A rockzenei szövegek némileg mostoha helyzetben vannak: 'komoly' műfordító ritkán foglalkozik velük - gondolom a műfajból adódóan, az időhöz-korhoz kötöttség miatt is; illetve ugyebár nagyjából mindenki tud angolul , így nem is igazán születnek szövegfordítások. Hogy[...] Bővebben!Tovább »
ez az, milyen jó hogy születenek újabb és újabb próbálkozások! :-)
*
tehetek pár megjegyzést?
- "az Úr az én pásztorom" - én bátrabban venném át a 23. zsoltár szövegét, tehát nem fordítanék újra, akkor az eredetihez hasonlóan archaikusabb lenne a szöveg (apró tévesztés: a "halálig terelget" valószínű valami félreolvasás lehet).
- "sikítva nyakába ugrunk" - ez jó, de mégsem: a "nyakába ugrani" a magyarban inkább örömteli kicsengésű dolog: valakinek a boldog találkozáskor szoktunk a nyakába ugrani. :-) Itt inkább elkaptuk a nyakát, ugrottunk rá, vagy ilyesmi tűnik helyesnek.
- ugyanígy apróság a végén a "térj le az útról": így inkább azt sugallja, hogy 'válassz más utat', holott az eredeti inkább: 'térj KI az utamból' (ha meg akarsz öregedni). Azaz ugyanaz a harcos (gyilkos) indulat mint az "elkapta a nyakát"-nál.
Sziasztok! Én is teszek egy próbát (a Bárka inspirálta :)
Birkák
Szende nyugalommal időzöl réteken, Tiszta levegőben Halványan dereng a gyötrelem
Jobb, ha figyelsz! Bárhol lehetnek vérebek
Én már túlmentem minden határon A világ nem olyan, amilyennek látod Te a veszélyt még álomnak képzeled, Bambán, szófogadón vezérünk követed, Kitaposott utakon az acél-völgybe...
S mily meglepetés! Szemedben rémület: itt a halálom?
Ez már tényleg a valóság Nem, nem egy rossz álom!
Az Úr az én pásztorom, nem szűkölködöm A halálig terelget, legelőkön át, Csendes vizekhez vezet Lelkem csillogó pengével megszabadítja, Kampókra akaszt a magasságban, Hogy később báránysült legyek
Mert íme, nagy az ő hatalma és éhsége
Ha eljő a nap, birkái alázattal, Csendes elmélkedésben, Karate Mesterük iránti Nagy odaadással, ím feltámadnak, S a gazember szemei Könnybe lábadnak
"Dark Side of Keep Floyding", egy új al-projektünk, kisebb felállásban a meredekebb témákra megyünk rá... Első állomás augusztus 19, Bárka Színház. Műsor:
1. Live at Pompeii 2. Animals
Ahogy tőlünk megszokhattátok, minden eredeti hangszerelésben fog megszólalni (igen, Mademoiselle Knobs is!).
Látva a nagy érdeklődést itt ;-) elindítok a honlapomon egy Pink Floyd sorozatot - hetente jelentkezik, Pink Floyd Péntek címmel (na melyik napokon?...). Előhang:
Nekem jó az, amit eddig ismertem, maradok már annál.
A lényeg, hogy élőben láthattam-hallhattam a MŰVET.
Ennyi nekem elég.
Megbántani senkit nem akartam, ha mégis sikerült volna, akkor bocsánatot kérek!!!!