itt azt írják román névből képződött a Márkuj, talán úgy érezte, magyarosabb névvel jobban boldogul a vasútnál, és pont egy évvel előtte lépett érvénybe teljesen a trianoni egyezmény...
The Peace Treaty was signed on 4 June 1920, ratified by Hungary on 16 November 1920 and came into force on 26 July 1921
elég heves nemzeti érzések voltak akkor, itt olvashatsz róla:
A korábbiak 1998-ban voltak (mikro-)filmezve, a későbbiek 2012-ben voltak egyenest digitálizálva.
Változik, hogy a mérföldköves gyűjteményből mi hiányzik. Például Tiszacsege is hasonlóan két részben volt filmezve/fényképezve, de mindkettő ott van a mérföldkövekben, az egyik "Csege" alatt, a másik "Tiszacsege" alatt.
Másik megfigyelhető séma, amikor új anyakönyvi kerületet indítottak. Például Görbeháza 1935-től van (Hajdú megye alatt); a korábbiakat Polgáron kell keresni (Szabolcs megye alatt).
A BP IX 1913-as születések az 4855713-as film első két részében ("item") találhatóak: https://www.familysearch.org/search/film/004855713?cc=1452460 . A filmszámra keresve a katalógusban, szépen feljön, hogy IX. kerület, de a jegyzeteknél valami okból hiányzik. A mérföldkövek között viszont szépen ott van, két részben. Igaz, hogy az első helytelenül "1912-1913"-ként van jelölve, de ettől még megtaláltam.
Ennek ellenére az ezt megelőző és azt követő évek születései is fenn vqnnak. Ha a katalógus index szerint keresem, akkor viszont egy kicdit össze-vissza vannak az évek, kerületek.
Más (mindenkihez szól): keresem Tarpai Klára (L8LM-7W5) és Szász András (L825-MXV) halálozási helyét es idejét. Tarpai Klára Kunmadarason született, Tiszaroffon házasodtak 1801-ben. Gergely fiuk Dévaványa költözött. 1824-es házasságkötésekor apja Gyomán lakott.
Van egy Szász András nevű koldus halott 1840 körül Ványán, aki korban stimmelhet...
Harmadik kérdés, mindenkihez: Bánhalma (Szolnok megye) ref anyakönyvezése hol torténhetett ?
Mire lenne pontosan szükséged ? Ha katolikusokat keresel, megnézhetem a váci egyházmegye anyakönyveinél. Hernádról csak halotti ak.van 1949-60 közöttről, de Újhartyánnál sok minden fenn van.
Tudja valaki, hogy a Pest megyei községek, mint Hernád (korábban Alsóhernád, illetve Újhartyánnal együtt anyakönyvezett) településeknek hol találhatóak az anyakönyveik 1900-1940 körül? Azt hiszem kérdéses időpont 1930, de olyat nem találtam a katalógusban Pest megyére FS-ön. A levéltár leírásában is elég kusza, nem érthető, hogy hol van 1926 és 1948 közötti időszak Hernádról.
Azt már megfigyeltem, hogy Felsőlövőn (akkor Vas megye, ma Burgenland, evangélikus és túlnyomóan németnyelvű) a "Johann Georg" és a "Johann" nem volt felváltható: ha Johann Georg volt a neve, akkor mindig és mindenhol az volt a neve, soha nem a szimpla Johann.
De most olyanra bukkantam, hogy egy házaspár 1809-ben született fia a Johann Georg nevet kapta, aztán 1816-ban másik fiuk Johann lett -- de 1842-ben ezen szülők Johann Georg nevű fia házasodott.
Elképzelhető, hogy ennyire különbözőnek tekintették a dupla nevet?
Sajnos a házassági anyakönyvbe nem írtak életkorokat, és a halottak névmutatójába nem írták be a csecsemőket. Az FS-en újonnan megjelent index-és-képanyag részletes átbogarászása folyamatban van, de első rákeresésre nem találtam Johann Georg halálát 1809 és 1829 között. (Az 1816-os fiú ikertestvére Susanna 1817-ben hunyt el.)
Vagy van valami más lehetséges magyarázat, amire én nem gondoltam?
A mostani határozat nem csupán megkurtított több állami támogatást, hanem számos döntését vissza is vonta. A portál összefoglalója szerint egyebek mellett
a családtörténeti kutatások elősegítéséhez és a családtörténeti források széleskörű bemutatásához szükséges intézkedésekről szóló,
Segítséget szeretnék kérni: Hogy lehet egy 1860-as években született felmenőmről megállapítani, hogy nem "talált" gyerek volt-e, hanem ténylegesen vér szerinti gyermeke szüleinek?