egy sort, mert cseh nyelvü vezetésre mentünk, diákkedvezménnyel, és hatalmas mázlink volt, mert a német csoporttal összevontan tartották, így többet megértettem és fordítottam. :-)
Két itt töltött nap után mentünk Germánföld felé, és megálltunk Karlovy Vary-ban. Hát az valami csodálatosan szép, ilyen varázsa max csak Cesky Krumlov-nak van, de az ugye egy másik korszak. Végigkóstoltam a vizeket, néhánynak elég b+ íze van... :-)))) haver meg ott szentségelt, mikor látta a Becherovka-múzeumot... zárva. :-) Itt csak egy délutánra álltunk meg, mert Chomoutov-ban szálltunk meg ebben a kégliben - 170 Kc - de az csak kiindulópont volt a germánföldi portyáinkhoz. Nem semmi az onnan északra lévö útvonal Chemnitz felé, végig állnak a kupik meg a kínai árusok teli kertitörpékkel, hogy a tömegesen érkezö németek igényeit kielégítsék (ilyen az Elba völgyében is van nem kevés), akik egyébként itatni is jönnek kajakra. Hétfön aztán Most-on át (ami olyan vigasztalan, mint nálunk Miskolc) mentünk Prágába. A villamosmúzeumba mindig akad új látványosság, és idén végre pótos nosztalgiatuják mentek, ennek nagyon örültem. Volt egy kis városnézés, este 11-kor már nem akciózott az Orjol. :-/ Meg az is döbb-döbb, hogy az Arany utcácska is már belépös (haverom 1,5 éve járt ott, már akkor is az volt, 4 éve még nem). :-/ Szállást itt a cseh vasút adott, de csak egy éjszakát töltöttünk itt, aztán én vissza Berlinbe - nagyon király a cseh étkezökocsi és nem is drága, legalábbis német viszonylatban (belföldre viszont olcsó, és a szlovák belföldi étkezökocsiknak is jó az ára meg a választéka), de egyszer legyünk már urak, és megvolt a hangulata az Elba völgyében ebédelni. Vittem persze négy teli szatyor édességet, most két hónapig kitart, de a legjobbat akkor is a vonaton találtam: fagyival töltött trubicky!!! :-))))))
Szóval megint jó volt... és persze folyt. köv., a következö valószínüleg egy rövid Liberec és környéke lesz - talán még innen Germánföldröl - aztán egy Brno-Kromeriz-Zlin-Olomouc-Ostrava valamikor... de továbbra is nagyon jó mindig visszamenni...
Az említett prágai kollégium tényleg nagyon külváros, de nem rossz; megjegyzés, hogy egy személyre 465 korona, ha többen vagytok, kevesebb - tehát érdemes mindig kettővel vagy néggyel osztható létszámban menni (2x2 személyes "apartmanok" vannak). Előre kell foglalni, vagy jelentős helyismeret kell (az is hétköznap, munkaidőben).
Mi most épp Kutna Horába készülünk, ha összejön a szállás. Úgy láttam, hogy közel van Prága, menetrend s a szállás olcsó, ha összejön. Sajnos a penzióban nem beszélnek sem angolul, sem németül. De bizakodunk, hogy összejön. Mostanság hogyan viszonyulnak a magyarokhoz?
Sziasztok!
Július végén szeretnénk Ceske Budejowicebe menni a párommal. Ha valaki tud a városban olcsó 2 ágyas szállást /250-300 CZK/ kérem írja meg.
Cesky Krumlov is érdekelne hasonló feltételekkel.
Előre is kösz!
Prágában tudok egy jó állapotu kollégiumot /igaz, külvárosi részen de metro a közelbe/270CZK/fö/éj áron ha valakit érdekel. Mi nyáron voltunk ott és egész normális volt.Itt lehet foglalni: www.vscht-suz.cz
csá!
na, akkor menjünk sorjában végig az általad felhozott pontokon...
1. a Barbara -nagyon helyesen mondod- magyarul valóban Borbálát jelent. de én csak helyi nyelven láttam.
2. akkor ezexerint neked is volt gondod helyi látnivalók megtakintésében.
3. a kérdésed jogos, sokat gondolkodtunk rajta mi is, de mentségemre legyen mondva, hogy a juttatásaim ezévben fel kell használnom. mivel családra szól a dolog, a kölköt is viszem, ui. meglehetősen függ az anyja mellyeitől. a feleségem pedig evidens, hogyha teheti, velem jön, nélküle pl. nem is mentem volna.
4. hál'Istennek, van összehasonlítási alapom. pl. nászutunkat Bajorországban egy helyi körúttal töltöttük. állomásaink között szerepelt Münchenen kívül Regensburg, Augsburg, Nürnberg, Berchtesgaden, Dachau, stb... vonatbérletünk volt és igyekeztünk minnél jobban kihasználni azt. természetesen a városokat blődség lenne összehasonlítani Kutná Horával, márcsak a nagyságuknál fogva is. a dolog úgy nézett ki, hogy megérkeztünk a vasútállomásra, amely egyben a helyi buszpályaudvar is volt. innen a szélrózsa minden irányába el lehetett jutni 20 percenként. az állomáson meg lehetett venni a buszjegyeket is. az információ mindenhol min. 12 órás volt, amelyet éjszaka az újságos vesz át feladatai közé. Ha Dachaut veszem alapul, amelyben Kutná Horához hasonlóan pár látnivaló van és szintén kis település, is összehasonlíthatatlan a dolog. a cseh kisvárosban ráadásul Vilákörökségek részei találhatók, igazán megérdemelne nagyobb figyelmet a helyiektől.
5. a térképeket és az utikönyvet otthonhagytuk. mint kiderült, végzetes hiba volt. azt hittük, mindent ismerünk amarra. gyalog viszont semmiképp nem vágtunk volna neki az útnak.
Elnézést a hosszúságért. remélem, sikerült egy pár dologról meggyőznöm. abban teljesen igazad van, hogy itthon hasonlóképp műkszenek a dolgok. ez baj és nem ez lenne az alap.
Tegyük hozzá, hogy Kutna Horáról van szó, mert ez kimaradt :)))
Egyébként én is voltam ott márciusban, kissé még boirús volt az idő. Mivel mi autóval mentünk, nem éreztük meg a busz hiányát, ám rengeteget sétáltunk a városban, ami igazából nem olyan nagy..
A templomba (ami egyébként Borbála és nem Barbara nem jutottunk be mert épp zárva volt. A kulcsot elvileg szemben kellet elkérni, de nem jelentkezett senki..
Az aggodalmaidat egyébként értem, nem lehet jó egy kisgyerekkel mászkálni, de kérdem én:
Miért jó egy kisgyereket külföldre vinni? Mire emlékszik az útból? Mit nem kap meg ebben a korban, amit itthon nem? (a kérdés nem provokatív, vigyétek, szeretitek, de akkor vállajátok az ezzel járó terheket)
Miért várod el egy kisvárostól, hogy legyen helyi buszközlekedés? Melyik hasonló nagyságú itthoni kisvárosban találsz helyi közlekedést?
És miért várod el egy ilyen kisvárostól, hogy mindenki a turistákból éljen?
A templom egyébként még kerülővel is max. 1.5 kilométerre van a vasútállomástól az általad említett 4 helyett. Úgyhogy jótanács legközelebbre: tessék térképpel elindulni..
Amúgy autósoknak ajánlott megtekinteni a szomszéd település Caslav templomát is, messziröl azt hittük rá, hogy Kutna Hora..
nekem van. Most is oda készültünk először, csak 4 órás vonatút Prágából és nem tudtuk egy napon belül véghez vinni a tervet.
De had meséljek nektek előtte egy tanulságos sztorit. A Prága-topikban már leírtam. Most jártam kint a hétvégén...
Úgy kezdődött a dolog, hogy rég nem mozogtunk a családdal, mivel megszületett Ádám fiam (lassan 4 hónapos) és még nem volt velünk a HELYen, elhatároztuk, hogy elmegyünk hétvégére családostul. Mivel Prágát kiveséztük egy párszor (erre joggal írhatnátok, hogy Prágát szinte lehetetlen teljesen bejárni...) , gondoltuk, megint kiruccanunk a környékre. Karlstejn is egy ilyen túra volt tavaly. Szevezett, jól működő dolog volt az elutazástól a Prágába való érkezésig. de itt..
ott kezdődik, hogy a fiam már most nem egy könnyű gyerek. ilyen kis Chicco karonülő cuccban utazik a hátunkon vagy a mellünkön és nagyokat nézelődik. viszont egy óra után már megérezni a súlyát. épp ezért volt szinte fájdalmas, ami törpént: sajnos későn, kora délután érkeztünk meg Prágából. Gondoltuk, besétálunk a pályaudvartól a kápolnákig, ill. a Szent Barbara katedrálisig. Ehelyett 1 darab busz létezik a városban, az 1-es számú. az egyébként 4 km-re levő templomhoz 1 órán át mentünk, mert a busz körbemegy az összes lakótelepen. A sofőr intett a turistáknak, hogy szálljanak le, mert elértük a belvárost. a városka zsúfolva volt külföldivel, ehhez képest a turista info zárva volt. hétköztnap, amikor senki nem jár arra, természetesen nyitva van. nem volt mit tenni, megkérdeztünk mindenkit a nevezetességek hollétéről, a katedrális egy jó 20 perces sétára volt a belvárostól. odaérünk, megkérdezzük a Csontképolna helyét és nyitvatartási idejét... alig tudták a választ, így fogtuk magunkat és visszamentünk az 1 kilcsire levő megállóba. kiderült, hogy a busz, amely egyébiránt az orrunk előtt ment el, volt az utsó, ami követi a 20 perces járatsűrűséget. leültünk és vártunk. 1 óra múlva felkeltünk és átvánszorogtunk a túloldalra, mert féltünk attól, hogy nemhogy a kápolnába, de vissza a pu.-ra sem jutunk. kiderült, nagyon kevésen múlott, hogy nem így történt. az ott töltött fél napból 3-4 óra kiesett. ez nonszensz. az aktuális menetrendek le voltak tépve, a tájékoztatók megsemmisítve. egyszóval látszik, h hasonló gondokkal küzdenek, mint mi. ez még nagyon messze van az EU-tól.
mindezt gyerekkel nem volt könnyű megemészteni.
elnézést a hosszúságért, a kép így teljes
Idénre is körvonalazódik egy cseh út... most északra.
Konkrétan:
Először Prága, odaúton megállás Kutna Horában, ott a csontkápolnát megnézzük. Prágában 2 nap, majd tovább Liberecbe. Liberec környéki kastélyok: Frydlant és Sychrov mindenképp, esetleg Hruby Rohozec is. Utána irány Plzen, ott Skoda-múzeum és a sörgyári múzeum, meg persze városbanmászkálás is. Következő megálló Karlovy Vary, onnan meg átmenni Szászországba, Zwickau-ba és a kisvasutakhoz.
Ez az egész 9 nap, kb. augusztus 28 - szeptember 5.
Ami kérdésem lenne:
1. Melyek még ott északon a szép belsejű kastélyok? (értsd: ne fehér falú szobák legyenek, mert azt nem szeretem)
2. Karlovy Vary-ban csak ivókúra lenne? Nincs valami jó meleg vízű gyógyfürdő? Ha nincs, hol van a környéken? Teplice?...
3. Mi az ami még érdekes arrafelé építészetileg?
Ha valakinek e helyekre (Liberec, Karlovy Vary) van tippje olcsó (<200 Kc/koponya, max 5 ágyas kéróban, de ha 2 ágyas, még jobb) kéglire, annak is örülnék...
Nem tudom, mit jelent Számodra a "normális" ár, mi egy nagyon kultúrált, háromcsillagos szállodában (Hotel Gradient) szoktunk megszállni, nyugodt, csendes, kertvárosi részen fekszik a 6. kerületben, itt 1.200-1.300 CZK egy kétágyas szoba egy éjszakára, bőséges svédasztalos reggelivel (korlátlan bécsifánk fogyasztással! :o))). Busszal + metróval kb. 20 perc a Vencel tér. (Legközelebb 3 hét múlva megyünk, adventkor még nem láttam Prágát.)
A czpress oldalán (www.travelguide.cz) egyébként minden kategóriában és árfekvésben bőséges választékot találsz, magyar nyelven is.
Tudtok nekem segíteni? Hamarosan Prágába készülök néhány napra, és szállás kéne normális áron + tömegközlekedéssel(villamos+metró) be lehessen jutni a városba.
Hát megvolt Cesky Krumlov. Röviden: biztos hogy még visszamegyek!
Ez azért nagy szó, mert kevés ilyen hely van a világon, ha tehetem inkább új helyekre megyek. Gyönyörű a város, a kocsmáik fantasztikusak, a söreikrôl nem is beszélve. Ráadásul olcsó. Kihagyhatatlan!!! Nem is írok többet tessék elmenni, megnézni.
Hazafelé benéztünk az osztrák-cseh határon lévô Duty Free-be is. Piák, parfűmök kb. harmadáron (1L Ouzo12 kb. 1500 huf). Ha sokmindent hozol bejön a benzinköltség. :-))
Nekem is az a tapasztalatom, hogy sehol "nem szokták szeretni" a forintot kulfoldon, azaz nagyon szarul valtjak. 2001-ban pragaban 10 Ft korul vettem koronat.
Ezert is lepodtem meg Brno-ban egy helyen a 14-15-os arfolyamon (azaz 6,67-7,14 Ft).
Tartok tőle, hogy az a Ft eladási ára volt, azaz egy koronáért 7 forintot adtak volna. Tapasztalatom szerint mindkét országban 10-15 százalékos haszonkulcsot tesznek a pénzváltók a forintra illetve a koronára, mert kevésbé keresett rizikósabb valutának minősítik, míg a dolláron vagy az euron csak 1-2 százalék a felár. Szerintem a bankomat a legjobb megoldás pézváltásra.
Bizonytalanoknak ugyan valóban az a biztos, ha itthon vesznek koronát, de kinn automatából felvenni már nekünk is többször bizonyult gazdaságosabbnak, mint más megoldás. Aki kicsit paranoiás és fél a mágnesviharoktól, amik a kártyáját kinullázzák, vigyen pl. eurót (ha van otthon; külön azért váltani nem különösebben érdemes, bár ha marad belőle, azt még jó pár országban el lehet majd költeni :), a pénzt pl. a nagyobb bankok bejáratánál (belül) automatába lehet beetetni, és kiadja koronában, rendszerint tűrhető tarifával.
Végszükség esetén az utcai pénzváltók is bejöhetnek (a Chequepointot mégsem javaslom), de itt már nagyon vigyázzunk... Mindent el kell olvasni, a legapróbb betűs szövegig (ami néha csak csehül van kiírva :)
A "No Commission" 'jutalék nélkül' felirat itt alapvető elvárásunk lehet, de itt rendszerint a minimum pár ezer koronát átváltók számára érvényes tarifa van kiírva nagy betűkkel/számokkal. Amennyit váltanál, arra rosszabb a váltás. Ha mégis szimpatikus a jobb tarifa, kisebb forgalom mellett néha bejön a tétova tipródás a váltóhely előtt, nagyon közel hozzájuk: ha már nem bírják az általunk okozott jösszvagynemjössz-stresszt, kikérdezhetnek, váltunk-e? -Hát persze hogy váltanánk, mert jó a tarifa, de nem akarunk annyit váltani, mert csak kevés kell, stb.
Van úgy, hogy legyintenek, és odaadják nagyvevői áron. Végül is piac ez is, és ugye a pénzt azt mi visszük :)
(de azért én a "vinni kp-t + kártyáról pótolni" módszer híve vagyok...)